Dobrý den, chci se zeptat je to už na čištění zubů ultrazvukem? Pes je již objednaný ale co teď koukám na netu, jsou tam zuby v mnohem horším stavu. Navíc jedna paní povídala, že se po ultrazvukovém čistění poškozuje sklovina, kámen se snáze tvoří a pes bude muset zachvíli znova? Je to nesmysl? Děkuji
Oškrábnou znamená co? Pokud se to neprovádí v narkóze, tak máme asi smůlu. Navíc bude ten ultrazvuk asi šetnější než škrabka? Pes má 5 a půl roku. Spíš mi jde o to, aby neměl zánět dásní nebo nemusel potom ve stáří na anestezii až možná bude na to citlivější. (Je naivní představa, že když má toto za 5 let. Bude na tom po vytištění stejně opět až za 5 let? ) Jemu je dva dny špatně, když jdeme na obyčejné očkování, tak chci zákrok co nejšetrnější.
Na té fotce je zubní kámen, není sice v příliš drastickém rozsahu, ale je tam. Paradoxně, ale musíte více koukat na stav dásní a to si všiměte, že pes má kolem zubů dásně již lehve zapálené. Kdyby byly zuby třeba žluté více a dásně by byly v přádku, tak by to paradoxně vypadalo o mnoho hůře na pohled, ale zdravotně by na tom byl lépe. Vždy koukejte na případné následky zubního kamene, či povlaku, který může právě zapřičinit postižení dásní a přitom ani nemusí být v nadměrném rozsahu.Pokud váš pejsek hůře snáží lehčí sedaci(která je u tohoto čištění krátká a šetrná, zkuste mu vyčistit zubní kámen mechanicky specielním zubním kartáčkem a pastou pro psy a následně použijte ústní roztok nebo gel na ošetření dásní. Můžete také potřít dásně odvarem šalvěje, do kterého jste namočila tampon. Pokud se zapálení dásní nezlepší, nechala bych pejskovi ústní dutinu odborně ošetřit.
Jestli je pes zvladatelný, dá se tohle bez problémů ošetřit doma! Existují speciální škrabky na zubní kámen nebo lze použít takové ty škrabátka na nehty z manikůry. Normálně to oloupete a oškrábnete. Sklovina je nejtvrdší materiál v živém organismu, tu určitě kovová škrabka nepoškodí! U ultrazvuku je problém, že při opakovaném používání může dělat "žlábky" ve sklovině. nevěřím ale, že by to u psů vadilo, použití UTZ je u nich jen občasné a párkrát za život.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dasvo
napsal(a):
Jestli je pes zvladatelný, dá se tohle bez problémů ošetřit doma! Existují speciální škrabky na zubní kámen nebo lze použít takové ty škrabátka na nehty z manikůry. Normálně to oloupete a oškrábnete. Sklovina je nejtvrdší materiál v živém organismu, tu určitě kovová škrabka nepoškodí! U ultrazvuku je problém, že při opakovaném používání může dělat "žlábky" ve sklovině. nevěřím ale, že by to u psů vadilo, použití UTZ je u nich jen občasné a párkrát za život.
Na jednoho psa používàm normální škrabku na brambory.

KiraDingova
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat je to už na čištění zubů ultrazvukem? Pes je již objednaný ale co teď koukám na netu, jsou tam zuby v mnohem horším stavu. Navíc jedna paní povídala, že se po ultrazvukovém čistění poškozuje sklovina, kámen se snáze tvoří a pes bude muset zachvíli znova? Je to nesmysl? Děkuji
Já odjakživa odstraňuju psíkům kámen doma, mechanicky škrabkou z CHirany, už mnoho let. Tahle moje čuba moc nemá, jen tak 1x za 3-4 měsíce na 2-3 zubech, řeknu jí sedni, ohrnu pysky a seškrábnu-hotovo. Měla jsem ale barzoje, a ta na to trpěla dost. Byla zvyklá, že se jí panička hrabala v hubě. Musí se to pes naučit, manipulovat s ním a zvyknout si na to, že je třeba občas mu sáhnout do pusy. Váš pejsek už to má podle fotky dost, má už i červené dásně. S tou škrabkou by to šlo super, ono čím více tam toho kamene je, tím lépe to jde seškrábnout. To pak kámen jen lítá. Přikládám fotku škrabky.
napsal(a):
Já odjakživa odstraňuju psíkům kámen doma, mechanicky škrabkou z CHirany, už mnoho let. Tahle moje čuba moc nemá, jen tak 1x za 3-4 měsíce na 2-3 zubech, řeknu jí sedni, ohrnu pysky a seškrábnu-hotovo. Měla jsem ale barzoje, a ta na to trpěla dost. Byla zvyklá, že se jí panička hrabala v hubě. Musí se to pes naučit, manipulovat s ním a zvyknout si na to, že je třeba občas mu sáhnout do pusy. Váš pejsek už to má podle fotky dost, má už i červené dásně. S tou škrabkou by to šlo super, ono čím více tam toho kamene je, tím lépe to jde seškrábnout. To pak kámen jen lítá. Přikládám fotku škrabky.
Dá se tahle škrabka koupit v lékárně?
Fence (16 měsíců) se začíná dělat kámen na stoličkách. Asi to bude tvrdou vodou, co jsem se sem přestěhovala začal se mi dělat taky. Nicméně chci aby měla zuby zdravé, takže seškrábnout a pak pravidelně čistit zuby? Stačí vodou nebo to chce speciální pastu? A jak často? U prvního psa jsem to nezažila, až asi v 10ti letech .
Iliena
napsal(a):
Fence (16 měsíců) se začíná dělat kámen na stoličkách. Asi to bude tvrdou vodou, co jsem se sem přestěhovala začal se mi dělat taky. Nicméně chci aby měla zuby zdravé, takže seškrábnout a pak pravidelně čistit zuby? Stačí vodou nebo to chce speciální pastu? A jak často? U prvního psa jsem to nezažila, až asi v 10ti letech .
Na fotce výše není škrabka na zubní kámen, ale exkochleační lžička. je to ale jedno, službu udělaá stejnou. lékárny pokud vím, tenhle sortiment většinou neprodávají, koupíte ji spíš ve zdravotnických potřebách.

Fakt doma psům škrábete do zubů ?
Dasvo
napsal(a):
Na fotce výše není škrabka na zubní kámen, ale exkochleační lžička. je to ale jedno, službu udělaá stejnou. lékárny pokud vím, tenhle sortiment většinou neprodávají, koupíte ji spíš ve zdravotnických potřebách.
Aha, zdravotnické potřeby tu máme, zaběhnu se tam zeptat. Díky. A jak je to s tím čištěním?

Iliena
napsal(a):
Já si to nějak nedokážu představit s tou škrabkou, bála bych se že mně ujede ruka a vjedu mu s tím do dásní.
Já mám 5-letého labradora a zubní kámen se mu začal dělat v cca 2 letech. Do jeho 15 měsíců jsem s ním bydlela jinde a kámen neměl. Ale myslela jsem si že to bylo tím že byl ještě štěně a že prostě je jeden z těch co na kámen trpí od mládí. Ale teď jak čtu že u vaší fenky to bude asi tvrdou vodou tak mně to teprve docvaklo že to tak bude asi i u nás. Protože máme vodu hodně tvrdou, usazuje se nám kamenec na vaně neskutečným způsobem a psí misku na vodu drhnu pořád od kamence. Přitom misku umývám denně a vodu měním několikrát denně.
Jinak mu čistím tak 4x týdně zubní pastou pro psy. A dávám sušené dobroty na kousání. Zkoušela jsem i kelpu, ale výsledek téměř žádný. Dříve jsem čistila obyčejnou od trixie a efekt žádný. Teď poslední měsíc máme kvalitnější od beaphar a o něco lepší to je. Tak možná když vytrváme a budeme čistit pořád pravidelně tak kámen bude minimální.

U jednoho psa používám normální škrabku na brambory
napsal(a):
Já si to nějak nedokážu představit s tou škrabkou, bála bych se že mně ujede ruka a vjedu mu s tím do dásní.
Já mám 5-letého labradora a zubní kámen se mu začal dělat v cca 2 letech. Do jeho 15 měsíců jsem s ním bydlela jinde a kámen neměl. Ale myslela jsem si že to bylo tím že byl ještě štěně a že prostě je jeden z těch co na kámen trpí od mládí. Ale teď jak čtu že u vaší fenky to bude asi tvrdou vodou tak mně to teprve docvaklo že to tak bude asi i u nás. Protože máme vodu hodně tvrdou, usazuje se nám kamenec na vaně neskutečným způsobem a psí misku na vodu drhnu pořád od kamence. Přitom misku umývám denně a vodu měním několikrát denně.
Jinak mu čistím tak 4x týdně zubní pastou pro psy. A dávám sušené dobroty na kousání. Zkoušela jsem i kelpu, ale výsledek téměř žádný. Dříve jsem čistila obyčejnou od trixie a efekt žádný. Teď poslední měsíc máme kvalitnější od beaphar a o něco lepší to je. Tak možná když vytrváme a budeme čistit pořád pravidelně tak kámen bude minimální.
Přesně, dokud jsem bydlela u rodičů nevěděla jsem co kámen je, tady ho mám všude, vana, miska, konvice no a hlavně ty zuby.
O dáseň bych se tak nebála, krom toho že musí něco vydržet se to asi oškrabuje směrem od dásně.
Pamatuju si, že u první fenky ukazoval tátovi veterinář jak to oškrabnout obyčejnou desetikorunou, no když nám to nepůjde nechám ji to oškrabnout u veta a začneme čistit. Musím se podívat po té pastě.

Dasvo
napsal(a):
Dasvo, vidíte, to slyším poprvé, exkochleační lžička. Doposud jsem to nevěděla.http://www.wittex-nastroje.cz/stomatologie/exkochleacni-lzicka/ Můžu se zeptat, k čemu vlastně slouží a na co se jinak používá? Kdysi dávno, mi ji dal vet. Kámen se s ní sundá úplně super, je fakt, že se to musí trochu umět a dělat opatrně, pes musí držet, být na to naučený, lžička je trochu ostřejší.

Iliena
napsal(a):
Tak to bych si asi netroufla
Nic na tom není
napsal(a):
Zdravim,
dle mých nemalých zkušeností, je zubní kámen, na psích zubech, právě kámen vodní, z vody kterou dáváte pejskovi pít.
Téměř všichni máme doma v kohoutku příliš tvrdou vodu, narozdíl od psů, si jej dokážeme sami odstranit. Tím, že mu vodu v misce několikrát denně měníte, situaci naopak zhoršujete, jelikož v odstáté vodě se kámen, alespoň částečně, usadí na dno. Dávejte od teď pejskovi pouze vodu měkkou! Tedy filtrovanou, balenou, převařenou či odstátou, a já Vám garantuju, že už se Vás problém se psím zubním kamenem netýká, věřte mi! Není třeba žádné dentapamlsky, žádná ústní voda, zubní pasty pro psy s podobné blbiny, stačí, aby pes nepil tvrdou vodu, to je celý "zakopaný a vysmátý" pes... :)
Moje úcta a nechť Vás síla provází...
od zubního kamene oproštěný, LuckyDog.
Ještě jsem chtěl doplnit, že jsou na trhu psí dentální kapičky, co se kápnou do misky s vodou a ty také fungují dobře.
Já nicméně vždy preferuji přirozenější, jednodušší a levnější řešení.
KONEC (POD NARKÓZOU PROVÁDĚNÝCH) ZUBNÍHO KAMENE ZBAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÝCH VETERINÁRNÍCH ZÁKROKŮ!!!
ZMĚKČENÍM VODY SE ZBAVÍTE PROBLÉMU SNADNO A NAPOŘÁD!
Skoro mi to připadá, ze už píšu obchodní slogany a agitace pro zvýšení prodeje nějakých výrobků! :)
Jelikož je tato má zkušenost tak málo známá a to i mezi odborníky, snažím se jí šířit nahlas, jak to jen jde, protože svou neznalostí utrácíme za předražené nefunkční psí žvejkačky, v horším (ovšem ne méně častém) případě psi trápíme!

LuckyDog
napsal(a):
Zdravim,
dle mých nemalých zkušeností, je zubní kámen, na psích zubech, právě kámen vodní, z vody kterou dáváte pejskovi pít.
Téměř všichni máme doma v kohoutku příliš tvrdou vodu, narozdíl od psů, si jej dokážeme sami odstranit. Tím, že mu vodu v misce několikrát denně měníte, situaci naopak zhoršujete, jelikož v odstáté vodě se kámen, alespoň částečně, usadí na dno. Dávejte od teď pejskovi pouze vodu měkkou! Tedy filtrovanou, balenou, převařenou či odstátou, a já Vám garantuju, že už se Vás problém se psím zubním kamenem netýká, věřte mi! Není třeba žádné dentapamlsky, žádná ústní voda, zubní pasty pro psy s podobné blbiny, stačí, aby pes nepil tvrdou vodu, to je celý "zakopaný a vysmátý" pes... :)
Odontolitiáza fakt není totéž co vodní kámen. A to jako odstátím nebo převařením tvrdé vody vznikne voda měkká?
napsal(a):
Odontolitiáza fakt není totéž co vodní kámen. A to jako odstátím nebo převařením tvrdé vody vznikne voda měkká?
Převařením tvrdé vody opravdu vznikne měkká. Se zbytkem souhlasím, zubní kámen nemá s tvrdou vodou nic společného. Mimochodem...ve vodovodech je voda upravená, měkká.
lesnížínka
napsal(a):
Převařením tvrdé vody opravdu vznikne měkká. Se zbytkem souhlasím, zubní kámen nemá s tvrdou vodou nic společného. Mimochodem...ve vodovodech je voda upravená, měkká.
No jasně, tvrdí někdo, kdo to nikdy nezkusil a nikdy nezkusí... raději bude svý psisko vystavovat zcela zbytečným a stresujícím procedurám, jen aby měli svou pravdu. Lituji Tě a ještě víc tvýho Snad nejsou všichni tak omezení, jako ty.
LuckyDog
napsal(a):
No jasně, tvrdí někdo, kdo to nikdy nezkusil a nikdy nezkusí... raději bude svý psisko vystavovat zcela zbytečným a stresujícím procedurám, jen aby měli svou pravdu. Lituji Tě a ještě víc tvýho Snad nejsou všichni tak omezení, jako ty.
No, jestli je někdo omezený, tak jste to vy, protože melete jen to svoje, které jste někde vyčetl a neověřil si fakta, viz. voda ve vodovodech. Ačkoliv máme vodu tak tvrdou, že by jsme mohli nahradit v betonu cement, můj pes nikdy na žádném odstraňování kamene nebyl. Kámen se mu začal tvořit v menší míře až teď, kdy už je moc starý a nechce tolik chroupat kosti. Pes si sám k pití vybírá raděj dešťovou vodu, odstátou vodu a pod. Tchánů pes pil celý život z kádě, kam se namáčely motyky, ta voda tam byla týdny, než ji déšť,,vyměnil". Takže to je tak jediné, s čím s váma souhlasím, že pro psy je vhodnější dešťovka.

lesnížínka
napsal(a):
Vy jste veterinář jako já? Jinak můžete být v klidu, psa nemám. Jenom 2 kocoury. Starší má 19, celý život pije vodu z kohoutku a zubní kámen nemá.

lesnížínka
napsal(a):
Ne všude. Když jsem byla poprvé na maturitách v HK, divila jsem se, proč mi nejde umýt hlava, šampón nechtěl pěnit. Pak jsem se dozvěděla, že tam mají tvrdou vodu. Rozhodně tvrdší než u nás v ČB. Před léty jsem si nechala ve škole udělat rozbor.

napsal(a):
Vy jste veterinář jako já? Jinak můžete být v klidu, psa nemám. Jenom 2 kocoury. Starší má 19, celý život pije vodu z kohoutku a zubní kámen nemá.
Jsem se přeťukla, tenhle příspěvek je pro LuckyDog.

LuckyDog
napsal(a):
Viz můj omyl příspěvek (13 17) pro lesnížínku - ten je pro vás.
napsal(a):
Viz můj omyl příspěvek (13 17) pro lesnížínku - ten je pro vás.
Kometa: v poho, to se může stát každýmu, já ale reagoval na příspěvek lesní žínky a ne Vám! :))
Jinak veterinář být netřeba a já tu mluvím o kameni v psí tlamě! Já tu vodu piju taky a zubní kámen nemám.
lesnížínka
napsal(a):
No, jestli je někdo omezený, tak jste to vy, protože melete jen to svoje, které jste někde vyčetl a neověřil si fakta, viz. voda ve vodovodech. Ačkoliv máme vodu tak tvrdou, že by jsme mohli nahradit v betonu cement, můj pes nikdy na žádném odstraňování kamene nebyl. Kámen se mu začal tvořit v menší míře až teď, kdy už je moc starý a nechce tolik chroupat kosti. Pes si sám k pití vybírá raděj dešťovou vodu, odstátou vodu a pod. Tchánů pes pil celý život z kádě, kam se namáčely motyky, ta voda tam byla týdny, než ji déšť,,vyměnil". Takže to je tak jediné, s čím s váma souhlasím, že pro psy je vhodnější dešťovka.
Já nic nevyčetl, poradil mi to kamarád a nutno podotknout, že jsem byl k tomu zrovnatak velice skeptický. Nicméně byl to můj dobrej kámoš a dušoval se, že to vážně funguje, takže říkat mu hned z prgy (jako Vy, aniž bych to zkusil) že je to holý nesmysl, to bych neudělal. Mám třetího psa v řadě,
mám to skutečně vyzkoušené, nebudu radit na pích fórech ňákou blbinu, když jsem ji nevyzkoušel.
A tím s Váma tuto debatu končím. Má rada je pro lidi, co jsou ochotni vyzkoušet něco nového, když je to o minutu více práce, a i když se jim to nezdá, co kdyby na tom něco bylo, pes jim poděkuje...
Vy i s tchánem pijte vodu z kádě, nebo jakou chcete, pokud jediný člověk, co si mou radu přečte potom zjistí, že je to pravda, tak to nebylo zbytečný.
pro všcky neveřící Tomáše:
mrkněte výše, na příspěvky od lm29 a lliemy, vžyť oni došli přesně k tomu, co se Vám tu snažím říci!
Evidentně nejsem sám, kdo má podobné zkušenosti: TVRDÁ VODA TO JE TEN PROBLÉM!!!
Dája6
napsal(a):
Dobrý den 😜,
2 malý psi, zubní kámen katastrofa pomalu každý rok. Před dvěma lety po čištění doporučeno čistit večer hadříkem na prstě třeba co druhý den a dva roky bez problému a zápachu. Stačí. Nedoporučeno kartáček.
Dája
verim.
jenze ne kazdej panicek ma na to kazdej druhej den cas a naladu a ne kazdy psisko v tom najde zalibu.
LuckyDog

LuckyDog
napsal(a):
verim.
jenze ne kazdej panicek ma na to kazdej druhej den cas a naladu a ne kazdy psisko v tom najde zalibu.
LuckyDog
Na to by si měl zodpovědný páníček snad najít čas, ne? O náladě nemluvě. Holt když čistím svoje zuby, tak budu i psí. A psisko nemusí mít zálibu, stačí, když zákrok toleruje. Pak bychom tady nemuseli číst plačtivá témata, jak má někdo nenaložitelného a neošetřitelného psa, kterého nechá doma trpět.
napsal(a):
Na to by si měl zodpovědný páníček snad najít čas, ne? O náladě nemluvě. Holt když čistím svoje zuby, tak budu i psí. A psisko nemusí mít zálibu, stačí, když zákrok toleruje. Pak bychom tady nemuseli číst plačtivá témata, jak má někdo nenaložitelného a neošetřitelného psa, kterého nechá doma trpět.
Jo jo! My měli stírat Flokáčovi povlak namočenou gázou. Zde to moje kvazirodina dělala, bohužel nevím.

aluska
napsal(a):
mám 4 jezevčouny, všem čistím zuby kartáčkem a pastou 3x týdně
Hmm, 4 čumákům čistit zuby, to už zabere čas...jste statečná 🌷👍😉 to, když čistíte jednomu, tak zbylí 3 zdrhají nebo čekají v klidu?
Já čistím běloušovi zuby denně nebo obden a když slyší, že chystám kartáček, pastu a kelímek s vodou na oplach kartáčku, tak zdrhá za pánečkem...ale pak už samotné čištění drží v pohodě....na závěr používám bylinný zubní olej kvůli zklidnění dásní.
Čistím i na dovolené, vše beru s sebou...
napsal(a):
Hmm, 4 čumákům čistit zuby, to už zabere čas...jste statečná 🌷👍😉 to, když čistíte jednomu, tak zbylí 3 zdrhají nebo čekají v klidu?
Já čistím běloušovi zuby denně nebo obden a když slyší, že chystám kartáček, pastu a kelímek s vodou na oplach kartáčku, tak zdrhá za pánečkem...ale pak už samotné čištění drží v pohodě....na závěr používám bylinný zubní olej kvůli zklidnění dásní.
Čistím i na dovolené, vše beru s sebou...
Zdrhá jenom jedna, ostatní se na pastu s játrovou příchutí těší a stojí frontu a aspoň olizují víčko . Ta čtvrtá je pod postelí a musím jí chytit pak až vyleze. Používám enzymatickou pastu s játrovou příchutí a střídám s Trixie pastou teatree oil a hovězí
napsal(a):
ti povidam, kometo, zkus tu vodu :) uvidis sama, ze na tom neco je!
LD.

LuckyDog
napsal(a):
ti povidam, kometo, zkus tu vodu :) uvidis sama, ze na tom neco je!
LD.
Co mám zkusit? Tvrdou vodu? My máme měkkou, nechala jsem si udělat rozbor v laboratoři. A víte, že existuje tvrdost přechodná a trvalá? A že ta druhá se převařením neodstraní?

LuckyDog
napsal(a):
Ja nikdy jakteziv kohoutkovou mekkou vodu nevidel, podle myho je to oxymoron! Mekka voda je destilka =]
LD
Zda mam tvrdou vodu prechodnou, ci trvalou je mi celkem fuk, mym cilem neni zmekceni vody, nybrz voda vhodna k piti pro psa bez sutru na zubiskach...
Tak my třeba v bývalým bydlišti měli tak měkkou vodu, že i mýdlo se špatně oplachovalo. A v životě jsme neměli v konvici, ve sprše, na WC, v pračce atd. kámen, nikdy nikde.

LuckyDog
napsal(a):
Ja nikdy jakteziv kohoutkovou mekkou vodu nevidel, podle myho je to oxymoron! Mekka voda je destilka =]
LD
Zda mam tvrdou vodu prechodnou, ci trvalou je mi celkem fuk, mym cilem neni zmekceni vody, nybrz voda vhodna k piti pro psa bez sutru na zubiskach...
Mýlíte se. Měkká nebo tvrdá voda se určuje podle obsahu solí vápníku a hořčíku, v mmol/l. Kohoutková je častěji měkká, studniční tvrdá. Destilovaná voda je jinačí kategorie.

nikdy jaktěživ 🤦♀️
Před dvěma lety se tu voda dost změnila... stále má dobrou chuť, ale konvice, baterie a sprchová hlavice... no, škoda mluvit... ale pes a koček zubní kámen nula furt.
LuckyDog, máte rozbitého psa, měl byste jej reklamovat, třeba u LuckyDog, asi nějaký neschopný eshop nebo co.
Přišla jsem jen kvůli tomu, abych tohle mohla napsat:
Zubní kámen - to je prevít!

napsal(a):
nikdy jaktěživ 🤦♀️
Před dvěma lety se tu voda dost změnila... stále má dobrou chuť, ale konvice, baterie a sprchová hlavice... no, škoda mluvit... ale pes a koček zubní kámen nula furt.
LuckyDog, máte rozbitého psa, měl byste jej reklamovat, třeba u LuckyDog, asi nějaký neschopný eshop nebo co.
Přišla jsem jen kvůli tomu, abych tohle mohla napsat:
Zubní kámen - to je prevít!
Jste mě inspirovala. Nechám si tu měkkost (nebo tvrdost) přeměřit. Aspoň budou mít děti praktický úkol.