Jaký máte názor na tato štěňata?Proč nemají PP?To proto, že rodič nebyl uchovněný a tak prostě PP se nevystavuje a přeci se někde s někým prostě domluví a načerno připustí ?PP přeci pro psy nestojí mnoho peněz, tuším v řádu stovek je vystavení PP-pokud se mýlím, nekamenujte mne.Jen se ptám.Děkuji všem za objasnění.Nacházím spousty takových inzerátů v poslední době.Psa bez PP kupovat nechceme.Jen jsme doma se dohadovali lehce, jak to tedy je, nebo může být.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Majitelé psů s PP, kteří se buď vykašlali na uchovnění (výstavy, DKK, bonitace), nebo mají psy s nějakou více či méně zjevnou vadou v exteriéru či v povaze, chtějí vyrýžovat nějakou korunu na štěňatech...
Takové štěně bych si rozhodně nekoupila.
Průkaz původu sám o sobě moc nestojí, něco však stojí procesy, které narození štěňat předcházejí.
Příklad za "moje" plemeno:
Registrace chovatelské stanice - 1.800 Kč
2x povinná výstava - 1.600 Kč (jen zápisné bez dopravy a jiných nákladů)
genetický test PRA/PLL - 2.000 Kč
Klinické oční vyšetření - 1.000 Kč
Bonitace - 500 Kč
Vystavení krycího listu - 200 Kč
Takže než vůbec dojde na první krytí, zaplatím 7.100 Kč (jsou plemena, která jsou na tom ještě hůř - např. ty s povinnou zkouškou z výkonu či vloh). K tomu si připočítejte krycí poplatek, jež dosahuje cca 10násobek toho, co dáte majiteli bezpapíráka / neuchovněného papíráka.
Tudíž hlavní motivací, proč se odchovávají bezpapíráci po papírových rodičích, je ekonomická stránka věci. Dalším častým důvodem je "línost" - lidem se zkrátka nechce absolvovat vše nezbytné pro řádný chov s PP.
No tou nejhorší variantou je, že zvíře v nějakém ohledu neodpovídá požadovaným parametrům - v lepším případě jen exteriérem, v tom horším se to týká zdraví.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Těch případů kdy štěně může být po rodičích s PP je víc
třeba sejdou li se dva lidé se psy stejného plemene s PP ale ani jeden nemá chs a rozhodnou se mít štěňata
třeba je chovka co chová na psech s PP 2x do roka což se nesmí tak ten jeden vrh dají bez PP (nesmí se to, ale některé chovky to dělají)
třeba chce někdo chovat na psech s rodokmenem, ale jeden s rodičů např. neprojde bonitací a tak stejně chová bez PP, nebo si nechce založit chs.
prostě to tak je, těch příkladů je opravdu mnoho, někdy to jsou množky co lžou v inzerátech aby se štěňata lépe prodala, někdy to jsou jen prostě neznalí, líní či hamižní lidé..

Sam 90210
napsal(a):
Těch případů kdy štěně může být po rodičích s PP je víc
třeba sejdou li se dva lidé se psy stejného plemene s PP ale ani jeden nemá chs a rozhodnou se mít štěňata
třeba je chovka co chová na psech s PP 2x do roka což se nesmí tak ten jeden vrh dají bez PP (nesmí se to, ale některé chovky to dělají)
třeba chce někdo chovat na psech s rodokmenem, ale jeden s rodičů např. neprojde bonitací a tak stejně chová bez PP, nebo si nechce založit chs.
prostě to tak je, těch příkladů je opravdu mnoho, někdy to jsou množky co lžou v inzerátech aby se štěňata lépe prodala, někdy to jsou jen prostě neznalí, líní či hamižní lidé..
Nejčastější bude lennost a lakomost, co se uchovnění týče. Nechtěla bych takové štěně, protože zdravotní testy považuji u plemen s PP za nezbytné ( a jsou nejdražší a lidem se je nechce absolvovat a tak svou výmluvu zjednoduší do otřepané fráze : " nás výstavy nebaví") a povahový test za nutný. Abych měla aspoň předpoklad, mít psa povahy plemeni vlastní.
gitule vrtule
napsal(a):
Jaký máte názor na tato štěňata?Proč nemají PP?To proto, že rodič nebyl uchovněný a tak prostě PP se nevystavuje a přeci se někde s někým prostě domluví a načerno připustí ?PP přeci pro psy nestojí mnoho peněz, tuším v řádu stovek je vystavení PP-pokud se mýlím, nekamenujte mne.Jen se ptám.Děkuji všem za objasnění.Nacházím spousty takových inzerátů v poslední době.Psa bez PP kupovat nechceme.Jen jsme doma se dohadovali lehce, jak to tedy je, nebo může být.
Může jít jen o lenost psy uchovnit, o neznalost (hodně lidí si myslí, že je to složité), nechuť investovat do psa více peněz a času.
U pracovních psů to bývá neschopnost složit povinné zkoušky, ale i nedostupnost cvičáku či figuranta.
Nejhorší možnost je neuchovnění z důvodu zdravotních - špatných genetických testů, DKK, DLK, chorob očí, páteře, kryptorchismu...
Nebo nerespektování pravidel klubů - nevhodný věk psů při krytí, březost po každém hárání, dřívější "vykopnutí" štěňat z domu, aby je nemuseli dlouho živit...
Těch důvodů k množení psů bez PP je mnoho a většina je špatná. Psa bez PP bych nikdy nekoupil, pokud člověk není schopen ho uchovnit, nemohu mu věřit ani v tom, že se o psy dobře stará po všech stránkách, že jsou opravdu rodiče vrhu s PP (takových papírů se dá na netu najít...).
A pro mne ještě jedna velmi důležitá věc - nikdy bych nechtěl podporovat množitele, kteří mají psy jen pro peníze. A pokud chovatel není registrován, není dohledatelný, nemám jistotu, že ta milá paní (či příjemný pán) nemá dalších 100 psů zavřených někde ve stodole v kleci, bez pořádného žrádla, bez vody, ve tmě, nemocné.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
Nejčastější bude lennost a lakomost, co se uchovnění týče. Nechtěla bych takové štěně, protože zdravotní testy považuji u plemen s PP za nezbytné ( a jsou nejdražší a lidem se je nechce absolvovat a tak svou výmluvu zjednoduší do otřepané fráze : " nás výstavy nebaví") a povahový test za nutný. Abych měla aspoň předpoklad, mít psa povahy plemeni vlastní.
Já bych řekla taky neznalost, přece jen mnoho lidí ani neví že se u psů dělají nějaké genetické testy, o tom se mluví hodně až dnes, ale třeba co si pamatuji před cca 5ti lety znamenalo pro "laiky" automaticky PP=výstavy a nic víc.
Sam 90210
napsal(a):
Já bych řekla taky neznalost, přece jen mnoho lidí ani neví že se u psů dělají nějaké genetické testy, o tom se mluví hodně až dnes, ale třeba co si pamatuji před cca 5ti lety znamenalo pro "laiky" automaticky PP=výstavy a nic víc.
Já nevím, ale myslím, že by se o PP mělo.více mluvit, protože já jsem si jještěpřed encelým rokem myslela, že je to jen na výstavy, kohokoliv se zeptám (lajka), tak mi odpoví.to samé, je to.možná leností lidí, uvědomuju si chybu a už bych ji neudělala, ale dozvěděla jsem se to až tady.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Andrýsek3
napsal(a):
Já nevím, ale myslím, že by se o PP mělo.více mluvit, protože já jsem si jještěpřed encelým rokem myslela, že je to jen na výstavy, kohokoliv se zeptám (lajka), tak mi odpoví.to samé, je to.možná leností lidí, uvědomuju si chybu a už bych ji neudělala, ale dozvěděla jsem se to až tady.
Já jsem si popravdě před pár lety myslela to samé, nedávno jsem také četla komentář kde se psalo - "jaké genetické testy ? To u psů vůbec jde ?" Dnes je debata o PP po internetu na denním pořádku, ale kdybych se zeptala nějaké babky v parku řekne mi že si pořídila bez PP protože stejně nechtěla chodit na výstavy..
Sam 90210
napsal(a):
Já jsem si popravdě před pár lety myslela to samé, nedávno jsem také četla komentář kde se psalo - "jaké genetické testy ? To u psů vůbec jde ?" Dnes je debata o PP po internetu na denním pořádku, ale kdybych se zeptala nějaké babky v parku řekne mi že si pořídila bez PP protože stejně nechtěla chodit na výstavy..
Právě, jako.už se o tom baví více lidí, ale já kohokoliv se zeptám, tak mi řekne na co s pp, vždyť je to jen drahý a kvůli výstavám, pak mi přítel řekne případ zbámeho kterému umřel třetí labrador s PP do dvou let na rakovinu (přítele jsem našěstí už přesvědčila) a pak má v tom lajk bordel, nebo na facebooku skupina labradoru, když tam dá někdo jasného křížence a stěžuje si, někdo nafhodí, že si mají koupit s pp, tak se zběhne dalších 30 zastanců bez pp. Mělo by se to nějak víc šířit.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Hodonak
napsal(a):
Já jsem se párkrát setkal - ale on má papíry! A dostal je, i když není čistokrevný! Pak vyšlo najevo, že se jedná o očkovací průkaz...
Taky příklad neznalosti Já zase četla v inzerátu - Štěňata s průkazem, však očkovák je taky průkaz
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Andrýsek3
napsal(a):
Právě, jako.už se o tom baví více lidí, ale já kohokoliv se zeptám, tak mi řekne na co s pp, vždyť je to jen drahý a kvůli výstavám, pak mi přítel řekne případ zbámeho kterému umřel třetí labrador s PP do dvou let na rakovinu (přítele jsem našěstí už přesvědčila) a pak má v tom lajk bordel, nebo na facebooku skupina labradoru, když tam dá někdo jasného křížence a stěžuje si, někdo nafhodí, že si mají koupit s pp, tak se zběhne dalších 30 zastanců bez pp. Mělo by se to nějak víc šířit.
Šíří se to u mladých, internetem sběhlých lidí, tak snad příští generace bude více informovaná
Sam 90210
napsal(a):
Přece když vybírám psa, zjistím si o tom konkrétním plemeni pár informací. Dnes už je to otázka pár minut, najít si web klubu a podívat se, co pes k uchovnění potřebuje (když tedy chci štěňata nebo psem krýt).
Navíc každý chovatel, od kterého si psa kupuji, mi tyto informace během chvilky řekne. Takže takové vymlouvání je naprostá blbost.

Sam 90210
napsal(a):
Uchovňovala jsem fenu v roce 1990 a už tehdy byl nutný rentgen kyčlí s posouzením akreditovaného vet. - DKK.
Jestli má někdo psa opravdu s PP, pak se podmínky uchovnění dozví od chovatele.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
LájošM
napsal(a):
Přece když vybírám psa, zjistím si o tom konkrétním plemeni pár informací. Dnes už je to otázka pár minut, najít si web klubu a podívat se, co pes k uchovnění potřebuje (když tedy chci štěňata nebo psem krýt).
Navíc každý chovatel, od kterého si psa kupuji, mi tyto informace během chvilky řekne. Takže takové vymlouvání je naprostá blbost.
Jak kdo. Informace o plemeni se "laik" dozví z první encyklopedie, nebo wikipedie kde se toho o PP/chovnosti a pod. většinou moc nepíše.Ne každý chovatel informuje každého zájemce o štěně co nemám zprvu zájem o chov.
ivulka2
napsal(a):
Zase hádací dotaz... pro admina nešlo by nějak omezit tyto hádací témata je to na každe stránce snad tisíckrát a pořad dokola.Pořad dokola tu je pp nebo bez pp...
Máte možnost toto téma nahlásit jako špatné a zdůvodnit proč a potom ho třebas admin smaže. To je takový problém? Nebo to tady budeme cenzurovat, jako jinde?
Sam 90210
napsal(a):
Jak kdo. Informace o plemeni se "laik" dozví z první encyklopedie, nebo wikipedie kde se toho o PP/chovnosti a pod. většinou moc nepíše.Ne každý chovatel informuje každého zájemce o štěně co nemám zprvu zájem o chov.
Encyklopedie ne, ale každý konkrétní klub má informace na webu, což znamená si přečíst 1 stránku textu, někdy jen pár řádků.
A chovatel určitě rád informace dá, není v jeho zájmu podporovat množení bez PP. Já jsem vždy s chovateli mých psů v kontaktu, po celý jejich život. U psů jsem dělal posouzení DKK a DLK právě na popud chovatelů, i když jsem nechtěl psy na chov, pro jejich informaci, jak to s jejich odchovanci zdravotně vypadá. Totéž u genetických testů. Aspoň vím, jak mohu se psy sportovat, jak je zatěžovat, že mi neoslepnou kvůli genetické vadě apod. A chovatel ví, že jeho spojení dvou psů bylo v pořádku.
ivulka2
napsal(a):
Zase hádací dotaz... pro admina nešlo by nějak omezit tyto hádací témata je to na každe stránce snad tisíckrát a pořad dokola.Pořad dokola tu je pp nebo bez pp...
Jste množitel? Nebo proč vám vadí osvěta?
Čím víc se o tom bude mluvit, čím víc lidí si uvědomí, že koupí zvířat bez PP podporují příšerný život a týrání, tím lépe.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
LájošM
napsal(a):
Encyklopedie ne, ale každý konkrétní klub má informace na webu, což znamená si přečíst 1 stránku textu, někdy jen pár řádků.
A chovatel určitě rád informace dá, není v jeho zájmu podporovat množení bez PP. Já jsem vždy s chovateli mých psů v kontaktu, po celý jejich život. U psů jsem dělal posouzení DKK a DLK právě na popud chovatelů, i když jsem nechtěl psy na chov, pro jejich informaci, jak to s jejich odchovanci zdravotně vypadá. Totéž u genetických testů. Aspoň vím, jak mohu se psy sportovat, jak je zatěžovat, že mi neoslepnou kvůli genetické vadě apod. A chovatel ví, že jeho spojení dvou psů bylo v pořádku.
Ano, ale co člověk co si pořídí psa jen na mazlíka, společníka, hlídače a zprvu se o nějaký chov vůbec nezajímá. Vy jste sice s majiteli v kontaktu, ale který chovatel to dodrží po celý život psa, navíc při odchovu např.30-50 štěňat. Takový majitel chovateli nemusí dát ani vědět že chce na psovi chovat a řekne si že na štěňata s PP musí chodit na výstavy a víc se neinformuje.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
ivulka2
napsal(a):
Nejde o cenzuru ale spíš o to že tahle témata jsou pořad dokola a je to jen o hádání a pořád dokola.
Mě to taky vadí číst neustále každý den všude dokola a dokola když už jsem takové diskuze četla 1000x, ale co naděláte ? Bez témat PP/bez PP by diskuze na ifauně pěkně prořídla, spíš bych mazala pomluvy na tomto foru je jich víc než dost.
Sam 90210
napsal(a):
Ano, ale co člověk co si pořídí psa jen na mazlíka, společníka, hlídače a zprvu se o nějaký chov vůbec nezajímá. Vy jste sice s majiteli v kontaktu, ale který chovatel to dodrží po celý život psa, navíc při odchovu např.30-50 štěňat. Takový majitel chovateli nemusí dát ani vědět že chce na psovi chovat a řekne si že na štěňata s PP musí chodit na výstavy a víc se neinformuje.
Pokud nemám tak vysoké IQ, abych si přečetl těch pár bodů na netu, nebo abych zkontaktoval kohokoli z klubu a zeptal se na podmínky chovnosti, nebo zkontaktoval nějakého ochotnějšího chovatele na kterékoli psí akci, nevím jak bych odchovával štěňata.
Představte si, že "mí" chovatelé odchovali víc jak 50 štěňat, přesto vždy na dotazy odpovídají, dokonce pro nás pořádají víkendové srazy štěňat (zabereme vždy celý kemp ).
Pes je společník na mnoho let, když si někdo může přečíst recenzi na mobil nebo pračku, která mu slouží pár měsíců, může si snad najít i podmínky chovnosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
gitule vrtule
napsal(a):
Tyhle štěňata by se rodit prostě neměla...
V útulku jich je dost a dost... Když chovat, tak na řádně uchovněných jedincích...
Prvně ti utíkají základní fakta... vystavit PP není samo o sobě nějak nákladná věc, ALE!
Pes/fena musí pocházet z chovatelské stanice a rodiče štěněte musí být oba s PP a řádně uchovnění. Pokud pes/fena nejsou uchovněni, tak jejich štěňata dostanou prd, né PP, protože není splněná podmínka pro to vydat PP - a to je uchovnění. Pes/fena, pokud chceš chovat, musí mít PP (pokud chováš pod FCI, musí mít PP FCI) a musí projít bonitací - tedy uchovněním.
Vystavení PP nefunguje tak, že si dojdeš na plemennou knihu a řekneš tomuhle vrhu chci udělat papíry! Takhle to opravdu nefunguje!
Nejčastěji pro jsou štěňata bez PP po rodičích s PP je dle mě na "truc" - pes/fena neprošli bonitací - tedy zkouškou chovnosti - třeba špatný DKK, ale protože je pes/fena nádherná, tak se musí jednou nakrejt/pes musí aspoň 1x krýt. Dál samozřejmě lenost majitele nechat psa/fenu uchovnit (což úplně nechápu - třeba u mého pastevce stačí 1 výstava a rtg DKK a toť vše)... Já se spíš přikláním k tomu, že to majitelé psů s PP, co neprolezou bonitací dělaj na truc (pak samozřejmě i vznikají pochybné truckluby, kde tentýž pes je uznán chovným).

Sam 90210
napsal(a):
Když se víc neinformuje, neměl by chovat. Když se neinformuje, neví, co je DKK, DLK - neví co je eklampsie...jak asi ten "chov" bude vypadat. Zjistit si podmínky uchovnění, to je to nejmenší proti tomu, nastudovat problematiku odchovu.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Pořád se na to díváte z vašeho pohledu zkušeného chovatele co v tom už umí chodit, ale zkuste to z pohledu úplného laika co má svého prvního psa v životě a ví o něm pouze to že má 4 nohy a musí se krmit, o nějaké PP/ bonitací, DKK a podobně ani nezavadil a myslí si že chov s PP ale kde jak složitý.Ano takoví lidi by neměli chovat ale po světě jich běhá požehnaně.bohužel.

Sam 90210
napsal(a):
Pořád se na to díváte z vašeho pohledu zkušeného chovatele co v tom už umí chodit, ale zkuste to z pohledu úplného laika co má svého prvního psa v životě a ví o něm pouze to že má 4 nohy a musí se krmit, o nějaké PP/ bonitací, DKK a podobně ani nezavadil a myslí si že chov s PP ale kde jak složitý.Ano takoví lidi by neměli chovat ale po světě jich běhá požehnaně.bohužel.
Už to tu bylo napsáno výše - pokud si člověk kupuje psa, měl by si zjistit aspoň tolik informací a věnovat tomu aspoň tolik času, jako když si kupuje mobil nebo pračku. Takže všechny dostupné informace. Nechápu - kupuje žvého tvora, kamaráda, ale neví o něm nic víc, než že má, cituji "4 nohy a musí se krmit". To jsou lidi tak blbí? Jo, jsou, tady na diskuzi je důkazů moře.
Sam 90210
napsal(a):
Já taky nejsem odborník přes kuchyňské spotřebiče, přesto si před jeho použitím přečtu návod. A před jeho koupí si najdu recenze. A najdu si odborný obchod, kde si ho koupím. A vybírám takový, který mi udělá i případný servis. To je věda, co?
A máte pravdu, když o tom nic nevím, nechovám. Pokud chovám, jsem nezodpovědný a hloupý. A hloupí a nezodpovědní jsou i ti, co si takového psa koupí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tyhle štěňata by se rodit prostě neměla...
V útulku jich je dost a dost... Když chovat, tak na řádně uchovněných jedincích...
Prvně ti utíkají základní fakta... vystavit PP není samo o sobě nějak nákladná věc, ALE!
Pes/fena musí pocházet z chovatelské stanice a rodiče štěněte musí být oba s PP a řádně uchovnění. Pokud pes/fena nejsou uchovněni, tak jejich štěňata dostanou prd, né PP, protože není splněná podmínka pro to vydat PP - a to je uchovnění. Pes/fena, pokud chceš chovat, musí mít PP (pokud chováš pod FCI, musí mít PP FCI) a musí projít bonitací - tedy uchovněním.
Vystavení PP nefunguje tak, že si dojdeš na plemennou knihu a řekneš tomuhle vrhu chci udělat papíry! Takhle to opravdu nefunguje!
Nejčastěji pro jsou štěňata bez PP po rodičích s PP je dle mě na "truc" - pes/fena neprošli bonitací - tedy zkouškou chovnosti - třeba špatný DKK, ale protože je pes/fena nádherná, tak se musí jednou nakrejt/pes musí aspoň 1x krýt. Dál samozřejmě lenost majitele nechat psa/fenu uchovnit (což úplně nechápu - třeba u mého pastevce stačí 1 výstava a rtg DKK a toť vše)... Já se spíš přikláním k tomu, že to majitelé psů s PP, co neprolezou bonitací dělaj na truc (pak samozřejmě i vznikají pochybné truckluby, kde tentýž pes je uznán chovným).
Nemyslím že je to nečastěji truc, ani bych to nenazvala leností, spíš nechuť podnikat zbytečné věci, což výstavy a uchovňování jsou.
Náš pes má PP, ale uchovněný není, přišlo nám to zbytečné a navíc se jedná o pracovní plemeno, cvičák tu nemáme a i kdyby, tak na něj nechodíme. Když vynechám množky, tak to tahle bude mít většina chovatelů bez PP.
Od našeho psa nejsou štěňata a už ani nebudou, je do dědeček, ale kdyby se před lety našla vhodná fena, jdeme s klidným srdcem do toho a vzala bych si jeho potomka.
Popravdě lituji, že od něho není žádný potomek, protože za 13 let se plemeno dostalo do vzhledu, která s původním nemá nic společného.

Aliana
napsal(a):
Nemyslím že je to nečastěji truc, ani bych to nenazvala leností, spíš nechuť podnikat zbytečné věci, což výstavy a uchovňování jsou.
Náš pes má PP, ale uchovněný není, přišlo nám to zbytečné a navíc se jedná o pracovní plemeno, cvičák tu nemáme a i kdyby, tak na něj nechodíme. Když vynechám množky, tak to tahle bude mít většina chovatelů bez PP.
Od našeho psa nejsou štěňata a už ani nebudou, je do dědeček, ale kdyby se před lety našla vhodná fena, jdeme s klidným srdcem do toho a vzala bych si jeho potomka.
Popravdě lituji, že od něho není žádný potomek, protože za 13 let se plemeno dostalo do vzhledu, která s původním nemá nic společného.
Jenže případný potomek by byl bez PP, když jste psa neuchovnili. Takže - na nic z hlediska plemene.

Aliana
napsal(a):
Jasně že by byl bez PP.
Jde o to, že se mi víc líbí starý ráz psů, na PP by mi v tomto případě nezáleželo.
Taky mám fenu s PP, chovat nebudu ( nevěřila bych ani pánubohu, že u se něj bude můj odchovanec mít dobře...). Kdybych se byla bývala rozhodla chovat, třeba i bez PP, nechala bych udělat zdravotní testy pro plemeno předepsané. Pak bych mohla tvrdit, že mě výstavy nebaví a jsou na nic ! Ale stejně by pak štěnda byla bez PP a o to víc s nejistou budoucností. Píšu to jen vzhledem k těm zdravotním testům.
Když psa, tak plemeno s PP, nebo přiznaného křížence.
napsal(a):
Jenže případný potomek by byl bez PP, když jste psa neuchovnili. Takže - na nic z hlediska plemene.
Na nic? To je opravdu účel neustále množit a množit plemeno, které mám v oblibě a nebo zrovna pořizuju? Co je na nic? Že si psa koupí někdo od páru s PP a dál PP nepotřebuje?

Aliens_II
napsal(a):
Na nic? To je opravdu účel neustále množit a množit plemeno, které mám v oblibě a nebo zrovna pořizuju? Co je na nic? Že si psa koupí někdo od páru s PP a dál PP nepotřebuje?
Balu to myslela tak, že do plemene už by nezasáhl. Protože ať chcete nebo, plemeno tvoří jedinci s PP.
A je sice hezké, odchovat štěňata, protože chci štěně po mé geniální feně ( psovi ), ale co ta ostatní ?
A navíc mi vadí, jak takoví "chovatelé" zdůrazňují, že rodiče jsou s PP. Proč ? Když jim na PP vůbec nezáleží.
A až bude odchovaná další generace, tak zase bude zdůrazněno, že PP měli babička s dědečkem ? Není to na palici ? Když chci chovat, tak uchovním.
napsal(a):
Taky mám fenu s PP, chovat nebudu ( nevěřila bych ani pánubohu, že u se něj bude můj odchovanec mít dobře...). Kdybych se byla bývala rozhodla chovat, třeba i bez PP, nechala bych udělat zdravotní testy pro plemeno předepsané. Pak bych mohla tvrdit, že mě výstavy nebaví a jsou na nic ! Ale stejně by pak štěnda byla bez PP a o to víc s nejistou budoucností. Píšu to jen vzhledem k těm zdravotním testům.
A proč byste to dělala? Ty testy? Nemáte přece psa, který je potomek TOP psů toho plemene? Tedy dítě rodičů, dle Vás 100%_tních? To tady všichni tvrdíte, tak proč testovat dítě? Nebo "bůh" někde udělal chybu? Kdybych se býval byl rozhodl nechat si po své feně štěňata, tak by to prostě bylo jedno. Vzhledem k tomu, že nějaké papíry nikdy nedostane. A psy bych neprodal, ale rozdal a hódně bych si vybíral, komu bych je dal. Nicméně takové ambice mít nikdy nebudu a nemám.

Aliens_II
napsal(a):
Čtěte pozorně - píšu "z hlediska plemene".

Aliens_II
napsal(a):
A proč byste to dělala? Ty testy? Nemáte přece psa, který je potomek TOP psů toho plemene? Tedy dítě rodičů, dle Vás 100%_tních? To tady všichni tvrdíte, tak proč testovat dítě? Nebo "bůh" někde udělal chybu? Kdybych se býval byl rozhodl nechat si po své feně štěňata, tak by to prostě bylo jedno. Vzhledem k tomu, že nějaké papíry nikdy nedostane. A psy bych neprodal, ale rozdal a hódně bych si vybíral, komu bych je dal. Nicméně takové ambice mít nikdy nebudu a nemám.
Ježkovy voči, vy nechápete, co to je průkaz původu a co zaručuje a co ne? Nemám sílu a hlavně chuť to zase vypisovat. Je to tu napříč diskuzemi snad stokrát...
napsal(a):
Ježkovy voči, vy nechápete, co to je průkaz původu a co zaručuje a co ne? Nemám sílu a hlavně chuť to zase vypisovat. Je to tu napříč diskuzemi snad stokrát...
Tak jinak. Zakoupím si fenu z chovné stanice, skutečně od TOP rodičů. A v jejích třech letech, nebo později se rozhodnu, že je naprotosto úžasná a nic než štěně od ní nebudu chtít.
Tak mi je jedno co bude dál, nemám to na kšeft, ti potomci papíry mít nebudou a hotovo. Konec. Nebudu se s Vámi dohadovat, je to zbytečné a stejně se mě to netýká a dělat to nebudu. Ale možná někdo tak uvažuje. A pro Vás to je odpad. No budiž.
V klidu, milujet se a množte se.

Teď to neberte jako útok na chovatele s PP, vážím si práce lidí, kteří se snaží odchovávat, co nejkvalitnější štěňata.
Jen mi přijde vtipné, že spousta plemen vznikla křížením plemen již existujících...takže dnešní čistokrevní pesani jsou potomci kříženců, ale mají PP.

Aliens_II
napsal(a):
Protože v plemenech se vyskytují specifické vady. Když někdo bude mít rodičovský pár testovaný geneticky ( na určité choroby - např. oční ), tak už se potomci testovat nemusí - vada se po tom určitém páru vyskytnout nemůže. Pokud jsou rodiče testovaní jen tak, že vadu nemají, je jisté malé procento pravděpodobnosti, že u potomka se vyskytnout může.
A kdybych chtěla chovat, nechala bych udělat testy, abych věděla, že potomci feny nebudou slepí, hluší nebo kulhaví.
Rozhodně je u potomků testovaného zvířete menší pravděpodobnost vady, než u páru netestovaného, nebo toho, jehož testy dopadly katastrofálně a právě proto nebyl uchovněn. Protože zase přiznejme, že štěňata s PP jsou dražší, tak proč se šidit o zisk, když to netřeba. Ona asi chybka někde u rodičovského páru bude.
napsal(a):
Protože v plemenech se vyskytují specifické vady. Když někdo bude mít rodičovský pár testovaný geneticky ( na určité choroby - např. oční ), tak už se potomci testovat nemusí - vada se po tom určitém páru vyskytnout nemůže. Pokud jsou rodiče testovaní jen tak, že vadu nemají, je jisté malé procento pravděpodobnosti, že u potomka se vyskytnout může.
A kdybych chtěla chovat, nechala bych udělat testy, abych věděla, že potomci feny nebudou slepí, hluší nebo kulhaví.
Rozhodně je u potomků testovaného zvířete menší pravděpodobnost vady, než u páru netestovaného, nebo toho, jehož testy dopadly katastrofálně a právě proto nebyl uchovněn. Protože zase přiznejme, že štěňata s PP jsou dražší, tak proč se šidit o zisk, když to netřeba. Ona asi chybka někde u rodičovského páru bude.
No výborně, takže si rozumíme. To jsem chtěl jako naznačit, že... viz můj text. No. Tak díky.
napsal(a):
Cožpak o to, pokud vím, tak u našeho plemene jsou zapotřebí pouze rtg a ty vzhledem k okolnostem ( ne z důvodů chovnosti) i máme. V tomto směru by mé svědomí bylo čisté.
Neprošel by poslušností.

Aliens_II
napsal(a):
Tak jinak. Zakoupím si fenu z chovné stanice, skutečně od TOP rodičů. A v jejích třech letech, nebo později se rozhodnu, že je naprotosto úžasná a nic než štěně od ní nebudu chtít.
Tak mi je jedno co bude dál, nemám to na kšeft, ti potomci papíry mít nebudou a hotovo. Konec. Nebudu se s Vámi dohadovat, je to zbytečné a stejně se mě to netýká a dělat to nebudu. Ale možná někdo tak uvažuje. A pro Vás to je odpad. No budiž.
V klidu, milujet se a množte se.
Zakoupíte si fenu z chovatelské stanice, to pro pořádek. Budete chtít po ní štěně? To je sice hezké, ale co s ostatními štěňaty, když vy chcete jen jedno a narodilo se jich deset? Prodáte je jako bezpapíráky. A proč? Když byste mohla fenu uchovnit a odchovat vrh s PP, třeba na CHS chovatelů vaší feny (otázka dohody).
Bezpapírák není odpad. Ale kříženců jsou plné útulky. Pes bez PP je de facto kříženec, protože se nedá prokázat a doložit jeho původ. Takže odchovem bezpapíráků ztížím těmto odchovům třeba život. Mně by to za to nestálo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Aliana
napsal(a):
Nechuť podnikat zbytečné věci?
Další chov plemene je zbytečná věc? Kdyby to byla zbytečná věc, tak ty plemena ani nejsou!
Rovněž mám 3 psy s PP - primárně jsem si je brala jako kámoše a chození po výstavách popřípadě chov vnímám, jako pozitivní bonus.
Můj berňák a pastevec také nikdy chovní nebudou a u mlaďocha bšo bych moc ráda do chovu zasáhla - udělala z něj krycího psa.
Ale nikdy by mě ani nenapadlo na nich flákat bezpapírky, ikdyby byly poslední z rodu...

napsal(a):
Zakoupíte si fenu z chovatelské stanice, to pro pořádek. Budete chtít po ní štěně? To je sice hezké, ale co s ostatními štěňaty, když vy chcete jen jedno a narodilo se jich deset? Prodáte je jako bezpapíráky. A proč? Když byste mohla fenu uchovnit a odchovat vrh s PP, třeba na CHS chovatelů vaší feny (otázka dohody).
Bezpapírák není odpad. Ale kříženců jsou plné útulky. Pes bez PP je de facto kříženec, protože se nedá prokázat a doložit jeho původ. Takže odchovem bezpapíráků ztížím těmto odchovům třeba život. Mně by to za to nestálo.
A je tu ještě jeden aspekt. Zájemce chce plemeno. Koupí si psa bez PP. Vyroste mu něco, co se plemeni sice podobá, ale...ne zas tak docela. A protože jsou lidé snobi, zbaví se ho, když po patnácté uslyší : To ale přece není jack ( dosaď borderka, RR, pudl...atd ) a koupí si další štěně bez PP a bude doufat, že se vyvede líp. Stačí sledovat inzeráty, kolik ročních psů - plemen bez PP - je v nabídce a koukněte na fotky.
Tak buď plemeno chci a pak PP, nebo je mi to fuk a pak klidně kříženec, nebo to štěně bez PP, ale musím počítat s tím, že to není plemeno, ale také kříženec.
napsal(a):
Jen do mě. Chová a chovatelská, mám na háku s prominutím. To se na mě nezlobte, ale název mi je volný.
Štěnata bych rozdal zadarmo. Lidem, které bych si tvrdě sám vybral.
Nicméně to uzavírám, protože osobně to dělat nikdy nebudu.
Jen dnes jsem měl rozhovor s jednou paní a ta o tom mluvila, tak jsem měl tušení a v podstatě pravdu, když jsem s tím vylezl, jak to dopadne. Ona měla spíše problém z druhé strany, že měla psa s PP, kvalitního a chtěla by po něm štěně a nic za to, jen štěně. Samože, to je ještě horší varianta, neb ta druhá protistrana by musela..., to a to.
I takto lidé prostě uvažují a mají na to právo. A jsem rád, protože je vidět, jak mají rádi to, co mají. A co víc? Oni s tím nekšefují! To je průser co?

Aliens_II
napsal(a):
Jen do mě. Chová a chovatelská, mám na háku s prominutím. To se na mě nezlobte, ale název mi je volný.
Jen dnes jsem měl rozhovor s jednou paní a ta o tom mluvila, tak jsem měl tušení a v podstatě pravdu, když jsem s tím vylezl, jak to dopadne. Ona měla spíše problém z druhé strany, že měla psa s PP, kvalitního a chtěla by po něm štěně a nic za to, jen štěně. Samože, to je ještě horší varianta, neb ta druhá protistrana by musela..., to a to.
I takto lidé prostě uvažují a mají na to právo. A jsem rád, protože je vidět, jak mají rádi to, co mají. A co víc? Oni s tím nekšefují! To je průser co?
Kecy, že nekšeftují.
Paní mohla psa uchovnit, mohl krýt uchovněnou fenu, mohl mít PP potomky. Paní se nechtělo, nebo pes není tak kvalitní, jak tvrdí - a vůbec, jak ví, že je pes kvalitní?
Nechápání rozdílu mezi slovy chovná a chovatelská o něčem svědčí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Aliens_II
napsal(a):
Byl si někdy v útulku?
Viděl si, kolik psů tam je? Víš kolik psů bylo rozdáno zadara lidem, kteří byli "tvrdě" vybráni?
Lidi si neváží toho, když dostanou psa či jinou věc zadara...
napsal(a):
Kecy, že nekšeftují.
Paní mohla psa uchovnit, mohl krýt uchovněnou fenu, mohl mít PP potomky. Paní se nechtělo, nebo pes není tak kvalitní, jak tvrdí - a vůbec, jak ví, že je pes kvalitní?
Nechápání rozdílu mezi slovy chovná a chovatelská o něčem svědčí...
Ale no ták, neblázněte. Svědčí to o mě jako člověku? Tak to jste netrefila, ale budiž, beru to. Chovatelská. Přeci jenom jste skutečná chovatelka. A ostatní. Tak dobrý?

..."Ona měla spíše problém z druhé strany, že měla psa s PP, kvalitního a chtěla by po něm štěně a nic za to, jen štěně."...
A že je pes kvalitní - to posoudil kdo ? Bez uchovnění.
A chtěla štěně po svém psu, protože pes by si skočil a ona měla štěně - zadarmo a bez práce ! Jinak by ho kupovala třeba za desítku...Máte pravdu - to je ještě horší!

Aliens_II
napsal(a):
Ale no ták, neblázněte. Svědčí to o mě jako člověku? Tak to jste netrefila, ale budiž, beru to. Chovatelská. Přeci jenom jste skutečná chovatelka. A ostatní. Tak dobrý?
Jako o člověku to o vás nesvědčí. Však si o vás nic špatného nemyslíme. Jen jste se přimíchal...
Aliana
napsal(a):
Jasně že by byl bez PP.
Jde o to, že se mi víc líbí starý ráz psů, na PP by mi v tomto případě nezáleželo.
No vidíte. Kdybyste uchovnila, mohla jste se zasloužit o to, aby starý ráz stále v chovu byl.
Jenže ono je jednodušší nadávat, jak chovatelé plemena ničí, jak dřív byli psi lepší. Ale zasloužit se o chov, to ne.
Většina inzerátů zní, že jsou to štěňata bez PP po rodičích s PP. Proč si ale ti lidé tedy psa s PP pořizují? Když jim na papírech nezáleží? Když je jim jedno, jak pes vypadá a jestli bude mít vlastnosti a vzhled plemene?
A z druhé strany ti, co si bezpapíráky kupují - proč si nevezmou psa z útulku a raději dávají peníze za štěně, u kterého taky nemají záruku plemene?

Ale no tak, už jsme zase pomalu tam, kde jsme byli ve vláknu o klubech pod FCI a mimo.
Myslím, že každý z nás zná čistokrevné pesany bez PP, kteří vypadají pěkně a jsou zdraví a také známe psy s PP, kteří můžou mít exteriérové vady a nemusí být zdravotně OK...
Prostě nákupem psa s PP si kupujeme záruku, že náš pes je příslušník konkrétního plemene a má větší předpoklad být bez zdravotních vad.
Raději vezmu psa bez PP z vymazleného vrhu, od feny co je miláčkem rodiny než štěně s PP (osobní zkušenost, když jsem jela s kamarádkou pro štěně) od chovatelky, která měla najednou tři vrhy od různých plemen...přístup chovatelky ke zvířatům ani nebudu komentovat, ráda bych řekla, že byla vůči zvířatům, jak studenej psí čumák (no to urážim psí čumáky) - nebo je to profesionální přístup?
Co se mi nelíbí na chovu bez PP, jsou lidi, co si koupí atraktivní a žádané plemeno a pak na něm odchovávaj, jak na běžícím pásu...prostě proto, že je poptávka a že se to vyplatí.
Chov bez PP tady bude existovat vždy a lidí, co si koupí štěně bez PP se najde taky vždy dost, zaplať pánbůh, protože kdyby je nikdo nechtěl skončila by v útulku nebo hůř vyhozená někde v lese.
A kde máte záruku, že to vaše štěně bez PP bude z "vymazleného" vrhu? Jak víte, že ti lidé jen štěňata před vaším příchodem nenaaranžovali a přitom mají někde ve stodole 100 dalších?
Když se vám chovatelka nelíbila, nemuseli jste si od ní psa brát. Nikdo vás přece nenutil. Slušných chovatelů je plno a na rozdíl od množitelů si můžete předem o každém chovateli najít dostatek informací - kolik chovají psů, jestli nechávají doma dožít i staré a nechovné jedince, jestli poskytují chovatelský servis, jak jsou se štěňaty spokojeni statní majitelé štěňat od nich atd.
Ano, těch, co si koupí psa bez PP je hodně, proto taky máme plné útulky. A vy jste jedna z těch, kteří to podporují, i když dobře víte, co způsobujete. Je to velmi smutné.
A kdyby nikdo nechtěl psy bez PP, nevyplatilo by se je množit a v lese nebo v útulku by neskončili, protože by se vůbec nenarodili.

Tak já to trochu odlehčím - ad chronická hláška "my jsme s PP nechtěli, museli bychom na výstavy". Kdyby všichni majitelé psů s PP povinně vystavovali, tak by př. v Letňanech nešly do kruhu tisíce psů, ale desetitisíce! To by byla pecka! Akorát že odjezdit tituly by bylo trochu těžší.

napsal(a):
Ale no tak, už jsme zase pomalu tam, kde jsme byli ve vláknu o klubech pod FCI a mimo.
Myslím, že každý z nás zná čistokrevné pesany bez PP, kteří vypadají pěkně a jsou zdraví a také známe psy s PP, kteří můžou mít exteriérové vady a nemusí být zdravotně OK...
Prostě nákupem psa s PP si kupujeme záruku, že náš pes je příslušník konkrétního plemene a má větší předpoklad být bez zdravotních vad.
Raději vezmu psa bez PP z vymazleného vrhu, od feny co je miláčkem rodiny než štěně s PP (osobní zkušenost, když jsem jela s kamarádkou pro štěně) od chovatelky, která měla najednou tři vrhy od různých plemen...přístup chovatelky ke zvířatům ani nebudu komentovat, ráda bych řekla, že byla vůči zvířatům, jak studenej psí čumák (no to urážim psí čumáky) - nebo je to profesionální přístup?
Co se mi nelíbí na chovu bez PP, jsou lidi, co si koupí atraktivní a žádané plemeno a pak na něm odchovávaj, jak na běžícím pásu...prostě proto, že je poptávka a že se to vyplatí.
Chov bez PP tady bude existovat vždy a lidí, co si koupí štěně bez PP se najde taky vždy dost, zaplať pánbůh, protože kdyby je nikdo nechtěl skončila by v útulku nebo hůř vyhozená někde v lese.
Pokud by vyhlédnutá CHS s PP byla taková jak píšete, nepůjdu si koupit bezpapíráka, byť vymazleného. Ale najdu CHS, kde dostanu vymazlené štěně s PP.

LájošM
napsal(a):
A kde máte záruku, že to vaše štěně bez PP bude z "vymazleného" vrhu? Jak víte, že ti lidé jen štěňata před vaším příchodem nenaaranžovali a přitom mají někde ve stodole 100 dalších?
Když se vám chovatelka nelíbila, nemuseli jste si od ní psa brát. Nikdo vás přece nenutil. Slušných chovatelů je plno a na rozdíl od množitelů si můžete předem o každém chovateli najít dostatek informací - kolik chovají psů, jestli nechávají doma dožít i staré a nechovné jedince, jestli poskytují chovatelský servis, jak jsou se štěňaty spokojeni statní majitelé štěňat od nich atd.
Ano, těch, co si koupí psa bez PP je hodně, proto taky máme plné útulky. A vy jste jedna z těch, kteří to podporují, i když dobře víte, co způsobujete. Je to velmi smutné.
A kdyby nikdo nechtěl psy bez PP, nevyplatilo by se je množit a v lese nebo v útulku by neskončili, protože by se vůbec nenarodili.
No já jsem hodně opatrný člověk, psy bez PP nebo křížence jsem měla pouze 2x vždy od lidí, které jsem znala (více méně náhoda), takže by to musel být buď můj známý nebo eventuelně např. kamarádka kamarádky apod.
To štěně od té chovatelky (byla jsem pouze jako doprovod) si kamarádka, právě z uváděných důvodů neodebrala.
Představa, že po psech bez PP nebude poptávka je naivní...prosím buďme realisti...
Chodila jsem do útulku pomáhat a pravidelně tam vozíme dárečky...opravdu mě nikdo nemusí upozorňovat na to, jak to tam vypadá...a zajímalo by mě čím chov bez PP podporuji...tím, že jsem cíťa a přeju každému štěněti, aby našlo domov (ať už přišlo na svět s PP nebo bez)...no tak mě za to ukamenujte.

A ještě taková moje obhajoba...
když jsem měla afgána s PP, na výstavě jsem se byla podívat jednou (když jsme se pro tuto rasu rozhodli), už v té chvíli jsem věděla, že výstava opravdu není můj šálek kávy, tak snad mi zde může být přičteno k dobru, že, byť jsme nabídky měli, jsem nikdy svého psa nepropůjčila ke krytí. Následně ani papírového irského setra...a ani papírového amerického kokra...
Jsem jen prostě tak hroznej člověk, že jsem si za svůj život 2x odebrala štěně bez PP, vždy od lidí, kteří připuštění neplánovali, vlastnili oba rodiče a neuhlídali to...no tak tím jsem tedy podpořila chov bez PP v ČR a přiznávám, že díky lidem jako jsem já jsou plné útulky...
napsal(a):
když jsem měla afgána s PP, na výstavě jsem se byla podívat jednou (když jsme se pro tuto rasu rozhodli), už v té chvíli jsem věděla, že výstava opravdu není můj šálek kávy, tak snad mi zde může být přičteno k dobru, že, byť jsme nabídky měli, jsem nikdy svého psa nepropůjčila ke krytí. Následně ani papírového irského setra...a ani papírového amerického kokra...
Jsem jen prostě tak hroznej člověk, že jsem si za svůj život 2x odebrala štěně bez PP, vždy od lidí, kteří připuštění neplánovali, vlastnili oba rodiče a neuhlídali to...no tak tím jsem tedy podpořila chov bez PP v ČR a přiznávám, že díky lidem jako jsem já jsou plné útulky...
Už máte cejch. Já taky. Tak to prostě chodí.
Jo a ta paní prostě koupila papírového psa v CHovatelské stanici. Teď mu je 11. A prostě jen říkala, že kdysi uvažovala o tom, že by, ... Takže i ona by měla onen bez pépé cejch.
To je jedno. Udivuje mě jen úplná zahleděnost jedním směrem. Jedna pravda jest a to ta s pépé. To je dost slabé. Nicméně jsem si dobře vědom proč. Chápu Vás Pepáci.

napsal(a):
Ale o tom tady vůbec nebyla řeč. Tady byla řeč o tom proč nekupovat štěně cíleně vyprodukované bez PP na psech s PP. Nikdy neznáte pravý důvod.

Aliens_II
napsal(a):
Už máte cejch. Já taky. Tak to prostě chodí.
Jo a ta paní prostě koupila papírového psa v CHovatelské stanici. Teď mu je 11. A prostě jen říkala, že kdysi uvažovala o tom, že by, ... Takže i ona by měla onen bez pépé cejch.
To je jedno. Udivuje mě jen úplná zahleděnost jedním směrem. Jedna pravda jest a to ta s pépé. To je dost slabé. Nicméně jsem si dobře vědom proč. Chápu Vás Pepáci.
A vy to úplně otáčíte, proti vaší feně nemá nikdo nic !
napsal(a):
A vy to úplně otáčíte, proti vaší feně nemá nikdo nic !
To jsem nemyslel takto. Na sebe jsem to vzal, že mám podobné smýšlení, které ale neprovedu ve skutečnost. A vím i proč. Jen mě mrzí, že to je opravdu dost tvrdé proti těm "jiným". Ale i tak je mi to jasné proč. Víte? Orionko. Takže je to v poho.
napsal(a):
No já jsem hodně opatrný člověk, psy bez PP nebo křížence jsem měla pouze 2x vždy od lidí, které jsem znala (více méně náhoda), takže by to musel být buď můj známý nebo eventuelně např. kamarádka kamarádky apod.
To štěně od té chovatelky (byla jsem pouze jako doprovod) si kamarádka, právě z uváděných důvodů neodebrala.
Představa, že po psech bez PP nebude poptávka je naivní...prosím buďme realisti...
Chodila jsem do útulku pomáhat a pravidelně tam vozíme dárečky...opravdu mě nikdo nemusí upozorňovat na to, jak to tam vypadá...a zajímalo by mě čím chov bez PP podporuji...tím, že jsem cíťa a přeju každému štěněti, aby našlo domov (ať už přišlo na svět s PP nebo bez)...no tak mě za to ukamenujte.
Když chodíte do útulku, určitě jste si všimla, že většina psů (mnohdy všichni) jsou bez PP. Kde se asi vzali? Když je ten "papír" vlastně zbytečný, proč tam tedy nejsou i psi s PP?
A to ty tisíce bezpapíráků jsou všechno nehody? Nebuďte naivní. Ano, myslím si, že kdyby po bezPP psech nebyla poptávka, nenarodilo by se jich ani desetina nynějšího počtu a tím pádem by se celkový počet snížil i v útulcích.
Chov bez PP podporujete kupováním psů bez PP.
Přece když jsme na tom "náhodném" vrhu tak pěkně vydělali, táto, tak nakryjem zas, každá koruna dobrá a přece děláme dobrý skutek, že jsme levnější. A proč nekrýt při každém hárání, když jsou tak dobře prodejní. Co na tom, že třeba některá štěňata nakonec skončí v útulku. Co na tom, že mohou mít vadu, kterou by testy u chovatele odhalily. Co na tom, že za pár let budou z těch roztomilých štěňátek kulhavé neb slepé chuděrky. Však třeba budou mít štěstí a nebude to tak. Ale kdo to ví? Hlavně že některé z nich bude v milujícím domově. Sice za tu cenu, že fena bude rodit 2x do roka až do vysokého stáří, sice možná sourozence někdo utýrá (však stáli pár korun) nebo je hodí do útulku (v lepším případě), ale žádná velká škoda nevznikla a my to nevíme, protože ani nejsme v kontaktu s chovateli. Co oči nevidí...

napsal(a):
Ale o tom tady vůbec nebyla řeč. Tady byla řeč o tom proč nekupovat štěně cíleně vyprodukované bez PP na psech s PP. Nikdy neznáte pravý důvod.
Nikdy neříkejte nikdy...
dám jen takový příklad...známá má dva NO s PP, nepříbuzné, zdravé vč. kloubů (psa a fenu), pesani pracují s ovcemi, s drůbeží...majitelku poslouchají i když na ně nikdy neřvala, nepoužívá fyzické tresty a nikdy nechodili na cvičák...na psech je vidět, že je práce ohromě baví...pracují s chutí a pro paničku by udělali, co jí na očích uvidí...uchovňovat je nehodlá, ale přemýšlí o tom, že odchová štěňata s účelem si jedno nechat, právě díky vlastnostem rodičů, dokonce už má i zájemce o štěňata s okruhu lidí, kteří psy znají...
no tady bych s čistým svědomím štěně odebrala (i přesto, že podpořím chov bez PP), vím, že rodiče rodičů byli chovní, rodiče jsou zdraví se skvělými povahami...a že nemají předepsanou zkoušku?...stačí mi, když vidím, jak skvěle a s chutí pracují...nejsem odborník, takže nevím, zda odpovídají přesně standardu, z mého hlediska moc pěkní a hlavně funkční (je to samozřejmě hypotetický příklad...NO si pořizovat již nehodlám).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
LájošM
napsal(a):
Většina inzerátů zní, že jsou to štěňata bez PP po rodičích s PP. Proč si ale ti lidé tedy psa s PP pořizují? Když jim na papírech nezáleží? Když je jim jedno, jak pes vypadá a jestli bude mít vlastnosti a vzhled plemene?
A z druhé strany ti, co si bezpapíráky kupují - proč si nevezmou psa z útulku a raději dávají peníze za štěně, u kterého taky nemají záruku plemene?
Proč? Aby lépe bagr...
Já třeba mám psiska s PP a fakt mi není jedno, jak psy vypadají, nebo jakou maj povahu...
Chtěla sem berňáka, né žádnou levnou napodobeninu, ale berňáka, který bude mít jasnou trikoloru, rovný hřbet, atd... Bude mít berňáčí povahu. Z jeho PP vyčtu co je tam za psy a internet je mocná věc a najde opravdu vše...
Ale hlavně, mám v ruce papír, že je to opravdu bernský salašnický pes, žádný kříženec čehosi...
Nepochopim, co lidi vede k tomu, koupit si psa pochybné rasy, když útulky praskaj ve švech!
Zrovna dneska sem potkala paní s malinkym štěndem, že jí je 5 týdnů a je to JRT. Štěně jí dali před panelákem, vykešovali 6.tis. a řekli čus! Paní se strašně divila, když sem jí řekla, že je to jednak proti zákonu a dvak NEMÁ JRT, ale křížence čehosi... Ať nepočítá s tím, že jí z toho JRT vyroste... Až když sem to dořekla, tak TEPRV začala přemýšlet o tom, kolik vlastně psovi doopravdy je (dle mě ani 5 týdnů nemělo - očka ještě nejasně zbarvená, silný sací reflex) a teda co jí z toho vyroste...
Tohle prostě nepochopim! Hlavně, že Iphone nebo lednici vybíraj půl roku, zajímaj se o to, jaký má parametry atd... a u psa, sáhnou po prvnim kříženci, kterých je v útulku milion...
LájošM
napsal(a):
Když chodíte do útulku, určitě jste si všimla, že většina psů (mnohdy všichni) jsou bez PP. Kde se asi vzali? Když je ten "papír" vlastně zbytečný, proč tam tedy nejsou i psi s PP?
A to ty tisíce bezpapíráků jsou všechno nehody? Nebuďte naivní. Ano, myslím si, že kdyby po bezPP psech nebyla poptávka, nenarodilo by se jich ani desetina nynějšího počtu a tím pádem by se celkový počet snížil i v útulcích.
Přece když jsme na tom "náhodném" vrhu tak pěkně vydělali, táto, tak nakryjem zas, každá koruna dobrá a přece děláme dobrý skutek, že jsme levnější. A proč nekrýt při každém hárání, když jsou tak dobře prodejní. Co na tom, že třeba některá štěňata nakonec skončí v útulku. Co na tom, že mohou mít vadu, kterou by testy u chovatele odhalily. Co na tom, že za pár let budou z těch roztomilých štěňátek kulhavé neb slepé chuděrky. Však třeba budou mít štěstí a nebude to tak. Ale kdo to ví? Hlavně že některé z nich bude v milujícím domově. Sice za tu cenu, že fena bude rodit 2x do roka až do vysokého stáří, sice možná sourozence někdo utýrá (však stáli pár korun) nebo je hodí do útulku (v lepším případě), ale žádná velká škoda nevznikla a my to nevíme, protože ani nejsme v kontaktu s chovateli. Co oči nevidí...
Dnes jsem pročetla několik diskuzí na toto téma (mmch všechny jsou stejné ) a v několika z nich zaznělo, že ve světě je mnohem větší podíl zvířat s PP, v Americe se snad zvíře bez PP téměř nedá koupit. Čím to, že i tyto země mají útulky?
Myslím, že i v ČR by to bylo podobné. Dnes se v útulku zvíře s PP téměř nevyskytuje, má cejch něčeho výjimečného, většinou se ihned najde nový majitel. Nebo bezprizorní PP pes putuje do své domovské chovatelské stanice, protože tak jak je to dnes u nás nastaveno, mají CHS většinou nadšenci, kteří nenechají svoje "děti" trpět.
Ale jak by chovatelských stanic přibývalo, psi s PP by ztráceli na výjimečnosti a nakonec by stejně část z nich končila v útulku.
Nepochopim, co lidi vede k tomu, koupit si psa pochybné rasy, když útulky praskaj ve švech!
No, co je vede?
1, Chtějí štěně
2, Věří, že štěně bude čistokrevné.
3, Jsou přesvědčeni, že PP je zbytečný luxus, když stejně nechtějí objíždět výstavy
4, Je to levnější, že PP štěně
To jsou nejčastější důvody
. A slovy našeho génia ".Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
Aliana
napsal(a):
Dnes jsem pročetla několik diskuzí na toto téma (mmch všechny jsou stejné ) a v několika z nich zaznělo, že ve světě je mnohem větší podíl zvířat s PP, v Americe se snad zvíře bez PP téměř nedá koupit. Čím to, že i tyto země mají útulky?
Myslím, že i v ČR by to bylo podobné. Dnes se v útulku zvíře s PP téměř nevyskytuje, má cejch něčeho výjimečného, většinou se ihned najde nový majitel. Nebo bezprizorní PP pes putuje do své domovské chovatelské stanice, protože tak jak je to dnes u nás nastaveno, mají CHS většinou nadšenci, kteří nenechají svoje "děti" trpět.
Ale jak by chovatelských stanic přibývalo, psi s PP by ztráceli na výjimečnosti a nakonec by stejně část z nich končila v útulku.
Chovných stanic by nepřibývalo, protože dát za psa dvakrát tolik by si plno lidí rozmyslelo a raději by koupení psa oželelo. Což bych považovala také za velké plus, protože dostupnost psů bez PP vede jen k tomu, že si psa koupí každý trotl a pak tady vypisuje deb..ilní dotazy, typu: pes kadí, pes štěká, co s tím?
Množení psů bez PP neuznávám, ať máte jakkoliv dobrý úmysl. Žádné: psi jsou skvělí, sice bez PP, ale chtěla by od nich štěňátko...A je to tady zase a stále dokola: štěňátek se narodí 12 a případní zájemci se rozplynou jak pára nad hrncem. Necháte si 10 NO? Proboha to váš rozum nesahá ani k tak jednoduchým počtům? Už to tu kdysi někdo vypočítával, kolik štěňat vyprodukuje jedna fenka, protože páníčci si myslí, že je skvělá a štěnda by mít měla. A už to jede a zaplněných 5 útulků během pár let. Ne, kdyby jste měli svou fenku opravdu rádi, na množení se vykašlete. Měla jsem úžasného PP psa se skvělým rodokmenem, povahou, vzhledem. Přesto jsem ho neuchovnila(k nelibosti chovatelky) a i když jsem ho nade vše milovala, nikdy nebudu litovat, že po něm nejsou štěnda, protože se u něj projevila těžká nemoc, měl k ní predispozice, což by se v době uchovnění ještě nevědělo. Chovat na nevyšetřených psech, je totální nezodpovědnost, to neomluvíte ničím...
Aliana
napsal(a):
Tady není Amerika. Máme jiné naučené chování, je tu zcela jiná situace.
Psi s PP se u nás už povinně čipují, už jen to mnohým zabrání uvázat psa jen tak u plotu útulku.
A máte pravdu, slušní chovatelé se o svá štěňata snaží starat celý jejich život a nechtějí je nechat trpět. Proto když už nastane taková situace, že je majitel nechce nebo nemůže mít, snaží se jim najít dobrý domov. To je přece v pořádku. A opět je jen na lidech, aby si takové chovatele našli. Ono to jde, jen to chce aspoň trošku zapojit mozek, obětovat chvilinku času a překonat lenost.
Tyto alibistické kecy, aby si lidi obhájili to, že pro svou blbost ušetří pár korun, jsou hrozné.
Pak když vidí týrané psy v televizi, pláčou. Ale že sami k takovým hrůzám přispívají, to ne a ne pochopit. Oni přece ne, to někdo jiný.
Když tak procházím stránky útulků, tak bych řekla že nejčastěji tam končí:
1- Kříženci velkých plemen
2-kříženci malých plemen
3- čistokrevné velké plemena ( o míře čistokrevnosti se nedohadujme, prostě exteriérově vykazující znaky daného plemena, bez tetování anebo čipu)
4- čistokrevné malé plemena
Psi s PP se objeví, ale vzácně.
Je zbytečné plakat nad tím, že by se neměli množit bezpapíráky, a tím myslím cílené, opakované množení, ne náhodné nehody. Pokud je poptávka, bude i nabídka.
Smysluplnější by bylo prosazovat povinné čipovaní. Samozřejmě, ani to není všespasitelné, ale dost by pomohlo.

aj
napsal(a):
Když tak procházím stránky útulků, tak bych řekla že nejčastěji tam končí:
1- Kříženci velkých plemen
2-kříženci malých plemen
3- čistokrevné velké plemena ( o míře čistokrevnosti se nedohadujme, prostě exteriérově vykazující znaky daného plemena, bez tetování anebo čipu)
4- čistokrevné malé plemena
Psi s PP se objeví, ale vzácně.
Je zbytečné plakat nad tím, že by se neměli množit bezpapíráky, a tím myslím cílené, opakované množení, ne náhodné nehody. Pokud je poptávka, bude i nabídka.
Smysluplnější by bylo prosazovat povinné čipovaní. Samozřejmě, ani to není všespasitelné, ale dost by pomohlo.
S povinným čipováním naprosto souhlasím...u všech psů

lesnížínka
napsal(a):
Chovných stanic by nepřibývalo, protože dát za psa dvakrát tolik by si plno lidí rozmyslelo a raději by koupení psa oželelo. Což bych považovala také za velké plus, protože dostupnost psů bez PP vede jen k tomu, že si psa koupí každý trotl a pak tady vypisuje deb..ilní dotazy, typu: pes kadí, pes štěká, co s tím?
Množení psů bez PP neuznávám, ať máte jakkoliv dobrý úmysl. Žádné: psi jsou skvělí, sice bez PP, ale chtěla by od nich štěňátko...A je to tady zase a stále dokola: štěňátek se narodí 12 a případní zájemci se rozplynou jak pára nad hrncem. Necháte si 10 NO? Proboha to váš rozum nesahá ani k tak jednoduchým počtům? Už to tu kdysi někdo vypočítával, kolik štěňat vyprodukuje jedna fenka, protože páníčci si myslí, že je skvělá a štěnda by mít měla. A už to jede a zaplněných 5 útulků během pár let. Ne, kdyby jste měli svou fenku opravdu rádi, na množení se vykašlete. Měla jsem úžasného PP psa se skvělým rodokmenem, povahou, vzhledem. Přesto jsem ho neuchovnila(k nelibosti chovatelky) a i když jsem ho nade vše milovala, nikdy nebudu litovat, že po něm nejsou štěnda, protože se u něj projevila těžká nemoc, měl k ní predispozice, což by se v době uchovnění ještě nevědělo. Chovat na nevyšetřených psech, je totální nezodpovědnost, to neomluvíte ničím...
Tak, tak...
Mám uchovněného psa, ke zdravotnímu vyšetření ještě jeden genetický test navíc. Zatím. Naštěstí naše plemeno je jedno z nejzdravějších, tak ťuk, ťuk, ťuk, snad bude celý život všechno ok. Nicméně nepovažuji za nutné, aby si pes aspoň jednou za život "vrznul". Když si ho nikdo nevybere na krytí, tak se svět nezboří. Je úžasný, ale i kdybych po něm chtěla štěně, je na výběr xy povah a typů vzhledů po předcích, tak tenhle argument pro produkci psů je taky absolutně zcestný.
A co říkáte na neuznaná plemena. Vždy jsem měla psy s PP, ale taky jsem měla Vždy uznanè plemena.Na mou otázku zda štěně bude mit papíry mi bylo odepsano toto.
Dobrý den, ano budou, protože bandog je bez PP ale pouze s rodokmenem. Není uznán v FCI. Pouze v UCI a v klubech a těch je v CZ 4 nebo 5 a každej si jede stejně to svoje a vydává si své PP - průkaz původu jak to někteří udávají. Kluby slouží pro registraci nemůžou nebo spíše nechtějí se sjednotit. I my jsme jeden klub CBC - Czech Bandog Club měli a skončilo to, protože to stejně nedávalo žádný smysl. Na co tolik klubů? Když se neumí chovatelé domluvit? Dále sem prošla UCI - ČKF a klubem Bohemia Bandog Club a stačilo mě.
V cizině též mají chovatelé své rodokmeny a nebo je registrují jako se registrují pitbulové. My budeme dávat rodokmen a nechceme abyste si pak někde dodělávali nějaké pofiderní PP. Původ psa budete mít od nás zaručen a to tím, že to stvrdím svým podpisem a stojím si za tím.
Pokud si budete chtít dělat pak nějaké PP na vašem psovi tak to udělejte jako to dělají někteří a registrují je v cizině zde www.ucadogs.com
Ale zase je to o tom vy tam pošlete náš rodokmen, fotky rodičů a zaplatíte a dostanete PP :D to je všude pořád stejný.
Bandog by měl být pes, který by prošel zápasem, lovem a zkouškama obranýma. Ale bohužel to už nikdo nedělá. A tak bandog se dnes jede hodně na krásu, někdo s nimy dělá ty obrany, podle toho pak skládá zkoušky např. Tart a nebo ty pofiderní klubové :) Je to skvělý společník, ale i pes na ochranu.
Pokud máte ještě nějaké otázky, ráda vám je zodpovím. Nikomu od nás psíky nenutíme. Máme je s původem a myslim, že dost dobrým. Sami jsme si kupovali psy za 20.000Kč a výše. S pozdravem.

N.u
napsal(a):
A co říkáte na neuznaná plemena. Vždy jsem měla psy s PP, ale taky jsem měla Vždy uznanè plemena.Na mou otázku zda štěně bude mit papíry mi bylo odepsano toto.
Dobrý den, ano budou, protože bandog je bez PP ale pouze s rodokmenem. Není uznán v FCI. Pouze v UCI a v klubech a těch je v CZ 4 nebo 5 a každej si jede stejně to svoje a vydává si své PP - průkaz původu jak to někteří udávají. Kluby slouží pro registraci nemůžou nebo spíše nechtějí se sjednotit. I my jsme jeden klub CBC - Czech Bandog Club měli a skončilo to, protože to stejně nedávalo žádný smysl. Na co tolik klubů? Když se neumí chovatelé domluvit? Dále sem prošla UCI - ČKF a klubem Bohemia Bandog Club a stačilo mě.
V cizině též mají chovatelé své rodokmeny a nebo je registrují jako se registrují pitbulové. My budeme dávat rodokmen a nechceme abyste si pak někde dodělávali nějaké pofiderní PP. Původ psa budete mít od nás zaručen a to tím, že to stvrdím svým podpisem a stojím si za tím.
Pokud si budete chtít dělat pak nějaké PP na vašem psovi tak to udělejte jako to dělají někteří a registrují je v cizině zde www.ucadogs.com
Ale zase je to o tom vy tam pošlete náš rodokmen, fotky rodičů a zaplatíte a dostanete PP :D to je všude pořád stejný.
Bandog by měl být pes, který by prošel zápasem, lovem a zkouškama obranýma. Ale bohužel to už nikdo nedělá. A tak bandog se dnes jede hodně na krásu, někdo s nimy dělá ty obrany, podle toho pak skládá zkoušky např. Tart a nebo ty pofiderní klubové :) Je to skvělý společník, ale i pes na ochranu.
Pokud máte ještě nějaké otázky, ráda vám je zodpovím. Nikomu od nás psíky nenutíme. Máme je s původem a myslim, že dost dobrým. Sami jsme si kupovali psy za 20.000Kč a výše. S pozdravem.
Zvláštní, že rozdělují rodokmen a pp ?
Není neuznané plemeno jako neuznané plemeno!
Jsou plemena, která sice jsou neuznaná, ale jsou registrovaná u FCI - jedná se o plemena, která "čekají" na uznání v FCI (po splnění podmínek). Viz: http://www.muj-pes.cz/plemena/fci-neuznana-plemena-952.html
Tato plemena dostávají PP od FCI, stejný jako mají uznaná plemena, pouze opatřená razítkem "neuznané plemeno".
A pak jsou plemena neuznaná a ani neregistrovaná u FCI, tam patří např. bandog. U těchto plemen bych byla velmi opatrná v jejich pořizování, u nich není jisté vůbec nic, ani to, že jsou potomky svých rodičů.
Taková plemena jsou vedena u nějakých jiných kynologických organizací ve světě (jako třeba UCI), jejich podmínky uchovnění jsou většinou velmi pofiderní. Také jejich rodokmen bych tak nějak označila spíš za cár papíru, který nemá žádnou hodnotu.
Také nevidím v čem je rozdíl mezi rodokmenem a PP?

napsal(a):
Nikdy neříkejte nikdy...
dám jen takový příklad...známá má dva NO s PP, nepříbuzné, zdravé vč. kloubů (psa a fenu), pesani pracují s ovcemi, s drůbeží...majitelku poslouchají i když na ně nikdy neřvala, nepoužívá fyzické tresty a nikdy nechodili na cvičák...na psech je vidět, že je práce ohromě baví...pracují s chutí a pro paničku by udělali, co jí na očích uvidí...uchovňovat je nehodlá, ale přemýšlí o tom, že odchová štěňata s účelem si jedno nechat, právě díky vlastnostem rodičů, dokonce už má i zájemce o štěňata s okruhu lidí, kteří psy znají...
no tady bych s čistým svědomím štěně odebrala (i přesto, že podpořím chov bez PP), vím, že rodiče rodičů byli chovní, rodiče jsou zdraví se skvělými povahami...a že nemají předepsanou zkoušku?...stačí mi, když vidím, jak skvěle a s chutí pracují...nejsem odborník, takže nevím, zda odpovídají přesně standardu, z mého hlediska moc pěkní a hlavně funkční (je to samozřejmě hypotetický příklad...NO si pořizovat již nehodlám).
Pokud není rodičovský pár vyšetřen, nemůžete říct, že jsou rodiče zdraví. Nebo mají RTG DKK? Vaše známá by si měla také uvědomit, že ani jeden potomek nemusí zdědit ty skvělé pracovní vlohy, co mají rodiče. A taky to, že se štěňat může narodit třeba 10. Udat všechna do opravdu dobrých rukou a prostředí je umění i při chovu s PP, natož bez PP.

Od odesilatele tamté zprávy ani omylem.
pravopis, styl, shazování ostatních ?
tady je to vážně těžké. někdo si tu na registry jede nějaké hrůzy a ještě to omlouvá tím, že ostatní jsou k ničemu. pro zasmání po ránu dobré.

N.u
napsal(a):
Ja sa chystám kúpiť si bandoga u nás na Slovensku kde obidvaja rodičia majú pracovnú skúšku. Obrany cvičia na profesionálnej úrovni. Mal som možnosť to vidieť. Vrh sa chystajú mať až na budúce leto, ale na dobré sa dlho čaká.
napsal(a):
Ja sa chystám kúpiť si bandoga u nás na Slovensku kde obidvaja rodičia majú pracovnú skúšku. Obrany cvičia na profesionálnej úrovni. Mal som možnosť to vidieť. Vrh sa chystajú mať až na budúce leto, ale na dobré sa dlho čaká.
My máme též ze slovenska zarezervováneho jak říkáte tam o kvalitě není pochyb...Jen mě zajímalo co řekněte na tento email co mi poslala jedna chovatelka když jsem scháněla v čr.Můžu se zeptat jak se jmenuje chovná stanice odkud si psa berete?

N.u
napsal(a):
My máme též ze slovenska zarezervováneho jak říkáte tam o kvalitě není pochyb...Jen mě zajímalo co řekněte na tento email co mi poslala jedna chovatelka když jsem scháněla v čr.Můžu se zeptat jak se jmenuje chovná stanice odkud si psa berete?
CHS Extasy Bandog - línia z CHS Andante.

N.u
napsal(a):
A Vy ho máte v ktorej CHS zarezervovaného?
LájošM
napsal(a):
Ad útulky - do nich se psi dostávají různě, a i když to třeba jsou psi s PP, tak tento PP se se psem do útulku nedostane
1.) po úmrtí majitele) - nikdo neví, kam si babička průkaz založila, a když se později najde, nikdo s ním do útulku neběží
2.) zatoulaní psi - majitel má PP doma, psa hledá, ale třebas neodhadl jak daleko se zaběhl a tak ho v tom správném útulku nenajde a ten tedy zůstane v nabídce k adopci jako pes bez PP
3.) úmyslně odložení psi, které majitel nechce - a vy byste psovi, kterého uvážete v lese u stromu pověsili na krk PP, díky čemuž vás najde policie a obviní z opuštění živého tvora?
Ale je fakt, že psi, co vypadají alespoň na 90% na nějaké plemeno, se adoptují dříve než mix. Takže tito čistokrevní, s PP, ale ten není k mání, mizí z útulků rychleji než psi bez PP, kříženci dvou nebo více plemen nebo vestaj. A tak to pak může vypadat, že útulky jsou pouze pro psy bez PP.
A ještě dodatek - psa, co je s PP, nebo dost vypadá "čistokrevně" udá dosavadní majitel často inzerátem "daruji".
Chov s PP nezaručuje, že odchované štěně zůstane trvale u toho, kdo jej u chovatele koupil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
S povinným čipováním naprosto souhlasím...u všech psů
Otázka je, co by se tim vyřešilo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
aggitta
napsal(a):
Ad útulky - do nich se psi dostávají různě, a i když to třeba jsou psi s PP, tak tento PP se se psem do útulku nedostane
1.) po úmrtí majitele) - nikdo neví, kam si babička průkaz založila, a když se později najde, nikdo s ním do útulku neběží
2.) zatoulaní psi - majitel má PP doma, psa hledá, ale třebas neodhadl jak daleko se zaběhl a tak ho v tom správném útulku nenajde a ten tedy zůstane v nabídce k adopci jako pes bez PP
3.) úmyslně odložení psi, které majitel nechce - a vy byste psovi, kterého uvážete v lese u stromu pověsili na krk PP, díky čemuž vás najde policie a obviní z opuštění živého tvora?
Ale je fakt, že psi, co vypadají alespoň na 90% na nějaké plemeno, se adoptují dříve než mix. Takže tito čistokrevní, s PP, ale ten není k mání, mizí z útulků rychleji než psi bez PP, kříženci dvou nebo více plemen nebo vestaj. A tak to pak může vypadat, že útulky jsou pouze pro psy bez PP.
A ještě dodatek - psa, co je s PP, nebo dost vypadá "čistokrevně" udá dosavadní majitel často inzerátem "daruji".
Chov s PP nezaručuje, že odchované štěně zůstane trvale u toho, kdo jej u chovatele koupil.
S tím, cos napsala jen na půl...
Pes s PP má registrovaný čip - tedy okamžitě víš, komu pes patří (nebo který veterinář ho čipoval) a za druhý povětšinou jsou tetovaní a to stačí cinknout na plemennou knihu, říct plemeno, přečíst aspoň pár čísel a ví se komu patří - či která chovka tetovala s těmito číselnými kombinacemi.
Z mé zkušenosti, pes s PP v útulku vždy zůstal max 24 hodin, protože se vždy majitel nebo chovatel našel.
Žádný, že se dal k adopci... K adopci se pes s pp dává jen velmi sporadicky, spíš jen, pokud není čitelný čip a nebo se nedohledá tetování, což se nám v útulku ještě nestalo. Všechny psy v PP jsme vždy vrátili majitelům nebo chovatelům.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Otázka je, co by se tim vyřešilo...
V prvním řadě by to vyřešilo nalezení majitele u zaběhlých psů.
V případě vyhozených psů by se musel dohledat majitel a postihovat ho za úmyslné opuštění zvířete s tím, že by se po něm vymáhali náklady na umístnění zvířete v útulku. Pokud by se to začalo důsledně vyžadovat, tak věřím, že by si každý více rozmyslel, zda si pořídí psa.
mimo hlavní téma: Vždy mně štve, když čtu, jak se nabízí k adopci pes po umřelém majiteli.Pozůstalí
shrábnou dědictví, ale o psa se má postarat útulek. Sorry, ale v takovém případě bych taky požadovala, ať část dědictví věnují na zaopatření psa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
aj
napsal(a):
V prvním řadě by to vyřešilo nalezení majitele u zaběhlých psů.
V případě vyhozených psů by se musel dohledat majitel a postihovat ho za úmyslné opuštění zvířete s tím, že by se po něm vymáhali náklady na umístnění zvířete v útulku. Pokud by se to začalo důsledně vyžadovat, tak věřím, že by si každý více rozmyslel, zda si pořídí psa.
mimo hlavní téma: Vždy mně štve, když čtu, jak se nabízí k adopci pes po umřelém majiteli.Pozůstalí
shrábnou dědictví, ale o psa se má postarat útulek. Sorry, ale v takovém případě bych taky požadovala, ať část dědictví věnují na zaopatření psa.
No, to je sice pěkný, ale v tom případě by musel být nějakej zákon o tom, že teda je povinnost psa čipovat, ale i čip povinně zaregistrovat!
Protože to, že načipneš psa je bez zaregistrování prakticky k ničemu...
Jsou veterináři, kteří daj čip a registrujou ho na sebe a ty jako majitel psa si čip přeregistruješ na sebe, ale taky sem se setkala s tim, že sem dostala pas a razegistruj si to sama...
Bez registrace je ti úplně k ho*nu, že pes má čip...
Protože najdeš psa, vezmeš čtečku, udělá to píp a načte se ti číslo... a dál? No, tedy dřepneš k národnímu registru, zadáš číslo a registr hodí hlášku: Nenalezeno... a si v háji... protože číslo k číslu chybí ta registrace majitele...
To pak žhavíš drát a ptáš se veterinářů, které číselné kombinace čipů používají... a to je sakra na dlouho... Mnohdy se ani nedobereš výsledku, protože psa někdo vyhodil z auta, které jelo třeba z Liberce... ale to už nezjistíš...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, to je sice pěkný, ale v tom případě by musel být nějakej zákon o tom, že teda je povinnost psa čipovat, ale i čip povinně zaregistrovat!
Protože to, že načipneš psa je bez zaregistrování prakticky k ničemu...
Jsou veterináři, kteří daj čip a registrujou ho na sebe a ty jako majitel psa si čip přeregistruješ na sebe, ale taky sem se setkala s tim, že sem dostala pas a razegistruj si to sama...
Bez registrace je ti úplně k ho*nu, že pes má čip...
Protože najdeš psa, vezmeš čtečku, udělá to píp a načte se ti číslo... a dál? No, tedy dřepneš k národnímu registru, zadáš číslo a registr hodí hlášku: Nenalezeno... a si v háji... protože číslo k číslu chybí ta registrace majitele...
To pak žhavíš drát a ptáš se veterinářů, které číselné kombinace čipů používají... a to je sakra na dlouho... Mnohdy se ani nedobereš výsledku, protože psa někdo vyhodil z auta, které jelo třeba z Liberce... ale to už nezjistíš...
Tak si to ale všici myslíme že registrovat.).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
Tak si to ale všici myslíme že registrovat.).
No, ono dost lidí ani netuší, že se musí čip někde zaregistrovat...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, ono dost lidí ani netuší, že se musí čip někde zaregistrovat...
Však. co brání takový zákon prosadit ? si musím počíst.

aj
napsal(a):
Megíí odpověděla v podstatě za mne. Samozřejmě že čipování s povinnou registrací, jinak to jaksi postrádá význam.
Řešením by možná bylo, kdyby se povinnost čipování/registrace (samozřejmě na majitele, směrodatné by byly údaje z očkováku/pasu) hodila na hrb veterinářům. Tam je přeci jen předpoklad větší zodpovědnosti.
napsal(a):
Řešením by možná bylo, kdyby se povinnost čipování/registrace (samozřejmě na majitele, směrodatné by byly údaje z očkováku/pasu) hodila na hrb veterinářům. Tam je přeci jen předpoklad větší zodpovědnosti.
Veterináři a Státní vet. správa. Také dost dobře nechápu, proč se vymýšlí X registrů a člověk pak neví, kam psa zaregistrovat, nejlíp do všech...kravina. Tak pod Státní vet. správou udělám jeden s povinností registrovat tam a je to vyřešeno. Parádní státní zakázka, všichni na tom něco narýžujou a můžou být spokojení, fakt nevím, v čem je problém

Kam to registrují útulky ? těch bude asi nejvíc ?
víte co by bylo vtipné ? kdyby se podařilo po fb, tady a já nevím kam všude se chodí, rozhlásit, že je jeden registr.. nazveme ho národním...a kdo tam nebude, bude sám sebe pomlouvat...a to vše bez poslanců páč mám pocit že v tom jedou taky.

lesnížínka
napsal(a):
Veterináři a Státní vet. správa. Také dost dobře nechápu, proč se vymýšlí X registrů a člověk pak neví, kam psa zaregistrovat, nejlíp do všech...kravina. Tak pod Státní vet. správou udělám jeden s povinností registrovat tam a je to vyřešeno. Parádní státní zakázka, všichni na tom něco narýžujou a můžou být spokojení, fakt nevím, v čem je problém
A proč ne na radnici, obec. Stejně by tam všichni psi měli být registrováni. A povinnost mít psa čipovaného by měl majitel. Buď by si koupil čipované štěně, nebo by ho musel nechat očipovat sám. Ale jednoznačně by měl odpovědnost majitel. A při běžné kontrole měšťáky by za nečipovaného psa platil majitel velmi citelnou pokutu.
Takže každý by si s nově koupeným štěnětem zašel k veterináři, zkontroloval jestli má zaregistrovaný čip. Neměl by, nechal by očipovat. Měl by, nechal by přeregistrovat na sebe podle svého bydliště. S dnešní technikou mi to přijde tak jednoduché...
Aliana
napsal(a):
Amerikou bych se moc neoháněla, tam má skutečně téměř každý pes PP, ale jaké vypovídající kvality, když si ho může pomalu každý "chovatel" vytisknout doma?

V usa je takových množíren že se tady amatérmnožkám ani nezdálo.
napsal(a):
V usa je takových množíren že se tady amatérmnožkám ani nezdálo.
Proto nikdo neuznává jejich PP vydané pochybnými rádoby orgańizacemi doma na koleně, když si tam vystaví PP skoro na vše, a proto FCI s některými takovými organizacemi nespolupracuje a jejich cáry papíru neuznává. Ale to už jsme ti psali.

Kdo se tu baví o fci ? snad množky jdou ne. a ty sou všude. i u pp v čr. co new foundland, dobrý ? pak dycky příjde jen tykání, urážení, ale odpověď nikde.
se tu baví o tom, že v ámerice jsou snad všici s pp noo úrčitě...
eště do toho vezmem kanadu, tam mají samé bez pp jak jsme od vás pochopili :D
nemůžu si pomoct, ale někdo tu hrozně chce neoznačené psy. proč. některá města mají čipy nařízené a ostatní ne. divné.
Ono je potřeba se zaměřit na zákony některých států v USA, pak pochopíte, proč a jak tam fungují útulky. A proč tam končí i psi s PP od fci, nebo jiné organizace. To nutně nemusí nic znamenat o množírnách ani pochybných organizací.
Nemyslím si, že čeští úředníci a zastupitelé tolik touží po neoznačených psech. Spíš bych řekl, že tenhle bod je naprosto nezajímá z různých důvodů.

Dokonce jsem zaregistrovala jakousi iniciativu "Bez čipu", snad i petici. Ale nevím tomu hlavu ani patu, ani jsem v té kusé informaci nepochopila proč to. Třeba o tom ví někdo víc, včetně podrobností.

Jasně tu petici podepíšou množky a páč je jich tu hromada tak...
http://www.petice24.com/forum/43885.
to nebude jediná.
napsal(a):
Jasně tu petici podepíšou množky a páč je jich tu hromada tak...
http://www.petice24.com/forum/43885.
to nebude jediná.
Nebo jsou za tím demagogové
http://www.petice24.com/petice_proti_trvalemu_oznacovani_-_cipovani_psu_ted_ostrava.
napsal(a):
Dokonce jsem zaregistrovala jakousi iniciativu "Bez čipu", snad i petici. Ale nevím tomu hlavu ani patu, ani jsem v té kusé informaci nepochopila proč to. Třeba o tom ví někdo víc, včetně podrobností.
No, upřímně u psů se mi jeví čipování i psů bez PP jako rozumné věc, aby si jejich majitel nebo ten co je vyprodukoval případně zaplatil náklady na útulek (když se musí nezaměnitelně označovat psi s PP, tak proč ne i psi bez PP). Ale občanka s čipem u lidí, to už je jiná věc a to už mi vadí - u lidí čip ne ani v občance. Také jsem četl článek, že v zemích (četl jsem to o Německu), kde už jsou doklady s čipem běžně, tak si dost lidí čip vyzkratuje el. proudem, aby byl nefunkčí a nemohl je podle čipu nikdo lokalizovat, kde se pohybovali a kde se nachází. Takže za povinné značení u zvířat bych byl, ale u lidí bych to necpal ani do občanek.

Dobrovolně poskytujete každý den údaje o sobě, otisky prstů, tvář...tady a jinde. nebo nemáte pc, ntb, tel. ? čipy tuším opravdu gps nemají, tedy pokud ho psovi nedám úmyslně, to ale od zákona nechceme.

bilusik
napsal(a):
No, upřímně u psů se mi jeví čipování i psů bez PP jako rozumné věc, aby si jejich majitel nebo ten co je vyprodukoval případně zaplatil náklady na útulek (když se musí nezaměnitelně označovat psi s PP, tak proč ne i psi bez PP). Ale občanka s čipem u lidí, to už je jiná věc a to už mi vadí - u lidí čip ne ani v občance. Také jsem četl článek, že v zemích (četl jsem to o Německu), kde už jsou doklady s čipem běžně, tak si dost lidí čip vyzkratuje el. proudem, aby byl nefunkčí a nemohl je podle čipu nikdo lokalizovat, kde se pohybovali a kde se nachází. Takže za povinné značení u zvířat bych byl, ale u lidí bych to necpal ani do občanek.
Přesně jak píše balisek. Čip mám třeba i v parkovčce. ;).
balisek
napsal(a):
Čip NENÍ aktivní prvek - nic nevysílá, nelze ho lokalizovat a nenechává za sebou žádnou stopu! Sám o sobě není nic víc než nosič unikátního čísla, ke kterému je nutné přiřadit a někam uložit údaje.
Čip u psů určitě ne, ale u těch dokladů je to jiný čip než u psů. Píšete o něčem o čem nevíte - vkládám nadpis a odkaz - Němce děsí Velký bratr, čipy občanek odpalují v mikrovlnkách - http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nemce-desi-velky-bratr-cipy-obcanek-odpaluji-v-mikrovlnkach/r~de05e53847fc11e5b605002590604f2e/.

Taky nevidím nic o lokalizaci. fotka, jméno, víra, otisk prstů...lokalizace nic. dejte link.
aj
napsal(a):
Jenže čip v občance neslouží k tomu, aby se jeho držitel dal lokalizovat. Jeho zničením se pouze ztíží identifikaci držitele.
A víte, že to tak nebude třeba za 5 nebo 10 let až si lidi na doklady s čipy zvyknou a technologie a miniaturizace ještě pokročí. U lidí bych s tím byl velmi opatrný.

Já ani nevím, jestli na občance něco takového mám. Internet mi vadí víc ( a to nejsem na žádné soc. síti ), ale nějak se ho nechci vzdát. A přitom tam je toho o mě registrováno spousta. Stejně tak jako mobilní telefon, všechny hovory jsou někde zaznamenávány, jsou z nich vytipovávaná závadná slova, hovory jsou podle nich ukládané...Lze podle něj sledovat, kde se pohybujete...Vždyť my skoro čipovaní jsme.
A vzdáme se toho ? Těžko. Ani já si nedovedu představit být bez mobilu. A celá dlouhá léta jsem neměla ani pevnou linku
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Já ani nevím, jestli na občance něco takového mám. Internet mi vadí víc ( a to nejsem na žádné soc. síti ), ale nějak se ho nechci vzdát. A přitom tam je toho o mě registrováno spousta. Stejně tak jako mobilní telefon, všechny hovory jsou někde zaznamenávány, jsou z nich vytipovávaná závadná slova, hovory jsou podle nich ukládané...Lze podle něj sledovat, kde se pohybujete...Vždyť my skoro čipovaní jsme.
A vzdáme se toho ? Těžko. Ani já si nedovedu představit být bez mobilu. A celá dlouhá léta jsem neměla ani pevnou linku
Tak to já mám naopak. Telefon nejradši odložím doma na stůl jako pevnou linku. Ale je divná doba nebo jsem divná já, všichni kolem mě mě mají za exota, kterému se nejde dovolat. Už hafo let jim vysvětluju ať mi pošlou smsku, že až budu u telefonu, odpovím jim. Ale to ne, je to jak u blbejch, furt volaj a furt se rozčilujou.

jolyha
napsal(a):
Tak to já mám naopak. Telefon nejradši odložím doma na stůl jako pevnou linku. Ale je divná doba nebo jsem divná já, všichni kolem mě mě mají za exota, kterému se nejde dovolat. Už hafo let jim vysvětluju ať mi pošlou smsku, že až budu u telefonu, odpovím jim. Ale to ne, je to jak u blbejch, furt volaj a furt se rozčilujou.
Pokrok holt nezastavíte. To, co děláte, dělají většinou důchodci. Ale už i ti mnozí pochopili, že mobilní telefon má název od toho, že je mobilní, tedy dá se nosit všude s sebou. Myslím, že trpět stihomamem, že člověka na každém kroku sleduje velký bratr, je zbytečné. Pokud neděláte něco nekalého, tak vám to může být jedno, ne?

balisek
napsal(a):
Přesně tak! Je mi naprosto jedno, jestli někdo doví, že jsem právě obešla park se psem nebo jsem šla na nákup.
My kolikrát s kámoškama vedeme takové plky, že se chechtám - jen si to nahrajte a užijte si to !( Vím, že to nikdo do důsledku neposloucá, jen z hovorů chytají podezřelá slova, ale představa, že si naše plky někdo přehrává, mě baví.).
Já taky nic nezákonného nedělám a tak neřeším, že podle mobilu bych mohla být lokalizovaná. Je mi to jedno. A čipování lidí- i když to zní hrozně, tak v některých případech si myslím, že to je opodstatněné. Kdysi jsem četla, že v Jižní Americe zvyknou rodiče aplikovat čip dětem. Jedná se o bohaté rodiny a únosy dětí tam nejsou ničím výjimečným.
Každý výdobytek techniky lze zneužít, ale na druhou stranu je často prospěšný.
Koneckonců i u nás, kolikrát se ztratili v lese starší lidé a lokalizovali je jen díky mobilu.
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Pokrok holt nezastavíte. To, co děláte, dělají většinou důchodci. Ale už i ti mnozí pochopili, že mobilní telefon má název od toho, že je mobilní, tedy dá se nosit všude s sebou. Myslím, že trpět stihomamem, že člověka na každém kroku sleduje velký bratr, je zbytečné. Pokud neděláte něco nekalého, tak vám to může být jedno, ne?
Netrpím stihomamem a nemám pocit, že bych dělala něco nekalého. Jen mám ráda svůj klid. Nemám ráda, když si chci pospat a někdo mě budí v 8 či 9 ráno jen protože mi chce říct nějakou nepodstatnou ptákovinu. Nemám ráda, pokud si večer pusím film a chci se v klidu dívat, aby mi volali lidi, se kterýma v tu danou chvíli mluvit nechci.Stejně tak pokud jdu ven se psy, prostě se věnuju psům a neustálé zvonění telefonu mi vadí a rozčiluje mě. Nezvedám telefon když řídím, prostě proto, že je to zakázané a rozptyluje to při řízení. Vadí mi ženské, které v jedné ruce drží mobil a druhou se snaží u obchodu nacpat děcko ať už do nákupního vozíku nebo do sedačky v autě - ale ten mobil prostě z ruky nedají. Tak nějak si chci sama rozhodnout kdy se budu s kým bavit a když na to nemám náladu, nevidím důvod proč se do toho nechat nutit. Když jde o důležitou věc, stačí poslat sms, pak samozřejmě hned volám zpět. Příjde mi zbytečné ztratit denně několik hodin života tím, že budu s někým po telefonu plkat o blbostech - tedy spíše je to tak, že druhá strana mluví a já dělám hmmmm, hmmmm a přemýšlím jak ten příval slov zastavit. Když chci pokecat s kamarádkou, prostě se domluvíme, zajdem na kafe a pokecáme "z oka do oka". Virtuální svět mi nesedí. Nevím co je na tom divného.

jolyha
napsal(a):
Netrpím stihomamem a nemám pocit, že bych dělala něco nekalého. Jen mám ráda svůj klid. Nemám ráda, když si chci pospat a někdo mě budí v 8 či 9 ráno jen protože mi chce říct nějakou nepodstatnou ptákovinu. Nemám ráda, pokud si večer pusím film a chci se v klidu dívat, aby mi volali lidi, se kterýma v tu danou chvíli mluvit nechci.Stejně tak pokud jdu ven se psy, prostě se věnuju psům a neustálé zvonění telefonu mi vadí a rozčiluje mě. Nezvedám telefon když řídím, prostě proto, že je to zakázané a rozptyluje to při řízení. Vadí mi ženské, které v jedné ruce drží mobil a druhou se snaží u obchodu nacpat děcko ať už do nákupního vozíku nebo do sedačky v autě - ale ten mobil prostě z ruky nedají. Tak nějak si chci sama rozhodnout kdy se budu s kým bavit a když na to nemám náladu, nevidím důvod proč se do toho nechat nutit. Když jde o důležitou věc, stačí poslat sms, pak samozřejmě hned volám zpět. Příjde mi zbytečné ztratit denně několik hodin života tím, že budu s někým po telefonu plkat o blbostech - tedy spíše je to tak, že druhá strana mluví a já dělám hmmmm, hmmmm a přemýšlím jak ten příval slov zastavit. Když chci pokecat s kamarádkou, prostě se domluvíme, zajdem na kafe a pokecáme "z oka do oka". Virtuální svět mi nesedí. Nevím co je na tom divného.
Já jsem si zvykla mít mobil pořád u sebe kvůli dětem, když chodily samy ze školy, do kroužků,... Teď jsem ráda za mobil kvůli mamince, může se mi kdykoliv potřebuje dovolat. Pro mě není mobil pán, ale dobrý sluha. Nikdo mne zbytečně neotravuje, a když náhodou nemám náladu s kámoškou pokecat když zavolá, stačí se s ní domluvit na jindy. Nakonec, nikdy nevím, kdo mne bude potřebovat, a komu zkomplikuji život tím, že ho nechám marně mi vyvolávat.

jolyha
napsal(a):
Jaké si to uděláte, takové to máte. Já se bez tel. nehnu, nicméně se všeobecně ví, že se mnou si po tel. nikdo nepokecá, tudíž mi lidé píšou, pokud to není akutní. Mail, Messenger, v krajním případě SMS. A mám klid.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
A ono je problém na telefonu si vypnout zvuk a vibrace? Když zrovna nechcete aby vás někdo obtěžoval Já už mám dva roky permanentně vypnutý zvuk na mobilu i vibrace. Jediné co mi z něj řve je ráno budík. Nepřijdu o nic ale neotravuje to. Když po mě známí něco chtěj tak píšou zprávy s tím že se ozvu až se ozvu a když je to extrémní průser pak jedině volají. ptákoviny mi choděj na messenger přes fb

jolyha
napsal(a):
Jen aby s vámi měli chuť mluvit ti, s kterými vy chuť mluvit nemáte, až je vy budete volat a potřebovat.
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Jen aby s vámi měli chuť mluvit ti, s kterými vy chuť mluvit nemáte, až je vy budete volat a potřebovat.
Těch pár lidí, které někdy mohu chtít volat a potřebovat se mnou chuť mít mluvit bude, protože s těmi lze komunikovat zcela normálně - už vědí, že nemají volat ale poslat sms, že se jim ozvu. Je to těch pár lidí, které považuji za své opravdu blízké a přátele. Ale pak jsou spousty lidí, kteří si prostě potřebují ověřit drby, zjistit co včera v práci kdo povídal a co jim uteklo atd. Když děláte v pohostinství v relativně malé obci, tak těch otravníků, kteří neustále potřebují být v obraze a chtějí nové drby a info je opravdu značné množství. Jsou ochotni otravovat ráno, v noci, s jakoukoliv záminkou. Bohužel, předchozí slečna pracující na stejném místě jako teď já tyto info s nadšením dále podávala, rozesílala a informovala všechny drbny kolem. Již tu místo ní půl roku dělám já, ale spousta lidí ještě nepochopilo, že já se jim tímto způsobem věnovat nehodlám a stejně tak odmítám dělat zase jim hlásnou troubu a jejich info posílat do světa dál. A jak se někdo ptal -že přeci není problém si vypnout zvonění. No tak to samozřejmě problém není a taky to dělám, ale to stejně znamená, že jim to nezvednu, ne? Takže jestli pak mám telefon doma nebo v kapse s vypnutým zvoněním a vibracemi, není to jedno? Stejně pak nezjistím, že mi někdo volá, tak proč ho s sebou tahat? I v tom případě se budou rozčilovat, že jsem jim nezvedla telefon.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Tahám ho s sebou a pravidelně na něj juknu i v práci. Neb jsem sama, mám malé dítě a prostě průsery se stávaj. Vtip je v tom že ano stejně jim to nezvednete, já kouknu párkrát za den a buď odpovím na to co chci a zbytek mažu a ignoruju. Tímto postupem se značně eliminoval jak počet sms tak hovorů a když už něco vím že je megaprůser a něco hoří
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ono je problém na telefonu si vypnout zvuk a vibrace? Když zrovna nechcete aby vás někdo obtěžoval Já už mám dva roky permanentně vypnutý zvuk na mobilu i vibrace. Jediné co mi z něj řve je ráno budík. Nepřijdu o nic ale neotravuje to. Když po mě známí něco chtěj tak píšou zprávy s tím že se ozvu až se ozvu a když je to extrémní průser pak jedině volají. ptákoviny mi choděj na messenger přes fb
Když jsem s rodinou, tak mobil třeba na tři nebo 4 hodiny denně klidně vypínám, o víkendu klidně na celý den. Nejsem otrok mobilu ani FB ( na fb chodím třeba jednou za fva až tři dnydny). Mobil je sice od slova mobilní, ale nosím ho nebo zapínám, jen když já uznám za vhodné nebo když já potřebuji. Nenechám se nesmyslně pohltit ani mobilem ani internetem, A kdybych byl na dovolené, třeba týden, kde není ani signál na mobil, ani na internet, nijak by mi to nevadilo, manželce taky ne, akorát děti by asi trefilo. Mladá generace jsou už asi bohužel závisláci na mobilu a internetu, jako jsou feťáci závislí na drogách. Moje generace hodně četla knížky, tahle nečte a leží na mobilu a internetu. Nic by se nemělo přehánět.
No, tak nevím, ale přístup jolohy k mobilu mě přijde tak trošku sobecký, ale je to věc názoru. Já nosím tel. i na záchod, bez něj nedám ani ránu. Mně totiž mobil paradoxně osvobozuje.
Vzpomínám na dobu, kdy mít pevnou linku nebylo vůbec samozřejmé, když nám ji konečně zavedli, to bylo radosti! Když jsem potřebovala prodat štěňata, lidi volali většinou odpoledne nebo večer, takže když jsem přišla z práce, místo toho, abych šla se psy na 2 hodiny ven, tak jen vyvenčit a honem domů k telefonu. Kdyby se mě někdo nedovolal, zavolal by jinam, to bylo jasné. Takže se stávalo, že v době odběru štěňat jsem třeba měsíc strávila více méně zavřená doma s telefonem. Takže zlatý mobil! Teď ho navíc potřebuji i k práci, je to úžasné, že mohu jít se psy ven, pracovat na zahrádce, nebo jet autem (mám handsfree) a žádný „obchod“ mě neuteče.
Také, v případě, že by se něco stalo v rodině nebo mým přátelům a někdo potřeboval pomoct, tak jsem na příjmu.
Jediné, co mě obtěžuje, jsou neustálé nabídky čehokoliv, ale už jsem se naučila je poměrně tvrdě odmítat hned v začátku.
Když (vzácně) jsou situace, kdy se nehodí, aby mobil zvonil, tak má přece tlačítko na vypnutí zvonění.
Mně prostě mobil neobtěžuje.
koňadra
No, tak nevím, ale přístup jolohy k mobilu mě přijde tak trošku sobecký, ale je to věc názoru. Já nosím tel. i na záchod, bez něj nedám ani ránu. Mně totiž mobil paradoxně osvobozuje - mám to stejně. Mamka zůstala na baráku sama, sice ve stejné vesnici, ani ne kilometr ode mne, ale prostě nemůžu tam pořád lítat a kontrolovat ji. A pokud nezavolá v určitou dobu, začínám šílet. Bohužel, už měla úraz el. proudem, naštěstí se z toho dostala sama a doplazila k sousedům, kteří volali hned záchranku, vzápětí mne. Nikdy bych si neodpustila, kdyby se mi v této chvíli nedovolali, byla v šoku, upálený kus palce, ruku až po loket nateklou jak konev. Stejně tak mi zavolala před pár lety, ať hned přijedu, že babča umírá. Je to všechno neveselé, ale tak to bohužel chodí. Mobil je pro mne pojistka, že když se komukoliv z rodiny něco stane, že budu moci pomoct. Jen to mne trochu uklidňuje. Taky když se někomu z rodiny narodí dítě, má potřebu se o tu radostnou událost hned podělit...bylo by mi líto, že by se nedovolal..
Asi tak. Kdybych měla pokaždé někomu psát SMS, aby mě milostivě zavolal až ON bude mít čas (to už ho zase nemusím mít já), tak si rozmyslím, jestli se s takovým člověkem potřebuji stýkat vůbec, nejen telefonem. Mám také staré rodiče, kteří potřebují pomoc a nedokáži si představit, že by se nedovolali.

Mám to stejně jak koňadra a lesnížinka. Moje mamka bydlí cca jeden a půl kiláku ode mne, a když se jí opakovaně nemůžu dovolat, sednu do auta a jedu k ní. Je jí sedmdesát, je sice čupr, ale může spadnout, zranit se, ztratit vědomí,... zatím jsem vždy jela "zbytečně", protože si třeba mobil zapomněla v kabelce a neslyšela ho, nebo se jí vybil a nevšimla si toho, ale radši stokrát zbytečně, než jednou nepřijet. Nikdy bych si taky nepřestala vyčítat, pokud bych nebyla na příjmu, když by mi volala, že něco potřebuje. Stejně s dětmi, Když syn havaroval, když potřeboval odvézt do nemocnice,... Mobil mě též osvobozuje. Jak píše koňadra, člověk nemusí sedět doma u pevné linky, když čeká hovor. Dá se taky pracovat odkudkoliv, třeba i na vycházce se psy v lese se dá zákazníkovi poradit...
Beru i cizí čísla. Mamka si jednou zabouchla dveře, neměla ani mobil, byla ráda, že ji dovolila nějaká sousedka v baráku si zavolat... Kdybych to nezvedla, asi by zmrzla na chodníku. Nikdy nevíte, co se může stát a proč vám volá cizí číslo. Taky někdy i to popovídání s kamarádkou relativně o hlouposti může být pro ni hodně důležité. A od toho přece kamarádi jsou, ne?

koňadra
napsal(a):
Beru i cizí čísla. Mamka si jednou zabouchla dveře, neměla ani mobil, byla ráda, že ji dovolila nějaká sousedka v baráku si zavolat... Kdybych to nezvedla, asi by zmrzla na chodníku. Nikdy nevíte, co se může stát a proč vám volá cizí číslo. Taky někdy i to popovídání s kamarádkou relativně o hlouposti může být pro ni hodně důležité. A od toho přece kamarádi jsou, ne?
Přesně tak!

Tak ale kvůli starým nemocným rodičům chápu. nevím proč kdo na co by mi měl volat.155 umím volat z budky. vůbec nechápu jak se žilo před lety, když mobil byl jen ve filmu
To Megííí: Pokud nevíte kdo, proč a na co Vám má volat, je to smutné. Mě volají rodiče nebo sestra, jak se mají (žiji 300 km daleko). Volá mi kamarádka, zda nepůjdeme se psi na procházku nebo do vinárny na skleničku. Volá mi další kamarádka, že jí náhle onemocněla kočka a zda bych jí neodvezla k veterináři. Volají mi kolegové nebo klienti, když něco potřebují. Volá mi pubertální syn, že vyhráli florbalový turnaj. Volá mi můj mladší syn, že dostal dvě jedničky ve škole. Volá mi manžel, že se zdrží na jednání a přijde dnes pozdě, abych se o něj nebála.
Pro Vás možná ztráta času nebo otravování, pro mě dobrý pocit, že mě lidé zastihnou, když mě potřebují - ať už jde o skutečnou nutnost nebo jen o chuť popovídat si či podělit se o svou radost.

balisek
napsal(a):
To Megííí: Pokud nevíte kdo, proč a na co Vám má volat, je to smutné. Mě volají rodiče nebo sestra, jak se mají (žiji 300 km daleko). Volá mi kamarádka, zda nepůjdeme se psi na procházku nebo do vinárny na skleničku. Volá mi další kamarádka, že jí náhle onemocněla kočka a zda bych jí neodvezla k veterináři. Volají mi kolegové nebo klienti, když něco potřebují. Volá mi pubertální syn, že vyhráli florbalový turnaj. Volá mi můj mladší syn, že dostal dvě jedničky ve škole. Volá mi manžel, že se zdrží na jednání a přijde dnes pozdě, abych se o něj nebála.
Pro Vás možná ztráta času nebo otravování, pro mě dobrý pocit, že mě lidé zastihnou, když mě potřebují - ať už jde o skutečnou nutnost nebo jen o chuť popovídat si či podělit se o svou radost.
Bez mobilu to nešlo ? jojo, je to u nás trapné, říkáme si u společné večeře. zavolám z pevné, napíšeme si. nejdřív jsem to vypínala, to mi eště byli schopní říkat na co je mobil no a teď mám klid. ticho. i firma se dá řídit bez tel. máte to pěkné, jde to i jinak.

napsal(a):
Bez mobilu to nešlo ? jojo, je to u nás trapné, říkáme si u společné večeře. zavolám z pevné, napíšeme si. nejdřív jsem to vypínala, to mi eště byli schopní říkat na co je mobil no a teď mám klid. ticho. i firma se dá řídit bez tel. máte to pěkné, jde to i jinak.
Žít se dá bez lecčeho. Dokonce, půjdeme-li na začátek, i oheň byla kdysi převratná novinka, bez které se mnoho tehdejších lidí obešlo a nechápali, proč jiní ne. Kdyby ale nebylo těch, co neustále vymýšleli další a další vylepšení a vynálezy, žijeme pořád v době kamenné (i když i pazourek byla kdysi novinka, kterou zaručeně někteří nepotřebovali).
V době, kdy mobily nebyly to muselo jít bez nich, tak jak to kdysi muselo jít bez aut, bez elektřiny, bez vlaků, před vynálezem kola bez vozů, ... Ale proč se moderních vymožeností vzdávat, když pomáhají a usnadňují život?
koňadra
napsal(a):
Já to mám stejně. Pouze mám již 15 let doslova fobii na "Skrytá " čísla. Ne, že bych je nebrala, ale nemůžu se zbavit zvýšené tepové frekvence a takového divného sevření. Je to od té doby, kdy mi tímto způsobem volala policie, že měl můj syn vážnou dopravní nehodu na motorce. Naštěstí se z toho dostal po ne zrovna krátké době, ale dnes je v pořádku, ale ten tehdejší pocit mě od té doby vždy provází u těchto druhů čísel doposud.
Z pohledu mladé generace, mobil by asi málokdo dokázal odložit, přítel si mobil bere úplně všude. V době chytrých telefonů mi nahrazuje vše jako noviny, program na televizi, internet, budík, diář, a mohla bych pokračovat, volám si maximálně s mamkou a babičkou, ostatní mě zastihnou na messengeru. Mobil jsem si nebrala ven se psem, nevadí mi nechat mobil hodiny ležet, ale pokud někde čekám, jedu autobusem vytáhnu ho, a třeba sjíždím ifaunu (mimochodem nevadila by mi přehledná aplikace na ifaunu ). Se psem si mobil taky už beru, v noci v lese, kdybych si zlomila nohu, něco by se stalo psovi a já bych se nedovolala pomoci si nedokáži představit, natož mm blízkým. Nemám však problém si vzít knížku a na mobil se nedívat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.250
Aliens_II
napsal(a):
A já bych se na to velebnosti vyprdla. Mobil a internet je nástroj ďáblův a svádí k pokušení.
Halelujá.
No, kdybych sebou tenkrát neměla telefon, tak toho cyklistu opravdu sama neseberu... Byl pomlácenej tak, že nebyl schopný pohybu. Cyklista sebou telefon neměl, což je prostě pro mě nepochopitelný. Aj. Aj.
Mobil sebou nosím všude - do práce, ven se psy, na cvičák... Doma ho tedy odkládám na stůl.
Co teda nepotřebuju je internet v mobilu a soc. sítě. Na to mám počítač/notebook doma, nepotřebuju být na procházce po nádherném lese být on-line. Podívám se až doma.
Ale teda, co mě fascinuje, jak jsou 2 na večeři a každej čumí do telefonu, to je šílený! A už bych řekla, že je to normálně na féra Cyberzávislot...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, kdybych sebou tenkrát neměla telefon, tak toho cyklistu opravdu sama neseberu... Byl pomlácenej tak, že nebyl schopný pohybu. Cyklista sebou telefon neměl, což je prostě pro mě nepochopitelný. Aj. Aj.
Mobil sebou nosím všude - do práce, ven se psy, na cvičák... Doma ho tedy odkládám na stůl.
Co teda nepotřebuju je internet v mobilu a soc. sítě. Na to mám počítač/notebook doma, nepotřebuju být na procházce po nádherném lese být on-line. Podívám se až doma.
Ale teda, co mě fascinuje, jak jsou 2 na večeři a každej čumí do telefonu, to je šílený! A už bych řekla, že je to normálně na féra Cyberzávislot...
No ono se už i společně večeří přes Skype. A dělají i jiné věci.
Je to síla, kam to letí.
jolyha

XXX.XXX.229.101
koňadra
napsal(a):
No, tak nevím, ale přístup jolohy k mobilu mě přijde tak trošku sobecký, ale je to věc názoru. Já nosím tel. i na záchod, bez něj nedám ani ránu. Mně totiž mobil paradoxně osvobozuje.
Vzpomínám na dobu, kdy mít pevnou linku nebylo vůbec samozřejmé, když nám ji konečně zavedli, to bylo radosti! Když jsem potřebovala prodat štěňata, lidi volali většinou odpoledne nebo večer, takže když jsem přišla z práce, místo toho, abych šla se psy na 2 hodiny ven, tak jen vyvenčit a honem domů k telefonu. Kdyby se mě někdo nedovolal, zavolal by jinam, to bylo jasné. Takže se stávalo, že v době odběru štěňat jsem třeba měsíc strávila více méně zavřená doma s telefonem. Takže zlatý mobil! Teď ho navíc potřebuji i k práci, je to úžasné, že mohu jít se psy ven, pracovat na zahrádce, nebo jet autem (mám handsfree) a žádný „obchod“ mě neuteče.
Také, v případě, že by se něco stalo v rodině nebo mým přátelům a někdo potřeboval pomoct, tak jsem na příjmu.
Jediné, co mě obtěžuje, jsou neustálé nabídky čehokoliv, ale už jsem se naučila je poměrně tvrdě odmítat hned v začátku.
Když (vzácně) jsou situace, kdy se nehodí, aby mobil zvonil, tak má přece tlačítko na vypnutí zvonění.
Mně prostě mobil neobtěžuje.
A jen se tedy zeptám z opačné strany - jak se Vám líbí, když k Vám přijedou zájemci, podívat se na štěňátka a polovinu času co jsou u Vás tráví tím, že si vyřizují soukromé hovory a sms, protože jim zrovna někdo volá a oni si nemohou dovolit to nevzít? Vy tam s stojíte s nedokončenou větou v puse a oni až zavěsí se klidně zeptají "o čem že jsme to mluvili?"
Stejně tak pokud jdu v práci obsloužit hosta a on se v půli objednávky přeruší, protože nutně musí vzít telefon a pak se půl hodiny vykecává... stála byste nad ním jak pako a čekala až si milostivě dotelefonuje a doobjedná si?
Mně osobně toto jednání příjde velmi ale velmi neslušné a už z podobných důvodů jsem si prostě k mobilu vypracovala slušnou averzi. Většina lidí si to totiž vůbec neuvědomuje, že se chovají nevhodně...

jolyha
napsal(a):
A jen se tedy zeptám z opačné strany - jak se Vám líbí, když k Vám přijedou zájemci, podívat se na štěňátka a polovinu času co jsou u Vás tráví tím, že si vyřizují soukromé hovory a sms, protože jim zrovna někdo volá a oni si nemohou dovolit to nevzít? Vy tam s stojíte s nedokončenou větou v puse a oni až zavěsí se klidně zeptají "o čem že jsme to mluvili?"
Stejně tak pokud jdu v práci obsloužit hosta a on se v půli objednávky přeruší, protože nutně musí vzít telefon a pak se půl hodiny vykecává... stála byste nad ním jak pako a čekala až si milostivě dotelefonuje a doobjedná si?
Mně osobně toto jednání příjde velmi ale velmi neslušné a už z podobných důvodů jsem si prostě k mobilu vypracovala slušnou averzi. Většina lidí si to totiž vůbec neuvědomuje, že se chovají nevhodně...
Mnohdy ale to, jestli vezmu hovor od potenciálního zákazníka, nebo nevezmu, ovlivní to, jestli obchod uzavřeme... Zákazníka nezajímá, že zrovna sedím na obědě, a pokud chci jeho peníze, tak se musím snažit. Stejně vy, předpokládám, že pracujete někde v restauraci či prodejně, pokud chcete moje peníze, tak se musíte snažit, být trpělivá, abych měla chuť přijít i příště.
jolyha
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že mě mj. živí to, jestli někdo zavolá nebo nezavolá (potencionální zákazník), snažím se vzít telefon téměř vždy, i když někdy třeba jen proto, abych řekla "promiňte, teď s vámi nemohu hovořit, zavolám za chvíli". Proto také mám pochopení, když podobný hovor udělá někdo, kdo se přijde podívat na štěňátka. Nemám ale pochopení, když se někdo začne vykecávat s kamarádkou, kam půjdou za nákupy apod., to si opravdu mohou vyřídit v soukromí později. Všechno je to o slušnosti a vzájemné toleranci. A musím říct, že asi mám štěstí na slušné zájemce, protože telef. hovory mívají zřídka a často je buď ani nezvednou, nebo je vyřídí rychle.
Jde také o úhel pohledu: budu-li servírka, asi těžko půjdu ke stolu k hostům pro objednávku s mobilem na uchu a budu si vyřizovat soukromý hovor. Na druhou stranu, pokud uprostřed objednávky jídla zazvoní hostu mobil, tak já (servírka) nemohu vědět, nakolik je to pro toho hosta důležité, ale v každém případě je to host (náš pán, že?) a tudíž se mu nenápadně omluvím, že přijdou později. Je to i slušnost - neposlouchat cizí hovor. Takže nestojím u stolu jako trubka a neznervózňuji hosta pohledy. Nicméně si myslím, že nějaké zbytečné vykecávání v restauraci do mobilu je od hostů tak jako tak neslušné, protože to obtěžuje i ty jiné hosty (třeba i mne). Když už, tak mají jít telefonovat ven. Vadí mně i zvonění, takže vždy si zvonění v restauraci vypínám, nicméně mobil mám při jídle na stole, takže vidím, kdo volá a je-li nutné to vzít hned (a vyřídit jednu větu, případně jít i s mobilem ven), či nikoliv.
Vše je o toleranci a úhlu pohledu. Co je pro někoho obtěžování, to je pro jiného existenční nutnost. Takže je potřeba rozlišovat situace a okolnosti.

Tak se bavíte o tom kdo vás sleduje a bez mobilu nemůžete na wc ok ?
anja7 to upřesnila.).
jolyha

XXX.XXX.229.101
To koňadra: - bez mobilu ani na WC?
Teda, když si představím, že jako zákazník někomu volám a on mi to zvedne zrovna v průběhu... na WC. Představa jak se mnou komunikuje a při tom mu padaj oči z důlků jak usilovně tlačí... to už teda považuju za fakt brutal level. Cizí peníze by mi za to fakt nestály a mohlo by mě to živit jak chtělo. Prostě v určitých situacích mobil nezvedám nikdy a za žádných okolností. Zrovna WC mezi to patří ne na 100, ale na 1000%.
Aliens_II
napsal(a):
No ono se už i společně večeří přes Skype. A dělají i jiné věci.
Je to síla, kam to letí.
Tak pokud jeden z páru např. studuje v zahraničí, tak chápu i večeři nebo sex přes skype.
Jinak mám internet v mobilu, ale na procházkách na facebook, instagram ani twitter nechodím, mám u sebe mobil jen pro případ nouze.
Nechápu, proč by měl internet v mobilu znamenat, že je člověk 24/7 na sociálních sítích. Já tam mám například online programy do školy, nebo si procházím skripta na internetu apod. při cestě vlakem.
Mobil, facebook, internet není ta špatná věc, jen to lze špatně používat. Osobně si myslím, že by se děti v dnešní době měly už odmalička učit, jak pracovat s počítačem, mobilem, co dělat nebo nedělat na internetu, kolik času je normální na něm trávit, atd. stejně jako je učíme, že nemají sedat k cizím do auta nebo skákat do kaluží, je to něco co k dnešní době patří a mělo by se tak k tomu i přistupovat. Problém nastává, když rodiče přijdou domů dají dítěti tablet a celý večer už si ho nevšimnou, protože je dítě zabavené tabletem. Nebo naopak, když rodiče dítě striktně brání před počítačem nebo internetem, tak pak dítě nemůže mít nejmenší ponětí, jaká rizika s sebou jejich používání nese.
Vezměte si třeba auta, kolik lidí denně zemře na silnicích, ale nikdo o nich neříká jak jsou špatná, jak by se měla omezit, atd.

imattree
napsal(a):
Tak pokud jeden z páru např. studuje v zahraničí, tak chápu i večeři nebo sex přes skype.
Jinak mám internet v mobilu, ale na procházkách na facebook, instagram ani twitter nechodím, mám u sebe mobil jen pro případ nouze.
Nechápu, proč by měl internet v mobilu znamenat, že je člověk 24/7 na sociálních sítích. Já tam mám například online programy do školy, nebo si procházím skripta na internetu apod. při cestě vlakem.
Mobil, facebook, internet není ta špatná věc, jen to lze špatně používat. Osobně si myslím, že by se děti v dnešní době měly už odmalička učit, jak pracovat s počítačem, mobilem, co dělat nebo nedělat na internetu, kolik času je normální na něm trávit, atd. stejně jako je učíme, že nemají sedat k cizím do auta nebo skákat do kaluží, je to něco co k dnešní době patří a mělo by se tak k tomu i přistupovat. Problém nastává, když rodiče přijdou domů dají dítěti tablet a celý večer už si ho nevšimnou, protože je dítě zabavené tabletem. Nebo naopak, když rodiče dítě striktně brání před počítačem nebo internetem, tak pak dítě nemůže mít nejmenší ponětí, jaká rizika s sebou jejich používání nese.
Vezměte si třeba auta, kolik lidí denně zemře na silnicích, ale nikdo o nich neříká jak jsou špatná, jak by se měla omezit, atd.
A úplně nejhorší jsou zadarmové tarify. Když jedete 5 hodin v autobuse a celou cestu posloucháte jak jedna slepice vykládá své životní intimnosti pěti kamarádkám po sobě ( to samé ). Na vraždu a musela jsem se hodně ovládat, abych ji neseřvala.
Tak mě teda docela dost mrzí, že jsem toto vlákno založila.Jen jsem se ptala, jak to je a co si o tom myslíte vy, kteří se pohybujete, popř.chováte a máte chovky s PP na začátku se někomu nelíbí, že opět někdo řeší PP a proč další takový vlákno, aby ho admin zrušil a nakonec poslední příspěvek je o sexu, v polovině vlákna se skoro hádáte, pak jsou příspěvky o mobilech.Jen jsem chtěla vysvětlit, jak to PP je tedy-je to tak jak jsem psala, bez PP nejsou uchovnění rodiče.Stačilo mi to takhle napsat.Jsem laik.Ano a proto se radši ptám, abych byla v obraze.Ono je hloupé si myslet, že laikem nikdo z vás, co se vyznáte a znáte už, nebyl.Všichni se nějak musíme seznámit s tím, co nás zajímá apod.Nikdo se nenarodil s informacemi že bude jednou chovat to a to plemeno a hned všechno ví.Jak říkám já-lepší se stokrát zeptat, než se bát odpovědí a udělat chybu.A o to mi přeci šlo.A jinak pro všechny-když to tak vezmeme, všechna plemena pochází z vlka.Všichni "papíráci" jsou původem bez PP a vořeši, protože jejich předpředpředkové atd.se s papírama nenarodily a vlk taky ne.Když se podívám, jak vypadaly představitelé některých plemen před lety a nyní, tak mě zaráží, že se mění standardy apod.Např. rotvajleři, svatobernardští psi, německý vlčák atd.Rozdíl je patrný i pro laiky vizuálně.Je mi jasný, že jsem doslova nas... majitele psů s PP a chovky, ale je to tak, i když si nepřipouštíte, že PP je vlastně z vořechů, které kdysi taky křížili lidé mezi sebou a vznikly tak plemena.Tak proč odsuzujete vořechy, když by jste jim vlastně měli být vděční, jinak by vaši miláčkové neexistovali.
Tak to, že se téma diskuze časem změní je běžné. I během hovoru se téma rozvíjí různě košatí a odbočuje. Není problém napsat příspěvek a opět nadhodit původní téma.
To gitule vrtule: Myslím, že jste to úplně nepochopila. Nikdo neodsuzuje bez PP psy, odsuzuje se jejich množení. A to je dost podstatný rozdíl. Důvodem jsou přeplněné útulky.
Ano, jste na diskuzním fóru, tak je logické, že se diskuze nějak vyvine, nebude se striktně držet počátečního tématu.
Jinak psi bez PP a kříženci rozhodně nejsou "méně psi" nebo méně cenní(Sám mám tři), jde o to, že je většinou nikdo nijak neregistruje a tudíž je potom pro nové majitele snadné je odložit a ev. si pořídit nového. Kdyby všichni čipovali a registrovali a v útulcích bylo minimum psů, tak ať si množí kdo chce, co chce, ale takhle je to na nic. Kdybych já teďka šel, nasedl na vlak a své psy vypustil u Brna, tak už mi nikdo nedokáže, že patřili mně a měl bych za ně nést odpovědnost.
Navíc se mi nelíbí přístup většiny chovatelů bez PP, že prodají štěně a dále se o něj nezajímají, nevědí, co se s ním stane, pokud se ocitne v útulku, nijak se k nim nedostane informace, že je to jeho odchov a je v útulku, atd.
Jinak ano, všichni psi byli dříve kříženci a bez PP, ale jednou někdo začal psy registrovat a šlechtit svého vysněného ideálního psa a k tomu byl průkaz původu prostě potřeba, tak proč teď najednou jejich práci zahodit a říkat, že tím plemenem může být kdokoli.
garm

XXX.XXX.2.187
balisek
napsal(a):
Průkaz původu sám o sobě moc nestojí, něco však stojí procesy, které narození štěňat předcházejí.
Příklad za "moje" plemeno:
Registrace chovatelské stanice - 1.800 Kč
2x povinná výstava - 1.600 Kč (jen zápisné bez dopravy a jiných nákladů)
genetický test PRA/PLL - 2.000 Kč
Klinické oční vyšetření - 1.000 Kč
Bonitace - 500 Kč
Vystavení krycího listu - 200 Kč
Takže než vůbec dojde na první krytí, zaplatím 7.100 Kč (jsou plemena, která jsou na tom ještě hůř - např. ty s povinnou zkouškou z výkonu či vloh). K tomu si připočítejte krycí poplatek, jež dosahuje cca 10násobek toho, co dáte majiteli bezpapíráka / neuchovněného papíráka.
Tudíž hlavní motivací, proč se odchovávají bezpapíráci po papírových rodičích, je ekonomická stránka věci. Dalším častým důvodem je "línost" - lidem se zkrátka nechce absolvovat vše nezbytné pro řádný chov s PP.
No tou nejhorší variantou je, že zvíře v nějakém ohledu neodpovídá požadovaným parametrům - v lepším případě jen exteriérem, v tom horším se to týká zdraví.
Bandog není uznán FCI tudíž PP má jen vystaveno v klubech a nebo samotným chovatelem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Ještě je jeden důvod, který zatím nikdo nezmínil, proč může nemít štěně PP, když rodiče ho mají.
Tedy jednoduše - mezilidské vztahy. Sama jsem takto koupila perfektní štěně A0. Nejlepší koupě - štěně za poloviční cenu jako kdyby mělo PP, z CHS, po špičkových vyšetřených rodičích, vítězích výstav, otec import a zároveň otec mnoha úspěšných zvířat s PP.
Jak je to možné? Dámy v klubu se nepohodly. Jedna prý podrhávala nasazené ceny prodávaných odchovů. Oheň na střeše, tahanice, hádanice a nakonec nevydání papírů...
Když bych zase chtěla koupit A0 půjdu zase tam, protože cena A0 je hodně nahoře. Nic proti tomu, je to skutečně otázka nabídky a poptávky a když je možné prodat, ať si kdokoliv prodá štěně třeba za padesát tisíc. Jen je trapný, jak se někteří chovatelé ohánějí, že je to absolutně nevýdělečný. Například již zmíněný AO nemá povinnou ani zkoušku z výkonu, na uchovnění stačí dvě výstavy, z toho jen jedna vyššího typu. Záležitost několika stovek. Můžu si vybrat nejbližší výstavy - doprava - opět několik stovek. RTG s vyhodnocením - cca dva tisíce?
Když budu slušná, tak několik genetických testů. Já jeden pořídila za 1060 Kč.
No, téma je omletý, ale já jsem pořád nepochopila, proč je tak nepřijatelný říct: ano, psi mě baví, mám je ráda a navíc z jejich chovu (u plemen po kterých je poptávka) se dá žít a to docela slušně. Chov je můj velký koníček a je supr, že se sakra dobře zaplatí.
Toto je prostě fakt s jednoduchou matematikou, když znáte vstupní údaje. Proč se za to většina chovatelů stydí a nikdy by to nepřiznala a dokola omílá, jak chov musí dotovat.
Jestliže se psi mají dobře, dodržuji pravidla welfare a celkově chovu a mám ŽL a odvádím daně, tak na tom, že se psům naplno někdo věnuje, je s nimi doma a něco na tom vydělá, na tom fakt není nic špatného.
Přijde mi podle některých diskusí, že dnes je správný jen ten chovatel, který má jednoho hafíka na gauči (gauč je naprosto nutný), je celý vyvalenlý z porodu a raděj jede při prudším zafunění feny rodit na veterinu. Znalosti genetiky nulové, protože ten chov je vlastně jen jednorázové hobby. Stěňata potom následně nejlépe daruje známých, anebo prodá, ale jen za takovou cenu, aby nic nevydělal, naopak, aby prodělal, přestože čekají zájemci, který by rádi zaplatili daleko víc.
Není to blbákov? Víte, že jsou u nás velké světoznámé CHS s výbornými psy, které už u nás přestaly inzerovat a dávají odchovy raději ven? Praštěný ochránkyně zvířat je utřískaly, protože z nich udělaly "množky". Co na tom, že chovu rozumí, rozumí genetice, rozumí plemeni, dělají importy, aby se zachovala jakž takž genetická pestrost. Prostě to nemají na tom gauči a mají z toho peníze.
Omlouvám se za to, že jsem se koncem příspěvku odchýlila od tématu, nechala jsem se strhnout, prostě mě ta lidská nepřejícnost, závist a nenávist často dostanou do varu.

..." Dámy v klubu se nepohodly. Jedna prý podrhávala nasazené ceny prodávaných odchovů. Oheň na střeše, tahanice, hádanice a nakonec nevydání papírů"...
A není to jen další pohádka? Něco jako nadpočetné štěně?
Že by k nevydání PP stačily jen tahanice ? Nebyly tam nějaké trošku jiné podvody? Zrovna u AO toho bylo víc.
napsal(a):
..." Dámy v klubu se nepohodly. Jedna prý podrhávala nasazené ceny prodávaných odchovů. Oheň na střeše, tahanice, hádanice a nakonec nevydání papírů"...
Že by k nevydání PP stačily jen tahanice ? Nebyly tam nějaké trošku jiné podvody? Zrovna u AO toho bylo víc.
Tohle mne napadlo také, myslím, že to k vydání PP nestačí. Papíry nevydává klub, ale kynologická unie.
jolyha

XXX.XXX.229.101
lesnížínka
napsal(a):
Tohle mne napadlo také, myslím, že to k vydání PP nestačí. Papíry nevydává klub, ale kynologická unie.
Ano, to máte pravdu. Ale vydá je až po odsouhlasení klubem. Pokud klub podá návrh na nevydání, tak je nevydá - dokud si to v klubu mezi sebou ony strany nevyřeší. Takže často stačí opravdu málo, bohužel. Není takový problém si záminku vymyslet.

Já jen že mám AO také z dost známé ( nakonec i nechvalně ) ch.st. a dostala jsem k ní očkovák s razítky asi z brambory, protože vet. o takovém očkování nic nevěděl.
A přesto, že krytí i odchov proběhly Čechách, má importní rodokmen...Ale víc nenapíšu, stejně už mnozí vědí z které ch.st. je.

jolyha
napsal(a):
Ano, to máte pravdu. Ale vydá je až po odsouhlasení klubem. Pokud klub podá návrh na nevydání, tak je nevydá - dokud si to v klubu mezi sebou ony strany nevyřeší. Takže často stačí opravdu málo, bohužel. Není takový problém si záminku vymyslet.
Jenže když to "poženu vejš", tak bez důkazů o nějakém závažném provinění to neprojde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
napsal(a):
Netuším, kde je pravda přesně. Ale stopro vím, že paní odchovávala s PP a měla jednu z nějznámějších chovek. Teď chová na těch samých zvířatech bez PP. Jako důvod mi udala to, co jsem zde napsala. Je fakt, že fena, kterou jsem od ní koupila je krásná typická představitelka plemene. Má udělané i RTG DKK, DLK a OCD - vše negativní. I mi paní svoje zvířata ukázala i jejich rodokmeny. Taky je fakt, že její dovezení psi se používali v FCI chovu, než tam došlo k něčemu a paní se stáhla do chovu bez PP.
Ale taky vím, že kolem aussíků je toho víc. Ono ale, bohužel, k tomu dochází u hodně plemen (klubů), kde se točí peníze.
Ať je to jak je to odpověď na otázku, proč někteří psi po rodičích s PP nemají PP je také toto:
jedním z důvodů můžou být i rozmíšky mezi lidmi kolem plemene. Opravdu znám víc případů i u jiných plemen, že než by se člověk s někým handrkoval tak raděj volí cestu bez PP, byť má třeba kvalitní zdravá zvířata.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Netuším, kde je pravda přesně. Ale stopro vím, že paní odchovávala s PP a měla jednu z nějznámějších chovek. Teď chová na těch samých zvířatech bez PP. Jako důvod mi udala to, co jsem zde napsala. Je fakt, že fena, kterou jsem od ní koupila je krásná typická představitelka plemene. Má udělané i RTG DKK, DLK a OCD - vše negativní. I mi paní svoje zvířata ukázala i jejich rodokmeny. Taky je fakt, že její dovezení psi se používali v FCI chovu, než tam došlo k něčemu a paní se stáhla do chovu bez PP.
Ale taky vím, že kolem aussíků je toho víc. Ono ale, bohužel, k tomu dochází u hodně plemen (klubů), kde se točí peníze.
Ať je to jak je to odpověď na otázku, proč někteří psi po rodičích s PP nemají PP je také toto:
jedním z důvodů můžou být i rozmíšky mezi lidmi kolem plemene. Opravdu znám víc případů i u jiných plemen, že než by se člověk s někým handrkoval tak raděj volí cestu bez PP, byť má třeba kvalitní zdravá zvířata.
Skutečný chovatel se do chovu bez PP nepustí, protože pak jeho snažení v rámci plemene pozbývá smyslu. To už je pak jen produkce.
Mrkněte se do dokumentů, bývalá chovatelka vám může nakukat cokoliv. Podle vašeho vyprávění to spíš vypadá, že chov nebyl košer a zatrhli jí ho, což musela projednat ČMKU a má to v dokumentech.
Upřímně - zastavit vydání PP pro štěňata chovných rodičů, kdy byl řádně vystaven krycí list, krytí řádně ohlášeno, včas nahlášeno narození štěňat, provedeno čipování a kontrola vrhu - to vážně není snadné a ani v rukou jednoho člověka. Fakt je ten, že může stačit "prošvihnutí" lhůty (např. v jednom klubu do 3 dnů od narození štěňat mailem nebo písemně poradci chovu apod.) a lze to použít jako porušení chovatelského řádu. Jenže i pak se lze odvolat ke klubovým orgánům, případně řešit přes plemennou knihu. Taky mi trochu zavání pohádkou pro zájemce o štěnda.
Podle mne je to taky jen pohádka na úrovni oblíbené věty "PP dostane jen 6 štěňat, a tohle bylo až deváté štěně, proto papíry nedostane, ale je to PP štěně po PP rodičích".
Naopak vím o případech, kdy různé kluby dodatečně uznaly krytí (prokazatelné), dodatečně nahlášené vrhy atp. Ale muselo se jednat o mimořádné podmínky - nemoc chovatele, začátečníka, atp.
Když se chce, zapapírovat jde do určité míry cokoliv...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A já zase vím, že když někdo uvádí nějaký jako důvod, proč začal práskat bezpapíráky nebo ho vyhodili z klubu - že 9 z 10 lidí si vymýšlí pohádky, proč práskají už jen bezpapíráky a málokdo skutečně řekne pravdu proč s chovem s PP skončil - nebo nuceně musel skončit. Pak si pro neznalé vymýšlí své pohádky, ale skutečnost je hooodně často úplně jiná.
bilusik
napsal(a):
A já zase vím, že když někdo uvádí nějaký jako důvod, proč začal práskat bezpapíráky nebo ho vyhodili z klubu - že 9 z 10 lidí si vymýšlí pohádky, proč práskají už jen bezpapíráky a málokdo skutečně řekne pravdu proč s chovem s PP skončil - nebo nuceně musel skončit. Pak si pro neznalé vymýšlí své pohádky, ale skutečnost je hooodně často úplně jiná.
K tomu není co dodat - líp bych to nenapsal.
Snad bych jen dodal, že v té vymyšlené pohádce se často vymění viník za oběť.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A není ze stejného chovu o kterém píše Orionka? Nechovala chovatelka i Německé ovčáky? Tam byli jiné problémy než jen dohadování mezi chovateli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Ne...
Vím, kdo choval NO i AO a vím, že tam byly podvody ze strany té chovatelky.
Toto je jiná chovka a taky se stáhla z chovu s PP a na těch samých zvířatech chová bez PP. Je to škoda, protože má moc dobrý psy. Nabízí jse i na krytí bez PP, přestože jsou to vyšetření otitulovaní psi a bohužel se tím pádem nedostanou do chovu s PP.
Já jsem vlastně před jedenácti lety koupila A0 s PP FCI po tom samém psovi jako před pěti lety A0 bez PP.
Co se v klubu stalo - nevím. Jen stopro vím, jaké má paní psy (ofiko uchovněné), že měla chovku se známým názvem a že nyní chová bez PP.
Kolem aussíků jsou lidi hodně haštěřivý.
Jen jsem psala, že další důvod proč štěně po rodičích s PP nemusí mít papíry může být i lidský faktor. Tedy nemusí mít žádnou vadu ani rodiče štěněte ani to štěně. To, že se někdo hádá, nebo dokonce podvádí je hnusný, ale štěňata může i tak mít dobrá.
Ono, hned něco "vejš", když mi nechtějí v klubu vyhovět sice jde, ale každý na to nemá.
Je to papírování, dohadování a pořád se člověk "tře" s těma lidma, kterých už má plný zuby. Já se celkem nedivím, že se na to člověk, zvlášť když už mu není dvacet a ví, že v chovu něco dokázal, prostě vykašle. Síly ubývají jednak věkem a jednak třenicemi s haštěřivými a závistivými lidmi.
Nepíšu o sobě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne...
Toto je jiná chovka a taky se stáhla z chovu s PP a na těch samých zvířatech chová bez PP. Je to škoda, protože má moc dobrý psy. Nabízí jse i na krytí bez PP, přestože jsou to vyšetření otitulovaní psi a bohužel se tím pádem nedostanou do chovu s PP.
Já jsem vlastně před jedenácti lety koupila A0 s PP FCI po tom samém psovi jako před pěti lety A0 bez PP.
Co se v klubu stalo - nevím. Jen stopro vím, jaké má paní psy (ofiko uchovněné), že měla chovku se známým názvem a že nyní chová bez PP.
Jen jsem psala, že další důvod proč štěně po rodičích s PP nemusí mít papíry může být i lidský faktor. Tedy nemusí mít žádnou vadu ani rodiče štěněte ani to štěně. To, že se někdo hádá, nebo dokonce podvádí je hnusný, ale štěňata může i tak mít dobrá.
Ono, hned něco "vejš", když mi nechtějí v klubu vyhovět sice jde, ale každý na to nemá.
Je to papírování, dohadování a pořád se člověk "tře" s těma lidma, kterých už má plný zuby. Já se celkem nedivím, že se na to člověk, zvlášť když už mu není dvacet a ví, že v chovu něco dokázal, prostě vykašle. Síly ubývají jednak věkem a jednak třenicemi s haštěřivými a závistivými lidmi.
Nepíšu o sobě.
Jenže pak může chovat i bez klubu, jen zaplatí vyšší poplatky a jde to taky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne...
Nepíšu o sobě.
...zvlášť když už mu není dvacet a ví, že v chovu něco dokázal, prostě vykašle... Neznám nikoho, kdo by v chovu s PP něco moc vyjímečného dokázal, a pak šel množit bezpapíráky. Ale znám neúspěšné chovatele co si zkusili chov s PP, moc jim to nešlo, nic nedokázali - a pak šli množit bezpapíráky (nebo je z klubu pro něco vyloučili, a oni tvrdí, že odešli sami) - to je častější případ... Nikoho moc úspěšného v chovu psů s PP, co šel množit dobrovolně bezpapíráky osobně neznám, ale pár vyhozených z klubu, co jim bylo zakázáno chovat s PP ano, těch znám od různých plemen několik.
bilusik
napsal(a):
...zvlášť když už mu není dvacet a ví, že v chovu něco dokázal, prostě vykašle... Neznám nikoho, kdo by v chovu s PP něco moc vyjímečného dokázal, a pak šel množit bezpapíráky. Ale znám neúspěšné chovatele co si zkusili chov s PP, moc jim to nešlo, nic nedokázali - a pak šli množit bezpapíráky (nebo je z klubu pro něco vyloučili, a oni tvrdí, že odešli sami) - to je častější případ... Nikoho moc úspěšného v chovu psů s PP, co šel množit dobrovolně bezpapíráky osobně neznám, ale pár vyhozených z klubu, co jim bylo zakázáno chovat s PP ano, těch znám od různých plemen několik.
Kilka

XXX.XXX.201.5
Dávám za pravdu, těch výstav jste vyjmenovala poměrně málo, my jich absolvovali poměrně dost za 4 roky a při ceně přihlášení jednoho psa 1000 kč na výstavu plus doprava. Chovná stanice 2000, vyšetření očí, vyšetření kyčlí, vystavení krycího listu a ted to nejhlavnější a nejdražší krytí a to v zahraničí 1000 Euro, nebo u nás 20.tisl. Takže ty náklady jsou opravdu hodně velké a pokud má fena za život jednou štěňata tak se ani ty náklady nevrátí. člověk to dělá pro radost. K dotazu pro něktewří psi nemají PP a chovají na psech s PP. Ono se ani nedá říct že chovají, protože chov má být řízen a kontrolován a bez PP to prostě tak není. Lidé mohou mít oba rodiče s PP a jsou dvě varianty, bud se nechtějí dát cestou papírování a chození na výstavy a udělají prostě jeden vrh. Zakázáno to není. Horší varianta je když se pořídá štěňata na zvířatech s PP která jsou pro vady vyřazena.A pak je třetí varianta, že lidí mají štěňata na psech bez PP a to je už průšvich, protože tam mohou vyskočit dost zásadní vady.Neznáte vůbec zdravotní stav rodičů ani prarodičů. Jsou ale lidéí slušní, kteří o tom něco vědí, nezatracovala bych všechny co mají psy bez PP a nedělají to na kšeft. Bohužel i chovatelé často nehrají fér a také nemáte 100procentní záruku že koupíte psa bez vady. Protože vše řídí lidé i zda může dojít k podvodu a někdy také může nějaká ta vada se objevit, např špatný skus. Takže nevěřte chovatelům kteří Vám nabízí štěně s tím že na něj nedostal PP, to prostě nelze.