Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2016 14:50
Gabriela95

XXX.XXX.141.158

Zdravím všechny.

Mám pár otázek pro ty, co se psem podnikají jízdy na koloběžce.

Pořídila jsem si štěně křížence, které vyrostlo v krásnou, sebevědomou, inteligentní a hlavně velmi energickou fenu. Vzhledem k tomu, že nechci aby jakkoliv strádala, tak chodíme na dlouhé procházky na kterých si hrajeme, cvičíme a učíme jedna druhou nové věci. V životě jsem nemusela být tak aktivní :)

Jenže jak slečna roste, tak já přemýšlím co všechno by jsme spolu mohly podnikat, aby ji to nějak unavilo a zároveň to pro nás byla zábava. Napadla mě koloběžka.
Doma už mi pár let jedna leží, tak mi přišla na mysl. Jenže jsem se psem nic takového nikdy nepodnikala, takže o tom nic nevím.

Jackie je vestaj, momentálně 8 měsíců a cca 7.5 kg. Je vůbec vhodné s ní něco takového do budoucna dělat?

V jakém věku je vhodná jaká zátěž? (vzdálenosti, rychlost, od kdy se může zapojit a trochu táhnout)

Jaký typ postroje je nejvhodnější pro takovouto činnost, pokud by občas trochu tahala?

Pro upřesnění - v životě bych po psovi této velikosti nechtěla aby tahal celou mou váhu. Běhala by u koloběžky nebo před ní a pouze by trochu "pomáhala s tahem", v žádném případě by nikdy netáhla sama.

Ptám se zkušenějších, jelikož jsem nikdy se psem opravdu nic takového nedělala a nechtěla bych s tím začínat a feňuli tím jakkoliv ublížit.

Předem děkuji za odpovědi a rady :).

14.3.2016 15:21
tapina

XXX.XXX.211.84

Ta je nádherná, úžasná.

Nechcete ji nechat běžet u té koloběžky na volno?

Myslím, že polehoučku můžete začít trénovat, nejlíp ne moc na asfaltu.

Já s mou fenou chodíme na kolo - koloběžku jsem měla půjčenou ale neoslovila mě z důvodu horší průhodnosti terénem. A asi pokud chce člověk jet na delší vzdálenost, masí mít i dobrou koordinaci pohybů, jinak bude strašně nadřenej.

14.3.2016 18:23
Peter1964

XXX.XXX.154.19

Dobrý deň s tou kolobežkou to zavrhnite. Kolobežka klasická rovná sa podklad betón alebo asfalt aby ste si užila prechádzky a prišla ste domou zdravá ale pes bude mať problém s packami. Ak zvolíte trávu lesnú cestu hlinu fena si to užije ale vy poviete nikdy viac kolobežka. A najlepší je postroj ako pri ťahaní sánok.

14.3.2016 20:31
Clayton

XXX.XXX.104.9

Chce to kolobku do terénu, ne městskou.Ale nechala bych ji lítat na volno.Po lesních cestách v pohodě.Bývají tam vyježděné koleje od aut.Tam se jezdí hezky.

14.3.2016 20:38
tapina

XXX.XXX.211.84

Clayton napsal(a):
Chce to kolobku do terénu, ne městskou.Ale nechala bych ji lítat na volno.Po lesních cestách v pohodě.Bývají tam vyježděné koleje od aut.Tam se jezdí hezky.

Můžu se zeptat, kolik tak km "dáte" a trénovala jste nejdříve bez psa? Mně to totiž nejde ani bez pasa smajlík chce to talent.

14.3.2016 20:45
Clayton

XXX.XXX.104.9

tapina napsal(a):
Můžu se zeptat, kolik tak km "dáte" a trénovala jste nejdříve bez psa? Mně to totiž nejde ani bez pasa smajlík chce to talent.

Jezdím se psem v tahu, vysokou rychlostí.Běžný trénink kolem 6km.Nesetkala jsem se s problémem, jako na kole, taky nevadí les.

14.3.2016 20:47
Clayton

XXX.XXX.104.9

Https://youtu.be/2raasrfns7E
Video pro představu...

14.3.2016 21:02
tapina

XXX.XXX.211.84

Clayton napsal(a):
Https://youtu.be/2raasrfns7E
Video pro představu...

bych ještě chtěla vidět toho koloběžkáře. Máte můj obdiv. Na mě už je to na koloběžce se psem v tahu moc rychlý. Se psem na volno jsem na koloběžce nadřená
My jezdíme spíš dlouhé trasy v poklusu, tak kolem 14 16km, na kole. Já jí brzdím, hlavně zkraje, pak se teda srovná, ale je více méně pořád v tahu, skoro nešlapu. Nebo je volně vedle kola. Jezdíme polňačky a lesní cesty.

14.3.2016 21:07
Clayton

XXX.XXX.104.9

tapina napsal(a):
bych ještě chtěla vidět toho koloběžkáře. Máte můj obdiv. Na mě už je to na koloběžce se psem v tahu moc rychlý. Se psem na volno jsem na koloběžce nadřená
My jezdíme spíš dlouhé trasy v poklusu, tak kolem 14 16km, na kole. Já jí brzdím, hlavně zkraje, pak se teda srovná, ale je více méně pořád v tahu, skoro nešlapu. Nebo je volně vedle kola. Jezdíme polňačky a lesní cesty.

Já mám ohaře, což je sprinter ve vysokých rychlostech na krátké tratě.Tohle je jeho život...

14.3.2016 21:10
tapina

XXX.XXX.211.84

Clayton napsal(a):
Já mám ohaře, což je sprinter ve vysokých rychlostech na krátké tratě.Tohle je jeho život...

No ale stejnak. Jste dobří. Ta moje by to asi taky dala, a asi i radši, ale já ne

14.3.2016 21:13
Clayton

XXX.XXX.104.9

tapina napsal(a):
No ale stejnak. Jste dobří. Ta moje by to asi taky dala, a asi i radši, ale já ne

Děkujeme...
Tak já jsem v pohodě, jen se vezu a zatáčím. Občas se odrazím.

15.3.2016 09:22
marcelaamax

XXX.XXX.210.38

Clayton napsal(a):
Děkujeme...
Tak já jsem v pohodě, jen se vezu a zatáčím. Občas se odrazím.

Zdravím, měla bych také pár dotazů, pokud to nevadí smajlík

Taky chci se psem začít tahat, měla jsem v plánu zkusit koloběžku, ale jelikož tady na to nemáme moc terén, tak zůstanu asi u kola. Psovi je 8 měsíců, chci začít dneska trénovat kolo, jen aby si na něho zvykal, nepletl se a tak... Chvíli na obojku, chvíli na volno. Máme tady takovou trasu cca 5 km, to s ním můžu dát když pojedu normálním tempem ne?

A od kdy je vhodné začít zapřahovat do tahu? To asi až určitě po roce, že?

Ještě jsem chtěla zkusit brusle, ale z toho mám docela strach, to bych musela po silnici, kde sice nejezdí skoro vůbec auta, ale tam se bojím, že pokud se pes rozeběhne tak ho nebudu schopná ubrzdit. A navíc po asfaltu to asi pro tlapy nebude žádná sláva co?

15.3.2016 15:48
Clayton

XXX.XXX.104.9

marcelaamax napsal(a):
Zdravím, měla bych také pár dotazů, pokud to nevadí smajlík

Taky chci se psem začít tahat, měla jsem v plánu zkusit koloběžku, ale jelikož tady na to nemáme moc terén, tak zůstanu asi u kola. Psovi je 8 měsíců, chci začít dneska trénovat kolo, jen aby si na něho zvykal, nepletl se a tak... Chvíli na obojku, chvíli na volno. Máme tady takovou trasu cca 5 km, to s ním můžu dát když pojedu normálním tempem ne?

A od kdy je vhodné začít zapřahovat do tahu? To asi až určitě po roce, že?

Ještě jsem chtěla zkusit brusle, ale z toho mám docela strach, to bych musela po silnici, kde sice nejezdí skoro vůbec auta, ale tam se bojím, že pokud se pes rozeběhne tak ho nebudu schopná ubrzdit. A navíc po asfaltu to asi pro tlapy nebude žádná sláva co?

Zprvu začněte se psem běhat po svých.Zvykněte ho pomaloučku na postroj a učte ho, ať běží vpřed, nemotá se atd.Ale velmi pomalu, třeba jenom kilometr, dva, aby to pochopil.Pozor na kyčle, začíná se tahat až od jednoho roku.
Ke kolu je to trošku složitější.Tam bych psa nezapřáhla dřív jak v roce a půl.To už je přecijen větší zátěž.Tam už musí pes vědět co a jak.Teď je mu 8 měsíců, je na kolo ještě malý, takže to v žádném případě.Leda na volno.
Naučte ho stranové povely, stůj, přidej...Běhejte jen po lesních cestách, jinak si pes sedře packy a bude mu to nepříjemné.Zničí si klouby.
Na brusle bych, být Vámi, zapomněla.Je to strašně nebezpečné, nemají brzdy a dá se s nimi jen po alfaltu, což je na houby.
Jestli jsem na něco zapomněla, ptejte se.

15.3.2016 16:18
kapka

XXX.XXX.248.171

Clayton napsal(a):
Zprvu začněte se psem běhat po svých.Zvykněte ho pomaloučku na postroj a učte ho, ať běží vpřed, nemotá se atd.Ale velmi pomalu, třeba jenom kilometr, dva, aby to pochopil.Pozor na kyčle, začíná se tahat až od jednoho roku.
Ke kolu je to trošku složitější.Tam bych psa nezapřáhla dřív jak v roce a půl.To už je přecijen větší zátěž.Tam už musí pes vědět co a jak.Teď je mu 8 měsíců, je na kolo ještě malý, takže to v žádném případě.Leda na volno.
Naučte ho stranové povely, stůj, přidej...Běhejte jen po lesních cestách, jinak si pes sedře packy a bude mu to nepříjemné.Zničí si klouby.
Na brusle bych, být Vámi, zapomněla.Je to strašně nebezpečné, nemají brzdy a dá se s nimi jen po alfaltu, což je na houby.

Já se teda přidám smajlík mám křížence jezevčíka, ted 5 měsíců ( nohy delší). Chtěla bych ho brávat sebou při běhání, žádný tah. Jen aby vyběhal nohy. Od kdy ho můžu učit? počítám zezačátku s malou 1-2 km. a pak si pujdu teda zaběhat já. A taky bych se chtěla zeptat na pohodlný postroj na který bych ji naučila, že se de ven něco dělat. Doporučíte?

15.3.2016 18:05
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Clayton napsal(a):

Moc díky. No na to kolo jsem myslela zatim jen na volno a nebo na obojku místama, ale aby nebyl v tahu smajlík Jinak abych s ním začla běhat v tahu tak to taky asi ještě brzo ne? Spíš až po roce...Nebo mám pořídit postroj už teď a třeba kilometr zkusit?

A ještě se zeptám... Chci aby tahal i pneumatiky nebo tak něco, kolo a pak běhal v zápřahu, seženu na tohle všechno jeden postroj, který bude vyhovovat na všechno? Předpokládám, že na tu pneumatiku bude asi ten pro weight pull, takže budu muset mít dva?

15.3.2016 18:13
tapina

XXX.XXX.11.151

marcelaamax napsal(a):
Moc díky. No na to kolo jsem myslela zatim jen na volno a nebo na obojku místama, ale aby nebyl v tahu smajlík Jinak abych s ním začla běhat v tahu tak to taky asi ještě brzo ne? Spíš až po roce...Nebo mám pořídit postroj už teď a třeba kilometr zkusit?

A ještě se zeptám... Chci aby tahal i pneumatiky nebo tak něco, kolo a pak běhal v zápřahu, seženu na tohle všechno jeden postroj, který bude vyhovovat na všechno? Předpokládám, že na tu pneumatiku bude asi ten pro weight pull, takže budu muset mít dva?

Třeba Zero faster, pro nás na běhání v tahu nejlepší postroj, na pneumošku nebude.

Dá se tam "kutilsky" zapojit boční tah, kutilsky se dá asi cokoli, ale není to ono.

15.3.2016 18:16
tapina

XXX.XXX.11.151

marcelaamax napsal(a):

Jestli jste na FB, teď na "psí bazárek" mají jak tažný, tak weight-pull postroj.

15.3.2016 18:35
Clayton

XXX.XXX.104.9

marcelaamax napsal(a):

Někdo začíná zvykat na postroj už kolem třičtvrtě roka, já osobně bych počkala do roka.
Žádný extra postroj na pneumatiku nepotřebujete.Tam jde šňůra dolů, stejně, jako u saní, takže stačí klasický tažný postroj.My používáme obyčejný saňový x-back.Ten se dá používat normálně i na kolo a běh, tam nevidím problém.
PS-Zmíněný Faster od Zero DC je fajn, ale na pneumatiku se nehodí.Ten Vám nedoporučuju.Podívala bych se po firmě Manmat, Eurohusky nebo dražším Non-stop.

15.3.2016 18:44
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Moc děkuji za odpovědi.

Na firmu Manmat jsem koukala, na Non-stop taky určitě kouknu. Ale počkám spíše až po tom roce, a pak bych vyrazila na výstavu, nebo někam kde bude možné si postroj vyzkoušet. Po netu se mi ho moc kupovat nechce, bojím se aby seděl. Rovnou bych tam vybrala i nějaký sedák.

No, teď na jaře začnu zatím jen s tím kolem na volno, během na volno a na podzim už bych zkusila ten tah.. Pak budu mít určitě ještě spousta dotazů

Ještě jedna věc - na kole používáte nějaký ten držák co je na pevno připevněný ke kolu? A vodítko s amortizérem?

15.3.2016 18:47
Clayton

XXX.XXX.104.9

kapka napsal(a):
Já se teda přidám smajlík mám křížence jezevčíka, ted 5 měsíců ( nohy delší). Chtěla bych ho brávat sebou při běhání, žádný tah. Jen aby vyběhal nohy. Od kdy ho můžu učit? počítám zezačátku s malou 1-2 km. a pak si pujdu teda zaběhat já. A taky bych se chtěla zeptat na pohodlný postroj na který bych ji naučila, že se de ven něco dělat. Doporučíte?

Zpravidla se začíná od 8-12 měsíců.S malými plemeny nemám zkušenost.Tím, že dospívají rychleji, bych to viděla asi na těch 10 měsíců.Ale pozvolna, ne mu napoprvé naložit 10 km a nutit ho rvát jak o život.Běhat po měkkém, žádný asfalt ani štěrk.
Postroj určitě krátký, nejlepší je Zero DC Short.Nepřetáčí se, je pohodlný, jelikož nemá na hrudi spojovací kroužek a uši ji ho i na míru bez příplatku.

http://www.zerodc.cz/cs/eshop/10_postroje-podsite/-/195_postroj-short.

15.3.2016 18:48
tapina

XXX.XXX.11.151

Clayton napsal(a):
Někdo začíná zvykat na postroj už kolem třičtvrtě roka, já osobně bych počkala do roka.
Žádný extra postroj na pneumatiku nepotřebujete.Tam jde šňůra dolů, stejně, jako u saní, takže stačí klasický tažný postroj.My používáme obyčejný saňový x-back.Ten se dá používat normálně i na kolo a běh, tam nevidím problém.
PS-Zmíněný Faster od Zero DC je fajn, ale na pneumatiku se nehodí.Ten Vám nedoporučuju.Podívala bych se po firmě Manmat, Eurohusky nebo dražším Non-stop.

Jo však píšu, Zero Faster na pneumatiku nebude, podobně jako Non Stop Free Motion a podobné konstrukce.

Pravda, ten X back je docela podobný weight pull postroji, to mě nenapadlo, a přitom mi doma leží ve skříni.

15.3.2016 18:51
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

tapina napsal(a):
Jestli jste na FB, teď na "psí bazárek" mají jak tažný, tak weight-pull postroj.

Můžu poprosit odkaz? V té skupině jsem, ale nemůžu to najít. Díky.

15.3.2016 18:56
Clayton

XXX.XXX.104.9

marcelaamax napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi.

Na firmu Manmat jsem koukala, na Non-stop taky určitě kouknu. Ale počkám spíše až po tom roce, a pak bych vyrazila na výstavu, nebo někam kde bude možné si postroj vyzkoušet. Po netu se mi ho moc kupovat nechce, bojím se aby seděl. Rovnou bych tam vybrala i nějaký sedák.

No, teď na jaře začnu zatím jen s tím kolem na volno, během na volno a na podzim už bych zkusila ten tah.. Pak budu mít určitě ještě spousta dotazů

Ještě jedna věc - na kole používáte nějaký ten držák co je na pevno připevněný ke kolu? A vodítko s amortizérem?

Držák se mně neosvědčil.Já jezdím na kole na sedáku.Vodítko se do kola nedostane a mám lepší cit, jak pes táhne.Nepřeletím přes řidítka.
Ano, vodítko s amortizerem, jinak by to se psem dost škubalo.
Manmat jsem na výstavě už dlooouho neviděla.Dá se vyzkoušet leda na závodech psích spřežení, dogtrekkinzích nebo podobných akcích.Více na mushing.cz
Jinak ten držák vodítka na kolo se dá, mám pocit, koupit v tom Zero DC.Každému vyhovuje něco jiného.Je to drát s očkem na provlečení voditka pod řídítkama.Je napevno.

15.3.2016 18:57
tapina

XXX.XXX.11.151

marcelaamax napsal(a):
Můžu poprosit odkaz? V té skupině jsem, ale nemůžu to najít. Díky.

Skupina "psí bazárek" a nahoře u lupy dáte vyhledat "postroj".

Jo, kdybyste chtěla, tak já mám volnej ten X back, v neonové barvě, velikost bych Vám pak napsala z domu, tak cca "větší pitbul".

15.3.2016 19:03
tapina

XXX.XXX.11.151

Clayton napsal(a):
Držák se mně neosvědčil.Já jezdím na kole na sedáku.Vodítko se do kola nedostane a mám lepší cit, jak pes táhne.Nepřeletím přes řidítka.
Ano, vodítko s amortizerem, jinak by to se psem dost škubalo.
Manmat jsem na výstavě už dlooouho neviděla.Dá se vyzkoušet leda na závodech psích spřežení, dogtrekkinzích nebo podobných akcích.Více na mushing.cz
Jinak ten držák vodítka na kolo se dá, mám pocit, koupit v tom Zero DC.Každému vyhovuje něco jiného.Je to drát s očkem na provlečení voditka pod řídítkama.Je napevno.

V sedáku - přesně.

15.3.2016 19:31
kapka

XXX.XXX.248.171

Clayton napsal(a):
Zpravidla se začíná od 8-12 měsíců.S malými plemeny nemám zkušenost.Tím, že dospívají rychleji, bych to viděla asi na těch 10 měsíců.Ale pozvolna, ne mu napoprvé naložit 10 km a nutit ho rvát jak o život.Běhat po měkkém, žádný asfalt ani štěrk.
Postroj určitě krátký, nejlepší je Zero DC Short.Nepřetáčí se, je pohodlný, jelikož nemá na hrudi spojovací kroužek a uši ji ho i na míru bez příplatku.

http://www.zerodc.cz/cs/eshop/10_postroje-podsite/-/195_postroj-short.

Ok, díky tak to máme ještě čas. Postroj se mi líbí, i cenově. Čekala jsem větší částku smajlík

15.3.2016 19:35
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Clayton napsal(a):
Tady jsou nějaká videa, moc hezky vysvětleno.
https://youtu.be/QdKIIB_nx6A
https://youtu.be/45H4B91EIwU
https://youtu.be/PiRol-9cwpw
https://youtu.be/zdHZfOg1N40.

Jé super, díky

15.3.2016 20:22
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Clayton napsal(a):
Tady jsou nějaká videa, moc hezky vysvětleno.
https://youtu.be/QdKIIB_nx6A
https://youtu.be/45H4B91EIwU
https://youtu.be/PiRol-9cwpw
https://youtu.be/zdHZfOg1N40.

Tééda, uplně mě to navnadilo Zmiňovali tam stránky behejsepsem.cz, tak jsem na ně mrkla a zjistila, že v Hradci pořádají společné tréninky, kde začátečníkům i zapůjčí vybavení jak pro sebe tak pro psa, což je pro mě super a určitě to využiji až pes doroste smajlík

15.3.2016 21:57
Clayton

XXX.XXX.104.9

marcelaamax napsal(a):
Tééda, uplně mě to navnadilo Zmiňovali tam stránky behejsepsem.cz, tak jsem na ně mrkla a zjistila, že v Hradci pořádají společné tréninky, kde začátečníkům i zapůjčí vybavení jak pro sebe tak pro psa, což je pro mě super a určitě to využiji až pes doroste smajlík

Společné tréninky jsou super, rádi poradí a pomůžou.Ideální, jak začít běhat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík