Ter25

XXX.XXX.32.182
Zajímalo by mě, jak naučit psa obíhat makety na cvičáku. Nepomáhá ani jídlo, ani balonek, ani pešek, ani obíhání se psem. Jakmile ho vyšlu, nechápe, proč tam má běžet. A když běží, tak si tam začne očichávat a neběží ani zpátky.. Jinak cvičí dobře. Poraďte prosím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ter25
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak naučit psa obíhat makety na cvičáku. Nepomáhá ani jídlo, ani balonek, ani pešek, ani obíhání se psem. Jakmile ho vyšlu, nechápe, proč tam má běžet. A když běží, tak si tam začne očichávat a neběží ani zpátky.. Jinak cvičí dobře. Poraďte prosím.
Musíte mu nejdřív ukázat, že jste tam to jídlo nebo míček dala a trochu ho na to namotivovat (ze začátku bývá jídlo lepší), pak od toho jenom kousek zacouvat, a poslat ho. Mezím se rychle přemístit na druhou stranu makety, a přivolat ho zase na jídlo nebo míček. Vzdálenost k vyslání můžete nepatrně prodlužovat, až chápe vybíhání na maketu. Lepší by ale bylo, kdyby vám to někdo ukázal live přímo na cvičáku.
Ter25

XXX.XXX.32.182
To jsem dělala. Na cvičák chodíme, ale prostě, když tam dám odměnu, tak jí sní a podruhé už jen čichá a hledá jí, ani ke mě nepřiběhne, když oběhnu okolo. No dá to asi hodně práce. Myslela jsem, jestli není nějaký fígl. Přitom je to energický pes. Ale zástěny, to je katastrofa. Ale děkuji za odpověď.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ter25
napsal(a):
To jsem dělala. Na cvičák chodíme, ale prostě, když tam dám odměnu, tak jí sní a podruhé už jen čichá a hledá jí, ani ke mě nepřiběhne, když oběhnu okolo. No dá to asi hodně práce. Myslela jsem, jestli není nějaký fígl. Přitom je to energický pes. Ale zástěny, to je katastrofa. Ale děkuji za odpověď.
Nesmíte tu odměnu dávat na zem, ale na nějakou podložku (třeba obal od CDčka ), aby ji pes nemusel hledat, ale jen ji sebral. Taky tam v nácviku musí být ta odměna pokaždé, až do doby, kdy bude spolehlivě vybíhat a chápat to.
Musíte být taky trochu akční i při tom volání zpět - ne tam stát jako pecka, a čekat, co udělá pes, ale hned jak sebere pamlsek, tak radostně zavolat, a okamžitě odměnit (klidně hodit míček, ale hned jak se dostane za maketu).
Ter25

XXX.XXX.32.182
Děkuji moc. Akční jsem . Ale zkusíme vše a budeme věřit, že jednoho dne se věc podaří. Psovi je 2 roky a má ZZO, ZOP a BH. Držte nám palečky.Bohužel makety jsme netrénovali a je to vidět. Tak se do toho obujeme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ter25
napsal(a):
Děkuji moc. Akční jsem . Ale zkusíme vše a budeme věřit, že jednoho dne se věc podaří. Psovi je 2 roky a má ZZO, ZOP a BH. Držte nám palečky.Bohužel makety jsme netrénovali a je to vidět. Tak se do toho obujeme.
Odkud jste?
Ter25

XXX.XXX.32.182
Praha.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ter25
napsal(a):
Praha.
Tak to je trocha z ruky - tak budeme aspoň držet ty palce
Ter25

XXX.XXX.32.182
Děkuji inspektore! Každá rada dobrá. Přeji hezký den.
Můžete ještě zkusit obíhání něčeho jiného, nízkého, třeba kužele. Kužel postavíte před sebe, dáte povel (nemusí být "revír", ale třeba "dokola" nebo "kolem"), vodítkem a pamlskem (nebo na jinou motivaci) navedete. Tím, že je kužel nízký, je jednodušší práce s vodítkem a rychlejší odměna, přímo z ruky a vlastně až po provedení celého cviku. Pes by měl po chvíli zjistit, že pamlsek (míček...) dostane až po úplném oběhnutí. A odpadá čichání na zemi.
Až pochopí co dělat, vzdálenost se prodlužuje. Hlavně pomalu, krok za krokem.
A později jen vyměníte kužel za maketu. Opět prvně z malé vzdáleností dáte povel "kolem" a přidáte k tomu slovo "revír".
Výhoda je, že toto můžete cvičit zpočátku i doma, kužel postavíte kdekoli na dvorku a každý den chvilku cvik zkusit. Doma pes nebývá tak rozrušený a nemá rušivé podněty.
Ter25
napsal(a):
...dyž tam dám odměnu, tak jí sní a podruhé už jen čichá a hledá jí, ani ke mě nepřiběhne... Tak hlavně musíte mít dobré přivolání ( poskušnost). To obíhání zástěn se dá také učit s košíkem na dva figuranty.
LájošM
napsal(a):
Můžete ještě zkusit obíhání něčeho jiného, nízkého, třeba kužele. Kužel postavíte před sebe, dáte povel (nemusí být "revír", ale třeba "dokola" nebo "kolem"), vodítkem a pamlskem (nebo na jinou motivaci) navedete. Tím, že je kužel nízký, je jednodušší práce s vodítkem a rychlejší odměna, přímo z ruky a vlastně až po provedení celého cviku. Pes by měl po chvíli zjistit, že pamlsek (míček...) dostane až po úplném oběhnutí. A odpadá čichání na zemi.
Až pochopí co dělat, vzdálenost se prodlužuje. Hlavně pomalu, krok za krokem.
A později jen vyměníte kužel za maketu. Opět prvně z malé vzdáleností dáte povel "kolem" a přidáte k tomu slovo "revír".
Výhoda je, že toto můžete cvičit zpočátku i doma, kužel postavíte kdekoli na dvorku a každý den chvilku cvik zkusit. Doma pes nebývá tak rozrušený a nemá rušivé podněty.
A kdyz u toho rovnou pouzijete povel revir tak si usetrite práci navic.
Nejak se mi nezdá, ze by vam vycvikar nerekl jak na to na kteremkoliv prazskem cvicaku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nesmíte tu odměnu dávat na zem, ale na nějakou podložku (třeba obal od CDčka ), aby ji pes nemusel hledat, ale jen ji sebral. Taky tam v nácviku musí být ta odměna pokaždé, až do doby, kdy bude spolehlivě vybíhat a chápat to.
Musíte být taky trochu akční i při tom volání zpět - ne tam stát jako pecka, a čekat, co udělá pes, ale hned jak sebere pamlsek, tak radostně zavolat, a okamžitě odměnit (klidně hodit míček, ale hned jak se dostane za maketu).
U nás jsme s podložkou nepochodili Mého psa totiž zajímá jakákoli věc, která by se dala vzít do huby jako hračka víc než pamlsek Takže většinou sežral pamlsek, vzal podložku a pelášil s ní pryč a hrozou srandu z toho měl
Takže už pamlsky dávám jen čistě na zem a nebo zavěšuju peška.
S tímhle jsme na začátku, ale vypadá, že pes to chápe... Bohužel jsme s výcvikářkou něco pokazily a máme teď problém jinde...
anonymx
napsal(a):
A kdyz u toho rovnou pouzijete povel revir tak si usetrite práci navic.
Nejak se mi nezdá, ze by vam vycvikar nerekl jak na to na kteremkoliv prazskem cvicaku.
Samozřejmě se dá učit rovnou povelem revír. Ale záleží na tom, jestli chce zadavatel později rozlišovat obíhání kuželu a obíhání makety a udělá z toho dva různé cviky (např. kvůli obedience). Pak je lepší naučit povely dva.
Revír už se většinou na figuranty neučí, ale dělá se jako poslušnostní cvik. Když učíte od začátku na figuranta, často se stává, že pes vám na zkouškách vynechá prázdné makety a běží hned za poslední s figurantem (není přece blbec a nebude se zdržovat ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Revír už se většinou na figuranty neučí, ale dělá se jako poslušnostní cvik. Když učíte od začátku na figuranta, často se stává, že pes vám na zkouškách vynechá prázdné makety a běží hned za poslední s figurantem (není přece blbec a nebude se zdržovat "
Tak přesně na figuranta(protože to je ta nej motivace) se můj pes naučil revír přímo geniálně a s těsným obíháním, prověřování jedné každé makety, bez vynechávání maket a to zcela jednoduše - figurant makety střídal, takže pes nikdy netušil, ve které je, a střídali jsme i směr - prostě žádný stereotyp. V tréninku revíru figurant nikdy nešel do 1. ("vyštěkávací") makety.
Zadna rada a postup neni univerzalni, kazdemu psu (a psovodovi) muze vyhovovat jiny postup, takze moje troska do mlyna.
1. Naucim psa obihat na povel (jiny nez "revir") predmet, mohu delat doma, na zahrade, muze to byt cokoli co nespadne, kdyz se o to pes otre. Nekdo to se psem obiha, nekdo ho navadi, nekdo mu tam nechava micek a pak ho tam davat prestane a vyhazuje ho psovi az za (naznak) obehnuti. Jde to i pres zradlo nechavane za maketou, ale myslim, ze to zdrzuje pes me tendenci za maketou cuchat.
Pokud pes umi shaping, tak to povazuju v teto fazi za nejlepsi moznost a pokud umi shaping a jeste je motivovatelny hrackou/mickem, kterym je odmenen, tak tim lepe.
2. Prenesu na cvicak a naucim psa obihat maketu, stejne jako pri domacim navciku..
3. Do makety se zacne schovata figurant, v tu chvili preucuji puvodni povel na povel "revir". Pes se po zjisteni, ze tam je nauci vystekavat (obvykle velmi snadne:), za odmenu dostava zakus a rukav si odnasi. Tahle faze by mela byt co nejratsi a slouzi hlavne k tomu, aby pes k makete vybihal s drajvem.
Dva povely uzivam proto, protoze u prosteho obehnuti si pes hleda odmenu u me, pro prechodu k povelu revir zacne chapat, ze odmenou je figurant a tesi se na nej. Puvodni povel necham k obehnuti cehokoli a pro radost, "revir" bude jen obihani maket a s figurantem na konci.
4. Figurant dava psovi kousnout az pote, co obehne maketu, stoji stranou. Pes se uci, ze odmenou za obehnuti makety je zakus.
5. Figurant se postupne presouva do druhe makety, pes vi, ze nejdriv musi obehnout tu prvni aby se dostal k druhe, kde ho ceka odmena.
A tak dale.
Co povazuju za dulezite:
Naucit psa obehnout povazuju za snadne, dulezite ale je, aby pes mel cvik rad a vykonaval ho s chuti. U nekterych cviku se to tak nepozna, ale pohled na psa obihajiciho maketu ostravene, bez motivace nebo dokonce ustresene az z donuceni je desny.
Pes v pokrocilejsich fazich nacviku je odmenovan nepravidene, nekdy je figuratnt motivacne v prvni makete (ale to neuzivat moc casto), jindy v kterekoli jine. Zadny rytmus, velka nepravidelnost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jezicek
napsal(a):
Zadna rada a postup neni univerzalni, kazdemu psu (a psovodovi) muze vyhovovat jiny postup, takze moje troska do mlyna.
1. Naucim psa obihat na povel (jiny nez "revir") predmet, mohu delat doma, na zahrade, muze to byt cokoli co nespadne, kdyz se o to pes otre. Nekdo to se psem obiha, nekdo ho navadi, nekdo mu tam nechava micek a pak ho tam davat prestane a vyhazuje ho psovi az za (naznak) obehnuti. Jde to i pres zradlo nechavane za maketou, ale myslim, ze to zdrzuje pes me tendenci za maketou cuchat.
Pokud pes umi shaping, tak to povazuju v teto fazi za nejlepsi moznost a pokud umi shaping a jeste je motivovatelny hrackou/mickem, kterym je odmenen, tak tim lepe.
2. Prenesu na cvicak a naucim psa obihat maketu, stejne jako pri domacim navciku..
3. Do makety se zacne schovata figurant, v tu chvili preucuji puvodni povel na povel "revir". Pes se po zjisteni, ze tam je nauci vystekavat (obvykle velmi snadne:), za odmenu dostava zakus a rukav si odnasi. Tahle faze by mela byt co nejratsi a slouzi hlavne k tomu, aby pes k makete vybihal s drajvem.
Dva povely uzivam proto, protoze u prosteho obehnuti si pes hleda odmenu u me, pro prechodu k povelu revir zacne chapat, ze odmenou je figurant a tesi se na nej. Puvodni povel necham k obehnuti cehokoli a pro radost, "revir" bude jen obihani maket a s figurantem na konci.
4. Figurant dava psovi kousnout az pote, co obehne maketu, stoji stranou. Pes se uci, ze odmenou za obehnuti makety je zakus.
5. Figurant se postupne presouva do druhe makety, pes vi, ze nejdriv musi obehnout tu prvni aby se dostal k druhe, kde ho ceka odmena.
A tak dale.
Co povazuju za dulezite:
Naucit psa obehnout povazuju za snadne, dulezite ale je, aby pes mel cvik rad a vykonaval ho s chuti. U nekterych cviku se to tak nepozna, ale pohled na psa obihajiciho maketu ostravene, bez motivace nebo dokonce ustresene az z donuceni je desny.
Pes v pokrocilejsich fazich nacviku je odmenovan nepravidene, nekdy je figuratnt motivacne v prvni makete (ale to neuzivat moc casto), jindy v kterekoli jine. Zadny rytmus, velka nepravidelnost.
Tady je blbý, že je potřeba mít toho figuranta, a málokdo ho má k dispozici třeba 3x týdně, a při obranách, kde je fronta 15 psů, všichni zmrzlí a nervní, vám vyškrábou oči, když budete zdržovat tím, že si učíte základ maket
Jezicek: Přesně popsáno, podle mne je toto také nejlepší způsob, jak psa naučit revíry spolehlivě, obíhání s chutí.
Zadavatelko, zkuste to obíhání předmětu jak jsem radil já i jezicek, chce to trochu trpělivosti, ale zas je výhoda, že k tomu nepotřebujete v první fázi cvičák.
Napište nám pak, jak se cvik daří. Určitě to bude zajímavé i pro statní.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady je blbý, že je potřeba mít toho figuranta, a málokdo ho má k dispozici třeba 3x týdně, a při obranách, kde je fronta 15 psů, všichni zmrzlí a nervní, vám vyškrábou oči, když budete zdržovat tím, že si učíte základ maket
V prvnich fazich muze treba poslouzit kamarad s peskem, co psa necha kousnout, pokud je pes snasenlivy a jini aktualne cvicici souhlasi, tak se tak da cvicit treba v opacnem rohu cvicaku, nez cvici nekdo jiny atd.
Ale mate samozrejme pravdu, ze tenhle zpusob je narocnej na prostor, dostupnost pomocnika i cas, ale ve vysledku zas dle meho soudu nejpravdepodobneji vede k tomu, ze pes ho bude vykonavat rychle a s nadsenim.
Pokud treba nekdo zakladni zkousku bere jako nutne zlo k uchovneni nebo nema k dispozici kamarada nerkuli figuranta tak casto nebo nema financni moznosti si figuranta platit soukrome, tak se mu vubec nedivim, ze bude hledat jinou cestu.
Ter25

XXX.XXX.32.183
Děkuji všem za snahu poradit. Vše jsem přečetla a zkusíme makat podle pár rrad.
Určitě dám vědět co a jak. Věřím, že se to naučíme. Ještě jednou děkuji a hodně úspěchů s vašii hafíky.
Drzim pest :) My taky trenujeme, nejvetsi problem na teda zas edela vystekavani... a pac nemame cvicak, ani makety a nai figuranta tak cvicime takhle :D
https://youtu.be/8tN71obt_ro.
Ter25

XXX.XXX.32.187
Kniga - nádhera. Hezky štěká. Je to prima. Moje taky štěká krásně revír, jen prostě když tam nikdo není, tak to neoběhne, vrátí se stejnou stranou. Přeji hodně štěstí ve výcviku
Taky jsem učila na stromech a různých značkách(dopravních), pouliční lampě např... postup jako "Jezicek", páč jsme to měli prve jako "srandacvik" - tak na úzkých stromech to šlo naučit rychle.(pokud chce člověk navádět, úzký strom rukou obtáhne), pak už oběhne na daný povel cokoliv. Pak předělat na revír nebyl problém, hned obíhala těsně, s chutí...teď si to nějak zprasila na velké oblouky, tak taky "Pejšujem"