Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2016 17:07
mishaad

XXX.XXX.142.77

Ahoj,
mám 7,5 letého labradora. Poslední měsíce pozoruji zhoršující se zdrav. stav. Pes někdy obtížně vstává, špatně chodí do schodů, kulhá, na procházkách už nechodí tak svižně jako dříve, spíše bych to nazvala že "šmatlá". Občas spí dole na chodbě, protože nechce do schodů a na zahradě už také spíše polehává. Když je více chladno je to horší. Na druhou stranu má dny kdy dovádí jako hyperaktivní štěně, ale snažím se ho krotit.
Myslíte, že by to mohla být artróza? Pes není tlustý, váha v normě - nejhubenější labrador široko daleko. Na středu sem objednaná k veterinářovi. Vitamíny na klouby dostává, ale z mého pohledu nezabírají ani trochu.
Setkal se někdo s artrózou? Jak dlouho má pes "šanci" žít, bez toho aniž by se trápil? Jak mu od "trápení" mohu pomoct? A jakou kloubní výživu by jste doporučili?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2016 17:14

mishaad napsal(a):
Ahoj,
mám 7,5 letého labradora. Poslední měsíce pozoruji zhoršující se zdrav. stav. Pes někdy obtížně vstává, špatně chodí do schodů, kulhá, na procházkách už nechodí tak svižně jako dříve, spíše bych to nazvala že "šmatlá". Občas spí dole na chodbě, protože nechce do schodů a na zahradě už také spíše polehává. Když je více chladno je to horší. Na druhou stranu má dny kdy dovádí jako hyperaktivní štěně, ale snažím se ho krotit.
Myslíte, že by to mohla být artróza? Pes není tlustý, váha v normě - nejhubenější labrador široko daleko. Na středu sem objednaná k veterinářovi. Vitamíny na klouby dostává, ale z mého pohledu nezabírají ani trochu.
Setkal se někdo s artrózou? Jak dlouho má pes "šanci" žít, bez toho aniž by se trápil? Jak mu od "trápení" mohu pomoct? A jakou kloubní výživu by jste doporučili?

Možné to je. Spíše byste se měli objednat k ortopedovi. A jako kloubní výživu dáváte? A co na bolest? Žít může dlouho.

20.3.2016 17:52

mishaad napsal(a):
Ahoj,

Podle příznaků to artróza být může. S jistotou vám to ale řekne až ortoped, který udělá RTG.

I pejsek s artrózou může žít dlouho a naplno, aniž by se trápil. Mám jedenáctiletou fenku, která má artrózu na předních nožkách. Všímla jsem si toho také díky tomu, že jsem viděla, že hůře vstává a občas zakulhala. Ortoped a RTG nám to potvrdili.

V dnešní době je na trhu celá řada přípravků, které psům uleví. Já například dávám Alavis Triple Blend pro koníky. Složení je skoro úplně stejné jako přípravek určený psům, ale cenově je mnohem výhodnější. Fenka se hodně zlepšila, je veselá, lítá jako drak, nekulhá. Nevstává sice tak jako za mlada, ale už je to holt starší pejsek. Na artrózu hodně také pomáhá pravidelný pohyb (vyhnout se nárazovéme přetěžování) a teplo.

Neregistrovaný uživatel

20.3.2016 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Dávám psům kloubní výživu - buď Alavis Triple Blend (pro koně) a nebo Gelapony Chondro (ten se mi zdá mnohem lepší)

Víc ti řekne veterinář... (ps: hlavně ti řekne, že máš kupovat tohle a tohle za brutální prachy - třeba obyč alavis pro psy, který tě vyjde mnohonásobně víc než alavis pro koně)...

20.3.2016 21:36
Felow

XXX.XXX.215.177

mishaad napsal(a):
Ahoj,

Na souběžně probíhajícím vlákně "previcox versus Meloxicam" jsem před chvílí uváděla příp.ravek Celadrin, který jako jediný ověřeně dokáže znovuobnovit i ztracenou chrupavku při osteoartroze - rozepisuji tam i podrobnosti a je tam i odkaz, který dávám pro zajímavost i sem:

http://www.uspesna-lecba.cz/nejlepsi-kloubni-vyziva/.

20.3.2016 22:34
Iliena

XXX.XXX.37.7

mishaad napsal(a):
Ahoj,

Naše fena HW měla artrózu v koleni zhruba také od 7 a půl let. Obtížně vstávala, kulhala než se jí to podařilo rozchodit apod. Dostala speciální přípravek, který jsme jí přidávali denně do jídla (název už nevím, ale vet Vám jistě něco poradí) a běhala do svých 12ti let naprosto normálně a bez známek bolesti. Takže nevěste hlavu, se správnou léčbou se určitě trápit nebude

21.3.2016 14:01
mishaad

XXX.XXX.52.153

Davam mu Alavis komplex. Granule ma Brit.
Dekuji za rady a hlavne za to, ze vim, ze tu muze jeste nekolik let být.
Ještě jedna otázka. Jak často a dlouho psa vencit? Cca 1km musime po asfaltu, jinak louky, pole, les aby chodil po měkkém, vice mu to dle meho nazoru vyhovuje. :).

21.3.2016 14:45

mishaad napsal(a):
Davam mu Alavis komplex. Granule ma Brit.
Dekuji za rady a hlavne za to, ze vim, ze tu muze jeste nekolik let být.
Ještě jedna otázka. Jak často a dlouho psa vencit? Cca 1km musime po asfaltu, jinak louky, pole, les aby chodil po měkkém, vice mu to dle meho nazoru vyhovuje. :).

To je hrozně moc individuální. Ze všeho nejdříve ale navštivte toho ortopeda, ať máte jistotu, že je to skutečně artróza a ne něco jiného. Ortoped Vám také poradí s tím, jak moc psa můžete zatěžovat.

Obecně ale platí, že pes by měl mít pravidelný pohyb. Pokud půjdete na nějaký výšlap a druhý den Vám pes bude hůře vstávat a kulhat je jasné, že jste to přepískli. Kde ta hranice je, Vám ale nikdo neřekne, to musíte vysledovat sami.
My chodíme každý den cca 5km, o víkendu do 10km. Do 10-15km fenka zvládá vše v naprosté pohodě bez známky únavy a kulhaní druhý den..

21.3.2016 15:09
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

My u 11ti letého psa na kluby dáváme Alavis triple blend, a je po něm fakt lepší. S tou délkou procházek to bude individuální, to byste měla na psovi poznat. My bohužel ještě z jiných zdravotních důvodů daleko nedojdem. Chodíme už jen tak do 500 metrů, tam dáme pauzu a zpátky, vícekrát za den. Pokud jsem šla dál, tak pes už si ulevoval, takže jsme si vzdálenost určili takhle. Někdy ho místo jedné procházky nechám pohrát se štěndem, a to mu stačí.

23.3.2016 11:30
mishaad

XXX.XXX.52.153

Vsem dekuji za odpovedi :)
V patek se uvidi jdeme na RTG, podle chuze se usoudilo, ze problem by mohl byt i od zad - bederni pater. Krouti zadkem jak modelka . Chodi skoro "rovne" nohama, kolena nema skoro vubec pokrcena. Musime zjistit jestli je ti problem neurologicky nebo ortopedicky. Tak nam drze palce aby vse dopadlo dobre :)
Prikladam fotografie pokid tam neco vypozorujete.

25.3.2016 20:26
mishaad

XXX.XXX.142.77

Ahoj tak se hlásíme. Dopadlo to ještě hůře než jsem čekala... Silná dysplazie, srostlé hranaté kyčelní klouby, srůsty na bederní páteři.
Tímto se chci zeptat jaké by jste v tomto případě doporučili vitamíny, které opravdu pomáhájí :) Cena nerozhoduje.

25.3.2016 21:44

mishaad napsal(a):
Ahoj tak se hlásíme. Dopadlo to ještě hůře než jsem čekala... Silná dysplazie, srostlé hranaté kyčelní klouby, srůsty na bederní páteři.
Tímto se chci zeptat jaké by jste v tomto případě doporučili vitamíny, které opravdu pomáhájí :) Cena nerozhoduje.

Tak to je mi fakt líto, myslela jsem, že to nebude tak hrozný...

26.3.2016 22:20
mishaad

XXX.XXX.142.77

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak to je mi fakt líto, myslela jsem, že to nebude tak hrozný...

Jo také jsem doufala, že to bude "jen" natržený vaz nebo něco co se dá na 100% vyléčit..

26.3.2016 23:15

mishaad napsal(a):

V 7,5 letech psa je taková diagnóza spíš povzbudivá, tedy kromě srůstů v bederní páteři. Zkuste kontaktovat v místě bydliště nebo poblíž nějakou psí fyzioterapeutku, ideálně dornovy metody. Poradí vám do budoucna cviky, jak posilovat nebo alespoň masírovat psa, cviky s balančními prvky, které psům svědčí. Tohle žádné vitamíny nespraví, můžete jen pracovat na posílení celkového svalového aparátu psa. Vyléčit se to nedá, jak vidno, ale zpomalit ano. Kvalitní kloubní výživa ala Aptoflex či bylinky phytovet mobility, ale základ jsou masáže a rehailitační práce se psem. Ať se daří, neházejte flintu do žita.

27.3.2016 14:26
mishaad

XXX.XXX.51.169

V 7,5 letech psa je taková diagnóza spíš povzbudivá, tedy kromě srůstů v bederní páteři. Zkuste kontaktovat v místě bydliště nebo poblíž nějakou psí fyzioterapeutku, ideálně dornovy metody. Poradí vám do budoucna cviky, jak posilovat nebo alespoň masírovat psa, cviky s balančními prvky, které psům svědčí. Tohle žádné vitamíny nespraví, můžete jen pracovat na posílení celkového svalového aparátu psa. Vyléčit se to nedá, jak vidno, ale zpomalit ano. Kvalitní kloubní výživa ala Aptoflex či bylinky phytovet mobility, ale základ jsou masáže a rehailitační práce se psem. Ať se daří, neházejte flintu do žita.

To v žádném případě nehazim :) poradim se s veterinářem a sezeneme nejakeho fyzioterapeuta.
Dekuji mockrat za radu.
Jeste dodam, ze bychom meli zhubnout na 30kg z 38. Sice je ve vyborne vyzivove kondici, ale pry aby se unesl a nezatezoval to tolik.

27.3.2016 21:06
Felow

XXX.XXX.215.19

Jako terapeut Dornovy metody důrazně upozorňuji, že na diagnozu obratlových srůstů je Dornovka přímo nepřípustná - ta je založena na specielních pohybech nosného aparátu, kterými se klouby a obratle dostávají do anatomicky relevantní polohy. Při diagnoze srůstu obratlů by mohla aplikace Dornovy metody vážně neurologicky poškodit pejska, který by mohl i ochrnout.

28.3.2016 01:08
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Felow napsal(a):
Jako terapeut Dornovy metody důrazně upozorňuji, že na diagnozu obratlových srůstů je Dornovka přímo nepřípustná - ta je založena na specielních pohybech nosného aparátu, kterými se klouby a obratle dostávají do anatomicky relevantní polohy. Při diagnoze srůstu obratlů by mohla aplikace Dornovy metody vážně neurologicky poškodit pejska, který by mohl i ochrnout.

Co to vůbec je ta Dornovka? (pomíjím teď fakt, že si to mohu vygooglit a dovoluji si Vás (zne)užít jakožto odbornici smajlík ) Dá se použít u lidí?

28.3.2016 02:26
Felow

XXX.XXX.215.19

fikovnice napsal(a):
Co to vůbec je ta Dornovka? (pomíjím teď fakt, že si to mohu vygooglit a dovoluji si Vás (zne)užít jakožto odbornici smajlík ) Dá se použít u lidí?

Dornova metoda, jejíž název je odvozen od německého sedláka Dorna, který jí jako první zdokonalil a publikoval jako metodu náprav nosného aparátu pomocí jemných specielních kývavých pohybů a hmatů, kterými lze navrátit klouby a obratle do správné anatomické polohy a odstranit tím problémy pohybového aparátu. Používá se jak terapeuticky, tak preventivně.Samozřejmě se používá a byla vyvinuta pro lidi. Na zvířatech ji začala a metodiku vyvinula paní Andrejka Dunová u nás v Čechách. V současné době se u nás používá u zvířat nejvíce u psů a také s velkými úspěchy i u koní.

28.3.2016 12:39
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Felow napsal(a):
Dornova metoda, jejíž název je odvozen od německého sedláka Dorna, který jí jako první zdokonalil a publikoval jako metodu náprav nosného aparátu pomocí jemných specielních kývavých pohybů a hmatů, kterými lze navrátit klouby a obratle do správné anatomické polohy a odstranit tím problémy pohybového aparátu. Používá se jak terapeuticky, tak preventivně.Samozřejmě se používá a byla vyvinuta pro lidi. Na zvířatech ji začala a metodiku vyvinula paní Andrejka Dunová u nás v Čechách. V současné době se u nás používá u zvířat nejvíce u psů a také s velkými úspěchy i u koní.

Díky moc? A používá se tedy na RHB klinikách apod. pro lidi? Já že to právě na různých RHB nikdy neslyšela. Ptám se teď kvůli sobě samotné.

28.3.2016 12:40
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
Díky moc? A používá se tedy na RHB klinikách apod. pro lidi? Já že to právě na různých RHB nikdy neslyšela. Ptám se teď kvůli sobě samotné.

Ježkovy voči, ten otazník v první větě měl být samozřejmě vykřičník.

28.3.2016 17:39
Felow

XXX.XXX.215.21

fikovnice napsal(a):

Plošně je lidských terapeutů v ČR docela dost. Lze si na internetu zjistit. Nejlépe ze stránek přímo Dornovy metody, jsou tam uvedení přímo doporučení terapeuti.Pokud máte zájem o tu zvířecí, najděte si ji pod názvem Dornova metoda-zvířata.U lidských problémů dokáže napravit i chronické obtíže, dokonce oodálit nebo úplně se vyhnout hrozícím náhradám velkých kloubů.

28.3.2016 21:11
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Felow napsal(a):
Plošně je lidských terapeutů v ČR docela dost. Lze si na internetu zjistit. Nejlépe ze stránek přímo Dornovy metody, jsou tam uvedení přímo doporučení terapeuti.Pokud máte zájem o tu zvířecí, najděte si ji pod názvem Dornova metoda-zvířata.U lidských problémů dokáže napravit i chronické obtíže, dokonce oodálit nebo úplně se vyhnout hrozícím náhradám velkých kloubů.

Ne ne, mám zájem o tu lidskou. Mohu Vám, jak se k tomu dostanu, písnout do SZ?

29.3.2016 00:15
Felow

XXX.XXX.215.21

fikovnice napsal(a):
Ne ne, mám zájem o tu lidskou. Mohu Vám, jak se k tomu dostanu, písnout do SZ?

Jasně, napíšu vám SZ.

29.3.2016 01:03

Felow napsal(a):

Ale prosím, kde jsem psala, že doporučuji Dornovu metodu na srůsty obratlů u psa zadavatelky? Psala jsem jen o doporučení psích fyzioterapeutů, kteří ovládají masáže a poradí majiteli s dalšími cviky. Možná je to můj osobní dojem, po návštěvě takového certifikovaného psího "dornovce", že ti právě ovládají nejen dornovku, ale i další masáže a cviky s balančními pomůckami atd. Jsem si jistá, že certifikovaný terapeut by psovi s jasně danou diagnosou srůstů obratlů neuškodil, ale spíš nasadil nějaké masáže a podpůrně balanční cvičení.
S dornovou metodou u sebe sama mám ty nejlepší zkušenosti.

29.3.2016 01:49
Felow

XXX.XXX.215.21

Ale prosím, kde jsem psala, že doporučuji Dornovu metodu na srůsty obratlů u psa zadavatelky? Psala jsem jen o doporučení psích fyzioterapeutů, kteří ovládají masáže a poradí majiteli s dalšími cviky. Možná je to můj osobní dojem, po návštěvě takového certifikovaného psího "dornovce", že ti právě ovládají nejen dornovku, ale i další masáže a cviky s balančními pomůckami atd. Jsem si jistá, že certifikovaný terapeut by psovi s jasně danou diagnosou srůstů obratlů neuškodil, ale spíš nasadil nějaké masáže a podpůrně balanční cvičení.
S dornovou metodou u sebe sama mám ty nejlepší zkušenosti.

Upozorňovala jsem na nevhodnost Dornovy metody v případě diagnozy srůstů, o kterých jste se zmiňovala ve svém příspěvku v souvislosti s Dornovou metodou. Samozřejmě masáže(mám též terapeutickou certifikaci) mají význam pouze v uvolňování a zrelaxování měkkých tkání a docílí se uvolnění případných svalových spasmů, ale nelze jimi docílit terapeutického výsledku při diagnoze, kterou uvedla zadavatelka. Při této diagnoze bych doporučila aplikaci fasciáních technik, které by mohly zregenerovat nervová zakončení a částečně odstranit bolesti a fasciální spasmus v oblasti páteře.

29.3.2016 14:42
míšak.

XXX.XXX.131.134

K regeneraci v oblasti páteře i v případě srůstů obratlů můžu doporučit Breussovu masáž (také se s úspěchem používá u lidí) - dá se docela dobře aplikovat na psy. Nejlépe se ji naučit a poskytovat pejskovi pravidelně, každý den či obden. Uvolní celou oblast a zmírní bolesti, srůsty samozřejmě nezmizí, ale bude se s nimi hafanovi lépe žít.

Přidejte reakci

Přidat smajlík