Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, moc chci psa, jenže máme kočky (7,8 a 17 let). Konkrétně bych chtěla border kolii. Pokud by jsem ji měla od malého štěňátka a pomalu bych je na ně zvykala, myslíte že by to šlo?

napsal(a):
Ahoj, moc chci psa, jenže máme kočky (7,8 a 17 let). Konkrétně bych chtěla border kolii. Pokud by jsem ji měla od malého štěňátka a pomalu bych je na ně zvykala, myslíte že by to šlo?
Jak myslíte "šlo". Jestli by kočky štěněti neublížily? To se těžko odhaduje. Konkrétně o borderkoliích tu toho bylo napsáno hodně. Kočky by asi byly nejmenší problém. Proč chcete zrovna borderkolii?
Http://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3057758/privolani když čtu tento příspěvek, asi bych také borderkolii nedoporučovala.

marcelaamax
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3057758/privolani když čtu tento příspěvek, asi bych také borderkolii nedoporučovala.
Proč každá holčička, pro kterou by byl pudlík (kavalírek, brabantík...) jak dělaný, chce zrovna borderkolii ?

marcelaamax
napsal(a):
Proč? A s tím psem chodím fakt málo na procházky, a tak jsem se zeptala, jak ji to naučit, že by jsem si na ni udělala víc času...

A proč chci border kolii? Heh, fakt dobrá otázka... Líbí s mi, je dobře cvičitlná, mohla by nám hlídat ovečky...
napsal(a):
Proč? A s tím psem chodím fakt málo na procházky, a tak jsem se zeptala, jak ji to naučit, že by jsem si na ni udělala víc času...
Pokud se někdo ptá, jak naučit psa přivolání, tak mi nepřijde vhodné, aby si pořídil borderku...a ještě k tomu píšete, že vás málem stáhnul jack russel teriér, vždyť nemá ani 10 kg...

Bylo to myšleno obrazně, vážně si myslíte že by mě stáh Russel teriér?

A prosím už nepište reakce, vše co sem napíšu prostě musíte kritizovat...

Vím jak naučit přivolání, jenže ten pes je jak divoký šídlo a právě když něco uvidí tak vůbec "neslyší".
napsal(a):
Proč každá holčička, pro kterou by byl pudlík (kavalírek, brabantík...) jak dělaný, chce zrovna borderkolii ?
A já vás potěšílm, teď jsme byli venku, potkali jsme holčičku cca 10-12 let, s krásným kříženečkem, trikolóra na krátkých nožičkách, na volno spolu lítali v parku, bylo vzidět, jak je to oba moc baví a pejsek hezky poslouchal.
Obecně - většina psů je schopná když ne přátelského, tak aspoň mírového soužití s kočkami, když majitel postupuje správně při seznamování a výchově. Zádrhel může nastat spíš ve chvíli, kdy zvědavé nebo hravé štěně překročí kočičí hranici a micka ho "odmění" poraněním oka.
O borderkoliích už (nejen) zde bylo napsáno moc a moc lidmi znalejšími, než jsem já, tak jenom ve stručnosti: borderka je velmi chytrý a pracovitý pes. Z čehož neplynou jen výhody, ale taky mnohé nevýhody, zejména ta, že jakmile nebude její inteligence a pracovitost správně a v plné míře uspokojována, tak se nejprve začne zabavovat sama destrukcí bytu a zahrady a následně u ní může propuknout neurotické a agresivní chování.
A jenom dodatek shrnující moji vlastní zkušenost. Hlídala jsem borderku našich známých během jejich dovolené. Sami psa máme a jsme zvyklí se mu věnovat, aspoň tedy doufám. Ale po týdnu s naším dočasným nájemníkem jsme měli celá rodina tiky v oku.
Ráno. Náš pes se zašije v domě pokud možno tak, aby nebyl k nalezení a nikdo ho netahal z tepla ven. Borderák v obavě, abychom nezaspali, se od čtyř ráno pokouší pást kočky. Kočky řvou na psa sprosťárny, pes řve na kočky, proč se nedrží v houfu, manžel řve na mě, že až budu příště zase chtít být za užitečného idiota a nabízet se k hlídání čehokoli od kobry královské po ruský jaderný arzenál, abych ho aspoň včas varovala a on mohl vyplnit papíry k rozvodu. Posléze bereme psy na ranní venčení, náš s očima zalepenýma čurá při nejbližší příležitosti, borderák kouká jako vrah: "Cože, jenom procházka?"
Po práci doma. Náš pes se rozespale zvedá z pelechu, borderák uraženě docupovává odpadkový koš.
Odpolední vycházka. Náš pes běží, mává ocasem, čenichá. Borderák po znechuceném zvracení v koutě ("cože, to se jde jenom ven?") lítá jak lesní včela po Intersparu. "Hele, já si jenom odskočím pást támhleto auto, jo? Co mě od něj taháš, ty taky všechno jenom zkazíš! Tak já budu pást tyhlety psy. Hele, nevíš, proč na mě vrčej? No ale já se musím prát, když na mě vrčej, nééé? No jo, tak mi teda aspoň hoď míček. Jak nemáš, přece každek s mozkem v hlavě u sebe má míček! Já chci míček! Míček! Míček! Míííííííčééééék!"
Odpoledne na zahradě. Náš pes aportuje a hledá schované dobroty. Borderák: "Míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček..."
Večerní vycházka viz odpolední.
Pozdní večer. Náš pes si v pelíšku žužlá kost. Borderák pase dítěti panenky. Kočky sedí na půdě. Manžel se zamkl v ložnici. Já se kývám v koutě.

Mě by zajímalo a to hodně jaká rasa je vhodná jako první pes.
to s tím manželem je přesné, perfektní, jedna z mála čtitelných autorek zde
Gerhild
napsal(a):
A jenom dodatek shrnující moji vlastní zkušenost. Hlídala jsem borderku našich známých během jejich dovolené. Sami psa máme a jsme zvyklí se mu věnovat, aspoň tedy doufám. Ale po týdnu s naším dočasným nájemníkem jsme měli celá rodina tiky v oku.
Ráno. Náš pes se zašije v domě pokud možno tak, aby nebyl k nalezení a nikdo ho netahal z tepla ven. Borderák v obavě, abychom nezaspali, se od čtyř ráno pokouší pást kočky. Kočky řvou na psa sprosťárny, pes řve na kočky, proč se nedrží v houfu, manžel řve na mě, že až budu příště zase chtít být za užitečného idiota a nabízet se k hlídání čehokoli od kobry královské po ruský jaderný arzenál, abych ho aspoň včas varovala a on mohl vyplnit papíry k rozvodu. Posléze bereme psy na ranní venčení, náš s očima zalepenýma čurá při nejbližší příležitosti, borderák kouká jako vrah: "Cože, jenom procházka?"
Po práci doma. Náš pes se rozespale zvedá z pelechu, borderák uraženě docupovává odpadkový koš.
Odpolední vycházka. Náš pes běží, mává ocasem, čenichá. Borderák po znechuceném zvracení v koutě ("cože, to se jde jenom ven?") lítá jak lesní včela po Intersparu. "Hele, já si jenom odskočím pást támhleto auto, jo? Co mě od něj taháš, ty taky všechno jenom zkazíš! Tak já budu pást tyhlety psy. Hele, nevíš, proč na mě vrčej? No ale já se musím prát, když na mě vrčej, nééé? No jo, tak mi teda aspoň hoď míček. Jak nemáš, přece každek s mozkem v hlavě u sebe má míček! Já chci míček! Míček! Míček! Míííííííčééééék!"
Odpoledne na zahradě. Náš pes aportuje a hledá schované dobroty. Borderák: "Míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček..."
Pozdní večer. Náš pes si v pelíšku žužlá kost. Borderák pase dítěti panenky. Kočky sedí na půdě. Manžel se zamkl v ložnici. Já se kývám v koutě.
Úžasně napsané a naprosto výstižné

napsal(a):
Je spousta plmen i neplemen psů, kteří jsou vhodní jako první pes. Borderka často ( všimněte si často, ne vždycky )
není vhodná ani jako druhý, třetí, čtvrtý...

napsal(a):
Je spousta plmen i neplemen psů, kteří jsou vhodní jako první pes. Borderka často ( všimněte si často, ne vždycky )
není vhodná ani jako druhý, třetí, čtvrtý...
Já vím na co je borderka, já ráda pejsky na původní účel, ať jsou tam na co byli stvořeni.
já bych prostě chtěla znát plemeno vhodné jako první pes.
a vaše postoje znám a sympatizuji s nimi. a že takových není moc.

Pardon. teď jsem nechtěně urazila psy. žádný takový první neexistuje. musel by to být povaleč, lenoch, hloupý a betonový.

Aliens_II
napsal(a):
ale no ták. Proč takový poraženecký tón.
Každý měl někdy prvního psa. Pochlubte se, třeba z toho vyjde statistika. My - střední knírač - fena. Samý superlativ. Vychoval syn - čtrnáctiletý.
Gerhild
napsal(a):
Obecně - většina psů je schopná když ne přátelského, tak aspoň mírového soužití s kočkami, když majitel postupuje správně při seznamování a výchově. Zádrhel může nastat spíš ve chvíli, kdy zvědavé nebo hravé štěně překročí kočičí hranici a micka ho "odmění" poraněním oka.
O borderkoliích už (nejen) zde bylo napsáno moc a moc lidmi znalejšími, než jsem já, tak jenom ve stručnosti: borderka je velmi chytrý a pracovitý pes. Z čehož neplynou jen výhody, ale taky mnohé nevýhody, zejména ta, že jakmile nebude její inteligence a pracovitost správně a v plné míře uspokojována, tak se nejprve začne zabavovat sama destrukcí bytu a zahrady a následně u ní může propuknout neurotické a agresivní chování.
Souhlas
Gerhild
napsal(a):
nevyužitá bordera jak vyšitá, jen se vsadím, druhý den bylo hůř
A já kousek mého překopíruju z jiné diskuse.../ať to nemusím psát znovu. Je to psáno pro malou holčinu, tak snad jednoduše, žádná složitost../
"... to skutečně není jen tak nějaký hezký černobílý pejsek, co tancuje. Jednou pro vždy-NETANCUJE! Borderka je především PRACOVNÍ PES. Kravinky-triky, dokonce i agility jsou jen výmysly lidí a pracovního psa nenaplní. Každý - každá mladá slečna okolo 12-13let, co zatouží po "nejchytřejším pejskovi" by se měla dozvědět, co to ta psí inteligence znamená. Neznamená to, že se pes narodí, otevře oči, udělá kotrmelec a proběhne agility parkur. Hyperaktivita není k radosti, ale je to vlastně vada, což si lidé(často rodiče omlouvající své nevychované potomky "hyperaktivitou) často neuvědomují, že nevědomky vyřknou vlastně diagnozu
.
Věřím, že jsou i nadané dívky, které chtějí pejsku dát, co potřebují a nebude to pouhý první rok života pejska. Ale těch je málo. A bordera je tak specifické plemeno, které chce a bude pracovat. Pokud nedostane práci, budou s ní sakra problémy. Po roku života už to nebude roztomiloučké černobílé, ale bez práce bude byt či zahrada rozložena na nanosoučástky, z bordery hromada nervů vyjíždějící strachem na vše co se pohne(i nepohne)-včetně takových hvězd na obloze, cyklistů, běžců, dalších psů... Je opravdu důležité vědět a znát všechny zápory než se rozhodnu, zda do toho jít. Zda mám čas denně dát psu nejméně 10km - za každého počasí! -tedy nikoho nebude zajímat, že padají trakaře nebo jsou dva metry sněhu. Zda mám denně čas se psem pracovat, učit stále dál a dál, nechybovat - protože nejen, že se rychle učí nové věci, velmi rychle se učí Špatné nové věci... ".

napsal(a):
Každý měl někdy prvního psa. Pochlubte se, třeba z toho vyjde statistika. My - střední knírač - fena. Samý superlativ. Vychoval syn - čtrnáctiletý.
Jezevčík ve 12 letech. Byla jsem z rodiny jediná, kdo s ním mohl chodit navolno a koho poslouchal.
to Maia
Nechcete zkusit šiperku? Aktivní rodinný pes, nejmenší ovčák, i ty ovečky by zvládl. A není to takový pres jako s borderkou.

Sapp
napsal(a):
Tak proč zrovna hned betonový... plyšový by mohl být taky
Eště by někoho mohlo napadnout mu utrhat ručičky, proto

napsal(a):
Myslím, že podstatné není to "první" pes, ale to, jaký je člověk.
Tohle plemeno se bude kamarádit s každým zvířetem a je ideální pro děti.
http://www.finnishlapphund.cz/cz/o-nas-a-lapinkach/o-nas-a-lapinkach.
napsal(a):
A proč chci border kolii? Heh, fakt dobrá otázka... Líbí s mi, je dobře cvičitlná, mohla by nám hlídat ovečky...
Ještě zkuste australského ovčáka. Je borderce v ledasčem podobný, cvičitelný je výborně (ten náš by mohl jít do cirkusu) a dokonce si myslím, že je mírně klidnější než border. Máme ho.
Ale asi to bude kus od kusu a záleží taky na výchově.
Hyperaktivita není k radosti, ale je to vlastně vada, což si lidé(často rodiče omlouvající své nevychované potomky "hyperaktivitou) často neuvědomují, že nevědomky vyřknou vlastně diagnozu
Ježiš, jak já s tebou souhlasím!
A náš první pes byl kavalír KCHS.
Jako děcko jsem měla vořecha, ale zlatého... Naše máti vzpomíná, jak jsem se po něm válela, až mu lezly oči z důlků, a přesto nic neudělal.
napsal(a):
Já vím na co je borderka, já ráda pejsky na původní účel, ať jsou tam na co byli stvořeni.
já bych prostě chtěla znát plemeno vhodné jako první pes.
a vaše postoje znám a sympatizuji s nimi. a že takových není moc.
Za mě na prvním místě Lapikoira a potom Dlouhosrstá kolie.
Kuron
napsal(a):
Za mě na prvním místě Lapikoira a potom Dlouhosrstá kolie.
Dlouhosrstou kolii naši měli, když mi byl asi rok, dva a protože po mě vyjížděla, bohužel ji tehdy nechali utratit.
Spolužačka měla též tohoto psa a byl zlý, nervózní. Nepaušalizuji, protože taky razím heslo, že záleží na páníčkovi, jen předávám osobní zkušenosti.
marcelaamax
napsal(a):
Souhlasím. Někdo klidně jako prvního psa zvládne československého vlčáka nebo třeba akitu, někdo bohužel ani společenské plemeno.
To sice zní logicky, ale zas - neumím si představit, co by i při špatné výchově dělal kavalír. To je prostě vrcholně trpělivý a hodný pes.
RomčaJelča
napsal(a):
To sice zní logicky, ale zas - neumím si představit, co by i při špatné výchově dělal kavalír. To je prostě vrcholně trpělivý a hodný pes.
Zkazit se dá každý pes... Může z něho například být rozmazlenec, co si vynucuje pozornost.
Samozřejmě u malých plemen to nebude takový problém jako u těch velkých, ale nevychovaných jich znám fakt hodně.

Ale dyť říkám, pro někoho akita, pit, pro někoho betonový.
Může z něho například být rozmazlenec, co si vynucuje pozornost.
No, jasně, všeho s mírou, ale zase lidi si snad primárně pořizují zvíře za účelem mazlení a ne na dril. To pak vypovídá spíš o zakomplexovanosti člověka, který by ve fabrice v kolektivu stejně starých nebo starších kolegů - ražoňů neuspěl, tak holt chce ovládat aspoň (bezbranného) psa.
Mně teda připadne úplně normální, že si zvíře vynucuje pozornost, vždyť jak by se o ni jinak měl přihlásit? Na to to zvíře nemám, abych ho od sebe odháněla.
RomčaJelča
napsal(a):
Úplně to samé jako každý jiný nevychovaný pes, nedostatečnou socializací vám bude i kavalír vyjíždět po psech, po dětech, apod.. Nejde říct, že nějaké plemeno by bylo vždy vychované, hodné..furt je to jen pes. Samozřejmě někteří jsou lépe cvičitelní, někteří hůř a souhlasím, že je to o lidech.
To Gerhild: zasmála jsem se o tom žádná, ale sama mám borderu doma a připadalo mi, že na ní primárně sedí popis vaše psíka, než toho, kterého jste hlídali. Ráno sotva rozlepí oči, nedej bože, jak se po ní chce něco před devátou, pak si jde zaběhat na zahradu, zacvičí si, jde spát, odpoledne - a to jediné co z vašeho popisu sedělo na tu moji trubku - Míček, míček, míček. Hodinu vydrží lítat za balonem, další hodinu a půl hledá po zahradě co zrovna schováme. Nebo vyrazíme na procházku mezi lidi trénovat jak poslušnost, tak kámošení s jinými psími jedinci (moc je totiž nemusí, jen ty co má doma). A jakmile odbije osmá večer, běda, jak jí někdo brání ve vyvalení na gauči a spaní v krkolomných polohách.
Ale vím, že 99% borderek jsou blázni přesně takoví, jaké jste popisovala, spousty takových jich znám. Jen já si asi náhodou vytáhla zlatý los.
RomčaJelča
napsal(a):
Může z něho například být rozmazlenec, co si vynucuje pozornost.
No, jasně, všeho s mírou, ale zase lidi si snad primárně pořizují zvíře za účelem mazlení a ne na dril. To pak vypovídá spíš o zakomplexovanosti člověka, který by ve fabrice v kolektivu stejně starých nebo starších kolegů - ražoňů neuspěl, tak holt chce ovládat aspoň (bezbranného) psa.
Mně teda připadne úplně normální, že si zvíře vynucuje pozornost, vždyť jak by se o ni jinak měl přihlásit? Na to to zvíře nemám, abych ho od sebe odháněla.
ale zase lidi si snad primárně pořizují zvíře za účelem mazlení - ne každý chce psa jen na mazlení, podle toho si také vyberu plemeno. Mě by třeba pes jen na mazlení nestačil, já chci se psem dělat něco víc.
Mně teda připadne úplně normální, že si zvíře vynucuje pozornost - asi věc názoru, ale mě rozhodně nepřijde normální, aby si pes vynucoval pozornost. Vidím to u feny mé matky. Máma dělá třeba něco do práce na notebooku, fena přijde, sedne si a chce hladit, takže kvičí, kňučí, drápe packou a takhle si vynucuje pozornost, dokud se jí máma nezačne věnovat. Na poslání na místo, nebo jiný povel nereaguje. To mi opravdu normální nepřijde. Na mě to nezkouší, protože ví, že já jí nevyhovím, jenže u mámy vždycky dosáhne toho co chce, a tak to vesele bude dělat pořád.
Ještě dodám, aby to nevyznělo, že se se psem nemazlím :-D To samozřejmě ano, ale to kdy se budeme mazlit určuji já a ne pes. Když se chci pomazlit tak si ho zavolám. Pokud spí v pelechu, tak ho neotravuju. Pokud přijde, tak ho samozřejmě také pohladím, ale ne vždycky. Když mám nějakou práci a pes přijde tak ho normálně v klidu pošlu na místo.

"ale zase lidi si snad primárně pořizují zvíře za účelem mazlení a ne na dril."
to je teda brutál konstrukce a guláš - takže buď mazlení nebo dril? Jinak nic?
A co takhle "lidi si pořizují psa primárně jako parťáka, kamaráda, společníka..." - NE místo plyšáka ani sportovního náčiní ani zbraně...a dle plemene a povahy pak psu poskytnou přiměřené zaměstnání (a kupodivu jsou i plemena, kterým ten dril bude sedět), ale hlavně bez ohledu na plemeno psu dají výchovu.
napsal(a):
"ale zase lidi si snad primárně pořizují zvíře za účelem mazlení a ne na dril."
A co takhle "lidi si pořizují psa primárně jako parťáka, kamaráda, společníka..." - NE místo plyšáka ani sportovního náčiní ani zbraně...a dle plemene a povahy pak psu poskytnou přiměřené zaměstnání (a kupodivu jsou i plemena, kterým ten dril bude sedět), ale hlavně bez ohledu na plemeno psu dají výchovu.
tak já mám třeba psa také jako parťáka, ale mimo to ho mám i na sportovní kynologii, ale i na mazlení. Drilem bych u něho moc nepochodila, všechno musíme cvičit hrou a baví to jak mě tak hlavně psa. Kdybych ho měla jen na mazlení, tak se pes zblázní a asi bych to doma nepoznala. Ale právě proto je taková škála plemen a každý si může vybrat co mu bude vyhovovat.
Ale také mi přijde trošku mimo tvrdit, že pes je buď na mazlení nebo na dril.
Podle mě jsou kolikrát psi, se kterými se lidé věnují nějakému sportu štastnější než psi, které mají lidé jen na mazlení, samozřejmě s ohledem na plemeno. Ale spoustě psů prostě jen mazlení stačit nebude.
joanne.s
napsal(a):
Ale zase lidi si snad primárně pořizují zvíře za účelem mazlení
Myslím si, že psích chovatelů to tak nemá. a ano, chtějí, aby pes ovladatelný byl.
Vidíte, a já si myslím, že právě chovatel by měl být člověk, který s tím zvířetem cítí, a ne nějaká mašina na výrobu dalších psích jedinců... Ale jak tak vidím kolem sebe, je to právě tak. Lidi, kterým se nechce makat a jezdit někam do práce, si zařídí chovy... A city neznají.
Ale proč to takhle hrotíte?
Asi k tomu máte nějaký důvod, že.
Nic takového jsem neuvedla a zas nemám tolik času vypisovat litanie o tom, na co všechno má člověk psa...
Jen vím, že těch bezcitných magorů, kteří se pyšní vydrilovaným psem, je (na můj vkus) až až.
Jinak jsme tu snad všichni natolik inteligentní, že si nemusíme psát o tom, že pes by měl poslechnout atd...

"Ale proč to takhle hrotíte? "
já? Koho cituju?
"Jen vím, že těch bezcitných magorů, kteří se pyšní vydrilovaným psem, je (na můj vkus) až až. "
No, obávám se, že těch sobeckých magorů, kteří mají psa jenom na to mazlení a maximálně obejití baráku se psem na šňůře bude kapku víc...ono to "drilování" chce totiž "kapku"námahy a času a práce, a to se zase každému nechce...
Mimochodem - "vydrilovaný" - to se pozná jak?