Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

milka000

23.3.2016 06:31
milka000

XXX.XXX.97.97

Ahoj, chetela bych se poptat od kdy se muze kastrovat fenku. nikdy jsem psy nekastrovala a proto s tim nemam zkusenosti. moje fenka je rok stará (NO), dvakrat uz harala.
jeste jedna vec, s cenou to je jak u psu že je to podle davky usp.?
diky moc za odpovedi

23.3.2016 08:59
conaf

XXX.XXX.237.201

Pokud už 2x hárala, tak ideální čas (většinou se uvádí po prvním). Ale mělo by to být až tak 2-3 měsíce po skončení hárání. Vet poradí.

23.3.2016 09:52
scylla

XXX.XXX.150.32

milka000 napsal(a):
Ahoj, chetela bych se poptat od kdy se muze kastrovat fenku. nikdy jsem psy nekastrovala a proto s tim nemam zkusenosti. moje fenka je rok stará (NO), dvakrat uz harala.
diky moc za odpovedi

Pokud není nemocná, není ke kastraci důvod. Je ještě štěně, rok stará neznamená dospělá. Pokud si to chcete kastrací usnadnit, nechce jí aspoň dospět, to znamená tak do dvou let.

23.3.2016 09:53
scylla

XXX.XXX.150.32

conaf napsal(a):
Pokud už 2x hárala, tak ideální čas (většinou se uvádí po prvním). Ale mělo by to být až tak 2-3 měsíce po skončení hárání. Vet poradí.

Na zbytečnou kastraci není nikdy ideální čas. Fenka je ještě štěně. Někteří veterináři kastrují štěňata, takže bych hledala radu jen u opravdu dobrého veterináře, který dodržuje etiku vůči zvířatům a dbá jejich prospěchu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2016 09:54

milka000 napsal(a):
diky moc za odpovedi

Pokud už se hárala, tak už můžete. ideál 2-3 měsíce po hárání. A ano, cena souvisí s velikostí psa.

23.3.2016 10:47

Když jsem kastrovala fenu měla 36kg, platili jsme cca 3000, -.

23.3.2016 10:48
conaf

XXX.XXX.237.201

scylla napsal(a):
Pokud není nemocná, není ke kastraci důvod. Je ještě štěně, rok stará neznamená dospělá. Pokud si to chcete kastrací usnadnit, nechce jí aspoň dospět, to znamená tak do dvou let.

K tomu není žádný důvod čekat do dvou let.
A také není důvod to paní vymlouvat, důvodů může být spousta.

23.3.2016 11:21
aritim

XXX.XXX.19.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud už se hárala, tak už můžete. ideál 2-3 měsíce po hárání. A ano, cena souvisí s velikostí psa.

Nejen s velikostí psa, ale i s pohlavím. Přece jen u feny je zákrok složitější a většinou bývá 2x dražší než u psa.

milka000

23.3.2016 19:22
milka000

XXX.XXX.97.97

conaf napsal(a):

Ano, bydlíme na vesnici a z vlastni zkušenosti vim že uhlidat harajici fenu je težke (ale jde to), v nasem okoli jsou sami jezevčíci a kříženci...takže je to dost riskantni
diky za odpovedi

23.3.2016 19:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Bydlíme také na vesnici a uhlídat hárající fenku se mámě nepodařilo, i když ji zavřela do průjezdu...psi rozkousali do rána vrata(nebyl to stejný dům, jak máma bydlí, bylo to u babči) Zabřezla při prvním hárání, bylo jí sotva 7 měsíců, malá kříženka. Hned jsme kastrovali, i s plody, bohužel tedy Ale jsme rádi, feňule má teď 4 roky a je naprosto v pohodě, má plno psích kámošů, nikdo ji neprudí, fenky ji snesou, páč jim nekonkuruje Uhlídat háravku se dá tak možná v bytě...

23.3.2016 20:26
conty

XXX.XXX.103.249

Tady u nás stojí kastracce cca 1000Kč. Známí mají bulinku. Je úplně v pohodě.

23.3.2016 20:31
Huskyjanina

XXX.XXX.252.7

Uhlídat kdekoliv hárající fenu, není nic těžkého. Měla jsem 5 fen,6 psů...jinak ve vesnici byla většina psů cizích majitelů a nechtěné krytí se nikdy nekonalo. Pokud mám fenu pod dozorem, tak ji přeci nemůže nikdo nakrýt.

23.3.2016 20:45
conty

XXX.XXX.103.249

Osobně, kdybych měla fenku a nechtěla jsem štěňata, tak ji také nechám vykastrovat. A proto každý můj další hafan bude samec. Jelikož mám fenu a psa pohromadě, tak s fenkou chodím každý půlrok na injekci a máme pokoj. Nepřipadá mi, že by jí to nějak ubližovalo. A ženský taky přece berou antikoncepci...

24.3.2016 06:36
scylla

XXX.XXX.150.32

conaf napsal(a):

Je důvod, protože kastrace štěněte je prostě prasečina a když už pro své pohodlí někdo do psa hodlá zbytečně řezat, měl by ho nechat dospět.

Každý zásah do organismu je riskantní - riziko vlastní zbytečné operace neokecáte. Kastrace s sebou může přinést řadu závažných zdravotních problémů. Nejmenší z nich je inkontinence a jsou majitelé, kteří se pak inkontinentní feny zbaví - kdo by po ní uklízel a platil do konce života Icurin, že. Několik takových fen mi azýlkem prošlo a hledala jsem jim nový domov a nebylo jednoduché jim ho najít. Dalším závažným problémem může být snížená funkce štítné žlázy - doživotní pojídátní léků, které nejsou zadarmo, dále kastrace zvyšuje mnohonásobně riziko selhání ledvin, vzniku nádoru kostí, osrdečníku a sleziny - konečná pro psa. Chce to se pídit po tom, co to pro psa znamená a ne jen po tom, kolik to stojí.

24.3.2016 06:38
scylla

XXX.XXX.150.32

conty napsal(a):
Osobně, kdybych měla fenku a nechtěla jsem štěňata, tak ji také nechám vykastrovat. A proto každý můj další hafan bude samec. Jelikož mám fenu a psa pohromadě, tak s fenkou chodím každý půlrok na injekci a máme pokoj. Nepřipadá mi, že by jí to nějak ubližovalo. A ženský taky přece berou antikoncepci...

Své feně dost ubližujete a divím se, že vám to veterinář nevysvětlil. Naši veterináři říkají, že veterinář má psovi zdraví vracet, ne mu ho ničit, takže tyto injekce vůbec neaplikují a majiteli vysvětlují proč.

Mám psa a dvě feny a není problém to uhlídat, chce to jen trošku odpovědnosti.

24.3.2016 06:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Huskyjanina napsal(a):
Uhlídat kdekoliv hárající fenu, není nic těžkého. Měla jsem 5 fen,6 psů...jinak ve vesnici byla většina psů cizích majitelů a nechtěné krytí se nikdy nekonalo. Pokud mám fenu pod dozorem, tak ji přeci nemůže nikdo nakrýt.

Jenže to chce chtít a ne jí zavírat do průjezdu.

24.3.2016 06:57
Terven

XXX.XXX.110.147

Nejsem striktní odpůrce kastrací, ale určitě nejsem pro kastrovat feny jaksi šmahem, automaticky - stejně jako se čipuje a očkuje.
Důkladně bych zvažovala všechna pro a proti - samičí pohlavní hormony skutečně v organismu ovlivňují i jiné záležitosti než reprodukci, takže- jak už tu někdo psal - jistá rizika se sníží, jiná zase zvýší. Vždy je to "něco za něco", ani jedna varianta nemá jen klady.
Ať se nám to líbí nebo ne, "něco za něco" platí v případě lidské moderní hormonální antikoncepce.
A v tomto případě bych byla opatrná na názory veterinářů - nejsou totiž tak docela nezávislí...aneb "Nikdy se neptejte holiče, zda potřebujete ostříhat." smajlík

24.3.2016 07:07

scylla napsal(a):
Je důvod, protože kastrace štěněte je prostě prasečina a když už pro své pohodlí někdo do psa hodlá zbytečně řezat, měl by ho nechat dospět.

Každý zásah do organismu je riskantní - riziko vlastní zbytečné operace neokecáte. Kastrace s sebou může přinést řadu závažných zdravotních problémů. Nejmenší z nich je inkontinence a jsou majitelé, kteří se pak inkontinentní feny zbaví - kdo by po ní uklízel a platil do konce života Icurin, že. Několik takových fen mi azýlkem prošlo a hledala jsem jim nový domov a nebylo jednoduché jim ho najít. Dalším závažným problémem může být snížená funkce štítné žlázy - doživotní pojídátní léků, které nejsou zadarmo, dále kastrace zvyšuje mnohonásobně riziko selhání ledvin, vzniku nádoru kostí, osrdečníku a sleziny - konečná pro psa. Chce to se pídit po tom, co to pro psa znamená a ne jen po tom, kolik to stojí.

Máte sice pravdu, ale je fér tady taky zmínit, co hrozí feně, když kastrovaná nebude...máte asi štěstí, že jste s nekastrovanými fenami neměla zdravotní komplikace,
za mě pokud nechci na feně chovat, tak budu kastrovat vždy.
Samozřejmě, že každá operace je riziko, ale operace mladého, zdravého zvířete je menší riziko než operace starší a nemocí oslabené feny.
A věřte, že u mě kastrace není z pohodlnosti...měli jsme feny vždy nekastrované a vím, že to problém není...to "pohodlí" je jen takový bonus k prevenci nap. rakoviny, zánětu dělohy, problémy spojené s falešnou březostí např. záněty mléčné žlázy...

24.3.2016 07:13
Terven

XXX.XXX.110.147

A věřte, že u mě kastrace není z pohodlnosti...měli jsme feny vždy nekastrované a vím, že to problém není...to "pohodlí" je jen takový bonus k prevenci nap. rakoviny, zánětu dělohy, problémy spojené s falešnou březostí např. záněty mléčné žlázy...
No, ano...ale opravdu je to něco za něco, rizika jiných, taky ne moc pěkných nemocí, se naopak kastrací zvyšují. Radikální zásah do zdravého organismu nemůže z podstaty věci přinášet jen samé klady.

24.3.2016 07:20

Terven napsal(a):
No, ano...ale opravdu je to něco za něco, rizika jiných, taky ne moc pěkných nemocí, se naopak kastrací zvyšují. Radikální zásah do zdravého organismu nemůže z podstaty věci přinášet jen samé klady.

Neříkám, že přináší pouze klady, jsem si rizik vědoma...když to tedy shrnu, já si vybrala ze dvou zel pro mě to menší zlo...kdybych neměla osobní zkušenosti s dvěma fenama, tak by mě kastrace ani nenapadla věřte tomu.

24.3.2016 07:37

Nechci se rouhat, ale i kdyby hrozilo jen 10% riziko inkontinence, tak za mě kastrace ne, pokud to nebude nutné ( zánět dělohy bych nepřeléčovala a na uzavřenou pyometru nečekala ). Nedovedu si představit, že by z feny, která je zvyklá se mnou všude ( v domě, v ložnici, v dopravě, v práci, na návštěvách ) odtékala moč. Kdyby došlo ( jakože dělám všechno proto, aby nedošlo ) k nechtěnému nakrytí, fena by porodila, nechala bych jedno štěně a tomu našla domov, případně bych si ho nechala. To je můj scénář, nikomu ho nevnucuji.

24.3.2016 07:58

Nechci se rouhat, ale i kdyby hrozilo jen 10% riziko inkontinence, tak za mě kastrace ne, pokud to nebude nutné ( zánět dělohy bych nepřeléčovala a na uzavřenou pyometru nečekala ). Nedovedu si představit, že by z feny, která je zvyklá se mnou všude ( v domě, v ložnici, v dopravě, v práci, na návštěvách ) odtékala moč. Kdyby došlo ( jakože dělám všechno proto, aby nedošlo ) k nechtěnému nakrytí, fena by porodila, nechala bych jedno štěně a tomu našla domov, případně bych si ho nechala. To je můj scénář, nikomu ho nevnucuji.

Já vám to brát samozřejmě nebudu, dokonce i váš postoj chápu, ale já si opravdu užila svoje...jedna fena opakované záněty mléčné žlázy a cysty...na zákroku byla několikrát, druhá fena rakovina...ve třinácti letech i když podstoupila operaci tak výsledek byl fatální, trpěly jak feny, tak samozřejmě s nimi celá rodina, neznám nic horšího než se dívat na milovaný zvíře, jak trpí a vy mu nemůžete pomoci, byť pro něj děláte maximum...opravdu toto nikomu nepřeju, vím, že jsme měli asi smůlu, někdo má feny celý život a jsou více méně zdravé...u nás ze čtyř fen byly také dvě naprosto v pořádku...nejsem propagátor kastrací, je to čistě můj pohled na věc, nebudu to ani nikomu doporučovat, je to tak vážné téma, že se každý musí rozhodnout za sebe a s tímto rozhodnutím se srovnat

24.3.2016 08:07

Já vám to brát samozřejmě nebudu, dokonce i váš postoj chápu, ale já si opravdu užila svoje...jedna fena opakované záněty mléčné žlázy a cysty...na zákroku byla několikrát, druhá fena rakovina...ve třinácti letech i když podstoupila operaci tak výsledek byl fatální, trpěly jak feny, tak samozřejmě s nimi celá rodina, neznám nic horšího než se dívat na milovaný zvíře, jak trpí a vy mu nemůžete pomoci, byť pro něj děláte maximum...opravdu toto nikomu nepřeju, vím, že jsme měli asi smůlu, někdo má feny celý život a jsou více méně zdravé...u nás ze čtyř fen byly také dvě naprosto v pořádku...nejsem propagátor kastrací, je to čistě můj pohled na věc, nebudu to ani nikomu doporučovat, je to tak vážné téma, že se každý musí rozhodnout za sebe a s tímto rozhodnutím se srovnat

Máte pravdu, každý si to musí rozhodnout sám. Netroufala bych si někomu radit. Jen dodám : Ona ta inkontinentní fena fena také trpí.
Pokaždé, když se zvedne z počůraného pelechu. O izolaci nemluvě.

24.3.2016 08:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Jenže to chce chtít a ne jí zavírat do průjezdu.

Milá scyllo, až se budete 5 let starat o nemocnou babičku, poslední dva roky už dementní s celodenní péčí, kdy pro sebe nemáte skoro ani hodinu denně, kdy vás několikrát za noc budí a řevem, že chce to a ono, osoba vážící stejně jako vy, se kterou musíte manipulovat, umývat, krmit, polohovat, tak věřte, že jediné co ještě zvládnete pro hárající fenku, je zavřít ji do průjezdu. Mamka si ji nepořídila, tak nějak jí byla vnucena. Takže nehodnoťte, když neznáte souvislosti...

24.3.2016 08:21
inusanka

XXX.XXX.98.58

Vždycky jsem měla psy, fenku jsem nikdy nechtěla ale máme poprvé fenku. Protože štěňata nechci, zpočátku jsem o kastraci přemýšlela. Pak jsem si sedla, udělala klasické pro a proti a vyšlo mi jasné proti. A to i s tím, že o nemocech zvířat vím opravdu dost a souvislosti znám také - nejen ze školy, ale i z praxe. Antikoncepse pro psy je opravdu svinstvo, takže to jsem zavrhla okamžitě. Teď je naší krasavici šest let, hárá pravidelně, takže si to můžeme i trochu naplánovat. Polovinu hárání lítáme okolo psa, když nejsme doma je zavřená, kamarádky ji chodí pustit na dvorek a chvilku zabavit, takže je doma tak 4 hodiny. Popřípadě půl dne dovolené, nemáme to ani jeden z práce daleko. Ona to zas až tak neprožívá, nemá tendence utíkat. Sice jakousi falešnou březost má, ale bez výrazných příznaků, takže za mě pohoda. Ano, může jí hrozit pyometra, ale většina žen má také s přibývajícím věkem nějaké ty ženské problémy a přece si nenechají vzít dělohu jen proto, že by jim mohla hrozit například rakovina.

24.3.2016 08:31

Někde jsem četla, že k inkontinenci se časem dopracuje většina kastrovaných fen - tuší někdo, jak to procentuálně vypadá?

24.3.2016 08:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.107

Netuším.
Vadilo by mi i jen to nejmenší možné riziko.
Zažila jsem ten horor.
Poněkud nechápu, proč si lidi berou fenu, už s tím,
že ji nechají vyřezat.
Ale (tady) vidím, čeho jsou lidi schopní.
Bojí se dát psovi maso, štěně drží doma, berou si feny a vyřezávají je .
A je toho víc, jeden jen zírá a nevěří.

24.3.2016 12:07

rapotacka11 napsal(a):
Netuším.
Vadilo by mi i jen to nejmenší možné riziko.
Zažila jsem ten horor.
Poněkud nechápu, proč si lidi berou fenu, už s tím,
že ji nechají vyřezat.
Ale (tady) vidím, čeho jsou lidi schopní.
Bojí se dát psovi maso, štěně drží doma, berou si feny a vyřezávají je .
A je toho víc, jeden jen zírá a nevěří.

K tomuto musím poznamenat, že vzít si fenu je čistě moje sobeckost...feny jsou úplně jiné než psi, snad i tady platí, že psi jsou z Marsu a feny z Venuše...fena je nej zvíře na světě (mám zkušenost, jak se psy, tak s fenami)
Ano máte pravdu, jsem hrozná...díky své obavě a strachu jsem nechala vykastrovat svou fenu.
Ale snad mi bude připsáno k dobru, že pesany krmím masíčkem, že s námi tráví veškerý čas, chodí na prochajdy i když máme zahradu...nikdo na ně neřve, fyzicky je netrestáme, celá rodina psy milujeme a musím přiznat, že i řádně rozmazlujeme...co by za to možná nějaká nekastrovaná fena dala.
To samozřejmě není omluva a ani se omlouvat nehodlám, ale rozhodně si nepřipadám jako zrůda, co jsem provedla své feně, za své psy, bych i dýchala.

24.3.2016 12:37
rapotacka11

XXX.XXX.32.107

Taky jsem kdysi chtěla fenu.
Kvůli povaze a jak píšete.
Nakonec jsem vzala psa a... byl dokonalý.
Takže to o povaze pes - fena, já neberu.

24.3.2016 13:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

rapotacka11 napsal(a):

Ono je to asi o tom, jak a k čemu tak nějak člověk tíhne. Já nemám ráda závisláky a hysterky. Vždycky jsme měli psa, pak jednu fenku u babičky, po ní přišla tady ta poslední, co mamce zůstala, mezitím jí umřel náš starý pes. Já jsem si pořídila psy-kluky, ani na chvilinku mne nenapadlo, že bych chtěla fenku. Další mínus, je ta nutná kastrace u nás na vesnici. S holkama jsem si nikdy nerozumněla, vždycky jsem měla kamarády kluky, sem tam nějaká kámoška byla, ale já to nikdy nevydržela dlouho, jsem také trochu z jiné planety a babské stesky mne neberou, na to mi stačí zastavit se s nějakou sousedkou při venčení, nemusím to poslouchat denně Mamky feňuli mám ráda, stejně jako sousedčinu(a jako téměř každého psa) ale doma babu mít nemusím

24.3.2016 13:09

rapotacka11 napsal(a):

Neříkám, že pes není dokonalý, ale fena je prostě jiná.
Nemá cenu diskutovat, tyto dva rozdílné názory tady budou vždy.
Každý názor má své pro a proti...nedá se strikně říct, že to či ono je jediné správné.
Svůj krok jsem konzultovala s vetem, pro kterého nebylo podstatné za kadou cenu kastrovat (je to i náš přítel) a jsem si vědoma rizik, které jsem mohla své feně způsobit kastrací, tak i rizik, které by mohly nastat, kdybych nekastrovala a u mě převážilo rozhodnutí kastrovat.
Fenu jsem neodebírala už z rozhodnutím o kastraci, ale pokud si v budoucnu další fenu pořídím, tak s největší pravděpodobností budu kastrovat opět, protože moje fena je pro mě "všechno" a udělám max pro to, aby prožila svůj život jako šťastný a zdravý pes...

Přidejte reakci

Přidat smajlík