Dobrý den,
mám zdravého 1 a půl leteho psa středního plemene (20kg). Od malička je na granulích s tím, že alespoň obden dostává něco navíc jen tak (vajíčko, tvaroh, maso, zelenina). Nikdy na zažívací problémy netrpel, nemá citlivý žaludek a může jist úplně vše. Alergie nemá.
Vždy jsem ho krmila kvalitními granulemi (TOTW, Orijen, Acana), ale u všech (snad kromě orijenu u jedné příchute) byl vždycky trošku problém. Buď to psovi moc nejelo a ohrnoval nos a nebo měl stolici měkčí, než by bylo záhodno (ne průjem, ale měkčí ano). Minulý měsíc jsem dostala od kamaráda Pro Plan granule (nějakou tu klasickou verzi pro dospělé) a i když vím, že se o kvalitní granule nejedná, říkala jsem si, že když ten pytel zkrmim (byl asi na měsíc), nic se mu pro jednou nestane, stěně už není. K mému překvapení mu strašně chutnalo, vždycky snědl plnou misku hned po nasypani, stolice byla krásně pravidelná, tvrdá, v menším množství a hlavně vypadal nejzdraveji, co jsem ho kdy viděla. Trochu přibral a měl krásně lesklý kožíšek.
Teď jsme zpět u Acany, zase trochu ohrnuje nos, stolice opět trochu měkčí konzistence, ale nic hrozného. A už mi zase kilo zhubnul.
Tak si říkám, jestli bych neměla natrvalo krmit pro planem, protože mu očividně sedí a svědčí, I když vím, že složením to je nic moc? Co si o tom myslíte?
Ps: prosím nechci slyšet nic o Barfu. Na to se teď neptam.
Paprinka
napsal(a):
Dobrý den,
mám zdravého 1 a půl leteho psa středního plemene (20kg). Od malička je na granulích s tím, že alespoň obden dostává něco navíc jen tak (vajíčko, tvaroh, maso, zelenina). Nikdy na zažívací problémy netrpel, nemá citlivý žaludek a může jist úplně vše. Alergie nemá.
Vždy jsem ho krmila kvalitními granulemi (TOTW, Orijen, Acana), ale u všech (snad kromě orijenu u jedné příchute) byl vždycky trošku problém. Buď to psovi moc nejelo a ohrnoval nos a nebo měl stolici měkčí, než by bylo záhodno (ne průjem, ale měkčí ano). Minulý měsíc jsem dostala od kamaráda Pro Plan granule (nějakou tu klasickou verzi pro dospělé) a i když vím, že se o kvalitní granule nejedná, říkala jsem si, že když ten pytel zkrmim (byl asi na měsíc), nic se mu pro jednou nestane, stěně už není. K mému překvapení mu strašně chutnalo, vždycky snědl plnou misku hned po nasypani, stolice byla krásně pravidelná, tvrdá, v menším množství a hlavně vypadal nejzdraveji, co jsem ho kdy viděla. Trochu přibral a měl krásně lesklý kožíšek.
Teď jsme zpět u Acany, zase trochu ohrnuje nos, stolice opět trochu měkčí konzistence, ale nic hrozného. A už mi zase kilo zhubnul.
Tak si říkám, jestli bych neměla natrvalo krmit pro planem, protože mu očividně sedí a svědčí, I když vím, že složením to je nic moc? Co si o tom myslíte?
Ps: prosím nechci slyšet nic o Barfu. Na to se teď neptam.
Pokud chcete krmit granulemi, vyzkoušela bych ty opravdu kvalitní (jestli Vám nezáleží na ceně), dokud by psovi nějaké nesedly, ale Pro Plan ne. Tedy to je můj názor. Stran kvalitních granulí je zde jinak asi milión vláken, tak bych to prošla. Anebo Vám zde někdo písne. Vím, že jsou doporučované Wolfsblut, Magnusson - o těch nic nepíšete...
fikovnice
napsal(a):
Pokud chcete krmit granulemi, vyzkoušela bych ty opravdu kvalitní (jestli Vám nezáleží na ceně), dokud by psovi nějaké nesedly, ale Pro Plan ne. Tedy to je můj názor. Stran kvalitních granulí je zde jinak asi milión vláken, tak bych to prošla. Anebo Vám zde někdo písne. Vím, že jsou doporučované Wolfsblut, Magnusson - o těch nic nepíšete...
Wolfsblut jsme taky zkoušeli, ty mi nechtěl žrát vůbec. Jakože nejedl třeba několik dní. Hrůza ten náš pes... :)
Jinak vím, které granule jsou kvalitní, proto jsem založila tento dotaz ;).
Uživatel s deaktivovaným účtem

nexxi
napsal(a):
Zazila jsem smecku co hubla a prujmovala po acane - te rybi, po totw myslim sierra mountain.. a pak se jim zkusila dat.obycejna calibra.. jak ti zacli prospivat.. kras a srst, odpad pevnej, prestali hubnout a drzeli si i pres zimu v kotci vahu.. takze kdyz sedi..
Jenže Calibra je pořád menší hnus než Proplan.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Asi tak, na pro planu mi vyrostl berňák. Nyní je mu 8 let a je naprosto zdráv... žádné onemocnění mu tyto granule opravdu nepřinesly...
Srdce v pořádku, játra také, ledviny také, dkk/dlk 0/0, stále řádí, jak za "mlada".
Pokud ti pes po pro planu prospívá, tak bych ho na tom klidně nechala.
Ono samozřejmě jsou granule i lepší, ale jsou granule i mnohem horší než je Pro Plan...
Sice to není k pro planu, ale.
Měli jsme psa typická vesnická směska :) celý život na normálních granulích z obchoďáku prostě se to tenkrát neřešilo :) a celý život zdravé štěně a dožil se krásných patnácti let :) a to nebyl nijak malý.
Momentálně co vím tak kamarádka má většího křížence z útulku od nějakých čtyř měsíců :) krmí prý pro planem a pes má momentálně jedenáct let :) vypadá výborně.
Jasně nejkvalitnější granule jsou samozřejmě dobré. Ale pokud pes na nějakých prospívá proč ne? :).
VENULEE
napsal(a):
Sice to není k pro planu, ale.
Měli jsme psa typická vesnická směska :) celý život na normálních granulích z obchoďáku prostě se to tenkrát neřešilo :) a celý život zdravé štěně a dožil se krásných patnácti let :) a to nebyl nijak malý.
Momentálně co vím tak kamarádka má většího křížence z útulku od nějakých čtyř měsíců :) krmí prý pro planem a pes má momentálně jedenáct let :) vypadá výborně.
Jasně nejkvalitnější granule jsou samozřejmě dobré. Ale pokud pes na nějakých prospívá proč ne? :).
Rodiče také psa krmili granulemi z marketů. Protože nikdo vlastně nevěděl, že je to špatné.
Teď když vím, co v těch granulích je, tak už jen z toho důvodu bych tím psa nekrmila. Nehledě na to, že jeden pes může prospívat a dožít se 15ti let. Druhý pes navenek prospívá taky, ale přitom se v něm děje něco co se projeví třeba po pár letech až.
marcelaamax
napsal(a):
Rodiče také psa krmili granulemi z marketů. Protože nikdo vlastně nevěděl, že je to špatné.
Teď když vím, co v těch granulích je, tak už jen z toho důvodu bych tím psa nekrmila. Nehledě na to, že jeden pes může prospívat a dožít se 15ti let. Druhý pes navenek prospívá taky, ale přitom se v něm děje něco co se projeví třeba po pár letech až.
To je jasné :) mého psa už krmím snad tak jak by se mělo :) ale je to těžké. Nežere skoro nic :D takže výběr správných granulí byl opravdu těžký. :)
Jen jsem tím chtěla říct že ne vždy jsou granule zabijáci :).
Můj ty bože, někdy mi to už přijde jako sektářství! Normální majitel se řídí celkovou kondicí, stavem a apetitem svého psa - ne tím, jaká krmiva jsou zrovna "in" v internetových diskuzích. Když jednoznačně vidíte, že pes prospívá po ProPlanu, tak ho krmte ProPlanem!
Mám starou kočku. Na svůj věk se těší dobrému zdraví, má však už trochu problém s příjmem potravy. Vím, že spolehlivě sní Royalku, tak jí také dostane. Její výživový stav je pro mě důležitější než co na to řeknou lidé na netu.
VENULEE
napsal(a):
To je jasné :) mého psa už krmím snad tak jak by se mělo :) ale je to těžké. Nežere skoro nic :D takže výběr správných granulí byl opravdu těžký. :)
Jen jsem tím chtěla říct že ne vždy jsou granule zabijáci :).
Naše taky, mlsná až hrůza a ažv jejim roce konečně granule co žere fakt s chutí. Wolfsblut nechtěla vůbec, u něj se mě líbilo že jde střídat tolik příchutí a prostě ne. Tak jsem objednala malé balení od acany a žrala ale tak že t do ní padalo fakt rychle, žádné sezení u plné misky, už vystřídala všechny příchutě a žrala všechny, jehněčí celkově asi moc nemusí a po rybích nic moc a ted má orijen a to se může užrat, uvidim jak jí sedne, manžel venčil ráno a prý ok tak snad. Ona má 1kg na měsíc takže cenově ok
Koukala jsem na proplan dávkování by měla o dost víc na gr. tem má na 2kg 30gr a proplan má http://www.purina-proplan.cz/pes/produkty/optiage/small-mini cca na 2kg psa 50gr takže ve výsledku i cenově hodně drahé na to co v tom je
balisek
napsal(a):
Můj ty bože, někdy mi to už přijde jako sektářství! Normální majitel se řídí celkovou kondicí, stavem a apetitem svého psa - ne tím, jaká krmiva jsou zrovna "in" v internetových diskuzích. Když jednoznačně vidíte, že pes prospívá po ProPlanu, tak ho krmte ProPlanem!
Mám starou kočku. Na svůj věk se těší dobrému zdraví, má však už trochu problém s příjmem potravy. Vím, že spolehlivě sní Royalku, tak jí také dostane. Její výživový stav je pro mě důležitější než co na to řeknou lidé na netu.
Vy zrovna mluvte o sektářství. To sedí.
Markéta80
napsal(a):
Naše taky, mlsná až hrůza a ažv jejim roce konečně granule co žere fakt s chutí. Wolfsblut nechtěla vůbec, u něj se mě líbilo že jde střídat tolik příchutí a prostě ne. Tak jsem objednala malé balení od acany a žrala ale tak že t do ní padalo fakt rychle, žádné sezení u plné misky, už vystřídala všechny příchutě a žrala všechny, jehněčí celkově asi moc nemusí a po rybích nic moc a ted má orijen a to se může užrat, uvidim jak jí sedne, manžel venčil ráno a prý ok tak snad. Ona má 1kg na měsíc takže cenově ok
Koukala jsem na proplan dávkování by měla o dost víc na gr. tem má na 2kg 30gr a proplan má http://www.purina-proplan.cz/pes/produkty/optiage/small-mini cca na 2kg psa 50gr takže ve výsledku i cenově hodně drahé na to co v tom je
U nas je to podobné :D kilové balení nám vystačí na měsíc a půl cca :D
Ale s tím, že stranou občas dáme maso a zeleninu, kterou miluje :).
balisek
napsal(a):
No tak zrovna Pro Plan stále in je. Beru to podle přetrvávajícího doporučování některými veterináři.
Vám fakt nevadí to složení, zejména chemická konzervace?
To že pes, kočka má poškozené zdraví, taky můžete zjistit, až bude pozdě.
VENULEE
napsal(a):
U nas je to podobné :D kilové balení nám vystačí na měsíc a půl cca :D
Ale s tím, že stranou občas dáme maso a zeleninu, kterou miluje :).
Proto nemusim řešit cenu jako u 50kg psa. naše miluje ovoce, hlavně jahody a banány , amnžel říká jestli jí taky nechci dát ještě kaviár a šampus
joanne.s
napsal(a):
Markéta: z toho si nic nedělejte, říkám si něco podobného, když kočka dostává kapsičku s tygřími krevetami /Applaws/ nebo ančovičkami /Schesir/
Manžel se vždy ptá co má za příchut a když odpovim tak prý že by si to dal taky tak mu řeknu klidně si odsyp pár granulí .U velké rasy bych musela hledat kompromis to by jsme se asi živili jen chlebem takhle je to ok.30gr na den nemusim řešit . jen manžel co bude žrát příště

Trochu jste mi pocuchali iluze o kvalitním žrádle u chovatelů.
proplan, royal, happy dog... to vážně?
jsem nečekala.
Proplanem (striktně pouze ním, bez jakéhokoliv přilepšování či vylepšování) krmí zahraniční chovatelka mého psa. Její psi ( 2 plemena,12 ks, různý věk) jsou ve vynikající kondici, akční, se zdravými klouby, nádhernou srstí, bez alergií, feny zabřezávají, rodí a odchovávají štěňata naprosto bez problémů.
Svého importíka jsem tedy po převozu domů převedla na domácí stravu (kombinujeme syrové a vařené) + občas granule jiné kvality než je Proplan, ale nerada musím Proplanu přiznat, že psi, které jsem viděla po něm vypadali opravdu nádherně, (pravda, že hodně dělá také genetika, protože i ten můj ňouma je zdravý a srsti a energie má na rozdávání a to žádný Proplan ani nic podobného od 4 měsíců neviděl).
napsal(a):
Trochu jste mi pocuchali iluze o kvalitním žrádle u chovatelů.
proplan, royal, happy dog... to vážně?
jsem nečekala.
Je to časté. Ale já podobné ovace slyšel (a nejen četl) i u daleko horších krmiv než u Proplanu. Třeba u Pedigree pal, nebo dokonce vyložených marketovek.
Nebral bych to vážně. Pokud s tím někdo chce za každou cenu krmit, tak mu to stejně nikdo nevysvětlí a on uvidí jen to co vidět chce.
Už jste někdy zkoušela přemluvit (třeba nějakého chlapa), aby upravil svůj jídelníček a přestal jíst tolik tučného? Velmi rychle narazíte na někoho, kdo vás pošle do háje, doktory také a snese hory důkazů, že se cítí dobře, prospívá a to krmení pro králíky si strčte někam.
Pokud tohle není vyložená "reklamka" (nelze úplně vyloučit, nebylo by to poprvé), tak i bez postranních úmyslů narazíte na spousty takových lidí.
Třeba proto, že kde v krmivu nic není, tam také těžko najdete nějaké problémy.
Jezte jen sušenky a nikdy nebudete mít průjem.
Že je to nezdravé? Že to není zdravá strava?...
..."Je to zdravé! Mě to svědčí!"
joanne.s
napsal(a):
P.s. a není to náhodou tak, že se po všech granulích nacpanými obilím a s minimem masa průjmuje výrazně méně často, než u granulí vícemasových bezobilných..?
Samozřejmě je to pravda. Jezte sama pestře a občas ten průjem bude. Jezte tři věci dokola a průjem prostě nebude. A nejhorší je, jíst tři věci dokola, a pak se se svým organismem, navyklým na tři položky pusťte do pestrého jídla. Vaše trávení tu změnu nepochopí a strhnete záchod. Takže na pestrou stravu zanevřete (aby se nemusely řešit problémy) a pojedete dál...
Rohlík, gothaj, pívo...rohlík, gothaj, pívo...rohlík, gothaj, pívo...
joanne.s
napsal(a):
Zřejmě podstatná část zarputilých krmičů tří shora uvedených značek jsou staromilci, kterým tato krmiva jako značková, kvality testované a tudíž kvalitní, spolehlivá doporučil klidně i veterinář.
Někteří lidi jsou prostě tak konzervativní. Moje kolegyně, sečtělá, chytrá ženská, krmí obyčejným Royal Caninem. Protože dřív "měly fenky po všem průjem". Tak krmí striktně jen tím. Dostala ode mě i nějakou lepší konzervu, nebo domácí konzervu - taky ok. Dala jsem jí i trochu wolfsfbutu, což jsem už měla obavu, jestli to fenky třeba neprožene, ale kolegyně se divila, že dobré. Vše ok i chutnalo. Ale zůstala u Royal, protože "je na to zvyklá".
Fajn, ale tohle co popisujete není ani jedno můj případ. Já chápu, co jsou a nejsou kvalitní granule. Za rok a půl můj pes vystřídal Orijen, Totw, Acanu, Wolfsblut (Orijen a Totw více příchutí) a naprostou náhodou 10kg Pro Planu, které jsme dostali darem. Se všemi granulemi byl vždy nejaky problém, kromě právě Pro Planu.
Selský rozum mi říká, že když sedí, tak sedí a měla bych být ráda...
Paprinka
napsal(a):
Fajn, ale tohle co popisujete není ani jedno můj případ. Já chápu, co jsou a nejsou kvalitní granule. Za rok a půl můj pes vystřídal Orijen, Totw, Acanu, Wolfsblut (Orijen a Totw více příchutí) a naprostou náhodou 10kg Pro Planu, které jsme dostali darem. Se všemi granulemi byl vždy nejaky problém, kromě právě Pro Planu.
Tak uvidíte časem. Já tomu zas tak moc nerozumím. Můžu dát jen zkušenist.
Mám kocoura - od jeho narození. Krmila jsem Acanou (teď jsou už jiné receptury). Byl trochu macatý, tak na radu veterináře měl ten ProPlan pro kastráty. Během roku, co jsem ho tím krmila, sice zhubl, vypadal dobře, ale 4x byl na atb a 2x dokonce katetrizovaný pro zánět močových cest. Veterinář, že na to kočky trpí. Vykašlala jsem se na ProPlan, dle selského rozumu jsem krmila, aby do sebe s jídlem dostal vodu, nějaké různé granule +- podobné té acaně a už 10let nebyl ani 1 problém. Možná to byla náhoda, nevím.
No můj pes byl nemocný víckrát už za ten jeho krátký život, ale je to náchylné preslechtene plemeno :) každopádně nemůžu říct, že by po těch kvalitních granulích, co měl celý život, byl zdravý... :/
Jinak samozřejmě řešení by bylo barfovat, ale nemám kuchyň ani mrazák a další 2 roky mít nebudu, takže tahle možnost u nás zatím padá :).

Orijen atd. jsou krmiva, které hodně psům nesedí, měli jste jít na zlatý střed a ne na úplné dno.
Paprinka
napsal(a):
Dobře, dejme tomu může být. Nikdy nelze vyloučit nějaký zdravotní problém. Proplan je jediné krmivo s minimem masa (teda vedlejších produktů a ještě větším minimem masa). Složení je také minimalizované. Ostatní krmiva (až na některé z řad Wolfsblutu) jsou hodně pestrá.
Stejně tak, by jste pravděpodobně mohla dopadnout s jinými krmivy, jenž mají malou porci masa a velmi jednoduché složení. Dost jich najdete i mezi krmivy, co nejsou konzervovány ropnými produkty (BHA, BHT), uměle dochucovány, bez jatečního odpadu atd.
Stejně tak není těžké najít krmivo podobného složení a kvality jako Proplan (nebo i o něco lepší), za daleko menší peníze (takový základní Fitmin máte při troše snahy skoro dva pytle za cenu jednoho Proplanu).
Respektuji, když někdo vyrábí levná krmiva, protože jen pro to prostě trh (tak proč by to nedělal?). Méně už, když je takové krmivo notně předražené a cenově se rovná produktům o dvě třídy lepším.
Ale koneckonců je to váš pes, a když prostě chcete Proplan, tak budete krmit Proplan. Jen se trochu nedivte, že pokud vychválíte tohle krmivo na fóru, kde se lidé krmivy opravdu zaobírají, tak dostanete logicky "céres"... .
Já Proplan nevychvaluji a momentálně už mám psa zase 2 týdny na Acaně :) jen to berte jako takový experiment, který mě samotnou překvapil. Jak jsem psala, Pro Plan se u nás ocitl naprostou náhodou, tak jsem to zkrmila. Do té doby jsem si myslela, že můj pes je prostě takový psí anorektik a na jídlo moc není a vždycky bude lehce v podvaze (žebra mu nelezou, ale tak 2kg navíc by mu neuskodilo), protože to tak u všech krmiv od štěněte bylo. K mému překvapení byl Pro Plan první, který my chutnal naprosto bez výhrad, přibral a vypadal zdravě a šťastne. Tak já vám nevím :).
Paprinka
napsal(a):
Já Proplan nevychvaluji a momentálně už mám psa zase 2 týdny na Acaně :) jen to berte jako takový experiment, který mě samotnou překvapil. Jak jsem psala, Pro Plan se u nás ocitl naprostou náhodou, tak jsem to zkrmila. Do té doby jsem si myslela, že můj pes je prostě takový psí anorektik a na jídlo moc není a vždycky bude lehce v podvaze (žebra mu nelezou, ale tak 2kg navíc by mu neuskodilo), protože to tak u všech krmiv od štěněte bylo. K mému překvapení byl Pro Plan první, který my chutnal naprosto bez výhrad, přibral a vypadal zdravě a šťastne. Tak já vám nevím :).
Pokud má potíže s nabušenými granulemi, tak bych zrovna nebrouzdal po Acaně, ale zkoušel opravdu klidnější granule s jednodušším složením (a střídat je také není blbé). Obilný Barking heads či Marp, Natural balance a podobné. Nebo klidně otestovat nějaké za studena lisované (bývají pestřejší, ale je tam tak nízko tuk, že jsou dost bezpečná...jen je otázkou jak pojedou). Až pak bych si začal dovolovat. Napřed to hodit do klidu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Věčný boj...
Ještě nikdo mě nepřesvědčil o tom, že pes krmenej úplně nejlepšíma granulema, úplně nejvíc "in" se dožívá déle nebo je zdravější než pes krmen tou největší srágorou z obch. řetězce...
Sami se živíme nejrůznějšíma blafama (třeba rozpejkaným pečivem, věcma z polotovaru, zeleninou vyhoněnou ve skleníku), i s tou chemickou konzervací a nad tím se nikdo nepozastavuje, ba dokonce se zvedá lidskej průměrnej věk a ze psů se budou dělat křehotinky, co se bez BIO potravin ani neuprdnou... To už mi přijde úplně jako fanatismus...
Kam se hrabe fanatismus s PP/bez PP...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Věčný boj...
Ještě nikdo mě nepřesvědčil o tom, že pes krmenej úplně nejlepšíma granulema, úplně nejvíc "in" se dožívá déle nebo je zdravější než pes krmen tou největší srágorou z obch. řetězce...
Sami se živíme nejrůznějšíma blafama (třeba rozpejkaným pečivem, věcma z polotovaru, zeleninou vyhoněnou ve skleníku), i s tou chemickou konzervací a nad tím se nikdo nepozastavuje, ba dokonce se zvedá lidskej průměrnej věk a ze psů se budou dělat křehotinky, co se bez BIO potravin ani neuprdnou... To už mi přijde úplně jako fanatismus...
Kam se hrabe fanatismus s PP/bez PP...
Rohlík, gothaj, pívo...rohlík, gothaj, pívo...rohlík, gothaj, pívo...a jsem zdravej a nikdo mě nepřesvědčí o opaku .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Rohlík, gothaj, pívo...rohlík, gothaj, pívo...rohlík, gothaj, pívo...a jsem zdravej a nikdo mě nepřesvědčí o opaku .
No dyť

Když si dám smažák z přepáleného oleje nebo párek diskutabilního složení, je mi zle. Když pes někde zblajzne granule typu ProPlan nebo pamlsek uhňácaný z pšenice apod. s přídavkem chemie, tak prdí, smrdí a zakončí to průjmem. Sice nám to docela chutná, ale nejsme na tyto typy stravy zvyklí a pravidelně se tak rozhodně krmit nebudeme. Tedy pes by do toho šel, ale zas si po sobě ten průjem neuklidí, potažmo si sám nedojde k vet, natož aby si to platil ze svého.
Wulfina: Nevím jak vy, já tedy DENNĚ /a to mi připadá podstatné/ chemicky konzervované věci nekupuji ani nepojídám. Něco jiného je pamlsek, jednou za čas, tam bych něco skousla u sebe i u mazlíčka..
Jinak je dost rozdíl zda krmit nebarvené masové granule bez chemických s.ač.. nebo krmit BIO /nekupuji ani sobě/.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No dyť
Kdyby se ty věci daly jednoduše měřit, bylo by to jednoduché. Ale jak do toho od začátku kecá genetika, životní prostředí, psychika a výkonnost lékařské péče, tak už je to matematický rébus, se kterým si lze poradit jen dlouhodobými studiemi. Ty se bohužel plácají spíše na lidi. Příkladů typu "vystresovaný, přepracovaný Japonec, s celkem normální lékařskou péčí (naše je možná i lepší), dlabající v průměru daleko vhodnější stravu než Čech se dožívá průměrně o dost vyššího věku než my, zatímco my s rakovinou tlustého střeva hrajeme světovou ligu a oni to mají minimálně...je velmi málo. A stejně se nad tím mávne rukou a kluše pro párky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Kdyby se ty věci daly jednoduše měřit, bylo by to jednoduché. Ale jak do toho od začátku kecá genetika, životní prostředí, psychika a výkonnost lékařské péče, tak už je to matematický rébus, se kterým si lze poradit jen dlouhodobými studiemi. Ty se bohužel plácají spíše na lidi. Příkladů typu "vystresovaný, přepracovaný Japonec, s celkem normální lékařskou péčí (naše je možná i lepší), dlabající v průměru daleko vhodnější stravu než Čech se dožívá průměrně o dost vyššího věku než my, zatímco my s rakovinou tlustého střeva hrajeme světovou ligu a oni to mají minimálně...je velmi málo. A stejně se nad tím mávne rukou a kluše pro párky.
Právě...
Myslim, že nejvíc záleží na genetice, a jak říkáš, životní prostředí atd atd...
Moje praprababi se odžila 106 let a nebyla rákosník cpoucí se stále jen rejží...
Pokud v genech má člověk nějakou dispozici k rakovině nebo k jiným nemocem, výživou to nemá moc jak to ovlivnit - už jen když si to vezmu u kuřáků, můj děda hulí jak fabrika a plíce má naprosto v pohodě. Někdo nekouří, nikdy cigáro neměl v puse a přesto zemře na plicní embolii...
A totéž platí u psa...
Jídlem se to ovlivní. To zase pozor. Strava a další faktory se starají o to jak rychle upalujeme "svou svíčku".
Genetika se od začátku stará o to jak dlouhá ta svíčka bude (takže ti s krátkou si pomůžou...jen lehce). A jak je tlustá (jestli se nezlomí ještě "než to dojde na konec". I tomu zlomení se lze bránit, ale s tou tenkou, to i při nejlepší snaze nebude lepší, než...stále na hraně.
Viz. cigarety. Jedna z mála opravdu dobře prozkoumaných věcí. Zkrátí život všem. I tomu co má naděleno vrchovatě.Ubírá si život plnými hrstmi, ale z pořádně "plného pytle". Jiní to štěstí nemají. Mají do života pytlíček a odpadnou dříve, i když nabírají po náprstcích.
Když k tomu přičteme faktor náhody (nemoc, která by zkosila oba, ale trefí pouze jednoho z nich, úraz atd.), tak je to tím těžší.
Ale statistiky nejsou o dědovi. Ani o sousedovi. Jsou o stovkách či tisících lidí. Tam už se to ošulit nedá. V průměru na tom budou kuřáci prostě hůře a umřou dříve.
Že jeden kuřák to dotáhne do devadesátky a jeden nekuřák zhasne ve dvaceti,. Na tom nic nezmění. V průměru prohrají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Jídlem se to ovlivní. To zase pozor. Strava a další faktory se starají o to jak rychle upalujeme "svou svíčku".
Genetika se od začátku stará o to jak dlouhá ta svíčka bude (takže ti s krátkou si pomůžou...jen lehce). A jak je tlustá (jestli se nezlomí ještě "než to dojde na konec". I tomu zlomení se lze bránit, ale s tou tenkou, to i při nejlepší snaze nebude lepší, než...stále na hraně.
Viz. cigarety. Jedna z mála opravdu dobře prozkoumaných věcí. Zkrátí život všem. I tomu co má naděleno vrchovatě.Ubírá si život plnými hrstmi, ale z pořádně "plného pytle". Jiní to štěstí nemají. Mají do života pytlíček a odpadnou dříve, i když nabírají po náprstcích.
Když k tomu přičteme faktor náhody (nemoc, která by zkosila oba, ale trefí pouze jednoho z nich, úraz atd.), tak je to tím těžší.
Ale statistiky nejsou o dědovi. Ani o sousedovi. Jsou o stovkách či tisících lidí. Tam už se to ošulit nedá. V průměru na tom budou kuřáci prostě hůře a umřou dříve.
Že jeden kuřák to dotáhne do devadesátky a jeden nekuřák zhasne ve dvaceti,. Na tom nic nezmění. V průměru prohrají.
K tomu bych naspala jen jedno...
Člověk míní, život mění...
Můžeš žít nejlepší životosprávu na světě, a zrovna když to nejmíň čekáš, život ti vrazí kudlu do zad a to sis říkal, zrovna jak ti to jde...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
K tomu bych naspala jen jedno...
Člověk míní, život mění...
Můžeš žít nejlepší životosprávu na světě, a zrovna když to nejmíň čekáš, život ti vrazí kudlu do zad a to sis říkal, zrovna jak ti to jde...
To platí pro všechny. I pro mě.
Znáte Lemmyho z Motorhead? To je příklad "nesmrtelného". Dotáhl to do 70 let s životním stylem, který by většinu lidí zabil před třicítkou. Pochybuji, že se tolik dožiji já.
Mimochodem, mám podezření, že pro něj hrála ještě jedna věc, která se podle mě strašně podceňuje. Ten chlap žil jak si přál žít a měl do posledního dne za čím jít. Byl v duši vlastně mladší než mnoho třicátníků.
Tohle se u psů tak často neřeší. Myslím, že by také mělo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
To platí pro všechny. I pro mě.
Znáte Lemmyho z Motorhead? To je příklad "nesmrtelného". Dotáhl to do 70 let s životním stylem, který by většinu lidí zabil před třicítkou. Pochybuji, že se tolik dožiji já.
Mimochodem, mám podezření, že pro něj hrála ještě jedna věc, která se podle mě strašně podceňuje. Ten chlap žil jak si přál žít a měl do posledního dne za čím jít. Byl v duši vlastně mladší než mnoho třicátníků.
Tohle se u psů tak často neřeší. Myslím, že by také mělo.
U psů by se to řešit mělo ale normálně a přirozeně, né přehnaně až fanaticky...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U psů by se to řešit mělo ale normálně a přirozeně, né přehnaně až fanaticky...
Fanatismus je průšvih. To máte pravdu (záleží ovšem kdo, co považuje za fanatismus - někteří lidé pomalu i otázku "nebylo by lepší dávat něco jiného než rozmočený chleba?").
Přehnaný důraz na jednu věc a zapomínání na ostatní (krmím psa na milimetry, ale jinak žije jako ve skleníku a doslova se tím životem pronudí...) je už blbost.
Protože je to má profese, musím mít znalosti, které jsou u většiny lidí (třeba z hlediska granulí) až přehnané, ale nepovažoval bych za fanatismus, když půjde někdo do takové hloubky prostě proto, že tomu chce rozumět.
Zato jít do hloubky jen u tohoto a na zbytek kašlat, už fanatismus je.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Právě...
Myslim, že nejvíc záleží na genetice, a jak říkáš, životní prostředí atd atd...
Moje praprababi se odžila 106 let a nebyla rákosník cpoucí se stále jen rejží...
Pokud v genech má člověk nějakou dispozici k rakovině nebo k jiným nemocem, výživou to nemá moc jak to ovlivnit - už jen když si to vezmu u kuřáků, můj děda hulí jak fabrika a plíce má naprosto v pohodě. Někdo nekouří, nikdy cigáro neměl v puse a přesto zemře na plicní embolii...
A totéž platí u psa...
Nemyslíte si to správně, schválně jsem kvůli tomu vyštrachala svou výživářskou diplomku
Zdravotní stav je nejvíce ovlivňován životním stylem (asi z 50-60%), ostatní faktory jako životní prostředí, genetika, zdravotnická péče, mají vliv podstatně menší.
Obecně ale bývá ale význam genetiky a životního prostředí přeceňován, vliv životního stylu naopak podceňován. Čili historky typu: "Můj děda kouřil..." jsou sice oblíbené, ale jak píše Mar-Afra, statisticky bezvýznamné
A co Carneeval? Nezkoušeli jste?
Můj pesan je také nežravec ale toto krmení plně vyhovuje a kvalita je dle mého vysoká.
Jinak k ProPlanu, také jsme ho jako štěně krmili touto značkou, vypadalo to, že sedí, ale po pár měsících se vyskytla alergie na kuřecí a chemické konzervanty, projevující se problémy s kůží, pes byl hodně pohublý a krmivo skoro nechtěl žrát. Tehdy jsme přešli na Acanu a Orijen, po kterých také průjmoval, leč se to časem zlepšovalo, ale nejvíce nám sedí právě Carneeval a před ním Barking Heads, TOTW a Wolfsblut. A donedávna byl dobrý i Essential, ale nejen dle mého názoru se dost pohoršil, tak jsme s ním přeslali krmit (pes měl po něm neskutečné větry).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Terven
napsal(a):
Nemyslíte si to správně, schválně jsem kvůli tomu vyštrachala svou výživářskou diplomku
Zdravotní stav je nejvíce ovlivňován životním stylem (asi z 50-60%), ostatní faktory jako životní prostředí, genetika, zdravotnická péče, mají vliv podstatně menší.
Obecně ale bývá ale význam genetiky a životního prostředí přeceňován, vliv životního stylu naopak podceňován. Čili historky typu: "Můj děda kouřil..." jsou sice oblíbené, ale jak píše Mar-Afra, statisticky bezvýznamné
To záleží z jakého úhlu pohledu na to koukáš...
PumaCZ
napsal(a):
A co Carneeval? Nezkoušeli jste?
Můj pesan je také nežravec ale toto krmení plně vyhovuje a kvalita je dle mého vysoká.
Jinak k ProPlanu, také jsme ho jako štěně krmili touto značkou, vypadalo to, že sedí, ale po pár měsících se vyskytla alergie na kuřecí a chemické konzervanty, projevující se problémy s kůží, pes byl hodně pohublý a krmivo skoro nechtěl žrát. Tehdy jsme přešli na Acanu a Orijen, po kterých také průjmoval, leč se to časem zlepšovalo, ale nejvíce nám sedí právě Carneeval a před ním Barking Heads, TOTW a Wolfsblut. A donedávna byl dobrý i Essential, ale nejen dle mého názoru se dost pohoršil, tak jsme s ním přeslali krmit (pes měl po něm neskutečné větry).
Když odečtu až reklamní nadšení (že něco sedlo, nebo chci vám to podsunout...přeci jen jsme na anonymním fóru, je těžké to poznat), tak Carneeval je solidní krmivo. Trochu bych mu přiklepl masa, ale jinak s ním nemám problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Fanatismus je průšvih. To máte pravdu (záleží ovšem kdo, co považuje za fanatismus - někteří lidé pomalu i otázku "nebylo by lepší dávat něco jiného než rozmočený chleba?").
Přehnaný důraz na jednu věc a zapomínání na ostatní (krmím psa na milimetry, ale jinak žije jako ve skleníku a doslova se tím životem pronudí...) je už blbost.
Protože je to má profese, musím mít znalosti, které jsou u většiny lidí (třeba z hlediska granulí) až přehnané, ale nepovažoval bych za fanatismus, když půjde někdo do takové hloubky prostě proto, že tomu chce rozumět.
Zato jít do hloubky jen u tohoto a na zbytek kašlat, už fanatismus je.
Mě už fanatismus přijde když psovi se jde chystat ráno snídanička v podobě jogurtu, kiwi a kukuřičných lupínků, ke svačince krekry s kouskem lososíčka, k obídku kosti pomalu rozemleté s kusem masa a tunou salátu, ke svačince tohle a tohle k večeři zas tohle a tohle...
Div psovi se nelakují drápky a neutírá se mu zadek zlatým kapesníčkem, člověk jest pomalu jeho sluhou...
Nemám nic proti barfu nebo proti granulím, každej ať si krmí, jak umí, ale tohle plazení se kolem psa "uctivost pane pes" mi přijde úplně mimo a pokládám to už za fanatismus...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě už fanatismus přijde když psovi se jde chystat ráno snídanička v podobě jogurtu, kiwi a kukuřičných lupínků, ke svačince krekry s kouskem lososíčka, k obídku kosti pomalu rozemleté s kusem masa a tunou salátu, ke svačince tohle a tohle k večeři zas tohle a tohle...
Div psovi se nelakují drápky a neutírá se mu zadek zlatým kapesníčkem, člověk jest pomalu jeho sluhou...
Nemám nic proti barfu nebo proti granulím, každej ať si krmí, jak umí, ale tohle plazení se kolem psa "uctivost pane pes" mi přijde úplně mimo a pokládám to už za fanatismus...
Pokud někoho baví se v tom piplat, tak je stejný jako nadšený kuchař. To vem čert.
I když mě vámi prezentované menu zrovna nenadchlo.
Plazení kolem psa je stejné jako "kult dítěte". Pes i dítě to pozná. A pak vám to dá sežrat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Pokud někoho baví se v tom piplat, tak je stejný jako nadšený kuchař. To vem čert.
I když mě vámi prezentované menu zrovna nenadchlo.
Plazení kolem psa je stejné jako "kult dítěte". Pes i dítě to pozná. A pak vám to dá sežrat.
Ita est

Aneb jak vyhodit své těžce vydělané peníze a ještě poškodit zdraví svému nejvěrnějšímu příteli
se to pokaká po acaně - kvalitní k ničemu
po royalu krásné chlupy - juhú super papání
vyzkoušeli jsme vše (purina, brit) - granule jsou odpad
hromada svaloviny měsíc v kuse - barf je blbej
nevědomost a neochota vědět - jéžiš abyste se vy ostatní nezbláznili, vy...vy... vy trapní fanatici
Vim, ze se to mozna nebude nekomu libit, ale:
Krom cloveka a prasete neni snad vsezravejsiho savce nez je pes. Schopnost zit ciste na mase (polarni psi) nebo na ciste bezmasych zbytcich (jih Indie) to okoreneno nejakou hnijici mrtvolou a vsemi moznymi prechodnymi formami, byl jednim z predpokladu pro domestikaci a evolucni uspesnost psu.
Moji psi dostavaji to, co je zrovna po ruce, krouhanou zeleninu, ryzi, vsemozna masa vcetne ryb, kosti a vnitrnosti, vlocky, ovoce, vejce, ruzne oleje (ostropestrec, len, sezam..), tvaroh, listovou zeleninu, bylinky + mam doma vzdy velky pytel kvalitnich granuli a la Magnusson nebo Platinum, kdyz neni nic po ruce nebo jsem liny. V podstate jedine, co bych psum nedal jsou vyrazne slane nebo korenene zbytky nebo veci pro psy vyslovene potencialne jedovate (cokolada, rozinky).
Mam pocit, ze neustalym az obsedantnim reseni psi stravy (vyber granuli, reseni slozek a jejich pomeru) si rada majitelu jen kompenzuje bud to, ze sami vlastne jedi to, co jim chutna - a citi se provinile nebo jeste hur tim kompenzuji welfare psa, ktery by meli radeji dohnat vychovou, vycvikem a spolecne travenym casem obecne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
jezicek
napsal(a):
Vim, ze se to mozna nebude nekomu libit, ale:
Krom cloveka a prasete neni snad vsezravejsiho savce nez je pes. Schopnost zit ciste na mase (polarni psi) nebo na ciste bezmasych zbytcich (jih Indie) to okoreneno nejakou hnijici mrtvolou a vsemi moznymi prechodnymi formami, byl jednim z predpokladu pro domestikaci a evolucni uspesnost psu.
Moji psi dostavaji to, co je zrovna po ruce, krouhanou zeleninu, ryzi, vsemozna masa vcetne ryb, kosti a vnitrnosti, vlocky, ovoce, vejce, ruzne oleje (ostropestrec, len, sezam..), tvaroh, listovou zeleninu, bylinky + mam doma vzdy velky pytel kvalitnich granuli a la Magnusson nebo Platinum, kdyz neni nic po ruce nebo jsem liny. V podstate jedine, co bych psum nedal jsou vyrazne slane nebo korenene zbytky nebo veci pro psy vyslovene potencialne jedovate (cokolada, rozinky).
Mam pocit, ze neustalym az obsedantnim reseni psi stravy (vyber granuli, reseni slozek a jejich pomeru) si rada majitelu jen kompenzuje bud to, ze sami vlastne jedi to, co jim chutna - a citi se provinile nebo jeste hur tim kompenzuji welfare psa, ktery by meli radeji dohnat vychovou, vycvikem a spolecne travenym casem obecne.
Tleskám, přesně takhle to vnímám i já...

Ale mít doma happy dog nebo magnusson a platinum je dost velký rozdíl. proč jim nedát proplan není přece řešením pošramoceného svědomí. nebo máte nevychovaného psa na platinu ?
řeší se tu granule, protože se někdo ptal. co většinou vidím, je, že lidé krmí tím i masem a vším co je pro psa bezpečné a hlavně - nebojí se zeptat. budou se ptát dál po tom co tu vidí ? nebo vezmou pěkný barevný pytel, protože tady vidí jak to nemá smysl.

Mě fascinuje jak to tady jde z extrému do extrému. Buď se tu řeší jak je nejlepší vše vyrábět pro psa doma, ani kupované sušené maso není dostatečné dobré a zdravé, jedině barf, protože i kvalitní granule jsou jenom granule a na druhou stranu zase pak tu někdo začne psát nesmysly typu že se vše kolem stravy psů přehání a můžou v podstatě jíst vše...

napsal(a):
Mě fascinuje jak to tady jde z extrému do extrému. Buď se tu řeší jak je nejlepší vše vyrábět pro psa doma, ani kupované sušené maso není dostatečné dobré a zdravé, jedině barf, protože i kvalitní granule jsou jenom granule a na druhou stranu zase pak tu někdo začne psát nesmysly typu že se vše kolem stravy psů přehání a můžou v podstatě jíst vše...
napsal(a):
Tak asi je to o tom, furt a furt dokola, že každej dějá, jak nejlíp myslí a umí. Víte, jaká by to byla neda, kdyby byli všici stejní?

tapina
napsal(a):
Tak asi je to o tom, furt a furt dokola, že každej dějá, jak nejlíp myslí a umí. Víte, jaká by to byla neda, kdyby byli všici stejní?
No na jednu stranu možná nuda, na druhou klid a mír. Asi bych to i uvítala.

napsal(a):
Já bych spíš řekla, že se v první řadě řeší chemie, což je v pořádku.

napsal(a):
Já bych spíš řekla, že se v první řadě řeší chemie, což je v pořádku.
Přitom se sama chemií cpete a ani o tom asi nevíte. Protože pokud si veškeré potraviny nevyrábíte doma tak máte jídlo chemické. Je to pořád dokola.
napsal(a):
Přitom se sama chemií cpete a ani o tom asi nevíte. Protože pokud si veškeré potraviny nevyrábíte doma tak máte jídlo chemické. Je to pořád dokola.
Ona je chemie a chemie...
Chemii v ovzduší, ve vodě, v půdě a tudíž i v surovinách (maso, plodiny) se dá vyhnout jen těžko.
Jiná věc je chemie potravinářská, zbytečná éčka- ochucovadla, konzervanty, barviva, zahušťovadla - to už lze velmi významně eliminovat, ať už u lidí nebo u zvířat.
Čili je rozdíl, jestli si dám brambory, ve kterých je možná chemie z půdy, vody, hnojiv anebo bramborové chipsy, kde je totéž + spousta dalšího chemického svinstva.

Terven
napsal(a):
Ona je chemie a chemie...
Chemii v ovzduší, ve vodě, v půdě a tudíž i v surovinách (maso, plodiny) se dá vyhnout jen těžko.
Jiná věc je chemie potravinářská, zbytečná éčka- ochucovadla, konzervanty, barviva, zahušťovadla - to už lze velmi významně eliminovat, ať už u lidí nebo u zvířat.
Čili je rozdíl, jestli si dám brambory, ve kterých je možná chemie z půdy, vody, hnojiv anebo bramborové chipsy, kde je totéž + spousta dalšího chemického svinstva.
Taky se snažím necpát do sebe chemii, ale neberu to tak fanaticky jak někteří.
napsal(a):
Taky se snažím necpát do sebe chemii, ale neberu to tak fanaticky jak někteří.
Vy tu působíte jako takový vymítač ďábla
Myslím, že tu žádný až zas takový fanatik není, nebo jo? a jestli jo, nedělejte si s tím zbytečný stres, nestojí to za to.

tapina
napsal(a):
Vy tu působíte jako takový vymítač ďábla
Myslím, že tu žádný až zas takový fanatik není, nebo jo? a jestli jo, nedělejte si s tím zbytečný stres, nestojí to za to.
Proč působím jako vymítač ďábla?
No já si s tím stres opravdu nedělám, jenom mně to přijde přehnané, jedna věc totiž je něco napsat a jiná se tím v životě opravdu řídit.
napsal(a):
Proč působím jako vymítač ďábla?
No já si s tím stres opravdu nedělám, jenom mně to přijde přehnané, jedna věc totiž je něco napsat a jiná se tím v životě opravdu řídit.
Drak na fanatiky.
Myslím, že je dobré věci hodně do hloubky probrat a pak si z toho něco vzít.
Měla byste vidět jiná fóra. To je teprv hustá fanatická diskuse. Lítají tam věty typu : "xy teorie jsou marxismem leninismem dneška!" Doufám, že na to dotyčný nemá copyright, protože jsem to od něj viděla v různých obměnách několikrát.

Mně se to tu líbí. víc hlav víc ví a jak říká Tapina, proberu se tím, něco si odnesu.

tapina
napsal(a):
Drak na fanatiky.
Myslím, že je dobré věci hodně do hloubky probrat a pak si z toho něco vzít.
Měla byste vidět jiná fóra. To je teprv hustá fanatická diskuse. Lítají tam věty typu : "xy teorie jsou marxismem leninismem dneška!" Doufám, že na to dotyčný nemá copyright, protože jsem to od něj viděla v různých obměnách několikrát.
Jo věřím že jsou i horší No víte, bohužel mám hodně špatnou zkušenost s fanatismem, a tím velmi špatnou myslím že nešlo o nepodstatné věci, prostě zašlo to velmi daleko a ublížilo spoustě lidem. Takže ikdyž sama řeším některé věci do detailů tak fanatismus nesnáším a mám na něj vyloženě alergii. Tak se omlouvám jestli to vyznělo až příliš ostře...
napsal(a):
Jo věřím že jsou i horší No víte, bohužel mám hodně špatnou zkušenost s fanatismem, a tím velmi špatnou myslím že nešlo o nepodstatné věci, prostě zašlo to velmi daleko a ublížilo spoustě lidem. Takže ikdyž sama řeším některé věci do detailů tak fanatismus nesnáším a mám na něj vyloženě alergii. Tak se omlouvám jestli to vyznělo až příliš ostře...
Nevyznělo to ostře, spíš že to moc řešíte. Tak teď už víme proč. Ale tady to snad fakt nikomu neublíží...
I když bacha megiii tu založila gang.

napsal(a):
Ale jistě, ale pokud mám možnost se chemii vyhnout, udělám to. Co se týče potravin, tak je v nich často chemie i cítit. Nahořklá příchuť téměř všech zmrzlin, pečiva... O pseudo jogurtech nemluvě, nějaké pomazánky, jakošunky. Nejvíc chemie bývá v těch nejlevnějších produktech a týká se to i výrobků pro zvířata. Tohle žádný fanatizmus není, protože se to prostě nedá jíst. I kupované listové těsto jde jednoduše poznat. V kosmetice nemusím mít nutně SLS apod. Nehrotím to, ale sem tam se na složení mrknu.

tapina
napsal(a):
Nevyznělo to ostře, spíš že to moc řešíte. Tak teď už víme proč. Ale tady to snad fakt nikomu neublíží...
I když bacha megiii tu založila gang.
Jo tady je to jedno, to je jenom taková moje obranná reakce, která se spustí sama automaticky těžko vysvětlovat, ale budu se to tu snažit brát více s rezervou, tady o nic nejde, to máte pravdu.

napsal(a):
Ale jistě, ale pokud mám možnost se chemii vyhnout, udělám to. Co se týče potravin, tak je v nich často chemie i cítit. Nahořklá příchuť téměř všech zmrzlin, pečiva... O pseudo jogurtech nemluvě, nějaké pomazánky, jakošunky. Nejvíc chemie bývá v těch nejlevnějších produktech a týká se to i výrobků pro zvířata. Tohle žádný fanatizmus není, protože se to prostě nedá jíst. I kupované listové těsto jde jednoduše poznat. V kosmetice nemusím mít nutně SLS apod. Nehrotím to, ale sem tam se na složení mrknu.
Tak jestli si vyrábíte vše doma, od veškerého pečiva, přes zmrzliny, těsta, jogurty,... prostě vše tak klobouk dolu. Já na to nemám ani energii, ani čas. Ale souhlasím že domácí je vždy zdravější, o tom žádná.
napsal(a):
Tak jestli si vyrábíte vše doma, od veškerého pečiva, přes zmrzliny, těsta, jogurty,... prostě vše tak klobouk dolu. Já na to nemám ani energii, ani čas. Ale souhlasím že domácí je vždy zdravější, o tom žádná.
Třeba konkrétně ty jogurty, to je docela dilema. Čistota výroby, abyste si tam nepěstovala víc něco co nepotřebujete než co potřebujete. Mlíko od sedláka? Převařit? Nepřevařit? Pasterovat? Čím to naočkovat? Přidat sušené mléko? A pak z toho chcete udělat zmrzku a zjistíte, že to máte moc tučný.
My třeba toho pečiva moc nesníme, tak máme takový jeden osvědčený recept. To času nezabere. Když jdu do obchodu pro pečivo, jsem tam vždycky hodinu, protože jsem ženská

Po 10 minutách v krámě mám migrénu.
napsal(a):
Po 10 minutách v krámě mám migrénu.
Já taky a proto ještě 50 min. zmateně pobíhám, než najdu zvířecí oddělení, tak se dostaví lehké návaly a musím se odpotácet pryč. Venku zjišťuji, že nemám skoro nic, kromě sáčků na exkrementy, ty mám 2x a makrely 5x
Proto chodí nakupovat manžel - se seznamem.
Já teda ještě v sobotu ráno obejdu oddělení masa a ryb, ptž to vyŕazujou. Jsem známá jako ta, co chová doma tuleně.

napsal(a):
Dobré a kvalitní potraviny se sehnat dají. Př. jogurty beru od "Mléko z farmy", ty si doma fakt nedělám. Ale třeba peču každý den. Večer u detektivky matlám kynuté těsto a v 11 vytahuju z trouby. Jídlo u mě není otázka chemie, ale chuti, tj. za to může zmlsanost. Než pozřít hnus, co mi nechutná, radši budu mít hlad. A vůbec to není o penězích. Když jsem ulítávala na prosciuttu, tak čerstvě krájené od malovýrobce z Itálie s fantastickou chutí vyšlo levněji, než v obalu zapařené, průmyslově dehydratované a chuťově mdlé odněkud ze supermarketu. A když srovnám výraznou chuť, tj. toho krájeného stačilo použít míň, tak ve výsledku byly náklady až o polovinu levnější.

tapina
napsal(a):
Já taky a proto ještě 50 min. zmateně pobíhám, než najdu zvířecí oddělení, tak se dostaví lehké návaly a musím se odpotácet pryč. Venku zjišťuji, že nemám skoro nic, kromě sáčků na exkrementy, ty mám 2x a makrely 5x
Proto chodí nakupovat manžel - se seznamem.
Já teda ještě v sobotu ráno obejdu oddělení masa a ryb, ptž to vyŕazujou. Jsem známá jako ta, co chová doma tuleně.
na to už skoro není co říct
po 10 min. odcházím, mám jen tzv. kpz - křupky, pití, zapalovač. to mají totiž u kasy.
nakupovat chodí dcera. pořád nechápu jak po mém boku mohla vyrůst. asi jak seděla v tom košíku se natáhla do regálu pro rohlík ? nevím.

Jo a jestli jste někdo od Plzně, tak jogurty od mlékárny z Babiné u Plas jsou pecka. Dole nedoslazované ovoce, nahoře jsem měla půl cm smetany. Až jsem se lekla, že spletli etikety a koupila jsem nějaký dezert.
napsal(a):
na to už skoro není co říct
po 10 min. odcházím, mám jen tzv. kpz - křupky, pití, zapalovač. to mají totiž u kasy.
nakupovat chodí dcera. pořád nechápu jak po mém boku mohla vyrůst. asi jak seděla v tom košíku se natáhla do regálu pro rohlík ? nevím.
Nejhorší to bylo na vánoce - "ale my máme i kapra, proč máte za ty makrely" - to by tuleni nežrali, je v tom thiamináza - pohoršená fronta - a od tý doby mě tam nějak nemají rádi.
To by snad bylo lepší říct, že poslední roky jsou ti kapři pěkně hnusní.
Vaše dcera vyrostla protože silnější přežije. Že by za tím byla silná genetika, když podmínky byly tak kruté?

tapina
napsal(a):
Nejhorší to bylo na vánoce - "ale my máme i kapra, proč máte za ty makrely" - to by tuleni nežrali, je v tom thiamináza - pohoršená fronta - a od tý doby mě tam nějak nemají rádi.
To by snad bylo lepší říct, že poslední roky jsou ti kapři pěkně hnusní.
Vaše dcera vyrostla protože silnější přežije. Že by za tím byla silná genetika, když podmínky byly tak kruté?
To je taky nápad, dávat kvalitu psům. a cizí slova. no fuj
napsal(a):
Jo a jestli jste někdo od Plzně, tak jogurty od mlékárny z Babiné u Plas jsou pecka. Dole nedoslazované ovoce, nahoře jsem měla půl cm smetany. Až jsem se lekla, že spletli etikety a koupila jsem nějaký dezert.
Souhlasím...v létě na chatě jsem nebyla líná pro ně každý ráno zajet do plasský sámošky...zrovna nedávno se mi po nich zastesklo Úplně si vybavuju ty rána- sluníčko, kafe, knížka a jogurt ze školního statku Babiná
Jinak v Plzni je prodává farmářská prodejna Grunt.
Terven
napsal(a):
Souhlasím...v létě na chatě jsem nebyla líná pro ně každý ráno zajet do plasský sámošky...zrovna nedávno se mi po nich zastesklo Úplně si vybavuju ty rána- sluníčko, kafe, knížka a jogurt ze školního statku Babiná
Jinak v Plzni je prodává farmářská prodejna Grunt.
Prodejny Grunt - jsou různě po čr tak třeba budou mít i jinde.
Někdy je i dobré jít se mrknout do místní mlékárny, protože třeba zpracovávají a balí něco pro místní zemědělce, co ani neprodávají pod svou značkou.
Mně se před velikonoci podařilo koupit kozí máslo (za 80kč 1/2kila!), to není běžné, ale kozí sýry běžně mají.