Výchova štěněte 3 měs.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2016 14:41
petazlesa

XXX.XXX.252.50

Ahoj,

mám skoro 3 měsíční štěně AUO a nechtěla bych při jeho výchově v takhle raném věku nic zanedbat. Problém je, když mu chci třeba zakázat skákat na stůl (a žrát věci na něm), tak moc nepomáhá okřiknutí, zvýšení hlasu, nebo vytahání za kůži na krku. Spíš se tím ještě víc rozdovádí a nepřestane zakázanou věc dělat. Vím, že je to ještě štěně a hraje si, ale když nám třeba okusuje nohy a už to začne být moc, chci mu to dát na vědomí. Nechci ho fyzicky trestat, ale jak na něj? Vím, že od malička by měl vědět co smí a co ne a tohle bych ho chtěla naučit. Poradíte prosím?

Děkuji

P.

29.3.2016 14:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

petazlesa napsal(a):
Ahoj,

mám skoro 3 měsíční štěně AUO a nechtěla bych při jeho výchově v takhle raném věku nic zanedbat. Problém je, když mu chci třeba zakázat skákat na stůl (a žrát věci na něm), tak moc nepomáhá okřiknutí, zvýšení hlasu, nebo vytahání za kůži na krku. Spíš se tím ještě víc rozdovádí a nepřestane zakázanou věc dělat. Vím, že je to ještě štěně a hraje si, ale když nám třeba okusuje nohy a už to začne být moc, chci mu to dát na vědomí. Nechci ho fyzicky trestat, ale jak na něj? Vím, že od malička by měl vědět co smí a co ne a tohle bych ho chtěla naučit. Poradíte prosím?

Děkuji

P.

Mám chuť použít nějaké hodně sprosté slovo Ne doslova na vás, ale na ty hňupy, co pořád někde šíří, že se štěně má vytahat za kůži apod. Zapomeňte na to. Vychovávala jsem dvě, v podstatě stejně stará štěnda a nikdy jsem na ně takové věci nepraktikovala. Stačí zvýšení hlasu a výrazné, ne", aby vědělo, že tuto činnost dělat nemá(lezení na stůl) a okamžitě převedení na hru. Tzn. vzala jsem do ruky nějakou věc na přetahování, balonek a začala s tím lítat, házet, mrskat...aby štěndo zapomnělo, co to vlastně chtělo původně dělat. Jakmile má roupy, musíte všeho nechat a hrát si s ním, dokud se neunaví. Já měla výhodu, že naše štěnda nebyla moc kousavá a za druhé...kousali se navzájem

trii

29.3.2016 14:53
trii

XXX.XXX.36.3

První píšeš o vytahání za kůži a potom "nechci ho fyzicky trestat" - to si odporuješ. Tahání za kůži je jeden z nejsilnějších trestů - to se potom nemůžeš divit, že ze zvýšeného hlasu si už nic nedělá.

Neokřikuj ho ani nenapomínej - pomalu k němu dojdi (vážně pomalu, ať si nemyslíš, že běháš ze hry), shoď ho ze stolu a přidej při tom rázné a krátké "ne!", "fuj!" nebo cokoliv jiného. Po tomto vyřešení situace zase odejdi a pozoruj ho, jestli to bude opakovat. Pokud ano, zachovej se stejně. Když nechá stůl být a půjde k tobě, nevyváděj radostí a nehraj si s ním. Pomalu ho odměň pamlsky, chvíli s ním cvič, mazli ho a nebo se mu jinak pozitivně věnuj. Až po pár minutách s ním můžeš začít blbnout.

Je to zkouška důslednosti - štěně už ví, že tě taková blbost rozčílí a začneš vyšilovat, tak to dělá i jako upozornění na sebe, protože když něco provede, začne akce (jestli v dobrém nebo ve špatném slovy smyslu je mu jedno), kterou si přeje.

trii

29.3.2016 14:54
trii

XXX.XXX.36.3

Mimochodem můžu vědět, kde si přišla na takové věci jako rvát malé štěňátko za kůži?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2016 15:20

trii napsal(a):
Mimochodem můžu vědět, kde si přišla na takové věci jako rvát malé štěňátko za kůži?

Bohužel takových ""rádo by" rad je plnej internet...není se čemu divit...a ještě převrátit štěně na záda, aby vědělo, kdo je pánem...nezkušený začátečník se v tom těko orientuje a když hledá informace, tak na takové rady stopro narazí

29.3.2016 15:23
aj

XXX.XXX.5.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bohužel takových ""rádo by" rad je plnej internet...není se čemu divit...a ještě převrátit štěně na záda, aby vědělo, kdo je pánem...nezkušený začátečník se v tom těko orientuje a když hledá informace, tak na takové rady stopro narazí

Jo, jo. Už mně napadlo, zda by nestálo za to, založit téma " Tradované nesmysly v kynologii".

29.3.2016 15:37
rapotacka11

XXX.XXX.32.107

petazlesa napsal(a):
Ahoj,

Děkuji

P.

Cvičák ! Nebo jiný spolek.
Tam poradí.

29.3.2016 16:36

Petazlesa, přečti si tohle a mělo by ti být vcelku jasné, co máš dělat:
http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004.

29.3.2016 22:32
petazlesa

XXX.XXX.242.252

Ahoj, dík za vaše rady a reakce. Jen pro objasnění, nervu ho za kůži, jen zatáhnu...spíš abych ho z toho stolu nebo od bot dostala..opravdu to není ublizovani, tomu bych se právě chtěla vyhnout..ale je pravda, že jsem četla i o praktikách že se má štěně vytahat až kňučí, že to tak dělají feny se štěňátky, aby jim ukázaly co nesmí...protože mi přijde že zvýšení hlasu a slovní výtka moc nepomáhá, proto jsem se ptala...asi ale musím být víc duslednejsi jak píšete..na cvičák chci chodit ale až bude trošku větší..

29.3.2016 22:37

petazlesa napsal(a):
Ahoj, dík za vaše rady a reakce. Jen pro objasnění, nervu ho za kůži, jen zatáhnu...spíš abych ho z toho stolu nebo od bot dostala..opravdu to není ublizovani, tomu bych se právě chtěla vyhnout..ale je pravda, že jsem četla i o praktikách že se má štěně vytahat až kňučí, že to tak dělají feny se štěňátky, aby jim ukázaly co nesmí...protože mi přijde že zvýšení hlasu a slovní výtka moc nepomáhá, proto jsem se ptala...asi ale musím být víc duslednejsi jak píšete..na cvičák chci chodit ale až bude trošku větší..

Naopak, na cvičák se chodí od 3měsíců, psk už bude pozdě. A fena nikdy nerve štěňata za kůži, to je vymyšlený blud Spíš přemýšlejte jak dosáhnout toho, aby neměl potřebu na stůl lézt. Musíte hrozně předvídat a učit ho věci tak, aby nedělal, to co nechcete. Např. nechci, aby mě štěně kousalo v polovině hry? Musím ho zabavit tak, aby se k tomu kousání ani myšlenkou nedostal. Rozumíte?

29.3.2016 22:45
petazlesa

XXX.XXX.242.252

U nás na cvičáku mi řekli, že až od 4 měsíců, je mu 11 týdnů...předvídat se samozřejmě člověk snaží ale ne vždy to jde..už jsem přišla na to že když začne kousat nohy, musím ho zabavit jinak, to je pravda..

29.3.2016 22:49
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Naopak, na cvičák se chodí od 3měsíců, psk už bude pozdě. A fena nikdy nerve štěňata za kůži, to je vymyšlený blud Spíš přemýšlejte jak dosáhnout toho, aby neměl potřebu na stůl lézt. Musíte hrozně předvídat a učit ho věci tak, aby nedělal, to co nechcete. Např. nechci, aby mě štěně kousalo v polovině hry? Musím ho zabavit tak, aby se k tomu kousání ani myšlenkou nedostal. Rozumíte?

Jj, chodíme do školky pro štěňata právě od tří měsíců, ale chodí tam i dvouměsíční prcek a zvládá. Cvičení je formou hry, dost prostoru i na volné blbnutí, štěňata to milujou.
Mám zkušenost, že když štěněti dopřejete odpovídající vyžití, hodně volného pohybu, hry s kamarády i s vámi, je pak s ním o dost lepší pořízení - prakticky nedělá takové ty nepříjemné věci, které nechcete - ty jsou většinou z přebytku energie a z nudy.

30.3.2016 11:06
petazlesa

XXX.XXX.252.50

Tak školku pro štěňata bohužel v okolí nemáme. Každopádně dík za rady. Samozřejmě, že se snažíme našeho hafana co nejvíc zaměstnat, hrát si, má i dost psích kamarádů.. šlo mi spíš o to, jak nastavit pravidla, když je doma a např. chce skákat na stůl, protože tam něco vidí.

30.3.2016 12:00
anonymx

XXX.XXX.27.66

V podstatě je to stejné jako s ročním dítětem. Předně musíte vy dávat pozor na to, co je životu nebezpečné, tedy horká voda na kraji stolu, kabely, apod. a pak na věci, které jsou cennější (mobil, ovladače, apod. Takové věci dávat tak, aby se k nim mrňous nemohl dostat v nestřežené sekundě ani omylem. A pak pevné nervy a obrovskou trpělivost. Pokud máte takové štěně jako já (tedy pokud nespí a to je minimálně, tak "pracuje") Já je mám naštěstí přes den sebou v práci a pak jsme do večera na cvičáku, ale mrně se vyspí v autě a doma opět "pracuje". Takže třeba skákání na stůl - v okamžiku kdy "pojme myšlenku" klidné ale důrazné "NE" a pokud se po vás podívá a nevyskočí, pochvala a okamžitá pochvala a odvedení pozornosti na pomazlení, hru apod. Pokud krade věci, což je u nás stav setrvalý, nijak nehonit ani nekárat, to přejde samo, naopak "poděkuji" že je hodná a pomáhá a vyměním za hračku. Tím se vyvarujete toho, že pes vám s tím bude utíkat.
Jinak venku hlavně přivolání - hra na schovávanou, měnění směru, apod. aby se naučil nejen perfektní přivolání, ale aby si hlídal on vás.

Přidejte reakci

Přidat smajlík