Strach z auta po nehodě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2016 12:31
indi

XXX.XXX.210.140

Dobrý den, loni na konci října jsme měli s manželem nehodu, kdy do nás zezadu narazil na křižovatce chlap. Na zadním sedadle byl připoutaný pes, který na to nijak nereagoval. Ještě ten den jsme si půjčili jiné auto a odjeli za rodinou. Po opravě auta jsme pak s ním normálně jezdili, ale na konci roku začal v autě vyšilovat, klepe se, má otevřenou tlamu a vyplazený jazyk. V autě se mu nic nestalo, neskřípli jsme ho pásem ani dveřmi, takže jeho chování připisujeme právě té nehodě. V době nehody se choval klidně, nelekl se, neštěkal, celou dobu, co se to řešilo, seděl na sedadle, za normálních okolností by se hrnul ven, když by nás viděl mimo auto...myslím si, že byl v šoku. Zkoušeli jsme ho vzít i do jiných aut a vše je v pohodě, takže opravdu má strach z našeho auta. O něco klidnější je, když sedí vepředu mně na klíně, ale to nechceme praktikovat. Co tedy můžeme dělat? Koupě nového auta by to sice vyřešila, ale tohle máme teprve tři roky.

31.3.2016 12:50
balisek

XXX.XXX.131.211

Postupujte jako při jakékoliv jiné fóbii - postupně snižujte vnímavost psa na příslušný podnět. Nechte psa do auta nastoupit, odměňte ho pamlskem a zas ho nechte vystoupit. Až mu to přestane vadit, zkuste totéž s nastartovaným motorem. V další fázi objeďte blok a psa celou dobu "uplácejte" pamlsky. Délku trasy postupně prodlužujte. Důležité je, abyste zpočátku jezdili jen na příjemná místa, kde se psu bude líbit. Zkrátka účelem je postupně vytěsnit negativní zážitek a nahradit ho pozitivními podněty.

31.3.2016 12:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jestli to správně chápu: nějakou dobu pak v tom autě ještě jezdil v klidu a pak najednou začal vyšilovat? Třeba mu něco vybavilo nepříjemnou vzpomínku..? Nevím, jestli je to správně, ale já bych to dělala jako dřív a snažila se, aby na mně pes nepoznal stres, který už asi máte(co zase bude pes vyvádět?!?) zatnula bych zuby a na jeho projevy bych vůbec nereagovala. Mému psu bývalo v autě blbě. Když začal popocházet a slintat(vzadu za přepážkou) bylo mi ho strašně líto, ale dál jsme se s mužem snažili navodit uvolněnou atmosféru, nic se neděje, kecáme o kravinách, smějeme se, výlet, pohodička...Pak už začal zvládat i dlouhé trasy v klidu, bez kinedrilu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2016 14:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolik mu je? Někteří psi se začnou stresovat v situacích, které jim dřív nevadily, když dospívají. Př. pes první dva Silvestry přežije bez úhony a petardy a ohňostroje mu nevadí, potřetí se málem zblázní. Stejně tak v autě, kdy po roce a půl, po dvou začne při cestě kvílet a vyšilovat.

31.3.2016 14:39
indi

XXX.XXX.210.140

balisek napsal(a):
Postupujte jako při jakékoliv jiné fóbii - postupně snižujte vnímavost psa na příslušný podnět. Nechte psa do auta nastoupit, odměňte ho pamlskem a zas ho nechte vystoupit. Až mu to přestane vadit, zkuste totéž s nastartovaným motorem. V další fázi objeďte blok a psa celou dobu "uplácejte" pamlsky. Délku trasy postupně prodlužujte. Důležité je, abyste zpočátku jezdili jen na příjemná místa, kde se psu bude líbit. Zkrátka účelem je postupně vytěsnit negativní zážitek a nahradit ho pozitivními podněty.

Dopředu si naskočí sám a hned se začne klepat, pamlsek si v tomto stavu odmítá vzít. Dozadu jít nechce. Už když zjistí, že jdeme k autu, tak táhne jinam, nebo se nám ještě předtím schová v domě. Jezdíme na chatu, k rodině, apod., cestu zná a ví, že ho čekají příjemné věci. Máme postroj do auta, kterým se provleče pás a je schopen se na tom málem oběsit, leze pod přední sedačky.

31.3.2016 14:43
indi

XXX.XXX.210.140

lesnížínka napsal(a):
Jestli to správně chápu: nějakou dobu pak v tom autě ještě jezdil v klidu a pak najednou začal vyšilovat? Třeba mu něco vybavilo nepříjemnou vzpomínku..? Nevím, jestli je to správně, ale já bych to dělala jako dřív a snažila se, aby na mně pes nepoznal stres, který už asi máte(co zase bude pes vyvádět?!?) zatnula bych zuby a na jeho projevy bych vůbec nereagovala. Mému psu bývalo v autě blbě. Když začal popocházet a slintat(vzadu za přepážkou) bylo mi ho strašně líto, ale dál jsme se s mužem snažili navodit uvolněnou atmosféru, nic se neděje, kecáme o kravinách, smějeme se, výlet, pohodička...Pak už začal zvládat i dlouhé trasy v klidu, bez kinedrilu.

Začalo to 25.12., jela jsem s ním vlakem za manželovou rodinou a večer už se v autě začal klepat, tak možná to způsobily ty otřesy vlaku, že si vybavil nehodu. Určitě znám cítí stres, zkoušeli jsme dělat jakoby nic, nemluvit na něj, nevšímat si ho, ale nezabírá to a poslední dvě jízdy byly akorát horší, je na pásu a leze nám pod sedačky. Když ho nepřipoutám, snaží se dostat za námi dopředu, kde je sice klidnější, ale furt se klepe a má otevřenou tlamu.

31.3.2016 14:44
indi

XXX.XXX.210.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kolik mu je? Někteří psi se začnou stresovat v situacích, které jim dřív nevadily, když dospívají. Př. pes první dva Silvestry přežije bez úhony a petardy a ohňostroje mu nevadí, potřetí se málem zblázní. Stejně tak v autě, kdy po roce a půl, po dvou začne při cestě kvílet a vyšilovat.

V květnu mu bude 7 let, v autě jezdí od osmi týdnů, většinu cest prospal a vzbudil se až u cíle.

1.4.2016 07:01
scylla

XXX.XXX.150.32

indi napsal(a):
Začalo to 25.12., jela jsem s ním vlakem za manželovou rodinou a večer už se v autě začal klepat, tak možná to způsobily ty otřesy vlaku, že si vybavil nehodu. Určitě znám cítí stres, zkoušeli jsme dělat jakoby nic, nemluvit na něj, nevšímat si ho, ale nezabírá to a poslední dvě jízdy byly akorát horší, je na pásu a leze nám pod sedačky. Když ho nepřipoutám, snaží se dostat za námi dopředu, kde je sice klidnější, ale furt se klepe a má otevřenou tlamu.

Sedněte si k němu dozadu a dovolte fyzický kontakt - nekonejšit, ale nechat ho, aby se u vás schoval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík