Dobrý den, potřebovala bych poradit..
Mám fenu, které se narodila 6.4. štěnata a má málo mléka. Byly jsme na veterině dostala injekci na spuštění, ale to není na furt jen na chvíly. Štěnata jí mají hned vydudlanou. Mačkala jsem cecíky a ted šlo jen trošičku ze dvou mléko. Má neustále vodu, kterou pije, granule a přítel jí zkoušel dávat ( protože je ze zemědělství) sušené mléko pro telata. To zmlsla, ale žádná změna. Má je horké... štěnata jsou trochu neklidná, když jsou sami tak spinkaj s mírným neklidem. Koupila jsem sušený mléko pro štěnata a nedám to do nich. Prostě ho ode mě nechtěj. Veterinářka říkala dokrmujte každý 3 hodiny, ale jak když nechcou? Jedně fenečka si trochu veme, ale to je vše. Pmohl by třeba i přidání tvarohu feně? Nebo jí mám cecíky chladit mokrým hadrem?
Z lahvičky co jsme koupily, ale ty dudlíčky jsou tvrdší a nemám je čím nahradit. Vůbec jim to mléko nechutná, ani když jsem udělala větší dirku do dudlíku. Váhově měly od 260-300 a ted maj 350-420... mám strach dva kluci mi umřeli. Měli křeče, který přestaly rozmasírováním, ale nezvládly to. Přitom veterinář řekl, že jsou v pořádku a jednomu píchnul obrovskou injekci vitamínů pod kůži a prej by na tom měl vydržet. Ale pít nechtěli, tak jsme jim dávali mléko stříkačkou. No každopádně mám strach, abych tyhle šly pěkně.
Renán
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit..
Mám fenu, které se narodila 6.4. štěnata a má málo mléka. Byly jsme na veterině dostala injekci na spuštění, ale to není na furt jen na chvíly. Štěnata jí mají hned vydudlanou. Mačkala jsem cecíky a ted šlo jen trošičku ze dvou mléko. Má neustále vodu, kterou pije, granule a přítel jí zkoušel dávat ( protože je ze zemědělství) sušené mléko pro telata. To zmlsla, ale žádná změna. Má je horké... štěnata jsou trochu neklidná, když jsou sami tak spinkaj s mírným neklidem. Koupila jsem sušený mléko pro štěnata a nedám to do nich. Prostě ho ode mě nechtěj. Veterinářka říkala dokrmujte každý 3 hodiny, ale jak když nechcou? Jedně fenečka si trochu veme, ale to je vše. Pmohl by třeba i přidání tvarohu feně? Nebo jí mám cecíky chladit mokrým hadrem?
Ach jo proč chová štěnata kde kdo, kdo o tom opravdu nic neví...Fena první dny produkuje mlezivo tohle spouští v podstatě neustále, mlezivo má vyšší obsah všech živin a štěnatum ho stačí většinou par kapek.Takže pokud se nejedná o abnormálně mléčnou fenu tak po zatahání vám nateče opravdu jen trocha.Je zcela běžné že štěnata 1-2 den nepřiberou nebo dokonce mužou trochu ztratit na váze přibírat začnou zpravidla až 2 nebo 3 den.Produkce mléka se řídí hlavně odběrem štěnat takže pokud je začnete krmit přestanou pít od feny a ta mléko opravdu ztratí.První den dva je celkem běžné neklid štěnat ono jim trochu trvá než se naučí s maminou spolupracovat na uspokojení všech požadavku.
Takže veterinářka mluví asi nesmysly. O mlezivu vím... já potřebuju vyřešit vařící cecky a málo mléka. A nebudu fenu brát každý den na veterinu jen proto, že to vet chce aby jí píchnul rozjíždák. Krmit štěnata nejde když nechcou. Vet říkala, že maj norm cucat od mámy a já k tomu každý 3 hod přikrmovat jenže to nejde. Jinak fena už mloezivo nemá má už mléko. ;)
Podle vás když jí z cecku nejde ani kapka, tak je to asi v pořádku. To že po porodu štěnda ztrácej vim.
Fenu mám normálně v kotci, tak mi tu ted podle mě trpí teplem. Přitom netopíme radši... Zneklidnujou mě jen ty vařící cecky...
Renán
napsal(a):
Takže veterinářka mluví asi nesmysly. O mlezivu vím... já potřebuju vyřešit vařící cecky a málo mléka. A nebudu fenu brát každý den na veterinu jen proto, že to vet chce aby jí píchnul rozjíždák. Krmit štěnata nejde když nechcou. Vet říkala, že maj norm cucat od mámy a já k tomu každý 3 hod přikrmovat jenže to nejde. Jinak fena už mloezivo nemá má už mléko. ;)
Podle vás když jí z cecku nejde ani kapka, tak je to asi v pořádku. To že po porodu štěnda ztrácej vim.
Fenu mám normálně v kotci, tak mi tu ted podle mě trpí teplem. Přitom netopíme radši... Zneklidnujou mě jen ty vařící cecky...
Štěnata dle toho co jste napsala za váhu přibírají takže mléka maji dostatek a proto ho ani od vás nechcou.
Musíte štěňata vážit, pokud možno ve stejnou dobu a pokud přibírají, tak fenka má dostatek mléka. jinak struky můžou být teplejší, důležité je aby nebyly zatvrdlé. Feně můžete změřit teplotu.Jinak mají štěňata dostatek tepla? jinak feně můžete přidat vývar z kuřete a vařené maso. Jinak toto jsem zkopírovala:
meltu naředit vodou a mlékem pro štěnka:Melta zvyšuje tvorbu mléka u všech savců, mám to bohatě ozkoušeno.Normální porcovaná melta zalít vodou a nechat 5 minut luhovat, pak do toho přidat mléko pro štěnka a dávat místo vody.
Horké cecky jsou první dny normální, nesmí zatvrdnout. Fenu cpěte co to dá a co jí chutná, preferovala bych maso a vývary, sladké bílé kafe z melty ( klidně sladit medem, nebo glukopurem), samozřejmě musí mít i vodu. Pro jistotu změřte teplotu, může být mírně zvýšená, ale nikoliv horečka. Pokud by byla horečka, tak okamžitě veta a atb. Zřejmě by se jednalo o počínající zánět ( dělohy, vemene).