MonikaVosahlova

XXX.XXX.89.195
Dobrý den, prosím o radu.
Dne 3.4.2016 jsem zakoupila černého labradora bez PP. Cena 4000, - paní mě dala na výběr ze čtyř štěňat, byla plachá, aby mi štěně dala, podepsala jsem s paní smlouvu, ve které ale bylo napsáno, že jsem převzala zdravého psa. Ještě ten den v noci jsem psa odvezla na psí pohotovost do Pardubic, zvracel a měl průjem. Veterinářka mi řekla, že pes podle očk.průkazu byl očkován, ale ve skutečnosti nebyl, navíc mi řekla že mu je max.6týdnů, což prodavající tvrdila že je 8týdenní. Štěně mělo Parmovirozu, veterinářka mi řekla, že si ho tam nechá a pokusí se ho vyléčit, ale že to štěně musí mít už delší dobu, takže prodávající o tom musela vědět, potřebovala se štěňat zbavit, aby alespon nějakou korunu z toho vrhu měla. Zkontaktovala jsem jí a prý mi pošle za štěně peníze zpět, a vynadala mi že jsem psa nikam vést neměla na veterinu, že bude kvůli mě mít problém.
Bohužel po týdnu (dnes) štěňátko na klinice zemřelo.
Chci se vás optat zda mám právo na jak vrácení peněz za štěňátko, tak i na náhradu nákladů za veterinu. Nezbylo mi po něm nic, jen spolu ztrávené odpoledne. Prosím poraďte. Děkuji moc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
MonikaVosahlova
napsal(a):
Dne 3.4.2016 jsem zakoupila černého labradora bez PP. Cena 4000, - paní mě dala na výběr ze čtyř štěňat, byla plachá, aby mi štěně dala, podepsala jsem s paní smlouvu, ve které ale bylo napsáno, že jsem převzala zdravého psa. Ještě ten den v noci jsem psa odvezla na psí pohotovost do Pardubic, zvracel a měl průjem. Veterinářka mi řekla, že pes podle očk.průkazu byl očkován, ale ve skutečnosti nebyl, navíc mi řekla že mu je max.6týdnů, což prodavající tvrdila že je 8týdenní. Štěně mělo Parmovirozu, veterinářka mi řekla, že si ho tam nechá a pokusí se ho vyléčit, ale že to štěně musí mít už delší dobu, takže prodávající o tom musela vědět, potřebovala se štěňat zbavit, aby alespon nějakou korunu z toho vrhu měla. Zkontaktovala jsem jí a prý mi pošle za štěně peníze zpět, a vynadala mi že jsem psa nikam vést neměla na veterinu, že bude kvůli mě mít problém.
Chci se vás optat zda mám právo na jak vrácení peněz za štěňátko, tak i na náhradu nákladů za veterinu. Nezbylo mi po něm nic, jen spolu ztrávené odpoledne. Prosím poraďte. Děkuji moc.
Právo na vrácení peněz byste měla, ale v případě neoznačeného štěněte bez PP nemáte šanci prokázat, že je to to štěně, co jste si od tamté baby koupila, takže když vás pošle do háje, tak nenaděláte vůbec nic .
Pokud vám vrátí aspoň kupní cenu, tak jásejte, a berte to jako ponaučení, že nemáte podporovat množitele nemocných, bázlivých štěňat, co je vyhazují z baráku v 6 týdnech!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně, příště kupte stěně s rodokmenem z chovatelské stanice.
MonikaVosahlova
napsal(a):
Proč řešíte situaci, do které jste se dostala sama vlastní hloupostí?
Radit jste se měla před nákupem štěněte od někoho, komu se musí tzv. "zaplatit fena".
Kdybyste raději zachránila nějakého chudáka z útulku.
V tomhle ohledu fakt neznám bratra .

Bohužel v tomhle případě ani smlouva nepomůže, pokud štěně nebylo čipované. Možná bych zkusila dupnout na veterináře, který je označen v očkovacím průkazu. Pokud množitelka údaje v průkazu falšovala, tak to taky řešte - viz odkaz. Jen doufám, že jste pro příště poučeni.
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/policie-jde-po-mnozirnach-psu-krute-je-tam-trapi-a-falsuji-razitka.html.

MonikaVosahlova
napsal(a):
No...
Máte asi tak stejné právo na vrácení peněz jako člověk, který zjistí, že ty zlaté hodinky co koupil od cikána na parkovišti zlaté nejsou.
Tzn. váš nárok možná právně existuje, ale v reálu se nedočkáte ničeho, protože jste se už vůbec koupí takového zvířete dopustila stejné boty, jako se dopustí člověk nakupující parfémy a hodinky od cikánů.
Příště to chce víc přemýšlet a do koupi štěněte vložit aspoň tolik námahy, jako do nákupu nového mobilního telefonu.
Zrovna vcera jsme mela x hodin dlouhou "debatu" na fb o tom co je PP a co neni...
Chjo, vite podobne dopadli moje rodice pred 16 lety, stene melo cca 4 tydny a nastesti to nebyla psinka, ale zapal plic a Cakinek se z toho dostal... Pro me to bylo pouceni proto, abych si poridila psa s PP, ktery bude urcite ockovany a urcite pujde z domu nejdriv 50. den...
Jasejte pokud vam fakt posle aspon tu kupni cenu. A priste nepodporjte mnozitele a parazity. Bud udelejte dobrej skutek a najdete si partaka v utulku.. Pokud opravdu trvate na plůemeni tak si vyberte stene od slusneho chovatele s PP. Jen myslete na to, ze je i v PP chovu dukladne vybirat! Nekupujte prvni stene co se vam namane, ale zjistete si o chovkach co nejvic!
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Potřebuje pitevní zprávu, jinak nijak nedokážete že štěně uhynulo na parvovirózu (parvoviróza nikoli parmoviróza).
Co máte ve smlouvě napsáno ohledně úhynu štěněte ? Záruční doba tam nějaká je.
Jestli se nedá s chovatelkou domluvit po dobrém, budete na to muset jít přes právníka, můžete se obrátit na ČOI, nebo animaleye (http://www.animaleye.cz/) Provádějí právní poradenství.
Jen mě překvapuje "Veterinářka mi řekla, že pes podle očk.průkazu byl očkován, ale ve skutečnosti nebyl" Jak to de poznat že pes podle průkazu byl očkován a ve skutečnosti ne ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Sam 90210
napsal(a):
Potřebuje pitevní zprávu, jinak nijak nedokážete že štěně uhynulo na parvovirózu (parvoviróza nikoli parmoviróza).
Co máte ve smlouvě napsáno ohledně úhynu štěněte ? Záruční doba tam nějaká je.
Jestli se nedá s chovatelkou domluvit po dobrém, budete na to muset jít přes právníka, můžete se obrátit na ČOI, nebo animaleye (http://www.animaleye.cz/) Provádějí právní poradenství.
Jen mě překvapuje "Veterinářka mi řekla, že pes podle očk.průkazu byl očkován, ale ve skutečnosti nebyl" Jak to de poznat že pes podle průkazu byl očkován a ve skutečnosti ne ?
S tou pitevní zprávou i smlouvou si může vytapetovat obývák, když neprokáže (a to neprokáže), že je to to konkrétní štěně, od konkrétní ženské. Ona řekne, že prodala zdravé, očkované štěně v 8 týdnech, a zadavatelka si všehno vymyslela..., štěně někam prodala, a ještě z ní chce vytřískat prachy...
... a ve finále ještě zažaluje zadavatelku za nactiutrhání...
MonikaVosahlova
napsal(a):
Tohle už je několikáté přispěvek s podobným obsahem...

Když si koupíte kolo od člověka ze sousedního města, máte kupní smlouvu, tak si s tou smlouvou vytapetujete wc ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Když si koupíte kolo od člověka ze sousedního města, máte kupní smlouvu, tak si s tou smlouvou vytapetujete wc ?
Představte si, že každé kolo má výrobní číslo, a některá dokonce i čip!

napsal(a):
No, když ten člověk popře, že by vás nebo to kolo kdy viděl...
ono záleží na tom, jestli se ze smlouvy dokazatelné, že se jedná o to konkrétní zboží. u štěněte s PP, které je trvale označené, je to jasné. ale štěně bez PP, to je jak auto bez winu.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
ivulka2
napsal(a):
Tohle už je několikáté přispěvek s podobným obsahem...
Od března už 3. úhyn na parvu tady na infaune

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Představte si, že každé kolo má výrobní číslo, a některá dokonce i čip!
Nemám na kole ani jedno čísílko, byla tam samolepka, na starším štítek. přesto ho můžu prodat s kupní smlouvou a pokud smlouvu nedodržím, ponesu následky.
prodáte stůl, cihly, obilí, kočku. to je fuk. zákony platí pro všechny.
co budete říkat o hrnku ?
MonikaVosahlova
napsal(a):
Žádné peníze vám u netetovaného a nečipovaného bezpapíráka nikdo nevrátí. Neměli jste šetřit a chgytračit, měli jste si připlatit a koupit nezaměnitelně označené štěně s PP z chovatelské stanice. Takhle áte smůlu a snad příště budete chytřejší a nebudete podporovat množitele nemocných bezpapíráků co to prodávají neočkované v 6 ti týdnech. Za blbost a neznalost se vždy platí.

Furt něco umírá na parvu, je to fakt hustý jak je to tu zamořený. ani na smajl už to není.
víte že platí i telefonická smlouva ? a nikdo vás vidět nemusí.
ale těmto radit je blbost, sorry.
napsal(a):
Nemám na kole ani jedno čísílko, byla tam samolepka, na starším štítek. přesto ho můžu prodat s kupní smlouvou a pokud smlouvu nedodržím, ponesu následky.
Štěně musí být nezaměnitelně označeno (tetováno nebo čipováno), aby šlo doložit, že jde o to konkrétní štěně, pak by bylo dokazování a prokazování jednodušší. Tady si myslím, že má zadavatelka smůlu a těžko něco vysoudí a dobrovolně jí peníze množitelka bezpapíráků asi nevrátí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Já na každém kole měla na rámu vyražené výrobní číslo (ale je fakt, že nemám žádný šunty, co montoval nezletilý číňan za hrstku rýže).
Prodat si můžete co chcete, otázkou je jestli vám to někdo dokáže - a to je bohužel případ i neoznačených bezpapírových štěňat

napsal(a):
Ale tak platí, akorát vymahatelnost toho práva hodně pokulhává a pokud nebudete mít doklad, že bylo prodáno nějaké konkrétní zvíře, tak se těžko něčeho domůžete, prodejce může všechno zapřít. Prostě domoci se nějakých práv i s písemnou smlouvou se všemi náležitostmi je hodně obtížné a i když se domůžete, druhá strana vám nemusí nic zaplatit a vy nezmůžete nic. Natož při nějaké telefonické domluvě. To funguje jen a pouze pokud druhá strana také chce plnit své povinnosti.
napsal(a):
Furt něco umírá na parvu, je to fakt hustý jak je to tu zamořený. ani na smajl už to není.
víte že platí i telefonická smlouva ? a nikdo vás vidět nemusí.
ale těmto radit je blbost, sorry.
Hezká teorie, ale v praxi to u bezpapírových neoznačených štěňat funguje jinak. Myslím si, že se s penězma může rozloučit a u soudu je bez šance. I když o čtyči litry se nikdo soudit asi nebude. Nemá kupovat neočkované bezpapíráky z množíren, poučení pro příště.

Zas to tak nepřehánějte. jo, spoléhá se na usedlé čechy, že se bránit nebudou, proto ta cena.
už jste někdy koupili něco použitého na netu ? zboží neodpovídá popisu, vrátím, dostanu peníze zpět včetně nákladů na vrácení a nazdar. jestli si tady všichni nechají šlapat po hlavě, prosím, nedivím se, že tu mají zloději a podvodníci takový ráj.
kdo se na takový případ nepřipravil, dobře mu tak.
ale nevymlouvejte mi, že pes je jiné zboží než čínský telefon, který má jen jedno výrobní číslo pro milion kusů. nečeká se u něj reklamace pro necitlivé sklo tak jako se u bez pp nečeká reklamace pro křivé zuby. hloupost je podepsat smlouvu, která je v rozporu se skutečností. fakt to takovým padlým na hlavu přeji.
nic ve zlém. pokud je smlouva k ničemu, proč existuje ? spadněte na zem.

4 litry ty krááááso jdu taky množit
nikdo mě nezažaluje, nic vracet nemusím, juhú. díky za radu, ifauno.).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
bilusik
napsal(a):
Ale jdi ty brepto rozvíjet svoje teorie radši někam jinam, tady ti to fakt nikdo nebaští...
No, je fakt, že megííí už je tady těma blábolama tak provařená, že ji ani nikdo nemůže brát vážně - ale obdivuju její vytrvalost v sebeztrapňování se!

bilusik
napsal(a):
Ale jdi ty brepto rozvíjet svoje teorie radši někam jinam, tady ti to fakt nikdo nebaští...
Tohle je vaše teorie. tvoje taky, chovateli.) tak co se pak rozčilujete. místo abyste jim pohrozili i kdyby něčím vymyšleným, tak jim řeknete jak je nikdo nepotrestá. fakt jsi třída.).
napsal(a):
Tohle je vaše teorie. tvoje taky, chovateli.) tak co se pak rozčilujete. místo abyste jim pohrozili i kdyby něčím vymyšleným, tak jim řeknete jak je nikdo nepotrestá. fakt jsi třída.).
To si tu mám kvůli zadavatelce, co chtěla ušetřit a naletěla vymýšlet nějaké pohádky, které nejsou pravda ? Prostě tu lidi napíší pravdu, tak jak to je v praxi - a ne smyšlené teorie. Ty jsi teda fakt taky v uvozovkách třída. Radit tu lidem, ať si vymýšlí a píší nesmysly...

bilusik
napsal(a):
To si tu mám kvůli zadavatelce, co chtěla ušetřit a naletěla vymýšlet nějaké pohádky, které nejsou pravda ? Prostě tu lidi napíší pravdu, tak jak to je v praxi - a ne smyšlené teorie. Ty jsi teda fakt taky v uvozovkách třída. Radit tu lidem, ať si vymýšlí a píší nesmysly...
Jako kdyby to bylo něco nového, viď
množte, je to výnosné a beztrestné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Jako kdyby to bylo něco nového, viď
množte, je to výnosné a beztrestné.
Jestli berete nějaký drogy, tak změňte dealera, protože vám prodává nějaký svinstvo (že dokážete plodit takový debiloviny ve stavu příčetnosti nevěřím...).
Příspěvky megiíí čtu už jen proto, abych se pobavila jakou krávo.vinu zase vymyslela! Reagovat se na ně nedá, většinou to nemá hlavu ani patu.
Např. - cituji megiíí: "už jste někdy koupili něco použitého na netu ? zboží neodpovídá popisu, vrátím, dostanu peníze zpět včetně nákladů na vrácení a nazdar".
Musím se smát. To megiíí asi ještě neslyšela o lidech, kteří si objednali např. mobil a přišla jim krabice a v ní kdo ví co, hlavně ne ten mobil?! A co si ti lidi pomohli? Prodejce se nedohledal a i když snad měla policie úspěch a podvodníka našla, ten nic nemá, takže poškozeným stejně nikdo nic nevrátí.
Kolo skutečně má výrobní číslo, stejně tak jako např. elektronika. I zvířata musí být identifikovatelná, aby se o ně člověk mohl vůbec soudit.

ivulka2
napsal(a):
Čím to že nevěřim ani jednomu... vždy téměř shodna historka.Zadavatel neví jak koupit štěně a naa co si dát pozor ale ví že existuje ifauna.
Tak nějak...

Jo jo, jsem úplně mimo a proto tady všem množkám přeju víc takových jako jste vy.
země původu plemen a standardy mi stačily, již vím, že výše iq vám na to nestačí.
co dělají množky je jedna věc, smlouva je věc druhá.
věřím, že když sem kupec přišel a uviděl jak se tady sami shazujete, šel pro bezpp.
tyto diskuze tu zůstávají hodně dlouho, občas je dobré na to myslet, než se řekne, že je něco nevymahatelné, beztrestné. nevěděla jsem, že je pro vás tak těžké pochopit pár slov, sorry.

koňadra
napsal(a):
Příspěvky megiíí čtu už jen proto, abych se pobavila jakou krávo.vinu zase vymyslela! Reagovat se na ně nedá, většinou to nemá hlavu ani patu.
Např. - cituji megiíí: "už jste někdy koupili něco použitého na netu ? zboží neodpovídá popisu, vrátím, dostanu peníze zpět včetně nákladů na vrácení a nazdar".
Musím se smát. To megiíí asi ještě neslyšela o lidech, kteří si objednali např. mobil a přišla jim krabice a v ní kdo ví co, hlavně ne ten mobil?! A co si ti lidi pomohli? Prodejce se nedohledal a i když snad měla policie úspěch a podvodníka našla, ten nic nemá, takže poškozeným stejně nikdo nic nevrátí.
Kolo skutečně má výrobní číslo, stejně tak jako např. elektronika. I zvířata musí být identifikovatelná, aby se o ně člověk mohl vůbec soudit.
A už víte o dobírce nebo to k vám ještě nedošlo ? balík se otevře na poště a pošta výplatu zastaví. jděte si to ověřit, než zas řeknete jak to není možné.
napsal(a):
Jo jo, jsem úplně mimo a proto tady všem množkám přeju víc takových jako jste vy.
země původu plemen a standardy mi stačily, již vím, že výše iq vám na to nestačí.
věřím, že když sem kupec přišel a uviděl jak se tady sami shazujete, šel pro bezpp.
tyto diskuze tu zůstávají hodně dlouho, občas je dobré na to myslet, než se řekne, že je něco nevymahatelné, beztrestné. nevěděla jsem, že je pro vás tak těžké pochopit pár slov, sorry.
O výši tvého IQ, si tu po těch tvých teoriích a nesmyslných příspěvcích a o tom jak si máme vymýšlet a nepsat tak jak to je, také neděláme iluze...
koňadra
napsal(a):
Souhlasím, ta tu píše kravi.ny a nesmyslné teorie dost často.
V poslední době se skutečně tady několikrát řešila parvoviróza a následný úhyn štěněte. A dokonce byly z CHS. Zajímavé, že pak ozvalo pár hlasů, které zpochybňovali, zda štěně bylo koupené už nemocné a zda se náhodou nenakazilo někde cestou. Při dotazu na jméno CHS se pak bylo doporučováno nic neuvádět, protože by to mohlo být bráno jako pomluva.
K zadavatelce:. Žel, skutečně se musí spoléhat na dobrou vůli prodávající. Obávám se, že případné soudní poplatky by převýšili cenu psa.

napsal(a):
Tuhle reakci nějak nechápu. Pokud jde o nečipované, tj. složitě identifikovatelné štěně, tak se těžko něčeho domůžete, to je prostě fakt. To by muselo mít nějaké nezaměnitelné znaky uvedené ve smlouvě, což je krapet nereálné. Nebo vizuální + screenshoty z inzerce by se možná daly použít. Ale on se bude těžko soudit někdo, kdo šetří na pořízení štěněte s tím, že náklady na řízení budou x krát vyšší než pořizovací cena vč. následné vet péče.
Zadavatelka podepsala, že převzala zdravé štěně, jinak ji ho chovatelka nechtěla dát, proč asi.
Prostě já si taky myslím, že má zadavatelka smůlu, měla zjištovat dřív, co vše koupí bezpapíráka riskuje... zdraví štěněte, povaha, rasa, nevymahatelnost práva... těžko něco vracet, nebo chtít za to peníze zpět, když nedokáže, že to ono je skutečně ono, pokud to není zaneseno ve smlouvě... číslo štěněte, čip, to tady myslím že určitě nebylo.
Nepodepisovala bych nikdy, že přebírám zvíře 100% zdravé, to přeci nemůžu s jistotou vědět. Určitě je dobré sledovat to zvíře nějakou dobu, mít s ním kontakt, vidět jak se projevuje. Taky je přece nějaká ochranná doba pokud by se něco projevilo, třeba i dědičného a ta má být ve smlouvě uvedena, něco jako záruka...
Ono stačí to tady na fauně prošmejdit, přečíst různé diskuze, poznat úskalí koupě, co vše mít ve smlouvě, zjistit si vše o konkrétní chovce... Určitě je lepší vymahatelnost práva pořízení štěněte s pp než bez pp, už a hlavně díky číslu, čipu, který musí být ve smlouvě uvedeno.
Já, jak budu v budoucnu kupovat štěně, tak jedině s pp...! A to jsem to původně vůbec tak neřešila, jako po pročtení diskuzí a k tomu požadování té které rasy a povahy psa (mimo jiné)
Jinak, někteří koupí, prohloupí a pak teprve zjišťují a hledají kdejaké diskuze, kde by položili dotaz... není důvod nevěřit, zadavatel/ka to najde, hledá, až když se něco špatného stane. Pochopitelně jejich chyba, nejdřív zjišťovat, pak kupovat. Asi tak no.
Ač se s Megíí dost často přu, v tomhle jí musím dát za pravdu. Každé zboží máte právo reklamovat bez ohledu na to, zda má či nemá nějaké nezaměnitelné označení. Když se Vám rozpadnou boty, taky nemají žádné unikátní číslo.
Horší to bude s prokazování míry zavinění chovatele. Zadavatelka by musela mít oficiální pitevní / laboratorní nález, že se opravdu jedná o parvo a že čas mezi odběrem a propuknutí nemoci kratší, než má parvo inkubační dobu.
No a pak je otázka, zda zadavatelka bude mít "žaludek" na to, aby se s chovatelkou dotahovala. Po dobrém to asi nepůjde, tudíž by celou záležitost musela řešit soudně jako občansko-právní spor.
Nechtěla dát, myslím tím, ani do ruky, pohladit, pomazlit, zjistit, jak se chová... tak jsem to z popisu pochopila... a to si myslím, je taky už při nejmenším divné a mělo by člověka trknout před převzetím psa, podepsáním smlouvy, to je jak kupovat zajíce v pytli... byť vidíme, že je to zajíc a né prase, ikdyž co z toho u chovatele bez pp vyleze, není úplně jisté. Chovatel tady myslím kohokoliv, komu se fena otřela o psa a něco z toho vyleze.
Ale samozřejmě je to o tom, zjistit si vše, co lze o chovateli a jeho psech předem.

"Horší to bude s prokazování míry zavinění chovatele"
z obecného hlediska - dle NOZ platí, že pokud se vyskytne vada do půl roku od koupě, pak se má za to, že se jedná o vadu výrobní a břemeno dokazování, že to tak nebylo, je na straně výrobce (zde chovatele). A navíc - dle tvrzení zadavatelky, vezla již nemocné štěně na veterinu druhý den, inkubační doba parva je tuším 3-7 dní.
balisek
napsal(a):
Ač se s Megíí dost často přu, v tomhle jí musím dát za pravdu. Každé zboží máte právo reklamovat bez ohledu na to, zda má či nemá nějaké nezaměnitelné označení. Když se Vám rozpadnou boty, taky nemají žádné unikátní číslo.
Horší to bude s prokazování míry zavinění chovatele. Zadavatelka by musela mít oficiální pitevní / laboratorní nález, že se opravdu jedná o parvo a že čas mezi odběrem a propuknutí nemoci kratší, než má parvo inkubační dobu.
No a pak je otázka, zda zadavatelka bude mít "žaludek" na to, aby se s chovatelkou dotahovala. Po dobrém to asi nepůjde, tudíž by celou záležitost musela řešit soudně jako občansko-právní spor.
Přesně na tohle jsem se chtěla zeptat. Argument, že štěně bez PP nelze " reklamovat" protože není nezaměnitelně označené, tu padá dost často. Mně to tak samozřejmé nepřipadá. Prodej se řídí Novým občanským zákoníkem a tam potřeba mít označení zboží nikde uvedena není.
Když si koupím nové kozačky, tak cena může lehce převýšit 4000 a při reklamaci nikdo po mně nechce, abych dokazovala, že jsou to skutečně ty, co jsem kupovala.
Některé přispěvatelky tu, na fauně, pracují v pet shopech a taky jistě musí řešit reklamaci prodávaných zvířat. Pochybuji, že nějaké morče je nezaměnitelně označené.
Tak bych se chtěla zeptat, zda se někdo v reálu setkal s případem, že soud zamítl případ pouze proto, že nebylo štěně označené.
Stranou ponechávám, že případné soudní poplatky mohou být tak vysoké, že převýší cenu štěněte.

aj
napsal(a):
Přesně na tohle jsem se chtěla zeptat. Argument, že štěně bez PP nelze " reklamovat" protože není nezaměnitelně označené, tu padá dost často. Mně to tak samozřejmé nepřipadá. Prodej se řídí Novým občanským zákoníkem a tam potřeba mít označení zboží nikde uvedena není.
Když si koupím nové kozačky, tak cena může lehce převýšit 4000 a při reklamaci nikdo po mně nechce, abych dokazovala, že jsou to skutečně ty, co jsem kupovala.
Některé přispěvatelky tu, na fauně, pracují v pet shopech a taky jistě musí řešit reklamaci prodávaných zvířat. Pochybuji, že nějaké morče je nezaměnitelně označené.
Tak bych se chtěla zeptat, zda se někdo v reálu setkal s případem, že soud zamítl případ pouze proto, že nebylo štěně označené.
Stranou ponechávám, že případné soudní poplatky mohou být tak vysoké, že převýší cenu štěněte.
Tady je okopírovaný článek z časopisu týden. Citace: "Podvedení lidé narážejí na to, že se prodejcům nedaří prokázat, že neduživé štěně pocházelo právě od nich."
http://milusehorska.cz/novinka/tovarny-na-stenata/.
Rozhodně bych udělala co se dá, aby nepodstivá chovatelka nad tím jen nemávla rukou!
Ovšem, prokázání nemoci, na co opravdu uhynulo a měla na to papír, myslím něco stojí a soudní výlohy taky, nebo ne? Nevím kolik, jen odhaduji, k tomu čas, atd. Když někdo koupí co nejlevnější štěne, asi nebude chtít investovat dále, nevím...
Ale určitě by to nemělo chovatelům, množitelům jen tak projít, ikdyž asi často prochází. Jinak by to takhle přece nedělaly, ne?
Takže soudit se a dokazovat může, právo na to samozřejmě má. Otázka, jaký bude výsledek.
aj
napsal(a):
Zvíře je asi něco jiného než boty. O botách mám účet z obchodu, že jsem je tam koupila. Jinak se se mnou ani nikdo bavit nebude. Asi je malá pravděpodobnost, že budu reklamovat jiné boty. Ale se štěnětem je to něco jiného, pokud "chovatelka" neuzná svůj podíl viny sama, tedy nepřizná, že se jedná skutečně o její štěně, je to prakticky nedokazatelné.
To Ollie: Dlouhý odkaz jsem si přečetla, ale zmínku o potřebě nezaměnitelného označení jsem tam nenašla.
Citace, kterou uvádíte, mluví o něčem jiném- je to o nemožnosti dokázat, že vůbec k prodeji došlo, ale pokud existuje kupní smlouva, tak ta dokazuje, že k prodeji skutečně došlo.
To Koňadra: ne, účtenku samozřejmě kupující nemá. Jenže účtenka de facto nahrazuje kupní smlouvu a tu v tomto konkrétním případě zadavatelka má.
BTW- doufám, že u nás nedojde k prodávání štěňat v obchodech ( jak je propagováno ve výše zmíněném odkazu).

paní mě dala na výběr ze čtyř štěňat, byla plachá, aby mi štěně dala, podepsala jsem s paní smlouvu, ve které ale bylo napsáno, že jsem převzala zdravého psa.
Nejsem skalní odpůrce psů bez PP, ale už jen to, že štěňata labíků byla plachá (pár vrhů jsem viděla a štěňátka byla vždy velmi živá a kontaktní...i když vyjímka se může asi vyskytnout všude)
...i celé s tou smlouvou mi přijde zvláštní.
Obávám se, že slušný odchovatel štěňat bez PP by se s vámi moná snažil dohodnout, tady si myslím, že rádodobychovatelka bude spoléhat na to, že se s ní nebudete soudit...
Já bych zkusila nejprve dohodou, následně nějaký "výhružný" dopis od advokáta...také záleží na tom, jakou má "paní chovatelka" hroší kůži, někdy "bububu" pomůže...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Je to marný, je to marný, je to marný a jak vidno stále se o množírnách a množitelích mluví málo...
Peníze zpět ani nedostanete, vzala jste si neoznačenýho psa a těžko někomu něco prokážete...
Doporučuji načíst něco o množitelích, o chovu psů, co je to průkaz původu, chovatelská stanice, očkování, atd... A pro příště by to chtělo investovat více času do výběru štěněte...

Stejně mi přijdou všechny ty příspěvky o parvoviroze jak přes kopírák. A zadavatelka dotazu už se neozve. Nějak jí stačí, že rozpoutala diskuzi o psech bez PP.
Jak popisuje ty podmínky, za kterých štěně odebírala - tak za takových podmínek by si mohl vzít snad štěně jen - no dejme tomu nesvéprávný.
A píše o 4.000, - ? To se mi snad jen zdá.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Největší problém vidím v absenci pitevní zprávy, bez toho není jak dokázat na co štěně uhynulo. Rozhodně bych to nenechala jen tak být protože je štěně bez PP.Nebylo by na škodu jak psala sardullah, poslat dopis od právníka a chovatelku trošku postrašit...
MonikaVosahlova

XXX.XXX.89.195
Starej se o sebe "orionko".
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
Stejně mi přijdou všechny ty příspěvky o parvoviroze jak přes kopírák. A zadavatelka dotazu už se neozve. Nějak jí stačí, že rozpoutala diskuzi o psech bez PP.
Jak popisuje ty podmínky, za kterých štěně odebírala - tak za takových podmínek by si mohl vzít snad štěně jen - no dejme tomu nesvéprávný.
A píše o 4.000, - ? To se mi snad jen zdá.
Že by troll ? co by z toho zadavatel měl ? jednou je to pes s PP, pak od IBC, teď bez PP, přijde mi divný ten podrobný popis těch podezřelých věcí čeho všeho si majitelé všimli a stejně si to štěně koupili, u všech třech příspěvku velmi podobný..
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Nebo že by nějaká množka takhle chtěla vyloudit, jak se z takových případů může vykroutit z hlediska práva ?
Sam 90210
napsal(a):
Největší problém vidím v absenci pitevní zprávy, bez toho není jak dokázat na co štěně uhynulo. Rozhodně bych to nenechala jen tak být protože je štěně bez PP.Nebylo by na škodu jak psala sardullah, poslat dopis od právníka a chovatelku trošku postrašit...
Blbost, za dopis od právníka by musela zadavatelka zaplatit - a to když šetřili a kupovali co nejlevnější štěně bez PP, tak investovat do právníka určitě nebudou. A k čemu postrašení, když se ho třeba nikdo nelekne - jen vyhozené peníze. A právníci a případný soudní spor by několikrát převýšil cenu štěněte a výhra je velmi velmi nejistá...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Dnes už existuje spousta právníku co si ty první kroky neúčtují. vše záleží na dohodě a i kdyby takový dopis nebude stát žádné tisíce.Rozhodně lepší než se jít zahrabat a nedělat nic.
No a jak dokážu že to štěně je od toho prodávajícího? A přes soudy se 4000 nevyplatí, výsledek nejistý takže ve výsledku to bude stát moc a jen tak množitel prachy nedá to je jasné. Jo sice je nějaká smlouva ale on bude říkat že tohle jeho štěně nebylo, navíc přece ve smlouvě je že nový majitel přebral zdravé štěně...To co je levné je ve výsledku hodně drahá sranda.
Sam 90210
napsal(a):
Dnes už existuje spousta právníku co si ty první kroky neúčtují. vše záleží na dohodě a i kdyby takový dopis nebude stát žádné tisíce.Rozhodně lepší než se jít zahrabat a nedělat nic.
Nevím, právník si za dopis naúčtuje nejmíň 1500 Kč. moje zkušenost. Možná pokud se mu zdá že bude v případném soudním sporu úspěšný tak si nic nevezme.
Ale pokud nechce z lidí tahat peníze tak takový spor co se tu řeší se bude snažit vymluvit.

Velebnosti, já bych se na to vyp*dla, pokud nedá prachy dobrovolně, tak vééélké ponaučení na příště, až si zas půjdete vybírat štěňátko.
Jen pro zajímavost a neberte to jako rýpání (spíš jsem zvědavá)...na kolik inzerátů jste odpověděla, než jste si vybrala prodávající (toto plemeno není žádná rarita, aby to byl jediný vrh v ČR), u kolika chovatelů (s PP i bez) jste se byla podívat? A co nakonec rozhodlo, že jste koupila štěně zrovna tady...cena?bylo to v místě vašeho bydliště? protože rozhodně né super socializovaná štěňata a hezké, vstřícné chování chovatelky (zajímala se vůbec o vás, jestli už jste pejska měli, do jakých podmínek její vypiplané psí mimčo odvezete, jaký mají štěňata režim, čím je do teď krmila a čím je chcete krmit vy? Ujistila se, že víte, co od plemene čekat a jestli se k vašemu stylu života hodí?...
Na to bych se totiž já určo ptala...a ne "podepiš smlouvu, dej sem prachy, tady máš psa a čus buřt bambus...starej se."
štěňátko za chování té ženštiny zaplatilo životem a vy psychickou a finanční ztrátou...smutné...ale jsem si jistá, že příště už budete chytřejší (chybama se člověk učí)
Markéta80
napsal(a):
No a jak dokážu že to štěně je od toho prodávajícího? A přes soudy se 4000 nevyplatí, výsledek nejistý takže ve výsledku to bude stát moc a jen tak množitel prachy nedá to je jasné. Jo sice je nějaká smlouva ale on bude říkat že tohle jeho štěně nebylo, navíc přece ve smlouvě je že nový majitel přebral zdravé štěně...To co je levné je ve výsledku hodně drahá sranda.
Přesně. Rady na dopisy od právníků a soudy, to je naprostý nesmysl. Musí se z toho zadavatelka poučit a nekupovat 6 ti nedělní neočkované levné bezpapíráky z množáren bezapíráků - to je jediná smysluplná rada.
Arni
napsal(a):
Nevím, právník si za dopis naúčtuje nejmíň 1500 Kč. moje zkušenost. Možná pokud se mu zdá že bude v případném soudním sporu úspěšný tak si nic nevezme.
Ale pokud nechce z lidí tahat peníze tak takový spor co se tu řeší se bude snažit vymluvit.
Obávám se, že ani žádný právník nepůjde do sporu o 4 tisíce - jaký by měl z toho honorář? To svůj čas raději věnuje na větší ryby než takovou prkotinu (z jeho pohledu). Pro právníka to není o tom jestli se to dá či nedá vyhrát.
bilusik
napsal(a):
Přesně. Rady na dopisy od právníků a soudy, to je naprostý nesmysl. Musí se z toho zadavatelka poučit a nekupovat 6 ti nedělní neočkované levné bezpapíráky z množáren bezapíráků - to je jediná smysluplná rada.
Snad se poučí. těch varovných signálů tam bylo dost . Já jela k chovatelce když štěnatům byl měsíc a byla jsme tam 4h , vyptávala se ona a i já. Pak jakou dobu jsme seděla mezi štěnatama než jsem si vybrala a zaplatila zálohu na určité štěně s tim že pokud by se mě cokoliv nezdálo tak zálohu nedam a poděkuji a odejdu. Přece jenom je to závazek na hodně let. To co udělala zakladatelka je jak přebrat štěně na parkovišti, ale to je to proč s PP když skoro to samé můžu mít za 1/3 ceny a ted nemá ani peníze a ani psa

Vsadila bych, že už se zadavatelka diskuze neozve. Je to celé blaf. Proč "chovatelku" nejmenuje ?

Zadavatelka se ozvala : "Starej se o sebe "orionko"."
To je takový hezký věcný příspěvek od někoho, kdo má problém a snaží se něco skutečně dozvědět...asi jsi trefila hřebíček na hlavičku, orionko
napsal(a):
Zadavatelka se ozvala : "Starej se o sebe "orionko"."
To je takový hezký věcný příspěvek od někoho, kdo má problém a snaží se něco skutečně dozvědět...asi jsi trefila hřebíček na hlavičku, orionko
Tak upřimně, ani se moc zadavatelce nedivím. U všech podobných příspěvků se totiž strhne lavina a v prvních 20-30 reakcích nečte nic jiného, jen že je totálně blbá, protože naletěla.
Nechci se zadavatelky zastávat, jenže to, že naletěla už sama ví a podobnou blbost už neudělá. A pokud " má problém a snaží se něco skutečně dozvědět tak nejspíš by ocenila radu, zda existuje nějaká cesta, jak dostat zpátky peníze za štěně- a tu zde nedostala.

aj
napsal(a):
Tak upřimně, ani se moc zadavatelce nedivím. U všech podobných příspěvků se totiž strhne lavina a v prvních 20-30 reakcích nečte nic jiného, jen že je totálně blbá, protože naletěla.
Nechci se zadavatelky zastávat, jenže to, že naletěla už sama ví a podobnou blbost už neudělá. A pokud " má problém a snaží se něco skutečně dozvědět tak nejspíš by ocenila radu, zda existuje nějaká cesta, jak dostat zpátky peníze za štěně- a tu zde nedostala.
Když ta rada prostě není ! Navíc píše hned v prvním, že "chovatelka" jí peníze za štěně je ochotná vrátit. Tak ať je ráda a nevymýšlí si ještě veterinární péči ! Kdyby štěně bylo s PP, mohla by se obrátit na klub s tím, že si myslí, že jí vědomě prodala štěně s parvovirozou, že má parvo v chovu. Ale takhle ? Babo raď, když rada není.
aj
napsal(a):
Napsali jsme jí, jaká je skutečnost, že peníze zpátky už s největší pravděpodobností asi nedostane (pokud se nedohodnou po dobrém) a u případného soudu, že nemá valnou šanci. Nic jiného smysluplného na to radit nejde, jen že se má z chyby poučit a nekupovat 6 ti týdenní neočkované a nečipované bezpapíráky od množitelek bezpapíráků.

Vlastně ty rady, či spíš připomínky nejsou určeny ani tak jí, jako ostatním případným zájemcům o štěně z pochybného "chovu". Jí už nic nepomůže, ale třeba jinému...
Možná za tím účelem byla diskuze založená. Ale pak nevím, proč ta agresivita vůči mé osobě.
napsal(a):
Když ta rada prostě není ! Navíc píše hned v prvním, že "chovatelka" jí peníze za štěně je ochotná vrátit. Tak ať je ráda a nevymýšlí si ještě veterinární péči ! Kdyby štěně bylo s PP, mohla by se obrátit na klub s tím, že si myslí, že jí vědomě prodala štěně s parvovirozou, že má parvo v chovu. Ale takhle ? Babo raď, když rada není.
Orionko, tahle vaše odpověď je správná, bez emocí. Jenže když si přečtete první reakce, tak tam všude se zadavatelce podsouvá, že byla hloupá a to, že naletěla si vlastně zasloužila.
Stejnou věc lze napsat slušně, neurážlivě nebo drsně a urazit.
Já si myslím, že podobné případy je potřeba uvádět a zveřejňovat, aby sloužili jako odstrašující příklad pro všechny, co plánují koupit štěně. Jenže pokud se zadavatel pokaždé dočká podobných reakcí, tak si dobře rozmyslí, zda svůj problém zveřejní a vystaví se hromadnému peskování.
Vždyť ať se ozve zadavatelka, zda nelituje, že popsala svůj problém- to by mě fakt zajímalo.
napsal(a):
Vlastně ty rady, či spíš připomínky nejsou určeny ani tak jí, jako ostatním případným zájemcům o štěně z pochybného "chovu". Jí už nic nepomůže, ale třeba jinému...
Možná za tím účelem byla diskuze založená. Ale pak nevím, proč ta agresivita vůči mé osobě.
Já si přitom nemyslím, že vaše reakce byli nejdrsnější, vy jste se tam přimotala jaksi omylem.

aj
napsal(a):
Já si přitom nemyslím, že vaše reakce byli nejdrsnější, vy jste se tam přimotala jaksi omylem.
No právě. A přece zareagovala zrovna na mě. Tak nějak pořád mám dojem..., že bych měla pravdu ?
aj
napsal(a):
Orionko, tahle vaše odpověď je správná, bez emocí. Jenže když si přečtete první reakce, tak tam všude se zadavatelce podsouvá, že byla hloupá a to, že naletěla si vlastně zasloužila.
Stejnou věc lze napsat slušně, neurážlivě nebo drsně a urazit.
Já si myslím, že podobné případy je potřeba uvádět a zveřejňovat, aby sloužili jako odstrašující příklad pro všechny, co plánují koupit štěně. Jenže pokud se zadavatel pokaždé dočká podobných reakcí, tak si dobře rozmyslí, zda svůj problém zveřejní a vystaví se hromadnému peskování.
Vždyť ať se ozve zadavatelka, zda nelituje, že popsala svůj problém- to by mě fakt zajímalo.
... Jenže když si přečtete první reakce, tak tam všude se zadavatelce podsouvá, že byla hloupá... Hloupá byla, to se nepodsouvá, to je také pravda. Snad se příště poučí a jiní, když si to tu přečtou snad také.
waspet

XXX.XXX.248.180
I já jsem koupila štěně, které nám zemřelo na parvovirozu. Nyní se věc předává přes právníka k soudu. Chovatelka nehodlá uznat svou vinnu. My měli štěně z chovatelské stanice, byla to čivava. Druhý den poté, co jsme si jí dovezli začala zvracet, průjem. Ještě v noci jsem ji vezla na pohotovost. Po dalších dvou dnech umřela. U nás byla cena vyšší - 15 tisíc + léčba + pitva. I přes to, že se nemoc projevila jeden den od převzetí a ve smlouvě je přímo uvedeno, že záruka se vztahuje na nemoci, které mohlo štěně dostat u chovatelky, tak nám nehodlá uznat jakýkoliv nárok. Od právní zástupkyně jsme dostali vyrozumnění, že "je známo, že se parvoviroza může projevit i den po infikaci", což je dle všech mých zdrojů nesmysl.
Rozhodně to nebude žádná legrace dostat z chovatele jakoukoliv částku a pokud dojde na soud a nemáte identifikaci, je to celkem beznadějné, i když bych vám ráda napsala jakoukoliv nadějnější zprávu
waspet

XXX.XXX.248.180
A pro všechny: KÉŽ BY TO BYLO TAK ČERNOBÍLÉ, CO SE TÝKÁ CHOVU S PP A BEZ PP
aj
napsal(a):
To waspet: Chtěla bych se zeptat, zda jste informovala nebo uvažovala o tom, že by jste informovala klub.
Ano, informovala jsem poradce chovu, ale je jim to vlastně úplně jedno. Jeho reakce mi připadala skoro stejná, jako chovatelky. Byl nesdílný, uhýbavý v odpovědích.
Přihlásila jsem se pod profilem ;) původně waspet.
valdada
napsal(a):
Ano, informovala jsem poradce chovu, ale je jim to vlastně úplně jedno. Jeho reakce mi připadala skoro stejná, jako chovatelky. Byl nesdílný, uhýbavý v odpovědích.
Přihlásila jsem se pod profilem ;) původně waspet.
Černobílé to neni ale pokud si pamatuji brala jste nejmenší štěně oproti sourozencům co za poslední týdny ani moc nenabralo, bylo tam co jste psala docela hodně psů . nejspíš množka s PP, snad peníze vrátí, tady je šance, úhyn těsně po příjezdu domů, identifikace. prasata jsou všude, bohužel. Solidní chovatel by neprodal neprosperující štěně do nějakého věku a chtěl by případný průser řešit. Stát se může cokoliv, neni to věc ale živé zvíře ale očekávala bych slušné jednání.

Mě na tom překvapuje, ten počet úhynů na parvo, když proočkovanost je skoro 100%.
Před mnoha lety jsme si přiveuli štěně, neočkované ( tenkrát se u chovatele neočkovalo, štěně mělo imunitu od matky ), přivezli jsme ho do sídliště, kde chodilo milion psů - asi očkovaných.
Chodili jsme s ním od prvního dne ven, postupně nechali naočkovat a všechno bylo dobré. Nevím, kde je zakopán pes.
napsal(a):
Mě na tom překvapuje, ten počet úhynů na parvo, když proočkovanost je skoro 100%.
Před mnoha lety jsme si přiveuli štěně, neočkované ( tenkrát se u chovatele neočkovalo, štěně mělo imunitu od matky ), přivezli jsme ho do sídliště, kde chodilo milion psů - asi očkovaných.
Chodili jsme s ním od prvního dne ven, postupně nechali naočkovat a všechno bylo dobré. Nevím, kde je zakopán pes.
Ona ta parva prý i mutuje, očkování už nezabírá 100%. V případě naší fenky bylo prý očkování pozdě, že tam bylo to "imunitní okno" to mi řekl veterinář. Navíc měla jen půl vakciny, ale to mi pouze sdělila chovatelka, že to tak dělá u všech svých zvířat.
Markéta80
napsal(a):
Černobílé to neni ale pokud si pamatuji brala jste nejmenší štěně oproti sourozencům co za poslední týdny ani moc nenabralo, bylo tam co jste psala docela hodně psů . nejspíš množka s PP, snad peníze vrátí, tady je šance, úhyn těsně po příjezdu domů, identifikace. prasata jsou všude, bohužel. Solidní chovatel by neprodal neprosperující štěně do nějakého věku a chtěl by případný průser řešit. Stát se může cokoliv, neni to věc ale živé zvíře ale očekávala bych slušné jednání.
Právě, že spousta lidí napíše větu "nevzala jsem štěně s PP tak co se divíte". Já jsem vzala nejmenší štěně z vrhu, ale i ta se přeci normálně udávají, chovatelé je nehodí do řeky :( Samozřejmě si teď klepu na čelo a od takové chovatelky, podmínek a s ohledem na velikost růstu bych si štěně už nevzala. Já jsem naivně spoléhala na to, že v případě PP FCI chovu bude vše v pořádku, prozření bohužel dorazilo až, když nám štěně umřelo a začala jsem se o problematiku víc zajímat.
valdada
napsal(a):
Právě, že spousta lidí napíše větu "nevzala jsem štěně s PP tak co se divíte". Já jsem vzala nejmenší štěně z vrhu, ale i ta se přeci normálně udávají, chovatelé je nehodí do řeky :( Samozřejmě si teď klepu na čelo a od takové chovatelky, podmínek a s ohledem na velikost růstu bych si štěně už nevzala. Já jsem naivně spoléhala na to, že v případě PP FCI chovu bude vše v pořádku, prozření bohužel dorazilo až, když nám štěně umřelo a začala jsem se o problematiku víc zajímat.
Mě právě chovatelka říkala že naše je nejmenší ale rozdíl s největšim necelých 100gr ale nabírala dobře. jen párkrát se stalo že štěně bylo fakt malé tak ho prodala až v 6m kdy bylo jasné že je ok jen malé. Tak snad nakonec peníze vrátí. To aby člověk měl fakt nastudováno. je o ní něco někde na netu k dohledání? určitě ejte první s takovym problémem
bilusik
napsal(a):
Klub s tím nemá co do činění, to je občansko právní spor. Klub vám nemůže nijak pomoc. To je věc mezi prodávajícím a kupujícím.
V klubu mi šlo hlavně o to, jestli už se s tímhle u této chovatelky setkali. Zda na ni nejsou nějaké další stížnosti a ani to mi nesdělili.
napsal(a):
Většinou je problém ve velkochovech, kde se řádně neočkuje (ani matka štěňat ani samotná štěňata) - takže je to převážně problém bezpapírových velkochovů tam se hlavně řádně neočkuje. U toho štěněte s PP, jak tu uvádí paní, může být právě problém, že podali jen půl vakciny a ne celou, jak to má být ( a bůhví, jestli naočkovali i tu půlku, když se báli reakce). Takže je to převážně dost černobílé - hlavně a v převážné drtivé většině se to týká velkochovů bezpapíráků, kde se řádně neočkuje a začíná to už od feny ( matky štěňat ) před krytím a konče potom samotnými štěňaty, která prodávají mnohdy nenaočkovaná nebo očkovaná pozdě. Myslím si, že kdo očkuje jak má, tak nemá problém - to mohu s klidným svědomím napsat z vlastní zkušenosti z chovu s PP.
valdada
napsal(a):
Ona ta parva prý i mutuje, očkování už nezabírá 100%. V případě naší fenky bylo prý očkování pozdě, že tam bylo to "imunitní okno" to mi řekl veterinář. Navíc měla jen půl vakciny, ale to mi pouze sdělila chovatelka, že to tak dělá u všech svých zvířat.
Také vakciny se na tu parvu dělají drobet jiné než byly třeba před 10 lety. U vás vidím problém hlavně v tom, že štěně nedostalo normálně celou dávku (možná nedostalo ani tu půlku - kdo očkuje v chovech s PP fenky před krytím a štěněti celou dávku, nemá problém). Ale u velkochovu bezpapíráků, co to mají po stodolách a maštalích nebo v bývalých prasečácích viz Bártů Zachotín, Kurtin a podobné kauzy - tam je hlavní problém ten, že ze zákona je povinná jen vzteklina. Takže tyto velkomnožitelé levných bezpapíráků na kvantitu, co mají třeba 40 nebo 50 psů - vůbec nemají naočkované na parvu a psinku fenky před krytím (aby ušetřli) - očkování na parvovirozu mají u fen třeba pár let prošlé, očkují ze zákona jen vzteklinu, aby ušetřili. A štěňata prodávají třeba v šesti nebo necelých 7 týdnech, mnohdy nenaočkovaná (aby zase ušetřili) - tak se nedivím, že ta parva v těch bezpapírových množárnách je tak rozmnožená. Takže podle mne, je to hlavně v drtivé většině problém bezpapírových velkochovů, protože chovatelé s PP mají své feny a svá štěňata před odběrem naočkovaná - prodávají za takové ceny, aby na očkování dospělých fen a štěňat nemuseli šetřit, jako v bezpapírových velkochovech.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Jenže ta čivava byla s PP od FCI a dostala parvu myslíte že fena a štěňata byli očkované ? Jelikož se jedná o PP chov tak určitě ano že... Ten chov s PP je ale krásně bílý...
Sam 90210
napsal(a):
Jenže ta čivava byla s PP od FCI a dostala parvu myslíte že fena a štěňata byli očkované ? Jelikož se jedná o PP chov tak určitě ano že... Ten chov s PP je ale krásně bílý...
Jenže kdybys to četla celé - tak to štěně s PP nebylo řádně očkované, prý dostalo jen polovinu vakciny, protože se báli u pidi plemene reakce po očkování ( a bůhví jestli dali i tu půlku) - takže nebyla řádně naočkovaná (a matku štěňat také třeba očkovali jen půlkou dávky a ne celou). Kdyby bylo vše, jak má být, tak se to nestalo - takže v chovu s PP jen vyjímka a nelze to brát za bernou minci. Takže znovu píši, že to hlavně řádí ve velkochovech bezpapíráků, kde neočkují feny před krytím (aby měly protilátky pro štěňata) a štěňata před prodejem na prarvu vůbec.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Jenže kdybys to četla celé - tak to štěně s PP nebylo řádně očkované, prý dostalo jen polovinu vakciny, protože se báli u pidi plemene reakce po očkování ( a bůhví jestli dali i tu půlku) - takže nebyla řádně naočkovaná (a matku štěňat také třeba očkovali jen půlkou dávky a ne celou). Kdyby bylo vše, jak má být, tak se to nestalo - takže v chovu s PP jen vyjímka a nelze to brát za bernou minci. Takže znovu píši, že to hlavně řádí ve velkochovech bezpapíráků, kde neočkují feny před krytím (aby měly protilátky pro štěňata) a štěňata před prodejem na prarvu vůbec.
Jo určitě budeme věřit chovatelce s 19ti produktivními psy co šetří i na žrádlu (krmí pedigree), že dala jen půlku vakcíny protože se bála reakce, rozhodně v tom nebyl úmysl šetřit Kdo ví jestli byla vůbec očkovaná když si je očkuje sama doma.
Sam 90210
napsal(a):
Jo určitě budeme věřit chovatelce s 19ti produktivními psy co šetří i na žrádlu (krmí pedigree), že dala jen půlku vakcíny protože se bála reakce, rozhodně v tom nebyl úmysl šetřit Kdo ví jestli byla vůbec očkovaná když si je očkuje sama doma.
Musíte věřit, vždyť má PP.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Za ten rok co se o problematiku množíren zabývám jsem narazila hned na 4 provalené množky s PP a chovají dál. V chovu psů s PP vidím akorát tu výhodu označení štěňat mikročipem a registraci chovky na konkrétní osobu, ale k čemu to když množky kryje i klub a lidi dál kupují nemocná štěňata za několik tisíc. No byt bezpáteřní zm*d tak vlastně množím psy za xx tisíc taky, když je to tak snadné i s posvátným PP
Andrýsek3
napsal(a):
Musíte věřit, vždyť má PP.
Vždyť tam psali, ta co od měla štěně, že očkuje půlkou vakciny, protože se u těch čivav bojí rekce, tak ty trub.ko nepřeváděj na celý chov s PP tam není problém krom této jedné zmiňované s čivavama co vakciny nepíchá celé - toto je spíše černá ovce nebo bílá vrána a psal sem, že tento případ v chovu s PP nelze brát za bernou minci - tak očkuje jen půlkou vakciny, tudíž řádně neočkuje. Takže platí co vím ze zkušenosti - parva je hlavně doménou velkochovů bezpapíráků, tam neočkují štěňata ani dospělé feny běžně - takže případů s parvou je mnoho - viz úhyn bezpapírového štěněte zadavatelky vlákna - viz kauzy Bártů Zachotín, Kurtin a podbní velkomnožitelé - tam se parvě vůbec nedivím, když neočkujíá vůbec.
Sam 90210
napsal(a):
Za ten rok co se o problematiku množíren zabývám jsem narazila hned na 4 provalené množky s PP a chovají dál. V chovu psů s PP vidím akorát tu výhodu označení štěňat mikročipem a registraci chovky na konkrétní osobu, ale k čemu to když množky kryje i klub a lidi dál kupují nemocná štěňata za několik tisíc. No byt bezpáteřní zm*d tak vlastně množím psy za xx tisíc taky, když je to tak snadné i s posvátným PP
V chovu s PP neznám nikoho, kdo by prodával štěňata neočkovaná v 6 ti týdnech, ale v chovech bezpapíráků je to zcela běžné - proto ta parva tam tak lítá.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
V chovu s PP neznám nikoho, kdo by prodával štěňata neočkovaná v 6 ti týdnech, ale v chovech bezpapíráků je to zcela běžné - proto ta parva tam tak lítá.
No a já znám hned 4 a to nejsem ani chovatel:).
bilusik
napsal(a):
Vždyť tam psali, ta co od měla štěně, že očkuje půlkou vakciny, protože se u těch čivav bojí rekce, tak ty trub.ko nepřeváděj na celý chov s PP tam není problém krom této jedné zmiňované s čivavama co vakciny nepíchá celé - toto je spíše černá ovce nebo bílá vrána a psal sem, že tento případ v chovu s PP nelze brát za bernou minci - tak očkuje jen půlkou vakciny, tudíž řádně neočkuje. Takže platí co vím ze zkušenosti - parva je hlavně doménou velkochovů bezpapíráků, tam neočkují štěňata ani dospělé feny běžně - takže případů s parvou je mnoho - viz úhyn bezpapírového štěněte zadavatelky vlákna - viz kauzy Bártů Zachotín, Kurtin a podbní velkomnožitelé - tam se parvě vůbec nedivím, když neočkujíá vůbec.
Já nikam nic nepřevádim, nebo co to plácáš. akorát tu hrozně smrdi fanatismus ve všem co napišeš, tak se směju.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
manako
napsal(a):
Pořád mi chov s PP vychází daleko lépe, většinou si tu stěžují, že naletěli nebo jim uhynulo štěně bez PP, takže nevím co řešíte. U bezpapíráků je těch případů mnohem více.
To vám samozřejmě nevyvracím, ale přestaňme předstírat jak je ten chov s PP čistý, zastávat se těchto množitelů, nebo dokonce ještě obviňovat majitelé těchto štěňat, že si zapříčinili u potíže u těchto štěňat sami, protože se něco takového v PP chovu stát nemůže.
manako
napsal(a):
Pořád mi chov s PP vychází daleko lépe, většinou si tu stěžují, že naletěli nebo jim uhynulo štěně bez PP, takže nevím co řešíte. U bezpapíráků je těch případů mnohem více.
Já neřikám, že ne, ale bilusik píše jak kdyby nic nekalého v PP chovu nebylo..nic nnení černobílé, jak už mnozí psali.
Andrýsek3
napsal(a):
Já neřikám, že ne, ale bilusik píše jak kdyby nic nekalého v PP chovu nebylo..nic nnení černobílé, jak už mnozí psali.
Ne, já píšu, že v množení bezpapíráků je toho nekalého daleko více, ale vy se hned chytáte jedné čivavy z chovu s PP, kterou řádně neočkovali, protože se báli reakce po očkování a z toho asi vznikl problém ( běžné to v chovu s PP rozhodně není). Těch problémů u bezpapírových štěňat je po všech diskuzích evidentně více, tak to jen připomínám. Nikde netvrdím, že chov s PP nemá žádná úskalí a žádné problémy - jen vím a tvrdím, že těch problémů s nemocnými, uhynulými nebo neočkovanými štěňaty je mnohem více v bezpapírovém chovu, abyste na to nezapomněli zase vy - odpůrci a fanatičtí kritici jen chovu s PP.
bilusik
napsal(a):
Plácáš leda tak ty, já napsal fakta. Co napíšeš ty, tak zase zavání blbostí a ty zase jen napadáš chov s PP, když problém je evidentně někde jinde...
Já nenapadám vubec nic, jen me zarazilo, jak to vše vidis černobílé. Já se s tebou hádat nebudu nemám to zapotřebí, nic špatnéhošpatného o PP chovu jsem neřekla. Hlavně klid.
Sam 90210
napsal(a):
To vám samozřejmě nevyvracím, ale přestaňme předstírat jak je ten chov s PP čistý, zastávat se těchto množitelů, nebo dokonce ještě obviňovat majitelé těchto štěňat, že si zapříčinili u potíže u těchto štěňat sami, protože se něco takového v PP chovu stát nemůže.
Můžu se zeptat, které CHS to jsou dle vašeho průzkumu? Celkem by mě zajímalo, jestli tam figuruje i ona chovatelka čivav, která nám štěně prodala.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Ne, já píšu, že v množení bezpapíráků je toho nekalého daleko více, ale vy se hned chytáte jedné čivavy z chovu s PP, kterou řádně neočkovali, protože se báli reakce po očkování a z toho asi vznikl problém ( běžné to v chovu s PP rozhodně není). Těch problémů u bezpapírových štěňat je po všech diskuzích evidentně více, tak to jen připomínám. Nikde netvrdím, že chov s PP nemá žádná úskalí a žádné problémy - jen vím a tvrdím, že těch problémů s nemocnými, uhynulými nebo neočkovanými štěňaty je mnohem více v bezpapírovém chovu, abyste na to nezapomněli zase vy - odpůrci a fanatičtí kritici jen chovu s PP.
Kritici množíren s PP, těch je tady bohužel málo
Sam 90210
napsal(a):
Kritici množíren s PP, těch je tady bohužel málo
Asi to bude tím, že i problémů je v chovu s PP méně a prodaných štěňat co uhynou, je daleko méně než těch problémů a úhynů s bezpapírovými štěňaty - nenanočkovanými, prodanými v 6 ti týdnech. Takže je toho daleko více ke kritice v množárnách bezpapíráků nebude to třeba tím ?
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Asi to bude tím, že i problémů je v chovu s PP méně a prodaných štěňat co uhynou, je daleko méně než těch problémů a úhynů s bezpapírovými štěňaty - nenanočkovanými, prodanými v 6 ti týdnech. Takže je toho daleko více ke kritice v množárnách bezpapíráků nebude to třeba tím ?
A proto bych snad měla množírny papíráku obhajovat ?
bilusik
napsal(a):
Ale přeci se taky nedá paušalizovat to, že každý, kdo odchová štěňata bez PP, tak je má ve špatných podmínkách, ne? To je další, co je černobílé.
Sam 90210
napsal(a):
A proto bych snad měla množírny papíráku obhajovat ?
A zeptám se jinak - proto byste neměla množírny bezpapíráků, kde je více problémů kritizovat snad ještě více ? Proč kritizovat více to, kde je méně problémů a nekritizovat to, kde je daleko více problémů. Podle mne to děláte drobet opačně, což postrádá jakoukoli logiku.
Já myslím, že v případě Valdady mohlo být štěně vakcinované ještě v období, kdy bylo chráněné protilátkami z mateřského mléka a tak samotná vakcinace nevyvolala kýžený imunizační efekt. Alespoň já si tak vysvětluji skutečnost, že štěně dostalo parvo po vakcinaci.
Přitom samozřejmě mohlo sehrát svou roli i nedostatečné množství vakcíny.
Valdado, nezkoušela jste se spojit s veterinářem uvedeným v petpasu ?
manako
napsal(a):
Jj. To je bezesporu jasné, že v chovu bez PP je daleko více problémů a daleko více prodaných štěňat co nejsou vůbec očkovaná. Co následně uhynou třeba na tu parvu o tom snad není třeba ani diskutovat.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
A zeptám se jinak - proto byste neměla množírny bezpapíráků, kde je více problémů kritizovat snad ještě více ? Proč kritizovat více to, kde je méně problémů a nekritizovat to, kde je daleko více problémů. Podle mne to děláte drobet opačně, což postrádá jakoukoli logiku.
Ježiši jak u blbých fakt. Ja kritizuji množírny obecně a je mi jedno jestli jsou s PP nebo bez.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
valdada
napsal(a):
Můžu se zeptat, které CHS to jsou dle vašeho průzkumu? Celkem by mě zajímalo, jestli tam figuruje i ona chovatelka čivav, která nám štěně prodala.
Nevím jestli to tu můžu napsat aby mě ještě nežalovali za nactiutrhání.
tak to napíšu tedy takto - množka mopsů, čivav, grifonku a kdo ví čeho ještě (všechno jedna chovatelka) viz tady : https://www.facebook.com/Mat%C3%BDsek-Grifonek-z-Dog-lomekde-se-PP-chovaj%C3%AD-po-des%C3%ADtk%C3%A1ch-a-ve-stodole-161574660535107/?fref=ts
množka o které se dovíte víc zde : https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2943109/mnozirna-za-25-000-kc
množka pinčů
množka čivav, ale nevím jestli je to ta vaše, tady chovají jenom čivavy..
Určitě si vzpomenu ještě na další bylo jich víc, nebo zadejte do googlu množírny s PP a vyhledejte si mezi houfem článku "proč nekupovat psa bez PP".
aj
napsal(a):
Já myslím, že v případě Valdady mohlo být štěně vakcinované ještě v období, kdy bylo chráněné protilátkami z mateřského mléka a tak samotná vakcinace nevyvolala kýžený imunizační efekt. Alespoň já si tak vysvětluji skutečnost, že štěně dostalo parvo po vakcinaci.
Přitom samozřejmě mohlo sehrát svou roli i nedostatečné množství vakcíny.
Valdado, nezkoušela jste se spojit s veterinářem uvedeným v petpasu ?
Také si myslím, že tam mohlo sehrát roli to očkování polovinou vakciny - neznám nikoho, od malých plemen kdo by dával jen půlku. Jestli takhle očkovali matku štěňat a následně i štěňata, pak nemusela být imunita dostatečná. Tam, kde se běžně a řádně očkuje normálně celou dávkou nebývá problém.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Jo, je to s tebou jak u blbých...
Promluvil ten pravý
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Andrýsek3
napsal(a):
Zapomněl jste přepnout účet?
a teď se všichni přiznejte kdo tu má kolik nicku ?
Sam 90210
napsal(a):
Ježiši jak u blbých fakt. Ja kritizuji množírny obecně a je mi jedno jestli jsou s PP nebo bez.
Ne, vy kritizujete ve vašich příspěvcích převážně chov s PP. Vaše příspěvky jsou v kritice zaměřené dost jednostraně, tak co chcete po druhých. Vy kritizujete převážně chovatele s PP a jiní zase bez PP.

A jsme tam co vždycky
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
sorana
napsal(a):
Ne, vy kritizujete ve vašich příspěvcích převážně chov s PP. Vaše příspěvky jsou v kritice zaměřené dost jednostraně, tak co chcete po druhých. Vy kritizujete převážně chovatele s PP a jiní zase bez PP.
A proč bych se měla po všech opakovat a psát to samé ? (pes bez PP z množky blá blá furt dokola) Místo toho když se tu probírá množka s PP všichni jí začnou obhajovat, že to muselo být nějak jinak, že štěně umřelo na jinou nemoc než je parvoviróza a podobně...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Ano, oproti tobě, ten pravý.
Došly argumenty co ?
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Tak škoda, že se nezobrazují i IP adresy, já píšu ze svého nicku a ze své IP adresy.
Jo to by bylo fajn
sorana
napsal(a):
Souhlasím od ní zní jen kritika chovu s PP, proti množírnám a množitelům bezpapíráků nikdy nevystupuje a nepíše. Stejně tak i pár jiných, jen kritika chovu s PP, nikdy kritika množitelů bez PP.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Souhlasím od ní zní jen kritika chovu s PP, proti množírnám a množitelům bezpapíráků nikdy nevystupuje a nepíše. Stejně tak i pár jiných, jen kritika chovu s PP, nikdy kritika množitelů bez PP.
Mohu říct to samé o vás, když slepě hájíte množírny s PP. Nevím proč bych se měla po všech opakovat a psát pouze to samé
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Nedošly, vše jsem již napsal v příspěvcích výše. Na co mám na tvoje nic neříkající odpovědi psát nějaké argumenty ?
Takže došly
Sam 90210
napsal(a):
Mohu říct to samé o vás, když slepě hájíte množírny s PP. Nevím proč bych se měla po všech opakovat a psát pouze to samé
Já hájím jen chov s PP, kde mi to stále vychází jako chov lépe, než množárny bezpapíráků. Ty zase jen slepě napadáš chov s PP a nevšímáš si množáren a množitelů bez PP. Takže co bys potom fakt mohla chtít po druhých, vadí ti, že se chovají jako ty ? Ty si taky meleš dokola jen to svoje a argumenty druhých tě nezajímají, tak co chceš zrovna ty po druhých, aby to dělali jinak než ty ?
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Konkrétně u tohoto příspěvku si prosím přečtěte první mé příspěvky Místo toho abych psala jako další 10 lidí jak je majitelka hloupá, jak naletěla, že si nemá kupovat psa bez PP, že se s tím nedá nic dělat a podobně jsem jí poslala odkaz na organizaci co se těmito spory bezplatně zabývá a poradila jí aby se zkusila obrátí na právníka
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Tohle fakt nemá cenu tady jsou množírny s PP podle pana/paní bilusik ( já fakt nevím jak vás mám oslovovat jednou píšete v ženském podruhé v mužském rodě) nedotknutelné
Sam 90210
napsal(a):
Konkrétně u tohoto příspěvku si prosím přečtěte první mé příspěvky Místo toho abych psala jako další 10 lidí jak je majitelka hloupá, jak naletěla, že si nemá kupovat psa bez PP, že se s tím nedá nic dělat a podobně jsem jí poslala odkaz na organizaci co se těmito spory bezplatně zabývá a poradila jí aby se zkusila obrátí na právníka
Hloupá a zbytečná rada, nemá psa nezaměnitelně označeného, takže nic nevysoudí. Výsledek je nejistý a náklady na případný soud a právníky několikanásobně převýší cenu štěněte - a výsledek u soudu bez pitevního protokolu a s nečipovaným štěnětem velmi nejistý - spíš by zadavatelka prohrála. Já radím, ať se zkusí dohodnout, pokud se nedohodne, tak ať to bere jako ponaučení pro příště. Každá neznalost holt něco stojí.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Hloupá a zbytečná rada, nemá psa nezaměnitelně označeného, takže nic nevysoudí. Výsledek je nejistý a náklady na případný soud a právníky několikanásobně převýší cenu štěněte - a výsledek u soudu bez pitevního protokolu a s nečipovaným štěnětem velmi nejistý - spíš by zadavatelka prohrála. Já radím, ať se zkusí dohodnout, pokud se nedohodne, tak ať to bere jako ponaučení pro příště. Každá neznalost holt něco stojí.
Jste snad právník ? Nebo se vyznáte v právu lépe než právník ? S tímhle přístupem - nic se nedá dělat, ani zkusit nějak bojovat se nedivím že to těm množkám tak prochází.
Sam 90210
napsal(a):
Jste snad právník ? Nebo se vyznáte v právu lépe než právník ? S tímhle přístupem - nic se nedá dělat, ani zkusit nějak bojovat se nedivím že to těm množkám tak prochází.
Nepotřebuju být právník, abych věděl, že štěně musí být nezaměnitelně označeno a zadavatelka by potřebovala ještě pitevní protokol s kulatým úředním razítkem z veterinárního ústavu, na co prokazatelně štěně uhynulo. Dále vím, že každý soudní spor je nejistý - a v tomto případě si myslím, že šance zadavatelky by byly velmi malé. A že případný spor a náklady na právníka několikanásobně převýší cenu štěněte. Takže mohou zkoušet bojovat a cpát penízky ( to je vaše rada) - ale myslím si, že v tomto případě by jen cpali a nic nevyhráli. A myslím si, že když šetřili peníze na koupi štěněte, že se do nejistého soudního sporu určitě nepoženou - když ví, že štěně nemají nijak nezaměnitelně označené a nemají pitevní protokol - to je proti strana s dobrým právníkem roznese na kopytech. Takže vaše rada se mi pro zadavatelku nezdá moc dobrá a rozumná. Zkusit se dohodnout, ať ji vrátí alespoň kupní cenu - to je moje rada. Kdyby množky bezpapíráků neměli odbyt - hloupé kupující, tak by nemohli množit.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Nepotřebuju být právník, abych věděl, že štěně musí být nezaměnitelně označeno a zadavatelka by potřebovala ještě pitevní protokol s kulatým úředním razítkem z veterinárního ústavu, na co prokazatelně štěně uhynulo. Dále vím, že každý soudní spor je nejistý - a v tomto případě si myslím, že šance zadavatelky by byly velmi malé. A že případný spor a náklady na právníka několikanásobně převýší cenu štěněte. Takže mohou zkoušet bojovat a cpát penízky ( to je vaše rada) - ale myslím si, že v tomto případě by jen cpali a nic nevyhráli. A myslím si, že když šetřili peníze na koupi štěněte, že se do nejistého soudního sporu určitě nepoženou - když ví, že štěně nemají nijak nezaměnitelně označené a nemají pitevní protokol - to je proti strana s dobrým právníkem roznese na kopytech. Takže vaše rada se mi pro zadavatelku nezdá moc dobrá a rozumná. Zkusit se dohodnout, ať ji vrátí alespoň kupní cenu - to je moje rada. Kdyby množky bezpapíráků neměli odbyt - hloupé kupující, tak by nemohli množit.
Zadavatelka se může poradit s právníkem, ten právu určitě rozumí víc než my, jaké má šance aniž by do toho musela nějaké penízky cpát
Sam 90210
napsal(a):
Zadavatelka se může poradit s právníkem, ten právu určitě rozumí víc než my, jaké má šance aniž by do toho musela nějaké penízky cpát
To, že má malé šance (skoro žádné), to jí poradíme i my tady a zadarmo. A ještě si penízky za právníky a soudy ušetří. A za ušetřené peníze si pak může koupit třeba 2 očkovaná štěňata označená čipem a s PP a ještě jí prašulky zbydou. Ponaučení se z vlastní chyby je také dobrá věc, i když někdy něco stojí, za každou hloupost se platí. Proto je zde třeba působit osvětou, proti množkám bezpapíráků, aby se příště zase někdo nenapálil.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
To, že má malé šance (skoro žádné), to jí poradíme i my tady a zadarmo. A ještě si penízky za právníky a soudy ušetří. A za ušetřené peníze si pak může koupit třeba 2 očkovaná štěňata označená čipem a s PP a ještě jí prašulky zbydou. Ponaučení se z vlastní chyby je také dobrá věc, i když někdy něco stojí, za každou hloupost se platí. Proto je zde třeba působit osvětou, proti množkám bezpapíráků, aby se příště zase někdo nenapálil.
Takže určitě rozumíte právu líp něž právník...
Co dá zadavatelka za jeden email nebo telefon ? 20 kč kreditu a půl hodinky času ? To přeháním..
Takže množce zabití toho štěněte a možná mnoha dalších projde protože je prostě lepší nic nedělat..
bilusik
napsal(a):
Osvěta zde proti množírnám bezpapíráků, aby si to ostatní přečetli a nekupovali bezpapíráky a množárny nepodporovali a nedopadli jako zadavatelka je opravdu důležitá. A bohužel vždy se najde někdo, kdo se nepoučil a je to tu pořád dokola. Přemýšlet a hledat informace měla zadavatelka hlavně před koupí. Teď už toho bohužel moc nevymyslí ani s právníkem.
Sam 90210
napsal(a):
Takže určitě rozumíte právu líp něž právník...
Co dá zadavatelka za jeden email nebo telefon ? 20 kč kreditu a půl hodinky času ? To přeháním..
Takže množce zabití toho štěněte a možná mnoha dalších projde protože je prostě lepší nic nedělat..
Ne líp než právník asi ne, jen líp než vy... Ale to, že by mělo být štěně nezaměnitelně označeno, a že by měla mít zadavatelka pitevní protokol, to tu pśali i jiní, že bez těchto dovou základních věcí má šance mizivé až nulové - to tu psali i jiní, jen nesmíš být líná a musíš si to vyhledat, pak ti to možná bude také jasné. A znovu píšu, že kdo kupuje bezpapíráka za 4 litry, místo toho, aby si připlatil za očkované štěně s PP a s čipem, ten do drahých soudů s nejistým výsledkem určitě nepůjde.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Ne líp než právník asi ne, jen líp než vy... Ale to, že by mělo být štěně nezaměnitelně označeno, a že by měla mít zadavatelka pitevní protokol, to tu pśali i jiní, že bez těchto dovou základních věcí má šance mizivé až nulové - to tu psali i jiní, jen nesmíš být líná a musíš si to vyhledat, pak ti to možná bude také jasné. A znovu píšu, že kdo kupuje bezpapíráka za 4 litry, místo toho, aby si připlatil za očkované štěně s PP a s čipem, ten do drahých soudů s nejistým výsledkem určitě nepůjde.
Nikde netvrdím, že se v právu kde jak vyznám proto doporučuji poradit se s právníkem, ten tomu určitě rozumí i líp než vy
Sam 90210
napsal(a):
Nikde netvrdím, že se v právu kde jak vyznám proto doporučuji poradit se s právníkem, ten tomu určitě rozumí i líp než vy
Ne líp než právník asi ne, jen líp než vy...
Ale to, že by mělo být štěně nezaměnitelně označeno, a že by měla mít zadavatelka pitevní protokol, to tu psali i jiní, že bez těch to dvou základních věcí má šance mizivé až nulové - to tu psali i jiní, jen nesmíš být líná a musíš si to vyhledat, pak ti to možná bude také jasné. A znovu píšu, že kdo kupuje bezpapíráka za 4 litry, místo toho, aby si připlatil za očkované štěně s PP a s čipem, ten do drahých soudů s nejistým výsledkem určitě nepůjde.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Ne líp než právník asi ne, jen líp než vy...
Ale to, že by mělo být štěně nezaměnitelně označeno, a že by měla mít zadavatelka pitevní protokol, to tu psali i jiní, že bez těch to dvou základních věcí má šance mizivé až nulové - to tu psali i jiní, jen nesmíš být líná a musíš si to vyhledat, pak ti to možná bude také jasné. A znovu píšu, že kdo kupuje bezpapíráka za 4 litry, místo toho, aby si připlatil za očkované štěně s PP a s čipem, ten do drahých soudů s nejistým výsledkem určitě nepůjde.
Já ty vaše věty už znám nazpaměť, nebylo by něco nového ?
Sam 90210
napsal(a):
Já ty vaše věty už znám nazpaměť, nebylo by něco nového ?
Ty taky nic nového nepíšeš, jen se stále opakuješ, tak co chceš. Už jsem líný ti neustále na to samé odpovídat, když to nemůžeš pochopit, tak už jen kopíruji. Psát si s tebou dokola to samé už mě nebaví. Takže, když napíšeš ty v podstatě dokola to samé, tak já budu už jen kopírovat co už zde bylo několikrát napsánou mnou i jinými a vyjde to nastejno...

Na těchto diskuzích úplně miluju, jak se tady všichni akorát pohádáme a přitom když jedu zpětně tak zadavatelka krom prvotního dotazu (který je tak dobrý max. jako poučení pro ostatní) se zapojila jen jednou, když napsala, tuším, orionce, aby se starala o sebe. Pak už nic...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Ty taky nic nového nepíšeš, jen se stále opakuješ, tak co chceš. Už jsem líný ti neustále na to samé odpovídat, když to nemůžeš pochopit, tak už jen kopíruji. Psát si s tebou dokola to samé už mě nebaví. Takže, když napíšeš ty v podstatě dokola to samé, tak já budu už jen kopírovat co už zde bylo několikrát napsánou mnou i jinými a vyjde to nastejno...
Tak mi prostě neodepisuj když nemáš další argumenty a jen dokola meleš to samé, když to nemůžeš pochopit
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
Na těchto diskuzích úplně miluju, jak se tady všichni akorát pohádáme a přitom když jedu zpětně tak zadavatelka krom prvotního dotazu (který je tak dobrý max. jako poučení pro ostatní) se zapojila jen jednou, když napsala, tuším, orionce, aby se starala o sebe. Pak už nic...
Diskuze se nějak vyvíjí, tak to někdy bývá, prostě názor x názor.

Jak už tady zaznělo, diskuze by měla odradit od bezhlavého nákupu štěněte. Jenže někomu to prostě nevysvětlíte, i kdybyste se na hlavu stavěli.
Včera jsem byli na očkování, přijeli jsme dřív, tak jsme se ještě courali kolem. Jde k nám něcojakojork 6 nebo 8m, fenka se plazila a počůrala celý chodník, půlku vytřela. Paní zoufalá, že to dělá, kdykoliv někoho potká. Povídáme, hlásím, že jdu tady na pigáro. Paní se děsivě zatvářila, že tam s fenkou byla jednou a naposled. Prý byli tak drzí, že se zeptali, odkud jí má, co jim prý je do toho. Tak jsem jí vysvětlila, že je to součást první návštěvy u všech zodpovědných vet, hlavně kvůli zdraví, na co mají dát pozor a co omrknout při vyšetření, potažmo na co se majitele cíleně ptát, že se množí hlava nehlava a nese to s sebou velká zdravotní rizika. Všechno v klidu, sekundovala mi informovaná starší dáma se slečnou voříškovou. Po chvíli tomu paní od jakojorka dala korunu, protože z ní během konverzace v nějaké souvislosti vypadlo, že jí má od 6 týdnů. Vůbec netušila, že je to protizákonné! Tak jsme zase vysvětlovaly, bez emocí, žádné rýpání. Paní se místo toho, aby byla ráda, že fenka je "pouze" psychicky v nepořádku a jinak je zatím zdravá, tvářila čím dál víc uraženě. Typický případ, který si z toho just nic nevezme, i kdyby si namlel čumák, protože si je jista, že PP jsou zdegenerovaní a ona to prostě ví a všichni lžou a vet je drzá, když chce podrobné info o psovi. I když je pravda, že to souvisí s inteligencí, většinou mají ti lidé do Einsteina hodně daleko.

balisek
napsal(a):
Nic ve zlém, ale já jít na nevinnou procházku, na které mě znenadání začnou dvě neznámé ženské držet přednášku a líčit chmurnou budoucnost mého psa, taky se budu tvářit nakvašeně a pomyslím si něco o fanaticích. Nebylo by lepší paní poradit, co s ustrašeným štěnětem?
Poradit těžko, když se tak chová od chvíle, co si ho přivezli. Nejsem odborník, abych odbourala problém, který pes získal v prvních týdnech života.
Nebyl to nátlak, byla to diskuze, vysvětlování bylo dohromady pět minut z půlhodinového pokecu. Začlo to neadekvátní kritikou mé vet, kdy jsem jí to jen objasnila. Musela jsem, vet je úžasná a fakt se snaží, aby k ní psi nemuseli. No a finále o 6 týdnech prostě nešlo neuvést na pravou míru.
Sam 90210
napsal(a):
Tohle fakt nemá cenu tady jsou množírny s PP podle pana/paní bilusik ( já fakt nevím jak vás mám oslovovat jednou píšete v ženském podruhé v mužském rodě) nedotknutelné
No tady se to zase zvrhlo...Taky jsem si všimla i v jiných vláknech, že paní /pan bilusik píše pokaždé v jiném rodě, že by mu/jí hlava říkala něco jiného než tělo

Z odpovědi p. Tiché na dotaz k reklamaci štěněte:
"Reklamovat naopak můžete onemocnění štěněte infekční chorobou, pokud je prokázáno, o které onemocnění se jedná a u kterého lze, vzhledem k inkubační době, předpokládat, že se štěně nakazilo ještě u chovatele. Reklamovat můžete vady, které štěně vykazovalo v době předání (vadné zbarvení, kryptorchismus, absence řezáku, špatný skus atd.). Chovatel nese zodpovědnost za to, že Vám předává štěně v dobrém stavu a že k němu podává pravdivé informace."
To, že je ve smlouvě, že štěně je zdrávo, je porušením smlouvy ze strany chovatele.
To, že štěně nemá nějaký identifikační znak - a ten není uveden ve smlouvě - je stejně tak i problém chovatelky, že...A pokud má nabyvatelka štěněte svědka, tak ji to vůbec trápit nemusí.
napsal(a):
Jak už tady zaznělo, diskuze by měla odradit od bezhlavého nákupu štěněte. Jenže někomu to prostě nevysvětlíte, i kdybyste se na hlavu stavěli.
Včera jsem byli na očkování, přijeli jsme dřív, tak jsme se ještě courali kolem. Jde k nám něcojakojork 6 nebo 8m, fenka se plazila a počůrala celý chodník, půlku vytřela. Paní zoufalá, že to dělá, kdykoliv někoho potká. Povídáme, hlásím, že jdu tady na pigáro. Paní se děsivě zatvářila, že tam s fenkou byla jednou a naposled. Prý byli tak drzí, že se zeptali, odkud jí má, co jim prý je do toho. Tak jsem jí vysvětlila, že je to součást první návštěvy u všech zodpovědných vet, hlavně kvůli zdraví, na co mají dát pozor a co omrknout při vyšetření, potažmo na co se majitele cíleně ptát, že se množí hlava nehlava a nese to s sebou velká zdravotní rizika. Všechno v klidu, sekundovala mi informovaná starší dáma se slečnou voříškovou. Po chvíli tomu paní od jakojorka dala korunu, protože z ní během konverzace v nějaké souvislosti vypadlo, že jí má od 6 týdnů. Vůbec netušila, že je to protizákonné! Tak jsme zase vysvětlovaly, bez emocí, žádné rýpání. Paní se místo toho, aby byla ráda, že fenka je "pouze" psychicky v nepořádku a jinak je zatím zdravá, tvářila čím dál víc uraženě. Typický případ, který si z toho just nic nevezme, i kdyby si namlel čumák, protože si je jista, že PP jsou zdegenerovaní a ona to prostě ví a všichni lžou a vet je drzá, když chce podrobné info o psovi. I když je pravda, že to souvisí s inteligencí, většinou mají ti lidé do Einsteina hodně daleko.
a příště koupí zase to samé. mě chovatelka rovnou řekla že štěně jorka je naopak zvědavé, vše ho zajímá a fakt byl jim měsíc a všichni hned ke mě . ale jorky co potkáváme , jeden co je 2x tak velký co naše minule před naší utekl pod zaparkované auto, další si lehne a klepe se . jedna paní když naše měla pár měsíců přišla z druhého chodníku že se musí na tu naší podívat jak je přítulná a neútočná, že ten jejich útočí i na svůj stín . Vet když jsem tam s ní byla tak v čekárně šíleně vyváděl pudl, prostě labilní a vet že to měl na naší . naše venku neštěká, jen doma reaguje hodně na zvonek. je to průser no, tohle je prostě špatná reklama pro plemeno proto jsme ani jorka nechtěla ale když jsem viděla feny chovatelky tak mě došlo že tohle je jiné než to co potkávam na ulicích . vet chválil CHS že na první pohled je to poznat a že už dlouho tam neměl jorka teda pravého a těch rad od majitelů jorků to je síla Lidi se nepoučí hlavně aby to byl jork ale co nejlevnější a pak mě vysvětlují že my máme toho mini ale oni jsou rádi že mají xxl velikost a jestli nechceme od toho jejich štěnátka Jo s PP jsou zdegenerovaná ale největší poptávka je na štěnata po rodičích s PP a proč prý musim mít drahého psa když oni mají za 3000 což je hodně když nejezdim po výstavách.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
Z odpovědi p. Tiché na dotaz k reklamaci štěněte:
"Reklamovat naopak můžete onemocnění štěněte infekční chorobou, pokud je prokázáno, o které onemocnění se jedná a u kterého lze, vzhledem k inkubační době, předpokládat, že se štěně nakazilo ještě u chovatele. Reklamovat můžete vady, které štěně vykazovalo v době předání (vadné zbarvení, kryptorchismus, absence řezáku, špatný skus atd.). Chovatel nese zodpovědnost za to, že Vám předává štěně v dobrém stavu a že k němu podává pravdivé informace."
To, že je ve smlouvě, že štěně je zdrávo, je porušením smlouvy ze strany chovatele.
To, že štěně nemá nějaký identifikační znak - a ten není uveden ve smlouvě - je stejně tak i problém chovatelky, že...A pokud má nabyvatelka štěněte svědka, tak ji to vůbec trápit nemusí.
V tomto případě vidím největší problém absence pitevní zprávy, jelikož je štěně nejspíš už pod zemí, nebo spáleno v kafilerce už nikdo chovatelce neprokáže na co štěně doopravdy umřelo.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Teď se nijak nezastávám žádných chovatelů, ale není ta špatná socializace taky často problém majitele ? Pořídí si malinké štěňátko, celou dobu mu čůrá doma na plenu aby mu venku nenastydlo, nosí ho v taštičce aby se mu venku něco nestalo, k jiným psům ho nedají ani čuchnout aby mu malinkému ti oškliví velcí psi nějak neublížili... Ve výsledku ten ves v dospělosti ten okolní svět ani nezná. Nevím co to je dnes v modě, ale lidi s mini čivavkami ( a celkově s malými plemeny) si je pořizují aby s nima nemuseli chodit ani ven, celý život jsou zavřené v paneláku a chodí jim na podložku...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Grandina
napsal(a):
Holky a úplně laický dotaz...když teda to štěně nemá čip, nemá tetování...jde třeba udělat genetika? Bylo by to považováno jako dostatečný důkaz?
To by musela chovatelka svolit k odběru vzorků jejich psů a navíc může podstrčit jiného psa a fenu aby se vzorky neshodovali.

Sam 90210
napsal(a):
V tomto případě vidím největší problém absence pitevní zprávy, jelikož je štěně nejspíš už pod zemí, nebo spáleno v kafilerce už nikdo chovatelce neprokáže na co štěně doopravdy umřelo.
Si myslím, že by stačil úmrtní protokol od veterináře. Ono platí, že to důkazní břemeno je na prodejci (při reklamaci do půl roku).
Bylo by zajímavé, kdyby sem přispěl někdo, kdo má praktickou zkušenost.
Nevím, neustále se to tady opakuje, že je potřeba prokázat identitu štěňete. Já tomu nevěřím. Je potřeba prokázat, že samotný prodej proběhl, což dokazuje podepsaná kupní smlouva.
Dále je to jak uvádí hmn-, důkazní břemeno je prvních 6 měsíců na prodejci, čili on musí dokázat, že uhynulo jiné štěně a ne to, co on prodal. Pokud štěně uhynulo na parvo, tak prodejce musí dokázat, že se nenakazilo u něho.
Soudní poplatky sice něco stojí, ale obvykle je platí strana, co prohrála.

Dřív se nečipovalo, tetování často k nepřečtení...vořeši asi ani tetovaní nebyli...
kdo nemá na právníka, bude vám státem přidělen...
vzory předžalobních výzev, upomínek a žalob volně ke stažení...podepsat se zvládneme i podruhé, když na kupní smlouvě jsme to dali.)
dnes vidím jako nejrychlejší zbraň internet. trocha ostudy vždy funguje.
napsal(a):
Dřív se nečipovalo, tetování často k nepřečtení...vořeši asi ani tetovaní nebyli...
kdo nemá na právníka, bude vám státem přidělen...
vzory předžalobních výzev, upomínek a žalob volně ke stažení...podepsat se zvládneme i podruhé, když na kupní smlouvě jsme to dali.)
dnes vidím jako nejrychlejší zbraň internet. trocha ostudy vždy funguje.
Ano, hrozba ostudy a následně nižších kšeftů je snad nejefektivnější.Postižení neměli bát zveřejnit svůj případ a bojovat. Proto se mi nelíbí, když se hned onálepkují jako hlupáčci, co chtěli ušetřit a dobře jim tak. Neměli by se bát ani zveřejnit chov, kde štěně koupili. (chápu, že v případě probíhajícího soudního sporu chtějí vyčkat rozsudku).
Nechce se mi to celé číst, snad se nebudu opakovat.
Podle mne není třeba, aby štěně bylo nezaměnitelně označeno, stačí svědek, že je to ten pes, koupený od toho určitého množitele. Štěně jste si byla vybírat na konkrétní adrese, takže znáte i jméno. Často stačí jen toho člověka otravovat, snažit se případ řešit, ne se na to dopředu vykašlat.
Velmi účinné je schovat si inzerát a mailovou nebo sms komunikaci a pohrozit udáním na finančním úřadě kvůli nezdaněnému zisku za psy.
Také se dá zkusit obcházet jejich sousedy, vyptávat se, jestli už se na ně někdo kvůli podvodům ptal, jestli už je vyslýchala jako svědky kvůli paní XY policie, jestli nepodvedli i je apod. Není nad dobře šířené drby
Pokud by ani to nestačilo, podejte trestní oznámení (je zadarmo), třeba jim nebude jedno, až dostanou obsílku od policie k podání vysvětlení a budou ještě sami vám peníze cpát, abyste to stáhli.
Nic to ale nemění na tom, že podporujete týrání zvířat a ztráta peněz by vám patřila, je to ten nejmenší trest. Chudák pes, kvůli vaší nezodpovědnosti si vytrpěl své.
To LajošM: Nic to ale nemění na tom, že podporujete týrání zvířat a ztráta peněz by vám patřila, je to ten nejmenší trest
Proč? Já myslím, že ne nezbytně. Ne každý pes bez PP je nutně z množírny. Možná, máte pravdu, ale v širším chápání- tedy, koupí psa bez PP, podporuji jejich chov a následně jejich umístnění v útulku.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
No myslím, že zrovna touhle koupí majitelka týrání zvířat podpořila, už když si koupila moc malé a bojácné štěně. Jinak by to bylo kdyby štěně bylo veselé, očkované a v 8 týdnech byť bez PP, ale ne přímo z množírny.
aj
napsal(a):
To LajošM: Nic to ale nemění na tom, že podporujete týrání zvířat a ztráta peněz by vám patřila, je to ten nejmenší trest
Proč? Já myslím, že ne nezbytně. Ne každý pes bez PP je nutně z množírny. Možná, máte pravdu, ale v širším chápání- tedy, koupí psa bez PP, podporuji jejich chov a následně jejich umístnění v útulku.
Zadavatelka psala, že už když si psa vybírala, byla štěňata plachá a nemocná. Viděla jste někdy štěně, které je s láskou opečovávané, kterému se lidé věnují? Jsou zvídavá, zkoumají, nemusí se za pár hodin vézt na pohotovost.
I když si ho brala od někoho, kdo možná neměl ve stodole schovaných dalších 100 podobných psů, je víc než jasné, že je to množitel, kterému na zvířatech nezáleželo. Šlo jen o peníze. Taky přece ušetřil minimálně za očkování, že.
Opravdu si myslíte, že štěňata nakažená parvovirózou netrpí jen proto, že je někdo odchoval doma a ne v kleci?
To LájošM-
Zadavatelka psala, že už když si psa vybírala, byla štěňata plachá a nemocná. Viděla jste někdy štěně, které je s láskou opečovávané, kterému se lidé věnují? Jsou zvídavá, zkoumají, nemusí se za pár hodin vézt na pohotovost.
Ano viděla. Ale vím, že opečovávané štěňata můžou chytit parvo. Kupující byla možná nezkušená a nepoznala příznaky onemocnění, neměla si štěně brát.
I když si ho brala od někoho, kdo možná neměl ve stodole schovaných dalších 100 podobných psů, je víc než jasné, že je to množitel, kterému na zvířatech nezáleželo. Šlo jen o peníze. Taky přece ušetřil minimálně za očkování, že.
I vakcinované štěně může chytit parvo.
Opravdu si myslíte, že štěňata nakažená parvovirózou netrpí jen proto, že je někdo odchoval doma a ne v kleci?
Ne, to si nemyslím a nevím z čeho to vyvozujete. Vedena vaší logikou bych se mohla zeptat-opravdu si myslíte, že prodané štěně s parvo trpí víc než neprodané ?
A pokud jste přesvědčena, že zadavatelka podpořila týrání zvířat- tak se chci zeptat- myslíte si to i o Valvadě, které podobně uhynul pes s PP ?
Aby bylo jasno, já postup chovatelky neschvaluji, když už ji onemocněla štěňata tak je neměla prodávat. Pokud o tom nevěděla v době prodeje, tak by měla vrátit peníze.
aj
napsal(a):
To LájošM-
Ano viděla. Ale vím, že opečovávané štěňata můžou chytit parvo. Kupující byla možná nezkušená a nepoznala příznaky onemocnění, neměla si štěně brát.
I vakcinované štěně může chytit parvo.
Ne, to si nemyslím a nevím z čeho to vyvozujete. Vedena vaší logikou bych se mohla zeptat-opravdu si myslíte, že prodané štěně s parvo trpí víc než neprodané ?
A pokud jste přesvědčena, že zadavatelka podpořila týrání zvířat- tak se chci zeptat- myslíte si to i o Valvadě, které podobně uhynul pes s PP ?
Aby bylo jasno, já postup chovatelky neschvaluji, když už ji onemocněla štěňata tak je neměla prodávat. Pokud o tom nevěděla v době prodeje, tak by měla vrátit peníze.
Špatně jste to pochopila. Skutečný chovatel by naočkoval, nedovolil by si to neudělat. A ano, parvo může chytit i štěně naočkované, ale chovatel by to poznal, když to poznala i naprosto nezkušená zadavatelka jen za pár hodin, co na štěně koukala. A nemocné štěně by neprodal. Nejde o zadavatelku, že to nepoznala, ale o ty množitele, co si dovolili chudáka nemocné štěně prodat. A že bylo nemocné už delší dobu, potvrdil veterinář.
Ano, myslím si, že štěně s PP by trpělo méně, protože chovatel by tuto nemoc hned řešil a nenechal by štěně trpět. Kdoví, jestli ti chudáčci nebyli něčím nadopovaní, aby se při prodeji na nemoc nepřišlo. Je to starý trik podvodníků.
Žádnou Valvadu neznám. Každému může uhynout pes, ale vidím rozdíl v přístupu k nemocnému tvoru.
Pokud je někdo nezkušený, má možnost si vzít sebou někoho zkušenějšího. Sama ale poznala, že byla štěňata plachá. Kamkoli se podíváte na jakýkoli článek o tom, jak vybírat štěně, je vždy napsáno, jak se správný zdravý pes chová, jak se má člověk podívat na zadek, jestli štěně nemá průjem, jestli má čisté oči apod. Číst evidentně umí.
Kdyby si šla koupit auto, taky by si vzala sebou automechanika nebo někoho, kdo autům rozumí. Kdyby si kupovala pračku, přečetla by si pár recenzí. Nezkušenost v tomto případě neomlouvám. Pes není jen věc. Cítí bolest. Nevím, proč bych měl omlouvat kdejakou blbku, která si usmyslí, že si koupí štěňátko, není ochotná si o tom nic přečíst a ještě chce podporovat týrání zvířat, jen aby ušetřila pár kaček!

A ano, parvo může chytit i štěně naočkované, ale chovatel by to poznal, když to poznala i naprosto nezkušená zadavatelka jen za pár hodin, co na štěně koukala.
Kdysi mi onemocnělo štěně (očkované) parvovirozou...nevím jak to poznáte vy, ale jeden den jsem měla naprosto zdravé vitální štěňátko a druhý den (defakto za pár hodin) byla fenečka, jak kdyby nám jí někdo vyměnil...je to už hodně dlouho, ale kdyby se to stalo ještě u chovatele, tak bych rozhozhodně nepoznala, že si beru nemocné štěně...a druhý den bych měla fenečku "téměř na umření".
napsal(a):
A ano, parvo může chytit i štěně naočkované, ale chovatel by to poznal, když to poznala i naprosto nezkušená zadavatelka jen za pár hodin, co na štěně koukala.
Kdysi mi onemocnělo štěně (očkované) parvovirozou...nevím jak to poznáte vy, ale jeden den jsem měla naprosto zdravé vitální štěňátko a druhý den (defakto za pár hodin) byla fenečka, jak kdyby nám jí někdo vyměnil...je to už hodně dlouho, ale kdyby se to stalo ještě u chovatele, tak bych rozhozhodně nepoznala, že si beru nemocné štěně...a druhý den bych měla fenečku "téměř na umření".
Zadavatelka píše, že podle veterináře bylo štěně nemocné delší dobu.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
LájošM, jen doplním, Valvada je zadavatelka diskuze - Dotaz na chovatele - úhyn štěněte, kdy koupila čivavu s PP nemocnou parvovirózou.
To LájošM- Tak zaprvé- sorry, že jsem vás považovala za ženu a v těch intencích jsem vás oslovovala.
Za druhé- když přijmu vaši argumentaci, tak zadavatelku lze obvinit z lehkovážnosti ( nemůžu si pomoct, ale říct o někom, že je blbka, jen proto že naletěla, se mi příčí), lze o ní říct, že podpořila chov bez PP. Ale samotný fakt, že koupila štěně s parvo ( pokud není jasné, že štěně pochází ze špatných zoohygienických podmínek a že nebylo vakcinované- a tohle přeci nevíme, že ?) podle mně není podpora týrání.
aj
napsal(a):
To LájošM- Tak zaprvé- sorry, že jsem vás považovala za ženu a v těch intencích jsem vás oslovovala.
Za druhé- když přijmu vaši argumentaci, tak zadavatelku lze obvinit z lehkovážnosti ( nemůžu si pomoct, ale říct o někom, že je blbka, jen proto že naletěla, se mi příčí), lze o ní říct, že podpořila chov bez PP. Ale samotný fakt, že koupila štěně s parvo ( pokud není jasné, že štěně pochází ze špatných zoohygienických podmínek a že nebylo vakcinované- a tohle přeci nevíme, že ?) podle mně není podpora týrání.
Není blbka proto, že nepoznala parvovirózu, ale proto, že si nic o psech dopředu nenastudovala. Kdyby si přečetla jen pár článků z těch tisíců o chovatelství s PP a bez PP, nemusela naletět.
Určitě budete argumentovat, že u psa s PP by mohla dopadnout stejně. Ano, ale jaká je pravděpodobnost, že naletí u chovatele, o kterém si může najít na netu plno informací? Co vše odchoval, zkušenosti ostatních majitelů štěňat, jak se psům věnuje apod. Také by z chovatele, kdyby se toto náhodou stalo (jsme tvorové omylní), pravděpodobně bez problémů peníze zpět dostala a nemusela se teď bát, že se množitel bude s placením cukat.
Máte pravdu, jsem ten příšerný člověk, který si myslí, že nákupem psů od množitelů bezpapíráků se podporuje týrání.
99,9% psů v útulcích jsou psi bez PP, neoznačení, často špatně živení, s následky na těle i na duši. Dokonce věřím, že se velká část z nich narodila v celkem slušných zoohygienických podmínkách, možná i u někoho, kdo chtěl "jen jeden vrh po jejich nejúžasnějším pejskovi na světě.".
To Lájoš M: Máte pravdu, jsem ten příšerný člověk, který si myslí, že nákupem psů od množitelů bezpapíráků se podporuje týrání.
99,9% psů v útulcích jsou psi bez PP, neoznačení, často špatně živení, s následky na těle i na duši
Jinými slovy píšete to, co jsem psala ve svém příspěvku :
Možná, máte pravdu, ale v širším chápání- tedy, koupí psa bez PP, podporuji jejich chov a následně jejich umístnění v útulku.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Myslím že by bohatě stačilo aby se majitelka prvně aspoň podívala u někoho na šťastné zdravé štěně (nemyslím hned třeba u chovatele ale u známých, na videa nebo kdekoliv). Při pohledu na maličké, nejspíš apatické a bojácné štěně by mě hned trklo že takhle to vypadat nemá. To ovšem nijak chovatelku neospravedlňuje.

LájošM
napsal(a):
Zadavatelka píše, že podle veterináře bylo štěně nemocné delší dobu.
Máte pravdu...už jsem se po té době k původnímu dotazu nevracela...potom není co řešit...

Sam 90210
napsal(a):
Myslím že by bohatě stačilo aby se majitelka prvně aspoň podívala u někoho na šťastné zdravé štěně (nemyslím hned třeba u chovatele ale u známých, na videa nebo kdekoliv). Při pohledu na maličké, nejspíš apatické a bojácné štěně by mě hned trklo že takhle to vypadat nemá. To ovšem nijak chovatelku neospravedlňuje.
No to je přesně ono...
Sam 90210
napsal(a):
Jo, s tím souhlasím. Hlavní díl viny leží na chovatelce.
Jsem rád, Anjo, že jsme se shodli.
Já jsem už tak alergický na všechny ty lidi, co pláčou nad nemocnými štěňátky, nad týranými, hubenými, zmlácenými psy, odhozenými v příkopu, uvázanými v lese, v krabicích u popelnic... a pak jdou a s klidným svědomím si koupí psa bez PP. A vůbec jim nedochází, že vlastně za ty ubožáky, nad kterými se pak večer u televize dojímají, mohou i oni. Je to opravdu širší myšlení. Nestydím se za to, co si o takových hlupácích myslím. Mám asi psy a vůbec zvířata moc rád na to, abych takové nezodpovědné jednání omlouval.
napsal(a):
Máte pravdu...už jsem se po té době k původnímu dotazu nevracela...potom není co řešit...
Jestli se mně na tomto případě něco nezdá, tak to je právě postup veterinářky.
Nevím, nakolik je popsaná situace pravdivá, ale zdá se mi nemožné, aby veterinářka věděla, že štěně nebylo vakcinované jelikož i vakcinované štěně může onemocnět parvo.
A pokud by měla pochybnosti o pravosti záznamu o očkování v průkazu, tak by snad kontaktovala kolegu s tím, že někdo falšuje jeho podpis+ razítko.
Ono taky v tom průkazu žádné razítko nemuselo být. Lidi jsou tak naivní, že si vezmou očkovák jen s tím, že tam jakési datum očkování napíše chovatel. Už jsem se s tím setkal. Prý jim chovatel tvrdil, že si štěňata očkuje sám, že to přijde levněji a smí se to. A taky že štěňátka nemusí stresovat převozem na veterinu.
LájošM
napsal(a):
Ono taky v tom průkazu žádné razítko nemuselo být. Lidi jsou tak naivní, že si vezmou očkovák jen s tím, že tam jakési datum očkování napíše chovatel. Už jsem se s tím setkal. Prý jim chovatel tvrdil, že si štěňata očkuje sám, že to přijde levněji a smí se to. A taky že štěňátka nemusí stresovat převozem na veterinu.
Ono to sice zadavatelka nepíše, ale já jsem automaticky předpokládala, že k vetovi brala štěně i s očkovákem a že se do něho veterinářka podívala.
Sam 90210
napsal(a):
Nevím jestli to tu můžu napsat aby mě ještě nežalovali za nactiutrhání.
tak to napíšu tedy takto - množka mopsů, čivav, grifonku a kdo ví čeho ještě (všechno jedna chovatelka) viz tady : https://www.facebook.com/Mat%C3%BDsek-Grifonek-z-Dog-lomekde-se-PP-chovaj%C3%AD-po-des%C3%ADtk%C3%A1ch-a-ve-stodole-161574660535107/?fref=ts
množka o které se dovíte víc zde : https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2943109/mnozirna-za-25-000-kc
množka pinčů
množka čivav, ale nevím jestli je to ta vaše, tady chovají jenom čivavy..
Určitě si vzpomenu ještě na další bylo jich víc, nebo zadejte do googlu množírny s PP a vyhledejte si mezi houfem článku "proč nekupovat psa bez PP".
Aha, takže to zmiňujete v tomto příspěvku. Díky!
Sam 90210
napsal(a):
Teď se nijak nezastávám žádných chovatelů, ale není ta špatná socializace taky často problém majitele ? Pořídí si malinké štěňátko, celou dobu mu čůrá doma na plenu aby mu venku nenastydlo, nosí ho v taštičce aby se mu venku něco nestalo, k jiným psům ho nedají ani čuchnout aby mu malinkému ti oškliví velcí psi nějak neublížili... Ve výsledku ten ves v dospělosti ten okolní svět ani nezná. Nevím co to je dnes v modě, ale lidi s mini čivavkami ( a celkově s malými plemeny) si je pořizují aby s nima nemuseli chodit ani ven, celý život jsou zavřené v paneláku a chodí jim na podložku...
Přesně toto kritizuji i já! A moji známí to dovedli k "dokonalosti" - jejich čivava doma nejen močí, ale i kadí - ku spokojensti majitelů - protože nemusí na vycházky! Hnus!

LájošM
napsal(a):
Špatně jste to pochopila. Skutečný chovatel by naočkoval, nedovolil by si to neudělat. A ano, parvo může chytit i štěně naočkované, ale chovatel by to poznal, když to poznala i naprosto nezkušená zadavatelka jen za pár hodin, co na štěně koukala. A nemocné štěně by neprodal. Nejde o zadavatelku, že to nepoznala, ale o ty množitele, co si dovolili chudáka nemocné štěně prodat. A že bylo nemocné už delší dobu, potvrdil veterinář.
Ano, myslím si, že štěně s PP by trpělo méně, protože chovatel by tuto nemoc hned řešil a nenechal by štěně trpět. Kdoví, jestli ti chudáčci nebyli něčím nadopovaní, aby se při prodeji na nemoc nepřišlo. Je to starý trik podvodníků.
Žádnou Valvadu neznám. Každému může uhynout pes, ale vidím rozdíl v přístupu k nemocnému tvoru.
Pokud je někdo nezkušený, má možnost si vzít sebou někoho zkušenějšího. Sama ale poznala, že byla štěňata plachá. Kamkoli se podíváte na jakýkoli článek o tom, jak vybírat štěně, je vždy napsáno, jak se správný zdravý pes chová, jak se má člověk podívat na zadek, jestli štěně nemá průjem, jestli má čisté oči apod. Číst evidentně umí.
Kdyby si šla koupit auto, taky by si vzala sebou automechanika nebo někoho, kdo autům rozumí. Kdyby si kupovala pračku, přečetla by si pár recenzí. Nezkušenost v tomto případě neomlouvám. Pes není jen věc. Cítí bolest. Nevím, proč bych měl omlouvat kdejakou blbku, která si usmyslí, že si koupí štěňátko, není ochotná si o tom nic přečíst a ještě chce podporovat týrání zvířat, jen aby ušetřila pár kaček!
Chovatel by nejenže nemocné štěně neprodal, ale málem by ho z toho kleplo, měl by doma neskutečný poplach, okamžitě by zastavil odběr všech štěňat, kontaktoval majitele již předaných, nechal vydesinfikovat obydlí atd. atd.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
fikovnice
napsal(a):
Mám pocit, že toto je schopen pohlídat admin. Aby z jedné IP adresy nepsalo 5 nicků např.
Myslím že admin nemá tolik času pročítat každou diskuzi a kontrolovat kdo má kolik Nicku Jinak k těm množírnám jsem si vzpomněla ještě na množku pitbulu, jen nevím kde dohledat více informací tak abych to sem vložila, většina koluje po facebooku a tam se mi to mezi stovkami dalšími diskuzi fakt nechce hledat.
napsal(a):
Chovatel by nejenže nemocné štěně neprodal, ale málem by ho z toho kleplo, měl by doma neskutečný poplach, okamžitě by zastavil odběr všech štěňat, kontaktoval majitele již předaných, nechal vydesinfikovat obydlí atd. atd.
Ollie, to co popisujete je ideál, tak by postupoval dobrý chovatel. Ale případ Valvady dokazuje, že realita taková není.

aj
napsal(a):
Ollie, to co popisujete je ideál, tak by postupoval dobrý chovatel. Ale případ Valvady dokazuje, že realita taková není.
Jasně. Nicméně koncentrace zmetků je pořád vyšší u bez PP chovu, i když i u FCI se nějací najdou. Jinak teď jsem se s vet bavila o parvě a parvovirus prý může přežít podle podmínek daleko delší dobu, než se všeobecně uvádí.
To Ollie: To by jsme se mohli bavit zas a znova a furt bychom se točili dokolečka. Jasně, že chovy s PP jsou " čistější " ( průkaz původu, dohledatelnost chovatele, ne-anonymnost atd).
No ale, štěně zas víc stojí, takže případná ztráta je vyšší.
Každopádně doufám, že v případě Valvady to dopadne dobře, že soud vyhraje. Byl by to dobrý signál pro všechny nepoctivé CHS.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
MonikaVosahlova
napsal(a):
V tomto případě by bylo dobré všude rozhlásit od koho psa máte a lidi varovat, paní je odporná množitelka a měla by být nějakým způsobem potrestána což se nestane, ale uškodit byste jí mohli! Peníze vám nevrátí, nebuďte naivní a příště si kupte buď psa s PP nebo psa s PP a pokud nechcete na výstavy atd tak jsou občas ve vrhu štěňata u kterých jde vidět nějaká kosmická vada kvůli které pak nemůže být pes uchovněn a prodají ho třeba za polovic než normálně ale máte psa s PP.
Sam 90210
napsal(a):
Myslím že admin nemá tolik času pročítat každou diskuzi a kontrolovat kdo má kolik Nicku Jinak k těm množírnám jsem si vzpomněla ještě na množku pitbulu, jen nevím kde dohledat více informací tak abych to sem vložila, většina koluje po facebooku a tam se mi to mezi stovkami dalšími diskuzi fakt nechce hledat.
Až budete mít čas, tak třeba... Já např. FB mám, ale mnoho lidí nemá, a já třeba ani nejsem příliš zastáncem FB. Ale je to jen návrh...
aj
napsal(a):
Na jednu IP adresu může být napojeno víc počítačů a ani nemusí být v jedné domácnosti.
Takže nelze stanovit, že z jedné IP adresy píše jen jeden nick.
Tak toto jsem vůbec nevěděla; já pak spíše přemýšlela nad tím, že v rodině můžou mít hypoteticky např.4 členové 4 nicky, různě se přihlašovat třeba sem na iFAUNU a mít - logicky - jiné názory. Takže by ten můj nápad stejně nefungoval...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
fikovnice
napsal(a):
Až budete mít čas, tak třeba... Já např. FB mám, ale mnoho lidí nemá, a já třeba ani nejsem příliš zastáncem FB. Ale je to jen návrh...
Já zrovna taky ne, ale místo blbinek tam mám hezký souhrn zpráv a novinek ve světe, jak v tom zvířecím tak lidským :) Ono se tam taky dočtete spoustu výpovědí a zkušeností přímo od majitelů štěňat z oných CHS atp.
Pár článku co jsem našla docela rychle - https://www.facebook.com/groups/98400266331/10153427587701332/?hc_location=ufi
a
http://www.denik.cz/z_domova/desitky-psu-se-brodi-ve-vykalech-a-jsou-zavreni-o-tyrani-nejde-20140624-h9qv.html
Docela zvláštní chovky že... tímto se nijak nezastávám chovu psů bez PP a jejich množitelů, jen tím chci chci ukázat, že jsem si to nevycucala z prstu abych kritizovala PP chov.Těch případů množíren s PP není zrovna zas tak málo a myslím, že si zaslouží stejnou pozornost jako množky bez PP a né se jich ještě zastávat v diskuzích, čehož jsem byla na ifauně několikrát svědkem, to mě zvedá ze židle. Popravdě já si před časem ani nemyslela že se něco takového může stávat i u řízeného a kontrolovaného chovu.
Hezky to napsala Ollie "Nicméně koncentrace zmetků je pořád vyšší u bez PP chovu"
a Anja7. Chov s PP stejně vychází líp, hlavně kvůli dohledatelnosti chovatele, ale zase tam jde o víc peněz.
Sam 90210
napsal(a):
Já zrovna taky ne, ale místo blbinek tam mám hezký souhrn zpráv a novinek ve světe, jak v tom zvířecím tak lidským :) Ono se tam taky dočtete spoustu výpovědí a zkušeností přímo od majitelů štěňat z oných CHS atp.
Pár článku co jsem našla docela rychle - https://www.facebook.com/groups/98400266331/10153427587701332/?hc_location=ufi
a
http://www.denik.cz/z_domova/desitky-psu-se-brodi-ve-vykalech-a-jsou-zavreni-o-tyrani-nejde-20140624-h9qv.html
Docela zvláštní chovky že... tímto se nijak nezastávám chovu psů bez PP a jejich množitelů, jen tím chci chci ukázat, že jsem si to nevycucala z prstu abych kritizovala PP chov.Těch případů množíren s PP není zrovna zas tak málo a myslím, že si zaslouží stejnou pozornost jako množky bez PP a né se jich ještě zastávat v diskuzích, čehož jsem byla na ifauně několikrát svědkem, to mě zvedá ze židle. Popravdě já si před časem ani nemyslela že se něco takového může stávat i u řízeného a kontrolovaného chovu.
Hezky to napsala Ollie "Nicméně koncentrace zmetků je pořád vyšší u bez PP chovu"
a Anja7. Chov s PP stejně vychází líp, hlavně kvůli dohledatelnosti chovatele, ale zase tam jde o víc peněz.
Aha, děkuji za odkazy , později na to kouknu!

Sam 90210
napsal(a):
a
A pak jsou takoví co zvládají oboje naráz
https://www.facebook.com/groups/778730782226189/?fref=ts
ani po desítkách stížností, podnětů, důkazů atd. se nic neděje
když nemám fb, skoro nic se nedovím, protože tady se téměř vše omlouvá...nééé to není možné, to se nemohlo stát...
někdo hledá dobrou chovku čivav - téma prázdné
špatná chovka štěňat - omlouvání chs.

fikovnice
napsal(a):
Mám pocit, že toto je schopen pohlídat admin. Aby z jedné IP adresy nepsalo 5 nicků např.
Zas na druhou stranu : Proč by pod můj nick měla psát vnučka, která je u mě na návštěvě? A zas tak velká, aby měla a tahala svůj "noťas" není. A nepustit ji celý víkend k počítači?
A ještě : Občas mi připadá, že pod jedním nickem píší dva přispěvatelé. Jeden vždycky slušný a pak jak vyměněný. Buď dva a nebo sem tam blbý den.
napsal(a):
Zas na druhou stranu : Proč by pod můj nick měla psát vnučka, která je u mě na návštěvě? A zas tak velká, aby měla a tahala svůj "noťas" není. A nepustit ji celý víkend k počítači?
A ještě : Občas mi připadá, že pod jedním nickem píší dva přispěvatelé. Jeden vždycky slušný a pak jak vyměněný. Buď dva a nebo sem tam blbý den.
Myslím, že tu jde spíš o to, že jedna osoba si vytvoří několik profilů a vystupuje střídavě pod nimi. A v diskuzích si pak sám sobě přitakává a vytváří falešný dojem masivní podpory.
Megííí
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Chtěla jsem hned nadšeně reagovat, ale...
- chovku ani chovatele neznám osobně, pejska mám z druhé ruky.
(nechápu, že já můžu být takhle zblblá z toho úžasnýho stvoření)
Má skvělou povahu a je to zdravý, krásný radostný chlupáč.
Podařený zázrak.
Chovatelé tady na F píší, že pes není výrobek.
Co když vám se nepovede ? (zuby, tracheaa co já vím...)
Tak to tedy napíši :
CHS CRYSTAL pod Měndou
Já pejska z této chovky jen chválím.
Vlastně ani nevím, zda ještě chovají.

rapotacka11
napsal(a):
Megííí
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Chtěla jsem hned nadšeně reagovat, ale...
- chovku ani chovatele neznám osobně, pejska mám z druhé ruky.
(nechápu, že já můžu být takhle zblblá z toho úžasnýho stvoření)
Má skvělou povahu a je to zdravý, krásný radostný chlupáč.
Podařený zázrak.
Chovatelé tady na F píší, že pes není výrobek.
Co když vám se nepovede ? (zuby, tracheaa co já vím...)
Tak to tedy napíši :
CHS CRYSTAL pod Měndou
Já pejska z této chovky jen chválím.
Vlastně ani nevím, zda ještě chovají.
Chovají. Známí mají od nich a ok. Byla sice opravdu malá, teď má tak cca 1,2 kg a šla snad až v půl roce, ale jinak zdravá. Když nepočítám pyometru, což se může stát jakékoliv nevykastrované feně. No a klasicky trochu potíže se zoubky.
nsukfks

XXX.XXX.68.31
Podle mě za tohle paní nemůže, nikdy nikdo neví, jestli pes z množírny je nebo není.
Mně když bylo 9let, koupili jsme si 4týdenní štěně bez PP za 500, - prostě to byl velký risk. Teď je našemu Dannymu 6let a je to zdravý, hravý, aktivní a přátelský pes.
Ne každý pes bez PP je nutně z množírny. ;)
Ale upřímně.. znovu bych takhle neriskovala. To si za psa radši připlatím a budu mít jistotu, že si domů vezu zdravého psa. :) Tyhle množírny jsou něco strašného, to aby se člověk bál si psa koupit bez PP.

nsukfks
napsal(a):
Podle mě za tohle paní nemůže, nikdy nikdo neví, jestli pes z množírny je nebo není.
Mně když bylo 9let, koupili jsme si 4týdenní štěně bez PP za 500, - prostě to byl velký risk. Teď je našemu Dannymu 6let a je to zdravý, hravý, aktivní a přátelský pes.
Ne každý pes bez PP je nutně z množírny. ;)
Ale upřímně.. znovu bych takhle neriskovala. To si za psa radši připlatím a budu mít jistotu, že si domů vezu zdravého psa. :) Tyhle množírny jsou něco strašného, to aby se člověk bál si psa koupit bez PP.
Ale ono nejde jen o množírny, jak si je vykládá většina lidí. Pokud někdo doma v dobré víře vyprodukuje štěňata mimo normální chov, tak se o ně může starat sebelíp a stejně hrozí, že to dopadne špatně. Když pominu, že může dát dohromady úzce příbuzné jedince, tak taky třeba může spojit dva přenašece dědičné choroby s fatálními následky, která se u plemene povinně testuje, ale dotyčný o tom nic neví. Psi se jeví zdraví, tak mu to ani nedojde. Nedávno jsem byla svědkem toho, jak třetina vrhu uhynula kolem jednoho roku života. Majitelé štěňat nešťastní, "chovatelka" stejně tak. Myslela to dobře, převzala i odpovědnost, ale holt neměla ponětí o zdraví plemene.

"budu mít jistotu, že si domů vezu zdravého psa."
Jistotu? Ale tož, to je skoro na úrovni šíření poplašné zprávy...
napsal(a):
Co se parvovirozy týče, první zkušenost jsem s ní měla koncem 80 let. Je to hnusná nemoc a tehdy se vyskytovaly odděleně dvě formy. Jedna napadala zažívací trakt - sice psa zdevastovala, ale dokázal jí přežít. Druhá napadala srdce a plíce a byla smrtelná.Štěňata nijak zdevastovaně nevypadala. Umírala přesto že na venek byla v dobré kondici.
Od té doby jsem pravidelně očkovala každou fenu v polovině březosti a štěňata poprvé v 8 týdnech.
Před 6 lety se bohužel objevil hnusný mutant, který dokázal prolomit první očkování.
Ten se zpočátku projevoval jako střevní forma, ale po úspěšném vyléčení příznaků (zastavení průjmů a zvracení) se přestěhoval na srdce -plíce a štěně zahubil.
Ve všech případech, kdy se projevil byl smrtelný!
Od té doby očkuji 1 očkování v 6. a druhé v 8. týdnu. Štěťana jdou z domu tedy nejdřív devítitýdenní.
Každému kdo zvažuje koupi štěněte doporučuji, aby trval na dvojím očkování a tomu odpovídajícímu věku. A ideální by bylo, kdyby i zájemce o psa bez PP trval na tom, aby jeho štěně bylo čipované a registrované na chovatele ( toho u koho se narodilo).
Pak by měl nárok na kompenzaci v rámci platných zákonů. A chovatel by nemohl použít výmluvu, že se nejedná o štěně od něj.

samain
napsal(a):
Co se parvovirozy týče, první zkušenost jsem s ní měla koncem 80 let. Je to hnusná nemoc a tehdy se vyskytovaly odděleně dvě formy. Jedna napadala zažívací trakt - sice psa zdevastovala, ale dokázal jí přežít. Druhá napadala srdce a plíce a byla smrtelná.Štěňata nijak zdevastovaně nevypadala. Umírala přesto že na venek byla v dobré kondici.
Od té doby jsem pravidelně očkovala každou fenu v polovině březosti a štěňata poprvé v 8 týdnech.
Před 6 lety se bohužel objevil hnusný mutant, který dokázal prolomit první očkování.
Ten se zpočátku projevoval jako střevní forma, ale po úspěšném vyléčení příznaků (zastavení průjmů a zvracení) se přestěhoval na srdce -plíce a štěně zahubil.
Ve všech případech, kdy se projevil byl smrtelný!
Od té doby očkuji 1 očkování v 6. a druhé v 8. týdnu. Štěťana jdou z domu tedy nejdřív devítitýdenní.
Každému kdo zvažuje koupi štěněte doporučuji, aby trval na dvojím očkování a tomu odpovídajícímu věku. A ideální by bylo, kdyby i zájemce o psa bez PP trval na tom, aby jeho štěně bylo čipované a registrované na chovatele ( toho u koho se narodilo).
Pak by měl nárok na kompenzaci v rámci platných zákonů. A chovatel by nemohl použít výmluvu, že se nejedná o štěně od něj.
Moje vet je členkou expertní skupiny, která připravila návrh novely ZOZT týkající se právě zmíněných problémů, tak snad už se blýská na lepší časy. Čipování, povinná registrace, podmínky chovu (jakéhokoliv)...
napsal(a):
Chovají. Známí mají od nich a ok. Byla sice opravdu malá, teď má tak cca 1,2 kg a šla snad až v půl roce, ale jinak zdravá. Když nepočítám pyometru, což se může stát jakékoliv nevykastrované feně. No a klasicky trochu potíže se zoubky.
Můj - 3,5 kg. (ochutnává vše se mnou...)
Vitální... stačí ? Trapně bych ho vychvalovala, nemá chybu,
radostínek sluníčkovej.
I malá vnoučata ho milují a respektují, řádí spolu na zahradě...
napsal(a):
Moje vet je členkou expertní skupiny, která připravila návrh novely ZOZT týkající se právě zmíněných problémů, tak snad už se blýská na lepší časy. Čipování, povinná registrace, podmínky chovu (jakéhokoliv)...
Tak doufám že zákon schválený na základě návrhu bude kvalitní. Jak bývá v česku zvykem, tak na zbastleniny vydávyných za zákony zhusta dojede ten, kdo tato pravidla už dodržuje, tomu se ještě utáhnou šrouby, kdežto ten kdo ne, tak toho se nedotknou.
N.u
napsal(a):
No tady se to zase zvrhlo...Taky jsem si všimla i v jiných vláknech, že paní /pan bilusik píše pokaždé v jiném rodě, že by mu/jí hlava říkala něco jiného než tělo
Píšu pořád v tom samém mužském rodě, pokud umíš číst a rozumíš česky a nejsi tatar a negramot. Nikde jsem nepsal v ženském rodě, co si to vymýšlíš zase za blbosti, možná tobě slouží hlava na to samé jako tvoje pozadí...
aj
napsal(a):
Ano, hrozba ostudy a následně nižších kšeftů je snad nejefektivnější.Postižení neměli bát zveřejnit svůj případ a bojovat. Proto se mi nelíbí, když se hned onálepkují jako hlupáčci, co chtěli ušetřit a dobře jim tak. Neměli by se bát ani zveřejnit chov, kde štěně koupili. (chápu, že v případě probíhajícího soudního sporu chtějí vyčkat rozsudku).
Hrozba ostudy jde u chovatele s PP, protože chovatelskou stanici - její název si změnit nemůže a dobré jméno má jen jednou, tam by to mohlo fungovat. Ale u bezpapíráků si koupí novou simku do mobiilu s jiným číslem, založí jiný e-mail a bude uvádět do inzerátů a do smlouvy jiné jméno a žádné nižší kšefty a ostuda se u hodně množitelů bezpapíráků tak ani konat nebude... Jediná rada zní nepodporovat množitele bezpapíráků a štěňata od nich nekupovat - nebudou mít kšeft a odbyt a přestounou množit. A žádný soudní spor na netetovaného a nečipovaného levného bezpapíráka bez pitevního protokolu se asi nikdy nekonal a konat nebude, takže klidně jméno množitele bezpapíráků a odkud je mohou zveřejnit. Ale hlavně si z toho musí vzít ponaučení, že nemají kupovat 6 ti týdenní neočkovaná štěňata bezpapíráků z množíren - když nebudou mít odbyt a hlupáky co to od nich koupí, nebudou množit.
Ada89

XXX.XXX.22.192
My vzali fenku 6mesicu z útulku a má to taky léčba trvá týden a částka nehorázná ale jde o život pejska taky nevíme jestli máme nárok na peníze za léčbu od útulku kde byla 4dny..
Ada89

XXX.XXX.22.192
Co jsem slyšel má být v karanténě..
jolyha

XXX.XXX.229.101
Ada89
napsal(a):
Co jsem slyšel má být v karanténě..
Nepočítejte s tím, že by vám útulek proplácel léčbu. Kontaktovali jste je hned jak nastal problém? Mohu se zeptat jak víte, že tam byla 4 dny? Přeci taky museli předem hledat původního majitele, ne? Nezdá se mi, že by útulek mohl psíka vydat hned po pár dnech bez alespoň nějaké krátké doby, kdy by se mohl přihlásit pravý majitel. Zvláštní, můžete prosím napsat víc?

jolyha
napsal(a):
Nepočítejte s tím, že by vám útulek proplácel léčbu. Kontaktovali jste je hned jak nastal problém? Mohu se zeptat jak víte, že tam byla 4 dny? Přeci taky museli předem hledat původního majitele, ne? Nezdá se mi, že by útulek mohl psíka vydat hned po pár dnech bez alespoň nějaké krátké doby, kdy by se mohl přihlásit pravý majitel. Zvláštní, můžete prosím napsat víc?
Je to docela běžné, minule skrytá kamera v tv zprávách.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Píšu pořád v tom samém mužském rodě, pokud umíš číst a rozumíš česky a nejsi tatar a negramot. Nikde jsem nepsal v ženském rodě, co si to vymýšlíš zase za blbosti, možná tobě slouží hlava na to samé jako tvoje pozadí...
Jo pardon, to bude asi tím že zde na ifauně diskutuje uživatel i pod jménem balisek, což uznejte sám se vašemu nicku dost podobá, plete se to.
Sam 90210
napsal(a):
Jo pardon, to bude asi tím že zde na ifauně diskutuje uživatel i pod jménem balisek, což uznejte sám se vašemu nicku dost podobá, plete se to.
Ale já to adresoval uživateli s nickem - Pppppppp, kterému jsem odpovídal na rýpání. Takže když se k této mé odpovědi hlásíte a omlouváte z jiného nicku znamená to, že Pppppppp - je také váš a Sam 90210 také ?
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Ale já to adresoval uživateli s nickem - Pppppppp, kterému jsem odpovídal na rýpání. Takže když se k této mé odpovědi hlásíte a omlouváte z jiného nicku znamená to, že Pppppppp - je také váš a Sam 90210 také ?
Ne, jen jsem vás v jednom z příspěvku výš neprávem nařkla že píšete jednou v mužském podruhé v ženském rodě, na to pak reagoval uživatel s nickem - Pppppppp.