Myslivci, psi, nový zákon ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2016 21:30

Zdravím,
neslyšeli jste někdo něco o novým zákoně pro myslivce ? prej se jim od novýho roku nějak rozšířili pravomoce kolem střílení psů... nevíte jestli to je pravda a na co všechno se to vztahuje ?

12.4.2016 00:34
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím,
neslyšeli jste někdo něco o novým zákoně pro myslivce ? prej se jim od novýho roku nějak rozšířili pravomoce kolem střílení psů... nevíte jestli to je pravda a na co všechno se to vztahuje ?

Nic takového neexistuje. Nic novelizováno nebylo a teprve se to připomínkuje a sama novela se vůbec nelíbí a dost se proti tomu protestuje. Takže klid. Nic se střílet jen tak nebude.

12.4.2016 07:22
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aliens_II napsal(a):
Nic takového neexistuje. Nic novelizováno nebylo a teprve se to připomínkuje a sama novela se vůbec nelíbí a dost se proti tomu protestuje. Takže klid. Nic se střílet jen tak nebude.

Muž o tom někde četl článek a málem ho z toho kleplo. Mimo jiné, žádají myslivci, aby mohli uzavřít vstup do honitby kdykoliv se jim zachce a na neomezenou dobu. Připomínám, že honitba začíná za posledním domem...

12.4.2016 07:36

lesnížínka napsal(a):
Muž o tom někde četl článek a málem ho z toho kleplo. Mimo jiné, žádají myslivci, aby mohli uzavřít vstup do honitby kdykoliv se jim zachce a na neomezenou dobu. Připomínám, že honitba začíná za posledním domem...

Jo, honitba v podstatě = ČR...kdyby prošla taková neomezená moc bandy (pro mě) píp píp...

12.4.2016 07:37

Ufffffff
tak to je dobře já se lekla že bych jí musela začít vodit na vodítku

12.4.2016 08:02
vava69

XXX.XXX.136.28

Nebude to tak horké. V sobotu jsem mluvila s myslivci a nic v podstatě nevědí a nemění. Prý se jedná hlavně o zvýšení nějaké pokuty z 10 na 30 tisíc. Hodně záleží na lidech. My jsme dostali v sobotu povel abych brala svoje ovčáky do jeteliny a plašila srnky aby tam nepoložily mladé. Ne že mě budou se psy vyhánět z lesa.

12.4.2016 08:15
ivulka2

XXX.XXX.155.174

vava69 napsal(a):
Nebude to tak horké. V sobotu jsem mluvila s myslivci a nic v podstatě nevědí a nemění. Prý se jedná hlavně o zvýšení nějaké pokuty z 10 na 30 tisíc. Hodně záleží na lidech. My jsme dostali v sobotu povel abych brala svoje ovčáky do jeteliny a plašila srnky aby tam nepoložily mladé. Ne že mě budou se psy vyhánět z lesa.

Vše je o lidech..a když vidim ted na jaře jak se někteří pejskaři ale i nepejskaři chovají v lese či na loukách tak se těm myslivcum a jejich požadavkum nedivím.Lidi jsou hovada a to co dělají někdy v lese to je na odstřel.

12.4.2016 08:30

Jen dobře, lidi jsou hov.. nejsou líní táhnout doprostřed lesa starou televizi nebo pytle odpadků, to nechápu kdo to tam tahá a nehodí to radši ve městě do sběrnýho dvora když už to má teda naložený v autě. Lidi si jezdí autem do lesa, cyklisti si taky myslí že jim patří všechno, blázni na čtyřkolkách atd a pejskaři jsou kapitola sama pro sebe. Ono jim nestačí jít se psem po cestě, on si vořech musí lítat v porostu, všechno plašit a nejlepší je když se psem cvičím a do toho mě vletí otravovat nějakej ratafák kterej tam nemá vůbec co dělat.

12.4.2016 08:40

No vidíte co region to jiná skutečnost. U nas na loukách za posledním barakem visí cedule o celodenním zákazu volného pobíhání psu v honitbě od -do. Konkrétně od dubna do srpna. Je tam mapa v podstatě veškerého volného prostranství za obci.
My z konce obce jsme to uvítali. Neboť bylo opravdu o strach jit na procházku do lesa kde jste po cestě potkali 10pejskaru a 8jich mělo psy na volno a minimálně polovina měla co delat aby je pes poslechl a nesapal se nám napřiklad do kočárku -on byl přece jen zvedavej ten jejich bullmastif.-.

12.4.2016 08:41
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jen dobře, lidi jsou hov.. nejsou líní táhnout doprostřed lesa starou televizi nebo pytle odpadků, to nechápu kdo to tam tahá a nehodí to radši ve městě do sběrnýho dvora když už to má teda naložený v autě. Lidi si jezdí autem do lesa, cyklisti si taky myslí že jim patří všechno, blázni na čtyřkolkách atd a pejskaři jsou kapitola sama pro sebe. Ono jim nestačí jít se psem po cestě, on si vořech musí lítat v porostu, všechno plašit a nejlepší je když se psem cvičím a do toho mě vletí otravovat nějakej ratafák kterej tam nemá vůbec co dělat.

Přesně ted jsme byli se cvičákem na výšlap se psama po lesních cestách a to co člověk uvidí v lese natahane to nechápu že se jim to tam chce tahat v.lidi jsou hovada, les je rozježděnej od čtyřkolek ale i od aut a motorek...všude pet lahve a co mě udivuje nejvíc...sáčku s psim hovinkem uvnitř...fakt na hlavu padlí.

12.4.2016 08:46

Asi se nebudou zavírat normální lokality ( kdo by to taky hlídal ? u nás nemáme žádné píp píp myslivce. ale normální lidi - pár důchodců a pár chlapů, co chodí do práce, mají co dělat, aby farmáři ohlídali kukuřici, až zaseje, to asi nevíte, že mají rozepsané služby na celé noci, aby mu to prasata nevyžrala, přitom tady v podhůří nemá vlastně kukuřice co dělat, jak ničí ornici - ani nemluvím ), asi se bude jednat o nějaké lukrativní lokalty, kde se různí páni snaží prosadit vstup do lesa kompletně.
A pak lidi jsou opravdu paka. Někde jsem psala, jak jsem bránila kozy proti psovi puštěnému vlastně taky do honitby. Srna se srnčetem by neměla šanci.
Pak tu máme chalupáře, který chodí vyběhat svého RR stylem - on na čtyřkolce, pes před ním a on mu svítí na cestu. Prima štvanice, že.
A ještě dodám, abyste nenadávali jen na myslivce. Chystá se zpoplatnění všech vyhlídek v Čes. Ráji !

12.4.2016 08:47
vava69

XXX.XXX.136.28

ivulka2 napsal(a):
Vše je o lidech..a když vidim ted na jaře jak se někteří pejskaři ale i nepejskaři chovají v lese či na loukách tak se těm myslivcum a jejich požadavkum nedivím.Lidi jsou hovada a to co dělají někdy v lese to je na odstřel.

My máme les metr od chaty, takže jsme tam prakticky furt :), ale myslivci vědí, že chodím po cestách a že zvěř nehoní. Párkrát to i viděli na vlastní oči. Takže vychovaný pes a normální myslící myslivec a dá se spolu žít a spolupracovat. Já jim ty srnky klidně vyplaším. Když pak vidíeě rozmašírovaného kolouška, není to nic moc

12.4.2016 08:57
Arni

XXX.XXX.10.115

U nás za obcí je les kde policie řeší neustálé zakládání skládek. Přitom čtyřikrát do roka jsou přistaveny dva kontejnery na domovní odpad, na nebezpečný materiál a hasiči sbírají železo i papír. Přesto se pořád objevují tyto skládky. Nechápu. Co se týče pohybu se psy tak žádná omezení od myslivců nemáme. Stejně mi přijde že tam chodím jen já, nikoho nepotkávám.

12.4.2016 08:59

vava69 napsal(a):
My máme les metr od chaty, takže jsme tam prakticky furt :), ale myslivci vědí, že chodím po cestách a že zvěř nehoní. Párkrát to i viděli na vlastní oči. Takže vychovaný pes a normální myslící myslivec a dá se spolu žít a spolupracovat. Já jim ty srnky klidně vyplaším. Když pak vidíeě rozmašírovaného kolouška, není to nic moc

Asi se budou někteří smát, ale srny "své" psy znají. Jdeme s psicí loukou, na louce stojí srny a čumí na nás. Psice se rozběhne k nim, srny stojí dál - "zastaví ji, nebo ne ?", " jo ona ji dnes neodvolá ? - holky nejvyšší čas skočit do lesa ". Do lesa za nimi psice nejde. Srny odbíhají opravdu vlažně, žádný úprk. A mísní srnec na nás štěká, když se v podvečer vydáme ještě na poslední procházku slyšíme jasné " co sem lezeš ! ". Na sousedovic ovčandu štěká i na zahradu a to je dělí jen potok bez plotu.

12.4.2016 09:04

Arni napsal(a):
U nás za obcí je les kde policie řeší neustálé zakládání skládek. Přitom čtyřikrát do roka jsou přistaveny dva kontejnery na domovní odpad, na nebezpečný materiál a hasiči sbírají železo i papír. Přesto se pořád objevují tyto skládky. Nechápu. Co se týče pohybu se psy tak žádná omezení od myslivců nemáme. Stejně mi přijde že tam chodím jen já, nikoho nepotkávám.

Skládky v lese jsou kapitola sama pro sebe. Bohužel, vesničtí lidé byli léta letoucí naučeni - co neshoří, odnese se do lesa, každý rygolek k tomu byl dobrý. Nakonec - nosili to do "svého " lesa. K roztomilé situaci u nás došlo v roce 2010 při přívalovém dešti. Tím rygolkem si našel novou cestu potůček a les to sousedům všechno vrátil na zahradu ! Stará paní se zlobila " a toho svinstva, co ta voda naplavila", je opravdu stará a tak jsem neměla to srdce, připomenout jí, že jí to les jen vrátil !

12.4.2016 09:31

Hele a jak je to s pasteveckýma psema ? Ty zastřelit nemůžou ne ?

12.4.2016 09:32
Arni

XXX.XXX.10.115

Nedávno jsme šli s manželkou a psem na vycházku. Pes na louce navolno, přicházíme k lesu tam dva důchodci nakládali nějaké dřevo do auta. Psa jsem dal na vodítko a když jsme k nim přicházeli tak velice to je krásný pes ale nemáme u sebe žádnou dobrotu atd. Prostě se snažili okecat to že asi berou dřevo z cizího. A ten náš hafan pořád toho dědu s klackem hlídal a občas si zavrčel. Nikdy to nedělal. Když jsme odcházeli tak jsem si dělal srandu že je policejní pes, že poznal něco nekalého.

12.4.2016 09:34
vava69

XXX.XXX.136.28

Hele a jak je to s pasteveckýma psema ? Ty zastřelit nemůžou ne ?

Nesmí zastřelit pracovní plemeno. Ale co si na nich vezmete, když ho picnou a budou tvrdit, že ho nepoznali. Naši corgiši už mají oba reflexní pláštěnky aby si je nespletli s liškou

12.4.2016 09:35

Sběr klestí je legální.

12.4.2016 09:41
Arni

XXX.XXX.10.115

Sběr klestí je legální.

Klestí možná, ale rozebírat metry asi ne.

12.4.2016 09:43

vava69 napsal(a):
Nesmí zastřelit pracovní plemeno. Ale co si na nich vezmete, když ho picnou a budou tvrdit, že ho nepoznali. Naši corgiši už mají oba reflexní pláštěnky aby si je nespletli s liškou

Takže třeba australskýho ovčáka, border kolii nebo šeltii ? Ta naše mě poslechne na 100% ale i tak si to myslivec může vymyslet

Sam 90210

12.4.2016 09:51
Sam 90210

XXX.XXX.148.220

Mám dotaz, jak je to s pozemky, které vlastním ale jsou v blízkosti lesa ? Chodí tam zvěř dost často i skrz el. ohradník nebo plot, ale já tam chodit se psem taky musím kvůli ovcím, pes je poslušný zvěř nehoní, jen je u nás jeden myslivec m*agor, střílí ve vesnici mezi baráky, srny kuchá hned co je zastřelí ve křoví, povídá se že tu zvěřinu prodává, jednou před pár lety mi vyhrožoval že mi psa zastřelí, když jsme byli normálně na louce (svém pozemku) a teď jak to tady čtu tak fakt nevím jestli můžu se psem vylézt bezpečně z baráku

12.4.2016 10:49
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

habe - Lidi si jezdí autem do lesa, cyklisti si taky myslí že jim patří všechno, blázni na čtyřkolkách...přiznám se, že jednou do roka autem do lesa také zajedem, když sháním chvojí na výzdobu na Vánoce a zakrytí truhlíků. A také brblám, když v lese náhodou potkám někoho na čtyřkolce. Ale za tu dobu, co lesem chodím, to byl čtyřkolkář jeden, dva motorkáři, ovšem každý myslivec u nás má čtyřkolku, les je plný těžebních strojů, kladačů a nevím čeho, které tam řvou celou pracovní dobu, auta s kladama jedou klidně ve 22.h, cest naježděných a rozježděných 20 do kilometru...takže bavit se o tom, kdo v lese plaší zvěř, je bezpředmětné...

12.4.2016 10:57

Sam 90210 napsal(a):
Mám dotaz, jak je to s pozemky, které vlastním ale jsou v blízkosti lesa ? Chodí tam zvěř dost často i skrz el. ohradník nebo plot, ale já tam chodit se psem taky musím kvůli ovcím, pes je poslušný zvěř nehoní, jen je u nás jeden myslivec m*agor, střílí ve vesnici mezi baráky, srny kuchá hned co je zastřelí ve křoví, povídá se že tu zvěřinu prodává, jednou před pár lety mi vyhrožoval že mi psa zastřelí, když jsme byli normálně na louce (svém pozemku) a teď jak to tady čtu tak fakt nevím jestli můžu se psem vylézt bezpečně z baráku

Aby byl pozemek honitbou, musíte ho jako vlastník honebnímu společenství pronajmout.
Když u nás myslivecké sdružení ( teď tedy spolek ) uzavírá smlouvy s vlastníky pozemků, je to vždycky detektivka. Informujte se, jak to u vás je a případně pohrozte, že jim vypovíte smouvu. Pro začátek si přečtěte Zákon o myslivosti ( zadejte do vyhledávače, určitě vám vyskočí v plném znění ).
Jestli mají ve svém spolku opravdu takového myslivce jak píšete ( 200m od obydleného stavení, případně od jeho plotu...) - stěžovat si, stěžovat si...u mysliveckého hospodáře, nejlépe písemně na adresu spolku. Vždyť na vsi se všichni znají, to by bylo, abyste si nezjednal pořádek.

Sam 90210

12.4.2016 11:21
Sam 90210

XXX.XXX.148.220

Aby byl pozemek honitbou, musíte ho jako vlastník honebnímu společenství pronajmout.
Když u nás myslivecké sdružení ( teď tedy spolek ) uzavírá smlouvy s vlastníky pozemků, je to vždycky detektivka. Informujte se, jak to u vás je a případně pohrozte, že jim vypovíte smouvu. Pro začátek si přečtěte Zákon o myslivosti ( zadejte do vyhledávače, určitě vám vyskočí v plném znění ).
Jestli mají ve svém spolku opravdu takového myslivce jak píšete ( 200m od obydleného stavení, případně od jeho plotu...) - stěžovat si, stěžovat si...u mysliveckého hospodáře, nejlépe písemně na adresu spolku. Vždyť na vsi se všichni znají, to by bylo, abyste si nezjednal pořádek.

Tak to je v cajku, nic takového pronajaté nemáme, to vím jistě:) Jo střílel mi na podzim těsně za plotem (kdyby tam ten plot nebyl mám pocit že by klidně vlez až k baráku) Ani nevím jestli v tom spolku pořád je, někteří z vesnice ho znají, ale prý bydlí až někde o dvě vesnice dál, jakoby si k nám vždycky přijel jenom něco upytlačit na guláš. Je to takový divný patron, člověk by z něj měl až strach, prostě m*gor se zraní co se znenadání vynoří z lesa.

12.4.2016 11:30
kobylatko

XXX.XXX.45.44

No asi tak nějak, to by mě čert sebral co se v lese děje.Ještě bych do toho seznamu přidala rodinky s dětičkama, všude po nich kupa papírků, olámaný stromky, ječí po celým lese jak kdyby je na nože brali atd... a o rozvrtaných cestách po klaďácích, traktorech, čtyřkolkách... ani nemluvě.Skládku jsem zatím žádnou nepotkala.A cyklisty bych musela nakopat do zadele jak se chovají, né jen v lese ale i na silnici.

12.4.2016 11:48

Sam 90210 napsal(a):
Tak to je v cajku, nic takového pronajaté nemáme, to vím jistě:) Jo střílel mi na podzim těsně za plotem (kdyby tam ten plot nebyl mám pocit že by klidně vlez až k baráku) Ani nevím jestli v tom spolku pořád je, někteří z vesnice ho znají, ale prý bydlí až někde o dvě vesnice dál, jakoby si k nám vždycky přijel jenom něco upytlačit na guláš. Je to takový divný patron, člověk by z něj měl až strach, prostě m*gor se zraní co se znenadání vynoří z lesa.

Aby mohl střílet musí být v mysliveckém sdružení ( spolku). Může být v mysliveckém sdružení a může bydlet jinde. Stěžujte si u mysliveckého spolku, který obhospodařuje honitbu ve vašem okolí. Jestli není jejich členem, pak na policii.

12.4.2016 13:54
hunter

XXX.XXX.168.162

Jaké nakonec bude přesné znění, zatím nikdo neví. Takže na paniku je ještě čas. Uzavření honitby je možné i teď, jen by se měla zpřísnit sankce. Ale má to svá pravidla a především se to musí vždy schválit výš (teď si nejsem jistý jaký úřad), tzn se podá návrh s odůvodněním a poté se vyhoví/nevyhoví. Popravdě nevím o nějaké lokalitě, kde se to řešilo. Spíš to bude v době mláďat vzácnějších druhů, např tetřívek.
Nevím o žádně změně, co se týče možnosti zastřelení psa.

U pozemků je to složitější, dá se to najít přes stavební úřady, či přes mapu honebních pozemků. Ale pokud máte pozemky oplocené a slouží k farmovému chovu, tak už ze zákona se takový pozemek pokládá za nehonební.

Střílení v blízkosti plotů nebo stavení se občas člověk nevyhne. Já jsem dostřeloval postřeleného kňoura sousedům na zahradě. Myslím, že v těchto případech je to lepší, než nechat nebezpečné zraněné zvíře v blízkosti lidí.

jolyha

12.4.2016 17:11
jolyha

XXX.XXX.229.101

hunter napsal(a):
Jaké nakonec bude přesné znění, zatím nikdo neví. Takže na paniku je ještě čas. Uzavření honitby je možné i teď, jen by se měla zpřísnit sankce. Ale má to svá pravidla a především se to musí vždy schválit výš (teď si nejsem jistý jaký úřad), tzn se podá návrh s odůvodněním a poté se vyhoví/nevyhoví. Popravdě nevím o nějaké lokalitě, kde se to řešilo. Spíš to bude v době mláďat vzácnějších druhů, např tetřívek.
Nevím o žádně změně, co se týče možnosti zastřelení psa.

U pozemků je to složitější, dá se to najít přes stavební úřady, či přes mapu honebních pozemků. Ale pokud máte pozemky oplocené a slouží k farmovému chovu, tak už ze zákona se takový pozemek pokládá za nehonební.

Střílení v blízkosti plotů nebo stavení se občas člověk nevyhne. Já jsem dostřeloval postřeleného kňoura sousedům na zahradě. Myslím, že v těchto případech je to lepší, než nechat nebezpečné zraněné zvíře v blízkosti lidí.

Co se týká kňoura, jistě máte pravdu. Ale je to trochu rozdíl od toho, když myslivci o honu lezou na zahradu (oplocenou, ale plot částečně rozpadlý, sem tam díra), která sousedí s naší zahrádkou. Tam plaší bažanty, kteří tam v křovinách sídlí a i když bažant vyletí směrem k nám do zahrady a k domu, klidně po něm střílejí i v tomto směru. V podstatě mně přes plot, proti domu. Místní myslivce vcelku znám. Vím přesně, která dvě paka toto dělají. Probírat to s nimi nemá smysl, jeden z nich tady tomu našemu spolku šéfuje. Ostatní to se mnou řešit nebudou, nejsou ochotní jít proti němu. Ptala jsem se jestli - když vědí, že je problémový - místo něj nejde třeba zvolit někoho jiného... ano, jde. To by nebyl problém. Ale kde sehnat někoho, kdo by to chtěl dělat místo něj? Jsou to tady u nás většinou už postarší pánové, kteří mají les a zvířata rádi, ale fyzických sil atd. už prostě tolik není, zdraví až tak neslouží... tak do toho nepůjdou. Dva mladí co tu jsou zas mají rodiny a malé děti, tak že taky bohužel. Průšvih je v tom, když se do čela spolku dostane někdo, kdo to dělá kvůli svému prospěchu a honění si ega. Mám obavu aby to tam "nahoře" nefungovalo stejně jako v "obyč" mysliveckém spolku. Že si tam nakonec ti výše postavení stejně uhádají to, co chtějí oni, protože ostatní budou radši zticha. Mrzí mne, že vše je o lidem a spousta z nich raději nebude dělat nic, protože zavřít oči a dělat "nevidím, neslyším" je občas mnohem jednodušší.

12.4.2016 21:04
bhk

XXX.XXX.210.238

Tak mi to nedá - jdu si takhle vinohradem k lesu - tu přijede velké terénní auto, pán stáhne okýnko a povídá - dejte si toho psa na vodítko (fena metr ode mne-tahle konkrétní nejde nikdy víc jak 5metrů ode a zvěř nehledá, neloví a je plně ovladatelná čili pod kontrolou) - takže se pána ptám - proč? Odpověd -aby pes neštval. Otázka - koho, mám ji pod kontrolou a do lesa nejdu..Odpověd-to mě nezajímá.. Ptám se ho -a vy jste kdo? Že myslivecká stráž - nelegitimoval se, jen rychle přivíral okno u spolujezdce neb mu tam seděl pes, který si asi řek, že vyskočí..Pána jsem neznala takže moje poslední odpověd byla něco v tom duchu, že já jsem svatá za dědinou a dál s ním nehodlám ztrácet čas - a fenu jsem na vodítko tedy nedala.To se stalo před cca půl rokem..
Pár dnů po té - opět potkám pána v autě-jiného - že at si raději dám psa na vodítko-opět ve vinohradu-ptám se proč a odpověd-no mě utekl pes, hledám ho, je to Irský terier a potkat se s vaším psem-byla by zřejmě mela...Pak jsem se dozvěděla, že to byl šéf" myslivecké stráže tady u nás...
Aby toho nebylo málo
Asi před 14dny přišel manžel s tím, že at vodím psy na vodítku, že mu bylo řečeno, že zde nějací psi strhli pět srn a že myslivci obvinují mě...a že budou střílet..
Pochopitelně se značně ohradil, já se značně ohradila - nu a tak se naznalo, že naši psi fakt nezdrhají a neštvou zvěř, že to ve finále budou jednak psi samotných myslivců, kteří čas od času zdrhnou a nebo psi starousedlíků...(jsme tzv. náplava, jsme zde asi 6let a na procházkách z místních nepotkám ani nohu-jen ty utečený-a to je ne jeden, spíše dva psi v každém baráku, no ale já jsem vidět, já venčím, starám se...a to je tady asi něco z jejich pohledu špatně..)
Přemnožila se tu černá - myslivci -to bylo loni-uspořádali hon a výsledek? Dva bažanti, dva zajíci...
Tak opravdu nevím..
Ti místní myslivci, které znám jsou vlastně v pohodě a milí a přátelští...no nastal problém tak na koho ho hodíme? No jasně...
Naštěstí to skutečně poté vzali zpět a je opět klid.
Tím chci říct, že zastřelit mě myslivec bezdůvodně psa - a náběh to mělo viz příspěvek - zůstanou mu jen oči pro pláč...
Nemám nic vůči myslivcům, ale ve velké většině případů..-no zkrátka v první řadě by si měli zamést před vlastním prahem.A nějaké posylování pravomocí? Absolutně nesouhlasím..
Snad je můj příspěvek srozumitelný, obvykle je po sobě nečtu, nekontroluji

12.4.2016 21:31
hunter

XXX.XXX.168.162

Jediný problém vidím v komunikaci, což je stále největší problém myslivců.

Tyhle situace nejsou jednoduché. Stejně tak mám zkušenosti z druhé strany, kdy majitel psů se mi stále dušoval, jak jeho psi zvěř nehoní a nevzdálí se mu z dohledu...samozřejmě jsem je pak natočil jak si lítají dle libosti a párkrát je cvakla fotopast, kdy štvali zvěř od slaniska.

Myslím, že je lepší varovat předem, když se někde pohybuje pes, který by mohl způsobovat problémy, než čekat až se něco stane. V tom bych vůbec problém neviděl.

Pokud někde psi způsobují takové škody, je jasné, že jsou myslivci podráždění a radši vydají zkratkovitou zprávu, že se budou střílet. Ono to totiž zabírá, když to nejde jinak.

Hony se konají několikrát do roka. A je třeba rozlišovat hon na drobnou, tj bažant a zajíc. A pak na černou. Výsledek závisí i na štěstí, holt někdy nevidíte ani chlup za celý den a přijdete s prázdnou. Samotné hospodaření se zvěří je už úplně jiná kapitola s řadou proměnných a příčin. Např. jsou honitby, kde se černá nezdržuje, jen prochází, ale stihne udělat obrovskou škodu. Svým způsobem to je pak problém i okolních honiteb, ale tam jsou třeba na odstřelech černé finančně naprosto závislí a zároveň tam nemají škody, tzn jejich zájmy jsou naprosto odlišné.

12.4.2016 22:15
koňadra

XXX.XXX.128.31

hunter napsal(a):
Jediný problém vidím v komunikaci, což je stále největší problém myslivců.

Tyhle situace nejsou jednoduché. Stejně tak mám zkušenosti z druhé strany, kdy majitel psů se mi stále dušoval, jak jeho psi zvěř nehoní a nevzdálí se mu z dohledu...samozřejmě jsem je pak natočil jak si lítají dle libosti a párkrát je cvakla fotopast, kdy štvali zvěř od slaniska.

Myslím, že je lepší varovat předem, když se někde pohybuje pes, který by mohl způsobovat problémy, než čekat až se něco stane. V tom bych vůbec problém neviděl.

Pokud někde psi způsobují takové škody, je jasné, že jsou myslivci podráždění a radši vydají zkratkovitou zprávu, že se budou střílet. Ono to totiž zabírá, když to nejde jinak.

Hony se konají několikrát do roka. A je třeba rozlišovat hon na drobnou, tj bažant a zajíc. A pak na černou. Výsledek závisí i na štěstí, holt někdy nevidíte ani chlup za celý den a přijdete s prázdnou. Samotné hospodaření se zvěří je už úplně jiná kapitola s řadou proměnných a příčin. Např. jsou honitby, kde se černá nezdržuje, jen prochází, ale stihne udělat obrovskou škodu. Svým způsobem to je pak problém i okolních honiteb, ale tam jsou třeba na odstřelech černé finančně naprosto závislí a zároveň tam nemají škody, tzn jejich zájmy jsou naprosto odlišné.

Huntere, obávám se, že někteří moc nepochopí, o čem jste psal, hlavně v tom posledním odstavci. Někteří lidé při slově "myslivec" vidí rudě a vůbec nejsou schopni posuzovat problém v širších souvislostech. Mnoho lidí si myslí, že myslivci jsou jen arogantní bouchalové. Jenže věci nejsou jen černobílé. Ano, i mezi myslivci, jako v každé lidské činnosti, se vyskytují lidé slušní, méně slušní i úplní blb.ci - a ti jsou - bohužel - více vidět a slyšet a nedělají dobrou službu všem těm slušným.

Já vidím problém také ve vzájemné komunikaci, ale to souvisí s celospolečenskou atmosférou. Dnes jsou ty mezilidské vztahy tak nějak špatné všude - lidé jsou na sebe zlí, arogantní, svobodu zaměňují za anarchii, někteří si myslí, že si mohou dovolit všechno (hlavně ti, co mají peníze). Tak, jako jsou (vedle těch slušných) i bezohlední pejskaři, tak jsou i bezohlední čtyřkolkáři, koňáci..., a někdy i myslivci - hlavně ti, co nedělají myslivost s láskou v srdci k přírodě, ale proto, že si honí svoje ego a společenskou prestiž. Jenže co se divíme - děti ve školách už dávno nemají úctu k učiteli, pacienti napadají lékaře, lumpové nemají respekt z policie... prostě jsme to s tou demokracií, myslím, trochu přehnali.

Zákon o myslivosti, jehož novela se připravuje, má řešit úplně jiné a závažnější problémy, než "nějaké pejskaře a střílení psů". Takže netřeba zde šířit jakési poplašné zprávy.

12.4.2016 23:33
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Udivuje mě, jak se vždy cokoli zvrhne do extrému. Už se tu pomalu střílí psi, myslivec je pomalu škodná a alkoholik střílející po všem co se hýbe. Hospodář je prudič, co se snaží jen upozornit, že je prostě nežádoucí, aby pes na volno běhal v blízkosti honitby. Udivuje mě, jak prostý občan všemu rozumí, pobral ty nejlepší zkušenosti a rozum na všechny obory vědy, kultury a sportu. Ano a zde vidíme naprostý vzorek naší Haškovské společnosti, obraz národa českého fungujícího dle tradic švejkovské metodiky. "Vzůru na Bělehrad paní Müllerová, my tu vojnu stejně vyhrajem.".

Neregistrovaný uživatel

13.4.2016 12:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Nic se neděje a dít nebude...
Není potřeba se z toho hroutit. Kamarád lesočech říkal, že jde jen o zvýšení pokuty, když ty nebo pes narušíš úmyslně honitbu.
Jinak vše zůstává při starém

Sam 90210

13.4.2016 12:39
Sam 90210

XXX.XXX.148.220

My měli s myslivcem pár let docela problém, to byl takový ten extrém. Vlastně když nad tím tak přemýšlím možná to ani nebyl myslivec ale kdo ví kdo, nijak se neprokázal, chodil v maskáčích, s puškou střílel po všem co se hýbe.V lese byly často čerstvé hroby, krev na křoví, někdy nějaká ta kost a vnitřnosti, několikrát jsme měli přestřižené lanka, ohrady tak aby nám dobytek utekl, s přítelem jsme je naháněli po lesích a loukách a on tam stál schovaný v šeru pod stromem a sledoval jak je naháníme. Chvíli jsem měla strach po pastvině chodit, byl to velmi divný člověk, ještě dnes mi z toho běhá mráz po zádech když si na to vzpomenu Jednou přišel s výhrůžkou že mi toho psa zastřelí jen tak bez podmětu, naposledy na podzim střílel po srnách těsně u plotu, od té doby jsem jej naštěstí nepotkala, možná že už mu to zatrhli, pochybuji že takhle škodil jen u nás.Jak psala Koňadra exístují lidé slušní, méně slušní i úplní blb.ci. Soused je lesník, hrozně fajn člověk, ale ani on nevěděl co to u nás střílí za blb.ce:).

13.4.2016 12:43
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Sam 90210 napsal(a):
My měli s myslivcem pár let docela problém, to byl takový ten extrém. Vlastně když nad tím tak přemýšlím možná to ani nebyl myslivec ale kdo ví kdo, nijak se neprokázal, chodil v maskáčích, s puškou střílel po všem co se hýbe.V lese byly často čerstvé hroby, krev na křoví, někdy nějaká ta kost a vnitřnosti, několikrát jsme měli přestřižené lanka, ohrady tak aby nám dobytek utekl, s přítelem jsme je naháněli po lesích a loukách a on tam stál schovaný v šeru pod stromem a sledoval jak je naháníme. Chvíli jsem měla strach po pastvině chodit, byl to velmi divný člověk, ještě dnes mi z toho běhá mráz po zádech když si na to vzpomenu Jednou přišel s výhrůžkou že mi toho psa zastřelí jen tak bez podmětu, naposledy na podzim střílel po srnách těsně u plotu, od té doby jsem jej naštěstí nepotkala, možná že už mu to zatrhli, pochybuji že takhle škodil jen u nás.Jak psala Koňadra exístují lidé slušní, méně slušní i úplní blb.ci. Soused je lesník, hrozně fajn člověk, ale ani on nevěděl co to u nás střílí za blb.ce:).

To byla svině převlečená za člověka. To s myslivostí opravdu nemělo nic společného. Ale vaří se na něja voda, vaří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík