Priznám sa, že mám rešpekt pred niektorými plemenami...Ale súvisí to len s mojimi skúsenosťami, takže som trochu nervózna pri styku s dobermanmi a rotvajlermi...
Mám ohromný rešpekt pred ázijskými ovčiakmi, lebo nás matka a tri jej deti napadli, a dotrhali nášho psa...keď sa tak na to pozerám, neosobne, z odstupu času, bolo to ozaj zvláštne...matka zvolala svorku, obkľúčili nás a šli po bruchu oboch našich psov...jedného sme zobrali na ruky, ten dopadol najhoršie, matka mu skoro vyrvala vnútornosti...druhého sme pustili, - husky, ten bez hlesu krúžil okolo slabých členov a rozohnal decká...
Matka sa vzdialila a v asi 50 metroch od nás znovu svorku zošíkovala, a zaútočili ako jedno telo, jedna duša, nešli po nás, šli len a len po našich psoch...
Ale tu sa už vyrojili susedia, a kadejako, pomaly s metlami, nám pomohli...matka zaštekala, dala príkaz a svorka odbehla...
Majiteľ nám preplatil operáciu, a ospravedlňoval sa, ale tento typ psa je pre mňa niečo, čo netúžim hladkať a mám pre ním veľký rešpekt...
Tak isto rotvajler...vedľa nás bola firma a tam dvaja rotvajleri, čo sa nudili a stále utekali, ja som zametala terasu, a mala som doma hárajúcu sučku kríženca prefíkaného, Bibu, a už som akurát dozametala, chcela som zatvoriť dvere, keď tu zrazu predo mnou, obaja rotvajleri...stála som a dívala sa, za mnou sa krčila Biba, a rotvíci začali vrčať, potom priamo štekať, potom na mňa začali útočiť a ja som ich odrážala metlou, neviem prečo som nehysterčila, ak áno, tak len vnútri...mala som zlosť...dorážali a štekali a vrčali, ak ma zamesnal jeden, druhý skúšal po mne skočiť...mala som na nohách také snehule, tak jednu nohu som nastavila a druhou som skúšala zavrieť dvere, metlou som držala v šachu druhého rotvíka...tak sa jeden zakúsol a ja som zjajkla a Biba to vyriešila, vyrazila smerom do záhrady a tí dvaja za ňou...a zas sme mali 10 šteniat, každé iného vzhľadu, aj polorotvík sa tam vyskytol, a nechali sme ju sterilizovať...Mám od vtedy rešpekt pred rotvajlermi, nebojím sa ich, ale nemám ich rada... i keď je jedna sučka, ktorá je super maznák, ale nemôžem si pomôcť, nemám pri nej tzv. vrhaco hladkací amok, teda nehádžem sa na ňu s výskaním, že poď sem zlatíčko a ako sa máš, a čo máš nové, (ako to robím pri ných psoch) pohladkám, ale nemôžem si pomôcť...
Doberman asi hodinu krúžil okolo mňa a stoického huskyho, majiteľ klikal, reval a nič, skúšal ho odtiahnuť, doberman sa ohnal aj po ňom, veľký doberman, veľká tlama, rafol ma do ruky, tak som huskyho pustila...
Odohrala sa pomerne krátka kucapaca, doberman s natrhnutým uchom a môj huskynko v totálnom amoku naháňal dobermana, a na mňa reval majiteľ, že som mu zničila šampióna, a že nech si toho bastarda chytím, lebo nás oboch zastrelí...
Tak aj teraz, keď som na návšteve u kamarátky, a má doma obrovského dobermana, čo je ozaj veľmi milý, neustále sa mi vtiera, pohladkám, dívam sa mu do očí a hovorím si, juj aký je krásny, ale nemôžem si pomôcť...mám rešpekt, a nejakú brzdu v sebe a ten pes to cíti a stále sa mi venuje...
A ešte pitbul...Moja kamarátka má doma fenku amerického pitbulteriéra, a tá je úžasná a strašne ju mám rada, je to maznák nad maznákov, ona je môj miláčik, keď som tam, tak sa túlime, maznáme, oblizujeme, rozprávame, ale poznám ju, a bolo to pred tým, než sa stalo toto...
Ja a miláčik na prechádzke, miláčik (Akita inu) v mladom veku, teda šteniatko...Oproti nám potetovaný majiteľ dvoch pitbulov bez vodítka a tí sa rovno na nás vrhli...schmatla som miláčika na ruky a zadkom otvorila bránku u susedov, a tí dvaja pitbuli...šialené čo stvárali, skoro tú bránku rozobrali...Prežili sme arogantného majiteľa, čo sa nám smial, že držte si svoju hračku, kým tí moji ho nerozoberú na súčiastky, ale miláčik si ich zapamätal, tak isto ako si zapamätal nevychovaného vlčiaka a bígla, čo ho zamlada trápili...
Situácia o rok, ten istý majiteľ, tí istí psi, zase bez vodítka, miláčik chytil amok, ja paniku, pustila som ho z vodítka, a jeden skončil na plote a druhý, sa s miláčikom ruval, ale márne, kopa krvi, stres, ja v plači, magor zúrivý...Nakoniec, miláčik mal len malé ranky, a od vtedy, a stretli sme sa ešte pár krát, tí dvaja sú slušní, na vodítku a decentne sa nám vyhýbajú...Miláčik si tak isto vybavil veci s bíglom a vlčiakom, a ja viem, že tak, ako mám rešpekt, pred istými psami, a to možno si ani nezaslúžia, môj strach a moje obavy, tak isto môže byť môj pes niečim, čo spôsobí traumu, a tým pádom aj strach z plemena, a tak sa snažím, zo všetkých síl, aby k tomu nedošlo, aby akita bol len pes, čo síce vzbudzuje rešpekt, ale nie strach...a skôr úctu a zvedavosť, ako panickú obavu, skôr pocit príjemný, ako nepríjemný, skôr hlad po diskusii o plemene, zvedavosť, ako odmietavé zatratenie...s označením, zúrivý bojový pes...
Tak já to napíšu bez obalu: nemám ráda psy, kteří jsou záměrně šlechtění na kousání do lidí a na zabíjení psů. Vím, že ti psi za to nemůžou, je to jejich osud, co jim člověk připravil. Ostatně...jak to lidi umí i mezi sebou. A tak hlídací psi, celý život stráví za plotem objektu frustrovaní z nezájmu o ně a jen dělají, co jim bylo vštípeno, nenávidí a snaží se zabít všechno, co jde kolem. Přesto No a bandogovi podstrčím nějakou tu laskominu, abych mu dokázala, že nejsme všichni za tím plotem stejní. Tzv. bojová plemena, šlechtěním vyřazená ze své smečky a přirozenosti - vím, čeho je ten pes schopný a ano, mám strach o své psy, protože se psem, který je jen protiva, se nějak domluvit dá, pes, kterému člověk vymyl mozek...jak říkám, stačí se kouknout kolem sebe, co lidé dokážou...a odeser...to ten pes
Ač dlouhá leta žiju s mamutem, jsou někteří obříci, které ráda nemám a to všeobecně pastevci. Opatrná jsem i u bernardýna, nemusím NO. Ale hlavně nemusím psy, které jejich majitelé nenechali jako štěňata socializovat. Naše poslední fena je hodně dominantní a při ní krásně vidím, který pes se umí chovat " po psovsku " a který ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná špatně zvolený název tématu, ale když se podívám třeba do Wiki na význam slova respekt, tak najdu:
Respekt (ohled, uznání, úcta) (z lat. respectus od respicere, ohlížet se na něco) je vztah mezi lidmi, uznání silných stránek osobnosti[1]. Respekt předpokládá, že člověk si nedovolí uškodit jinému člověku ani fyzicky, ani psychicky
Respekt je důležitý druh lidského postoje k jiným osobám, názorům i kulturám. Zahrnuje jisté dobrovolné sebeomezení a toleranci, ale ne proto, že by byl vůči nim lhostejný, nýbrž proto, že si jich váží a uznává jejich cenu, i když s jejich názory nebo postoji nemusí souhlasit. Na druhé straně neznamená obavu, a už vůbec ne strach.
a zatím to tady je o strachu...
Mně už vážně začíná štvát jaký význam přisuzujete socializaci a hlavně jak si vysvětlujete její případnou absenci ve vzájemném kontaktu psů.
Inusanka má dominantní fenu a tedy "vidí", který pes se umí chovat po psovsku. Jak to může vidět? Co když narazí na stejně dominantní fenu? Ta se tedy neumí chovat?
To, že štěně přijde mezi jiné psy vůbec neznamená, že se v dospělosti bude mezi nimi chovat dle vašich představ. Proto různé školičky apod. jsou naprosto k ničemu.
Každé štěně je jiné a jinak se chová ve 3 měsících a jinak ve 2 letech.
Socializace je především seznamování se světem, různé prostředí, vjemy, apod.
Jakýkoliv kontakt s jinými psy je jen a jen hra, sice krásná pro vaše oči, ale v podstatě nemá (kromě unavení štěněte) podstatný význam. Štěně se bude jinak chovat ve známé smečce a jinak v kontaktu s cizím psem, jinak se bude chovat sebevědomý jedinec a jinak bázlivec. Pokud nebude korigovat jakýkoliv vzájemný kontakt a nedej bože narazíte na trošku dominantnější štěně, jen v tom vašem podpoříte to negativní. Všichni chcete přátelské psy, ale to je absurdita.
Já osobně nemusím psy nevychované a je mi úplně jedno jestli je to čivava nebo asiat.

Mám respekt před malými psy, nějak nejsem schopná identifikovat v jejich chování momentální rozpoložení), za celý můj život mě 3x kounul malý pes, který se tvářil přátelsky, vrtěl ocasem...atd...no moje chyba špatně jsem jejich chování vyhodnotila...u velkého psa se mi to ještě nestalo, jsou pro mě nějak čitelnější.
Lidé (hlavně ty co ví, jaké mám psy, že si klíďo hladím RTW, piťáky a stafy mých známých) se hodně diví, když mají yorka, čivavu apod. že ji říkám, že se jejich psa bojím (samozřejmě není to při jejich velikosti obava o život nebo nějaké fatální zranění)...mluvím na ně a jejich páníčci "klíďo si ho pohlaď on nekouše" a musí mě teda hodně přemlouvat.
Jinak respekt mám samozřejmě z každého psa...to si myslím, že by měl mít každý člověk. Naučila jsem se žádného psa nepodceňovat.
anonymx
napsal(a):
Mně už vážně začíná štvát jaký význam přisuzujete socializaci a hlavně jak si vysvětlujete její případnou absenci ve vzájemném kontaktu psů.
Inusanka má dominantní fenu a tedy "vidí", který pes se umí chovat po psovsku. Jak to může vidět? Co když narazí na stejně dominantní fenu? Ta se tedy neumí chovat?
To, že štěně přijde mezi jiné psy vůbec neznamená, že se v dospělosti bude mezi nimi chovat dle vašich představ. Proto různé školičky apod. jsou naprosto k ničemu.
Každé štěně je jiné a jinak se chová ve 3 měsících a jinak ve 2 letech.
Socializace je především seznamování se světem, různé prostředí, vjemy, apod.
Jakýkoliv kontakt s jinými psy je jen a jen hra, sice krásná pro vaše oči, ale v podstatě nemá (kromě unavení štěněte) podstatný význam. Štěně se bude jinak chovat ve známé smečce a jinak v kontaktu s cizím psem, jinak se bude chovat sebevědomý jedinec a jinak bázlivec. Pokud nebude korigovat jakýkoliv vzájemný kontakt a nedej bože narazíte na trošku dominantnější štěně, jen v tom vašem podpoříte to negativní. Všichni chcete přátelské psy, ale to je absurdita.
Já osobně nemusím psy nevychované a je mi úplně jedno jestli je to čivava nebo asiat.
Souhlasím s Vámi až na to, že školičky pro štěňata jsou k ničemu a hra štěňat je krásná pro naše oči, ale jinak nemá žádný význam.
Já si myslím, že ten kontakt štěněte s ostatními psy a štěňaty je hodně důležitý. Když to vezmu zjednodušeně - budu mít dvě štěňata (třeba sourozence), jednoho budu brát mezi psy, nechám ho se psy seznamovat a hrát si. Druhé štěně vůbec mezi psy brát nebudu, nenechám ho seznamovat ani si hrát.
Když pak v dospělosti tito dva psy potkají jiného psa, myslíte, že se oba budou chovat stejně? Já bych vsázela na to, že pes, který jako štěně přišel do kontaktu s ostatními bude v pohodě (s přihlédnutím k plemenu) a druhý pes bude nejistý, bude se bát a nebo se bude už preventivně bránit.
Je to samozřejmě hodně zlehčené, bude záležet na jedinci - může se jednat o psa, který prostě ani po socializaci s ostatními kamarád nebude, a naopak pes, který jako malý socializovaný nebyl bude v pohodě.
Ale větší šance, že pes bude v pohodě je u toho, kterého jako štěně budu brát mezi psy, ne?
Pes, který měl dost kontaktu s ostatními bude vědět, jak s nimi komunikovat, bude schopen druhého psa nejdříve upozornit, když se mu něco nebude líbit. Pes, který mezi psy nepřišel bude rovnou vyjíždět bez upozornění. (Příklad).
Já bych tedy štěňatům hru s ostatními psy neodpírala, pokud o to štěně stojí.
Jinak souhlasím s tím, že prostě ně každý pes bude přátelský, to je jasné.
xerxes

XXX.XXX.13.96
lesnížínka
napsal(a):
Tak já to napíšu bez obalu: nemám ráda psy, kteří jsou záměrně šlechtění na kousání do lidí a na zabíjení psů. Vím, že ti psi za to nemůžou, je to jejich osud, co jim člověk připravil. Ostatně...jak to lidi umí i mezi sebou. A tak hlídací psi, celý život stráví za plotem objektu frustrovaní z nezájmu o ně a jen dělají, co jim bylo vštípeno, nenávidí a snaží se zabít všechno, co jde kolem. Přesto No a bandogovi podstrčím nějakou tu laskominu, abych mu dokázala, že nejsme všichni za tím plotem stejní. Tzv. bojová plemena, šlechtěním vyřazená ze své smečky a přirozenosti - vím, čeho je ten pes schopný a ano, mám strach o své psy, protože se psem, který je jen protiva, se nějak domluvit dá, pes, kterému člověk vymyl mozek...jak říkám, stačí se kouknout kolem sebe, co lidé dokážou...a odeser...to ten pes
Máte pravdu, tihle psi šlechtění na kousání a zabíjení by se měli vyvraždit, aby připosraní lidi mohli chodit bez strachu, že po pohledu na zabijáka budou mít na zadku hnědku. Sluníčko by mělo svítit celý rok, ptáčci by měli cvrlikat, měli by se vyvraždit i tygři a medvědi a pumy a rysi a kočky a vůbec všechno co se živí masem. Býložravců, kteří kopou, by se měly usekat nohy, pro jejich vlastní dobro, beranům kteří se trkají by se měly uřezat hlavy, aby byli spokojenější, a svět bude hned růžovější a lepší místo pro život všech bytostí bez rozdílu.
Mám to podobně s těmi malými psy Ti velcí mi přijdou celkově takový vyrovnanější, že na nich je vidět, zda o kontakt stojí nebo ne. Ale přesně jak jste psala, malý pes se k vám řítí, vrtí ocasem a ve chvíli když k němu dáte ruku, jako pokus o pohlazení - vás rafne. Samozřejmě jsou i pohodoví malí psi, ale mě osobně přijdou více nevyzpytatelní než velcí

Nemám ráda pity, stafordy, rotvajlery, kavkazany, středoasijaty, argentinské dogy a takové ty podobné prostě psy kteří by byli schopni mé psy zabít. Není to přesný výraz že nemám ráda ty psy, spíš nenávidím ti blbce majitele kterým patří, psi za to v podstatě nemůžou, ale už jsou mi nesympatičtí.Nelíbí se mě když se na mě řítí tibetská doga a já prosím majitele at jí přivolá, čehož není schopen a ještě mě vynadá do krav že ho otravuju v neděli po ránu. nesmáším slečinky co mají navolno pitáka a tvrdí že ještě nikomu nic neudělal, můj pes opravdu nemusí být jeho první obětí:Kvůli tomu že si prostě blbí lidi pořizují psy které neumí vychovat, neuvědomují si jejich sílu a nebezpečnost pro jiné a nebo machrují a je jim to jedno tak tyhle psy nemám ráda. Taky bych dokázala svého ovčáka pustit at povalchuje pudla nebo bígla ale sem normální, uvědomuji si co by se mohlo stát, a psa si hlídám. Netvrdím že nic neudělá, nemůžu to vědět je to jen pes, takže mám hlavně strach s debilních majitelů-.
lesnížínka
napsal(a):
Jací psi jsou záměrně šlechtěni na kousání do lidí?
xerxes

XXX.XXX.13.96
lesnížínka
napsal(a):
BTW pokud byste mojemu psovi přes plot podala nějakou tu laskominu, tak úlohu hlídače přeberu já, vyžádám si od vás transport na veterinu, i kdybyste měla platit taxík, a výplach žaludku. Cizím psům nemáte co strkat jídlo! Nejste snad malé děcko. To, že pes hlídá, ještě neznamená že mu nikdo nedonese jídlo (Těžko by tam pak asi vydržřel déle než 14 dní), že ho u jídla nikdo nepolaská nebo si jej psovod občas nevezme domů. Myslíte že spokojenšjší by takový pes byl v garsonce mezi 4 stěnama, když by znal jenom cestu výtahem a chcaní před panelákem?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Respekt... se říct nedá...
Ale jsou plemena která nemusím, jsou to především bullové - nelíbí se mi na nich, že jsou takový nečitelní, nelíbí se mi jejich výraz, tvar hlavy, atd... Zato, že ty tyhle psy nemusím, jsou na vině jejich majitelé. Nějak nemám ráda, když má někdo psa pro svou image... (v tomhle to vidim přesně, jako habe). Dále nemusim malý hystericky uřvaný psy... co je maj slečinky do kabelky...
Navíc obecně krátkosrstý psy prostě nemusím (ridgeback, staford, boxer,...), já mám ráda huňáče...
xerxes

XXX.XXX.13.96
napsal(a):
Nemám ráda pity, stafordy, rotvajlery, kavkazany, středoasijaty, argentinské dogy a takové ty podobné prostě psy kteří by byli schopni mé psy zabít. Není to přesný výraz že nemám ráda ty psy, spíš nenávidím ti blbce majitele kterým patří, psi za to v podstatě nemůžou, ale už jsou mi nesympatičtí.Nelíbí se mě když se na mě řítí tibetská doga a já prosím majitele at jí přivolá, čehož není schopen a ještě mě vynadá do krav že ho otravuju v neděli po ránu. nesmáším slečinky co mají navolno pitáka a tvrdí že ještě nikomu nic neudělal, můj pes opravdu nemusí být jeho první obětí:Kvůli tomu že si prostě blbí lidi pořizují psy které neumí vychovat, neuvědomují si jejich sílu a nebezpečnost pro jiné a nebo machrují a je jim to jedno tak tyhle psy nemám ráda. Taky bych dokázala svého ovčáka pustit at povalchuje pudla nebo bígla ale sem normální, uvědomuji si co by se mohlo stát, a psa si hlídám. Netvrdím že nic neudělá, nemůžu to vědět je to jen pes, takže mám hlavně strach s debilních majitelů-.
Nesnáším, když jdu s pitem na krátkém vodítku, a ke mně se řítí cokoliv. Slečinka (páníček) s pejskem na volno křičí On si jde hrát, zatímco mojemu psovi ten šmejd visí na krku a já dělám vše pro to, abych mu zachránila kůži. Pokud mám psa na vodítku, platí pravidlo že nechci, aby ho kontaktovali jiní psi, až budu chtít aby se vyběhal s jiným psem-pustím ho ve vlastní smečce.
Takže mám hlavně strach z debilních majitelů.

Ja mám veľký rešpekt pred pastierskymi plemenami ako SAO, KAO, čuvač...
xerxes
napsal(a):
BTW pokud byste mojemu psovi přes plot podala nějakou tu laskominu, tak úlohu hlídače přeberu já, vyžádám si od vás transport na veterinu, i kdybyste měla platit taxík, a výplach žaludku. Cizím psům nemáte co strkat jídlo! Nejste snad malé děcko. To, že pes hlídá, ještě neznamená že mu nikdo nedonese jídlo (Těžko by tam pak asi vydržřel déle než 14 dní), že ho u jídla nikdo nepolaská nebo si jej psovod občas nevezme domů. Myslíte že spokojenšjší by takový pes byl v garsonce mezi 4 stěnama, když by znal jenom cestu výtahem a chcaní před panelákem?
Nesnáším když někdo mým psům bez zeptání dává pamlsky. A to samé nebudu dělat druhým psům a už vůbec ne těm, kteří jsou za plotem a mají hlídat. Ani by mě to nenapadlo.

"A tak hlídací psi, celý život stráví za plotem objektu frustrovaní z nezájmu o ně a jen dělají, co jim bylo vštípeno, nenávidí a snaží se zabít všechno, co jde kolem."
lesnížínka, tohle všechno o "hlídacích" (to jsou tedy která plemena?) psech jsi vydedukovala z prosté příslušnosti psa k nějakému plemeni a toho, že za plotem štěká? Nebo z čeho?

marcelaamax
napsal(a):
Nesnáším když někdo mým psům bez zeptání dává pamlsky. A to samé nebudu dělat druhým psům a už vůbec ne těm, kteří jsou za plotem a mají hlídat. Ani by mě to nenapadlo.
Toto neznášam aj ja. Keď som mal NO, tak mi ho ľudia kŕmili a hladili cez plot, dokonca aj ľudia na cvičáku, ktorí to sami nemali radi, keď im niekto kŕmil psa.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Respekt... se říct nedá...
Ale jsou plemena která nemusím, jsou to především bullové - nelíbí se mi na nich, že jsou takový nečitelní, nelíbí se mi jejich výraz, tvar hlavy, atd... Zato, že ty tyhle psy nemusím, jsou na vině jejich majitelé. Nějak nemám ráda, když má někdo psa pro svou image... (v tomhle to vidim přesně, jako habe). Dále nemusim malý hystericky uřvaný psy... co je maj slečinky do kabelky...
Navíc obecně krátkosrstý psy prostě nemusím (ridgeback, staford, boxer,...), já mám ráda huňáče...
Mám křížence bulla a celkově se mi tahle plemena líbí, ale naprosto Vám rozumím. Zrovna nedávno jsem potkala kluka, nejspíš s pitbullem. Kluk rozkrok u kolen, kšiltovku s rovným kšiltem, na krku řetězy, v kapse telefon, který hlasitě hrál. Kluk šel houpavou chůzí do rytmu a na řetězu ho táhnul ten pes, který byl naježený a vrčel na každého psa, který šel okolo. Takhle si kráčeli městem.
No, alespoň že pes byl na řetězu...
marcelaamax
napsal(a):
Souhlasím s Vámi až na to, že školičky pro štěňata jsou k ničemu a hra štěňat je krásná pro naše oči, ale jinak nemá žádný význam.
Já si myslím, že ten kontakt štěněte s ostatními psy a štěňaty je hodně důležitý. Když to vezmu zjednodušeně - budu mít dvě štěňata (třeba sourozence), jednoho budu brát mezi psy, nechám ho se psy seznamovat a hrát si. Druhé štěně vůbec mezi psy brát nebudu, nenechám ho seznamovat ani si hrát.
Když pak v dospělosti tito dva psy potkají jiného psa, myslíte, že se oba budou chovat stejně? Já bych vsázela na to, že pes, který jako štěně přišel do kontaktu s ostatními bude v pohodě (s přihlédnutím k plemenu) a druhý pes bude nejistý, bude se bát a nebo se bude už preventivně bránit.
Je to samozřejmě hodně zlehčené, bude záležet na jedinci - může se jednat o psa, který prostě ani po socializaci s ostatními kamarád nebude, a naopak pes, který jako malý socializovaný nebyl bude v pohodě.
Ale větší šance, že pes bude v pohodě je u toho, kterého jako štěně budu brát mezi psy, ne?
Pes, který měl dost kontaktu s ostatními bude vědět, jak s nimi komunikovat, bude schopen druhého psa nejdříve upozornit, když se mu něco nebude líbit. Pes, který mezi psy nepřišel bude rovnou vyjíždět bez upozornění. (Příklad).
Já bych tedy štěňatům hru s ostatními psy neodpírala, pokud o to štěně stojí.
Jinak souhlasím s tím, že prostě ně každý pes bude přátelský, to je jasné.
Pokud se bude jednat o jedince vyrovnané bez jakýchkoliv povahových problémů, tak se budou chovat naprosto stejně. A to je léty ověřené. A naopak, pokud má pes sebemenší problém, tak se zase budou oba jedinci v kontaktu s cizími psy chovat naprosto stejně.
Nevím na základě čeho se domníváte, že pokud budete štěně brát mezi psy, bude se jako dospělý jedinec v kontaktu s jinými psy chovat stejně jako se choval jako štěně mezi známými. Kontakt s jinými štěňaty není socializace, tím se neučí "psí" chování. Ale to je mnohem složitější.
V žádném případě nebude izolovaný pes vyjíždět, to bude dělat jen pes bázlivý nebo agresivní. A pes bázlivý nebo agresivní to bude dělat vždy když potká neznámého psa i kdyby si hrál s tisícem štěňat.
Respekt? To není o respektu, ale spíš obavě a potažmo strachu. Prostě jdete kolem, vidíte, nečitelného psa. A je jedno co to je v podstatě. Já se v přímém kontaktu nebojím žádného psa, pokud si jej dobře prohlédnu a mám na to čas. A taky jde o kontakt a komunikaci s pánem toho psa. Logicky vzato je jasné, že nepůjdu jen tak ke psu za plotem, který hlídá a začnu ho tam ňufat a já nevím co ještě, jak je krásný a kdesi cosi a on na mě vyletí.
Vždy je to jen o správném přístupu.
Strach lidí z "bojových" plemen, která nejsou definována, jako bojová, zas jen výmysl lidí, je až hysterický. Ale vždy za to může jen člověk. Mě se ti psi (bull, staford a atd.) velmi líbí, jsou úžasní (mají skvělou houževnatost a jiné vlastnosti), ale prostě je tam to ale. Nicméně to se může říci o každém psu.
Co mě ovšem nazvedá nejvíce je, že v dnešní době zvíře jako je PES nemůže štěkat. Já nevím, jestli jste si všimli, ale štěkající pes je prostě nějaký retard, nevychovaný čokl a podobně. Úplně se zapomnělo, že to je pes, a že to je jeho projev komunikace. To mě děsí, jak lidé úplně "vypnuli mozkovny" i v tomto. Jistě, napišme si, není štěkání, jako štěkání, ale prostě vidím to tak, jak říkám. Je to děs.
anonymx
napsal(a):
Pokud se bude jednat o jedince vyrovnané bez jakýchkoliv povahových problémů, tak se budou chovat naprosto stejně. A to je léty ověřené. A naopak, pokud má pes sebemenší problém, tak se zase budou oba jedinci v kontaktu s cizími psy chovat naprosto stejně.
Nevím na základě čeho se domníváte, že pokud budete štěně brát mezi psy, bude se jako dospělý jedinec v kontaktu s jinými psy chovat stejně jako se choval jako štěně mezi známými. Kontakt s jinými štěňaty není socializace, tím se neučí "psí" chování. Ale to je mnohem složitější.
V žádném případě nebude izolovaný pes vyjíždět, to bude dělat jen pes bázlivý nebo agresivní. A pes bázlivý nebo agresivní to bude dělat vždy když potká neznámého psa i kdyby si hrál s tisícem štěňat.
Domnívám na základě toho, že mi to tak přijde prostě logické. Pokud k nám na cvičák přijde roční pes, který nebyl v kontaktu s jinými psy tak se chová jinak než když přijde pes, kterého běžně mezi psy brali.
Přijde mi to stejné jako s lidmi. Pokud štěně budu izolovat od lidí a třeba dětí, tak se pak taky v přítomnosti lidí a dětí bude chovat jinak než pes, kterého jsem od mala mezi lidi brala.

Největší hrozbou jsou vypatlani majitele ja mám sama bulla a psy sice nemusí chodí na vodítku nevyjizdi po nich je naucenej na malý psy které ignoruje. Jednou na procházce nějaky maly kříženec dostal úplny záchvat a běhal kolem mého psa a nevim o co se snazil každopádně panicku neposlouchal nešel chytit a asi cvrt hodiny tam takhle pobíhat a snažil se na mého psa zaútočit s tím ze sem ho od něj pokazdy odkopla..Muj pes jen stal a čuměl občas na něj vycenil zuby a čekal co udělám já. Skoro na kazde prochazce k nam pribehne nejaky pes ktery jde tomu mému ocuchavat zadek a o pár metrech se objeví majitel který si svého psa odvolat nedokáže dokud jsou ti psi hodní tak to ještě jde ale největší problém máme s akitou a jedním rotvikem který je větší než jeho panicek a evidentně ho nezvládá. A tady je vidět že je to jen o pánovi protože rtw jsou jinak dobří psi. Je jasný že někdo kdo bude chtít machrovat a mít silného psa si pořídí něco takového a až se ti psi zakazou vycivici bojového knirace a az se zakazou všechny velká plemena vycvici bojového jezevčíka. Je to jen o lidech ja jsi sem moc dobře vědoma toho ze bull psi nemaj ostatní rádi a taky k tomu tak pristupuji uz máme druhého a zatím napadli jenom nas a ne my je takže nebudte tak zaujati vůči plemenum ale spíš spíš druhému konci vodítka. A co se týče psu kteří napadli ty mé tak to byl bigl, NO, pitbull, nespocetne malejch psu, stb a australský honacky pes a labrador..je jasný ze se nedaj srovnávat následky napadením vlčáka a pitbulla protože pit jde automaticky hned po krku a taky vycvicit tvrdohlaveho pita není úplně procházka růžovou zahradou ale správný chovatel ho jen tak někomu nedá. Ono tak 80 procent co potkáte na ulici pitbull není.

A mimochodem ja kdybych chtěla machrovat se psem který je silný a každého dostane koupím si nějakého kavkazana nabo sao apod..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
A mimochodem ja kdybych chtěla machrovat se psem který je silný a každého dostane koupím si nějakého kavkazana nabo sao apod..
Moment...
To vyznělo, že jako každej majitel pastevce je namachrovanej pitomec...
Teda nevim, ale s pastevcem jde machrovat fakt blbě...

xerxes
napsal(a):
Nesnáším, když jdu s pitem na krátkém vodítku, a ke mně se řítí cokoliv. Slečinka (páníček) s pejskem na volno křičí On si jde hrát, zatímco mojemu psovi ten šmejd visí na krku a já dělám vše pro to, abych mu zachránila kůži. Pokud mám psa na vodítku, platí pravidlo že nechci, aby ho kontaktovali jiní psi, až budu chtít aby se vyběhal s jiným psem-pustím ho ve vlastní smečce.
Takže mám hlavně strach z debilních majitelů.
Tohle sice taky nemám ráda, ale pořád je jednodušší odehnat malého čokla než velkého psa. Asi jste jeden z mála který vodí pita na krátkém vodítku. U nás tohle nebývá, zrovna včera jsme se přistihla jak jsme svému psu řekla pojd jdem pryč tamhle je zas ten hnusnej pes. Neříkám o zvířatech že jsou hnusná, ale tohle je pitbul patřící asi 16 leté namyšlené slepici, která si s ním honí svoje sebevědomí. Mí psi mají výcvik nikoho neotravují, nikoho nenapadají a nevím proč to tak nemůže fungovat i jinde. Jsem schopna tolerovat nějakou babku s malou uječenou krysou na kterou zadupu ale nesnáším hlavně ty psy namyšlenejch frajerů a pipin, jejichž jediným zvířetem které vychovali byly rybičky nebo křeček a hned si musí pořídit velkého silného psa.
xerxes

XXX.XXX.13.96
napsal(a):
Tohle sice taky nemám ráda, ale pořád je jednodušší odehnat malého čokla než velkého psa. Asi jste jeden z mála který vodí pita na krátkém vodítku. U nás tohle nebývá, zrovna včera jsme se přistihla jak jsme svému psu řekla pojd jdem pryč tamhle je zas ten hnusnej pes. Neříkám o zvířatech že jsou hnusná, ale tohle je pitbul patřící asi 16 leté namyšlené slepici, která si s ním honí svoje sebevědomí. Mí psi mají výcvik nikoho neotravují, nikoho nenapadají a nevím proč to tak nemůže fungovat i jinde. Jsem schopna tolerovat nějakou babku s malou uječenou krysou na kterou zadupu ale nesnáším hlavně ty psy namyšlenejch frajerů a pipin, jejichž jediným zvířetem které vychovali byly rybičky nebo křeček a hned si musí pořídit velkého silného psa.
Na volno nebývají vždycky jenom jorci. Takový zlaťák na uchu mojeho pita den před výstavou zničí přihlášku za 800, chatku za 600 plus trénink-nespočet hodin... a ještě borec vykřikuje, že s takovým psem nemám chodit po ulici? A to ho zlaťák samotného pokousal, když se ho snažil z mojeho psa (kterému jsem držela tlamu, aby ze zlaťáka nenadělal 5 malých do zásoby) sundat.
hmn_ - lesnížínka, tohle všechno o "hlídacích" (to jsou tedy která plemena?) psech jsi vydedukovala z prosté příslušnosti psa k nějakému plemeni a toho, že za plotem štěká? Nebo z čeho? - vysvětlovala jsem to blíže: jsou to ti psi, co jsou jen jako ostraha objektu, kde se občas někdo objeví a dá jim nažrat. Nikdy toho psa neuvidíš jinde, jak tam za tím plotem či kotci. K nim patří i bandog, který je sice u rodinného domu, ale nikdy si s ním nikdo nepohraje, nikdy nevytáhne paty. Na brance má pro jistotu napletený ještě ostnatý drát, poněvadž když jde někdo kolem, mlátí do pletiva tak, že se všichni, včetně majitelů bojí, aby neproběhnul. Ano, tomuto psu mlsky dám, protože za a) se s paní kamarádím a vím od ní, že je ráda, za b) na nás už pes reaguje úplně jinak, než na cizí lidi, co jdou jen tak kolem. A ano přiznám, že jsem dala kokina i úplně novému NO, co se objevil nedávno tady v jednom objektu, jako ostraha a nahradil příšerného kavkazáka, který tam byl doteď. Ten nás napadl a tomu jsem nedávala nic. Tento NO je ještě mladý a na mého psa za plotem nereagoval agresivně, ale chtěl se přátelit, proto jsem mu za odměnu piškot dala a když tam náhodou je a k plotu přijde, dám mu ho znova. Ano úplatky...a fungujou
Myslím si, že součástí socializace a to důležitou součástí je kontakt štěněte s ostatními psy. Nenavštěvovala jsem nikdy školičky pro štěňata, ale min. jednou týdně jsem alespoň v prvním druhém roce chodila se svou fenkou (i s předchozími psy) do výběhu, kde bylo na ráz klidně 15 psů. Postupně jsem ve výběhu příležitostně procvičovala poslušnost. Milovala hraní si s ostatními psy a myslím, že ani fyzicky se hra s jiným psem nedá plně nahradit. Nyní ve skoro třech letech si psů prakticky nevšímá, nejsou ji vzácní
Jinak, já cizí psy přirozeně respektuji, ovšem strach nebo předsudek nemám z žádného konkrétního plemene. Jen nemám moc ráda labradory nebo spíše, nikdy bych si ho nepořídila.
xerxes

XXX.XXX.13.96
napsal(a):
BTW pit nemusí být velký silný pes, kamarádka má pumra 13 kg a já začínám se svými psy na 16 kg, můj největší (a to už je kus psa) má 23 kg. V naprosté většině to co potkáváte jako velkého silného psa není pit.

xerxes
napsal(a):
Na volno nebývají vždycky jenom jorci. Takový zlaťák na uchu mojeho pita den před výstavou zničí přihlášku za 800, chatku za 600 plus trénink-nespočet hodin... a ještě borec vykřikuje, že s takovým psem nemám chodit po ulici? A to ho zlaťák samotného pokousal, když se ho snažil z mojeho psa (kterému jsem držela tlamu, aby ze zlaťáka nenadělal 5 malých do zásoby) sundat.
To znám, taky sem měla zaplacený zkoušky a jedno blbý kousnutí od bígla, pes nesměl do vody, nakonec zkoušky šel, namazali jsme to, riskli jsme to, ale štvalo mě to. Ovšem je docela rozdíl zpacifikovat zlaťáka a třeba rotvajlera. Zlatáka chytnu a hodím ho majiteli na hlavu, ovšem třeba s rotvíkem tohle neuděláte.

lesnížínka
napsal(a):
hmn_ - lesnížínka, tohle všechno o "hlídacích" (to jsou tedy která plemena?) psech jsi vydedukovala z prosté příslušnosti psa k nějakému plemeni a toho, že za plotem štěká? Nebo z čeho? - vysvětlovala jsem to blíže: jsou to ti psi, co jsou jen jako ostraha objektu, kde se občas někdo objeví a dá jim nažrat. Nikdy toho psa neuvidíš jinde, jak tam za tím plotem či kotci. K nim patří i bandog, který je sice u rodinného domu, ale nikdy si s ním nikdo nepohraje, nikdy nevytáhne paty. Na brance má pro jistotu napletený ještě ostnatý drát, poněvadž když jde někdo kolem, mlátí do pletiva tak, že se všichni, včetně majitelů bojí, aby neproběhnul. Ano, tomuto psu mlsky dám, protože za a) se s paní kamarádím a vím od ní, že je ráda, za b) na nás už pes reaguje úplně jinak, než na cizí lidi, co jdou jen tak kolem. A ano přiznám, že jsem dala kokina i úplně novému NO, co se objevil nedávno tady v jednom objektu, jako ostraha a nahradil příšerného kavkazáka, který tam byl doteď. Ten nás napadl a tomu jsem nedávala nic. Tento NO je ještě mladý a na mého psa za plotem nereagoval agresivně, ale chtěl se přátelit, proto jsem mu za odměnu piškot dala a když tam náhodou je a k plotu přijde, dám mu ho znova. Ano úplatky...a fungujou
Takže Vy z těch psů vlastně děláte blbce.

xerxes
napsal(a):
BTW pit nemusí být velký silný pes, kamarádka má pumra 13 kg a já začínám se svými psy na 16 kg, můj největší (a to už je kus psa) má 23 kg. V naprosté většině to co potkáváte jako velkého silného psa není pit.
Je mě celkem jedno co to je, nepsala sem přímo pity, ale všechny tyhle moderní plemena a jejich napodobeniny kteřé si dneska kde kdo pořizuje.

U žádného většího psa nebývám v klidu. Když "rupne v bedně" čivavě, tak se houby stane, jinde to může být průšvih, myslím tím i účast mého psa v případném střetu. V žádném případě nedržím svého dál od větších jedninců, jen víc vnímám aktuální chování obou, jde hlavně o cizí psy v produktivním věku. Když mi psa seřve fena, tak si jde postěžovat, většímu samci mimo seniory, štěňata a kastrované by se postavil.
marcelaamax - Jací psi jsou záměrně šlechtěni na kousání do lidí? - pracovní (služební)plemena. Ať se to tu někomu líbí či ne, ale pokud psa učím obrany, učím ho i to, že někdy to bude možné i použít. Ano, učím ho, že na můj povel, ale už prostě ví, že je to možné, v pořádku. Někdo takového psa ke svému životu potřebuje, k mému naturelu se nehodí a takové psy nemusím.
xerxes

XXX.XXX.13.96
napsal(a):
Je mě celkem jedno co to je, nepsala sem přímo pity, ale všechny tyhle moderní plemena a jejich napodobeniny kteřé si dneska kde kdo pořizuje.
Pit je možná "moderní" v ČR, vznik plemene jak ho dnes známe se ale datuje kolem velkého irského hladomoru v roce 1845 ;-).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moment...
To vyznělo, že jako každej majitel pastevce je namachrovanej pitomec...
Teda nevim, ale s pastevcem jde machrovat fakt blbě...
Tak jsem to nemyslela :D spíš tak ze je prostě větší, silnější a budi větší respekt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
Tak jsem to nemyslela :D spíš tak ze je prostě větší, silnější a budi větší respekt.
No, větší, silnější a když se rozběhne se záměrem něco vyřešit, tak na případné machrování ti nezbyde čas
Rájka999 - Takže Vy z těch psů vlastně děláte blbce. - proč? Proto, že nelítá kolem plotu s pěnou u huby a nehledá díru, aby se mohl dostat na kohokoliv, kdo jde kolem? Protože když nás slyší, tak tiše čeká a doufá, že opravdu přijdem, dostane pohlazení a nějakou tu mlsku, když o to stojí? Že se najednou z krvelačné(vím, že asi jen na pohled) bestie stane spokojený klidný pes, schopný za tím plotem komunikovat se mnou, i mým psem? Já (mluvíme hypoteticky) Vás vykrádat nepůjdu, takže proč by Vám mělo vadit, že se mnou by byl Váš pes v pohodě? Vím, že většina je tu alergická na ty, úplatky"...ale vždyť co tu tak čtu, je to základní věc u výchovy psa..jít na něj přes pamlsky Můj pes na ně kašle z vysoka..no tak je dám těm, co jsou za to rádi(a doma je nedostanou).
lesnížínka
napsal(a):
marcelaamax - Jací psi jsou záměrně šlechtěni na kousání do lidí? - pracovní (služební)plemena. Ať se to tu někomu líbí či ne, ale pokud psa učím obrany, učím ho i to, že někdy to bude možné i použít. Ano, učím ho, že na můj povel, ale už prostě ví, že je to možné, v pořádku. Někdo takového psa ke svému životu potřebuje, k mému naturelu se nehodí a takové psy nemusím.
No, někdo to tak možná učí, ale pokud děláte se psem obrany pro sportovní kynologii, tak to není o útoku na člověka, ale čistě jenom o rukávu.

xerxes
napsal(a):
Pit je možná "moderní" v ČR, vznik plemene jak ho dnes známe se ale datuje kolem velkého irského hladomoru v roce 1845 ;-).
To je celkem možné. Jelikož mě tihle psi nikdy nezajímali, nestuduji jejich historii Jde mě spíž o to že v ČR si tyhle psy nebo jejich napodobeniny pořizuje každá smažka, každý puberťák, každý romský dorostenec a podle toho to tak vypadá. Netvrdím že to musí být špatní psi v rukou toho kdo to se psy umí, kdo s nimi něco dělá, ale mě prostě k srdci nepřirostli, a tím spíš že si je dneska pořizuje kde kdo. Jinak co s ním děláte vy ? To nechci rýpat, ptám se ze zajímavosti, k čemu se dá použít ?
xerxes

XXX.XXX.13.96
napsal(a):
To je celkem možné. Jelikož mě tihle psi nikdy nezajímali, nestuduji jejich historii Jde mě spíž o to že v ČR si tyhle psy nebo jejich napodobeniny pořizuje každá smažka, každý puberťák, každý romský dorostenec a podle toho to tak vypadá. Netvrdím že to musí být špatní psi v rukou toho kdo to se psy umí, kdo s nimi něco dělá, ale mě prostě k srdci nepřirostli, a tím spíš že si je dneska pořizuje kde kdo. Jinak co s ním děláte vy ? To nechci rýpat, ptám se ze zajímavosti, k čemu se dá použít ?
Například
http://kapbt.cz/.
habe - Jde mě spíž o to že v ČR si tyhle psy nebo jejich napodobeniny pořizuje každá smažka, každý puberťák, každý romský dorostenec a podle toho to tak vypadá. - to je přesně ono, bohužel. Máme to tu stejně: romský puberťák a smažka(ten šel ale do sebe, i když pro změnu nemá zase na psa čas) - to jsou dva, co s nima dokonce občas jdou i ven. Zbytek už nikdy nevyleze z kotce, v lepším případě dvorku.

xerxes
napsal(a):
Máte pravdu, tihle psi šlechtění na kousání a zabíjení by se měli vyvraždit, aby připosraní lidi mohli chodit bez strachu, že po pohledu na zabijáka budou mít na zadku hnědku. Sluníčko by mělo svítit celý rok, ptáčci by měli cvrlikat, měli by se vyvraždit i tygři a medvědi a pumy a rysi a kočky a vůbec všechno co se živí masem. Býložravců, kteří kopou, by se měly usekat nohy, pro jejich vlastní dobro, beranům kteří se trkají by se měly uřezat hlavy, aby byli spokojenější, a svět bude hned růžovější a lepší místo pro život všech bytostí bez rozdílu.

Nebojím se žádného plemena, ani nemůžu říct, že nějaké plemeno či skupinu plemen nemám ráda. Můžu jen napsat, že dávám přednost velkým psům, služebním a pracovním plemenům, pastevcům, molosům. Mám ráda psy, kteří jsou schopni pána a jeho majetek bránit a mají potenciál na to, účinně zasáhnout proti nepříteli.

"Teda nevim, ale s pastevcem jde machrovat fakt blbě..."
pastevec je machr sám o sobě, ten k tomu nějakého človíčka nepotřebuje...
napsal(a):
Možná špatně zvolený název tématu, ale když se podívám třeba do Wiki na význam slova respekt, tak najdu:
Respekt (ohled, uznání, úcta) (z lat. respectus od respicere, ohlížet se na něco) je vztah mezi lidmi, uznání silných stránek osobnosti[1]. Respekt předpokládá, že člověk si nedovolí uškodit jinému člověku ani fyzicky, ani psychicky
Respekt je důležitý druh lidského postoje k jiným osobám, názorům i kulturám. Zahrnuje jisté dobrovolné sebeomezení a toleranci, ale ne proto, že by byl vůči nim lhostejný, nýbrž proto, že si jich váží a uznává jejich cenu, i když s jejich názory nebo postoji nemusí souhlasit. Na druhé straně neznamená obavu, a už vůbec ne strach.
a zatím to tady je o strachu...
Jsem ráda, že tohle někdo zmínil, protože respekt je něco úplně jiného než strach. A zadané téma je jen o strachu.
Jestli mám k nějakému psu respekt, tak je to můj vlastní (vzájemným souzněním)
A psi, ze kterých mám "strach" ? Jsou to vlastně lidé, "ničící" jakékoliv psy, psi tupců, co si neuvědomují, že mají odpovědnost za živého tvora - těch příkladů je tu až dost.
Jaký pán taký pes.
Přiznávám, že se necítím úplně jistě, když vidím rotvajlera, dobrmana a pitbula. Hlavně toho dobrmana. U nás na vesnici to byla jeden čas móda a všichni ti dobrmani byli uštěkaní a "pitomí"(nevím, jak jinak to pojmenovat). Chyba byla jednoznačně v jejich pánech, kteří na cvičák nebo jakoukoli práci se psem kašlali. Ale já si vzpomínám, jak člověk jel na kole po vesnici a oni zuřivě štěkali, snažili se plot přeskočit a člověku to příjemné nebylo. Soused o dva baráky si pořídil dobrmana a krásný plot. Plot musel na dvakrát zvyšovat, neb pes přeskakoval a nakonec ho zavíral do kotce. Dobrman už před tím uštěkaný, pak proštěkal celé dni. Pak mu ho někdo otrávil. Nikdo toho psa nelitoval. Doplatil na svého pána.

lusice
napsal(a):
Přiznávám, že se necítím úplně jistě, když vidím rotvajlera, dobrmana a pitbula. Hlavně toho dobrmana. U nás na vesnici to byla jeden čas móda a všichni ti dobrmani byli uštěkaní a "pitomí"(nevím, jak jinak to pojmenovat). Chyba byla jednoznačně v jejich pánech, kteří na cvičák nebo jakoukoli práci se psem kašlali. Ale já si vzpomínám, jak člověk jel na kole po vesnici a oni zuřivě štěkali, snažili se plot přeskočit a člověku to příjemné nebylo. Soused o dva baráky si pořídil dobrmana a krásný plot. Plot musel na dvakrát zvyšovat, neb pes přeskakoval a nakonec ho zavíral do kotce. Dobrman už před tím uštěkaný, pak proštěkal celé dni. Pak mu ho někdo otrávil. Nikdo toho psa nelitoval. Doplatil na svého pána.
No já jsem asi jiná nátura...toho psa je mi opravdu líto...smutné, že to neodnesl jeho "páníček"
Přiznávám, že se necítím úplně jistě, když vidím rotvajlera, dobrmana a pitbula.
Spousta lidí má strach z těchto plemen...někdy je ale roztomile vyhlížející psí medvídek nebezpečnější. (nic proti vám, to vám tady vykládá ženská, co se bojí čivavy a má panický strach z foxteriérů, erdelů apod. )
Ale já si vzpomínám, jak člověk jel na kole po vesnici a oni zuřivě štěkali, snažili se plot přeskočit
Když mi jede někdo kolem branky na kole, tak moji psi na něj taky zaštěkaj a nevím jak u vás, u nás dřív byl pes u každýho domu, převážně "vlčáci"- NO nebo jejich kříženci, kdokoliv prošel rozštěkala se celá ulice, ale dřív to lidi taknějak neřešili od toho tam psi byli, dnes by bylo ideální mít hlídacího psa, kterej k plotu vůbec nejde a vůbec neštěká a když přijde někdo nezvaný přijde na pozemek, tak hlavně aby pes nezasáhl.
Tím samozřejmě nijak nebagatelizuji např. několikahodinový štěkot psa...obzvlášť v noci je to fakt blbý (měla jsem takového v sousedství) nic- moc..naštěstí to vydržel tak 3-4 hodiny
Respekt není zrovna vhodně zvolené slovo - myslím. Já osobně mám trochu obavy ze psů s modrýma očima. Možná blbost, ale jsou pro mě nečitelní. Ta světlá barva očí prostě pro mě je nečitelná. Pes vypadá "studený" a těžko odhaduju reakce. Trochu obavu, nebo nevím jak to správně pojmenovat, zvláštní pocit - mám když se na mě směje bull. Syn měl pitbula, troje známí mají stafordy a amstafy. Nebojím se jich, ale tvar tlamy - taková žraločí obrovská huba - to na mě působí trochu divně. Jinak osobně mám ráda psy, kteří umí "myslet" - pracovní, ovčácká plemena. Gaučoví chupáči mi jdou na nervy a středoasiat je asi jeden z mála, z kterého mám fakt respekt.
středoasiat - s tím mám nedávný zážitek(tedy alespoň si myslím, že to bylo tohle plemeno? Pes bez ocasu, velký jako stodola, kupírované uši, barva...něco jako bernardýn...) Byli jsme na výletě na Slovensku a hlídal barák + přilehlou autodílnu nějakému podnikateli. Plot cca 150cm, kdyby chtěl, lehce by ho přeskočil. Já samojeda, mamka malou kříženku, pes řval(to neberu jako hrozné, za plotem řve i můj pes, jen u tohoto to vypadá poněkud hrozivěji) a mamka pustí feňuli na flexině skoro k tomu plotu, takže kdyby přišla ještě trochu blíž, psisko by ji klidně protáhnul dovnitř. Zařvala jsem na ni, jestli je normální, ať ji okamžitě stáhne zpátky a šlape, ani se neohlíží a ona pořád: panebože, to je ale velký pes myslíš, že to nemůže přeskočit? A já: dopr...nemel a šlap odsud pryč, protože ten jestli to přeskočí, tak jsme tu všichni na sračky...Jít sama, tak je mi to skoro jedno, psa bych si klidně prohlížela, ale měla jsem strach o psy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
lesnížínka
napsal(a):
středoasiat - s tím mám nedávný zážitek(tedy alespoň si myslím, že to bylo tohle plemeno? Pes bez ocasu, velký jako stodola, kupírované uši, barva...něco jako bernardýn...) Byli jsme na výletě na Slovensku a hlídal barák + přilehlou autodílnu nějakému podnikateli. Plot cca 150cm, kdyby chtěl, lehce by ho přeskočil. Já samojeda, mamka malou kříženku, pes řval(to neberu jako hrozné, za plotem řve i můj pes, jen u tohoto to vypadá poněkud hrozivěji) a mamka pustí feňuli na flexině skoro k tomu plotu, takže kdyby přišla ještě trochu blíž, psisko by ji klidně protáhnul dovnitř. Zařvala jsem na ni, jestli je normální, ať ji okamžitě stáhne zpátky a šlape, ani se neohlíží a ona pořád: panebože, to je ale velký pes myslíš, že to nemůže přeskočit? A já: dopr...nemel a šlap odsud pryč, protože ten jestli to přeskočí, tak jsme tu všichni na sračky...Jít sama, tak je mi to skoro jedno, psa bych si klidně prohlížela, ale měla jsem strach o psy.
Tohle mi přijde, jako vyloženě hysterický počin...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
aj
napsal(a):
Proč ?
Psa neznám, ale pokud vycházím z čistě pastevce, tak ten sám o sobě své terirorium jen tak neopustí... A kdyby přeskakoval, věř, že by plot nebyl 150 cm...
Nevím, ale skutečně je to tak, že nejde ani metr mimo svoje teritorium ? Podle popisu by vlastně ani nemusel, v plote byli možná mezery tak veliké, že by psa mohl vtáhnout dovnitř.
A že nepřeskakoval plot ? No, všechno je jednou poprvé..
Já bych taky svého psa k asiatovi nepustila. ani přes plot.

aj
napsal(a):
Nevím, ale skutečně je to tak, že nejde ani metr mimo svoje teritorium ? Podle popisu by vlastně ani nemusel, v plote byli možná mezery tak veliké, že by psa mohl vtáhnout dovnitř.
A že nepřeskakoval plot ? No, všechno je jednou poprvé..
Já bych taky svého psa k asiatovi nepustila. ani přes plot.
Čo som počul, tak pastevci si zvyknú zväčšovať svoje teritorium.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
napsal(a):
Čo som počul, tak pastevci si zvyknú zväčšovať svoje teritorium.
Pastevec, pokud má svěřenou zahradu, dílnu, dvůr, tak nemá potřebu cokoliv zvětšovat. Pokud se pastevec nudí, není pod pevnou rukou člověka (nebo jak to nazvat), tak si začne dělat co chce a ze zahrad a dvorů zdrhat - tedy nezná hranice, a jde si je zvětšovat.
Kdyby tohle byl případ viz výše, tak ten SAO jen co by je zmerčil, tak by šel...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle mi přijde, jako vyloženě hysterický počin...
Přesně tak!

Já žasnu, jak zde pejskaři, lidi, co mají se psy zkušenosti - nebo by měli mít, podle toho, jak se zde prezentují - pastevce démonizují. Proberte se!

A já: dopr...nemel a šlap odsud pryč, protože ten jestli to přeskočí, tak jsme tu všichni na sračky.
Ale popis zážitku mě pobavil...úplně vidím svojí mamku (tedy v jiných situacích..ne co se týká psů"...ale jinak to samý
Já si jen tak představuji, jaké by byly reakce, kdyby měl popsaný příběh jiný konec.
Kdyby asiat protáhl hlavu přes plot, chňapl po kříženci, ( i prostor těsně za plotem by vnímal jako své teritorium a přibíhajícího psa jako vetřelce) vtáhl ho a roztrhal.
To by lesnížínka byla asi blbka, co pustí svého psa k neznámému asiatovi.
A pokud by jí to nikdo nevyčetl, tak minimálně sama by si to vyčítat musela.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
aj
napsal(a):
Já si jen tak představuji, jaké by byly reakce, kdyby měl popsaný příběh jiný konec.
Kdyby asiat protáhl hlavu přes plot, chňapl po kříženci, ( i prostor těsně za plotem by vnímal jako své teritorium a přibíhajícího psa jako vetřelce) vtáhl ho a roztrhal.
To je zas druhej extrém...
Tak jako pes, nemá co lést ke psu, co je za plotem - na to má mít dost rozumu majitel psa. Když jdu se psama kolem plotu, tak si své psy držim u nohy a nepouštim je zbytečně provokovat psy za plotem...
Takže kdyby pes vtáhl malého psa a roztrhal, je na vině hlavně majitel malýho psa, že ho k tomu plotu pustil. Pak je tu otázka zabezpečení psa za plotem majitelem...
Jelikož pes normálně funguje za 150 cm plotem, tak evidentně není důvod plot jakkoliv upravovat...
Nicméně na to není potřeba pastevec, ale tohle udělá klidně i dobrman, nebo německej ovčák... a ostatně každej pes, kterej je nasra*ej, když ho provokuje jinej pes před plotem...

Tak já tedy pokud za plotem vehementně hlídá pes, buď obejdu obloukem nebo se psy u nohy rychle projdu, už z ohledem na zodpovědného hlídače se kolem jeho plotu necourám ani u něj nezevluju a mým psům poveluju "nevšímat"...taky nesnášim, když se i někdo (ještě i se psem)zašprcne u branky a začne svému Endíčkovi vykládat "podívej to jsou, ale hezcí pejsánci a jak hezky hlídaj...no ty by tě slupli i s vodítkem...no vy jste ale šikovní"...to už mi jdou psi do hysterie a to jdu tedy požádat kolemjdoucího, jestli by nemohl pokračovat v cestě...snažila jsem se pesany naučit, aby to ignorovali, ale to se mi prostě nepodařilo...
napsal(a):
Tak já tedy pokud za plotem vehementně hlídá pes, buď obejdu obloukem nebo se psy u nohy rychle projdu, už z ohledem na zodpovědného hlídače se kolem jeho plotu necourám ani u něj nezevluju a mým psům poveluju "nevšímat"...taky nesnášim, když se i někdo (ještě i se psem)zašprcne u branky a začne svému Endíčkovi vykládat "podívej to jsou, ale hezcí pejsánci a jak hezky hlídaj...no ty by tě slupli i s vodítkem...no vy jste ale šikovní"...to už mi jdou psi do hysterie a to jdu tedy požádat kolemjdoucího, jestli by nemohl pokračovat v cestě...snažila jsem se pesany naučit, aby to ignorovali, ale to se mi prostě nepodařilo...
Taktéž se vyhnu, pokud teda psy za plotem nejsou po obou stranách.Psa si dám k noze na stranu dál od psa za plotem a jde se, žádný courání a provokování bo to sama nemám ráda, když se někdo se svým psem courá kolem našeho plotu a ještě ho nechá očuchat "každý kvítko", to by mě čert sebral.Zrovna včera šel kolem našeho kdosi se psem, slyšela jsem nasraný naše psiska tak číhnu z okna a letí pes na joju, dlóuho nic a pak se teprve oběvil vlající pán za psem, pes ho samože táhl podél našeho plotu , nechápu proč si čokla nevzal na krátko k noze a na stranu dál od plotu a normálně tak neprošel, proč musel mít čokla tak cca 4m od sebe, nechat se táhnout jak hadr a zbytečně provokovat jiný psiska?Nechápu.

aj
napsal(a):
Každý majitel psa by mohl eventuelně trochu přemýšlet a svého psa těsně k plotu, za nímž mohutně hlídá jiný, notabene větší a silnější pes, nepouštět.
napsal(a):
Každý majitel psa by mohl eventuelně trochu přemýšlet a svého psa těsně k plotu, za nímž mohutně hlídá jiný, notabene větší a silnější pes, nepouštět.
V tom případě nechápu, proč je reakce žínky z lesa označovaná jako hysterická. Vždyť nic jiného neudělala, zabránila svému psovi, aby šel těsně k plotu, za kterým štěkal asiat.

aj
napsal(a):
V tom případě nechápu, proč je reakce žínky z lesa označovaná jako hysterická. Vždyť nic jiného neudělala, zabránila svému psovi, aby šel těsně k plotu, za kterým štěkal asiat.
Možná proto, že to pojala poněkud hystericky?

napsal(a):
Možná proto, že to pojala poněkud hystericky?
No na mě to spíš působí, aby přinutila maminku k rychlejšímu výkonu...
Ano, mamka nějak nechápe, že ne každý pes si s její Mandy bude chtít hrát, že nejsou jen psi, co si za plotem zaštěkají a pak příchozího zvědavě očichají. Ano, tento plot byl z tyčoviny a kousnul by, Mandy by lehce protáhnul. Navíc mu můj pes odpověděl, taky si štěknul, což se tomu za plotem líbilo pramálo...
Sapp
napsal(a):
Jsem ráda, že tohle někdo zmínil, protože respekt je něco úplně jiného než strach. A zadané téma je jen o strachu.
Jestli mám k nějakému psu respekt, tak je to můj vlastní (vzájemným souzněním)
A psi, ze kterých mám "strach" ? Jsou to vlastně lidé, "ničící" jakékoliv psy, psi tupců, co si neuvědomují, že mají odpovědnost za živého tvora - těch příkladů je tu až dost.
Jaký pán taký pes.
Ano, respekt je něco jiného než strach. A já mám k jistým plemenům zdravý respekt, aniž bych se jich bála. Zkrátka beru ohled na jejich přirozené vlohy, pudy a chování... Když vidím bulla (nebo vlastně jakéhokoliv psa) na vodítku, nebudu k němu pouštět svého malého kreténa, protože by z něj mohl nadělat pár ještě menších pejsků. Nepůjdu se muchlovat s pastevcem nebo k němu cpát ruky přes plot, jelikož jsem si vědoma jejich teritoriálního pudu atd.
Že bych však měla z nějakého plemena vysloveně strach, to ne. A nemám ráda ani takové ty hysterické majitele, kteří propadají panice z každého většího psa, co se mihne v okruhu 2 km nebo zvedají své malé pejsky pořád nad hlavu.
"Ale já si vzpomínám, jak člověk jel na kole po vesnici a oni zuřivě štěkali, snažili se plot přeskočit"
"Když mi jede někdo kolem branky na kole, tak moji psi na něj taky zaštěkaj a nevím jak u vás, u nás dřív byl pes u každýho domu, převážně "vlčáci"- NO nebo jejich kříženci, kdokoliv prošel rozštěkala se celá ulice, ale dřív to lidi taknějak neřešili od toho tam psi byli, dnes by bylo ideální mít hlídacího psa, kterej k plotu vůbec nejde a vůbec neštěká a když přijde někdo nezvaný přijde na pozemek, tak hlavně aby pes nezasáhl."
Mně nevadí štěkot psů. Chápu, že je to jejich přirozenost. Ale štěkot dobrmanů je zuřivější a hlavně to skákání na plot. Člověk se pak bojí, jestli by mu na tom kole ujel.

lusice
napsal(a):
"Ale já si vzpomínám, jak člověk jel na kole po vesnici a oni zuřivě štěkali, snažili se plot přeskočit"
"Když mi jede někdo kolem branky na kole, tak moji psi na něj taky zaštěkaj a nevím jak u vás, u nás dřív byl pes u každýho domu, převážně "vlčáci"- NO nebo jejich kříženci, kdokoliv prošel rozštěkala se celá ulice, ale dřív to lidi taknějak neřešili od toho tam psi byli, dnes by bylo ideální mít hlídacího psa, kterej k plotu vůbec nejde a vůbec neštěká a když přijde někdo nezvaný přijde na pozemek, tak hlavně aby pes nezasáhl."
Mně nevadí štěkot psů. Chápu, že je to jejich přirozenost. Ale štěkot dobrmanů je zuřivější a hlavně to skákání na plot. Člověk se pak bojí, jestli by mu na tom kole ujel.
Holt musíte víc trénovat!
Tak som to vlastne myslela, mam respekt, ale nebojim sa...a dalej som pisala, ze uz dvaja psi su svorka, a ak su nevychovani, a majitelia liberalne lahostajni, (od formy prechádzok až k oploteniu a zabezpečeniu...)tak chovanie svorky sa uz vobec neda predvidat...vid. to co som napisala, uz nepomahalo potom ani klikanie na el. obojok, ani prikazy a ani nic...
Ludmilk
napsal(a):
Nechci nikoho urazit, ale přijde mi, že moc koukáte na televizi nebo čtete bulvár. Navíc roťák, vlastní zkušenost, je daleko vyrovnanější než třeba akita, též vlastní zkušenst.
Na RTW nedám dopustit. Samožřejmě když neroste jako dříví v lese...
Ale ja s Vami súhlasím, akita je ťažký oriešok, tí RTW, ktorých som spomínala, boli firemní psi, nemali pána, režim a ani výcvik, boli to v podstate chudáci...cez deň zavretí pri garážach, v noci boli pustení do celého objektu a neustále utekali...Pohrýzli na ulici xy ľudí, zabili dvoch psov, a raz sa dostali do ZDŠ, na školský dvor, práve pri veľkej prestávke, ...nastala panika, učiteľky hystericky naháňali deti do budovy, psi radostne behali a ohryzávali, síce nie veľmi tvrdo, ale aj tak...Našťastie bol v škole Ondro, žiak 5. tr. ktorý ich odtiahol domov na šnúrke od kľúčov, čo nosil na krku...Ondro totiž pri ceste do školy, pravidelne hafíkov delil so svojou desiatou, prihováral sa im a škrabkal ich, a oni ho rešpektovali, ako jediného človeka, čo sa k nim správal slušne, venoval sa im...Trochu to hraničí s komikou, keď ľudia, pri ceste domov z práce, boli povyliezaní po plotoch a zháňali Ondra, ktorý jediný ich vedel spacifikovať...Majiteľ ich chcel dať zastreliť, lebo škola vec riešila, ale nakoniec dopadli dobre...našiel sa im nový domov...takže títo dvaja práveže rástli ako "dříví v lese" a bola to nezodpovednosť človeka...Ja sama mám psa, o ktorom sa tiež diskutuje, od prívlastku bojový pes až po diskusie typu, utratiť, zakázať, ale práve preto, sa snažím prevídať situácie, ...ale môžem predvídať koľko chcem, keď sú majitelia, čo na to kašlú...
Albino, přesně tenhle příběh je o tom, jak se ke psům chovám já. Asi jsem také takový naivní Ondra, ale je mi jich líto a tak jim prostě chci polepšit, ať už vlídným slovem, nebo nějakou tou mlskou. A je jedno, jestli to jsou psi z rodiny, která na ně kašle a nebo ostraha objektu, jako ti vámi popisovaní RTW. Doufám, že kdyby někdy bandog prorazil plot, tak by mi neublížil. Že by nezabil mého psa, to si iluze nedělám, ale přesto se na něj nedokážu dívat jako na bestii, když vidím, jak vyhlíží, když je doba, kdy chodíme kolem. Polovina lidí, přestala touto cestou chodit, protože se ho opravdu bojí, zrovna včera mi to řekla sousedka, u které jsem to ani netušila. A strkám ruce přes plot kavkazance ze sousedství, protože to dělám od doby, kdy byla malé štěndo(jsou jí 4 roky) a krom toho, že mi málem jednou zlomila zápěstí a jednou palec, jak se mi na to navalila, abych ji alespoň dírou v plotě podrbala, jí věřím, že mi neublíží, protože prostě musí poznat, že ji mám ráda...

lesnížínka
napsal(a):
Albino, přesně tenhle příběh je o tom, jak se ke psům chovám já. Asi jsem také takový naivní Ondra, ale je mi jich líto a tak jim prostě chci polepšit, ať už vlídným slovem, nebo nějakou tou mlskou. A je jedno, jestli to jsou psi z rodiny, která na ně kašle a nebo ostraha objektu, jako ti vámi popisovaní RTW. Doufám, že kdyby někdy bandog prorazil plot, tak by mi neublížil. Že by nezabil mého psa, to si iluze nedělám, ale přesto se na něj nedokážu dívat jako na bestii, když vidím, jak vyhlíží, když je doba, kdy chodíme kolem. Polovina lidí, přestala touto cestou chodit, protože se ho opravdu bojí, zrovna včera mi to řekla sousedka, u které jsem to ani netušila. A strkám ruce přes plot kavkazance ze sousedství, protože to dělám od doby, kdy byla malé štěndo(jsou jí 4 roky) a krom toho, že mi málem jednou zlomila zápěstí a jednou palec, jak se mi na to navalila, abych ji alespoň dírou v plotě podrbala, jí věřím, že mi neublíží, protože prostě musí poznat, že ji mám ráda...
Lesnížínko, nic proti Vám, ale Vás bych jako sousedku nechtěla.

napsal(a):
Já žasnu, jak zde pejskaři, lidi, co mají se psy zkušenosti - nebo by měli mít, podle toho, jak se zde prezentují - pastevce démonizují. Proberte se!
Pastierke plemená sa mi páčia okrem KAO. Sú dosť nevyrovnaní v povahách. Videl som ich na výstave. Majitelia mali čo robiť, aby ich udržali, keď išiel okolo nejaký pes. Neuvažujú ako ostatné pastierke plemená, ktoré najprv použijú mozog a potom konajú. Tieto psy sú známe tým, že dohryzú aj svojho pána. Viem o troch prípadoch. Jeden bez pp, dvaja s pp. Majitelia sa im venovali, chodili s nimi na výstavy a jedného dňa im preplo v hlave a dohrýzli svojho majiteľa a psy museli dať zo strachu utratiť. Verím, že sa nájdu aj výnimky, ale je ich málo. Nepáči sa mi ani štýl akým stráži. Jeden kaukazan robil za plotom bububu a majitelia si najali figuranta a v momente, keď otvoril bránku, tak pes zaliezol s chvostom medzi nohami. A na druhej strane niektorí KAO dobre že nejdú vytrhnúť plot. Vezmite si napr. RTW, ktorí stráži ticho a bezpečne. Nešteká zbytočne a stačí, keď sa na niekoho iba pozrie, nepotrebuje si dokazovať svoju silu. Je inteligentný.
napsal(a):
Pastierke plemená sa mi páčia okrem KAO. Sú dosť nevyrovnaní v povahách. Videl som ich na výstave. Majitelia mali čo robiť, aby ich udržali, keď išiel okolo nejaký pes. Neuvažujú ako ostatné pastierke plemená, ktoré najprv použijú mozog a potom konajú. Tieto psy sú známe tým, že dohryzú aj svojho pána. Viem o troch prípadoch. Jeden bez pp, dvaja s pp. Majitelia sa im venovali, chodili s nimi na výstavy a jedného dňa im preplo v hlave a dohrýzli svojho majiteľa a psy museli dať zo strachu utratiť. Verím, že sa nájdu aj výnimky, ale je ich málo. Nepáči sa mi ani štýl akým stráži. Jeden kaukazan robil za plotom bububu a majitelia si najali figuranta a v momente, keď otvoril bránku, tak pes zaliezol s chvostom medzi nohami. A na druhej strane niektorí KAO dobre že nejdú vytrhnúť plot. Vezmite si napr. RTW, ktorí stráži ticho a bezpečne. Nešteká zbytočne a stačí, keď sa na niekoho iba pozrie, nepotrebuje si dokazovať svoju silu. Je inteligentný.
Nuz ja som pisala o stredoazijskom ovciakovi, teda matke, a 3 odrastenych stenatach, utiekli, podhrabali sa a zautocili na nas...Isli vyslovene po nasich psoch, moj syn zobral na ruky dorananu sucku a matka sa vrhla na neho, v prvej chvili ma napadlo len jedine, ze som zakricala, pusti ju, lebo syn padol na zem, a verim tomu, ze sucke bol moj syn totalne lahostajny, ale bola ochotna urobit cokolvek, aby mu vyrvala z ruky nasho psa...nastastie, vtedy jej skocil na chrbat nas husky, co rozprasil stenata...A mam na mobile natocene, ako sa potom znovu zhufovali do svorky a skusali zautocit znovu...Psi patria jednemu bohatemu cloveku, bez slova opravil oplotenie a nahradil skody, ale ten pocit bezmocnosti, lebo ti psi boli 4 ria, a boli vyslovene ako keby naprogramovani na zabijanie, bez zvlastnych emocii, este nikdy som take nezazila...A tak ak si zaobstaram takych psov, tak si urobim dokonale ploty a urobim cokolvek, aby som ich mala pod kontrolou...Vzhladovo sa mi toto plemeno nepaci, ale nemam z neho strach, ale respekt, mam, vyhybam sa tomu plotu, ked som na prechadzke, mamusa na mna nesteka, ak sa vidime, ale ani netuzim ju skrabkat a hladkat, len jej poviem servus, a idem dalej...som si vedoma, ze ak po celom velkom, priam obrovskom pozemku beha teraz 4 ks dospelych psov tohto plemena, ktorym sa nikto nevenuje, su len zivy alarm, ale netvrdim, ze niekd niekde nie je dokonaly maznak tohto plemena...tak od toho, aby sa nieco stalo, nas deli len ozaj teraz velmi kvalitny plot...
lesnížínka
napsal(a):
Az tak daleko ja nie som, je pravda, ze som nosila jedlo dalsiemu firemnemu (NO co pojedal chudak vlastne vykaly) a postarala sa mu o novy domov...ale co sa tyka psov za plotmi, tu jednam v zmysle, idem na prechadzku s milacikom, a chcem, aby to bola mila a prijemna prechadzka, tak chodim sta opilec...Nalavo, tam je mila labradorka, potom napravo, kde je fajn pes co je ticho, a zas, tam pes nie je vobec...Ak nechcem, aby milacikovi vyskocil adrenalin az na maximum, a potom by som ho nezvladla, tak cikcakujem a psi za plotom su mi jedno, nikto ich netyra, su ok...
Zijem v stvrti, kde sa nasou ulicou vracaju denne ludia so psami z nedalekeho lesoparku, takze ak je milacik cikcakovo v klude, a vyskytne sa nieco ziapajuce, k nam utekajuce, dokazem to zvladnut, ale v opacnom pripade, amen tma...krvacajuci milacik a nieco mrtve...
Tak sa chovam tak, aby som nikoho neohrozila, aby milacik ma nemusel branit, ale viem, ze ak by na to prislo, milacik by vedel byt velmi, velmi neprijemny...
Milacik miluje malinkateho yorksira, Sara, ak k nam pride, milacik oblizujej jej stopy, venuje sa jej, skuci, oblizuje ju a Sara heeerecka, robi scenky, a verim tomu, ze na prechadzke so sarou, by milacik ignoroval za plotom aj ziapajuceho tyranosaura, ale zas by ju uporne branil...
nechapu

XXX.XXX.211.127

napsal(a):
Je moc dobře, že vám se KAO nelíbí. Protože vy byste pro něj nebyl vhodný.
SimonL
napsal(a):
Majo862...Sakra to se mám na co těšit, mám doma psího démona.Jen jedna věta, toto plemeno je třeba na sto procent poznat, pochopit a vychovat...
Suhlasim, vychovat, spoznat, pochopit, neprecenovat svoje schopnosti a nebagatelizovat povahy a cinnost, reakcie a nezvladnute vlastnosti nasich psov, chovat sa zodpovedne a potom nikto z nas nebude mat demonov ani doma a ani na ulici...
Dva psi, ze kterych mam respekt, ackoli to jsou stredaci, kteri na prvni pohled zas tak prilis respektu nebudi, ale mohou to byt jak britva ostri hlidaci: nemecky pinc a vlci spic.

"Lesnížínko, nic proti Vám, ale Vás bych jako sousedku nechtěla. "
Proč? Ona má ve svých úvahách pravdu, navození přátelského stavu je rozhodně na straně bezpečnosti. U pastevců tuplovaně.
Co se týká pastevců, je třeba si uvědomit, že staletí po nich bylo požadování jediné - hlídání a to je agresivita, to byla vlastně jediná kritéria pro rodičovství psů. A cizí pes = potencionální predátor...Do jaké míry se budou projevovat už bude záležet na jejich temperamentu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
napsal(a):
No, jsem ráda, že člověk jako ty pastevce mít nebude, nezvládla bys ho...
Protože tento názor mohl vyplodit člověk, co zná pastevce z jedné výstavy nebo možná z obrázku...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, jsem ráda, že člověk jako ty pastevce mít nebude, nezvládla bys ho...
Protože tento názor mohl vyplodit člověk, co zná pastevce z jedné výstavy nebo možná z obrázku...
Ja som si to nevymyslel. To je názor troch majiteľov KAO s ktorými som v kontakte a verím, že sa nájde takých aj viac.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
napsal(a):
Ja som si to nevymyslel. To je názor troch majiteľov KAO s ktorými som v kontakte a verím, že sa nájde takých aj viac.
ze 3 majitelů kavkazanů děláš závěr? Tak to gratuluju

napsal(a):
Nějak nevím, jaký to je názor...že jsou schopni napadnout svého pána? No samozřejmě jsou, jako i jiná představitelé dalších pasteveckých plemen (a nejen jich) - když je majitel nerespektuje a nechová se k nim, zjednodušeně řečeno, slušně.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To nie je len o troch ľuďom. Aj u nás na cvičáku bol na prevýchovu KAO, ktorý napadol svojho majiteľa. A to je len u nás v okolí. Čítal som o tom aj články, a o veľa prípadoch sa tu nepíše. Prečo je potom KAO medzi rizikovými plemenami?
http://www.noviny.sk/c/krimi/dalsi-utok-zenu-napadol-pes Na Orave kaukazský ovčiak s menom Cézar pohrýzol štrnásťročné dievča. Pes zaútočil aj na policajtov. Stalo sa to pred rodinným domom na Poddielovej ulici v Trstenej. Pes vybehol z klietky odstaveného prívesného vozíka upraveného na prevoz psov a zaútočil na dievčinu, ktorá práve prechádzala po ulici na bicykli.
http://tivi.cas.sk/video/1377187/majitel-ovciaka-ktory-napadol-dievca-nechapem-preco-sa-to-stalo/
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/agresivny-kaukazsky-ovciak-2/
Na to, že KAO nie je veľa, tak je dosť prípadov, kde sa objavujú agresívne jedince.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moju bývalú tiež napadol KAO, keď ho hladila. Pes bol v pohode a zrazu po nej vyštartoval. Je podľa vás toto normálne správanie?

napsal(a):
Moju bývalú tiež napadol KAO, keď ho hladila. Pes bol v pohode a zrazu po nej vyštartoval. Je podľa vás toto normálne správanie?
Majo, jak jsi přišel na to, že pes byl v pohodě?
"Na to, že KAO nie je veľa, tak je dosť prípadov, kde sa objavujú agresívne jedince"
tak ona to mají být lehce agresivní zvířátka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
napsal(a):
Tady hodně záleží na tom, co vaše bývalka udělala nebo neudělala...
Stačilo, aby ho pohladila po hlavě - pro plno psů je to startovací signál... Stačilo, aby byla a zahradě nachvíli se psem sama - není nenormální u pastevce, že se nechá pohladit a v vzápětí vyběhne.

napsal(a):
Majo, jak jsi přišel na to, že pes byl v pohodě?
"Na to, že KAO nie je veľa, tak je dosť prípadov, kde sa objavujú agresívne jedince"
tak ona to mají být lehce agresivní zvířátka
Pes by nemal byť bezdôvodne agresívny, pokiaľ sa nejedná o svoju obranu, majiteľa alebo majetku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
napsal(a):
Pes by nemal byť bezdôvodne agresívny, pokiaľ sa nejedná o svoju obranu, majiteľa alebo majetku.
Což je pravda, ale záleží a okolnostech...
Třeba zrovna bývalka udělala gesto, které si pastevec přebral po svém a vyběhl..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
napsal(a):
To nie je len o troch ľuďom. Aj u nás na cvičáku bol na prevýchovu KAO, ktorý napadol svojho majiteľa. A to je len u nás v okolí. Čítal som o tom aj články, a o veľa prípadoch sa tu nepíše. Prečo je potom KAO medzi rizikovými plemenami?
http://www.noviny.sk/c/krimi/dalsi-utok-zenu-napadol-pes Na Orave kaukazský ovčiak s menom Cézar pohrýzol štrnásťročné dievča. Pes zaútočil aj na policajtov. Stalo sa to pred rodinným domom na Poddielovej ulici v Trstenej. Pes vybehol z klietky odstaveného prívesného vozíka upraveného na prevoz psov a zaútočil na dievčinu, ktorá práve prechádzala po ulici na bicykli.
http://tivi.cas.sk/video/1377187/majitel-ovciaka-ktory-napadol-dievca-nechapem-preco-sa-to-stalo/
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/agresivny-kaukazsky-ovciak-2/
Na to, že KAO nie je veľa, tak je dosť prípadov, kde sa objavujú agresívne jedince.
Jako promiň takovýhle kecy ti najdu i o klasickym ovčáku - že ovčák napadl důchodce, dítě, ženu, atd...
Rizikovými plemeny? Sim tě, kdes vzal rozřazení plemen na rizikové a nerizikové?
Když vezmu statistiky pokousaných lidí, kavzan není a ni v prví 10 - ale za to je tam ovčák (logicky je jich nejvíc), jezevčík, pudl, yorkšír, atd...

napsal(a):
No, to právě vyhodnocuje ten pes... A to, co není vlastní smečka, vždy spadá do kategorie podezřelých.
Co se týká toho napadení při hlazení - skoro bych řekla typická ukázka, dotyčná byla v "intimní" zóně psa, nedbala (a patrně ani nepoznala) signálu, že už dost a pes jí to dal najevo...Ono je to stejné i u koček a pastevci jsou kočky v psím těle.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Což je pravda, ale záleží a okolnostech...
Třeba zrovna bývalka udělala gesto, které si pastevec přebral po svém a vyběhl..
Mne sa zase páči povahou moskovský strážny pes. Nie je taký ostrý ako KAO. http://www.dogsk.sk/kynologia/revue/moskovsky01_06.htm
Zverený objekt a psovoda chráni s nasadením svojho života. Nikdy sa nestane, aby sa obrátil proti svojmu pánovi, ani v najväčšom rozdráždení, čo niekedy urobí napríklad kaukazský ovčiak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
napsal(a):
Mne sa zase páči povahou moskovský strážny pes. Nie je taký ostrý ako KAO. http://www.dogsk.sk/kynologia/revue/moskovsky01_06.htm
Zverený objekt a psovoda chráni s nasadením svojho života. Nikdy sa nestane, aby sa obrátil proti svojmu pánovi, ani v najväčšom rozdráždení, čo niekedy urobí napríklad kaukazský ovčiak.
Aha, tak takhle posuzuješ plemena, bez jakékoliv znalosti, pouze ze článku časáku?
Každej pes se otočí proti člověku, když vidí, že mu člověk není dostatečným pánem! A může to být kterejkoliv pes. Takže ano, stane, pokud uděláš chybu.
Moskevák je poloviční kavkazan, mezi moskeváky jsou stále rozdíly povah - buď povahou do bernardýna nebo do kavkazana.
Kavkazan rovněž střeží svěřený objekt, rovněž si chrání psovoda (který mu rozumí a vede) s nasazením svého života...
Ano, nikdo Vás nepodezírá, že si to vymýšlíte.I já četl spoustu článků na téma napadení kavkazákem.Ale k utvoření názoru je třeba znát podrobnosti dané situace.Mého psa si cizí člověk nemůže pohladit.Já ani pes mu to nedovolíme.To že na procházce městem semtam na někoho zabručí nebo zavrčí můžou citliví jedinci považovat za agresi..Výstavní jedince jsem viděl jedenkrát na výstavě a ti měli do pracovních psů povahově sakra daleko.

napsal(a):
Proč? Ona má ve svých úvahách pravdu, navození přátelského stavu je rozhodně na straně bezpečnosti. U pastevců tuplovaně.
Co se týká pastevců, je třeba si uvědomit, že staletí po nich bylo požadování jediné - hlídání a to je agresivita, to byla vlastně jediná kritéria pro rodičovství psů. A cizí pes = potencionální predátor...Do jaké míry se budou projevovat už bude záležet na jejich temperamentu.
Proč ? Kdyby mi chodila sousedka takhle krmit a usmiřování psy, tak rozhodně ráda nebudu.

Ja som rád, že mám psa, ktorý nemá takú povahu. Bez obáv ho môžem pustiť medzi ľudí a psov a viem, že nevyhodnotí nejakú situáciu po svojom. napr. keď mi nejaký známy podá ruku, tak ho hneď nezožerie. Neviem si predstaviť, že by som mal byť v strehu a stále toto kontrolovať. Pes by mal vedieť rozoznať situáciu a vedieť kedy zasiahnuť.

napsal(a):
Ja som rád, že mám psa, ktorý nemá takú povahu. Bez obáv ho môžem pustiť medzi ľudí a psov a viem, že nevyhodnotí nejakú situáciu po svojom. napr. keď mi nejaký známy podá ruku, tak ho hneď nezožerie. Neviem si predstaviť, že by som mal byť v strehu a stále toto kontrolovať. Pes by mal vedieť rozoznať situáciu a vedieť kedy zasiahnuť.
No vidíte, a někomu pravá povaha KAO vyhovuje.

napsal(a):
No vidíte, a někomu pravá povaha KAO vyhovuje.
Tieto psy sú nevhodné do mesta, skôr pre ľudí čo žijú niekde na samote alebo na stráženie objektu.

napsal(a):
Tieto psy sú nevhodné do mesta, skôr pre ľudí čo žijú niekde na samote alebo na stráženie objektu.
S tím souhlasím.
napsal(a):
Proč ? Kdyby mi chodila sousedka takhle krmit a usmiřování psy, tak rozhodně ráda nebudu.
Ale proč? Zajímá mne to z vašeho pohledu. Či spíš, co vás k tomuto uvažování vede? Chcete mít psy, kteří za plotem vypadají jako strašní hlídači, kteří jsou i strašní hlídači, kteří budou na každého kolemjdoucího nepříčetně řvát a dorážet(vím, že zrovna RTW se takhle nechová) Asi nikoho nenapadne jen tak strkat tam takovému psu ruce, ale třeba děcko? Sama děcka nemám a ani je nemusím, ale rozhodně nechci, aby když k nám strčí přes plot ruku, o ni přišlo. Proč? Nevidím prostě racionální důvod, mít takového psa. Na ostrahu mám kamerový systém.
wulfina - Stačilo, aby ho pohladila po hlavě - pro plno psů je to startovací signál - tohle se mi také zdá trochu...zvláštní chování. Pořizovat si psa, který vůbec není (sakra, nějak dneska nedochází správná slova) prostě vyšlechtěný na soužití s lidma...není dobré si takové plemeno mezi lidi pořizovat. Je to stejné, jako když si někdo pořídí lva, tygra, pumu, jako s mládětem chodí na vodítku po ulici a zbytek života už stráví v kleci, protože je to pořád šelma a není na člověka adaptovaný, není domestikovaný. Vím, že vy máte psy vychované, takže to neberte osobně, ale pořád nějak nevěřím, že když i toto plemeno vychováváte s láskou a učíte ho kontaktu s lidma(a zvířaty) tak ho nějaké pohlazení po hlavě nevykolejí a bere to jako běžné lidské chování. Sousedovic kavkazanka, se po hlavě nechává hladit úplně normálně ví, že ji podrbu za ušima

lesnížínka
napsal(a):
Ale proč? Zajímá mne to z vašeho pohledu. Či spíš, co vás k tomuto uvažování vede? Chcete mít psy, kteří za plotem vypadají jako strašní hlídači, kteří jsou i strašní hlídači, kteří budou na každého kolemjdoucího nepříčetně řvát a dorážet(vím, že zrovna RTW se takhle nechová) Asi nikoho nenapadne jen tak strkat tam takovému psu ruce, ale třeba děcko? Sama děcka nemám a ani je nemusím, ale rozhodně nechci, aby když k nám strčí přes plot ruku, o ni přišlo. Proč? Nevidím prostě racionální důvod, mít takového psa. Na ostrahu mám kamerový systém.
Neodpovídám za rájku999, ale za sebe. Chci psa, který spolehlivě hlídá svěřený pozemek, psa, který nekamarádí s každým člověkem, s každým psem. Prostě žádného míšánka a mazlíka pro všechny. Kavkazan to splňuje.
Děti by si měli rodiče hlídat a hlavně je vychovat. Součástí výchovy je mimo jiné to, jak se chovat k cizímu psovi venku, jak k cizímu psovi za plotem, také to, že se neleze přes plot do cizí zahrady i když tam spadne třeba míč, a další záležitosti, které nebudu všechny vyjmenovávat. Děti mám, dávno dospělé, a tak vím, že se dají vychovat tak, jak jsem psala výše.

"Stačilo, aby ho pohladila po hlavě - pro plno psů je to startovací signál
- tohle se mi také zdá trochu...zvláštní chování."
to je ale obecně pro psa znak agrese (ruka shora proti hlavě), bez ohledu na plemeno
"tak ho nějaké pohlazení po hlavě nevykolejí a bere to jako běžné lidské chování"
ale přesně tohle je o tom respektu plemene...je nutno respektovat, že cizí jsou prostě cizí a cizí je nemají proč omatlávat, vždyť odtažitost vůči cizím, ba nedůvěra, je principem "hlídacích psů", a nejde jen o skupinu plemen pasteveckých - u nich to je gradováno jejich samostatností
"Sousedovic kavkazanka, se po hlavě nechává hladit úplně normálně ví, že ji podrbu za ušima "
však pro ni nejsi cizí, patrně tě přiřadila do své smečky...můj pastevec tohle taky velmi rozlišuje.

lesnížínka
napsal(a):
Balu to vystihla za mne, u rotvíka neznamená tiché hlídání jen to, že leží na zápraží jak lemra, ale pokud na něj bude někdo šišlat za plotem, tak se taky ozve. A mmch. mívala jsem zděno-dřevěný 3metrový plot, tskže tam byste stejně měla smůlu.
napsal(a):
"Stačilo, aby ho pohladila po hlavě - pro plno psů je to startovací signál
- tohle se mi také zdá trochu...zvláštní chování."
to je ale obecně pro psa znak agrese (ruka shora proti hlavě), bez ohledu na plemeno
"tak ho nějaké pohlazení po hlavě nevykolejí a bere to jako běžné lidské chování"
ale přesně tohle je o tom respektu plemene...je nutno respektovat, že cizí jsou prostě cizí a cizí je nemají proč omatlávat, vždyť odtažitost vůči cizím, ba nedůvěra, je principem "hlídacích psů", a nejde jen o skupinu plemen pasteveckých - u nich to je gradováno jejich samostatností
"Sousedovic kavkazanka, se po hlavě nechává hladit úplně normálně ví, že ji podrbu za ušima "
však pro ni nejsi cizí, patrně tě přiřadila do své smečky...můj pastevec tohle taky velmi rozlišuje.
Taktéž i u nás, jsou známí a kamarádi co můj pastevec bere a jsou známí a kamarádi který nebere.
"Ja som rád, že mám psa, ktorý nemá takú povahu. Bez obáv ho môžem pustiť medzi ľudí a psov a viem, že nevyhodnotí nejakú situáciu po svojom. napr. keď mi nejaký známy podá ruku, tak ho hneď nezožerie. Neviem si predstaviť, že by som mal byť v strehu a stále toto kontrolovať. Pes by mal vedieť rozoznať situáciu a vedieť kedy zasiahnuť. "
Nevím proč bych se měla bát vzít svího pastece mezi lidi, ten pes není blbej.A přes koš by mu šlo kousat někoho hodně blbě .
lesnížínka
napsal(a):
Odpovídám za sebe. Nesnáším, když někdo bez svolení majitele krmí cizí zvířata, nesnáším to na cvičácích, procházkách, a už vůbec ne za plotem.
A u mně to nemá vůbec nic společného s hlídáním. Ale prostě si nepřeji, aby mi někdo cizí krmil psy. Můj starší pes je třeba hodně citlivý co se krmení týče, alergik na kuře. Stačí jeden pamlsek s kuřetem a pes bude mít dva dny průjem. Druhý pes sice může sežrat téměř všechno, ale ani tak si nepřeji, aby mu někdo dával bez mého vědomí pamlsky.
marcelaamax
napsal(a):
Odpovídám za sebe. Nesnáším, když někdo bez svolení majitele krmí cizí zvířata, nesnáším to na cvičácích, procházkách, a už vůbec ne za plotem.
A u mně to nemá vůbec nic společného s hlídáním. Ale prostě si nepřeji, aby mi někdo cizí krmil psy. Můj starší pes je třeba hodně citlivý co se krmení týče, alergik na kuře. Stačí jeden pamlsek s kuřetem a pes bude mít dva dny průjem. Druhý pes sice může sežrat téměř všechno, ale ani tak si nepřeji, aby mu někdo dával bez mého vědomí pamlsky.
Souhlasím. A stejně tak aby mi na moje zvířata kdokoli cizí bez mýho svolení sahal.

kobylatko
napsal(a):
Souhlasím. A stejně tak aby mi na moje zvířata kdokoli cizí bez mýho svolení sahal.
napsal(a):
Pastevci hlídají své teritorium. To ale nemá s agresivitou nic společného, to je vrozená záležitost - pravý a správně vychovaný pastevec prostě leží na vyvýšeném místě a střeží svěřené území. Pokud se někdo přiblíží, pastevec zpozorní a vyčkává. Dojde-li k závěru, že příchozí znamená ohrožení, připraví se na zásah. Pokud ho chce jen zastrašit, párkrát zaštěká a dá o sobě vědět. Když by šlo do tuhého, je většinou potichu, o to rychlejší a účinnější je pak jeho zásah. To je správné plnění úkolu, který je mu svěřen a ne agrese. Agrese je většinou bezhlavý útok, neadekvátní situaci. Agrese a agresivita jsou dnes spolu s dominancí hodně moderní slova mezi kynology amatéry, bohužel málokdo si uvědomuje jejich skutečný význam a dovede také rozpoznat jejich příznaky v chování psů.
lesnížínka
napsal(a):
Malé děti mají být pod dohledem rodičů a větší vychované tak, aby věděly, co mohou. Děti mám 2, již dospělé, a kolem sebe mnoho dalších, ale při správné výchově prostě dítě nesahá na cizí psy, nestrká ruce do plotů, neleze do cizích zahrad právě tak jako nekrade a netýrá zvířata. Ploty mám takové, aby jimi ta ruka nešla prostrčit, ale kdyby to někdo zkusil, psy po něm tvrdě vystartují. Vzhledem k problematickému blízkému osídlení u nás uplatňuji své právo hájit domov své rodiny jako prioritu.
conie
napsal(a):
Pastevci hlídají své teritorium. To ale nemá s agresivitou nic společného, to je vrozená záležitost - pravý a správně vychovaný pastevec prostě leží na vyvýšeném místě a střeží svěřené území. Pokud se někdo přiblíží, pastevec zpozorní a vyčkává. Dojde-li k závěru, že příchozí znamená ohrožení, připraví se na zásah. Pokud ho chce jen zastrašit, párkrát zaštěká a dá o sobě vědět. Když by šlo do tuhého, je většinou potichu, o to rychlejší a účinnější je pak jeho zásah. To je správné plnění úkolu, který je mu svěřen a ne agrese. Agrese je většinou bezhlavý útok, neadekvátní situaci. Agrese a agresivita jsou dnes spolu s dominancí hodně moderní slova mezi kynology amatéry, bohužel málokdo si uvědomuje jejich skutečný význam a dovede také rozpoznat jejich příznaky v chování psů.
Pěkně napsáno .
conie
napsal(a):
Malé děti mají být pod dohledem rodičů a větší vychované tak, aby věděly, co mohou. Děti mám 2, již dospělé, a kolem sebe mnoho dalších, ale při správné výchově prostě dítě nesahá na cizí psy, nestrká ruce do plotů, neleze do cizích zahrad právě tak jako nekrade a netýrá zvířata. Ploty mám takové, aby jimi ta ruka nešla prostrčit, ale kdyby to někdo zkusil, psy po něm tvrdě vystartují. Vzhledem k problematickému blízkému osídlení u nás uplatňuji své právo hájit domov své rodiny jako prioritu.
Oprava a omluva:
...psi vystartují...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
lesnížínka
napsal(a):
wulfina - Stačilo, aby ho pohladila po hlavě - pro plno psů je to startovací signál - tohle se mi také zdá trochu...zvláštní chování. Pořizovat si psa, který vůbec není (sakra, nějak dneska nedochází správná slova) prostě vyšlechtěný na soužití s lidma...není dobré si takové plemeno mezi lidi pořizovat. Je to stejné, jako když si někdo pořídí lva, tygra, pumu, jako s mládětem chodí na vodítku po ulici a zbytek života už stráví v kleci, protože je to pořád šelma a není na člověka adaptovaný, není domestikovaný. Vím, že vy máte psy vychované, takže to neberte osobně, ale pořád nějak nevěřím, že když i toto plemeno vychováváte s láskou a učíte ho kontaktu s lidma(a zvířaty) tak ho nějaké pohlazení po hlavě nevykolejí a bere to jako běžné lidské chování. Sousedovic kavkazanka, se po hlavě nechává hladit úplně normálně ví, že ji podrbu za ušima
Ne, to není zvláštní chování... někteří psy toto gesto vnímají jako tvou nadřazenost nebo projev agrese...
Pastevec není ani puma, ani tygr, je to normální pes... Opravdu z něj není potřeba dělat démona...
Ty podrbeš sousedova psa, protože tě bere, pochybuju, že od ostatních se nechá za ušima drbat taky...
A jinak - strach mám jedině z hloupých, neodpovědných, do sebe zahleděných majitelů jakéhokoliv psa, protože ti mohou za to, jak se jejich psi chovají. Odrážela jsem kdysi útok feny pita na naše 2 čivavy, nebyla to legrace, ale slečna majitelka dělala, že se vlastně nic nestalo. Naštěstí pitice byla mladá a dala se zastrašit. A máme mnoho dalších příhod včetně té, kdy se ječící a útočící jorkšír cpal do tlamy mojí feny šarplanince, která na něj nevěřícně zírala a dokonce si, jak je naučená u malých psů, lehla. Šílící rukavice byla mnou odchycena, vytřepána a předána dvěma paničkám s tím, že by to pokaždé nemuselo tak dobře dopadnout - odpověď, že si mám toho strašného psa hlídat líp - moje fena na vodítku, jork na volno! Blbost lidská nezná mezí a srážka s blbcem je jedna z nejhorších.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, to není zvláštní chování... někteří psy toto gesto vnímají jako tvou nadřazenost nebo projev agrese...
Pastevec není ani puma, ani tygr, je to normální pes... Opravdu z něj není potřeba dělat démona...
Ty podrbeš sousedova psa, protože tě bere, pochybuju, že od ostatních se nechá za ušima drbat taky...
Naprostý souhlas - pastevec není démon, ale pan pes (nebo paní psová). Ještě stále mám v pořádku přirozené instinkty, taky proto to není pes pro každého a už vůbec ne do každých podmínek. A po hlavě já nenechám hladit žádného svého psa kromě canisterapeutické čivavy, ta to má v popisu práce . Moji pastevci hlazení po hlavě milují od nejužší rodiny, od nikoho jiného si to líbit nedají, německý pinč totéž. Mají na to právo.
kobylatko
napsal(a):
Jo, přesně tak. Jelikož sousedíme se zahradnictvím, tak některá období se kolem domu motá dost lidí. Nejvíce mě dostávají maminky, které vidí za plotem psa (retrívra) a sami řeknou dětem, ať si jdou psa pohladit nebo se na něj podívat. To ale moc nepochodí. Retrívr většinou leží nehnutě za plotem na místě a jakmile se někdo přiblíží tak vystartuje. Děti se většinou leknou a utíkají zpátky k mámě. Nechápu takovou mámu.
Občas když jsme venku na dvoře, tak se někdo kdo jde do zahradnictví ptá, zda si může pohladit psa, odpovím mu, že psi za plotem se nehladí, a tenhle že cizí lidi vůbec nemá rád. Někdo to pochopí a někdo ještě kroutí hlavou nad tím, co je to za blbost, že retrívr by se nenechal pohladit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
kobylatko
napsal(a):
Taky to nesnášim... od tý doby, co mám šarploše, tak nikdo nemá ani tendence se k mým psům chodit...
Když jsem měla jen 2 berňáky, to každou chvíli někdo na nás nalepenej, že chtěj psi hladit... (ani jeden z mých berňáků nebyli na cizí zvědavý)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky to nesnášim... od tý doby, co mám šarploše, tak nikdo nemá ani tendence se k mým psům chodit...
Když jsem měla jen 2 berňáky, to každou chvíli někdo na nás nalepenej, že chtěj psi hladit... (ani jeden z mých berňáků nebyli na cizí zvědavý)
Bohužel šarplaninka Bora se svým světlým zbarvením občas láká lidi, že by ji chtěli hladit a mazlit, někteří nechtějí pochopit, že to není krásný chlupatý medvídek na muchlání, ale fena umí hodit takový kukuč, že si to každý rychle rozmyslí. A to Bora ani nemukne, jen se koukne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
conie
napsal(a):
Bohužel šarplaninka Bora se svým světlým zbarvením občas láká lidi, že by ji chtěli hladit a mazlit, někteří nechtějí pochopit, že to není krásný chlupatý medvídek na muchlání, ale fena umí hodit takový kukuč, že si to každý rychle rozmyslí. A to Bora ani nemukne, jen se koukne.
Mám to samé - pes se jen podívá... měla sem to to samí i s kavkazanem...
wulfina - Ty podrbeš sousedova psa, protože tě bere, pochybuju, že od ostatních se nechá za ušima drbat taky... - nevím, jak je s cizíma. Ale protože oni chodili od štěnda kolem našeho plotu, tedy spíš za mýma psama a my zase z prochajdy chodíme kolem jejich...bylo samozřejmé, že si štěndo poňunám. No a ze štěnda je velká kavkazačka, která má ale pořád ráda mne i mé psy. Nebudu číst celé znovu, jestli jsi také psala, že by jsi nesnesla, aby tvého psa nějaká sousedka hladila, či mu dala nějaký psí pamlsek?Vadilo? Vadilo by ti, že je někdo, koho tvůj pes bere, kdo se ho nebojí, má ho rád a nemluví o něm jako o zlé bestii?
lesnížínka
napsal(a):
wulfina - Ty podrbeš sousedova psa, protože tě bere, pochybuju, že od ostatních se nechá za ušima drbat taky... - nevím, jak je s cizíma. Ale protože oni chodili od štěnda kolem našeho plotu, tedy spíš za mýma psama a my zase z prochajdy chodíme kolem jejich...bylo samozřejmé, že si štěndo poňunám. No a ze štěnda je velká kavkazačka, která má ale pořád ráda mne i mé psy. Nebudu číst celé znovu, jestli jsi také psala, že by jsi nesnesla, aby tvého psa nějaká sousedka hladila, či mu dala nějaký psí pamlsek?Vadilo? Vadilo by ti, že je někdo, koho tvůj pes bere, kdo se ho nebojí, má ho rád a nemluví o něm jako o zlé bestii?
Ale to přece není o tom, jestli tvůj pes někoho bere a jestli se ho někdo nebojí a nemluví o něm jako o bestii. Pokud to Vaší sousedce nevadí, je to její volba. Jak jsem psala výše, mě by to vadilo, a vůbec ne kvůli hlídání. Pokud bych byla zrovna venku, psa bych klidně pohladit nechala. Ale přes plot a bez mé vědomosti ne.
A když si někdo pořídí pastevce, tak asi opravdu nechce, aby mu psa lidi hladili přes plot.
marcelaamax
napsal(a):
lesnížínka: A čistě teoreticky - pokud máš děti, nebo je plánuješ. Budeš je taky učit, že mohou krmit psy přes plot a hladit si je? Nebo jim budeš vysvětlovat, že to může jen maminka a oni ne?
Nemám a neplánuju, takže tento, zvyk" nemá kdo zdědit I mí psi i mé imaginární děti můžou dělat jen to, co jim já dovolím(či alespoň se celý život o to snažím ).
Ještě to upřesním: mluvím pořád o psech, kolem jejichž plotů denně chodím, které svým způsobem znám. Nejsou to cizí psi v cizích městech či vesnicích, které na svých toulkách navštívíme.
lesnížínka
napsal(a):
Nemám a neplánuju, takže tento, zvyk" nemá kdo zdědit I mí psi i mé imaginární děti můžou dělat jen to, co jim já dovolím(či alespoň se celý život o to snažím ).
Ještě to upřesním: mluvím pořád o psech, kolem jejichž plotů denně chodím, které svým způsobem znám. Nejsou to cizí psi v cizích městech či vesnicích, které na svých toulkách navštívíme.
A vědí i majitelé těch psů, že je krmíte? Nevadí jim to?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
lesnížínka
napsal(a):
Nesnesla bych to, proto to u nás není možné, aby mi někdo chodil za psy...
Za a) psiska jsou na zahradě, jen, když jsem tam já a pokud sem snima na zahradě, nemaj tendence lést k plotu.
za b) k ani jednomu z mých pastevců si dodneška nikdo nedovolil dát ruku (zaplať bůh, byli by bez ruky)
c) mám plot takový, aby se nikde nikam žádná ruka nevešla Tedy mám všude betonový plot nebo gabiony...
za d) nenechávám své psy krmit od cizích (já to také druhým nedělám a přijde mi to krajně neslušné - vykrmovat cizím psa).
Za e) pokud venku nebo na výstavě ke mně přijde člověk, co se o mého psa zajímá, tak mi to pochopitelně nevadí...

Dost mě mrzí názory lidí na pastevce...za mě super povahy..
Můj známý měl filu, kavkazana a jezevčíka (bezproblémově fungující smečka)...hádejte, který ze psů pokousal jeho vnuka v obličeji...jezevčík...to jen proto, že se dítě sehlo pro míček, který chtělo psovi hodit...což dělal běžně a jezevčík se rozhodl, že tentokrát ne (pozn. dítě od malička se psy "socializované" a naučené, jak se k nim má chovat..žádný nevychovaný spratek, co psům neudělá nic dobrého)...jezevčík skončil na veterině, protože kavkazan šel okamžitě bránit "své dítě" a jezevčíka razantně "napomenul"...poté, co se uzdravil, tak dal psa své sousedce, důchodkyni, která žádné dětské návštěvy neměla...tam spokojeně dožil jako jedináček...
A raději pořídil další kavkazandu...no asi proto, že to jsou nejagresivnější psi na světě, co sežerou vlastního pána
marcelaamax
napsal(a):
A vědí i majitelé těch psů, že je krmíte? Nevadí jim to?
Řekla bych, že nevadí, často se mnou u toho vykecávají a většina mi poděkuje, že dám něco i jeho pejskovi (ale třeba mi to jen nechtějí říct do očí...znáte lidi ) Víte, jsme vesnice a většina jsme starousedlíci, známe se odjakživa. Oni ví, že já jsem ta prdlá, co má ráda i toho jejich blbého čokla Tady má ještě málokdo psa jako miláčka, je to, jen" pes. A neuražte se, ale ti, co ze psa dělají svou imageovku, se právě chovají způsobem, jaký se tu prezentuje: je to můj pes, na něj mi nikdo nebude šahat, nebude na něj mluvit atd. a čtu tu výlevy jako: můj pes má tátu, partnera a nevím koho asi raději než mně, jak je to možné, co mám dělat? Je to stejné, jako když si frajer koupí fáro a nedej bože mu vedle něj zaparkovat, nahlédnout do interiéru...snad aby jste mu nevyčuměla potah. Proč probůh nenecháte toho psa i trochu žít a vybrat si, jestli toho či onoho psa, člověka bude mít rád, nebo nesnášet? Už i tak má tisíc pravidel, co musí s lidma dodržovat a jít tak proti své přirozenosti a přidáváte mu další, z pro mne divných důvodů...Jo, když napíšete, že nebudete riskovat od někoho pamlsek, protože je pes alergik, tak to naprosto pochopím, stejně tak, jak když napíše někdo, že jeho pes je extrémně nesnášenlivý a dá betonový plot, protože by 100% někoho rafnul. Ale některé důvody mi přijdou..
wulfina - vy máte děti. Takže na: a přijde mi to krajně neslušné - vykrmovat cizím psa - mám dotaz: přišlo vám i krajně neslušné, když někdo z příbuzenstva, známích či třeba další maminky v parku či ze sousedství, nabídnul nějakou mlsku vašemu dítěti? Beru to podle své rodiny: když se jede na návštěvu k někomu, kdo má malé děti, bere se jim nějaká ta dobrota a považuje se právě za skoro neslušné, dětem nic nepřivézt, nedat. Jaký je rozdíl v tom, když dám něco dobrého pejskovi, který je na mne a mé psy hodný, slušně vychovaný a když dávám, za slušné chování mlsku jim, je mi fakt hloupé pejsovi nedat. Většinou se zeptám, ale nebudu přísahat, že se mi nikdy nestalo, že ne, že se to tak nějak zakecalo. Já se omluvím a zeptám se dodatečně, jestli to probůh nevadí, že jsem mu něco dala.

lesnížínka
napsal(a):
wulfina - vy máte děti. Takže na: a přijde mi to krajně neslušné - vykrmovat cizím psa - mám dotaz: přišlo vám i krajně neslušné, když někdo z příbuzenstva, známích či třeba další maminky v parku či ze sousedství, nabídnul nějakou mlsku vašemu dítěti? Beru to podle své rodiny: když se jede na návštěvu k někomu, kdo má malé děti, bere se jim nějaká ta dobrota a považuje se právě za skoro neslušné, dětem nic nepřivézt, nedat. Jaký je rozdíl v tom, když dám něco dobrého pejskovi, který je na mne a mé psy hodný, slušně vychovaný a když dávám, za slušné chování mlsku jim, je mi fakt hloupé pejsovi nedat. Většinou se zeptám, ale nebudu přísahat, že se mi nikdy nestalo, že ne, že se to tak nějak zakecalo. Já se omluvím a zeptám se dodatečně, jestli to probůh nevadí, že jsem mu něco dala.
Lesnížínko, kdybyste měla děti, tak se takhle neptáte. Věděla byste dobře, že i když svého psa milujete, tak je přece jen mezi dětmi a psy jistý rozdíl. Vy máte psa či psy místo dětí, tak je stavíte na naprosto stejnou úroveň. Ale tak to není.
Přece i když vy jdete nělam na návštěvu, přinesete něco s sebou - flašku, nějakou zobku, cokoliv, nejdete s prázdnou. Tak stejně je to když jdete na návštěvu tam, kde mají děti - přinesete jim zpravidla též něco dobrého, maličkost. Tak to dělám já, moji příbuzní, kamarádi i známí. Ale téměř nikdo z nás nenosí na návštěvu nic psům. Málokdo si totiž přeje, aby mu psy vykrmovala návštěva.

napsal(a):
Lesnížínko, kdybyste měla děti, tak se takhle neptáte. Věděla byste dobře, že i když svého psa milujete, tak je přece jen mezi dětmi a psy jistý rozdíl. Vy máte psa či psy místo dětí, tak je stavíte na naprosto stejnou úroveň. Ale tak to není.
Přece i když vy jdete nělam na návštěvu, přinesete něco s sebou - flašku, nějakou zobku, cokoliv, nejdete s prázdnou. Tak stejně je to když jdete na návštěvu tam, kde mají děti - přinesete jim zpravidla též něco dobrého, maličkost. Tak to dělám já, moji příbuzní, kamarádi i známí. Ale téměř nikdo z nás nenosí na návštěvu nic psům. Málokdo si totiž přeje, aby mu psy vykrmovala návštěva.

Fascinuje mě entita poeticky zvaná "Lesnížínka". XY lidí jí tu vysvětlí, na její přímý dotaz, proč by si nepřáli a nepřejí si krmení svých psů přes plot. Z praktických, osobních či dalších důvodů. Jediné, co si ta bytost profiltruje skrz neuron/y, je, že pokud by měl pes alergii nebo si někdo vystavěl betonový plot, pak by to psy přes plot nekrmilo. A neustále, opakovaně neshledává názor většiny důležitým, naopak, mele si svou, tedy ono si to robí po jejich.
Inu, souhlas s někým výše, nechci mít něco podobného za sousedku. Aby to pak říkalo, coby hrdé starousedlík, že ti naši psi jsou úplně agresivní, zlí, nenechají se pocicmat přes plot, tudíž jsou to chudáci agresivní. Přičemž to psům rozumí pramálo a jen si to nějak ustálilo svůj názor na určitá plemena, a tak to musi byt, ne, šak kurňa! Čumáčky pro všechny hlídací pejsky, ať jim kolem plotů chodí co nejméně podobných lesníchžínek. Takto psáno mi tento nick asociuje, pardon, S tebou mě baví svět a ječícího Pepina, že nemá lopuch s beruškou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
lesnížínka
napsal(a):
Seš vedle, opravdu děti nemám a nepotřebuji a nechci
Takže laskavě nesrovnávej děti se psem, přijde mi to jako brutální hloupost!
Až přijdeš o pár psů díky tomu, že ti je někdo otrávil - někdo cizí jim podal buřta napíchanýho fridexem - protože pes je vykrmenej od každýho kdo jde kolem plotu, možná pochopíš, proč bych všem pitomcům, co rádi krmí psa přes plot lámala ruce a ještě v nevědomosti majitele!
Jsou majitelé, kteří to dovolí nebo jim je to jedno - budiž, já to nesnesu! Navíc mám berňáka alergického na pšenici, stačí mu velmi málo - pár piškotů a garantuji ti, že by sis to za rámeček nedala!
Nikomu psy nevykrmuju a děti už vůbec ne.
Jinak nevim v čem si byla vychovávaná, ale nás vždy učili si nic od cizích nebrat!
napsal(a):
.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Seš vedle, opravdu děti nemám a nepotřebuji a nechci
Takže laskavě nesrovnávej děti se psem, přijde mi to jako brutální hloupost!
Až přijdeš o pár psů díky tomu, že ti je někdo otrávil - někdo cizí jim podal buřta napíchanýho fridexem - protože pes je vykrmenej od každýho kdo jde kolem plotu, možná pochopíš, proč bych všem pitomcům, co rádi krmí psa přes plot lámala ruce a ještě v nevědomosti majitele!
Jsou majitelé, kteří to dovolí nebo jim je to jedno - budiž, já to nesnesu! Navíc mám berňáka alergického na pšenici, stačí mu velmi málo - pár piškotů a garantuji ti, že by sis to za rámeček nedala!
Nikomu psy nevykrmuju a děti už vůbec ne.
Jinak nevim v čem si byla vychovávaná, ale nás vždy učili si nic od cizích nebrat!
Přesně !
lesnížínka
napsal(a):
Taky nevím jak jste vychovaná vy, ale nás také učili že od cizího si nemáme nic brát jak už tu bylo zmíněno.Dál, mě by spíš přišlo neslušné, trapné a pomalu jako "žebrání" (nebo jak to napsat) kdyby mým děckám (kdybych měla děcka) někdo furt něco strkal.Vyžadovat tohle u mých psů tak by mě známí a kamarádi pěkně hnali.A za další, když už chtějí něco mým psům dát (známí, kamarádi) zeptají se mě co jim můžou dát/koupit za pamlsky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
napsal(a):
Dost mě mrzí názory lidí na pastevce...za mě super povahy..
Můj známý měl filu, kavkazana a jezevčíka (bezproblémově fungující smečka)...hádejte, který ze psů pokousal jeho vnuka v obličeji...jezevčík...to jen proto, že se dítě sehlo pro míček, který chtělo psovi hodit...což dělal běžně a jezevčík se rozhodl, že tentokrát ne (pozn. dítě od malička se psy "socializované" a naučené, jak se k nim má chovat..žádný nevychovaný spratek, co psům neudělá nic dobrého)...jezevčík skončil na veterině, protože kavkazan šel okamžitě bránit "své dítě" a jezevčíka razantně "napomenul"...poté, co se uzdravil, tak dal psa své sousedce, důchodkyni, která žádné dětské návštěvy neměla...tam spokojeně dožil jako jedináček...
A raději pořídil další kavkazandu...no asi proto, že to jsou nejagresivnější psi na světě, co sežerou vlastního pána
To je přesně ono, pastevce bere svou rodinu jako bohy.
A když ho chápeš, znáš, správně vedeš, tak on udělá první poslední...
Pokud zjistí, že nevedeš, tak si to vezme za úkol sám a pak to lítá... nicméně to ale asi u všech psů... stačí to jen tady projet a je to furt - pes mě kouše, pes mi čůrá do postele, pes mi značkuje byt atd...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je přesně ono, pastevce bere svou rodinu jako bohy.
A když ho chápeš, znáš, správně vedeš, tak on udělá první poslední...
Pokud zjistí, že nevedeš, tak si to vezme za úkol sám a pak to lítá... nicméně to ale asi u všech psů... stačí to jen tady projet a je to furt - pes mě kouše, pes mi čůrá do postele, pes mi značkuje byt atd...
Naštěstí pastevci nejsou a snad nikdy nebudou právě módní plemena, proto jsou stále takoví, jací mají být. Bohužel nezvládnutý pastevec je jiná káva než nezvládnutý rozcapený jork, čivava apod. Setkávám se stále častěji s tím, že lidé staví psa na roveň dětem. Své psy mám velmi ráda, věnujeme se jim, mají perfektní péči, ale jsou to psi - kamarádi, přátelé, parťáci, ale psi. Neřeším každé pčíknutí, pšouknutí, neletím k vetovi s každým škrábancem. Já taky nevymetám ordinace pokaždé, když mě někde dloubne, píchne či zabolí. Právě tak neřeším každé sousto, které psům dávám. Někdy mám pocit, že hodně lidí věnuje psí potravě podstatně větší pozornost než vlastní. Po 30 letech přece poznám, zda je pes zdravý, spokojený a v kondici, když není, tak to řeším. Pitvat složení každé krmné dávky (u zdravého psa, což už taky není jen tak, alergici přibývají) mně přijde jako nesmysl.
plaka - nad Vaším nadřazeným tónem mávnu rukou, poněvadž neznám já vás, neznáte Vy mne, přeberte si to. Mimochodem nejsem Hanák. Pokud chcete urážet někoho, kdo mluví dialektem, tak si laskavě uvědomte, že v ČR mluví spisovnou češtinou jen okolí Uherského Hradiště...to jen na okraj Fascinuje mě entita poeticky zvaná "Lesnížínka". XY lidí jí tu vysvětlí, na její přímý dotaz, proč by si nepřáli a nepřejí si krmení svých psů přes plot. Z praktických, osobních či dalších důvodů - právě, že nevysvětlí. Ti, co my své důvody byli ochotni sdělit beru(jak už jsem napsala výše) Nějak ale nechápu důvod: proto, protože prostě nechci. Pokud něco nechci, i to má nějaký důvod. Možná ho dotyčný jen nechce prezentovat, ale spíš mi u většiny připadne, že jejich důvod, je jejich smýšlení všeobecně, postoj k životu, k soužití ať už s lidma nebo se psy.
kobylatko - Taky nevím jak jste vychovaná vy, ale nás také učili že od cizího si nemáme nic brát jak už tu bylo zmíněno.Dál, mě by spíš přišlo neslušné, trapné a pomalu jako "žebrání" (nebo jak to napsat) kdyby mým děckám (kdybych měla děcka) někdo furt něco strkal - neslušné je, když dítě neumí poděkovat a pozdravit ne, že si od sousedky(kamarádky, příbuzné) veme nabízenou cukrovinku a to je reakce i na první větu: nemluvila jsem o, od cizího". A ano, když jdu na návštěvu ke kamarádce, která má psy a ne děti, vemu něco pro její psy. Jestli jim to ona dá, nebo řekne, že tohle radši ne, je její věc a já se neurazím.
wulfina - Seš vedle, opravdu děti nemám a nepotřebuji a nechci
Takže laskavě nesrovnávej děti se psem, přijde mi to jako brutální hloupost! - aha, tak to jsem si spletla s někým kdo psal, že děti má. Proč ta podrážděná reakce? Já děti taktéž nemám a nechci, ale nechovám se jako ježibaba, co je peče A srovnávat děti se psem? Ale jo, to budu, nevím proč ne? Každý pes i dítě začíná stejně, musí se fůru věcí naučit a pobrat, musí se vychovat a musí se naučit chovat mezi lidmi či psy, jinak je to asociál. Jak blbě to v tomtéž případě dopadne s člověkem, vidíme denně ve zprávách...
Protože nebudu pročítat pořád dokola, co kdo napsal, nebudu konkretizovat, jistě se v tom najdete. Někdo napsal, že nemáme pastevce démonizovat, a tady je zase věta: To je přesně ono, pastevec bere svou rodinu jako bohy. Nevím, ale to se dá asi napsat o většině plemen, pokud je pes v rodině šťastný a spokojený. Uznávat a bránit vás může i čivava(i když takovou opravdu neznám, znám jen ty potřeštěné uřvané příšerky) myslím, že to také poněkud s hodnocením přeháníte, ovlivněni tím, že jste toho obr psa zvládli přes to, že kdyby chtěl, může vás z fleku zabít. Za to vás obdivuju, to opravdu ano, já bych si na to asi netroufnula, ale stejně si myslím, že s láskou a důsledností to jde u každého psa. Pořád mluvím o vztahu vy a váš pes. To, jak se váš pes chová k ostatním, je už dáno plemenem, to je jasné, to už jde asi jen korigovat, něco odstranit nejde.
Přečetla jsem si diskuzi a tak nějak chápu obě strany. Chápu, když někdo nechce, aby cizí lidi krmili jeho psa, ať už jsou důvody jakékoliv, má na to právo. Chápu taky Lesní žínku, že na své venčící trase podplácí některé psy, majitele zná a ti nic nenamítají.
Co mě však zarazilo, je neskutečně urážlivý, nízký příspěvek Plaky. A už vůbec nechápu 3 hlasy, jako kvalitní příspěvek. Nicméně to však vysvětluje, proč mají zde některé diskuze úroveň blížící se hospodskému žvanění.

"Pokud zjistí, že nevedeš, tak si to vezme za úkol sám a pak to lítá.."
Nejde jenom o to. Pastevec si v prvé řadě musí vytvořit se svou rodinou vztah, musí mu to být umožněno, a pak bude za rodinu i dýchat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Někdo napsal, že nemáme pastevce démonizovat, a tady je zase věta: To je přesně ono, pastevec bere svou rodinu jako bohy.
Co je na tom špatného? To jako je pastevec démon jen proto, že chrání vlastní rodinu?

conie
napsal(a):
Naštěstí pastevci nejsou a snad nikdy nebudou právě módní plemena, proto jsou stále takoví, jací mají být. Bohužel nezvládnutý pastevec je jiná káva než nezvládnutý rozcapený jork, čivava apod. Setkávám se stále častěji s tím, že lidé staví psa na roveň dětem. Své psy mám velmi ráda, věnujeme se jim, mají perfektní péči, ale jsou to psi - kamarádi, přátelé, parťáci, ale psi. Neřeším každé pčíknutí, pšouknutí, neletím k vetovi s každým škrábancem. Já taky nevymetám ordinace pokaždé, když mě někde dloubne, píchne či zabolí. Právě tak neřeším každé sousto, které psům dávám. Někdy mám pocit, že hodně lidí věnuje psí potravě podstatně větší pozornost než vlastní. Po 30 letech přece poznám, zda je pes zdravý, spokojený a v kondici, když není, tak to řeším. Pitvat složení každé krmné dávky (u zdravého psa, což už taky není jen tak, alergici přibývají) mně přijde jako nesmysl.
Víte ono spousta lidí má zkreslené představy o výchově některých plemen...konkrétně hlavně pastevci a bull plemena.
Známí vědí, že dalšího psa chci pastevce...zatím to tedy vyhrává SAO..povahově by nám vyhovoval nejvíc...nebránila bych se ani kavkazovi, šarpoši...manželovi se líbí moskevák, ale do toho se mi nechce...nejsem si jistá, co by z toho povahově vyrostlo.
A slyším jen...no na toho budeš muset mít hodně pevnou ruku (čti fyzické tresty), jinak tě sežere...musí se tě bát..jinak tě sežere...nesmíš se s ním pomazlit, jinak tě nebude brát jako vůdce...když jim říkám, jak k tomu došli, tak vám odpoví, že to je všeobecně známé...nechápou, když jim říkám, proč by vás měl napadnout váš vlastní pes, kterého jste vychovali s láskou, nastavili určitá pravidla, dle kterých fungujete a hotovo...nepřijde mi to jako problém...nemluvím o výcviku, ale fungování v rodině...nevidím jediný důvod, proč by mě chtěl můj vlastní pes napadnout...možná zdravotní...naopak si myslím, že pes na kterého je praktikována "pevná ruka" toho může mít jednoho krásnýho dne dost...a děsí mě představa kolik lidí takovou pevnou ruku praktikuje...
Někteří jsme psali, že se bojíme jít kolem plotu se svýma psama, když vidíme nízký či očividně chatrný plot a za ním dost nevlídně se tvářícího pastevce. A na to bylo odpovězeno, že ty psy démonizujeme. Já bych řekla, že si jen dokážu dost uvědomit, co by se stalo, kdyby prošel. Nebo nic, očichal by mého uštěkaného samojeda a šel zpátky domů? Když takto pootevřenou brankou vyběhnul hovawart, jen jsem převrátila oči a čekala melu, protože já dva velké psy, on velký pes. Jen ztuhnuli všichni tři, obešli se očichali a nakonec nás i kousek doprovodil, vypadajíc rád, že se domluvili v klidu. Příklad ze včera: šli jsme kolem nějaké loděnice, kde možná i někdo bydlel(vypadalo to tak) a za plotem napnutý snad KAO(fakt to přesně nerozeznám) a plot celý zaštupovaný, podstrkané a přidrátované kousky kari sítě tam, kde s jistotou tento, či možná nějaký jeho předchůdce vybíhal. Ano, prošli jsme, aniž bych nechala svého psa na tohoto nějak reagovat a doufala, že nějakou díru nemá zezadu.
napsal(a):
Víte ono spousta lidí má zkreslené představy o výchově některých plemen...konkrétně hlavně pastevci a bull plemena.
Známí vědí, že dalšího psa chci pastevce...zatím to tedy vyhrává SAO..povahově by nám vyhovoval nejvíc...nebránila bych se ani kavkazovi, šarpoši...manželovi se líbí moskevák, ale do toho se mi nechce...nejsem si jistá, co by z toho povahově vyrostlo.
A slyším jen...no na toho budeš muset mít hodně pevnou ruku (čti fyzické tresty), jinak tě sežere...musí se tě bát..jinak tě sežere...nesmíš se s ním pomazlit, jinak tě nebude brát jako vůdce...když jim říkám, jak k tomu došli, tak vám odpoví, že to je všeobecně známé...nechápou, když jim říkám, proč by vás měl napadnout váš vlastní pes, kterého jste vychovali s láskou, nastavili určitá pravidla, dle kterých fungujete a hotovo...nepřijde mi to jako problém...nemluvím o výcviku, ale fungování v rodině...nevidím jediný důvod, proč by mě chtěl můj vlastní pes napadnout...možná zdravotní...naopak si myslím, že pes na kterého je praktikována "pevná ruka" toho může mít jednoho krásnýho dne dost...a děsí mě představa kolik lidí takovou pevnou ruku praktikuje...
Právě proto pastevec nepatří do ruky každému. Já říkám, že potřebuje pevnou ruku v sametové rukavici - jednoznačně nastavit hranice a trvat na dodržování. U některých plemen lze uspět strachem či fyzickou převahou člověka, u pastevce jedině na základě výborného vztahu člověka a psa. Fyzické tresty nepoužívám, kromě fyzické korekce v určitých situacích a to už je o zkušenostech, své psy hladím, mazlím, odměňuji, přesto bez problémů "velím" celé naší 7hlavé smečce v jakékoliv situaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.1
conie
napsal(a):
Právě proto pastevec nepatří do ruky každému. Já říkám, že potřebuje pevnou ruku v sametové rukavici - jednoznačně nastavit hranice a trvat na dodržování. U některých plemen lze uspět strachem či fyzickou převahou člověka, u pastevce jedině na základě výborného vztahu člověka a psa. Fyzické tresty nepoužívám, kromě fyzické korekce v určitých situacích a to už je o zkušenostech, své psy hladím, mazlím, odměňuji, přesto bez problémů "velím" celé naší 7hlavé smečce v jakékoliv situaci.
Líp bych to nenapsala...

Po přečtení této diskuze mám strach pouze z jednoho plemene - homo sapiens sapiens, respekt chovám ke všem psům, kteří po jejich boku žijí.

lesnížínka
napsal(a):
Někteří jsme psali, že se bojíme jít kolem plotu se svýma psama, když vidíme nízký či očividně chatrný plot a za ním dost nevlídně se tvářícího pastevce. A na to bylo odpovězeno, že ty psy démonizujeme. Já bych řekla, že si jen dokážu dost uvědomit, co by se stalo, kdyby prošel. Nebo nic, očichal by mého uštěkaného samojeda a šel zpátky domů? Když takto pootevřenou brankou vyběhnul hovawart, jen jsem převrátila oči a čekala melu, protože já dva velké psy, on velký pes. Jen ztuhnuli všichni tři, obešli se očichali a nakonec nás i kousek doprovodil, vypadajíc rád, že se domluvili v klidu. Příklad ze včera: šli jsme kolem nějaké loděnice, kde možná i někdo bydlel(vypadalo to tak) a za plotem napnutý snad KAO(fakt to přesně nerozeznám) a plot celý zaštupovaný, podstrkané a přidrátované kousky kari sítě tam, kde s jistotou tento, či možná nějaký jeho předchůdce vybíhal. Ano, prošli jsme, aniž bych nechala svého psa na tohoto nějak reagovat a doufala, že nějakou díru nemá zezadu.
Chatrný plot to je o lidech...každý, kdo má psa by měl mít (adekvátně svému psu - jinak to má čivava, jinak vlčák) pořádný plot...bez ohledu na to zda je za ním kavkazan...
napsal(a):
Chatrný plot to je o lidech...každý, kdo má psa by měl mít (adekvátně svému psu - jinak to má čivava, jinak vlčák) pořádný plot...bez ohledu na to zda je za ním kavkazan...
Určitě Stejně tak mí psi nemají tendence likvidovat nikoho za plotem, tak by klidně mohli mít chatrný a nevadilo by to. Pokud mám za plotem 60kg psa, který rezavým pletivem projde, jestliže se tak rozhodne, je to o hubu. A z toho možná i pramení averze lidí k těmto plemenům. Pokud vidím, že má majitel očividně pozemek zabezpečený, může za ním mít i tygra a je mi to jedno. Pokud ale potkám tento stav, budu o psu za plotem uvažovat jinak a přemýšlet, jestli vůbec tudy riskovat se svým psem jít. Pokud je to dům na samotě u lesa, tako ho obloukem obejdu. Tento tak sice byl, ale plot dělal hranici velmi frekventované cyklostezky, což mi hlava nebrala. Tak mne právě napadlo, že ty díry snad nedělal ten kavkaz
lesnížínka
napsal(a):
Určitě Stejně tak mí psi nemají tendence likvidovat nikoho za plotem, tak by klidně mohli mít chatrný a nevadilo by to. Pokud mám za plotem 60kg psa, který rezavým pletivem projde, jestliže se tak rozhodne, je to o hubu. A z toho možná i pramení averze lidí k těmto plemenům. Pokud vidím, že má majitel očividně pozemek zabezpečený, může za ním mít i tygra a je mi to jedno. Pokud ale potkám tento stav, budu o psu za plotem uvažovat jinak a přemýšlet, jestli vůbec tudy riskovat se svým psem jít. Pokud je to dům na samotě u lesa, tako ho obloukem obejdu. Tento tak sice byl, ale plot dělal hranici velmi frekventované cyklostezky, což mi hlava nebrala. Tak mne právě napadlo, že ty díry snad nedělal ten kavkaz
Suhlasim, povodne som v svojim prispevkom myslela na to, ze majitelia velkych psov by mali byt zodpovedni, ci uz su za plotom alebo mimo, a hlavne, ak ich je viac...Nebolo to o plemenach vseobecne, hovorila som o svojich skusenostiach, na vlastnej kozi zazitych, neriesila som malych psov, ktori tiez dokazu byt neprijemni, ...
Ale 4 azijski ovciaci, dvaja RTW, dvaja amricki pitbulterieri, a vsetci volne pobehujuci, lebo nie su dobre ploty, lebo majitel ma pocit, ze to ma pod kontrolou a jeho psi mozu v oblasti, kde chodi vela rodin na vylety, do nedalekeho lesopraku s detmi a samozrejme psami...behat bez voditka, nahubku a spolieha sa na vycvik, kadejaky, a elektricky obojok, a nic z toho nefunguje, ked su aspon dvaja...a je to potom svorka, a adrenalin svorky je podla mna nekontrolovatelny...proste si neviem predstavit, ze by dokazal majitel dvoch volne pobehujucich dobermanov, ich zvladnut, ak proti nim vybehne sice na voditku, ale aj tak, povedze moja akita...a preto som to napisala, lebo to zazivam skoro denne, kedze tu mame tu cestu, z lesoparku...ruvajucich sa psov, a vrieskajucich majitelov, co nemaju psov pod kontrolou...

aj
napsal(a):
Přečetla jsem si diskuzi a tak nějak chápu obě strany. Chápu, když někdo nechce, aby cizí lidi krmili jeho psa, ať už jsou důvody jakékoliv, má na to právo. Chápu taky Lesní žínku, že na své venčící trase podplácí některé psy, majitele zná a ti nic nenamítají.
Co mě však zarazilo, je neskutečně urážlivý, nízký příspěvek Plaky. A už vůbec nechápu 3 hlasy, jako kvalitní příspěvek. Nicméně to však vysvětluje, proč mají zde některé diskuze úroveň blížící se hospodskému žvanění.
Už dokonce 6 hlasů, jak koukám. Proč urážlivý a nízký? Nepadlo v něm jediné sprosté slovo a svoboda vyjadřování snad zatím platí, takže mohu napsat, jak na mne příspěvky od jistého nicku působí. Btw, v hospodě se žvaní dobře, občas se tam dají sehnat skvělí řemeslníci apod.
lesnížínka právě, že nevysvětlí. Ti, co my své důvody byli ochotni sdělit beru(jak už jsem napsala výše) Nějak ale nechápu důvod: proto, protože prostě nechci. Pokud něco nechci, i to má nějaký důvod. Možná ho dotyčný jen nechce prezentovat, ale spíš mi u většiny připadne, že jejich důvod, je jejich smýšlení všeobecně, postoj k životu, k soužití ať už s lidma nebo se psy.
Proč tedy nelze pochopit a ctít, že člověk něco prostě nechce a nepřeje si to? A vzít to jako fakt, který dotyčný nemusí více obhajovat, vysvětlovat? Jak si to přebere Lesnížínka je jen její subjektivní názor. Zkrátka zde většina lidí vyjádřila nechuť k tomu, aby jim někdo krmil psa přes plot. Ale i to je zjevně málo.
Jinak respekt mám před pastevci, v dobrém slova smyslu. Nečitelní pro mě jsou stafordi a pitbull kříženci, z těch mívám občas husí kůži. Miluji paličatost teriérů a jezevčíků, jejich urputnost, paličatost a "tvrdost".
To Plaka: To se ptáte vážně ? Jak by se vám líbilo, kdyby se o vás psalo jako o "tom " ? Jak by se vám líbilo, kdyby se rozebíral váš nick ?
Např: Dá si "to" nick Plaka, co asociuje něco smrdutého a slizkého. Alespoň si "to" vybralo výstižný nick.
A ano, svoboda vyjadřování platí. V některých případech, žel. Víte, ono není žádné umění chovat se hezky k někomu, s koho názory souhlasíte. Ale jen skutečně slušný člověk to zvládne i k někomu, s koho názory nesouhlasí.
Možná jste nepoužila jediné sprosté slovo, ale vaším jediným cílem bylo někoho ponížit a urazit.
Chodívala jsem na procházky kolem jedné zahrady, kde bylo vícero psů.
Po čase se na plotě objevila cedulka s nápisem "prosíme nekrmte naše psy, je o ně dobře postaráno" - a po dalším čase-, cedulka zjevně nepomohla - ti lidé postavili na opačném konci zahrady kotce a psi byli v době jejich nepřítomnosti tam... A nemuseli být, zahrada byla dobře zabezpečená, psiska se jim nervala ani nikoho neohrožovala...
Kolem našeho plotu, chodí děcka z vedlejší vesnice k nám do školy. U plotu pravidelně sbírám papírky od různých oplatek, čokoládových tyčinek, brambůrků. Proč končí právě u našeho plotu, si můžu jen domýšlet. Ne, nezblázním se. Jediné, čeho jsem se opravdu bála bylo, že si tu dělala pravidelně dostaveníčko i partička huličů a to jsem měla vážně obavy, že nějaký joint skočí také v hubě mých psů a děcka se budou bavit tím, co to se psy udělá. Co jsem udělala já? Ne, nevystavěla jsem kotce a zavřela tam psy, nevěšela cedulky, na které lidi stejně kašlou, neposlala jsem je rovnou do pr...Ale pokaždé, když jsem je potkala, hezky jsem se usmála, pozdravila, oni prohodili něco na psy, já jim hezky odpověděla, většinou něco v legraci a řekla bych, že bylo mezi náma nastaveno takové slušné příměří. Od té doby už i z hulení vyrostli, pořád se zdravíme a já se o psy nebojím. Možná je můj přístup přístup naivního dobračiska(jo, jsem býk, býk romantik ) ale po zlém to jde vždycky, to beru ale až jako tu poslední možnost.

aj
napsal(a):
To Plaka: To se ptáte vážně ? Jak by se vám líbilo, kdyby se o vás psalo jako o "tom " ? Jak by se vám líbilo, kdyby se rozebíral váš nick ?
Např: Dá si "to" nick Plaka, co asociuje něco smrdutého a slizkého. Alespoň si "to" vybralo výstižný nick.
A ano, svoboda vyjadřování platí. V některých případech, žel. Víte, ono není žádné umění chovat se hezky k někomu, s koho názory souhlasíte. Ale jen skutečně slušný člověk to zvládne i k někomu, s koho názory nesouhlasí.
Možná jste nepoužila jediné sprosté slovo, ale vaším jediným cílem bylo někoho ponížit a urazit.
Mně by to bylo srdečně jedno, jak o mě někdo anonymní píše na psí diskuzi, navíc já ničí nick nerozebíralo. Jen mě pobavila náhlá asociace, za kterou jsem se ihned v té větě i omluvilo. Jen se teď zamýšlím nad tou asociací, že "plaka" zrovna ve vás (tu se vyká, že), vyvolá představu něčeho smrdutého a slizkého - šlo by to konkretizovat? Zajímá mě to, nic mě nenapadá - tímto se omlouvám ostatním za OT.

lesnížínka
napsal(a):
Kolem našeho plotu, chodí děcka z vedlejší vesnice k nám do školy. U plotu pravidelně sbírám papírky od různých oplatek, čokoládových tyčinek, brambůrků. Proč končí právě u našeho plotu, si můžu jen domýšlet. Ne, nezblázním se. Jediné, čeho jsem se opravdu bála bylo, že si tu dělala pravidelně dostaveníčko i partička huličů a to jsem měla vážně obavy, že nějaký joint skočí také v hubě mých psů a děcka se budou bavit tím, co to se psy udělá. Co jsem udělala já? Ne, nevystavěla jsem kotce a zavřela tam psy, nevěšela cedulky, na které lidi stejně kašlou, neposlala jsem je rovnou do pr...Ale pokaždé, když jsem je potkala, hezky jsem se usmála, pozdravila, oni prohodili něco na psy, já jim hezky odpověděla, většinou něco v legraci a řekla bych, že bylo mezi náma nastaveno takové slušné příměří. Od té doby už i z hulení vyrostli, pořád se zdravíme a já se o psy nebojím. Možná je můj přístup přístup naivního dobračiska(jo, jsem býk, býk romantik ) ale po zlém to jde vždycky, to beru ale až jako tu poslední možnost.
Lesnižinko, vam fakt neva, že někdo futruje vaše psy tím, co jste ve svém příspěvku vyjmenovala? A možná dalšími věcmi, o kterých vůbec nevíte? Vždyť je tu nejen nebezpečí, že vám psy někdo otráví, ale stačí, že jim může být z toho všeho "jen" špatně.
napsal(a):
Lesnižinko, vam fakt neva, že někdo futruje vaše psy tím, co jste ve svém příspěvku vyjmenovala? A možná dalšími věcmi, o kterých vůbec nevíte? Vždyť je tu nejen nebezpečí, že vám psy někdo otráví, ale stačí, že jim může být z toho všeho "jen" špatně.
Když to můžou žrát ta děcka předpokládám, že jim vždycky hodí jen kousek, zbytek co nedojí, těžko budou svou mlsku cpát celou psovi. Mám psy velké, tak je to jistě nezabije a špatně, to jim může být z kde čeho, třeba když je napadne probrat náš kompost To vážně neřeším, také sežeru něco, z čeho vím, že mi bude blbě, no neodolám.. Jsou venkovní, takže to, že se potento, není zas až taková hrůza. To, že nějakého blba napadne, dát jim něco nebezpečného, je prostě riziko mít psy na zahradě, u nás se zatím nic podobného neděje a psi doma když mám zahradu? To tu má pár lidí, co má vyloženě byťáky: bišony, jorky apod. a i ti jsou většinu roku na zahradě, spíš jen spí doma.

lesnížínka
napsal(a):
Když to můžou žrát ta děcka předpokládám, že jim vždycky hodí jen kousek, zbytek co nedojí, těžko budou svou mlsku cpát celou psovi. Mám psy velké, tak je to jistě nezabije a špatně, to jim může být z kde čeho, třeba když je napadne probrat náš kompost To vážně neřeším, také sežeru něco, z čeho vím, že mi bude blbě, no neodolám.. Jsou venkovní, takže to, že se potento, není zas až taková hrůza. To, že nějakého blba napadne, dát jim něco nebezpečného, je prostě riziko mít psy na zahradě, u nás se zatím nic podobného neděje a psi doma když mám zahradu? To tu má pár lidí, co má vyloženě byťáky: bišony, jorky apod. a i ti jsou většinu roku na zahradě, spíš jen spí doma.
Je to jistě vaše věc, ale já bych nechtěla, aby kdokoliv mé psy krmil. Naštěstí se naše kavkazanka netváří za plotem přátelsky, tak to snad nikoho nenapadne. Kdybych ale někoho přistihla, že jí za plot něco háže, byla bych velmi nepříjemná.

lesnížínka
napsal(a):
Háže...to snad ne. Psu nabídnu z ruky, pokud projeví zájem a chce. Máme kamarádku huskynu a to je stejná nimra, jako můj samojed - někdy chce a někdy to klidně vyplivne
Snad se nebavíme o tom, že máte nějakou kamarádku, tu si krmte jak chcete, pokud to jejím majitelům nevadí... vaše a jejich věc. Bavíme se o tom, že psy vám krmí cizí neznámí lidé něčím, a vy ani nevíte čím. Jste si jistá, že vaše psy tilhle lidé krmí z ruky? A není jedno, jestli je krmí z ruky nebo jim něco hodí přes plot? Jde o to, že je vůbec někdo cizí krmí. TO já nechci.

napsal(a):
Snad se nebavíme o tom, že máte nějakou kamarádku, tu si krmte jak chcete, pokud to jejím majitelům nevadí... vaše a jejich věc. Bavíme se o tom, že psy vám krmí cizí neznámí lidé něčím, a vy ani nevíte čím. Jste si jistá, že vaše psy tilhle lidé krmí z ruky? A není jedno, jestli je krmí z ruky nebo jim něco hodí přes plot? Jde o to, že je vůbec někdo cizí krmí. TO já nechci.
napsal(a):
Chtěla jsem tím říct, že mé psy ta děcka znají a předpokládám, že jim to nehážou jako sviním ale normálně strčí plotem. A také jsem chtěla vysvětlit, že stejným způsobem to psu dám já, protože právě to hážou...mi evokuje, jako bych psu chtěla hodit otrávenou návnadu...Vždyť píšu, mi to nevadí, pokud vám ano, musíte to bohužel řešit, já ne.

To lesnížínka: obdivuji jak trpělivě dokážete obhajovat svou myšlenku a vždy slušným tónem.

Taky obhajuji své myšlenky slušným tónem a trpělivě.A spousta ostatních diskutujících. Co je na tom obdivuhodného zrovna u lesnížínky, megííí?

tapina
napsal(a):
Nechápu, že se někdo dokáže pozastavit nad projevenými sympatiemi. Nebo že by to bylo něco ve stylu, "já chci taky"? Lidé jsou různí, choďte víc mezi lidi ;-).
Ale blbost. Jen mi to přijde divné, Všichni zde přece diskutují trpělivě a slušně.
napsal(a):
Ale blbost. Jen mi to přijde divné, Všichni zde přece diskutují trpělivě a slušně.
Však jo. Ale někomu jsou některé názory bližší. Nebo nemusí jít ani o názor jao takový, ale o způsob vyjadřování. Proč by nemohl člověk druhého pochválit? No jo, já zapomněla, mezi dospělými lidmi je to divné.

Není pravidlem to co předvádí těch pár vyjímek. oni vědí, hlavně hrášek a tak.
slušně argumentovat nebo zopakovat po padesáté to samé jinými slovy, udržet si úroveň "ještě člověk", zvlášť na těch internetech
já to vždy nedokážu a live už vůbec ne, mladejm co jsou pod thc bych vysypala minimálně polovinu své slovní zásoby z nejspodnějšího šuplíku a kdo ví zda bych i šutr nehodila ? lidskost, svět jde do pr.ele nebo do haj.lu, teď si nejsem jista
Tak nevím, neřekla bych obhajovat svou myšlenku, spíš se snažím vysvětlit, proč se nějakým způsobem chovám já. Možná proto, že přes to, že nejsem už nijak mladá, nemám ty negativní zkušenosti, nemám pak negativní myšlenky a negativní postoj, které pak nepřenáším na psy a lidi kolem sebe. Doufám A jak už jsem psala, nemám ráda odpověd: proto, prostě proto tak se snažím z lidí dostat, proč takový postoj, smýšlení mají. Ale aby bylo jasno: nesetkala jsem se vždycky jen s dobrýma lidma...jen jsem to vytěsnila, protože jsou horší věci na světě, než srážka s blbem.