AliBriedis

XXX.XXX.208.153
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Za 3 týdny budu štěně bostonka a jelikož mi je 18 a musím chodit do školy (a bydlím sama) tak nevím zdali není pro štěně bezpečnější ho po dobu mé nepřítomnosti nechat v ohrádce. Budu s ním chodit každé ráno a každý večer ven a když to půjde, tak i odpoledne. Každovečerní hraní si s ním a věnování se mu je samozřejmostí, takže se nemusíte bát, že bude bostonek strádat. Poradili byste mi, zda byste mi v mé situaci ohrádku doporučili?
Předem děkuji za radu.
AliBriedis.
A bydlíte v bytě? :-o Dvě procházky mu určitě stačit nebudou,3 jsou minimum pro dospělého psa, a štěně potřebuje venčit ve 2 měsících každou hodinu, a postupně míň. Ale dvakrát je opravdu málo, možná jsem vás špatně pochopila. My ohrádku nikdy neměli, zůstával v chodbě, a vše nebezpečné jsme uklidili.
AliBriedis

XXX.XXX.208.153
Počítá se s novinami. Štěně bude na učené na noviny a postupně se budeme učit chodit na záchod ven. Pracující lidé si také pořizují pejsky a musí chodit do práce, takže si myslím, že určitě se dá zvládnout štěňátko i jinak než chodit každou hodinu ven. Ale děkuji za názor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Však Vy prozříte
AliBriedis
napsal(a):
Počítá se s novinami. Štěně bude na učené na noviny a postupně se budeme učit chodit na záchod ven. Pracující lidé si také pořizují pejsky a musí chodit do práce, takže si myslím, že určitě se dá zvládnout štěňátko i jinak než chodit každou hodinu ven. Ale děkuji za názor.
No, ale chodit dvakrat denne ven se psem je malo i pro dopeleho psa. Predstavte si, ze by jste sla na zachod rano a pak az vecer..No ono ve dvou se to lepe tahne, takhle jsme to meli my. A k novinam, taky jsme je z blbosti dali, prodlouzili jsme si tak nauceni venceni venku o par mesicu, naucil se, ze muze curat venku a tam kde tyden byvali noviny. Nedoporucuju je. Našemu je skoro rok a chodime 4x denne i 5x.

aj
napsal(a):
No jo. Ale chudák pes.
To jo, no
AliBriedis

XXX.XXX.208.153
Omlouvám se, ale ze stanice, ze které si pejska kupuji mi chovatelka všechno vysvětlila a ujistila mě, že pokud s pejskem strávím prvních pár dní doma, neměl by být žádný problém a pejsek se vše naučí. Záleží jen na tom, jak se pejskovi budu následně věnovat. Jsem velice společenský člověk a zároveň chodím ráda ven. Ujišťuji vás, že jsem si vše pro a proti zjistila od ověřených majitelů tohoto plemene. Momentálně sdílím byt se sestrou, která když bude doma dřív, tak pejska ven vezme také. Na začátku prázdnin se zase stěhuji s přítelem, který má ještě jednoho pejska, takže tam bude mít, jak kamaráda, tak i dva lidi. Myslím si, že odsuzovat hned v podobě: Chudák pes je, s prominutím, trochu hrubé, jelikož nejsem ten typ, co by chtěl psa pouze na okrasu, ale co chce kamaráda. Jsem ráda za vaše starostlivé ohlasy, ale základní otázku, na kterou bych chtěla znát odpověď mi zatím nikdo nezodpověděl. Jsou tu i takové články, že si lidé pořizují pejska, i když pracují 9-10h denně, takže si rozhodně nemyslím, že je v tom nějaký obrovský rozdíl.
AliBriedis
napsal(a):
A jak to štěně budete učit venčení venku, když bude půl dne samo doma? Když ho vezmete ven 2x denně a mezitím se vám 10x vyvenčí doma, tak se to venčení venku opravdu jen tak nenaučí..

AliBriedis
napsal(a):
Omlouvám se, ale ze stanice, ze které si pejska kupuji mi chovatelka všechno vysvětlila a ujistila mě, že pokud s pejskem strávím prvních pár dní doma, neměl by být žádný problém a pejsek se vše naučí. Záleží jen na tom, jak se pejskovi budu následně věnovat. Jsem velice společenský člověk a zároveň chodím ráda ven. Ujišťuji vás, že jsem si vše pro a proti zjistila od ověřených majitelů tohoto plemene. Momentálně sdílím byt se sestrou, která když bude doma dřív, tak pejska ven vezme také. Na začátku prázdnin se zase stěhuji s přítelem, který má ještě jednoho pejska, takže tam bude mít, jak kamaráda, tak i dva lidi. Myslím si, že odsuzovat hned v podobě: Chudák pes je, s prominutím, trochu hrubé, jelikož nejsem ten typ, co by chtěl psa pouze na okrasu, ale co chce kamaráda. Jsem ráda za vaše starostlivé ohlasy, ale základní otázku, na kterou bych chtěla znát odpověď mi zatím nikdo nezodpověděl. Jsou tu i takové články, že si lidé pořizují pejska, i když pracují 9-10h denně, takže si rozhodně nemyslím, že je v tom nějaký obrovský rozdíl.
Pro Váš pocit bezpečí ho na ohrádku můžete NAUČIT. Mohu se zeptat, o jakou stanici se jedná?
Jak dlouho vůbec v té škole jste? Že budete muset venčit jen 2x, je to hrozně málo! Já chodím do školy, do práce a pes není doma sám déle než 7 hodin jednou týdně jinak 3-5 nebo vůbec. Jsme teda sice dva, ale ta čistotnost je opravdu důležitá, není nic příjemného, když vám pes čůrá a kálí doma..ono první dva měsíce dobrý, pak už vás to bavit přestane.
AliBriedis

XXX.XXX.208.153
KiraDingova: Toto mi přijde od vás velice hrubé. Omlouvám se, ale po škole proč by měl jít pejsek do útulku nebo do lesa proboha? V životě bych něco takového nikdy neudělala, opravdu mám pocit, že si myslíte, že si pejska pořizují pouze nezodpovědní majitelé. Já vím, že je to pro někoho možná nepředstavitelné, ale my jsme za život, ještě když jsem bydlela u rodičů, měli cca 4 pejsky už a o všechny jsem se od malička (cca od svých 7 let) starala. Od malička jsem byla zvyklá chodit na procházky nebo se o ně starat, tak, že jsem je i vyčesávala a stříhala a to nemluvím o každodenním krmení samozřejmě. Já na jednu stranu chápu, že se třeba bojíte, aby to nedopadlo, jako s pejkama z útulků, ale ne všichni jsme stejní a ne všichni jsme nezodpovědní. Znám dokonce tolik kamarádů, co si pořídili pejsky a někteří už v 15ti a pejsci jsou úplně v pořádku a vychovaní.
Andryseeek3: Samozřejmě, že s pejskem budu chodit ven co nejčastěji.2x denně by se jednalo pouze o jeden den v týdnu, jinak to stíhám minimálně třikrát a o svátcích a víkendech také strádat rozhodně nebude.
AliBriedis

XXX.XXX.208.153
Brebera: Děkuji velice za radu, popřemýšlím, která varianta u mě v bytě půjde lépe.
AliBriedis
napsal(a):
KiraDingova: Toto mi přijde od vás velice hrubé. Omlouvám se, ale po škole proč by měl jít pejsek do útulku nebo do lesa proboha? V životě bych něco takového nikdy neudělala, opravdu mám pocit, že si myslíte, že si pejska pořizují pouze nezodpovědní majitelé. Já vím, že je to pro někoho možná nepředstavitelné, ale my jsme za život, ještě když jsem bydlela u rodičů, měli cca 4 pejsky už a o všechny jsem se od malička (cca od svých 7 let) starala. Od malička jsem byla zvyklá chodit na procházky nebo se o ně starat, tak, že jsem je i vyčesávala a stříhala a to nemluvím o každodenním krmení samozřejmě. Já na jednu stranu chápu, že se třeba bojíte, aby to nedopadlo, jako s pejkama z útulků, ale ne všichni jsme stejní a ne všichni jsme nezodpovědní. Znám dokonce tolik kamarádů, co si pořídili pejsky a někteří už v 15ti a pejsci jsou úplně v pořádku a vychovaní.
Andryseeek3: Samozřejmě, že s pejskem budu chodit ven co nejčastěji.2x denně by se jednalo pouze o jeden den v týdnu, jinak to stíhám minimálně třikrát a o svátcích a víkendech také strádat rozhodně nebude.
Kdybyste pejsky v minulosti už měla, tak byste věděla, že i 3x je u štěněte málo. To je minimum u dospělého psa, ale štěně potřebuje ven mnohem častěji, minimálně 8x denně. Ohrádka je dobrá věc pro bezpečí štěňátka, ale ne na déle jak 3 - 4 hodiny v kuse. Déle bych štěně nenechala bez vyvenčení a proběhnutí.
To AliBriedis: Nemohu si pomoct, ale když čtu, že máte 18 let, tak první co mě napadne- chodíte nejspíš na střední školu. Co bude se psem, až ji skončíte ?
Na druhou stranu, je veliké plus, že o nedlouho vypuknou prázdniny, takže máte šanci naučit štěně venčit se venku.
Mohla by jste napsat, jak velikou ohrádku plánujete pro štěně ? a jakou dobu by v ní asi trávilo ?
AliBriedis
napsal(a):
Skvěle vymyšlené .
Bostoni jsou speciálně novinoví a ohrádkoví psi.
Jako vlastně většina čoklounů .
Osmnáctka ! Fakt SŠ ?
Tak pak by se zřejmě IQ našlo
A jakpak to bude asi s EQ ?
Zřejmě bída.
A co na psa "v ohradě" rodiče ?
Třeba nejsou taky nějak zvlášť přecitlivělí .
Už to tu vlastně bylo . Je to vozkoušenej novej trend.
Vono to pude, pohoda .
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3099329/pobyt-v-ohradce#a3099598
Nebyla jsem příliš hrubá ?
AliBriedis

XXX.XXX.208.153
Anja7: Co bude s pejskem? Po maturitě mě ještě čeká výška, takže pejska budu zvládat stále bez problému. Přesně proto si štěně také chci pořídit před prázdninami, abych měla dost času štěně naučit vše potřebné a bez zbytečných komplikací jak pro štěně, tak pro mě. Momentálně hledám doporučené, či dobře ohodnocené, hlavně co největší, aby tam pejsek mohl mít i pelíšek hračky a aby se tam necítil nahačmaný. Takže hledám nějakou, která bude spíše větší. Četla jsem, že když pejskovi budu do ohrádky dávat jídlo, pití, hračky a pelíšek, nebude to brát jako něco za trest, ale jako normální odpočívárnu, že mám po příchodu dvířka nechat otevřená, aby si tam samo mohlo vlézt, když bude chtít. máte nějaké doporučení?
AliBriedis

XXX.XXX.208.153
Rapotacka11: Jsem ráda za jakýkoli názor, ale nemyslím si, že agresivní názory jsou ty správné. Já samozřejmě kritiku respektuji, ale zase nevím, proč být na cizího člověka hned agresivní. Objektivní kritika je samozřejmě v pořádku. Ale nevím v čem je rozdíl, když zde píší o radu pracující lidé, kteří v práci stráví 10h denně a mají úplně normální rady, jak to zvládat se štěňátkem a v momentě, kdy jsem student je to plné narážek a agrese. Je mi líto, že to někdo bere tak, že mi místo rady či nějakého sdělení zkušenosti většina pouze pronáší špatné poznámky na mou osobu. Myslela jsem, že na tuto stránku chodí rozumní lidé, kteří chtějí poradit popř. pomoci, jak správně na co. Asi jsem se mýlila a zklamalo mě to. Děkuji však těm, kteří se mi svým sdělením snažili pomoci, vaše rady si vezmu k srdci a popřemýšlím nad tím.
To AliBriedis: Jde o to, že pracují lidé mají obvykle daný nějaký režim. Vědí, kolik hodin denně jsou v práci a kolik času můžou věnovat psovi. A tenhle režim budou mít nejspíš i za rok -dva.
Vy to nevíte. Nevíte, jaký budete mít rozvrh na vejšce. Pokud budete studovat v jiném městě než bydlíte, nevíte, do jakých podmínek budete muset vzít psa. Ve vaší budoucnosti je příliš moc neznámých.
Mně to celé přijde jako provokace.
Pokud je to pravda, psa bych na místě zadavatelky nekupovala. Nejde o to, že chodí do školy (jiní lidi chodí do práce), ale je mladá, nevím je-li jejím jediným zájmem pes, a mladý člověk má i jiné zájmy - kino, kamarádi, rande... a co se psem? Ne, že by se to v zásadě nedalo zvládnout, ale chce to opravdu velkou lásku ke psu a vzdát se svého pohodlí - a to si nejsem tak úplně jista, jestli mladý člověk dokáže - ne měsíc, ale rok, dva... deset. Vidím to na našich (dospělých 18 - 25 let) dětech a dětech mých přátel - do noci čumí do PC a ráno nevědí, kdy vstávat, někteří se s bídou proberou k obědu. Mezi tím přijdou různé životní situace, kdy pes může být spíše přítěží, zadavatelka neví, co bude dál v životě - studium v zahraničí, bydlení, práce (od nevidím do nevidím)... se psem bych opravdu počkala až v jejím životě nebude tolik neznámých.
Jo, a venčit psa (i dospělého!) 2x denně považuji za týrání zvířat.
Možná na to koukám jinak, protože jsem si tímhle sama prošla. Sice jsem nebydlela sama, ale u rodičů, měla jejich podporu, ale psi byli na mně. V tomto věku jsem je měla 2, o rok později odchovávala první vrh a každý tyden jezdila i se psy na výšku. Jsem strašně šťastná, že kolem mě byli lidi, co mě podpořili a ne odsoudili. Že chovatelka 15 letému děcku tehdy prodala perspektivní fenku. Ano, byli lidi, co říkali, že mě to omrzí. Neomrzelo.
Je to spousta let, štěňata často dávám mladým lidem, když vidím nadšení a podporu rodiny. Ještě jsem se nikdy nesekla. A že ti lidi mají casto teď už po škole, pracují, svou rodinu. Většina z nich to se psem někam dotáhla a pokračují dál.
Jo nechávat štěně dlouho doma není fajn, ale neodsuzuju podle pár vět. Tak nějak doufám, že chovatelka štěněte si to proklepla.
brebera
napsal(a):
Možná na to koukám jinak, protože jsem si tímhle sama prošla. Sice jsem nebydlela sama, ale u rodičů, měla jejich podporu, ale psi byli na mně. V tomto věku jsem je měla 2, o rok později odchovávala první vrh a každý tyden jezdila i se psy na výšku. Jsem strašně šťastná, že kolem mě byli lidi, co mě podpořili a ne odsoudili. Že chovatelka 15 letému děcku tehdy prodala perspektivní fenku. Ano, byli lidi, co říkali, že mě to omrzí. Neomrzelo.
Je to spousta let, štěňata často dávám mladým lidem, když vidím nadšení a podporu rodiny. Ještě jsem se nikdy nesekla. A že ti lidi mají casto teď už po škole, pracují, svou rodinu. Většina z nich to se psem někam dotáhla a pokračují dál.
Jo nechávat štěně dlouho doma není fajn, ale neodsuzuju podle pár vět. Tak nějak doufám, že chovatelka štěněte si to proklepla.
OK, i mladý člověk může mít psa jako prioritu č.1. Jenže bohužel častější jsou ty jiné případy, kdy pes skončí v tom lepším případě na krku rodičům, v tom horším i v útulku.
Tak já jsem v podobné situaci, psa jsem si pořídila první rok na vejšce, podle toho jak to tak chápu, čeká zadavatelku ještě rok na SŠ a ak vejška¨? Záleží na kterou jdete, ale na té mojí, na psa mám opravdu hafo času a to dojíždím + chodím do práce, abych zaplatila nájem. Taky jsem se ráda dívala na filmy apod. Ale v 18ti, není zadavatelce 14, aby musela chodit do kina a na rande, přítele má. Vše šlo "kvůli" mému životnímu snu stranou a o psa se starám.
Ohrádku bych nepořídila, i pro malý psy mě přijde malá, a začínají ji postupně demolovat, vyčlenila bych jeden pokoj. A zvážila to venčení..ale jestli pejska bude venčit i sestra, tak pak nevidím problém..

Ohrádku ano, ale jen ve vyjímečném případě na kratší časový úsek...určitě ne na celý den...
Andrýsek3
napsal(a):
Tak já jsem v podobné situaci, psa jsem si pořídila první rok na vejšce, podle toho jak to tak chápu, čeká zadavatelku ještě rok na SŠ a ak vejška¨? Záleží na kterou jdete, ale na té mojí, na psa mám opravdu hafo času a to dojíždím + chodím do práce, abych zaplatila nájem. Taky jsem se ráda dívala na filmy apod. Ale v 18ti, není zadavatelce 14, aby musela chodit do kina a na rande, přítele má. Vše šlo "kvůli" mému životnímu snu stranou a o psa se starám.
Ohrádku bych nepořídila, i pro malý psy mě přijde malá, a začínají ji postupně demolovat, vyčlenila bych jeden pokoj. A zvážila to venčení..ale jestli pejska bude venčit i sestra, tak pak nevidím problém..
Přesně tak. Já jsem prvního psa měla v 11ti letech, samozřejmě ho chtěli i rodiče. Ale o psa jsem se od mala starala já. Z kapesného jsem i přispívala na krmení, později po brigádách kupovala krmení sama. Jenže u mě je to ten případ, že jsem už od mala četla knížky, studovala internet a toho svého psa jsem tak strašně moc chtěla. Nebrala jsem to tak, jako že se kvůli němu musím něčeho vzdát, brala jsem to tak, že se mi prostě splnil sen a veškerý volný čas jsem trávila se psem. Mám stejně prdlou kamarádku, takže jsme ho trávili spolu . Teď sice pracuju, ale patřím do té skupiny mladých jak psala koňadra a jako že by mě psi přestali bavit nebo tak něco to nehrozí. Psi jsou můj život. Baví mě to čím dál víc. A vím, že mě to už nikdy bavit nepřestane
Ohrádka je fajn věc, mě osobně při výchově štěňat pomohla hodně, ale používala jsem ji spíš jako ohrazení části pokoje. Nevím jakou budete kupovat, ale víceméně každá je na několikahodinový pobyt štěněte malá. Pokud tam má mít štěně pelíšek, misky, hračky a podložku na venčení, tak mu toho moc na volný pohyb nezbyde. Navíc, pokud vykoná potřebu, v ohrádce vše rozšlape, rozmatlá a protože se v tomto chlívku bude pohybovat a trávit x hodin, zaděláte si takto na čuníka v dospělosti, neboť mu nebude divné, žít se svými exkrementy v těsné symbióze.
Bezpečnost štěněte po dobu vaší nepřítomnosti je na prvním místě, ale i tak zauvažujte, zda není opravdu lepší "oplotit" kus pokoje, kuchyně apod. tak aby štěně mělo podstatně větší a bezpečný životní prostor. Venčení v intervalech, které jste uvedla je opravdu nedostatečné, nicméně spousta psů takto vyrostla a v dospělosti jsou bezproblémoví, na druhou stranu si i nemálo ohrádkářů do života nese nečistotnost a separační úzkost. Nevím v kolika týdnech si budete štěně brát, já osobně bych ho nechala u chovatelky klidně do 12 -13 týdnů, aby jste si ho mohla vzít co nejblíže k prázdninám a umožnila mu tak řádný a důsledný nácvik čistoty a budování vzájemného vztahu. Tyto dva zásadní faktory se odehrávají pouze prvních pár týdnů po odběru a tento vzácný a nevratný čas podle vašeho plánu štěně prosedí samo v ohrádce. Zkuste ještě popřemýšlet a trošku to celé přehodnotit .