Zdravim, prosim mate nekdo zkusenost s timto problemem?U stenatka (4 mesice) jorksirsky terier sem zacala pozorovat asi tak v poslednim tydnu ze se ji zacaly hrbit zadicka.Sice sem na zitra domluvena s veterinarkou na RTG.Ale urcite uvitam jakou koli radu a zkzsenost.Pred 3 tydny byla fenecka ockovana poslednim ockovanim z cele rady pro stenatka.Bylo to na vsteklinu a byla i ocipovana.V te dobe jsme s doktorkou nic nepozorovali.Az ted tak tyden.Stenatko je jinak vesele, hrave, pekne papa, hrozne skace do vysky a je hodne opravdu hodne aktivni.Nikomu v rodine nespadla z ruky, ani nekde z nake vysky.Nevime co to muze byt ze se ji zacala tak rychle krivit pater a tvori se ji hrb.Je jak nahrbena kocicka.Zadicka se kulati v druhe casti zad.Mezi hrudni a bederni pateri.Moc dekuji za rady.Pokud je i nejaka rehabilitace jako u lidi, nebo korzetek.Preci jen je to stendo ktere jeste roste.Pokud mate nekdo kontakt treba i na nejakeho opravdu dobreho veta odbornika take uvitam.Poslu mu fotky a poradim se jak dal postupovat.Dekuji za rady☺ a pomoc.
Z toho, že jste před nedávnem čipovali usuzuji, že se jedná nejspíše o štěně bez PP. V tomto případě můžete mít klidně křížence anebo štěně jorkšíra, jehož rodiče nebyli v chovu příliš žádoucí např. z důvodu nadměrně vyklenuté bederní partie.Konzultace s veterinářem je na místě, pokud on nezjistí nějaké růstové anomálie anebo jinou zdravotní indispozici musíte se smířit s tím, že budete mít trošku hrbáčka. U některých plemen je toto dokonce povinný plemenný znak a v normálním životě to psíka naprosto nijak neomezuje. Přeji Vám hodně radosti s Vaší malou.
Je několik možností:
První a asi nejpravděpodobnější (soudě dle příspěvků výše) je, že máte křížence a tohle prostě podědil po předcích. můj soused si takhle přivezl takyjorkšírku "až" ze Slovenska, bez papírů, vyrostl z ní milý, neskutečně hrbatý a dlouhý kříženec nejspíš jezevčíka. V takovém případě nic nenarovnáte a nespravíte ani korzetkem.
Druhá možnost je přetěžování. píšete, že štěně je aktivní a hodně skáče. To byste mu neměla dovolit v žádném případě! Páteř se zbytečně přetěžuje a následkem toho se klene. dalším problémem jsou kluzké podlahy - plovoučky bez koberců, hladká dlažba... Sice je ohromně "roztomilé", jak na nich štěně bruslí, ale pro vývoj jeho kloubů a zad je to zabiják!
Jestli máte doma klouzavé podlahy, okamžitě s tím něco udělejte, zakažte psovi skákání a ještě můžete zkusit najít někoho, kdo umí Dornovu metodu. Ta údajně u klenutí z přetěžování funguje dost dobře.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Možná by bylo dobré přidat fotku pro představu, ještě mě napadlo jestli to nemůže být taky špatnou stravou, čím krmíte ? A k tomu nadměrnému přetěžování bych přidala krom podlah taky schody.
Kdyz jsme stendo porizovali tak maminku babicku jsme videli, moc pekni a zdravy jorksirci.Tatinek je pry s PP a chodi na vystavy.Tez jsme obdrzeli fotecku a mohli jsme ho i videt.Tez moc pekny a zdravy pejsek.Tak krizenec to opravdu neni.Krmim granulkani Taste of the wild ale uz mam koupene jine budu stendo prevadet pomalu na jine.Od Orijenu( Orijen puppy).Je fakt ze mame v byte lina jsme alergici a koberce mit nesmime.Bohuzel kvuli psikovi je porizovat nemuzu.Stendo se muzu snazit ohlidat ve skakani kdyz sem doma ale kdyz jdu do prace tak je doma dama a to neuhlidam.Vyskakuje si i do vysek jak kocka.Na sedacku na postel a tak...A hrozne rychle doma opravdu lita z hrackamamJe opravdu hodne aktivni.A stene se tezko udrzuje v klidu.To bych ji musela zavirat nekam a to by se uknucela.Vy se pejskum nejak venujete?chovate?ze jste chtel videt i fotku?neni ale problem muzu nafotit a poslu.
Ellis17
napsal(a):
Kdyz jsme stendo porizovali tak maminku babicku jsme videli, moc pekni a zdravy jorksirci.Tatinek je pry s PP a chodi na vystavy.Tez jsme obdrzeli fotecku a mohli jsme ho i videt.Tez moc pekny a zdravy pejsek.Tak krizenec to opravdu neni.Krmim granulkani Taste of the wild ale uz mam koupene jine budu stendo prevadet pomalu na jine.Od Orijenu( Orijen puppy).Je fakt ze mame v byte lina jsme alergici a koberce mit nesmime.Bohuzel kvuli psikovi je porizovat nemuzu.Stendo se muzu snazit ohlidat ve skakani kdyz sem doma ale kdyz jdu do prace tak je doma dama a to neuhlidam.Vyskakuje si i do vysek jak kocka.Na sedacku na postel a tak...A hrozne rychle doma opravdu lita z hrackamamJe opravdu hodne aktivni.A stene se tezko udrzuje v klidu.To bych ji musela zavirat nekam a to by se uknucela.Vy se pejskum nejak venujete?chovate?ze jste chtel videt i fotku?neni ale problem muzu nafotit a poslu.
Proč jste raději nezainvestovali do psa s PP namísto superprémiových granulí? Tohle opravdu nechápu...
To, že jste viděli nějaké další psy v domácnosti, které Vám představili jako rodiče, nemusí vůbec znamenat, že tomu tak bylo, to jsou obvyklé fígle množitelů.
Snad bude v pořádku...
No koukam ze resit to uz dale tady nebudu.Jen sem pozadala o radu a zkusenost s tim kdyz se objevi ohnute zadicka u pejska.Zda s tim mate nekdo zkusenost co to muze byt zda je to treba v prubehu rustu nebo se neceho vyvarovat nebo rehabilitovat atd...Samozrejme se stendem pujdu na veterinu a poradim se urcite i tam.Je mi lito ze se tu pak kladou rakove otazky na uplne jine tema.Proc ste si poridila takove stene a ne makove ard...Myslim ze i tento pejsek ktery nema PP si zaslouzi milujici rodinu a pravo na krasny zivot.Ja mela bapr.zkusenost i s chovatelem co mel PP psy a mela sem mit stenatko a dopadlo to spatne.Ted sem si proste poridila takovehoto pejska.Pred nim sem mela pudlika take bez PP a dozil se tak krasneho vysokeho veku Ani ve stari nesedivela srst jen nepatrne u tlamicky a jinak mel tak cernou srst krasnou ze nikdy vzhledem neidpovidal veku.A dozil se vice nez kamaradky pes s PP.S majitelkou od maminky stenatka sem stale v kontaktu jsme pratele obe rodiny a vime ze podvrhy zadne nedela.To by musel byt zpusobeno opravdu tou podlahou nebo skakanim nebo jestli v tom heaje genetika mzsi to byt uz od vzdalenejsiho pokoleni pred a ani to majitelka nemusela vedet ze tam nekdy z pokoleni neco mel s pateri.Ale o nicem nevi.Tak uvidim co poradi ten veterinar.A jeste neco kdyz mam pejska bez PP to take neznamena ze si nezaslouzi dobre granulky?Byli mi tu na teto strance dokonce porazeno ze kdyz je to tak male plemeno a ma malou spotrebu granuli muze mit zase prozmenu lepsi a chutnejsi.A nemusi bastit nake nejobycejnejsi s obilivinou a semlete kde co.Tak se tu mejte a dekuji i tak za vase nazoryPokzd budete nekdo pridavat odpoved prosim pouze na muj puvodni dotaz jinak sem ani nepiste.Nebudu tu resit veci na ktere sem se neptala.Pak se diskzse obraci uplne jinym smerem.Berte to ze je to kazdeho volba proc to tak udelal a vy to nereste.Take si delate veci podle sveho rozhodnuti.A Kdyz se clovek jde s necim poradit je tez dotaz nejak polozen a rada bych slysela odpoved k dota
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ellis, co se čertíš? Vždyť to krom zdravotních příčin, které budeš řešit s veterinářem, může být i genetika a vzhledem k tomu, že pes nemá rodokmen = rodný list, tak nevíš, koho má v předcích (fotka krásného tatínka je sice hezká věc, ale ani náhodou to tatínek tvého štěněte být nemusí, předci můžou být různých plemen/kříženci) a jak už tady padlo, klenutá bedra jsou u některých plemen v pořádku...

Ellis17
napsal(a):
No koukam ze resit to uz dale tady nebudu.Jen sem pozadala o radu a zkusenost s tim kdyz se objevi ohnute zadicka u pejska.Zda s tim mate nekdo zkusenost co to muze byt zda je to treba v prubehu rustu nebo se neceho vyvarovat nebo rehabilitovat atd...Samozrejme se stendem pujdu na veterinu a poradim se urcite i tam.Je mi lito ze se tu pak kladou rakove otazky na uplne jine tema.Proc ste si poridila takove stene a ne makove ard...Myslim ze i tento pejsek ktery nema PP si zaslouzi milujici rodinu a pravo na krasny zivot.Ja mela bapr.zkusenost i s chovatelem co mel PP psy a mela sem mit stenatko a dopadlo to spatne.Ted sem si proste poridila takovehoto pejska.Pred nim sem mela pudlika take bez PP a dozil se tak krasneho vysokeho veku Ani ve stari nesedivela srst jen nepatrne u tlamicky a jinak mel tak cernou srst krasnou ze nikdy vzhledem neidpovidal veku.A dozil se vice nez kamaradky pes s PP.S majitelkou od maminky stenatka sem stale v kontaktu jsme pratele obe rodiny a vime ze podvrhy zadne nedela.To by musel byt zpusobeno opravdu tou podlahou nebo skakanim nebo jestli v tom heaje genetika mzsi to byt uz od vzdalenejsiho pokoleni pred a ani to majitelka nemusela vedet ze tam nekdy z pokoleni neco mel s pateri.Ale o nicem nevi.Tak uvidim co poradi ten veterinar.A jeste neco kdyz mam pejska bez PP to take neznamena ze si nezaslouzi dobre granulky?Byli mi tu na teto strance dokonce porazeno ze kdyz je to tak male plemeno a ma malou spotrebu granuli muze mit zase prozmenu lepsi a chutnejsi.A nemusi bastit nake nejobycejnejsi s obilivinou a semlete kde co.Tak se tu mejte a dekuji i tak za vase nazoryPokzd budete nekdo pridavat odpoved prosim pouze na muj puvodni dotaz jinak sem ani nepiste.Nebudu tu resit veci na ktere sem se neptala.Pak se diskzse obraci uplne jinym smerem.Berte to ze je to kazdeho volba proc to tak udelal a vy to nereste.Take si delate veci podle sveho rozhodnuti.A Kdyz se clovek jde s necim poradit je tez dotaz nejak polozen a rada bych slysela odpoved k dota
Však si zaslouží milující rodinu i jako hrbáč, ne? jsou prostě věci geneticky dané, když dostanete do vínku hrb nebo třeba krátké nohy, tak to fakt nezrehabilitujete ani nerozeženete vitamíny.
a prostě ať se vám to líbí nebo ne, PP slouží právě k tomu, že máte jistotu, že žádný z předků nebyl nestandardně hrbatý. U bez PP fakt nevíte nic, ten "tatínek" na fotce mohl být úplně cizí pes a skutečný otec vrhu je třeba psí quasimodo a to vaše štěně to má po něm. Nebo mohl být hrbatý jakýkoliv jiný předek.
Takže, koupila jste si co máte, no. Mějte to ráda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Já se už nedivim ničemu. To sou lidi fakt tak naivní, že si myslí, že papírovej pes, co jezdí po výstavách bude krejt nějaké cosi bez PP?
Jakou chceš radu? Jedinou radu mám, řeš to s veterinářem a psovi dej krásnej život, kterej asi nebude úplně dlouhej...
Smiř se se svou blbostí a příště až budeš vybírat psa, tak budeš vědět k čemu je průkaz původu...
lesnížínka
napsal(a):
Můj, ale tedy laický názor je, že pohybem, byť třeba po kluzké podlaze, to nebude. U tak malinkého psa, není ani to klouzání tak hrozné, těžší plemena s tím mají větší problémy, ale řekla bych, že se jim tím spíš šlachy a svaly zpevní - než naopak...
Ten problém je poněkud širší, ale v kostce se dá říct že na kluzké podlaze dává pes zadní nohy více pod tělo kvůli rovnováze a stabilitě. proto také výrazně krátí krok především vzadu. Důsledkem ztráty kmihu se (přesně jak píšete) zpevňují a zkracují zádové svaly a šlachy. A následek toho přílišného krácení je...? Samozřejmě hrb! Svaly jsou velmi silné a pevné, kdežto kostra "volná", s nedokončeným vývojem, s relativní vůlí v kloubech a spojích. Páteř je pružná a u mladých se dokáže ohnout jako luk. Problém je, když musí být jako luk furt. Klenutá bedra jsou důsledkem pohybu na kluzkých podlahách u velkých i malých plemen, věřte tomu.
xerxes

XXX.XXX.13.118
Dasvo
napsal(a):
Ten problém je poněkud širší, ale v kostce se dá říct že na kluzké podlaze dává pes zadní nohy více pod tělo kvůli rovnováze a stabilitě. proto také výrazně krátí krok především vzadu. Důsledkem ztráty kmihu se (přesně jak píšete) zpevňují a zkracují zádové svaly a šlachy. A následek toho přílišného krácení je...? Samozřejmě hrb! Svaly jsou velmi silné a pevné, kdežto kostra "volná", s nedokončeným vývojem, s relativní vůlí v kloubech a spojích. Páteř je pružná a u mladých se dokáže ohnout jako luk. Problém je, když musí být jako luk furt. Klenutá bedra jsou důsledkem pohybu na kluzkých podlahách u velkých i malých plemen, věřte tomu.
A genetika se maže na chleba.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
xerxes
napsal(a):
A genetika se maže na chleba.
Tak nikdo z nás tady štěně neviděl, nemůžeme s určitostí říct co mu je, tady je jen výpis všech možných příčin, zda jde o genetiku nebo něco jiného může potvrdit až veterinář co štěně uvidí.

Jelikož na ulici potkávám spousty různých hrbatých a divně narostlých rádoby joršírů, přikláním se také ke genetice.Nechte ho zkontrolovat u veterináře a poradte se s ním a smiřte se s tím že hezký pes z něj nebude. Jakého jste si pořídili takového máte, mějte ho rádi takového jaký je.
Ellis17
napsal(a):
Když nejste schopná zabezpečit, aby štěně ve Vaší nepřítomnosti nikde neskákalo, tak jak můžete s jistotou tvrdit, že někde nespadlo?
Jinak celý ten Váš komentář je jen hromada výmluv a trapných plků. Fakt jsem dlouho nic hloupějšího nečetla, to se na mě nezlobte. Pes je kříženec, pokud nemá doklad o původu. Pokud psovi klouže podlaha, stejně mu do pár let odděláte klouby. Už začněte šetřit na operace, protože to je do deseti tisíc jedna noha. Když nejste schopná štěně uhlídat, zavřete ho někam, kde nemá na co skákat.Hrozně rychle lítá doma s hračkama? Jak víte, že ve vaší nepřítomnosti nenarazil třeba do zdi? Proč lítá hrozně rychle s hračkama na kluzké podlaze? Proto, aby se mu špatně vyvíjely klouby vlastně. Že by se ukňučela? No tak to natrénujte.
Až si budete pořizovat miminko, doporučila bych věnovat tomu trochu více energie. Třeba si něco nastudovat. Protože jestli k tomu přistoupíte stejně liknavě, jako k pořízení štěněte, tak to nebude nic moc.
rapotacka11
napsal(a):
Není to k dotazu, ale... skákání psu, snad nevadí, spíš může nastat
problém při seskoku a dopadu na kluzkou podlahu.
A psovi dejte klidně ochutnat občas i kousek masa...
Jojo, to je naprosto perfektní rada. Ke kvalitním granulím přihazovat "maso", aby rozhodila poměr vápníku a fosforu. To mu naroste akorát tak další hrb.
Dasvo
napsal(a):
Jak jsem psala, zkušenosti s tím nemám, tak vám klidně budu věřit jen: nevidím to u jiných pokojových psů, jen u jorků a má to tu i jedna(taky nepapírová) JRT. Ta je bytová tak napůl, až paničku potkám, vyptám se, jakovou mají doma podlahu, pro zajímavost. Já mám psy zahradní, takže tohle jde mimo mne. Jen mi to asociovalo to, jak ještě nedávno bylo doporučováno, aby štěnda v nejlepším případě nechodila do určitého věku skoro vůbec, běhat - to v žádném případě, schody - no katastrofa atd...a teď už od toho veterináři odrazují, protože to těm s dysplazkama ještě více uškodilo, už jim ten aparát nemělo vůbec co držet...když zdravě nenasvalili.
Absolutne vas nechapu. Vy kdyz mate stene tak ho udrzujete v pomale chuzi?Kdyz ho budu neustale karat za to ze pobiha a poskakuje tak bude akorat vystresovane.Vy mate zrejme PP psa ktereho mate jak ez dreva nehybneho.Ze mi doma beha s hrackama mi vet rekl ze je uplne normalni.Je dnes kazda druha domacnost kde maji klouzave podlahy a plovoucky a lina a dlazby.To by musel byt hrbaty kazdy druhy pes kdyby to bylo z podlahy. Štene je zvire a ne ze ho uzavru do ohradky a nesmi behat.Tomu ze mi skace na gauc sem uz zabezpecila ale neskace mi tam v casti kde je pomalu 50 cm vysoky ale naskakuje tam pres lenosku ktera je od zeme v casti tak 20cm.U nohou.A na krmivo mi bylo jasne receno i od veterinare ze pokud davam kvalitni granule nemusim nic jineho k tomu davat.Kvalitni granule sou potrebne vyvazene po vyzivove strance.A nevadi ze nedostane jine jidlo.Kdyz neberu ze obcas doubne do nejake te papriky, jablicka a nebo jine zeleniny ci ovoce.Ale podotykam ze je to zdibinek tak velikosti maleho kosiloveho knofliku.Aby tu zase nevzniklo ze z nej delam kralika a nedostava to denne.A ze beha a skotaci neni nic pry spatne.Uraz si muze privodit kdykoli i venku bebo na koberci.Mame hlidat ty schody radeji nosit a rustem se to jeste muze trochu vyrovnat.A ze by si to zpusobilo narazem o zed?To jako ze by se rozebehlo proti zdi?To je blbost.Krizenec s jinou rasou to opravdu neni.Podle vas by zrejme nemeli vubec zrejme existovat pejskove bez PP.Uz mi nepiste o Vase komentare opravdu nestojim.Dekuji.Psala sem si sem o radu jestli ma s timto nekdo zkusenost a ne aby mi tu nekdo vycital jakeho pejska sem si poridila.
Ellis17
napsal(a):
Absolutne vas nechapu. Vy kdyz mate stene tak ho udrzujete v pomale chuzi?Kdyz ho budu neustale karat za to ze pobiha a poskakuje tak bude akorat vystresovane.Vy mate zrejme PP psa ktereho mate jak ez dreva nehybneho.Ze mi doma beha s hrackama mi vet rekl ze je uplne normalni.Je dnes kazda druha domacnost kde maji klouzave podlahy a plovoucky a lina a dlazby.To by musel byt hrbaty kazdy druhy pes kdyby to bylo z podlahy. Štene je zvire a ne ze ho uzavru do ohradky a nesmi behat.Tomu ze mi skace na gauc sem uz zabezpecila ale neskace mi tam v casti kde je pomalu 50 cm vysoky ale naskakuje tam pres lenosku ktera je od zeme v casti tak 20cm.U nohou.A na krmivo mi bylo jasne receno i od veterinare ze pokud davam kvalitni granule nemusim nic jineho k tomu davat.Kvalitni granule sou potrebne vyvazene po vyzivove strance.A nevadi ze nedostane jine jidlo.Kdyz neberu ze obcas doubne do nejake te papriky, jablicka a nebo jine zeleniny ci ovoce.Ale podotykam ze je to zdibinek tak velikosti maleho kosiloveho knofliku.Aby tu zase nevzniklo ze z nej delam kralika a nedostava to denne.A ze beha a skotaci neni nic pry spatne.Uraz si muze privodit kdykoli i venku bebo na koberci.Mame hlidat ty schody radeji nosit a rustem se to jeste muze trochu vyrovnat.A ze by si to zpusobilo narazem o zed?To jako ze by se rozebehlo proti zdi?To je blbost.Krizenec s jinou rasou to opravdu neni.Podle vas by zrejme nemeli vubec zrejme existovat pejskove bez PP.Uz mi nepiste o Vase komentare opravdu nestojim.Dekuji.Psala sem si sem o radu jestli ma s timto nekdo zkusenost a ne aby mi tu nekdo vycital jakeho pejska sem si poridila.
Není potřeba kárat ho za to že doma běhá, stačí ho vzít a jít s ním ven. Štěně se proběhne po trávě, pohrajete si, stačí mu chvilka a doma bude spát jako špalek.
Normalni clovek kdyz chce poradit nebo zdelit vlastni zkusenost s danym problemem tak odpovi a poradi.Pak se ale do diskuse vlozi lide kteri vam stejne neporadi a jen vas zacnou kamenovat uplne jinyma vecma na ktere se ani neptate.Proc sem si poridila takoveho psa a ze si za to muzu vlastne sama a podobne.Stacilo tedy jen vysvetlit ze pokud to je nejak geneticke, tomuto se da prave vyhnout ze se porizuji pejskove s PP.Ale nekdo nepochopi ze ne kazdy ma na pejska s PP.A preci pejsky bez PP.Nezavrhnem a nebude je nikdo chtit.Ja miluju kazde zvire at je takove nebo makove.Ale nikdy sem si nedovolila nekoho hned napadat za to jake si zvolil rozhodnutia jakeho pejska si poridil nebo treba dostal od nekoho.Kdyz vim radu k danemu problemu rada poradim ale nikomu nic nevycitam a nezavrhuji.(Jo poridila jste si takoveho tak ted pikejte)nesnasim takoveto lidi.Sama sem invalidni a asi proto na vse koukam jinak.Jen sem pozadala o radu lidi se zkusenostmi tohoto problemu a nic vic sem tu resit nechtela.Dekuji ale lidem co odpovidali na muj dotaz.Mejte se tu krasne☺Svemu pejskovi urcite dam vse co pujde a pomuzu mu.Je mi fuk ze nema PP.Hlavne ze se bude mit dobre a ze ho mame moc radi.☺.
Můžu se jen zepat, kolik štěně stálo?
My kupovali do rodiny jorka s pp za 5 tis. Jedna vada, v dospělosti bude nejspíš menšího vzrůstu, proto byl prodaný na mazlíčka. Takže příbuzní mají suprové zdravé zvířátko za velmi sympatickou cenu.
Hrbení zad může mít různé příčiny. Dá se tomu předejít i výběrem štěněte i péčí o něj.

Ve srovnání s ostatními náklady je pořizovací cena zanedbatelná, takže jako argument úplně mimo. Nehledě na to, že cena bez PP může mnohonásobně překonat cenu za PP, pokud se vyskytne zdravotní problém, který je v normálním chovu hlídaný.
Příklad - znám dvě dvouleté čivavy
- s PP FCI, výdaje za vet pouze očkování, pořizovací cena 10 000 Kč
- bez PP, hodně nemocná, pořizovací cena 7 000 Kč, výdaje za léčení cca 25 000 Kč a ještě neskončili.
Ellis, příště, když se budete chtít zeptat na názor zde na ifauně, radši napište, že máte psa s PP. Lidé se vám tu budou snažit lépe poradit a nebudou vám psát věci typu, že platíte za svou blbost atp. Bohužel.
Jinak, určitě to může být genetika, protože je fakt, že všechny předky neznáte, ale také to může být zdravotní problém. S tím vám nejlépe poradí veterinář.
Co se týče pohybu, tak určitě není dobré štěně přetěžovat, ale já jsem svá štěňata v pohybu nikdy neomezovala. Nemyslím si, že by si štěně při svých hrách mohlo způsobit takový růstový problém.
Zdravím Sufle moc děkuji za pochopení.Jinak na veterine jsme byli, projistotu udelali i rentgen.Stenatko ma pater uplne vporadku jsem strasne rada.Nema zadne vady ani degeneraci.Stenatko je jen opravdu hodne aktivni a tim ze hodne poskakuje a kdyz se rozebehne po byte sklouznou se ji nozky na linu a telicko neni jeste moc osvalene tak ji mame trosku pohlidat a usmernovat.Jinak venku muze behat jak chce.Mame ji vynaset a snaset ze schodu jeste na urcitou dobu.Jinak bude v poradku.
Zdravím Sufle moc děkuji za pochopení.Jinak na veterine jsme byli, projistotu udelali i rentgen.Stenatko ma pater uplne vporadku jsem strasne rada.Nema zadne vady ani degeneraci.Stenatko je jen opravdu hodne aktivni a tim ze hodne poskakuje a kdyz se rozebehne po byte sklouznou se ji nozky na linu a telicko neni jeste moc osvalene tak ji mame trosku pohlidat a usmernovat.Jinak venku muze behat jak chce.Mame ji vynaset a snaset ze schodu jeste na urcitou dobu.Jinak bude v poradku.
Ptal se nas na krmeni a v tom postupujeme v naprostem poradku i co se tyce vyberu granulek.Stenatko velice pochvalil a dokonce a to se musim pochlubit se mi ptal jestli se stenatko bude ucastnit pozdeji nejake vystvy.Ze je moc pekne a je videt ze je radne opecovavane.A pochvalil me.Ja sen se zminila lekari ze neni s PP tak rikal ze je opravdu moc pekna.To mi po techto diskuzich tady opravdu dnes z celeho srdce potesiloani nevite jak.Tak se mejte pekne No s tim ze bych si mela priste radsi vymyslet ze je s PP asi mate pravdu ale jsem takova podstivka ze sem uprimna a mluvim jak to je.No lide by se nekdy meli zamyslet nad tim jak komunikuji.Ted koukam ze tu take jeden pan napriklad resi pejska a je s PP a ma u neho zdravotni potize.Myslim si ze tomu vzdycky tak nemusi byt ze pejsek bez PP je nejaky odpad a krizenec s degeneraci.I takovyto pejsci udelaji obrovskou radost a muzou se dozit i vice roku a muzou byt i hezci na vzhledu.Ja hodne davam na to, ze moc zalezi na peci a strave.Nejak se mi seka PC tak koukam ze se mi nedari odeslat odpoved.
Ellis17
napsal(a):
Vidíte - a když Vám toto říkali lidé zde v diskusi, tak jste oponovala, že z kluzké podlahy to přece být nemůže a štěně nebudete v žádném případě omezovat ve volném pohybu... Možná se trochu zamyslete jakou radu a jestli vůbec jste ochotná akceptovat. Ve většině případů zde rady poskytují právě zkušení, mnohdy několik desítek let zkušenostmi prověření chovatelé a určitě to myslí dobře.Určitě v mnoha ohledech více hlavně s pejskem než s majitelem, což někdy majitel špatně vydýchává. Není to, ale opravdu nic cíleného proti majiteli, jen v mnoha případech i pohodně špatných zkušenostech se někdy rádci prostě neudrží, což je v podstatě i pochopitelné.
Ellis17
napsal(a):
Ptal se nas na krmeni a v tom postupujeme v naprostem poradku i co se tyce vyberu granulek.Stenatko velice pochvalil a dokonce a to se musim pochlubit se mi ptal jestli se stenatko bude ucastnit pozdeji nejake vystvy.Ze je moc pekne a je videt ze je radne opecovavane.A pochvalil me.Ja sen se zminila lekari ze neni s PP tak rikal ze je opravdu moc pekna.To mi po techto diskuzich tady opravdu dnes z celeho srdce potesiloani nevite jak.Tak se mejte pekne No s tim ze bych si mela priste radsi vymyslet ze je s PP asi mate pravdu ale jsem takova podstivka ze sem uprimna a mluvim jak to je.No lide by se nekdy meli zamyslet nad tim jak komunikuji.Ted koukam ze tu take jeden pan napriklad resi pejska a je s PP a ma u neho zdravotni potize.Myslim si ze tomu vzdycky tak nemusi byt ze pejsek bez PP je nejaky odpad a krizenec s degeneraci.I takovyto pejsci udelaji obrovskou radost a muzou se dozit i vice roku a muzou byt i hezci na vzhledu.Ja hodne davam na to, ze moc zalezi na peci a strave.Nejak se mi seka PC tak koukam ze se mi nedari odeslat odpoved.
Nevíte vůbec nic o problematice chovu psů bez PP. Není to ani tak o těch psech, ale spíš o lidech co takové psy produkují.. Většina těchto rádobychovatelů neví vůbec nic o genetice, neví jak by mělo dané plemeno vypadat dle standardu, neznají ani zdravotní stav rodičů štěňat, protože nedělají ani základní vyšetření na dědičná onemocnění, která jsou v chovu s PP povinná.. Prostě jen sprsknou svoji fenu s prvním psem který se k nim dostane a nejdůležitější pro ně je, že se štěňata prodají a oni dostanou peníze. Není tam žádná kontrola chovu, nic.. Zájemcům o štěňata pak namluví, že rodiče štěňat byli s PP, ukážou fotku "otce" staženou z internetu a vždycky se někdo nechá nachytat, zaplatí tisíce za psa, ze kterého pak vyroste kříženec či nějaká parodie na dané plemeno, často trpící na některou z dědičných vad. Tohle je bohužel realita. Když denně potkávám ty přerostlé ušaté napodobeniny jorkšírů, jack russelů a čivav, skákající po třech kvůli luxaci patelly, tak je mi smutno z toho, že někdo tyto voříšky může považovat za čistokrevné, a ještě za ně zaplatit několik tisíc. Kdyby raději jejich majitelé místo podporování nezodpovědných množitelů zašli do útulku a dali domov nějakému chudákovi bez pána, udělali by líp. Kvalita psa z útulku a psa bez PP je často stejná..

sheepdog
napsal(a):
Nevíte vůbec nic o problematice chovu psů bez PP. Není to ani tak o těch psech, ale spíš o lidech co takové psy produkují.. Většina těchto rádobychovatelů neví vůbec nic o genetice, neví jak by mělo dané plemeno vypadat dle standardu, neznají ani zdravotní stav rodičů štěňat, protože nedělají ani základní vyšetření na dědičná onemocnění, která jsou v chovu s PP povinná.. Prostě jen sprsknou svoji fenu s prvním psem který se k nim dostane a nejdůležitější pro ně je, že se štěňata prodají a oni dostanou peníze. Není tam žádná kontrola chovu, nic.. Zájemcům o štěňata pak namluví, že rodiče štěňat byli s PP, ukážou fotku "otce" staženou z internetu a vždycky se někdo nechá nachytat, zaplatí tisíce za psa, ze kterého pak vyroste kříženec či nějaká parodie na dané plemeno, často trpící na některou z dědičných vad. Tohle je bohužel realita. Když denně potkávám ty přerostlé ušaté napodobeniny jorkšírů, jack russelů a čivav, skákající po třech kvůli luxaci patelly, tak je mi smutno z toho, že někdo tyto voříšky může považovat za čistokrevné, a ještě za ně zaplatit několik tisíc. Kdyby raději jejich majitelé místo podporování nezodpovědných množitelů zašli do útulku a dali domov nějakému chudákovi bez pána, udělali by líp. Kvalita psa z útulku a psa bez PP je často stejná..
Lépe bych to nenapsala

Ellis17
napsal(a):
Ad to lino - pokud nemáte doma linoleum (přírodní materiál) a linem myslíte PVC, tak je dávno v nabídce nepřeberné množství PVC s absolutně protiskluzovou úpravou povrchu, na kterém se nesklouznete ani milimetr, i kdybyste se stokrát snažila.
Ellis17
napsal(a):
Až budete trochu zkušenější, tak zjistíte, že veterinář chválí každého klienta. A o každém řekne, že je úplně výstavní a všechny by na výstavě porazil. Normálně si udržuje klientelu.
Pokud chcete relevantní odpověď, musela byste s ním jít za letitým chovatelem psů s PP ! Ale opravdu za chovatelem. Ne za množitelem kříženců a bezpapíráků.
Jo a pes bez PP je vždycky kříženec.
Ellis17: Vůbec se nedivte těm rekcím tady, lidé to myslí dobře, mají mnoho zkušeností a není to tak, oni vědí jak to v "chovu" bez PP chodí,...Prostě váš pes nemá žádný rodokmen, tak prostě jedna z možností proč váš pes má hrb, je prostě genetika a vy to nikomu nevymluvíte, protože Vy nemáte na předky žádný důkaz. Taky mám psa bez PP, osvěta ke mně přišla později, než měla. Poučila jsem se, i když pes (zatím) žádný problém nemá, ale nemůžu se divit, když mi z něj vyroste jezevčíkolabrador, jako vy se nemůžete divit, že váš pes má hrb, nebo z něj vyroste 10kg jorkšír. Miluju všechny psy, ale když si o té problematice něco načtete, tak to doufám rychle pochopíte. Mějte svého psa ráda, hlavně ho dál později nemnožte (i když máte pocit, že vypadá stopro jako výstavní jork) a něco o tom načtěte. Můj pes byl asi za 2 tisíce, pán co mi ho prodal na něm moc nevydělal, byl to starší pár, který miloval svou fenku a chtěl ji dopřát štěňata, jsme s nimi stále v kontaktu a jedeme se tam v létě podívat, i přesto, že je pes nádhernej, tak bych to už neudělala, protože když mi pes přestane ve 3 letech chodit, je to jen moje vina. Jo a taky mi říkali, že pes byl s PP, věřit jim to, ale nemůžete. Pak jsou ale množírny, kterých je hrozně moc a vy to nepoznáte. Ty lidi tady už jsou tak otrávený z toho, že se těm reakcím nemůžete divit. Snad bude pejsek v pohodě.
Přesně tak, veterinář chválí každého psa - ví, že majitel bude potěšen! Bratranec si pořídil Bernského salašnického bez PP (na první pohled nestandarda) - v částech, kde má bílé znaky má lehké tečkování jako dalmatin a ještě k tomu lehce prohlá záda a povolená víčka. Když jsem viděla tu katastrofu za 8000, -Kč, tak jsem se zhrozila. Veterinář jim ale taky říká, že je to pěkný pes! Asi má smysl pro humor... Než křížence bez PP, tak to už raději uplného podvraťáka. Mám teď jednoho (fenka cca 8 měsíců z útulku), nepodobá se absolutně na žádné plemeno, ale je zdravá a učenlivá. I když jsem v minulosti měla psy s PP, tak teď to nakonec dopadlo takhle a musím říct, že té volby nelituji... Zadavatelka snad s fenečkou dopadne dobře, asi je opravdu jediná volba fenku trochu usměrnit a pokud už nějaký ten hrb mít bude, tak doufat, že ji to nebude bránit v kvalitním životě.
ainu
napsal(a):
Proč jste raději nezainvestovali do psa s PP namísto superprémiových granulí? Tohle opravdu nechápu...
To, že jste viděli nějaké další psy v domácnosti, které Vám představili jako rodiče, nemusí vůbec znamenat, že tomu tak bylo, to jsou obvyklé fígle množitelů.
Snad bude v pořádku...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já se už nedivim ničemu. To sou lidi fakt tak naivní, že si myslí, že papírovej pes, co jezdí po výstavách bude krejt nějaké cosi bez PP?
Jakou chceš radu? Jedinou radu mám, řeš to s veterinářem a psovi dej krásnej život, kterej asi nebude úplně dlouhej...
Smiř se se svou blbostí a příště až budeš vybírat psa, tak budeš vědět k čemu je průkaz původu...
Většinou s Vámi souhlasím a ctím Vaše názory, protože jste "od fochu". Ale nevím z čeho vychází Vaše prognóza, že život štěnda "asi nebude úplně dlouhej". Vždy jsme měli nejrůznější křížence, a pokud se nestala nějaká tragédie (minulý pes zakousnutý RR), tak se dožívali vysokého věku. Hrbatá záda by věk krátit neměly...
Ellis17
napsal(a):
Jen taková faktická poznámka: i když máte alergii, dá se na plovoučku dát něco - typ koberce - který nebude alergenní, resp. nebudou se v něm držet roztoči...
Hmm, pravdou je, že iFAUNA už je proslulá tím, že jakmile někdo položí nějaký=jakýkoli dotaz, a dodá, že jeho pes nemá PP, tak většinou dojde k hádce, v lepším případě kritice zadavatele. I já byla dřív v tomto nezkušená. Připadne mi, že tady ty reakce - mnohdy vcelku hodně emočně podbarvené - na bezPP psy jsou kontraproduktivní stran edukace, proč kupovat psa s PP.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi to schytám, ale dovolím si ještě jednu věc. Z příspěvků zadavatelky se mi jeví, že psa miluje (možná až moc) a pečuje o něj - určitě u ní netrpí nedostatkem lásky nebo nekvalitní stravou. Může jít o důchodkyni (nečetla jsem tu diskuzi úplně pečlivě), a já bych ji prostě nenaváděla k tomu, aby se "smířila se svou blbostí". Ač máme - předpokládám - stejný nebo nebo obdobný názor na bezPP a PP psy, tak bych paní napsala, že byla/je špatně informována (resp. sama se špatně informovala) o tom jak pořizovat PP psa - jak píšu výše, přijde mi to efektnější - spíše se to setká s přijatelnou odezvou než urážka. Na druhou stranu chápu a uznávám, že každý máme jiný styl myšlení a pak formování těch myšlenek do psaní na diskuzních fórech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
fikovnice
napsal(a):
Většinou s Vámi souhlasím a ctím Vaše názory, protože jste "od fochu". Ale nevím z čeho vychází Vaše prognóza, že život štěnda "asi nebude úplně dlouhej". Vždy jsme měli nejrůznější křížence, a pokud se nestala nějaká tragédie (minulý pes zakousnutý RR), tak se dožívali vysokého věku. Hrbatá záda by věk krátit neměly...
Tak hrbatá záda - srůsty na páteři, problém s plotýnkama, dále pak problém s míchou - tedy ochrnutí atd...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
fikovnice
napsal(a):
Asi to schytám, ale dovolím si ještě jednu věc. Z příspěvků zadavatelky se mi jeví, že psa miluje (možná až moc) a pečuje o něj - určitě u ní netrpí nedostatkem lásky nebo nekvalitní stravou. Může jít o důchodkyni (nečetla jsem tu diskuzi úplně pečlivě), a já bych ji prostě nenaváděla k tomu, aby se "smířila se svou blbostí". Ač máme - předpokládám - stejný nebo nebo obdobný názor na bezPP a PP psy, tak bych paní napsala, že byla/je špatně informována (resp. sama se špatně informovala) o tom jak pořizovat PP psa - jak píšu výše, přijde mi to efektnější - spíše se to setká s přijatelnou odezvou než urážka. Na druhou stranu chápu a uznávám, že každý máme jiný styl myšlení a pak formování těch myšlenek do psaní na diskuzních fórech.
Pořídit si od množitele cosi bez PP blbost prostě je...
Tedy co si koupila, to má
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
fikovnice
napsal(a):
Hmm, pravdou je, že iFAUNA už je proslulá tím, že jakmile někdo položí nějaký=jakýkoli dotaz, a dodá, že jeho pes nemá PP, tak většinou dojde k hádce, v lepším případě kritice zadavatele. I já byla dřív v tomto nezkušená. Připadne mi, že tady ty reakce - mnohdy vcelku hodně emočně podbarvené - na bezPP psy jsou kontraproduktivní stran edukace, proč kupovat psa s PP.
To není jen ifauna, je to všude...
A jak vidíš boj proti množitelům a následně slepě kupujícím, co si pak stěžují, že jejich pes je hrbáč, že jejich york má 10 kg atd je stále dost...

fikovnice
napsal(a):
Jen taková faktická poznámka: i když máte alergii, dá se na plovoučku dát něco - typ koberce - který nebude alergenní, resp. nebudou se v něm držet roztoči...
V žádném koberci se nedrží roztoči...nemaj tam co jíst a ani prostředí (světlo a sucho) jim nevyhovuje...to v posteli jsou roztočů mraky
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To není jen ifauna, je to všude...
A jak vidíš boj proti množitelům a následně slepě kupujícím, co si pak stěžují, že jejich pes je hrbáč, že jejich york má 10 kg atd je stále dost...
Ale jo, já to beru, však jsem psala, že fakticky jsme spolu ve shodě. Jen jsem psala, že když tu někdo dostane vynadáno, tak už odtud odejde, a ještě udělá iFAUNĚ antireklamu, že jsou zde jen "PP fanatici". Jasně, že s Vámi souhlasím, šlo mi víc o tu formu, jak to druhému - nezkušenému sdělit...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pořídit si od množitele cosi bez PP blbost prostě je...
Tedy co si koupila, to má
A vlastně - zrovna u této paní nevíme, jesti je štěně od množitelky. Třeba majitelka neuhlídala jorka - fenu (kterou miluje stejně jako zadavatelka), na kastraci s ní jít nechtěla, tak prostě štěňata udala a pro příště už si dá majzla. Já vím - může to být jinak, teď píšu tu optimističtější variantu. Ale i ta je ve hře.
fikovnice
napsal(a):
A vlastně - zrovna u této paní nevíme, jesti je štěně od množitelky. Třeba majitelka neuhlídala jorka - fenu (kterou miluje stejně jako zadavatelka), na kastraci s ní jít nechtěla, tak prostě štěňata udala a pro příště už si dá majzla. Já vím - může to být jinak, teď píšu tu optimističtější variantu. Ale i ta je ve hře.
Ehm a když teda neuhlídám fenu a nechám ji sprsknout s bůh ví čím, tak jsem chovatel, jo? Když ta chudák paní není množitelka.