Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2016 11:39
Paprinka

XXX.XXX.20.62

Dobrý den, dá se něco dělat se psem, který je mírně řečeno "sociální trubka"? Je to anglický buldok, ty jsou sami o sobě mírumilovní a hraví, rok a půl starý pes. Máme ho od 9. týdne, bydlíme v Praze a od úplného začátku chodil normálně ven mezi všechny psy, a že jich je tu hodně. Socializovaný byl tedy vždy dostatečně, potkáváme každý den desítky psů od štěňat po dědečky všech možných ras a velikosti. Jenže mám problém tím, že můj pes je až moc naivní a přátelský, miluje všechny psi a ke každému se hned hrne a vrtí ocasem a chce se kamarádit a hrát si. Už ale nechápe, že ne každý pes to ocení a chce. Naprosto nerozumí signalum od cizích psů, že nemají zájem, ať už postoj, chůze nebo i vrceni a štěkání (to bere jako výzvu ke hře) a to to vidím z dálky i já. Už jsem se tomu naučila předcházet a stahuju ho, jakmile takovéhle ho psa, co se kamarádit nechce (naprosto v pořádku) potkáme. On si ale nedá říct a už několikrát dostal kousanec, naposledy poměrně hodně a museli jsme na veterinu. Za všechno si vždycky mohl sám tím nerespektovanim psího chování druhého psa, který ho předem varoval. Můj pes se nepere, neumí to, ani se nikdy nebrání. Pokud na něj cizí pes vyjede, je schopný na chvilku poodstoupit a za půl minuty to zkouší znovu jak kdyby zapomněl, co se teď stalo. Je něco, co můžu udělat, aby se naučil cizí psi lépe číst a pochopil, že ne každý je kámoš a chce si hrát? :( je mu už rok a půl, to už není stěně... Bojím se, že jednou na to doplatí.

28.4.2016 11:50
aritim

XXX.XXX.19.70

A co ho prostě nepouštět k cizím psům? Vodítko znáte - máte? Teď mám socializované a mírumilovné psy, ale z dob, kdy jsem měla nesnášenlivého psa nemám ráda, když se ke mě přihrne cizí pes, byť s dobrými úmysly a majitel na mě z dálky volá, že je hodný. Než psa pustíte k někomu cizímu, tak se nejdřív zeptejte, jestli mu to nevadí. Základ slušnosti.

28.4.2016 11:56
Paprinka

XXX.XXX.104.10

Samozřejmě, že vodítko má a používám ho ;) nebavím se o procházkách, kde jdeme na vodítku a naproti nám jde pes, prostě si ho pridrzim a konec. Ale chodíme na louky, kde mají psi volný výběh a všichni tam jsou na volno. Nepřijde mi jako řešení na volno ho nikdy nikde, kde jsou psi, e nepouštět, protože v 80% problém není, ostatní psi jsou také kamarádsti a vylitaji se a vyblbnou si bez problému. Problém jsou psi, co si hrát nechtějí a dávají to najevo signály, které se stupnuji, ale můj pes je neumí číst a nerespektuje. Dá se to nějak naučit?

28.4.2016 12:00
aritim

XXX.XXX.19.70

Paprinka napsal(a):
Samozřejmě, že vodítko má a používám ho ;) nebavím se o procházkách, kde jdeme na vodítku a naproti nám jde pes, prostě si ho pridrzim a konec. Ale chodíme na louky, kde mají psi volný výběh a všichni tam jsou na volno. Nepřijde mi jako řešení na volno ho nikdy nikde, kde jsou psi, e nepouštět, protože v 80% problém není, ostatní psi jsou také kamarádsti a vylitaji se a vyblbnou si bez problému. Problém jsou psi, co si hrát nechtějí a dávají to najevo signály, které se stupnuji, ale můj pes je neumí číst a nerespektuje. Dá se to nějak naučit?

Opakovala bych se. Prostě ho nepouštějte k cizím psům. Ono chování buldoka je dost specifické a pro jiné psy nemusí být dostatečně čitelné. To samé jsem měla s mopsíky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2016 12:09

Nebo se holt musíte držet neustále poblíž psa a při jakémkoliv upozornění druhé strany okamžitě odvolat. Třeba se to tím i naučí a časem se bude klidit sám, když někdo dá najevo, že s ním blbnout nehodlá.

xerxes

28.4.2016 12:25
xerxes

XXX.XXX.13.167

smutné co vzniklo z původně hrdého, sebevědomého plemene...

28.4.2016 13:02
anonymx

XXX.XXX.226.163

Marne cekam az se na tohle ozve Scylla. Podle jejich nazoru to ma davno umet. Takze bud vas pes jako anglican nerozumi ceskym psum nebo je zavada nekde jinde. Mimochodem moji NO jsou to same. Nastesti jsou vetsi. Holt asi nemci tak taky nerozumi.

28.4.2016 13:10

anonymx napsal(a):
Marne cekam az se na tohle ozve Scylla. Podle jejich nazoru to ma davno umet. Takze bud vas pes jako anglican nerozumi ceskym psum nebo je zavada nekde jinde. Mimochodem moji NO jsou to same. Nastesti jsou vetsi. Holt asi nemci tak taky nerozumi.

to bylo to první co mě napadlo, ach ta všespásná socializace

28.4.2016 13:28
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to bylo to první co mě napadlo, ach ta všespásná socializace

Proč? Zadavatelka socializaci zmínila jen okrajově, nikde nepíše, že psa chce nechat vylítat s každým...připadá mi jako normální rozumný majitel, kterému na psu záleží a nemyslí si, že sežral veškerou moudrost, proto se ptá. Nechápu, proč se to vždy zvrhne tímto směrem- tj. že "opravdoví kynologové" udělají blbce z každého tazatele, který nemá za sebou x let na cvičáku a výchovu psa v malíku.
Opakovaně jsem se přesvědčila, že poučený laik, ochotný se vzdělávat a pracovat na sobě může být pro zvíře větším přínosem, než starý mazák, který jede léta v zajetých kolejích a nic nového si nepustí k tělu.

28.4.2016 13:37
L(phi)

XXX.XXX.125.67

Terven napsal(a):
Proč? Zadavatelka socializaci zmínila jen okrajově, nikde nepíše, že psa chce nechat vylítat s každým...připadá mi jako normální rozumný majitel, kterému na psu záleží a nemyslí si, že sežral veškerou moudrost, proto se ptá. Nechápu, proč se to vždy zvrhne tímto směrem- tj. že "opravdoví kynologové" udělají blbce z každého tazatele, který nemá za sebou x let na cvičáku a výchovu psa v malíku.
Opakovaně jsem se přesvědčila, že poučený laik, ochotný se vzdělávat a pracovat na sobě může být pro zvíře větším přínosem, než starý mazák, který jede léta v zajetých kolejích a nic nového si nepustí k tělu.

Vsak tu nikto nenapada zadavatelku.
Naopak, je tu krasne vidno ze sa moze aj na hlavu postavit, ale ak nevie psov sama velmi dobre odhadovat a usmernovat, tak sa ani pri castom kontakte ten pes nenauci dokonalej komunikacii.

(radu nemam lepsiu nez proste odvolat v momente kedy vidite ze ten druhy pes nema zaujem. Holt ked je pes socialne trdlo, tiez take mam, tak je uloha majitela mat rozum aj za neho).

28.4.2016 13:37

Terven, asi to chce číst pořádně...

Zadavatelka zcela jasně píše:

"Socializovaný byl tedy vždy dostatečně, potkáváme každý den desítky psů od štěňat po dědečky všech možných ras a velikosti. Jenže mám problém tím, že můj pes je až moc naivní a přátelský, miluje všechny psi a ke každému se hned hrne a vrtí ocasem a chce se kamarádit a hrát si. Už ale nechápe, že ne každý pes to ocení a chce. Naprosto nerozumí signalum od cizích psů, že nemají zájem, ať už postoj, chůze nebo i vrceni a štěkání (to bere jako výzvu ke hře) a to to vidím z dálky i já"

zadavatelku žádným způsobem neřeším, nehodnotím, nic...pouze se vyjadřuji k významu socializace v kontextu s povahou psa.

28.4.2016 13:45
Terven

XXX.XXX.110.147

Terven, asi to chce číst pořádně...

Zadavatelka zcela jasně píše:

"Socializovaný byl tedy vždy dostatečně, potkáváme každý den desítky psů od štěňat po dědečky všech možných ras a velikosti. Jenže mám problém tím, že můj pes je až moc naivní a přátelský, miluje všechny psi a ke každému se hned hrne a vrtí ocasem a chce se kamarádit a hrát si. Už ale nechápe, že ne každý pes to ocení a chce. Naprosto nerozumí signalum od cizích psů, že nemají zájem, ať už postoj, chůze nebo i vrceni a štěkání (to bere jako výzvu ke hře) a to to vidím z dálky i já"

zadavatelku žádným způsobem neřeším, nehodnotím, nic...pouze se vyjadřuji k významu socializace v kontextu s povahou psa.

Ale jo, já jsem to četla, netřeba mi to ztučňovat. Prostě mi přijde, že zadavatelka socializaci nijak nepřeceňuje a tu jedinou větu o ní zmínila, aby jí náhodou někdo nevyčetl, že psa odmala izolovala od ostatních psů, tudíž se nemůže divit.

28.4.2016 13:55
anonymx

XXX.XXX.226.163

Jsem zvedava jestli nekomu dojde, ze "socializace" mezi psy jako metoda naucit je "psi" reci je vzhledem k povaham psu nesmysl.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2016 14:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

anonymx napsal(a):
Jsem zvedava jestli nekomu dojde, ze "socializace" mezi psy jako metoda naucit je "psi" reci je vzhledem k povaham psu nesmysl.

Tady musím souhlasit - schopnost komunikace s vlastním živočišným druhem nejde naučit, to je vrozené, a pokud ne, tak s tím nikdo nic nenadělá, a je na majiteli takového psa, aby v tomto směru přemýšlel za něj, a nenechával ho dostat se do situací, aby ho napadali jiní psi (to mi příjde vůči vlastnímu psovi docela nefér - nemůže za to, že mu v tomto směru nebylo dáno).

28.4.2016 14:14
L(phi)

XXX.XXX.125.67

anonymx napsal(a):

Naucit komunikovat ak fakt nema nic dane mozno nie, ale da sa psovi spravne vybranym kontaktom zvysit sebavedomie v takych situaciach. Zbavit ho stresu aby vdaka tomu mohol tu komunikaciu ktoru ma vrodenu normalne pouzit s chladnou hlavou.

Co ked tak citam - ma on so psami aj ine skusenosti, nez ze sialene blbnu a nahanaju sa po luke? Ci mu akurat adrenalin z ocakavania akcnej hry nezatemnuje mozog prilis na to aby sa vobec pozrel co mu ten druhy pes hovori a keby bol kludnejsi, mozno by to zvladol.

28.4.2016 16:01
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nebudu se v tom nijak pitvat, jen si myslím, že má pravdu možná ten, kdo psal, že psi by si měli rozumět přirozeně a pokud ne, nejspíš to lidé spackali svými šlechtitelskými pokusy, které se nejspíš odrážejí nejen v jejich vzhledu. Můj samojed si myslím, že byl tedy i dobře socializovaný ale: on umí cizí psy číst velice dobře, pokud už z dálky vidí psa, netváříc se příliš přátelsky, vůbec k němu prostě nejde, i když je na volno. Kdežto jeho, většina velkých psů(tedy těch, co se ho nebojí) okamžitě napadá. Už mi kdysi někdo řekl, že u těchto plemen vadí druhým psům hlavně třeba ten ocas nahoře. A ještě odbočka k Ollie - to mi vnuklo myšlenku, proč mají tato naše přírodní plemena - vlastně ocas nahoře? Možná právě proto, aby se tím bránili protivníkům(vlkům, šakalům atd) ve smyslu, zastrašit je předem postojem, pozor, jsem velký nasratý pes"

28.4.2016 19:18
Danczéz

XXX.XXX.210.65

Moje fena má dost podobný problém. Brala jsem si ji už jako roční z útulku a myslím, že ona nebyla socializovaná vůbec: každý pes pro ni byl (a pořád je) to největší lákadlo. Vždy k němu přiběhla, menšího i radostí převálcovala a chtěla si hrát, pokud pes neměl zájem a dal to důrazně najevo tak se málem začala i rvát, nechápala žádné signály nic, nebo štěkala a vůbec nevěděla co s tím psem chce vlastně dělat, když s ní hned nezačal běhat...No, děs. Hrozný asociál. Skoro rok jsem učila, že za ŽÁDNÝM psem nesmí, dokud jí to nedovolím, docela se to zlepšilo, že je krásně odvolatelná i když ho uvidím na poslední chvíli, takže nemusím mít strach, že ublíží jinému nebo sobě.
A pak jsme byli hodně v kontaktu se psy známých, různé povahy, mladší i starší, feny i psi. Ale ne jen na deset minut ale třeba na půl dne. A postupem času se sama naučila i vyhnout konfliktu, chápe, že někteří psi si hrát nechtějí, jiní naopak ano, už trošku víc přemýšlí. Ale nikdy to asi nebude dokonalé, stejně jako někteří lidé nevychází s ostatními, je možné že jsou i psi, kteří s tím prostě budou mít větší problém, než ostatní.

Jo a ještě: nejdřív jsem jí nechávala volnost na hraní jen s jedním psem až potom o hodně později si dokázala hrát a komunikovat se dvěma a více psy naráz.

Ale třeba, když jsme potkali buldočka, tak se ho hrozně bála i když on si chtěl hrozně hrát. Třeba stejně jako jsou buldoci nečitelní pro jiné psy (díky naprosto jiném výrazu než "klasický" pes), možná že ten váš právě neumí číst dlouhonosé psy

28.4.2016 19:56
sufle

XXX.XXX.161.21

No mě přijde tedy také trochu divné, že na psí louce vám nějaký pes napadne psa tak, že skončíte na veteriě. Proč dotyčný pes neměl koš?
Jediná rada asi je takovým psům se vyhýbat.

28.4.2016 20:59
Paprinka

XXX.XXX.104.10

sufle napsal(a):
No mě přijde tedy také trochu divné, že na psí louce vám nějaký pes napadne psa tak, že skončíte na veteriě. Proč dotyčný pes neměl koš?
Jediná rada asi je takovým psům se vyhýbat.

Tohle se nám stalo už víckrát. Podle mě je to tím, že to je buldok, divně se hýbaji, mají jinou mimiku těla a do toho ještě hrozně hlasitě chrochtaji, což většina psů bere jako vrceni a vůbec neví, co si o takovém zvířeti myslet. Někdy mám pocit, že ho ani neberou jako psa :) každopádně málo který vyjel hned, většinou po těch X varování, co můj pes nepochopil. Ale ten poslední jak jsme byli na veterine vyjel okamžitě. Můj pes přiběhl a chtěl mu sebrat klacek, tak mu poměrně důrazně vysvětlil, že mu klacek brát nebude ;) nedávám mu to úplně za vinu, můj pes mu klacek brát neměl. spíš mě pak naštval ale pan majitel toho druhého psa, který se divil, že jakto, když můj pes je kluk a jeho fenka (která ho pokousala až k veterine) normálně napadá jen fenky. Vůbec nechápu, proč pouští na louce s ostatními psi na volno psa, co napadá kohokoliv a on to ví... Ale to je zase jiná story :)
Každopádně rada od vás tedy je, že se to nedá vycvičit a mám koukat a předvídat a myslet za něj :) díky všem za pomoc!

28.4.2016 21:19

Paprinko
Vůbec nechápu, proč pouští na louce s ostatními psi na volno psa, co napadá kohokoliv a on to ví... Ale to je zase jiná story
A zároveň
Můj pes přiběhl a chtěl mu sebrat klacek, tak mu poměrně důrazně vysvětlil, že mu klacek brát nebude ;) nedávám mu to úplně za vinu, můj pes mu klacek brát neměl.
Pes či fena dotyčného pána asi napadá jen pejsky, kteří k nim neřízeně přibíhají, chrochtají a podivně se hýbají. Jak sama píšete výše. Takže problémem není ta fena, ale váš "mutant" - to berte ne jako urážku plemene, ale jak opravdu takového jedince ostatní pejskové vnímají.
Každopádně rada od vás tedy je, že se to nedá vycvičit a mám koukat a předvídat a myslet za něj :
Dá se nacvičit přivolání. Dá se předvídat, že fůra psů na takové přiběhnuvší psí ufo není připravena (možná se málo socializovali s anglickými buldoky) - zkrátka to není běžný parkový pes. Základem je prostě přivolání svého psa, nenechat ho kušnit a chrochtat na úplně cizí pejsky. Když si najdete v parku osvědčené parťáky na hraní, kterým jeho projev nebude vadit, netřeba se obávat.
Plno psů reaguje negativně třeba na RR při prvním setkání, i když ridgeback mává ocasem, z hlediska psí etikety je naježený. A je mu prd platný, že s tím sám nic neudělá, neodježí se.

28.4.2016 21:32
Paprinka

XXX.XXX.104.10

Paprinko
Vůbec nechápu, proč pouští na louce s ostatními psi na volno psa, co napadá kohokoliv a on to ví... Ale to je zase jiná story
A zároveň
Můj pes přiběhl a chtěl mu sebrat klacek, tak mu poměrně důrazně vysvětlil, že mu klacek brát nebude ;) nedávám mu to úplně za vinu, můj pes mu klacek brát neměl.
Pes či fena dotyčného pána asi napadá jen pejsky, kteří k nim neřízeně přibíhají, chrochtají a podivně se hýbají. Jak sama píšete výše. Takže problémem není ta fena, ale váš "mutant" - to berte ne jako urážku plemene, ale jak opravdu takového jedince ostatní pejskové vnímají.
Každopádně rada od vás tedy je, že se to nedá vycvičit a mám koukat a předvídat a myslet za něj :
Dá se nacvičit přivolání. Dá se předvídat, že fůra psů na takové přiběhnuvší psí ufo není připravena (možná se málo socializovali s anglickými buldoky) - zkrátka to není běžný parkový pes. Základem je prostě přivolání svého psa, nenechat ho kušnit a chrochtat na úplně cizí pejsky. Když si najdete v parku osvědčené parťáky na hraní, kterým jeho projev nebude vadit, netřeba se obávat.
Plno psů reaguje negativně třeba na RR při prvním setkání, i když ridgeback mává ocasem, z hlediska psí etikety je naježený. A je mu prd platný, že s tím sám nic neudělá, neodježí se.

Já tomu rozumím, proto jsem ani na té louce ani teď zpětně toho psa za to napadení nevinila. Můj pes k němu přiběhl (oba byli na volno) a chtěl mu sebrat klacek - vyprovokoval si to tedy sám. Platila jsem na veterine poměrně dost a po pánovi druhého psa nic nechci. Ale na druhou stranu mi netvrďte, že je normální vyjet ve vteřině bez varování po psovi tak, že skončí na veterine. Normální pes, kterému by se to nelíbilo, by se důrazně ohnal, ale nenapadl za tohle tak, že se zakousne a začne s ním smykat po zemi jak kus hadru skoro minutu. Naštěstí má tolik kůže kolem krku, že se nic tragického nestalo. A už vůbec mi nepřijde normální pan majitel, který má na volno bez košíku fenu, o které ví, že útočí na feny (a očividně nejen na ně)... ;)
No jo. Přivolání je samozřejmě řešení, které používám i teď (ale přiznávám se, že ne vždy poslechne), ale zajímalo mě, jestli se dá číst psi řeč nějak psa naučit, ale jak tak koukám podle odpovědi zkušenějších, spíš ne :(.

29.4.2016 07:00

"Ale na druhou stranu mi netvrďte, že je normální vyjet ve vteřině bez varování po psovi tak, že skončí na veterine. Normální pes, kterému by se to nelíbilo, by se důrazně ohnal, ale nenapadl za tohle tak, že se zakousne a začne s ním smykat po zemi jak kus hadru skoro minutu"
Co je NORMÁLNÍ? Stejně jako lidé jsou i psi různí a mají reakce různé. A jak mám zkušenost s fenami, tak přesně takhle reagují (nejedna mi z hry přešla rovnou do útoku a zašlapala psa pod sebe). Krom toho, klacek, míček, hračka...to je NĚCO a cizí pes se k tomu nemá co přibližovat. Je to i o mém respektu k tomu cizímu psu.

"ale zajímalo mě, jestli se dá číst psi řeč nějak psa naučit"
v tom problém nebude, psí řeči on určitě rozumí, ale dívá se na svět svýma mírumilovnýma a buldočíma (aneb když chci, tak chci) očima. Myslet za něj musíš ty, jak už tady padlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík