Problémy s agresivním psem :(...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2016 18:14
Lenča Velehradská

XXX.XXX.136.115

Ahoj. Mam roční border kolii - psa. Od 3 měsíců s nim chodím na cvičák. Tak do pátého měsíce se se psy i fenami snášel úplně bez problémů. Pak ho na cvičáku napadl pes- ne přímo napadl, ale vyjel na něj a asi ho i trochu kousnul. Před vánoci mi skončil kurz na cvičáku pro štěňata. A pak jsme znova začali chodit až někdy v březnu. Od te doby vyjíždí na cvičáku úplně na všechny psy (k fenám se v chová úplně pohodě), prostě úplně smyslů zbavenej, vrčí a do toho štěká. A když bych ho pustila tak by je úplně pokousal. Je prostě strašne agresivní na psy, i když jdeme ven sami. Myslíte že je to pubertou ? Nebo tim útokem na cvičáku ? Už si s nim fakt nevím rady... přísná jsem na něj dost.Ale nic nepomáhá. :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2016 18:41

Radit nebudu...u nás skončil "čas malin nezralých" feninou pubertou...má pár psích přátel se kterými vyrostla...jinak by všechny psy nejraději sežrala...na povel "nesmíš" je ochotná je na oko
ignorovat...ale neexistuje, abych jí pustila mezi cizí pesany...
jediný "nový" psí kamarád je staford, který se chová velmi slušně a submisivně (tedy poté co mu moje fena vysvětlila, jak se má chovat k dámě)...slovo kamarád je uváděné s nadsázkou...s ostatními psy se max pozdraví, když se sejdeme a pak si jich během procházky moc nevšímá...

2.5.2016 18:54
scylla

XXX.XXX.150.32

Lenča Velehradská napsal(a):
Ahoj. Mam roční border kolii - psa. Od 3 měsíců s nim chodím na cvičák. Tak do pátého měsíce se se psy i fenami snášel úplně bez problémů. Pak ho na cvičáku napadl pes- ne přímo napadl, ale vyjel na něj a asi ho i trochu kousnul. Před vánoci mi skončil kurz na cvičáku pro štěňata. A pak jsme znova začali chodit až někdy v březnu. Od te doby vyjíždí na cvičáku úplně na všechny psy (k fenám se v chová úplně pohodě), prostě úplně smyslů zbavenej, vrčí a do toho štěká. A když bych ho pustila tak by je úplně pokousal. Je prostě strašne agresivní na psy, i když jdeme ven sami. Myslíte že je to pubertou ? Nebo tim útokem na cvičáku ? Už si s nim fakt nevím rady... přísná jsem na něj dost.Ale nic nepomáhá. :(.

On se jich asi bojí. Přísností to moc nenapravíte, spíš mu ukažte, že se nemá čeho bát, naučte se pracovat s vodítkem.

2.5.2016 19:15
anonymx

XXX.XXX.225.159

Mohla byste presne popsat jak ukazat a jak pracovat s voditkem?

3.5.2016 04:57
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Mohla byste presne popsat jak ukazat a jak pracovat s voditkem?

Nenapínat ho, nevycukávat na něm psa. Nic složitého.

3.5.2016 05:12
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Nenapínat ho, nevycukávat na něm psa. Nic složitého.

Tak to mě fakt zajímá - jak nenapínat vodítko, když se na něm vzpouzí pes, který chce dorvat druhého psa? Většina lidí má co dělat, aby psa udržela na naprosto vypnutém vodítku, aby je pes ještě na tom vodítku neodtáhl.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2016 06:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tou "přísností" to jenom zhoršujete
On útočí ze strachu, neví co sám se sebou, a když dostane ještě pojeb od vás, tak už nemá na tom světě vůbec nikoho, komu může věřit a kdo by ho vedl - to je nejrychlejší cesta do pekla (zvlášť u nervově labilní bordery).
Odkud jste?

3.5.2016 07:55
Lenča Velehradská

XXX.XXX.207.141

Praha západ.

3.5.2016 08:10

Lenčo, zkus se podívat sem :
http://psialfaomega.jimdo.com/kontakt/

nebo třeba sem :
http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/769_770/seminare-a-prakticke-lekce_aktualni-seminare-a-prednasky/

a na těchto stránkách si pročti i "Ke stažení" - Návody, Pracovní listy...třeba ti to bude inspirací jak dál

Předpokládám, že dostaneš i další typy, kam se obrátit (pokud ti nepomůžou na tvém cvičáku)

Dokud se nenaučíš, co máš dělat, tak bych na cvičák nechodila a ke kontaktu vyhledávala jenom ty feny - pohodové.

3.5.2016 10:55
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Tak nějak nechápu modu poslední doby psa za každou cenu kamarádit se všema...Není šptní pokud je pes v pohodě a kamarádí se všema ale není zas tak hrozné pokud prostě psí kamoše nemusí.Pokud je agresivní i na kolemjdoucí popřípadě na cvičáku při výcviku tak je potřeba zapracovat spíš na motivaci psa a to že je pro něj výhodnější ty ostatní ignorovat a že toto se mu vyplatí.

3.5.2016 12:53
Sapp

XXX.XXX.2.42

A co vám radí na vašem cvičáku? Vidí vás, vaši práci...
Tady v té diskusi z konce ledna https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3046127/mam-problem-s-privolanim-psa píšete, že pes s ostatními vychází dobře - co se stalo v únoru, když v lednu to bylo ok a v březnu už je "agresivní"? Je to jen na cvičáku nebo i mimo? Pracujete spolu?

3.5.2016 13:26
lavacca

XXX.XXX.96.10

koňadra napsal(a):
Tak to mě fakt zajímá - jak nenapínat vodítko, když se na něm vzpouzí pes, který chce dorvat druhého psa? Většina lidí má co dělat, aby psa udržela na naprosto vypnutém vodítku, aby je pes ještě na tom vodítku neodtáhl.

Třeba tak, že mu vůbec to vzpouzení nedovolíte. Máme fenu z depozita, jež nemá ráda jiné psy - bojí se jich už odmala a preventivně na všechny psy vrčela. Velmi brzy pochopila, že panička by jí nedala a je tak schopná projít kolem cizího psa bez povšimnutí s povelem " klid". V případě, že je druhý pes na volno a běží na nás dostává fena povel "sedni" a já se stavím bokem k ní tak, abych ji mohla před cizím psem bránit.

Jinak chce to trpělivost a sehnat klidné nekonfliktní psy, aby pes poznal, že se nemusí bát. Já si k feně dříve sedala na bobek tak, že se mi opřela o nohy a pokud na ni byl pes moc hrr, odsunula jsem ho rukou dál. Fena se tak naučila, že to nemá řešit sama, že od toho je tam panička. To je totiž na tom to nejdůležitější - vztah pána a psa. Aby pes cítil, že má v pánovi oporu a ochránce.

Hlavně zůstat v klidu, budete- li nervózní, pes to pozná a bude reagovat o to hysteričtěji.

PS: Úplně nesnáším lidi, co si pořídí psa a ani ho neudrží. A že jich je...

3.5.2016 13:54
Lenča Velehradská

XXX.XXX.239.195

Sapp napsal(a):
A co vám radí na vašem cvičáku? Vidí vás, vaši práci...
Tady v té diskusi z konce ledna https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3046127/mam-problem-s-privolanim-psa píšete, že pes s ostatními vychází dobře - co se stalo v únoru, když v lednu to bylo ok a v březnu už je "agresivní"? Je to jen na cvičáku nebo i mimo? Pracujete spolu?

Právě to začalo od doby co jsme začly znova chodit na cvičák...

3.5.2016 15:04
lavacca

XXX.XXX.164.49

A do té doby se stýkal venku se psy, jak často? Jak jste s ním do té doby pracovala?

3.5.2016 15:37
Lenča Velehradská

XXX.XXX.239.195

lavacca napsal(a):
A do té doby se stýkal venku se psy, jak často? Jak jste s ním do té doby pracovala?

Min.1x denně. Každý den chodim ven, a vždy nakyho potkáme (potkávali).

3.5.2016 15:51
koňadra

XXX.XXX.128.31

lavacca napsal(a):
Třeba tak, že mu vůbec to vzpouzení nedovolíte. Máme fenu z depozita, jež nemá ráda jiné psy - bojí se jich už odmala a preventivně na všechny psy vrčela. Velmi brzy pochopila, že panička by jí nedala a je tak schopná projít kolem cizího psa bez povšimnutí s povelem " klid". V případě, že je druhý pes na volno a běží na nás dostává fena povel "sedni" a já se stavím bokem k ní tak, abych ji mohla před cizím psem bránit.

Jinak chce to trpělivost a sehnat klidné nekonfliktní psy, aby pes poznal, že se nemusí bát. Já si k feně dříve sedala na bobek tak, že se mi opřela o nohy a pokud na ni byl pes moc hrr, odsunula jsem ho rukou dál. Fena se tak naučila, že to nemá řešit sama, že od toho je tam panička. To je totiž na tom to nejdůležitější - vztah pána a psa. Aby pes cítil, že má v pánovi oporu a ochránce.

Hlavně zůstat v klidu, budete- li nervózní, pes to pozná a bude reagovat o to hysteričtěji.

PS: Úplně nesnáším lidi, co si pořídí psa a ani ho neudrží. A že jich je...

Tohle může platit na zvíře, které se bojí a uvítá, pokud se může "schovat" za pána, který mu poskytne ochranu. Ale co se psy agresivními, kteří se schovávat nepotřebují, ba naopak, rozběsněně se vrhají na každého psa? Takový jeden vlčák chodí kolem nás, má ho starý pán, vodí ho na ostňáči a s klackem v ruce. Přesto, když potká jiného psa, omotává vodítko kolem stromu, sloupu... všeho pevného, co je po ruce, jinak by ho neudržel. Ten pes nikdy nebyl puštěný z řemenu, pán se bojí, že uteče za zvěří, nebo dorve jiného psa, pokud ho potká. Prostě odstrašující příklad - takoví lidé by psa ani snad mít neměli. Ale co byste poradila majiteli tak zkaženého psa?

3.5.2016 16:02

Velice se těším na řešení místních vychovatelů

3.5.2016 18:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Velice se těším na řešení místních vychovatelů

Na řešení konkrétně čeho?

3.5.2016 18:56
L(phi)

XXX.XXX.66.47

Pokud je agresivní i na kolemjdoucí popřípadě na cvičáku při výcviku tak je potřeba zapracovat spíš na motivaci psa a to že je pro něj výhodnější ty ostatní ignorovat a že toto se mu vyplatí.
Motivacia pomoze vtedy, ked to ten pes robi z namachrovanosti alebo len tak z neposlusnosti. Ale ak je to zo strachu tak moze v akejkolvek inej situacii nekonecne tuzit po tom spolupracovat, ale v pritomnosti psa z ktoreho ma strach to nedokaze kym mu majitel nepomoze ten strach zmiernit.

Tohle může platit na zvíře, které se bojí a uvítá, pokud se může "schovat" za pána, který mu poskytne ochranu. Ale co se psy agresivními, kteří se schovávat nepotřebují, ba naopak, rozběsněně se vrhají na každého psa?
On sa aj ten rozbesneny pes najskor rad schova za svojho pana, ak sa panovi podari presvedcit ho, ze ho NAOZAJ ochrani. Cisto z machrovacej / teritorialnej agresivity by ten pes nemal potrebu utocit po uplne vsetkom a uplne vzdy.

3.5.2016 18:57

Na řešení konkrétně čeho?

Co přesně udělat se psem, který je agresivní. ne že má strach, ale bere útokem cokoli co potká. pes na vodítku, jdeme, vyskočí do silnice pže vidí naproti psa nebo člověka. chtěla bych vědět přesně krok za krokem co udělat.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2016 19:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Co přesně udělat se psem, který je agresivní. ne že má strach, ale bere útokem cokoli co potká. pes na vodítku, jdeme, vyskočí do silnice pže vidí naproti psa nebo člověka. chtěla bych vědět přesně krok za krokem co udělat.

Úplně normálně - přes poslušnost. Na toto téma bylo napsáno spoustu literatury, takže je zbytečné to tady extra vypisovat.

3.5.2016 19:12

Takže. budu chodit na cvičák. tam mě naučí jak cvičit. ale jak tam vůbec budu stát mezi lidmi či psy, když můj agresor neustále skáče, chňape po rukách lidem a trhá se z vodítka a nezajímá ho nějaký buřtík nebo míček ?

3.5.2016 19:15

Jestli je zbytečné to tu vypisovat, je tu tak trochu zbytečné vypisovat každé téma. smazat, jděte do knihovny. zajímají mne reálné postupy. rychlé řešení. jako napsala lavacca. ale berme, že pes se nebojí, ale je fakt agresivní.

3.5.2016 19:23
L(phi)

XXX.XXX.66.47

Jestli je zbytečné to tu vypisovat, je tu tak trochu zbytečné vypisovat každé téma. smazat, jděte do knihovny. zajímají mne reálné postupy. rychlé řešení. jako napsala lavacca. ale berme, že pes se nebojí, ale je fakt agresivní.

Jedine realne riesenie je - ak to clovek nezvlada sam, tak ist za niekym co ho to nauci.

A ako pise hmn_ odporucam tiez Evu (psi alfa omega).

3.5.2016 19:23
Lenča Velehradská

XXX.XXX.207.141

Jinak lidi miluje. Problém má jen se psy.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2016 19:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Takže. budu chodit na cvičák. tam mě naučí jak cvičit. ale jak tam vůbec budu stát mezi lidmi či psy, když můj agresor neustále skáče, chňape po rukách lidem a trhá se z vodítka a nezajímá ho nějaký buřtík nebo míček ?

Za zbytečné to považuji vypisovat Vám, protože jediná Vaš náplň na ifauně je prudit, a trolla krmit nehodlám. Poslušnost lze cvičit i jinde než na cvičáku, a zrovna u problémového psa je daleko lepší s ním cvičit v terénu.

3.5.2016 19:36

To vážně neexistuje rada jak to zkusit sám ?
štemberová z poradny od desenského je ta samá paní ?

3.5.2016 19:43

Ok. čekala jsem, a asi nejen já, že padne konkrétní rada, cvik, který by se mohl zkoušet. když nevíte, nevíte, nevadí. děkuji i tak za váš drahocenný čas.).

Neregistrovaný uživatel

3.5.2016 19:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ok. čekala jsem, a asi nejen já, že padne konkrétní rada, cvik, který by se mohl zkoušet. když nevíte, nevíte, nevadí. děkuji i tak za váš drahocenný čas.).

Pokud mi napíše někdo seriozní, který opravdu potřebuje poradit, tak s tím nemám problém, a klidně mu dám i individuální lekci zdarma, ale plýtvat časem na znuděným prudičovi opravdu nebudu

3.5.2016 20:00

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud mi napíše někdo seriozní, který opravdu potřebuje poradit, tak s tím nemám problém, a klidně mu dám i individuální lekci zdarma, ale plýtvat časem na znuděným prudičovi opravdu nebudu

No tak té zadavatelce poraďte a když to tu bude, pomůžete i dalším co si to přečtou.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2016 20:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

No tak té zadavatelce poraďte a když to tu bude, pomůžete i dalším co si to přečtou.

Zadavatelka už rady dostala, a pokud by chtěla ještě něco vědět, tak se určitě zvládne zeptat sama - není třeba abyste jí dělala samozvaného tiskového mluvčího.

3.5.2016 20:07

Zadavatelka už rady dostala, a pokud by chtěla ještě něco vědět, tak se určitě zvládne zeptat sama - není třeba abyste jí dělala samozvaného tiskového mluvčího.

Jsem nevěděla, že tato diskuze je soukromá.).

3.5.2016 20:14

V této úvaze máš jednu chybičku - strach se projevuje nejen útěkem, ale i útokem, pojem strachová agrese neznáš?

Požadavek na návod "krok za krokem" je lehce stupidní, lze uvést princip, metodu, ale fakt ne krok za krokem...

Odkaz na jeden návod jsem do této diskuze již dávala, kdo měl zájem, mohl si najít.

Jít na to přes poslušnost je rovněž funkční řešení (včetně prověšeného vodítka), záleží na velikosti problému psa...

Princip řešení reaktivních psů je naučit je v klidu správné reakci na podnět(včetně přiřazení "povelu") a toto naučené chování pak přenášet do ztíženého prostředí= větší blízkost psa, více psů...
Pokud se můj pes už dostane do takového stresu, že rozjede hysterickou reakci, psa odvedu do takové vzdálenosti od druhého, až se uklidní, začne mě vnímat a je schopen spolupracovat. Snahou samozřejmě je takové situace zcela eliminovat (což samozřejmě v praxi málokdy jde).

Je něco nejasné?

3.5.2016 20:27

V této úvaze máš jednu chybičku - strach se projevuje nejen útěkem, ale i útokem, pojem strachová agrese neznáš?

Požadavek na návod "krok za krokem" je lehce stupidní, lze uvést princip, metodu, ale fakt ne krok za krokem...

Odkaz na jeden návod jsem do této diskuze již dávala, kdo měl zájem, mohl si najít.

Jít na to přes poslušnost je rovněž funkční řešení (včetně prověšeného vodítka), záleží na velikosti problému psa...

Princip řešení reaktivních psů je naučit je v klidu správné reakci na podnět(včetně přiřazení "povelu") a toto naučené chování pak přenášet do ztíženého prostředí= větší blízkost psa, více psů...
Pokud se můj pes už dostane do takového stresu, že rozjede hysterickou reakci, psa odvedu do takové vzdálenosti od druhého, až se uklidní, začne mě vnímat a je schopen spolupracovat. Snahou samozřejmě je takové situace zcela eliminovat (což samozřejmě v praxi málokdy jde).

Je něco nejasné?

Strachová agrese že pes útočí protože se bojí a já právě myslela psa který útočí ne ze strachu. je to takto jasné ? určitě.
tvoje rada je super, děkuji.

3.5.2016 20:33

"já právě myslela psa který útočí ne ze strachu. je to takto jasné ? určitě."
je to vcelku jedno, princip řešení je týž.

3.5.2016 20:44
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Za šest měsíců co mám to své třeštidlo jsem zjistil, že je přesný vzorek psa se strachovou agresí. A mohu odpovědně říci, je to hodně těžké s takovým psem pracovat. Jde to strašně pomalu a udržet ji v klidu, dá to práci. Bohužel dost lidí na vás hledí, jako že máte psa zabijáka, uštěkance a myslí si to nejhorší. Naučil jsem se to ignorovat. Práci dá v tu chvíli už jen to, abych se staral o fenu a zklidňoval ji. Rady jsou fajn, ale právě ty negativní zkušenosti, jsou k nezaplacení. Kor když má člověk psa né úplně vhodného na cvičák.

3.5.2016 21:06

Moje fena se nebojí...nemá strachovou agresi...navíc po psech začala vyjíždět až v pubertě, když už měla čtyřicet kilo (tipla bych, že to začalo když na nás zaútočil pražský krysařík, získala asi dojem, že musí chránit svého bratra- ten byl spíš bázlivka)...nebudu tady tvrdit, že jsem dělala vše správně, ale prostě jakmile vyjela na psa, tak boj...velmi únavný...aby si sedla a navázala se mnou oční kontakt...vypadala jsem spíš jak krotitelka divé zvěře než jako milující panička...navíc, když víte, že nesmíte křičet, protože to situaci ještě zhoršuje a nepoužíváte ani fyzické tresty...naštěstí jsme měli již naučený povel "nesmíš" protože se ráda nechávala strhnout štěkajícími psy za plotem (když to nečekáte, tak s vámi i třicetikilové štěně pěkně zamává)...i tak to byl běh na dlouhou trať...dnes je po povelu "nesmíš" kolem psa schopná projít, ale ideální to tedy není...žádný uvolněný pes...napětí by se dalo krájet...
Teď po šesti letech jsme si to po incidentu s jedním psem museli zopáknout...trvalo mi to téměř tři měsíce...byli jsme i na cvičáku, ale tam mi po pár nácvicích procházení mezi psy atd. řekli, že je na to moc chytrá...moc dobře ví, že je na cvičáku a dělá, co se od ní čeká (projde kordonem řvoucích a dorážejících psů bez mrknutí oka...dorazí na cvičák a žádnýho psa si ani nevšimne, ale vyleze ven a hned by sežrala prvního štěkajícího yorka)...a že nám to v běžném životě nepomůže, prostě musíme neustále trénovat a korigovat...
Vím, že stav není ideální, ale už zase fungujeme v rámci přijatelných společenských norem...no hold nemám psa, co se chce kamarádit...spíš naopak

3.5.2016 23:13
Sapp

XXX.XXX.2.42

Dobře. A co vám tedy radí na tom cvičáku? Protože oni vás konkrétně vidí - můžou posoudit situaci a vás(se psem). Trochu to rozveďte...

4.5.2016 06:59

"Teď po šesti letech jsme si to po incidentu s jedním psem museli zopáknout...trvalo mi to téměř tři měsíce...byli jsme i na cvičáku, ale tam mi po pár nácvicích procházení mezi psy atd. řekli, že je na to moc chytrá...moc dobře ví, že je na cvičáku a dělá, co se od ní čeká (projde kordonem řvoucích a dorážejících psů bez mrknutí oka...dorazí na cvičák a žádnýho psa si ani nevšimne, ale vyleze ven a hned by sežrala prvního štěkajícího yorka)...a že nám to v běžném životě nepomůže, prostě musíme neustále trénovat a korigovat..."

sardullah, tohle právě není pravda - ale - musela bys učit správné chování psa (klid) na správný podnět = druhý pes, včetně toho povelu (třeba "pes"). A funguje to stejně, jako jiné cvičení - nejdřív v klidném prostředí, kde je pes schopen maximálního soustředění a buduješ reflex, nějaký vzorec chování na podnět. A to chce čas, a právě proto ten nácvik v řízeném prostředí je velmi důležitý, ideálně by se problémový pes měl pohybovat nějakou XX dobu jenom v tom řízeném prostředí, aby se mu ten vzorec chování stal v podstatě skutečným reflexem.

4.5.2016 07:47

"Teď po šesti letech jsme si to po incidentu s jedním psem museli zopáknout...trvalo mi to téměř tři měsíce...byli jsme i na cvičáku, ale tam mi po pár nácvicích procházení mezi psy atd. řekli, že je na to moc chytrá...moc dobře ví, že je na cvičáku a dělá, co se od ní čeká (projde kordonem řvoucích a dorážejících psů bez mrknutí oka...dorazí na cvičák a žádnýho psa si ani nevšimne, ale vyleze ven a hned by sežrala prvního štěkajícího yorka)...a že nám to v běžném životě nepomůže, prostě musíme neustále trénovat a korigovat..."

sardullah, tohle právě není pravda - ale - musela bys učit správné chování psa (klid) na správný podnět = druhý pes, včetně toho povelu (třeba "pes"). A funguje to stejně, jako jiné cvičení - nejdřív v klidném prostředí, kde je pes schopen maximálního soustředění a buduješ reflex, nějaký vzorec chování na podnět. A to chce čas, a právě proto ten nácvik v řízeném prostředí je velmi důležitý, ideálně by se problémový pes měl pohybovat nějakou XX dobu jenom v tom řízeném prostředí, aby se mu ten vzorec chování stal v podstatě skutečným reflexem.

V "řízeném prostředí není problém...jak jí mám učit něco, co na cvičáku umí.(povel "nesmíš" používám jen a pouze ve smyslu- klid, když vidíš psa)...je tam uvolněná, je to prostě jako když přijdete do velmi známého prostředí a děláte nacvičené úkony...
zkoušíme ""modelové situace venku"...tak uvidíme...

4.5.2016 08:04

V "řízeném prostředí není problém...jak jí mám učit něco, co na cvičáku umí.(povel "nesmíš" používám jen a pouze ve smyslu- klid, když vidíš psa)...je tam uvolněná, je to prostě jako když přijdete do velmi známého prostředí a děláte nacvičené úkony...
zkoušíme ""modelové situace venku"...tak uvidíme...

Nejde jenom o prostou reakci, ale o to "zažití", "vrytí pod kůži", až přechod do podoby reflexu, a to chce dostatečný počet opakování onoho správného chování v dostatečné četnosti v čase. Každý neúspěch vrací o kus zpět.

4.5.2016 08:26
lavacca

XXX.XXX.6.0

koňadra napsal(a):
Tohle může platit na zvíře, které se bojí a uvítá, pokud se může "schovat" za pána, který mu poskytne ochranu. Ale co se psy agresivními, kteří se schovávat nepotřebují, ba naopak, rozběsněně se vrhají na každého psa? Takový jeden vlčák chodí kolem nás, má ho starý pán, vodí ho na ostňáči a s klackem v ruce. Přesto, když potká jiného psa, omotává vodítko kolem stromu, sloupu... všeho pevného, co je po ruce, jinak by ho neudržel. Ten pes nikdy nebyl puštěný z řemenu, pán se bojí, že uteče za zvěří, nebo dorve jiného psa, pokud ho potká. Prostě odstrašující příklad - takoví lidé by psa ani snad mít neměli. Ale co byste poradila majiteli tak zkaženého psa?

Tady vidím jako základní problém nevybití psa. Takže nejdříve psychicky unavit / cvičit s ním, schovat mu různě pamlsky, aby je hledal apod. /. A pak teprve jít ven. A začala bych tak jako se učí pes, jež tahá. - tj. Zatáhneš -) nikam se nejde.Musí se naučit, že vede pán a přes to nejede vlak. Prvně moc daleko nedojdou, ale toto je potřeba zvládnout. Pak postupně učit psa povel např. "klid" v takové vzdálenosti od jiného psa než ten můj začne vyvádět. A postupně tu vzdálenost zkracovat až bude pes schopný projít kolem jiného psa v klidu. Jo, doporučuju ho to učit spíš na kšírách, na obojku se dost psů škrtí a tu bolest si spojují právě s tím druhým psem a mají na něj dík tomu ještě větší vztek.

4.5.2016 08:30
lavacca

XXX.XXX.6.0

Taky je možnost psa při minutí jiného psa posadit a odvést pozornost na sebe diky pamlsku.

Suma sumárum, pokud bude páníček chtít tuto situaci řešit, tak po krůčcích a s trpělivostí to půjde.

4.5.2016 08:55

"Pak postupně učit psa povel např. "klid" v takové vzdálenosti od jiného psa než ten můj začne vyvádět. A postupně tu vzdálenost zkracovat až bude pes schopný projít kolem jiného psa v klidu. Jo, doporučuju ho to učit spíš na kšírách, na obojku se dost psů škrtí a tu bolest si spojují právě s tím druhým psem a mají na něj dík tomu ještě větší vztek."
jelikož to učím psa NEŽ začne vyvádět, tak se mi na ničem neškrtí.
A v případě už vyvádějícího psa - pro majitele velkého psa - mají kšíry jednu velkou nevýhodu - pes tě na nich v klidu odtáhne, na obojku je daleko lépe udržitelný a zároveň manipulovatelný.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2016 09:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lavacca napsal(a):
Taky je možnost psa při minutí jiného psa posadit a odvést pozornost na sebe diky pamlsku.

Suma sumárum, pokud bude páníček chtít tuto situaci řešit, tak po krůčcích a s trpělivostí to půjde.

Taky je možnost psa při minutí jiného psa posadit a odvést pozornost na sebe diky pamlsku
tenhle způsob je mi bližší, než povel kterým naopak ještě na jiného psa upozorníte (např. to nesmíš nebo klid). Prostě psa perfektně naučím sedni, pak ho převedu do rušivějšího prostředí, a nakonec tam postupně vložím i ty cizí psy, ale vždycky na sebe natáhnu pozornost toho svého ještě než si jiného psa všimne
Ty zákazové povely mi nepříjdou moc dobré, protože psovi říkám co nemá dělat, ale nedám mu možnost, co udělat má, kdežto to "sedni"/pochvala a odměna je naprosto jasné (samozřejmě na začátku si psa volám zavčas, a v dostatečné vzdálenosti).

4.5.2016 09:26
lavacca

XXX.XXX.69.2

"Pak postupně učit psa povel např. "klid" v takové vzdálenosti od jiného psa než ten můj začne vyvádět. A postupně tu vzdálenost zkracovat až bude pes schopný projít kolem jiného psa v klidu. Jo, doporučuju ho to učit spíš na kšírách, na obojku se dost psů škrtí a tu bolest si spojují právě s tím druhým psem a mají na něj dík tomu ještě větší vztek."
jelikož to učím psa NEŽ začne vyvádět, tak se mi na ničem neškrtí.
A v případě už vyvádějícího psa - pro majitele velkého psa - mají kšíry jednu velkou nevýhodu - pes tě na nich v klidu odtáhne, na obojku je daleko lépe udržitelný a zároveň manipulovatelný.

Tak to byla spíš poznámka pro pána, co psa škrtí na obojku. ;)

Nevím, co máte za psa Vy, ale u nás to jde od NO po KAO a všichni jsou udržitelnější na kšírách, když je potřeba než na obojku. Základem je naučit psa, že ani na kšírách se netahá a máte klid. Krásně ho totiž můžete za ty ksiry přidržet rukou, aby se nehnul. ;).

4.5.2016 09:36
lavacca

XXX.XXX.69.2

Taky je možnost psa při minutí jiného psa posadit a odvést pozornost na sebe diky pamlsku
tenhle způsob je mi bližší, než povel kterým naopak ještě na jiného psa upozorníte (např. to nesmíš nebo klid). Prostě psa perfektně naučím sedni, pak ho převedu do rušivějšího prostředí, a nakonec tam postupně vložím i ty cizí psy, ale vždycky na sebe natáhnu pozornost toho svého ještě než si jiného psa všimne
Ty zákazové povely mi nepříjdou moc dobré, protože psovi říkám co nemá dělat, ale nedám mu možnost, co udělat má, kdežto to "sedni"/pochvala a odměna je naprosto jasné (samozřejmě na začátku si psa volám zavčas, a v dostatečné vzdálenosti).

Přiznám se, že to střídám. " klid" říkám, když jdeme kolem běsnícího psa za plotem či když procházíme kolem psa, co poblafává a nechci, aby ti naši mu odpovídali štěkáním. Pokud vidím, že se pes proti nám majiteli na vodítku vzteká a tahá, tak nechávám psy sednout a jak přejde pes, následuje pochvala a jde se dál.

Základem ale pořád je to, aby se pes naučil na cizího psa nereagovat.

4.5.2016 09:39

Mám rovněž pastevce a na postroji naopak tahá, tím myslím legálně a úmyslně. A z hlediska fyziky je síla zvířete v zápřahu oproti držení blízko těžiště psa, jasná. Zkusilas někdy třeba otočit zvíře v postroji - na vodítku, ne za postroj samotný, to samozřejmě jde velice hezky a používám to...

"Základem je naučit psa, že ani na kšírách se netahá a máte klid."
Podstatou problémového zvířete je to, že se dostane do takového emočního stavu - stresu, kdy mu jen tak nějaké prosté netahání (na vodítku máme krásně zvládnuto a např. na psy za plotem funguje netahání příkladně) nepomůže. A jsme u té velikosti úsilí, kterou člověk musí vynaložit na to, aby se zvíře do takového stresu vůbec nedostávalo, byť je onen podnět přítomný (proto se také učí zvíře ono klidové chování ve spojení s oním podnětem = cizím psem ).

4.5.2016 09:42
lavacca

XXX.XXX.69.2

Jinak "klid" u nás funguje tak, že pes je schopný projít v klidu bez štěkání, tahání na vodítku, apod. kolem jiného psa. Jsem spis na pozitivní odměňování, tj. zůstane - li v klidu, následuje pamlsek s pochvalou. Vyvadí -li, netrestám ho. Ono jim velmi záhy dojde, že jsem v klidu = bude mňamka a toho vyvádění se vzdaji.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2016 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lavacca napsal(a):
Přiznám se, že to střídám. " klid" říkám, když jdeme kolem běsnícího psa za plotem či když procházíme kolem psa, co poblafává a nechci, aby ti naši mu odpovídali štěkáním. Pokud vidím, že se pes proti nám majiteli na vodítku vzteká a tahá, tak nechávám psy sednout a jak přejde pes, následuje pochvala a jde se dál.

Základem ale pořád je to, aby se pes naučil na cizího psa nereagovat.

Já ty psy odměňuju i v momentě, kdy druhý pes prochází - jen ať mají spojený, že "cizí pes/člověk/kolo = u paničky je to zajímavější", a nemají u toho tolik času čumět okolo

Neregistrovaný uživatel

4.5.2016 09:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lavacca napsal(a):
Jinak "klid" u nás funguje tak, že pes je schopný projít v klidu bez štěkání, tahání na vodítku, apod. kolem jiného psa. Jsem spis na pozitivní odměňování, tj. zůstane - li v klidu, následuje pamlsek s pochvalou. Vyvadí -li, netrestám ho. Ono jim velmi záhy dojde, že jsem v klidu = bude mňamka a toho vyvádění se vzdaji.

Na můj vkus je pro psa to "klid" nebo "nesmíš" moc abstraktní pojem, zatímco "sedni" (nebo jiný povel např. k noze) jasně psovi říká co má udělat, a dává mu tím svým způsobem jistotu, když dělá něco, co je mu důvěrně známé. Navíc je to dobře použitelné na prudiče (jasná poslušnost), i na psa co to dělá ze strachu (náhradní chování x jistota, takže nepřechází do stresu).
Tím nechci říct, že nemůže fungovat i něco jiného - vždycky je to na tom, jak to člověk psovi podá. Sebelepší návod je při blbém provedení k ničemu, a člověk co to umí může mít třeba klaunovský nos, a místo povelu říkat třeba pr.el, a pes mu bude fungovat skvěle

4.5.2016 12:33

Nejde jenom o prostou reakci, ale o to "zažití", "vrytí pod kůži", až přechod do podoby reflexu, a to chce dostatečný počet opakování onoho správného chování v dostatečné četnosti v čase. Každý neúspěch vrací o kus zpět.

No abych pravdu řekla na takovýhle dlouhý crcání nemám tu správnou trpělivost, neříkám, že pes musí vše umět hned, ale...vím moc dobře, co jsem nasekala chyb ve výchově dvou stejně starých štěňat...dnes už bych postupovala zase jinak...no to už je jedno...
Prostě klid-neklid tady mi stačí, že kolem psa projde...že mě nevláčí na vodítku...že si NEDOVOLÍ s vodítkem ani škubnout...situace, kdy se musíme minout s nějakým psem je tak 2-3x měsíčně...není to pro mě priorita, abych se dalších třeba X- měsíců mořila s povelem, který využiju tak málo...ono cizí člověk ani nepozná, že je tam nějaké napětí...fena vypadá naprosto klidně...to jen já to z ní cítím, že to není úplně ono...
No prostě i po 25. letech se psy se mám stále co učit...takže s dalším psem to bude zas lepší...

4.5.2016 20:06
lavacca

XXX.XXX.164.49

Já ty psy odměňuju i v momentě, kdy druhý pes prochází - jen ať mají spojený, že "cizí pes/člověk/kolo = u paničky je to zajímavější", a nemají u toho tolik času čumět okolo

Ano, běžně při průchodu jsme dávala či ještě dám pamlsek a když projde, tak poplácání po hrudníku (to oni rádi), že jsou šikovný. :).

4.5.2016 20:10
lavacca

XXX.XXX.164.49

Na můj vkus je pro psa to "klid" nebo "nesmíš" moc abstraktní pojem, zatímco "sedni" (nebo jiný povel např. k noze) jasně psovi říká co má udělat, a dává mu tím svým způsobem jistotu, když dělá něco, co je mu důvěrně známé. Navíc je to dobře použitelné na prudiče (jasná poslušnost), i na psa co to dělá ze strachu (náhradní chování x jistota, takže nepřechází do stresu).
Tím nechci říct, že nemůže fungovat i něco jiného - vždycky je to na tom, jak to člověk psovi podá. Sebelepší návod je při blbém provedení k ničemu, a člověk co to umí může mít třeba klaunovský nos, a místo povelu říkat třeba pr.el, a pes mu bude fungovat skvěle

Tak ono záleží, jak to člověk naučí. ;) Naši ten "klid" umí i při čekání na jídlo, apod. kdy nechci, aby nějak otravovali skákáním, apod. ale aby stáli a v klidu počkali než to dostanou. To samé "klid" říkám, když se radují u dveří, že se jde ven, aby mě nechali v klidu odemknout branku, apod. Takže pak nebyl s "klid" větší problém ani u průchodu cizího psa, protože "klid" pro ně znamená stát na místě bez nějakýho vyvádění.

Ale samozřejmě lze použít i to sedni, taky to občas aplikuju, záleží na situaci. :) Ono ať tak či tak, pořád to chce psa naučit určitý povel tak, aby průchod kolem jiného psa byl v klidu a ne nějaké vyvádění, štěkání, tahání na vodítku, apod. :).

alenkapisalka

14.5.2016 13:36
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

No nám se toto moc nevyplatilo, takhle jsem si trošku pokazilo důvěru svého miláčka, měla jsem ho učeného že pokud prochází pes který se nechce kamarádit, nebo má jiný problém, posadila jsem ho a kontaktovala na pamlsek, dvakrát se mi stalo, že páníček psa neudržel a on mě napadl mého. Nikdy z toho nebyla krev, ale už mi nevěří a když ho posadím nervózně se ohlíží.
Takže teď spíš učíme na rychlé projití v klidu dále od psa.

Neregistrovaný uživatel

14.5.2016 13:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

To, že někomu zdrhne pes, a napadne toho Vašeho se může stát, i když budete rychle procházet - to byla prostě smůla, že máte v okolí dementy

14.5.2016 20:52
Danczéz

XXX.XXX.53.1

alenkapisalka napsal(a):
No nám se toto moc nevyplatilo, takhle jsem si trošku pokazilo důvěru svého miláčka, měla jsem ho učeného že pokud prochází pes který se nechce kamarádit, nebo má jiný problém, posadila jsem ho a kontaktovala na pamlsek, dvakrát se mi stalo, že páníček psa neudržel a on mě napadl mého. Nikdy z toho nebyla krev, ale už mi nevěří a když ho posadím nervózně se ohlíží.

To znám. Ta moje je super, že se fakt snaží koukat na mě když cizího psa míjíme, ale je mi jí strašně líto, protože přesně vidím, jak má strach, že k ní ten pes zase přiběhne ve chvíli, kdy se ona soustředí na mě :( A to naštěstí nikdo nešlo o napadení, ale buď že jí ten pes vyleká, protože nás na flexině oběhne a začne jí prudit anebo jeden chtěl štípat do zadních nohou. A já jsem na sebe pak naštvaná, že ona splní, to co chci já, ale já jí neochráním aby prošla v klidu. Už se nestydím ani přebíhat z jednoho chodníku na druhý, je to tak někdy jednodušší smajlík

15.5.2016 06:06
scylla

XXX.XXX.150.32

alenkapisalka napsal(a):

To bývá důsledek toho, že člověk odvádí pozornost psa na něco jiného a nesleduje okolí. Raději se učte svého psa včas s dobře ochránit a nemusíte ho učit sedání a čumění na sebe.

alenkapisalka

15.5.2016 08:51
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

scylla napsal(a):
To bývá důsledek toho, že člověk odvádí pozornost psa na něco jiného a nesleduje okolí. Raději se učte svého psa včas s dobře ochránit a nemusíte ho učit sedání a čumění na sebe.

No jo máte pravdu, pořád zapomínám na to že nejsme v civilizované společnosti, kdy se každý snaží chovat co nejlépe. Pravděpodobně je lepší hned slovně napadnout nejdříve pána pak psa a kdyby to nepomohlo můžu je jít napadnout i fyzicky.
Zatím jsem svého psa vždy ubránila. A nevidím důvod k používání hrubých slov. A vy neznáte důvod proč učím psa kontaktu na mne, tak se prosím zdržte hrubých připomínek.

alenkapisalka

15.5.2016 09:05
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

Danczéz napsal(a):
To znám. Ta moje je super, že se fakt snaží koukat na mě když cizího psa míjíme, ale je mi jí strašně líto, protože přesně vidím, jak má strach, že k ní ten pes zase přiběhne ve chvíli, kdy se ona soustředí na mě :( A to naštěstí nikdo nešlo o napadení, ale buď že jí ten pes vyleká, protože nás na flexině oběhne a začne jí prudit anebo jeden chtěl štípat do zadních nohou. A já jsem na sebe pak naštvaná, že ona splní, to co chci já, ale já jí neochráním aby prošla v klidu. Už se nestydím ani přebíhat z jednoho chodníku na druhý, je to tak někdy jednodušší smajlík

Přesně tak, bohužel je to častý jev. My už to teď taky řešíme jinak. Zrovna nedávno se mi stalo, potkali jsme ho dvakrát a doufám, že ho už nepotkáme. Jde proti nám kluk asi cca 14-15 let, na flexině něco jako čivavu, která vypadala že nás chce sežrat oba za živa, kdyby to byl pitbul nebo třeba rotwik tak normálně beru psa a lezeme na strom. Pes se svíjel na kšírách jak pominutej, no a kluk nic, šňůra dlouhá cca 3 metry, tak jsem vyhodnotila situaci, popošli jsme kus do strany, jako že je necháme projít, milouš v poho, on tyhle mrňavý histeriky neřeší, no oni prošli a představte si, že ho ten kluk pustil zezadu na mýho, Bard se otočil udělal haf a kluk nadskočil, necméně se psem to neudělalo vůbec nic, tak jsem mu řekla ať si toho vořecha veme k sobě, protože až já popustím vodítko bude se divit. No a ten kluk mi odpověděl, že on za to nemůže že ten jeho pes zlobí. Ťeď si jako klepu na čelo.
No a podruhý jdeme domu a potkali jsme se na cestě kde není kam uhnout. Posadím psa zavelím klid a čekáme, no a co se nestane kluk normálně tu lítou bestii pustí opět až k nám, tentokrát ze předu, no to už mě teda naštval, tak jsem mu řekla ať si ho vezme nakrátko a nepouští ho, a nic tak jsem mu to řekla důraznějš a on na to že neposlouchá, tak jsem mu polopatě řekla ať navine flexinu a řekne psovi fuj, ( no a to to co bude následovat jsem řekla trošku jako za trest pro něj, samozřejmě jsem to nemyslela vážně), protože až já pustím psovi vodítko bude mít z toho svého dva. Kluk se poťouhle usmál vzal psa a šli. No mě to přišlo jako kdyby se chtěl toho psa zbavit a hledal způsob, jinak musel být asi rozumově trošku jinde.Podotýkám že mám 40 kg hovíka.

alenkapisalka

15.5.2016 09:07
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81

alenkapisalka napsal(a):
Přesně tak, bohužel je to častý jev. My už to teď taky řešíme jinak. Zrovna nedávno se mi stalo, potkali jsme ho dvakrát a doufám, že ho už nepotkáme. Jde proti nám kluk asi cca 14-15 let, na flexině něco jako čivavu, která vypadala že nás chce sežrat oba za živa, kdyby to byl pitbul nebo třeba rotwik tak normálně beru psa a lezeme na strom. Pes se svíjel na kšírách jak pominutej, no a kluk nic, šňůra dlouhá cca 3 metry, tak jsem vyhodnotila situaci, popošli jsme kus do strany, jako že je necháme projít, milouš v poho, on tyhle mrňavý histeriky neřeší, no oni prošli a představte si, že ho ten kluk pustil zezadu na mýho, Bard se otočil udělal haf a kluk nadskočil, necméně se psem to neudělalo vůbec nic, tak jsem mu řekla ať si toho vořecha veme k sobě, protože až já popustím vodítko bude se divit. No a ten kluk mi odpověděl, že on za to nemůže že ten jeho pes zlobí. Ťeď si jako klepu na čelo.
No a podruhý jdeme domu a potkali jsme se na cestě kde není kam uhnout. Posadím psa zavelím klid a čekáme, no a co se nestane kluk normálně tu lítou bestii pustí opět až k nám, tentokrát ze předu, no to už mě teda naštval, tak jsem mu řekla ať si ho vezme nakrátko a nepouští ho, a nic tak jsem mu to řekla důraznějš a on na to že neposlouchá, tak jsem mu polopatě řekla ať navine flexinu a řekne psovi fuj, ( no a to to co bude následovat jsem řekla trošku jako za trest pro něj, samozřejmě jsem to nemyslela vážně), protože až já pustím psovi vodítko bude mít z toho svého dva. Kluk se poťouhle usmál vzal psa a šli. No mě to přišlo jako kdyby se chtěl toho psa zbavit a hledal způsob, jinak musel být asi rozumově trošku jinde.Podotýkám že mám 40 kg hovíka.

To je můj milouš.

15.5.2016 09:49

alenkapisalka napsal(a):
To je můj milouš.

...moc hezkej.

Přidejte reakci

Přidat smajlík