Mame mesicni kurata a vsimla jsem si, ze nase 5ti leta xNO ma tendenci je past - kdyz jsou ve vybehu, tak je obiha a odhani od plotu do stredu, kdyz se nejake dostane ven, bud ho nazene k ostatnim, nebo az se mi zda, ze by ho chtela zalehnout (zatim jsem obezretna, aby nahodou nejake nezakousla), rano i vecer, kdyz je vynasim do vybehu a zpet, tak uz ceka, chodi se mnou a hlida, kdyz mi parkrat nejake kure v
vyskocilo, poslechne na "nesmis", ze na nej nesmi a da se odvolat, ale sleduje ho, aby neuteklo, nez pro nej dojdu...
Pokud se pletu, tak me opravte, zatim vynasime kurata necele 2 tydny, tak je to nove a teprve se s jejim novym chovanim i moznosti paseni seznamuji.
A ted ma otazka:
Myslite, ze by se dala v tomto veku jeste na nejake "paseni" naucit? Prijde mi, ze ji to bavi a jeji zivot dostal dalsi rozmer... Casem uvazujeme i o dalsi drubezi a kozach, tak by se to mohlo hodit...
Vsem budu moc vdecna za postrehy a nazory!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
katus.k
napsal(a):
Mame mesicni kurata a vsimla jsem si, ze nase 5ti leta xNO ma tendenci je past - kdyz jsou ve vybehu, tak je obiha a odhani od plotu do stredu, kdyz se nejake dostane ven, bud ho nazene k ostatnim, nebo az se mi zda, ze by ho chtela zalehnout (zatim jsem obezretna, aby nahodou nejake nezakousla), rano i vecer, kdyz je vynasim do vybehu a zpet, tak uz ceka, chodi se mnou a hlida, kdyz mi parkrat nejake kure v
vyskocilo, poslechne na "nesmis", ze na nej nesmi a da se odvolat, ale sleduje ho, aby neuteklo, nez pro nej dojdu...
Pokud se pletu, tak me opravte, zatim vynasime kurata necele 2 tydny, tak je to nove a teprve se s jejim novym chovanim i moznosti paseni seznamuji.
A ted ma otazka:
Myslite, ze by se dala v tomto veku jeste na nejake "paseni" naucit? Prijde mi, ze ji to bavi a jeji zivot dostal dalsi rozmer... Casem uvazujeme i o dalsi drubezi a kozach, tak by se to mohlo hodit...
Že má vlohy pro pasení klidně možné je - je to potomek ovčáků. Pasení jako takové naučit nejde - to musí mít pes v sobě, a jen cvičením jeho vlohy usměrníte.
Jako zkušený cvičitel by to uměle dokázal naučit na povel obíhat, měnit směr apod. i psa, co to vlohy nemá, ale to není pasení - to je ovládání stáda psem, je to vydřený, a hlavní práce je stejně na člověkovi (pes s vlohama si sám stádo umí udržet, ví jak s ním manipulovat, ví kdy a kam štípnout neposlušnou ovci, a má v sobě jakousi "zodpovědnost" za něj).
katus.k
napsal(a):
A ted ma otazka:
Pes se učí celý život, pokud má vlohy a bavilo by jí to, naučí se - větší oříšek by to byl pro vás . To že má pes nějakou povinnost je přesně to co potřebuje, zvlášť pokud je to povinnost, která odpovídá jeho vlohám. Šla bych do toho. Naše stará útulkajda se na svý starý kolínka tak v cca 12 letech začla učit stopařině a je z toho naprosto unešená. Když vezmu stopovačku do ruky, nic jí nezastaví. Užijete si zase zcela jinou podobu spolupráce, budete se učit spolu.