Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2016 22:10
Terkys

XXX.XXX.198.106

Dobrý den, potřebovala bych poradit.10-ti letá fenka má už hodně zubního plaku na stoličkách a já nevím, čím bych ho mohla odstranit. Pod narkózu se mi jí už dávat nechce, má na to věk a nechci nic riskovat. Ve starších příspěvcích jsem se dočetla o seškrabu lžičkou... Nepoškodím jím tím nějak zuby?
Jinak asi kartáček se zubní pastou je na tohle už zřejmě pozdě, že? Nebo si myslíte, že to nějak pomůže? Moc děkuji za rady

19.5.2016 22:25
Anet9B

XXX.XXX.84.39

Zkusila bych přidávat do krmení kelpu, ale nevím jestli to pomůže i u takhle starší fenky. Záleží na tom, v jakém stavu ty zuby má. Ale zkusila bych to

20.5.2016 17:40
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Předpokládám že mluvíte o zubním kameni, nikoliv plaku. Kámen lze opravdu bez větších potíží seškrábnout čímkoliv kovovým ostřejším. vyžaduje to jen trochu cviku a spolupracujícího klidného psa. Můžete použít buď malou ostrou lžičku nebo nástroj z manikůry na úpravu nehtové kůžičky, eventuelně přímo ve zdravotnických potřebách koupenou škrabku na zubní kámen. Sklovina je nejtvrdší materiál v živém organismu, kovovým předmětem zdravou sklovinu poškrábat nemůžete. maximálně škrábnete dáseň, ale ta se zahojí.

20.5.2016 19:25
tapina

XXX.XXX.211.229

Dasvo napsal(a):
Předpokládám že mluvíte o zubním kameni, nikoliv plaku. Kámen lze opravdu bez větších potíží seškrábnout čímkoliv kovovým ostřejším. vyžaduje to jen trochu cviku a spolupracujícího klidného psa. Můžete použít buď malou ostrou lžičku nebo nástroj z manikůry na úpravu nehtové kůžičky, eventuelně přímo ve zdravotnických potřebách koupenou škrabku na zubní kámen. Sklovina je nejtvrdší materiál v živém organismu, kovovým předmětem zdravou sklovinu poškrábat nemůžete. maximálně škrábnete dáseň, ale ta se zahojí.

Jen tak na okraj. Sklovina je sice nejtvrdší, ale tvrdost není totéž co odolnost. Navíc zdravá sklovina - kde je kameň a plak, nemusí být. Pokud je pokročilý paro. problém, kameň není jen na sklovině, ale aj na kořeni, kde povrchem už není sklovina, anébrž zubní cement a ten tvrdostí neoplývá.

Váš předpoklad je zcestný, za určitých podmínek silně zcestný. Nezlobte se, jen pro upřesnění.

20.5.2016 21:08
Terkys

XXX.XXX.198.106

tapina napsal(a):
Jen tak na okraj. Sklovina je sice nejtvrdší, ale tvrdost není totéž co odolnost. Navíc zdravá sklovina - kde je kameň a plak, nemusí být. Pokud je pokročilý paro. problém, kameň není jen na sklovině, ale aj na kořeni, kde povrchem už není sklovina, anébrž zubní cement a ten tvrdostí neoplývá.

Váš předpoklad je zcestný, za určitých podmínek silně zcestný. Nezlobte se, jen pro upřesnění.

Takže není dobrý nápad použít lžičku? Nebo co byste poradil/a? :) Kámen není v až tak šíleném stavu, ale je potřeba s tím něco udělat zavčas.

20.5.2016 21:12
tapina

XXX.XXX.211.229

Terkys napsal(a):
Takže není dobrý nápad použít lžičku? Nebo co byste poradil/a? :) Kámen není v až tak šíleném stavu, ale je potřeba s tím něco udělat zavčas.

Proč nechcete jít k vetovi? Podle mě, jestli to neumíte, třeba by to aspoň posoudil, zhodnotil, jestli by třeba nemělo smyst to oddělat v sedaci (ne v úplné narkóze) apod. - a/nebo případně by Vám ukázal jak na to.

21.5.2016 10:17
Ebi

XXX.XXX.104.1

Terkys napsal(a):

Já jdu vždy k vetovi, psům zubní kámen šikovně zeškrábne a je to otázka čtvrt hodiny a pár korun. Rozhodně bych to takto řešila zvláště když jste to nikdy nedělala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík