miky265

XXX.XXX.176.5
Ahoj, už dlhšiu dobu doma uvažuje o kúpe psa keďže doma nás je čím ďalej tým menej. Bývam v byte a je mi 22 rokou, psa hľadám ako priateľa a spoločníka na turistiku takže nepotrebujem žiadne strážne plemeno. Raz za týždeň idem na rodinnú chatu alebo niekam na turistiku do prírody na kopce.
V byte o rok budeme už len dvaja takže by sa mi hodil aj pes čo vydrží aj 8 hod sám doma, pracujem na 3 zmeny takže takto by to mal len raz za 3 týždne no keďže pes sa dožije aj 15 rokou tak do budúcna to povedať neviem.
psa nemusím ani ako úplne krátkosrstého ale zas ani nič extra dlhosrsté no keď už bude doma tak ho budem máť rád nech je aký koľvek .
Pôvodne som chcel malamúta no keď som si zistil pár veci tak som si to radšej s tým malým medveďom rozmyslel, ako další bola jeho menšia varianta husky no stále to nieje nič do bytu.
Nakoniec som dostal poradené ČsV, no tu podla toho čo som našiel sa veľa názory líšia či je to pes v hodný alebo nie do bytu ( hovorím o názoroch chovateľských staníc kde som sa informoval ) niekde vravia že to je pes len na von inde zas že mu je jedno kde je hlavne aby bol často s páničkom. No všade sa zhodli že potrebuje veľa pohybu kde pokiaľ ho nemá začne doma robiť bordel. Taktiež čoho sa u toho psa bojím najviac sú asi prvé dva roky kde ho treba vycvičiť.
Ono síce ČsV by som chcel najviac no neviem či nebude nad moje sily preto som zatiaľ pozeral aj napr chodského psa ( aspoň myslím že sa tak volá ) alebo tiež ešte nedávno som našiel belgického ovčiaka no o nom toho moc neviem.
Takže ak by sa našiel niekto kto by vedel poradiť alebo má skúsenosti budem rád, tiež by som bol rád aj za každé info čo mať takého psa obnáša a čo všetko bude treba ( psa škôlka výcviky a pod. )
Predom v ďaka za rady :).
Ahoj, do bytu se hodi klidne i cevecko, ale zalezi jake mu das vyziti atd... Osobne bych, ale cevecko radila k vetsim psum ne ke strednim... Ze strednich bych doporucila stredniho knirace. z toho co popisujes i myslim, ze by mu to mohlo sednout a tobe on
Sama stredacku mam a co ocenuju je to, ze kdyz jdu ven uslape levou zadni padesat km, ale kdyz chci lezet na posteli a cist tak bude spokojene lezet se mnou... Malamuta nedoporucuju, obecne severskym psum je opravdu lepe venku a hlavne si myslim, ze opravdu potrebuji vyrazne vicbpohybu atd...
Belgicky ovcak je vice typu, trosku vic se od sebe lisi, nejznamejsiho malinoise nedoporucuju pokud se nechces na plno venovat nejakemu psimu sportu... i kdyz nejaka ta prace se sikne kazdemu psovi a to je zas vyhoda kniracu, ze radi makaj, ale nezblazni se kdyz treba ctrnact dni nedelame nic
vlastak
napsal(a):
Ahoj, podle Tvého popisu bych Ti radila toho chodského psa nebo kolii (ať už krátkosrstou nebo dlouhosrstou). Čévéčko bych začátečníkovi nedoporučovala. Ale ani ten knírač by také nemusel být špatná volba.
Choďák i kolie se kohoutkovou výškou řadí spíše mezi velká plemena. Chci jen upozornit na pudla - 4 velikostní rázy a několik barevných, vybere si každý, učenlivý, chytrý pejsek, který rád spolupracuje, celkem nenáročný společník. Bohužel se na ně v poslední době dost zapomíná...
miky265

XXX.XXX.176.5
Tak ako výškovo my veľký pes nevadí no zas nechcem niečo ako má u nás v rodine neviem presne rasu niečo veľké chlpaté a váži to 65kg :D
o tých severských psoch som sa už dočítal že to nieje pes do bytu. ČsV bola vždy taká moja srdcovka takže možno preto ma to k nemu tak ťahá. Každopádne psa budem keď tak brať najskôr o rok keďže viem že pes nieje chvíľková záležitosť.
miky265

XXX.XXX.176.5
U toho chodského psa sa zas bojím tých chlpov, aspoň ten ktorého som vydeľ naživo bol strašne dlhosrtstý.
miky265

XXX.XXX.176.5
Zatiaľ u chodského psa tá dlhšia srsť asi jedine mínus pre mňa, no zas nieje až tak dlhá a za jeho povahu by sa to dola odpustiť :)
keď budem mať čas skúsim si o ňom niečo viac zistiť po prípade kontaktovať nejakú tú chovnú stanicu pre bližšie info.
PS: stále ešte zvažujem aj možnosť zobrať psa s útulku, no zas neviem čo od takého psa čakať. Neviem akého mal predchádzajúceho majiteľa a ako sa k nemu choval po prípade jaksa bude chovať ten pes.
miky265

XXX.XXX.176.5
Teraz ma ešte tak v rýchlosti napadlo Fenka alebo pes ? je tam nejaký rozdiel v správaní alebo vo veľkosti a pod u toho to plemena alebo aj u ostatných ? hlavne ma zaujíma to správanie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

miky265
napsal(a):
Teraz ma ešte tak v rýchlosti napadlo Fenka alebo pes ? je tam nejaký rozdiel v správaní alebo vo veľkosti a pod u toho to plemena alebo aj u ostatných ? hlavne ma zaujíma to správanie.
Z mých zkušeností mi fenky připadaj víc "vychytralý"...ale každý má svoje pro a proti...feňule, pokud není vykastrovaná, tak se samozřejmě v období hárání musí víc hlídat, pes-samec u nás vždy vyrostl v takovýho "mamánka"...paniččin ocásek...feňule obecně větší šmajchlířky a vím, že se mnou nebude mnoho lidí souhlasit, taky je to zkušenost jen s pár psy a fenami...mě víc vyhovuje ta "ženská" inteligence u fen...takže další pes už asi jedině fena...pokud bych chtěla "závisláka" na paničce, tak bych pak volila psa-samce.
napsal(a):
Z mých zkušeností mi fenky připadaj víc "vychytralý"...ale každý má svoje pro a proti...feňule, pokud není vykastrovaná, tak se samozřejmě v období hárání musí víc hlídat, pes-samec u nás vždy vyrostl v takovýho "mamánka"...paniččin ocásek...feňule obecně větší šmajchlířky a vím, že se mnou nebude mnoho lidí souhlasit, taky je to zkušenost jen s pár psy a fenami...mě víc vyhovuje ta "ženská" inteligence u fen...takže další pes už asi jedině fena...pokud bych chtěla "závisláka" na paničce, tak bych pak volila psa-samce.
Závislost fena vs pán je taky hustá. Mám to doma.

Aliens_II
napsal(a):
Závislost fena vs pán je taky hustá. Mám to doma.
U nás to není závislost, naše fena s mejma chlapama manipuluje úplně neuvěřitelným způsobem, synátor říká, že i když ví, že je to z její strany vychytralost tak není schopný jí odolat...pak se tomu s fenou společně směju...není nad to mít další chytrou holku do týmu... ...
miky265
napsal(a):
No rika se, ze fena se hlida 2x do roka kdyz hara a pes v podstate porad, protoze kolem hara kazdou chvili nekdo Ja mam 1, prvniho psa, a 2 fenky. Kdyz to srovnam, tak uz jedine fenky. Hlidaji si me, jsou pritulnejsi, mazlivejsi, komunikativnejsi, a hlavne chapavejsi- lepe pochopi, co se po nich chce

Aliens_II
napsal(a):
Manipulaci si zásadně nemohu dovolit přiznat. To je přece jasné.
No samozřejmě...

Lexaurin
napsal(a):
No rika se, ze fena se hlida 2x do roka kdyz hara a pes v podstate porad, protoze kolem hara kazdou chvili nekdo Ja mam 1, prvniho psa, a 2 fenky. Kdyz to srovnam, tak uz jedine fenky. Hlidaji si me, jsou pritulnejsi, mazlivejsi, komunikativnejsi, a hlavne chapavejsi- lepe pochopi, co se po nich chce
No pod to se klidně podepíšu...nebudu mluvit o poslušnosti...pes je u mě poslušnější, protože není schopen nic konstruktivního vymyslet, tak se po povelu zamyslí a jelikož nevymyslí, jak se tomu vyhnout, tak nakonec poslechne...pozorovatel by řekl, že je tudíž inteligentnější než fena, ale co se týká takové té přirozené komunikace, tak na fenu tedy rozhodně nemá...proto si myslím, že má i fena navrch...a že psovi tudíž vyhovuje být "podpantoflák", protože nemusí tolik přemýšlet...fena prostě zavelí a on poslechne...šťastný to pes, který žije pod diktátem inteligentní fenky...
a hlavne chapavejsi- lepe pochopi, co se po nich chce
lépe bych to neřekla
Lexaurin
napsal(a):
Máme druhého psa, a myslím že je to o vzájemném vztahu a co popisujete u fenek, nám dávají i psí kluci. Asi to bude stejné. Manželka měla fenečku a nevidí žádný rozdíl. Ale je to věc názoru.
napsal(a):
No pod to se klidně podepíšu...nebudu mluvit o poslušnosti...pes je u mě poslušnější, protože není schopen nic konstruktivního vymyslet, tak se po povelu zamyslí a jelikož nevymyslí, jak se tomu vyhnout, tak nakonec poslechne...pozorovatel by řekl, že je tudíž inteligentnější než fena, ale co se týká takové té přirozené komunikace, tak na fenu tedy rozhodně nemá...proto si myslím, že má i fena navrch...a že psovi tudíž vyhovuje být "podpantoflák", protože nemusí tolik přemýšlet...fena prostě zavelí a on poslechne...šťastný to pes, který žije pod diktátem inteligentní fenky...
a hlavne chapavejsi- lepe pochopi, co se po nich chce
lépe bych to neřekla
Asi záleží na plemeni psa. Pořiďte si Foxe a možná se budete divit co vše bude vymýšlet aby vás přečůral aby nemusel poslechnout.
Arni
napsal(a):
Máme druhého psa, a myslím že je to o vzájemném vztahu a co popisujete u fenek, nám dávají i psí kluci. Asi to bude stejné. Manželka měla fenečku a nevidí žádný rozdíl. Ale je to věc názoru.
Vite, ja se celou dobu snazim naucit psa to, co umi fenky, a nic .A to ne ze by nespolupracoval, ale je to jako Padesatkrat a stale poprve Ale treba je to jako u lidi, zatimco zeny oplyvaji vybavou porozumet nemluvnatum, aby se o ne mohly dobre postarat, muzi maji zase jine kvality, ale empatie do nich patri v malem procentu
MPritom byl dlouho jedinacek, takze jsme do jeho 3let vztah budovali bez vedlejsich rusivych elementu.
Arni
napsal(a):
Asi záleží na plemeni psa. Pořiďte si Foxe a možná se budete divit co vše bude vymýšlet aby vás přečůral aby nemusel poslechnout.
Já pořád budu doporučovat chrtí plémě.
To je husto psí plemeno.
Ten kdo nervy má na krajíčku a vyskakuje na první dobrou, no toho chrt pošle do věčných lovišť.
Lexaurin
napsal(a):
Vite, ja se celou dobu snazim naucit psa to, co umi fenky, a nic .A to ne ze by nespolupracoval, ale je to jako Padesatkrat a stale poprve Ale treba je to jako u lidi, zatimco zeny oplyvaji vybavou porozumet nemluvnatum, aby se o ne mohly dobre postarat, muzi maji zase jine kvality, ale empatie do nich patri v malem procentu
MPritom byl dlouho jedinacek, takze jsme do jeho 3let vztah budovali bez vedlejsich rusivych elementu.
Tak já nejsem zaujatý jestli pes nebo fenečka, jen sem chtěl napsat že psi jsou taky mazlíci a citlivý.

Arni
napsal(a):
No musím říct, že když jsem měla psa jen jednoho, tak jsem si vždycky myslela, jak je geniální, ať už to byla fena nebo pes...rozdíly v povaze jsem připisovala rozdílu mezi plemeny...teď teprve, když mám psa a fenu součastně, tak si uvědomuju ten propastný rozdíl a zpětně si člověk uvědomí, jak rozdílné bylo chování mezi psími kluky a holkami...

Aliens_II
napsal(a):
To je husto psí plemeno.
Ten kdo nervy má na krajíčku a vyskakuje na první dobrou, no toho chrt pošle do věčných lovišť.
Nebo rovnou do p.dele...
Lexaurin
napsal(a):
Já jsem velice empatický. Se jako musím pochlubit.
Tak pozor.

Aliens_II
napsal(a):
To je husto psí plemeno.
Myslela jsem si, že můj afgání kluk je nejgeniálnější pes na světě (prosím nezaměňovat se slepou poslušností), ale dnes si myslím, že kdybych současně s ním měla i afgání holku, tak bych zjistila, že je to vlastně trouba ...nic proti psím klukům, jak říkám i oni mají své jasné výhody...

Aliens_II
napsal(a):
Já jsem velice empatický. Se jako musím pochlubit.
Tak pozor.
No jasně...Alína už se postará, abyste byl empatik...
Podle mého mnohaletého empirického pozorování jsou majitelé ve směru pohlaví svých psích společníků velice vyhranění - buď celoživotně preferují feny nebo psy (nepočítám chovatele, kteří z praktických důvodů mají od obojího něco). A každý Vám na počkání vyjmenuje sto důvodů proč je fena lepší než pes nebo naopak .
Ve skutečnosti je to naprosto jedno - jak pes tak fena mají své výhody i nevýhody a rozhodně nelze říct, že jeden je lepší než druhý. Člověk časem zjistí sám, kam ho to více táhne .

balisek
napsal(a):
Podle mého mnohaletého empirického pozorování jsou majitelé ve směru pohlaví svých psích společníků velice vyhranění - buď celoživotně preferují feny nebo psy (nepočítám chovatele, kteří z praktických důvodů mají od obojího něco). A každý Vám na počkání vyjmenuje sto důvodů proč je fena lepší než pes nebo naopak .
Ve skutečnosti je to naprosto jedno - jak pes tak fena mají své výhody i nevýhody a rozhodně nelze říct, že jeden je lepší než druhý. Člověk časem zjistí sám, kam ho to více táhne .
Já když to shrnu...mít psa-kluka je pro mě pohodlnější, feny mi víc vyhovují povahově...zatím jsem měla poměr psů a fen tak napůl...manžel například víc preferuje psy-samce...ani ne tak kvůli povaze...víc se mu líbí...jsou celkově mohutnější než fenečky...
A souhlas, je to spíš o osobní zkušenosti...člověk k tomu musí dojít sám, prostě to prubnout...

Mám ještě jeden postřeh : Psi i když se poperou, jsou schopni vedle sebe dál existovat. Takové jeden den se poškorpí, vrčení, chlupy lítaj - druhý den jsou schopni spolu vycházkovat. Feny do sebe jednou vletí a je to nenávist na celý život.
napsal(a):
Mám ještě jeden postřeh : Psi i když se poperou, jsou schopni vedle sebe dál existovat. Takové jeden den se poškorpí, vrčení, chlupy lítaj - druhý den jsou schopni spolu vycházkovat. Feny do sebe jednou vletí a je to nenávist na celý život.
Jestli to neokoukali od lidi Ale zajímavý poznatek
Lexaurin
napsal(a):
... a taky lépe pochopí jak na vás. Vždy jsem měla psy, teď prvně mám fenu a je to sakra rozdíl.

Arni
napsal(a):
Jestli to neokoukali od lidi Ale zajímavý poznatek
No v nějakých případech svatá pravda

Zrzavci
napsal(a):
... a taky lépe pochopí jak na vás. Vždy jsem měla psy, teď prvně mám fenu a je to sakra rozdíl.
Zase na druhou stranu, pes na mě furt kouká jak na svatej obrázek, cokoliv mu vyprávím tak mě hltá očima jen promluvit "máš naprostou pravdu, si prostě genius...a já tě miluju... "
Takže dámy, kdo chcete celoživotního obdivovatele...tak hurá do psího kluka...

napsal(a):
Zase na druhou stranu, pes na mě furt kouká jak na svatej obrázek, cokoliv mu vyprávím tak mě hltá očima jen promluvit "máš naprostou pravdu, si prostě genius...a já tě miluju... "
Taky jsem měla takového psa - zlatíčko. Za to teď mám držkatou fenu, všechno ví líp. Ale když od nás někdo odchází a odjíždí, pro jistotu se schová za mě, aby někoho nenapadlo, že má jet taky.

napsal(a):
To stačí si pořídit i fenu NO

napsal(a):
To stačí si pořídit i fenu NO
No jak kterou...moje feňule NO byla fakt zlatíčko, inteligentní, šikovná, mazlivá psí holka, ale že by na nás koukala jak na svatej obrázek to rozhodně ne...přestože poslouchala na první dobrou, milovala svou rodinu...tak jsme si spíš všichni připadali jako její ovečky... a ona, strážkyně svého lidského stáda, dohlížela na to, aby všechno šlapalo jak má

senda
napsal(a):
Vrátím se k výběru plemene - co boxer ?
Znám pouze tři lidi, co maj nebo měli boxery...všichni mi vždycky svorně tvrdili, že je to nej rodinnej pes...a inteligentní...ale nikdy jsem žádnýho neměla a ani to není můj šálek kávy, tak z vlastní zkušenosti nevím...

napsal(a):
No jak kterou...moje feňule NO byla fakt zlatíčko, inteligentní, šikovná, mazlivá psí holka, ale že by na nás koukala jak na svatej obrázek to rozhodně ne...přestože poslouchala na první dobrou, milovala svou rodinu...tak jsme si spíš všichni připadali jako její ovečky... a ona, strážkyně svého lidského stáda, dohlížela na to, aby všechno šlapalo jak má
Vážně? A byla z pracovní linie?

napsal(a):
Vážně? A byla z pracovní linie?
Jo máma i táta zkoušky z výkonu...po psech z pracovní linie...táta chovný, matka neuchovněna, kvůli tomu, že byla přerostlá...prosím žádný kříženec, psa i fenu vlastnili naši známí, bohužel se jim fenu při hárání nepodařilo uhlídat...moje fena byla opravdu super, klíďo bych s ní prošla václavák na volno u nohy, když to řeknu nadneseně, ale fungovala takhle perfektně jen tak "mimochodem" nebo jak to mám napsat...nevisela na mě očima...možná to bylo i proto, že jsem jí cvičila sama jako začátečník a nikdy jsem po ní nevyžadovala, aby mě pořád sledovala...také "motivace" byla oříšek...pamlsky, pochvala, hračky...nic nefungovalo, dodnes si myslím, že fungovala a poslouchala prostě proto, že mě měla ráda a měla to v krvi...vyrostla mi z ní stoprocentně spolehlivá, nebojácná psí holka...dodnes na ní vzpomínám...no na soutěži, kde je sledování psovoda tuším vyžadováno by jsme určitě neuspěly, ale v praktickém životě fungovala bez jediné chybičky

napsal(a):
Jo máma i táta zkoušky z výkonu...po psech z pracovní linie...táta chovný, matka neuchovněna, kvůli tomu, že byla přerostlá...prosím žádný kříženec, psa i fenu vlastnili naši známí, bohužel se jim fenu při hárání nepodařilo uhlídat...moje fena byla opravdu super, klíďo bych s ní prošla václavák na volno u nohy, když to řeknu nadneseně, ale fungovala takhle perfektně jen tak "mimochodem" nebo jak to mám napsat...nevisela na mě očima...možná to bylo i proto, že jsem jí cvičila sama jako začátečník a nikdy jsem po ní nevyžadovala, aby mě pořád sledovala...také "motivace" byla oříšek...pamlsky, pochvala, hračky...nic nefungovalo, dodnes si myslím, že fungovala a poslouchala prostě proto, že mě měla ráda a měla to v krvi...vyrostla mi z ní stoprocentně spolehlivá, nebojácná psí holka...dodnes na ní vzpomínám...no na soutěži, kde je sledování psovoda tuším vyžadováno by jsme určitě neuspěly, ale v praktickém životě fungovala bez jediné chybičky
Zvláštní, ikdyž každý jedinec je originál.
napsal(a):
Znám pouze tři lidi, co maj nebo měli boxery...všichni mi vždycky svorně tvrdili, že je to nej rodinnej pes...a inteligentní...ale nikdy jsem žádnýho neměla a ani to není můj šálek kávy, tak z vlastní zkušenosti nevím...
Mám už druhou boxerku, skvělý pes do bytu i na výlety, dovolenou, vlastně všude. Ale uznávám, ne každému se líbí
miky265

XXX.XXX.176.5
Teraz sme mali v práci team building a kolega ( vedúci ) mal dvoch psov, jeden vyzeral presne jak nemecký ovčiak len bol podstatne menší. Existuje niečo také alebo to bol proste len nejaký kríženec ?
balisek
napsal(a):
Naprostý souhlas!
miky265

XXX.XXX.176.5
kniga
napsal(a):
Uplne stejny nebo poobny? mrknete na chodskeho psa..
Dĺžka srsti aj s farbenie sedeli hlava taktiež rovnaká len bol menší. Chodskeho psa som si pozeral už pred tým no ten to nebol.
miky265

XXX.XXX.176.5
Keďže výber psa je pre mňa beh na dhlšiu trať ( či ako sa to vraví ) tak zatiaľ ešte stále pozerám a oboznamujem sa s tým čo bude treba.
Nedávno som bol na chate kde som stretol polovnika ktorý mal malého vlčiaka, údajne Západosibiřská lajka. Strašne to vzhľadom pripomína ČsV no je to menšie.
Pes síce trochu vyšší no podla slov pána nebol ťažší jak vrecko cementu takže tak do 20kg :D. Pes bol priateľský, hravý a poslúchal na slovo.. Moc sme nedebatovali a šiel ďalej no mňa tak napadlo či by to nemohol biť aj bes to bytu ?
Až tak veľký nebol, údajne učenlivý a podla mňa aj priateľský. Má tu niekto osobnú skúsenosť s týmto psom ?