Ahoj, jazveca som ešte nemala ale mám medvedíkov čistotných (trocha podobné ). Jazvec je tiež všežravec podobne ako medvedíci a 2-3 mesačné mláďa by už malo byť schopné samo jesť, čo je veľká výhoda že ho nebude treba mať na fľaške. Skúsila by som na začiatok kúpiť mlieko pre šteňatá, alebo ak máš možnosť zohnať kozie ja im dávam aj to a kúpiť mu mäsovú konzervu pre psov, prípadne aj granule pre úplne malé šteňatá (starter). Zožeň si aj kojeneckú fľašku aspoň v prvých dňoch mu to možno z dudľa pôjde lepšie kým sa nenaučí piť z misky, aby mal určite prísun tekutín a minimálne 3x denne ho nakŕm. Mám akurát malých medvedíkov a týmto ich začínam prikrmovať ja. A potom treba skúšať čo mu bude chutiť ale všetko postupne a po troške :) Naši milujú aj piškóty, hrozno, jablká, orechy, varené vajíčka, alebo môžeš skúsiť aj nadrobno pokrájané kuracie mäso ak už bude schopný to zožrať. Držím palce a daj vedieť ako sa ti darí
Ďakujem za skvelé rady, ešte som ho ani nevidela, tak sa teším domov, uvidím ako sa nám bude dariť. Kamarátka mu vraj zatiaľ dala trochu domáceho kravského mlieka a surové mäso, dúfam, že sa z toho nepo..., bude to trochu sranda kým si naše zvery zvyknú, ale nebudem predbiehať, uvidím aké budú prvé dni.
Ďakujem, ozvem sa.
a.durackova
napsal(a):
Ďakujem za skvelé rady, ešte som ho ani nevidela, tak sa teším domov, uvidím ako sa nám bude dariť. Kamarátka mu vraj zatiaľ dala trochu domáceho kravského mlieka a surové mäso, dúfam, že sa z toho nepo..., bude to trochu sranda kým si naše zvery zvyknú, ale nebudem predbiehať, uvidím aké budú prvé dni.
Ďakujem, ozvem sa.
Mléko mu určitě nedávejte! kravské stoprocentně ne, to mu může spíš uškodit! Navíc takhle staré mládě už se bez mléka obejde. Syrové maso, kvalitní kočičí konzervy a granule, ovoce, zeleninu. Výše máte dost doporučení, měli byste to zvládnout v pohodě.
a.durackova
napsal(a):
Viete mi prosím poradiť ako sa mám postarať o cca 2 - 3 mesačné mláďa jazveca? Dnes ho našli pri mame, ktorú zrazilo auto. Viem, že toto nie je fórum o jazvecoch, ale snáď sa u psíčkarov nájde niekto kto má skúsenosti aj s takýmto zvieratkom.
Ďakujem za pomoc. Andrea.
Já bych navrhovala ho předat do záchranné stanice. Oni ho mají větší šanci připravit poté na návrat do přírody, než když bude mít domácí odchov. A taky mají zkušenosti.
No práve tým si nie som istá, keď im kolegyňa volala, že našla zranenú belorítku doporučili jej, aby ju hodila mačke
Nemáte nejaké rady ako prežiť prvé dni, pelech, záchod a tak pod. Malý, alebo malá vraj papá sám, ale kúpim mu aj mlieko pre šteniatka. Pýtala som sa kamarátky aký je veľký a vraj ako ježko, takže ešte asi nebude mať 2 mesiace?
Ďakujem za rady. Andrea.
a.durackova
napsal(a):
No práve tým si nie som istá, keď im kolegyňa volala, že našla zranenú belorítku doporučili jej, aby ju hodila mačke
Nemáte nejaké rady ako prežiť prvé dni, pelech, záchod a tak pod. Malý, alebo malá vraj papá sám, ale kúpim mu aj mlieko pre šteniatka. Pýtala som sa kamarátky aký je veľký a vraj ako ježko, takže ešte asi nebude mať 2 mesiace?
Ďakujem za rady. Andrea.
Hm tak mám teda jiné zkušenosti, jak tady v Praze, kde mi bez problému vzali na odchov mládě pěnice pělohrdlé, tak i mládě straky (kterých je habaděj), tak i mimo Prahu, kdy si na chalupu přijeli sami ze vzdálený stanice pro zraněného drozda.
Co s ním pak budete dělat, až odroste? Sami ho do přírody nevrátíte, skončí někde v kleci? není to pes, nebo kočka, aby uměl dobře žít v lidským světě. Takhle se nenaučí mít na pozorou před lidmi, auty a hlavně psy. Bude do konce života zavřený jak vězeň.
a.durackova
napsal(a):
Ďakujem za rady. Andrea.
Veru to asi dva mesiace mať nebude, ale ak papá sám tak to je super to by ste už mohli zvládnuť. S tým kravským mliekom opatrne, radšej šteňacie. A potom podľa toho čo s ním chcete, ak si ho ochočiť tak kŕmiť z ruky, veľa hladkať a brať na ruky aby si zvykol, vo vnútri sa dajú naučiť na mačací záchod, ale osobne by som nad chovom jazveca v byte ani nerozmýšľala. Keď tak veľkú vonkajšiu voliéru. A odčerviť, ale to mu dajte pár dní nech v kľude prejde na nové žrádlo a až keď nebude hnačkovať. A ak si ho nechať nechcete tak aspoň do tej záchrannej stanice zavolajte možno poradia, poprípade skúste kontaktovať nejaké ZOO či by ho nechceli. Keď už si na ľudí moc zvykne bude obtiažne ho vrátiť do prírody.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud budete chtít mládě odchovat sama, tak tomu moc šancí nedávám. Kamarád (myslivec) si kdysi taky vzal domů malého jezevce, jehož matka uhynula, ale brzy litoval. Je to divoké a celkem agresivní zvíře a bylo celkem složité mít ho doma. Nakonec šlo k nějakému chovateli, který mu mohl poskytnout adekvátní podmínky.
Dasvo
napsal(a):
Mléko mu určitě nedávejte! kravské stoprocentně ne, to mu může spíš uškodit! Navíc takhle staré mládě už se bez mléka obejde. Syrové maso, kvalitní kočičí konzervy a granule, ovoce, zeleninu. Výše máte dost doporučení, měli byste to zvládnout v pohodě.
Přesně tak! Proto mléko ve výčtu toho, co by jezevec měl žrát, nebylo. Když už tak snad nějakou náhražku, co se používá pro odchov štěňat, ale také si myslím, že se jezevec bez mléka obejde.
Ovšem otázkou je, kdo odhadl jeho věk a jak přesně?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Pokud budete chtít mládě odchovat sama, tak tomu moc šancí nedávám. Kamarád (myslivec) si kdysi taky vzal domů malého jezevce, jehož matka uhynula, ale brzy litoval. Je to divoké a celkem agresivní zvíře a bylo celkem složité mít ho doma. Nakonec šlo k nějakému chovateli, který mu mohl poskytnout adekvátní podmínky.
Asi tak. Jezevec v dospělosti není moc přátelské zvíře.
Rozhodně se nehodí do bytu, ještě tak na zahradu do velké klece, ideálně voliéry, kde bude mít i budku na spaní.
Doporučila bych ho také předat záchranné stanici.
Nevím, jak na Slovensku, ale v čr se můžete dopouštět pytláctví. Zvěř je možné si ponechat po dobu nezbytně nutnou k ošetření, ale ne delší než 28? dní. Pak už potřebujete souhlas orgánu státní správy myslivosti a vyjádření veterinárního orgánů a možná ještě nějaký papír. Pro jistotu si projděte příslušné zákony, je možné, že došlo k nějaké novele.
Min výběh býval 12 m2(u mláděte poloviční) a výška 2m, opět si to radši ověřte, jestli jsem to nepomotal, případně jestli se to nezměnilo. Nebo jestli na Slovensku nejsou zcela jiné podmínky.
Ohledně stravy, já dával kozí mléko a pak vše, co již bylo zmíněno, tj maso, konzervy, granule, ovoce, zelenina...úspěch vždy slavily slimáci a různé bobule. Voliéru vybavte větším množství pařezů/kmenů, aby se mohl schovat.
Stále mějte na paměti, pokud ho budete chtít chovat déle, že to není ochočitelné zvíře. Nechci říkat, že je nemožné chovat jezevce, ale odchov není "jednoduchý" jako u lišek. Rozhodně rady typu brát, co nejvíc do ruky a učit na kočičí záchod, berte s velkou rezervou. Jezevec je celkem čistotný a chodí jen na pár míst, ale to neznamená, že si oblíbí kočičí záchod, spíš si ve výběhu udělá "skládku", kterou je potřeba často uklízet.