Barush_xP

XXX.XXX.238.191
Zdravim, mam 8 mesicni stene border kolie a potrebuji radu, kolik pohybu by mel mit. Ujde cokoliv s tim, ze porad beha kolem, nosi klacky a podobne, podle me se neunavi nikdy, kvuli tomu vubec nemam odhad, kolik pohybu by mel mit. Nechci ho pretezovat, aby si neznicil klouby nebo tak neco, ale zase nechci, aby mel pohybu malo a nudil se.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja mám tiež neúnavného psa. Neobmedzoval by som ju v pohybe, ale nemala by ešte behávať pri bicykli, lebo je to záťaž na kĺby, ale bežné aktivity ako dlhšie prechádzky, aportovanie môže.

sheepdog
napsal(a):
Procházka a běhání s klacíkama borderku neunaví, borderka potřebuje zaměstnat v prvé řadě mozek, to ji unaví nejvíc. Pak nebude nutné s ní lítat celé dny po venku a strachovat se o její klouby.
Barush_xP

XXX.XXX.238.191
Dekuji vsem za rady. Me naopak prijde, ze kdyz s nim trenuju, tak ma pak vic energie :D Treba 15 minut trenujeme a on potom pul hodiny beha s mickem po byte a chce si hrat.
Mam spoustu casu s nim chodit ven a jeho to evidentne bavi, jen me zajimalo, jestli mu to nejak neublizuje.
A priklad, ujdeme treba 4 km, ale je to dost do kopce a jeste mu casto hazime klacky za kteryma beha, takze on nabeha min 7.

Barush_xP
napsal(a):
Dekuji vsem za rady. Me naopak prijde, ze kdyz s nim trenuju, tak ma pak vic energie :D Treba 15 minut trenujeme a on potom pul hodiny beha s mickem po byte a chce si hrat.
Mam spoustu casu s nim chodit ven a jeho to evidentne bavi, jen me zajimalo, jestli mu to nejak neublizuje.
A priklad, ujdeme treba 4 km, ale je to dost do kopce a jeste mu casto hazime klacky za kteryma beha, takze on nabeha min 7.
Trénujete iba povely? Je veľa iných spôsobov ako zamestnať psovi mozog. Nechcete začať cvičiť agility?
Jak už bylo nejen na této diskusi řečeno mnohokrát, pohyb psovi - a pro borderku to platí asi tak s milionkrát větší intenzitou - na přechodnou "únavu materiálu" nestačí. Zkuste se mrknout po publikaci 101 psích triků od Kyry Sundance, nám se spolu s doporučeními naší chovatelky osvědčila.
"Me naopak prijde, ze kdyz s nim trenuju, tak ma pak vic energie"
To je asi typické, pes se akorát víc nabudí, duševní námaha ho unaví mnohem spolehlivěji.

Součástí tréninku musí být i nácvik ODPOČINKU!

Barush_xP
napsal(a):
4 km chodí příbuzný s anglickým buldokem (tedy ne ve vedrech). To není zas tak moc dlouhá trasa.
Barush_xP
napsal(a):
A 15min trénujete co? A kolikrát denně? Jak "hmn" napsal(a) součást tréninku je i nácvik odpočinku, dost důležité. Ukončení cvičení (stejně jako začátek).
Daný příklad 4km je jak plivnutí do moře, to borderu neunaví, a jestliže si běhá vlastním tempem není to nic, co by ji mělo ublížit (vzhledem k původnímu dotazu na četnost km a kloubů).
Taky bych řekla, že borderku musíte unavit také psychicky. Nemám sice borderku, ale mám také hyperaktivního psa. A musím říct, že po hodině intenzivního cvičení na cvičáku (ne v kuse) je mnohem víc unavený, než po 4 hodinové procházce. Chodit a běhat za klackem by mohl pořád, ale u toho cvičení pak už vidím, jak má naprosto spokojený unavený výraz, to samé na obranách.
Také jsem ho musela učit odpočívat, neuměl to. Dokud jsem si nelehla já a nezhasla, tak taky nechtěl spát, pořád chodil a čekal co se bude dít, i když jsem na něm viděla, že si třeba položil hlavu, že by spal, ale pořád byl ve střehu. Celkem nám v tom pomohla klec - když byl unavený tak jsem ho do ní zavřela a on spal. Teď už ho nezavírám, vleze si do ní sám a spí v ní
Tak tak, chůze psa moc neunaví, teda ty co potřebuji makat hlavou.
Letos jsem šla svůj první dogtrek, mě to bavilo moc, ovšem pes to vzal jako procházku před nějakou akci , takže tahal cestou klacky(klády)... a na konci jen očekávál, až mi odezní křeč, vzpamatuje se koleno a my půjdem konečně něco dělat Energie bylo na rozdávání, neb psychicky unavená z chůze vpřed nebyla ani náhodou.
Sapp
napsal(a):
Tak tak, chůze psa moc neunaví, teda ty co potřebuji makat hlavou.
Letos jsem šla svůj první dogtrek, mě to bavilo moc, ovšem pes to vzal jako procházku před nějakou akci , takže tahal cestou klacky(klády)... a na konci jen očekávál, až mi odezní křeč, vzpamatuje se koleno a my půjdem konečně něco dělat Energie bylo na rozdávání, neb psychicky unavená z chůze vpřed nebyla ani náhodou.
Jojo, mám to samé . Pokud jen jdeme, tak po mě pes pořád pokukuje, jako kdy už se něco bude konečně dít
A když už jsme u toho, myslíte že aktivita psa a jeho potřeby jsou dané také tím, jak si ho naučíme, jak si zvykne? Když jsem štěněti začala prodlužovat procházky, tak jsem od některých lidí slýchala ať to nedělám, že si zvykne a pak mu kratší procházka stačit nebude. Na podzim chci začít s koloběžkou a lidi mi zase říkají, že jestli nechci jezdit denně, tak ať ani zezačátku denně nejezdím, protože pak to ten pes bude denně vyžadovat.
Řekla bych, že něco na tom asi bude. Mám takové porovnání s kamarádkou. Měla křížence pitbula, nikdy s ním nic nedělala, byl na dvorku a občas ho vzala na procházku, necvičila s ním. Uměl přijít na zavolání a sednout si, víc asi ne. Ale doma byl bezproblémový, ta aktivita mu stačila, nehledal si jinou zábavu. Teď má kamarádka dalšího psa (křížence bígla a berňáka) - takže taky žádný pecivál. Režim má stejný jako předchozí pes. Když jdeme společně ven se psy, tak po chvíli hraní je její pes totálně vyřízený, lehá si a už sotva dýchá a nemůže. Kdežto pro mého psa je to jen takové probuzení, a pak se musí ještě cvičit nebo něco dělat. Pak mám také porovnání s bratrem mého psa - jako štěňata byla obě hodně aktivní, já se psem od mala cvičím, vymýšlím různé blbosti, učím triky a chodím na dlouhé procházky. Můj pes to vyžaduje a bez toho se nudí. Jeho bratr byl vedený úplně jinak, necvičí se s ním, chodí "jen" na procházky a stačí mu to, nepotřebuje víc. To jen takové zamyšlení Ale nadruhou stranu je jasné, že si nepořídím borderku a nebudu očekávat, že jí budou stačit jen krátké procházky a zvykne si, tak jsem to vůbec nemyslela.
marcelaamax
napsal(a):
A když už jsme u toho, myslíte že aktivita psa a jeho potřeby jsou dané také tím, jak si ho naučíme, jak si zvykne? Když jsem štěněti začala prodlužovat procházky, tak jsem od některých lidí slýchala ať to nedělám, že si zvykne a pak mu kratší procházka stačit nebude. Na podzim chci začít s koloběžkou a lidi mi zase říkají, že jestli nechci jezdit denně, tak ať ani zezačátku denně nejezdím, protože pak to ten pes bude denně vyžadovat.
Řekla bych, že něco na tom asi bude. Mám takové porovnání s kamarádkou. Měla křížence pitbula, nikdy s ním nic nedělala, byl na dvorku a občas ho vzala na procházku, necvičila s ním. Uměl přijít na zavolání a sednout si, víc asi ne. Ale doma byl bezproblémový, ta aktivita mu stačila, nehledal si jinou zábavu. Teď má kamarádka dalšího psa (křížence bígla a berňáka) - takže taky žádný pecivál. Režim má stejný jako předchozí pes. Když jdeme společně ven se psy, tak po chvíli hraní je její pes totálně vyřízený, lehá si a už sotva dýchá a nemůže. Kdežto pro mého psa je to jen takové probuzení, a pak se musí ještě cvičit nebo něco dělat. Pak mám také porovnání s bratrem mého psa - jako štěňata byla obě hodně aktivní, já se psem od mala cvičím, vymýšlím různé blbosti, učím triky a chodím na dlouhé procházky. Můj pes to vyžaduje a bez toho se nudí. Jeho bratr byl vedený úplně jinak, necvičí se s ním, chodí "jen" na procházky a stačí mu to, nepotřebuje víc. To jen takové zamyšlení Ale nadruhou stranu je jasné, že si nepořídím borderku a nebudu očekávat, že jí budou stačit jen krátké procházky a zvykne si, tak jsem to vůbec nemyslela.
Určitě. Taky jsem si psa naučila na dlouhe procházky a teď to prostě vyžaduje. Jednu chvíli jsme začali chodit s kamaradkou a jejím ohařem na jednu dlouhou trasu + si spolu psi hráli, a takhle každý den, museli jsme to stopnout, protože jak nešli jeden den byli jak u vytržení. Dneska jsme šli asi 10 km, se zastávkou u babičky a pak na zahradě, kde jsme cvičili,.pak ke známým prohrát si se psi a když jsme šli zpět lesem, lítal nahoru a dolů ve srazu...během procházky několikrát plaval...no člověk to nechápe.. hlavně teď má extra zlobící období a je ta jeho aktivita ještě umocněná harajicimi fenami všude kolem.no dneska jsem z něj na prášky..a už konečně chrápe
Andrýsek3
napsal(a):
Určitě. Taky jsem si psa naučila na dlouhe procházky a teď to prostě vyžaduje. Jednu chvíli jsme začali chodit s kamaradkou a jejím ohařem na jednu dlouhou trasu + si spolu psi hráli, a takhle každý den, museli jsme to stopnout, protože jak nešli jeden den byli jak u vytržení. Dneska jsme šli asi 10 km, se zastávkou u babičky a pak na zahradě, kde jsme cvičili,.pak ke známým prohrát si se psi a když jsme šli zpět lesem, lítal nahoru a dolů ve srazu...během procházky několikrát plaval...no člověk to nechápe.. hlavně teď má extra zlobící období a je ta jeho aktivita ještě umocněná harajicimi fenami všude kolem.no dneska jsem z něj na prášky..a už konečně chrápe
Jo, to znám, teď procházíme pubertou a pěkně zkouší mojí trpělivost
marcelaamax
napsal(a):
Jo, to znám, teď procházíme pubertou a pěkně zkouší mojí trpělivost
Mi povídejte.. Ještě před pár dny jsem říkala, že už se začíná docela klidnit, že je nějak neobvykle hodnej. A dnes? Na zahradě nejdřív začne vykopávat tulipány, pak když mu to zakážu, tak začne lítat tam a zpátky, že málem vyrve strom. Pak na mě začne štěkat, lítat kolem, štěkat, narážet do plotu, snaží se rozbourat plot, pak ho dám na stopovačku, začne tahat, kousat ji, vyvlíkat se z vodítka, kňourat, štěkat, běhat dokola. A to jsem si chtěla prostě jen po těch deseti kilometrech sednout. No a takhle nějak jsem dneska ztrácela nervy.. A teď se sotva plouží, když se přemisťuje z gauče na postel.
marcelaamax
napsal(a):
Mozno zcasti - ale ja mam napriklad neskutocneho lenochoda (a to bol brany na sport ), a nech sa snazim ako sa snazim, behame, bicyklujeme, cvicime - nic nepomaha a lenivy je furt rovnako. Do ziadnej aktivity ani hry sa neda uvrtat na dlhsie nez par minut a po vonku sa najradsej pohybuje krokom.
Nic

XXX.XXX.216.7
L(phi)
napsal(a):
Mozno zcasti - ale ja mam napriklad neskutocneho lenochoda (a to bol brany na sport ), a nech sa snazim ako sa snazim, behame, bicyklujeme, cvicime - nic nepomaha a lenivy je furt rovnako. Do ziadnej aktivity ani hry sa neda uvrtat na dlhsie nez par minut a po vonku sa najradsej pohybuje krokom.
Zkus koupit knížku, JAK TRÉNOVAT NEMOŽNÉHO PSA ANEB I PRASÁTKA MOHOU LÉTAT".
Sapp
napsal(a):
A jaký máte denní program? Kolik km? Jaké zaměstnání? To je velice těžké, napsat, že ujde cokoliv a kolik pohybu (jakého?) by měla mít.
Při správném zaměstnání(hlavy) unavíte BOC raz dva:) (no raději dva...tři... razy, ale jde to ).
Máme teda australačku, rok a 2 měsíce, a o unavení raz dva bych se možná i přela.
Protože ať už ji zabavíme hlavolamy, aporty, čímkoliv, stále dychtivě kouká, co pro ni máte dalšího.
A jak tu někdo píše: čím víc je zabavována, tím je aktivnější.
O víkendu jsme ji vzali na chalupu a celý den chodila a běhala, pozdě odpoledne ještě 5 km procházka a ani večer si dobrovolně nelehla. O spaní nemluvím vůbec.
Žijeme v pocitu, že jsme kápli na hyperaktivní štěně, ale jak to tak (ráda) čtu, asi je to u těchto psů fakt normální.
RomčaJelča
napsal(a):
Máme teda australačku, rok a 2 měsíce, a o unavení raz dva bych se možná i přela.
Protože ať už ji zabavíme hlavolamy, aporty, čímkoliv, stále dychtivě kouká, co pro ni máte dalšího.
O víkendu jsme ji vzali na chalupu a celý den chodila a běhala, pozdě odpoledne ještě 5 km procházka a ani večer si dobrovolně nelehla. O spaní nemluvím vůbec.
Žijeme v pocitu, že jsme kápli na hyperaktivní štěně, ale jak to tak (ráda) čtu, asi je to u těchto psů fakt normální.
No chozením psa taky neunavím. Ale řekla bych, že u vás to není o tom, že není unavená, ale že neumí odpočívat. Mě v tomhle fakt pomohla ta klec...
marcelaamax
napsal(a):
No chozením psa taky neunavím. Ale řekla bych, že u vás to není o tom, že není unavená, ale že neumí odpočívat. Mě v tomhle fakt pomohla ta klec...
Nepsala jsem o chození. Procházka proběhla až po celodenním zabavování psa.
Klec máme, ona tam opravdu lehne a NĚKDY se prospí, ale - vždyť to je proto, že nemá jinou možnost.
A mně to drásá nervy. Pes patří dceři a jejímu příteli, kteří jsou poučeni ze cvičáku a od odborníků, ale já bych psa v životě do kelce nezavřela, protože se dokážu vcítit do té psychiky. Mně by zbělely vlasy, kdyby mě někdo někam zavíral. A pes nemá možnost se bránit. Je to trestuhodné.
Každého, kdo doporučuje klec, bych tam zavřela.
Což na těchto stránkách nemyslím osobně.
RomčaJelča
napsal(a):
Nepsala jsem o chození. Procházka proběhla až po celodenním zabavování psa.
Klec máme, ona tam opravdu lehne a NĚKDY se prospí, ale - vždyť to je proto, že nemá jinou možnost.
A mně to drásá nervy. Pes patří dceři a jejímu příteli, kteří jsou poučeni ze cvičáku a od odborníků, ale já bych psa v životě do kelce nezavřela, protože se dokážu vcítit do té psychiky. Mně by zbělely vlasy, kdyby mě někdo někam zavíral. A pes nemá možnost se bránit. Je to trestuhodné.
Každého, kdo doporučuje klec, bych tam zavřela.
Což na těchto stránkách nemyslím osobně.
No ono když pes cely den nespi a pak s ním chcete cvicit nebo pracovat tak to taky není nic moc. Na klec so zvykl a chodí do ni dobrovolne.
RomčaJelča
napsal(a):
Aha, díky. A jak se to prosím projevuje? My máme ten rok a 2 měsíce a kromě přílišného temperamentu nevidím nic závadného.
Začnou zkoušet co si mohou dovolit, některé povely, které uměli, jakoby nikdy neviděli, občas zapomenou jméno, machrovani a taak.. prostě jako u lidí
RomčaJelča
napsal(a):
Já se přít nebudu, píšu vlastní zkušenost Mám BOC, nadměrná aktivita je pro mě přínosem ne zátěží, ale je učena i odpočívat, tak odpočívá. Chodí se mnou do práce, kde nemůže trojčit, spousta příchozích na její adresu poznamená, že na to, že je to právě bordera je klidná - oni však nevidí, že v době, kdy příchozí ještě spí, já už s ní mám hlavní trénink před prací, zaměstnám jí hlavu, proženu tělo. Pak může(musí) v práci odpočívat vedle mě, protože ví, že po skončení bude mít zase své zaměstnání.
marcelaamax
napsal(a):
Dle mě samozřejmě ano, ale zase - vzala jsem si psa takového, který mi sedí a vyhovuje, proč by mělo být pro mě "za trest" že musím být hodně aktivní, když jsem to "já" a chtěla jsem to Kdybych chtěla předpoklad u psa, že bude ležet na gauči, pořídím si něco jiného.
Tu koloběžku asi budete dávat jako společnou aktivitu, která baví oba, ne?Neděláte to jako službu psovi, ale jako spolupráci, co vás oba baví. Psa máte naučeného i odpočinku, neviděla bych problém s "vyžadováním" - to si jako dotáhne koloběžku do obýváku a bude se dožadovat okamžitého vyjetí, když zrovna ten den vy nebudete chtít a vy sklapnete krovky a poslechnete ho? Neeee
Sapp
napsal(a):
Já se přít nebudu, píšu vlastní zkušenost Mám BOC, nadměrná aktivita je pro mě přínosem ne zátěží, ale je učena i odpočívat, tak odpočívá. Chodí se mnou do práce, kde nemůže trojčit, spousta příchozích na její adresu poznamená, že na to, že je to právě bordera je klidná - oni však nevidí, že v době, kdy příchozí ještě spí, já už s ní mám hlavní trénink před prací, zaměstnám jí hlavu, proženu tělo. Pak může(musí) v práci odpočívat vedle mě, protože ví, že po skončení bude mít zase své zaměstnání.
Jasně, v pohodě - ale to mě tedy nejvíc zajímá: JAK jste ji naučila odpočívat? Jsem laik, nevím, JAK se to dělá. měli jsme předtím kavalíra a s tím samozřejmě takový problém nebyl - při jeho váze a výšce jsme prostě přední tlapky na kuchyňské lince neřešili .
Naše ausina musí všecko vidět, u všeho být, nejlépe samozřejmě první... A to i když my ostatní už únavou pleteme nohama
.
RomčaJelča
napsal(a):
No já vím, že určité řešení to je, chápu, ale mně se to prostě nějak pocitově příčí. Strašně nerada ji tam vidím.
Ale to je jen náš pocit. Pro psa je to prostě místečko na odpočinek - pokud je k tomu učen odmala, je jedno, jestli má pelíšek volně ložený, nebo má boudičku a nebo má pelíšek v kenelce. Nebo takhle - jedno to vpodstatě vůbec není. Psi mají právě rádi, když mají svou "noru" trochu uzavřený prostor. U nás máme domeček v předsíni - a věřte, že je o něj velký zájem, má-li pes na výběr, zaleze si tam, a pro druhého zůstane "jen" pelíšek (protože teď už se tam dva nevejdou, nebyl dimenzovaný na dva velké psy). Je jedno, zda psa odvelíte na pelech a odpočívá tam, a nebo do jeho domečku, který mu vytvoříte z "klece", kterou právě pro lepší pocit přehodíte třeba dekou. A to mluvím jako člověk, který klec doma nemá a neměl. Nicméně, jde o to psa mít naučeného, že to je jeho zázemí.
RomčaJelča
napsal(a):
Jasně, v pohodě - ale to mě tedy nejvíc zajímá: JAK jste ji naučila odpočívat? Jsem laik, nevím, JAK se to dělá. měli jsme předtím kavalíra a s tím samozřejmě takový problém nebyl - při jeho váze a výšce jsme prostě přední tlapky na kuchyňské lince neřešili .
Naše ausina musí všecko vidět, u všeho být, nejlépe samozřejmě první... A to i když my ostatní už únavou pleteme nohama
.
Ona nerespektuje, když jí odvelíte na její místečko?
Zrzavci
napsal(a):
Ona nerespektuje, když jí odvelíte na její místečko?
Ale respektuje, ona je právě velmi učenlivá. Až mě to udivuje, říkávám, že půjdeme do cirkusu.
Jenže když vidíte, jak nešťastně na to místečko jde a že má cukání odtamtud vyběhnout, ale nedovolí si to, tak mně to prostě bere nervy.
Nevím, no, měli jsme menšího psa a s tím to bylo jednodušší - prostě když si nám lehl v kuchyni doprostřed, tak to nevadilo - u této váhy a velikosti už je to problém . Já totiž moc neuznávám cepování psů - zastávám názor, že jestliže jsem si to zvíře do bytu pořídila (a ono se mě neprosilo), tak se mu taky trochu musím přizpůsobit a ne ho pořád někam odkazovat. Akorát s tím větším psem je to holt složitější.
Ale mně jde spíš o to, že má pořád hodně energie, že je na ní vidět, že by se pořád nejradši něčím zabavovala, kdežto kavalír zívl, ulehl pod stůl a půl dne spal.
petazlesa
napsal(a):
Ahoj, můžu se zeptat, jakými způsoby zabavujete své pesany, hlavně tedy jejich hlavu? samozřejmě kromě procházek, aportu a hraní si...
děkuji.
Dcera pro ni má hry, hlavolamy, všelijaké schovávačky v ruličkách od toaleťáku - musí najít, v kterém jsou 3 granule , mám se jí zeptat na nějakou knížku? (Já je tedy nečtu, nemám kdy).
RomčaJelča
napsal(a):
Ale respektuje, ona je právě velmi učenlivá. Až mě to udivuje, říkávám, že půjdeme do cirkusu.
Jenže když vidíte, jak nešťastně na to místečko jde a že má cukání odtamtud vyběhnout, ale nedovolí si to, tak mně to prostě bere nervy.
Nevím, no, měli jsme menšího psa a s tím to bylo jednodušší - prostě když si nám lehl v kuchyni doprostřed, tak to nevadilo - u této váhy a velikosti už je to problém . Já totiž moc neuznávám cepování psů - zastávám názor, že jestliže jsem si to zvíře do bytu pořídila (a ono se mě neprosilo), tak se mu taky trochu musím přizpůsobit a ne ho pořád někam odkazovat. Akorát s tím větším psem je to holt složitější.
Ale mně jde spíš o to, že má pořád hodně energie, že je na ní vidět, že by se pořád nejradši něčím zabavovala, kdežto kavalír zívl, ulehl pod stůl a půl dne spal.
Mám v kuchyni vedle lednice psí pelíšek. Velký tak, aby si na něj mohli lehnout dva velcí žebrající psi. mají ho tam proto, aby byli uprostřed dění, mohli si monitorovat, mohli si nenápadně žebrat a slintat. Je v zájmu jejich vlastního bezpečí, aby neleželi uprostřed kuchyně, protože při vaření bych je mohla klidně polít. Pes má být opravdu naučený - je to pro jeho vlastní dobro - aby se na pokyn - záměrně neříkám povel odebral na určené místo a tam bez potíží, problémů a frustrace zůstal ležet. neděje se mu žádná újma, žádná křivda. Může být v kuchyni, proč by nemohl, ale na bezpečném místě.
Cukání vyběhnout by právě neměla mít, měla by na tom místě klidně ležet, klidně ať si žebrá :D, ale být v klidu a mít možnost odpočívat.
Zrzavci
napsal(a):
Mám v kuchyni vedle lednice psí pelíšek. Velký tak, aby si na něj mohli lehnout dva velcí žebrající psi. mají ho tam proto, aby byli uprostřed dění, mohli si monitorovat, mohli si nenápadně žebrat a slintat. Je v zájmu jejich vlastního bezpečí, aby neleželi uprostřed kuchyně, protože při vaření bych je mohla klidně polít. Pes má být opravdu naučený - je to pro jeho vlastní dobro - aby se na pokyn - záměrně neříkám povel odebral na určené místo a tam bez potíží, problémů a frustrace zůstal ležet. neděje se mu žádná újma, žádná křivda. Může být v kuchyni, proč by nemohl, ale na bezpečném místě.
Cukání vyběhnout by právě neměla mít, měla by na tom místě klidně ležet, klidně ať si žebrá :D, ale být v klidu a mít možnost odpočívat.
..
RomčaJelča
napsal(a):
Ja myslím, z e problém je v tom, ze na to misto jde nestastna a protoze musí. Ja štěněti od mala davala do pelíšku dobroty, hracky, učila sem ho aby to tam mel rad a nikdy jsem ho tam neposlala za trest, je to jeho utociste a ja ani nikdo jiný mu tam nelezeme.

marcelaamax
napsal(a):
Ja myslím, z e problém je v tom, ze na to misto jde nestastna a protoze musí. Ja štěněti od mala davala do pelíšku dobroty, hracky, učila sem ho aby to tam mel rad a nikdy jsem ho tam neposlala za trest, je to jeho utociste a ja ani nikdo jiný mu tam nelezeme.
Nevím, ale můj pes je taky nešťastný když musí jít na místo. Je mně ho líto takže ho na něj skoro vůbec neposílám. Celou dobu leží našponovaný a čeká kdy mu dám volno. Přitom ho nikam nezavírám, místo má na svém pelíšku v obýváku. Normálně z něj má hernu, chodí se na něj válet, hrát si, když má radost tak letí, flákne sebou na záda, vyhazuje nohy, mele sebou a je šťastný jak blecha. Taky když dostane nějakou sušenou dobrotu tak letí hned na pelíšek a jí si to tam. Prostě bere to jako svoje útočiště. Přesto je smutný když ho tam pošlu. Takže to jen občas trénujeme po 2-3min a pak odměna a pochvala.
Ale v kuchyni když jsme a vaříme někdo tak to problém není, on prostě je strašně závislý, vadí mu i to že má být v jiné místnosti. Buď asistuje u linky nebo když by to mohlo být pro něj nebezpečné tak ho pošlu pod stůl a to mu nevadí. Je tam v bezpečí a má přehled.
napsal(a):
Nevím, ale můj pes je taky nešťastný když musí jít na místo. Je mně ho líto takže ho na něj skoro vůbec neposílám. Celou dobu leží našponovaný a čeká kdy mu dám volno. Přitom ho nikam nezavírám, místo má na svém pelíšku v obýváku. Normálně z něj má hernu, chodí se na něj válet, hrát si, když má radost tak letí, flákne sebou na záda, vyhazuje nohy, mele sebou a je šťastný jak blecha. Taky když dostane nějakou sušenou dobrotu tak letí hned na pelíšek a jí si to tam. Prostě bere to jako svoje útočiště. Přesto je smutný když ho tam pošlu. Takže to jen občas trénujeme po 2-3min a pak odměna a pochvala.
Ale v kuchyni když jsme a vaříme někdo tak to problém není, on prostě je strašně závislý, vadí mu i to že má být v jiné místnosti. Buď asistuje u linky nebo když by to mohlo být pro něj nebezpečné tak ho pošlu pod stůl a to mu nevadí. Je tam v bezpečí a má přehled.
Nevím, můj pes jde na místo úplně v pohodě, udělá to stejně jako když mu řeknu aby si sednul, lehnul, čekal nebo cokoli jiného.
napsal(a):
Máme to stejně. Ale myslím, ze mu i vadí ten otevřený pelech, když chce být v bezpečí letí pod postel, takže přemýšlím nad Pelíšek v podobě klece, aby měl boudičku... velké kukaně, nebo boudičky do bytu pro psy asi nevyrábí co?
Andrýsek3
napsal(a):
Máme to stejně. Ale myslím, ze mu i vadí ten otevřený pelech, když chce být v bezpečí letí pod postel, takže přemýšlím nad Pelíšek v podobě klece, aby měl boudičku... velké kukaně, nebo boudičky do bytu pro psy asi nevyrábí co?
My máme právě klec a přes ní přehozenou deku, takže to má jako takovou boudičku

Andrýsek3
napsal(a):
To nevím, spíš ne. Ale ikdyby vyráběli tak by ta látková boudička asi moc dlouho nedržela tvar. Jedině nějaký dětský domeček a tam mu dát pohodlný pelíšek. My máme jeden pelíšek v obýváku, druhý na chodbě v koutku, tam má soukromí anebo si chodí za sedačku. Vleze do takového úzkého prostoru mezi sedačkou a zdí, natlačí se tam že když ho vidím tak se mně špatně dýchá Ale jemu to vyhovuje, je to taková jeho schovka, jak je horko tak se tam chodí chladit na zeď. Trčí mu vždycky jenom ocas
napsal(a):
To nevím, spíš ne. Ale ikdyby vyráběli tak by ta látková boudička asi moc dlouho nedržela tvar. Jedině nějaký dětský domeček a tam mu dát pohodlný pelíšek. My máme jeden pelíšek v obýváku, druhý na chodbě v koutku, tam má soukromí anebo si chodí za sedačku. Vleze do takového úzkého prostoru mezi sedačkou a zdí, natlačí se tam že když ho vidím tak se mně špatně dýchá Ale jemu to vyhovuje, je to taková jeho schovka, jak je horko tak se tam chodí chladit na zeď. Trčí mu vždycky jenom ocas
To jsou hrozný troubové můj se vždy nasouká pod postel, i když se tam pomalu nevejde nebo do skříně, tam to má taky rád.
Budu rozmýšlet nad klecí.
Barush_xP

XXX.XXX.127.96
Muzete mi jeste nekdo prosim poradit, jak zabavit psa jinak, nez povely? Jedine co me napada jsou agility a to je bohuzek momentalne mimo financni moznosti. Dekuji.
marcelaamax
napsal(a):
Ale samozřejmě, ona tam taky má pamlsků - kterých si ani nevšímá... Jenže my máme v kuchyni dost málo místa, tudíž ona právě ze svého pelechu v pokoji výhled nemá, což je špatně, to je mi jasné, musíme to doma nějak vymyslet.
Barush_xP
napsal(a):
Muzete mi jeste nekdo prosim poradit, jak zabavit psa jinak, nez povely? Jedine co me napada jsou agility a to je bohuzek momentalne mimo financni moznosti. Dekuji.
My máme různé hlavolamy. Poptejte se i někde v obchodech, je toho dnes asi plno.
Dcera s ní chodila na cvičák, pravidelně jsme ve výběhu, takže pořád dokola aporty, lavička atd. Docela jsem zhubla .
Akorát - naše ausí je stejně tak neúnavná, že by si hrála a "lámala hlavu" pořád. Tuhle jsme měli pocit, že už by mohla být unavená, a ne; strkala mě do nohy a v tlamce měla jednu hračku. Když jsem si jí nevšímala, odběhla a donesla jinou. A člověk trpí, že by to zvíře měl odbýt. Zároveň potřebuji samozřejmě v životě dělat i něco jiného než bavit psa
.
RomčaJelča
napsal(a):
.
Jak jsem ji naučila odpočívat? Cíleně. Učeno jako jakýkoliv jiný cvik. Při cvičení mám počáteční i ukončovací slovo, pes tedy velmi brzo pochopí, že po "konec" je opravdu konec. Je-li člověk důsledný, není s tím problém. Nesmí nastat takové to-"konec"-ale tak ty se tak smutně díváš, ještě ti hodím a ještě tě pošlu a ještě si zahrajem..." Pes není hloupý a ví, kdo mu povolí a kdo ne.- tudíž odpověď na vaši otázku je laskavá důslednost.
Příkladem nedůslednosti byl třeba můj muž. Když si se psem hrál a už chtěl skončit a věnovat se něčemu jinému, byť by to bylo pití kafe, tak měl milion pět řečí:"tak už mi to nenos, už mi to stačí, ne, už se nebudu hrát...a blablabla"mezitím samozřejmě pes pořád nabízel- to, ono, vždycky ho na něco utáhl a já to se zájmem pozorovala Když už fakt nemohl, poprosil mě o kouzelné slovo(pro psa) Pak to zkusil i on, ale zpočátku mu to tak nefungovalo, stále se někdy nechal ukecat od psa k pokračování. Teď už ví, funguje to i jemu .
Psa při odpočívání neposílám na místo, ani nevlastním klec. Bylo to jen o pochopení mezi námi, že když je konec her či cvičení či jakékoliv činnosti, tak je prostě konec. Např. v té práci to zpočátku bylo trochu peklíčko, také jsem předem upozorňovala, že tam takového mimi drákulu mám, předtím dostatečně znavila, snažila se naplánovat kratší sezení s přestávkami, ale pokud se protáhlo, stejně nešlo z minuty na minutu přestat a věnovat se psovi, takže to odnesla třeba má ruka, noha, skříň...přitom, co jsem se snažila zachovat klid a dokončit nějaký hovor. Ale to je doba maličkého štěňátka, ty klidové fáze pochopila velmi rychle. Teď je to jak jsem psala, přichází se mnou jako klidný pes, pomazlí se s příchozím a jde vedle mě odpočívat. Ten "klidný" pes si to vybije odpoledne na tréninku, kde má přezdívku "vyvrženec z pekla"
Andrýsek3
napsal(a):
Můj pes má prakticky boudu v bytě Jeji hlavní místo je vedle mé postele udělané z pracovního pc stolu. Je tak akorát, má to tři stěny a jako stůl pracovní desku, takže strop, vevnitř matrace a bouda jak vyšije Toto místo bere jako své útočiště, když chce opravdu klid, jinak háže záda u vchodových dveří a nohy opře o stěnu
Barush_xP
napsal(a):
Jak píšou ostatní, triky, různé hry, chce to přečíst nějakou literaturu i internet, si myslím, je plný návodů, také na youtube je toho dost i s návody jak na to.
My děláme sportovku, takže třeba procházky prokládam stopami (pachové práce), vyhledáváním atd.
Různe povely vést k lepšímu - to pořád zaměstnává hlavu, pilování již znalého, ale přesněji a přesněji.Takový aport správně provedený má několik fází a naučit ho správně bez překusu také hlavu zaměstná. Plavání, frisbee... mraky toho je, co dělat společně se psem, jen si vybrat.