Dobrý den, mám dotaz.Včera mě poprosil známý o radu při výběru psa.Já sama chovám lovecké psy a mám je v bytě /mají však několikrát denně vycházky s vypuštěním na volno a věnujeme se loveckemu výcviku a myslivosti/.Známý chce pejska pro svého 90leteho tatínka /samozřejmě je domluveno, ze v případě potřeby sevo pejska postará známý /.Chtějí něco menšího nebo středního ne příliš hyperaktivniho s celoročním pobytem na zahradě /zateplena bouda samozrejmosti/.Nebrání se pejskovi z útulku...jde o to co zhruba za plemeno či kříženec kterého plemene by vyhovovalo a aby i pejsek byl spokojený.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
olga
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz.Včera mě poprosil známý o radu při výběru psa.Já sama chovám lovecké psy a mám je v bytě /mají však několikrát denně vycházky s vypuštěním na volno a věnujeme se loveckemu výcviku a myslivosti/.Známý chce pejska pro svého 90leteho tatínka /samozřejmě je domluveno, ze v případě potřeby sevo pejska postará známý /.Chtějí něco menšího nebo středního ne příliš hyperaktivniho s celoročním pobytem na zahradě /zateplena bouda samozrejmosti/.Nebrání se pejskovi z útulku...jde o to co zhruba za plemeno či kříženec kterého plemene by vyhovovalo a aby i pejsek byl spokojený.
Já bych byla pro nějakého staršího pejska na dožití - nebude vyžadovat tolik aktivit, a bude rád za své klidné zázemí. Konkrétní plemeno bych asi tolik neřešila, ale zaměřila bych se spíš na nějakého konkrétního psíka, a v útulku sami ví nejlíp, jestli by byl jako společník na zahradu vhodný, takže i poradí
olga
napsal(a):
Taky bych doporučovala staršího pesana z útulku tak, aby si s pánem sedli, projít si nabídku ve nejbližším útulku či útulcích, vybrat velikostně a temperamentem vhodné kandidáty a pak to objet. S tím, že si pesana vezmete na vycházku, projdete se s ním. Vzhledem ke stáří budoucího páníčka bych si ty návštěvy střihla párkrát, bych si psa více oťukala a viděla jak reaguje, aby se minimalizovaly případné problémy, protože pán asi moc šancí něco řešit nebude, tak aby se předešlo tomu, že se pak bude pes vracet. Myslím, že na výchovu štěněte, tak aby štěndo bylo opravdu spokojené, už pán mít síly nebude.
Já jen... že zrovna tady by se dal určitě vhodný pesan najít - není tam málo adeptů.
http://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci.