Australský ovčák - péče o srst

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PatrissM.

8.6.2016 11:43
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Dobrý den,
brzy budu mít štěňátko a chci být na to připravena i po stránce péče o srst. Shlédla jsem několik videí. I když vidím, jaké se používají kartáče, né všechny jsou stejné. Můžete mi prosím doporučit? Nebude to výstavní pejsek a nemám v úmyslu dát za kartáče více než za pejska :-D Ale aby splnili účel a neubližovala pejskovi při česání. Děkuji za každou radu.

8.6.2016 13:06
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

PatrissM. napsal(a):
Dobrý den,
brzy budu mít štěňátko a chci být na to připravena i po stránce péče o srst. Shlédla jsem několik videí. I když vidím, jaké se používají kartáče, né všechny jsou stejné. Můžete mi prosím doporučit? Nebude to výstavní pejsek a nemám v úmyslu dát za kartáče více než za pejska :-D Ale aby splnili účel a neubližovala pejskovi při česání. Děkuji za každou radu.

Ce se zeptat chovatele od ktereho bude stene?

8.6.2016 15:53
ivulka2

XXX.XXX.155.174

PatrissM. napsal(a):
Dobrý den,

Srst australáka je samočístící a pokud budete kvalitně krmit tak krom období kdy mění srst není potřeba žádného kartáče.mě na AUO stačily takové ty ve tvaru hrabiček s delšíma zubama.

9.6.2016 00:26
Clayton

XXX.XXX.104.9

Tyto dva hřebeny bych používala já. Hrablo na vyčesání staré husté podsady a druhý oboustranný na zbytkovou úpravu.

9.6.2016 06:58
mgtka

XXX.XXX.22.66

Lexaurin napsal(a):

Chcete aby napsala, že bude bez PP abyste se tu mohli zase všichni bavit o tom o čem vždy? Třeba chovatelka jedné mojí fenky krmila RC, chovatelka mého australáka mi zase domů nabalila při odběru Joseru, takže kdybych se ji zeptala na granule, co by mi asi doporučila? Forum je od toho, že víc hlav víc ví, tak pokud někdo žádá o radu poraďte, pokud víte.

9.6.2016 09:59
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Clayton napsal(a):
Tyto dva hřebeny bych používala já. Hrablo na vyčesání staré husté podsady a druhý oboustranný na zbytkovou úpravu.

Ten vlevo taky používáme, já navíc rukavici původně koupenou pro kočky. Australáci mají srst krásnou i bez česání, nijak to nepřeháníme.
Slovu samočistící se trošku usmívám, protože vidím ty naše peřiny a pohovku, ale... smajlík smajlík
Ovšem taky bych si asi sepsala veškeré dotazy a pak se především ptala lidí, od nichž psa kupuji. Ptát se na to majitelů jorkšíra je asi mimo mísu, že jo smajlík.

9.6.2016 11:11
beastije

XXX.XXX.205.71

Presne, neprehanime s cesanim, ale asi pul roku jsme meli problemy s cucky za uchy, tak nejak to vymizelo, ale usi cesu tedy casteji. Kolikrat me zastavuji pejskari v parku, rikaji ze ma nadhernou srst, cim krmime, jak to delame. Tak jim vzdycky rikam, ze vlitne do te nejblativejsi nejhorsi louze v lese, pak se macha v jehlici, susi klacky a vypada nadherne.

Samocistici ano, do urciteho stupne, stejne se musi obcas umyt podvozek z lesa, protoze kdo by chtel, aby mu to samocistenim opadavalo po byte :).

9.6.2016 13:47
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Cucky za ušiskama vymizely? Super, my je totiž mám taky smajlík a momentálně bádáme nad tím, zda ostříhat nebo vyčesat či to nechat... smajlík

10.6.2016 07:53
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Lexaurin napsal(a):

Chovatel má pejska neustále venku. Nedostává tolik péče, jako bych chtěla dávat já, protože mám malé děti a budou s ním neustále ve styku. Takže bude častěji koupaný a česaný. Podle toho také vypadá výbava.

Prosím očekávám rady, které se týkají mé otázky. Děkuji.

10.6.2016 07:55
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

ivulka2 napsal(a):
Srst australáka je samočístící a pokud budete kvalitně krmit tak krom období kdy mění srst není potřeba žádného kartáče.mě na AUO stačily takové ty ve tvaru hrabiček s delšíma zubama.

Jo na ty jsem koukala. V jednom videu někde z ciziny ho používala. Pak hodně používají efilační nůžky, o těch taky uvažuji. O krmivu jsem ještě nepřemýšlela. Kdysi jsem svým pejskům kupovala Eukanubu, ale to je 20 zpátky. Co se dnes považuje za kvalitní krmivo nevím. Mám na studování měsíc :).

10.6.2016 07:57
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Clayton napsal(a):

Děkuji. Podívám se.

10.6.2016 07:58
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

mgtka napsal(a):
Chcete aby napsala, že bude bez PP abyste se tu mohli zase všichni bavit o tom o čem vždy? Třeba chovatelka jedné mojí fenky krmila RC, chovatelka mého australáka mi zase domů nabalila při odběru Joseru, takže kdybych se ji zeptala na granule, co by mi asi doporučila? Forum je od toho, že víc hlav víc ví, tak pokud někdo žádá o radu poraďte, pokud víte.

Ano, budu mít pejska bez PP, ale to neznamená, že si nezaslouží kvalitní krmivo a péči o srst. Děkuji :).

10.6.2016 07:59
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

RomčaJelča napsal(a):
Ten vlevo taky používáme, já navíc rukavici původně koupenou pro kočky. Australáci mají srst krásnou i bez česání, nijak to nepřeháníme.
Slovu samočistící se trošku usmívám, protože vidím ty naše peřiny a pohovku, ale... smajlík smajlík
Ovšem taky bych si asi sepsala veškeré dotazy a pak se především ptala lidí, od nichž psa kupuji. Ptát se na to majitelů jorkšíra je asi mimo mísu, že jo smajlík.

Já předpokládala, že mi budou odpovídat spíš majitelé australáků :) Jsem tu prvně a tak nevím jak tady diskuze probíhají.

10.6.2016 08:00
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

mgtka napsal(a):

Toho jsem daleka, mohla jste si vsimnout, ze o takovych debat se nepoustim, navic i kdyby byl bez PP, ma pravdepodobne minimalne matku, ktera se uz necim cese, ne?proto -tedy alespon ja, jsem co se cesani sveho tibetskeho teriera, hledala rady primarne tam.Tedy doporucuji svoje praktiky, tak me nepodsouvejte takove nepravdy

10.6.2016 08:32
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

PatrissM. napsal(a):
Já předpokládala, že mi budou odpovídat spíš majitelé australáků :) Jsem tu prvně a tak nevím jak tady diskuze probíhají.

No však my doma máme australačku smajlík. Já jen rádoby vtipně reagovala na doporučení dotazu na majitele chovu smajlík.
S tím koupáním atd. to ani kvůli dětem nemusíte extra přehánět, toho se nijak nebojte. Ale vysavač si určitě nachystejte do pohotovostní polohy smajlík.

10.6.2016 08:43
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Nůžky jsem už sehnala. Koukám na vyčesávací kartáč drátěný. Já kdysi měla pejsky bez podsady a tak moc nemám zkušenosti. Ale na těch videí ty pejsky strašně škubou :( Nebolí je to? Hodně podsady jde pryč, není to na škodu?

10.6.2016 10:23
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

PatrissM. napsal(a):
Nůžky jsem už sehnala. Koukám na vyčesávací kartáč drátěný. Já kdysi měla pejsky bez podsady a tak moc nemám zkušenosti. Ale na těch videí ty pejsky strašně škubou :( Nebolí je to? Hodně podsady jde pryč, není to na škodu?

S tou podsadou smajlík, na škodu čemu jste myslela? smajlík O víkendu jsme vyčesali plný sáček chlupů, tak jsme se smáli, že máme materiál na zimní svetr.

10.6.2016 10:24
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

RomčaJelča napsal(a):
S tou podsadou smajlík, na škodu čemu jste myslela? smajlík O víkendu jsme vyčesali plný sáček chlupů, tak jsme se smáli, že máme materiál na zimní svetr.

Já nevím. Říkám si, že asi nějaký účel plní ne? Řekla bych, že se má vyčesat jen ta uvolněná, ale na těch videí to vypadá, že škubou i tu co ještě drží :(.

10.6.2016 10:32
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

PatrissM. napsal(a):
Já nevím. Říkám si, že asi nějaký účel plní ne? Řekla bych, že se má vyčesat jen ta uvolněná, ale na těch videí to vypadá, že škubou i tu co ještě drží :(.

No tak nevím, jistě to svou roli má, ale v bytě nebo v domě a vůbec v těchto klimatických podmínkách se psovi rozhodně nic nestane, když bude mít chlupů míň. Aspoň si to myslím smajlík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2016 10:41

PatrissM. napsal(a):
Jo na ty jsem koukala. V jednom videu někde z ciziny ho používala. Pak hodně používají efilační nůžky, o těch taky uvažuji. O krmivu jsem ještě nepřemýšlela. Kdysi jsem svým pejskům kupovala Eukanubu, ale to je 20 zpátky. Co se dnes považuje za kvalitní krmivo nevím. Mám na studování měsíc :).

Ohledně krmiva, dnes už Eukanuba není kvalitní, za obdobné peníze koupíte mnohem kvalitnější granule. Už jste rozhodnutá, jestli budete krmit granulemi, vařit nebo syrovým masem? Kdybyste se rozhodla (po prostudování si + a - ), pro jeden nebo oba (střídání) posledních dvou způsobů krmení, tak s tím Vám můžu pomoct

10.6.2016 10:44
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ohledně krmiva, dnes už Eukanuba není kvalitní, za obdobné peníze koupíte mnohem kvalitnější granule. Už jste rozhodnutá, jestli budete krmit granulemi, vařit nebo syrovým masem? Kdybyste se rozhodla (po prostudování si + a - ), pro jeden nebo oba (střídání) posledních dvou způsobů krmení, tak s tím Vám můžu pomoct

Asi granule a sem tam dostane i něco vařeného. Ale chápu, že by to muselo mít nějaké složení a jelikož mám 3 malé děti a práce dost, asi nebudu mít příliš času ještě vyvařovat pejskovi. Takže budu preferovat granule + konzervy.

10.6.2016 10:48

PatrissM. napsal(a):
Asi granule a sem tam dostane i něco vařeného. Ale chápu, že by to muselo mít nějaké složení a jelikož mám 3 malé děti a práce dost, asi nebudu mít příliš času ještě vyvařovat pejskovi. Takže budu preferovat granule + konzervy.

Dobře a jaký máte cenový strop ohledně granulí?

10.6.2016 10:57
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Dobře a jaký máte cenový strop ohledně granulí?

Zatím nemám představu kolik takový pejsek sní. Takže nad tím jsem nepřemýšlela. Zkusila bych něco kvalitního, ale cenově dostupného (nic zase předraženého), aby to splnilo jeho požadavky. Pak se uvidí, jestli mu bude chutnat, jestli bude prospívat atd.

10.6.2016 13:23

PatrissM. napsal(a):

Když začne pouštět, plní ten účel, abyste měla byt plný chlupů. Když austalák začne pouštět podsadu, tak to chce česat a česat a luxovat a luxovat.( A to nemám tu nejchlupatější australačku, ale jen trikoloru a polodlouhou srstí a stejně sbírám, zametám a luxuju hromady chlupů ). Možná pes chovaný venku pouští chlupy míň, ale australák chovaný převážně v bytě - chlupy, chlupy a chlupy.

10.6.2016 13:33

PatrissM. napsal(a):

Neuražte se, nejste náhodou masochista ? ( ve smyslu trápiti sama sebe ).
Nevím jak jsou malé děti ve skutečnosti malé. Ale pořídit si ke třem malým dětem torpédo - štěně AUO ? Do bytu ?
Jinak svou AUO jsem za 6 let nekoupala ( myšleno celou, šamponem, ve vaně ).

10.6.2016 13:35
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Když začne pouštět, plní ten účel, abyste měla byt plný chlupů. Když austalák začne pouštět podsadu, tak to chce česat a česat a luxovat a luxovat.( A to nemám tu nejchlupatější australačku, ale jen trikoloru a polodlouhou srstí a stejně sbírám, zametám a luxuju hromady chlupů ). Možná pes chovaný venku pouští chlupy míň, ale australák chovaný převážně v bytě - chlupy, chlupy a chlupy.

To já všechno chápu :) Mě šlo o to, že při shlédnutí videí jsem měla pocit, že škubou i tu podsadu, která je stále živá nebo jak to napsat. Prostě je strašně škubali. Nebo to jde tak špatně vyčesat?

10.6.2016 13:37
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Neuražte se, nejste náhodou masochista ? ( ve smyslu trápiti sama sebe ).
Nevím jak jsou malé děti ve skutečnosti malé. Ale pořídit si ke třem malým dětem torpédo - štěně AUO ? Do bytu ?
Jinak svou AUO jsem za 6 let nekoupala ( myšleno celou, šamponem, ve vaně ).

:-D Masochista, možná ano. Děkuji 7,5 a 3 roky. Do bytu určitě ne. K baráku se zahradou a hlavně taky společníka do vinohradu :).

10.6.2016 13:43

PatrissM. napsal(a):
:-D Masochista, možná ano. Děkuji 7,5 a 3 roky. Do bytu určitě ne. K baráku se zahradou a hlavně taky společníka do vinohradu :).

Pak AUO téměř ideál. Ještě mu pořiďte 2,3 kozy a bude úplně spokojený smajlík.

10.6.2016 13:44
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Pak AUO téměř ideál. Ještě mu pořiďte 2,3 kozy a bude úplně spokojený smajlík.

:-D Tak to jste vystihla, protože to má manžel v plánu taky :-D. Ale to později, zatím může trénovat na dětech :-D.

10.6.2016 13:54

S dětmi opatrně, bude je možná opravdu chtít vychovávat a usměrňovat. A určitě předcházet nepříjemnostem kolem dětí, aby za ně pejsek nebyl trestaný. Mají paměť jako slon a nebylo by dobře, kdyby mělo štěně s dětmi spojené nepříjemné zážitky.
( Třeba : sebere dítěti rohlík, dostane viks - je lepší takové situace nepřipouštět, než odkazovat štěně do patřičných mezí ).

10.6.2016 15:04
mgtka

XXX.XXX.92.43

Nas australacek je takovy nouma, zive dusi by neublizil, hlidac to taky neni, ale zazila jsem i psa, ktery byl velmi dominantni az agresivni a to byla jeho majitelka cvicitelka psu, takze vychovou to asi nebylo, takze si dejte pozor na povahu. K detem radsi hodneho noumika.
Jinak kdyz se lina, je to kasatrofa. Velke chuchvalce muzete ze psa vytahovat rukou, ale je treba prekonat jen takove obdobi, pak je to unosne.
Jinak ja krmim granulemi nutra gold a ted zkusime koupit acanu-rika se ze by se granule u dospelych psu mely stridat.

10.6.2016 15:16

mgtka napsal(a):
Nas australacek je takovy nouma, zive dusi by neublizil, hlidac to taky neni, ale zazila jsem i psa, ktery byl velmi dominantni az agresivni a to byla jeho majitelka cvicitelka psu, takze vychovou to asi nebylo, takze si dejte pozor na povahu. K detem radsi hodneho noumika.
Jinak kdyz se lina, je to kasatrofa. Velke chuchvalce muzete ze psa vytahovat rukou, ale je treba prekonat jen takove obdobi, pak je to unosne.
Jinak ja krmim granulemi nutra gold a ted zkusime koupit acanu-rika se ze by se granule u dospelych psu mely stridat.

Moje fena rozhodně ňouma není ( i když jsem o ostrou fenu nestála, spíš jsem chtěla parťáka k dětem ), hlídá si své docela neohroženě, zvířata, mě i pozemek. Doma je neskutečně mazlivá, hladit hladit až k vyhlazení.
A žravá. Krmím granulemi s "přílohou" - i šlupky z brambor, kyselé zelí a po kozách vylízat i otruby.

10.6.2016 15:56

PatrissM. napsal(a):
Dobrý den,

Nemám sice AUO, ale dlouhosrstého N.O. a používám jedině hrabičky, jak jsou vyfocené výše. Ne ty samé, ale hodně podobné. Mám ještě hřeben, ale není to ono, nepoužívám ho vůbec. Moje fena, jak měsíc před háráním v létě líná, češu co 2-3 den,45 minut. Podsady po zimě, má opravdu hodně. Na jedno vyčesání, mám půl kýble vlny. V zimě skoro nelíná vůbec. Je celoročně venku, domů jde jen na chvíli a pak chce ven. Je to zimní typ psa, nemá ráda horka, v zimě je ve svém živlu. Čím chladněji, tím lépe. Pro představu posílám nějaké foto, ty první, jsou mladší a ty poslední 2, teď a poslední, před týdnem.

10.6.2016 16:28
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Nemám sice AUO, ale dlouhosrstého N.O. a používám jedině hrabičky, jak jsou vyfocené výše. Ne ty samé, ale hodně podobné. Mám ještě hřeben, ale není to ono, nepoužívám ho vůbec. Moje fena, jak měsíc před háráním v létě líná, češu co 2-3 den,45 minut. Podsady po zimě, má opravdu hodně. Na jedno vyčesání, mám půl kýble vlny. V zimě skoro nelíná vůbec. Je celoročně venku, domů jde jen na chvíli a pak chce ven. Je to zimní typ psa, nemá ráda horka, v zimě je ve svém živlu. Čím chladněji, tím lépe. Pro představu posílám nějaké foto, ty první, jsou mladší a ty poslední 2, teď a poslední, před týdnem.

Je opravdu nádherná :) Kdysi jsem měla tervuerena, ale česala jsem převážně kartáčem. Tak se opravdu těším až si po dlouhých letech zase hrábnu do srsti :-D.

10.6.2016 16:34
PatrissM.

XXX.XXX.48.25

Moc všem děkuji za rady. Ráda si je přečtu. S pejsky zkušenosti mám, ale pořád je se co učit. Měla jsem 5 pejsků jednoho plemene a nikdy nedokážu pochopit, jak mohou v knihách psát jaké plemeno má povahu. Bylo jich 5 a každý měl úplně jinou povahu, takže na knihy moc nedám :) Na fotce je náš prcek a za měsíc si pro něj jedeme :).

10.6.2016 16:43
Arni

XXX.XXX.111.238

PatrissM. napsal(a):
Moc všem děkuji za rady. Ráda si je přečtu. S pejsky zkušenosti mám, ale pořád je se co učit. Měla jsem 5 pejsků jednoho plemene a nikdy nedokážu pochopit, jak mohou v knihách psát jaké plemeno má povahu. Bylo jich 5 a každý měl úplně jinou povahu, takže na knihy moc nedám :) Na fotce je náš prcek a za měsíc si pro něj jedeme :).

Hezký, včera si můj šéf taky přivezl štěně AUO. Půjdu se na něj podívat.

10.6.2016 17:03

PatrissM. napsal(a):

Roztomilý šošonek, mě by AUO povahově asi taky vyhovoval, ale pro příště, já mám už jasno. Nic dlouhosrstého. Ta moje čuba, to byla taky náhoda-dlouhosrstek. Nikdy více. Mám pro to dost důvodů a hlavně, mi se dl. psi prostě nelíbí. O co hezčí je vlkošedý klasický N.O. pracák nebo malina. Ale, to je věc názoru.

16.6.2016 09:16
beastije

XXX.XXX.205.71

RomčaJelča napsal(a):
Cucky za ušiskama vymizely? Super, my je totiž mám taky smajlík a momentálně bádáme nad tím, zda ostříhat nebo vyčesat či to nechat... smajlík

Vystrihavat, snazit se vycesat, casem to zmizi, ale ta srst za usima je vzdycky jemnejsi a divnejsi mi prijde. Moje chovatelka mi neporadila, ti jeji to nemaji.

Ale na krase to neskodi a fenka se rada cese :) Jen ne zadek! :).

16.6.2016 11:26
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

beastije napsal(a):
Vystrihavat, snazit se vycesat, casem to zmizi, ale ta srst za usima je vzdycky jemnejsi a divnejsi mi prijde. Moje chovatelka mi neporadila, ti jeji to nemaji.

Ale na krase to neskodi a fenka se rada cese :) Jen ne zadek! :).

Jojo, už jsme to vystříhali. Naše se obecně češe celkem nerada, je moc "rtuťovitá", nepostojí, nepoleží smajlík. Ale jo, za pamlsky a vlídné slovo to šlo smajlík.

Lidaas

23.6.2016 14:19
Lidaas

XXX.XXX.60.119

Ahoj, ještě bych k radám připojila tyto tipy http://pethome.cz/cs/blog/post/lososovy-olej-stop-linani-a-koznim-problemum mohli by pomoct

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík