Terka15

XXX.XXX.69.110
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, fena 9 let zřejmě po falešné březosti má nateklou jednu mléčnou žlázu, ze které jí po zmáčknutí vytéká hnědá tekutina. Neustále kňučí, ale chuť k jídlu, hravost normální. Co mi doporučíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Terka15
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, fena 9 let zřejmě po falešné březosti má nateklou jednu mléčnou žlázu, ze které jí po zmáčknutí vytéká hnědá tekutina. Neustále kňučí, ale chuť k jídlu, hravost normální. Co mi doporučíte?
Veterináře.
Měla jsem fenku, které se pod mléčnou žlázou udělal zhoubný nádor a rovněž jí poté z bradavky vytékala hnědá tekutina. Přesto, že jsem jí nádor nechala vyoperovat, po krátké době se objevily metastázy v plicích, fenka se dusila a musela být uspána! Na nic nečekejte a chvátejte na veterinu.
zdenula
napsal(a):
Měla jsem fenku, které se pod mléčnou žlázou udělal zhoubný nádor a rovněž jí poté z bradavky vytékala hnědá tekutina. Přesto, že jsem jí nádor nechala vyoperovat, po krátké době se objevily metastázy v plicích, fenka se dusila a musela být uspána! Na nic nečekejte a chvátejte na veterinu.
Přesně tak! Fena kňučí zřejmě bolestí, navíc výtok z bradavky - co jiného než vetrinář!
Terka15

XXX.XXX.69.110
Měla to tak už několikrát, vždycky v tom období, kdy to připomíná falešnou březost, po nějakém čase se to vždycky spraví, ale nekňučela tak, ale nevíme, jestli je to jenom tak "ze stesku" nebo od bolesti, protože to dělá jenom když jsme doma a leží před dveřmi jindy ne. Tak nevím, jestli je to normální nebo ne.

Terka15
napsal(a):
Měla to tak už několikrát, vždycky v tom období, kdy to připomíná falešnou březost, po nějakém čase se to vždycky spraví, ale nekňučela tak, ale nevíme, jestli je to jenom tak "ze stesku" nebo od bolesti, protože to dělá jenom když jsme doma a leží před dveřmi jindy ne. Tak nevím, jestli je to normální nebo ne.
Pokud z cecíku vytéká cokoliv hnědého, normální to není.
ale samozřejmě můžete čekat dokud nedostane horečku a z cecků se budou tahat litry hnisu, to jo.
Využívám vlákna. Moje fenka, 4 roky , rok po porodu, 4 měsíce po posledním hárání. V tomto týdnu jsme zjistila malé zduření u jedné mléčné žlázy, vymáčknu trochu mléčně-nahnědlé tekutiny. Dnes vet a antibiotika. A můj dotaz zní. Dá se ještě nějakým způsobem podpořit zaléčení? Obklady,..... Po kontrole příští týden bude jasněji, ale mám docela vichr z případné operace.Díky

eli22
napsal(a):
To asi nikdo neví, nedivím se moc možností zřejmě není, zkouším obklad z tvarohu.
No myslím, že tím tvarohem se nedá nic zkazit...
Hlavně aby to dobře dopadlo.
eli22
napsal(a):
No zatím to vypadá dobře. Ale prostě mě mate to, že je to jen tak, že se to nestalo třeba po hárání, což se stává často. Uvidíme a díky za podporu.
Hned po hárání je blbost. Falešná březost časově kopíruje skutečnou březost, tudíž laktace se běžně spouští až 2 měsíce po skončení hárání a může trvat poměrně dlouho. Takže zánět bych logicky očekávala někdy potom.
Možná můžete prostě chladit - sprchovat vlažnou vodou, ne moc ledovou.
Terven
napsal(a):
Hned po hárání je blbost. Falešná březost časově kopíruje skutečnou březost, tudíž laktace se běžně spouští až 2 měsíce po skončení hárání a může trvat poměrně dlouho. Takže zánět bych logicky očekávala někdy potom.
Možná můžete prostě chladit - sprchovat vlažnou vodou, ne moc ledovou.
Dobře, moc děkuju.

eli22
napsal(a):
No zatím to vypadá dobře. Ale prostě mě mate to, že je to jen tak, že se to nestalo třeba po hárání, což se stává často. Uvidíme a díky za podporu.
me fena rodila v rijnu a problem s ml. zlazou mela v pulce unora - ze dne na den.
Uplne mimo harani, porod, laktaci
eli22
napsal(a):
"Eli", už jsem to psala někde jinde. Mám z dětství zkušenost, že na horečku (a snad i otoky) mi moje máma dávala na chodidla zábal ze studených nakrájených/rozmačkaných kvasnic. Snad vždy to pomohlo! Pokud má fenka v cecíku třeba i horkost, můžete zkusit i toto. Držím pěsti!
fikovnice
napsal(a):
"Eli", už jsem to psala někde jinde. Mám z dětství zkušenost, že na horečku (a snad i otoky) mi moje máma dávala na chodidla zábal ze studených nakrájených/rozmačkaných kvasnic. Snad vždy to pomohlo! Pokud má fenka v cecíku třeba i horkost, můžete zkusit i toto. Držím pěsti!
Díky,zkusím určitě.Ale zdá se mi to lepší, zato já mám křeč, jak jí tam hodiny držím ten obklad. I když ona je moc hodná, drží.
napsal(a):
me fena rodila v rijnu a problem s ml. zlazou mela v pulce unora - ze dne na den.
Uplne mimo harani, porod, laktaci
Fakt? No já žila v domnění, že ze dne na den jen tak z ničeho nic je to dost divný. Díky, tak koukám, že to zas tak vzácný asi není.

fikovnice
napsal(a):
👍 ty kvasnice jsou výborný takhle, moje mamka na ně taky nedala dopustit a krásně vytahuje horkost hustší kašička: droždí s vodou. Opařila jsem si jako dítě vařící vodou celé předloktí, mamka mi to tím natřela, zavázala a za pár hodin jsem měla ruku v pořádku, ani červená, ani citlivá kůže a půchýř už vůbec ne. Takže taky doporučuji feňuli na cecíček 🐾 a držím pěsti!
napsal(a):
👍 ty kvasnice jsou výborný takhle, moje mamka na ně taky nedala dopustit a krásně vytahuje horkost hustší kašička: droždí s vodou. Opařila jsem si jako dítě vařící vodou celé předloktí, mamka mi to tím natřela, zavázala a za pár hodin jsem měla ruku v pořádku, ani červená, ani citlivá kůže a půchýř už vůbec ne. Takže taky doporučuji feňuli na cecíček 🐾 a držím pěsti!
Včera jsem dělala, mix tvaroh + kvasnice. Puch ale strašnej. Vypadá to ale už dobře, uvidíme v sobotu na kontrole.
napsal(a):
Že jo?
Mojí mamce to poradila sousedka, co měla stejně starého syna. A od té doby mi jako dítěti vždy byly dělány kvasnicové zábaly a snad vždy to pomohlo! Tehdy jsem to považovala téměř za zázrak...třeba čtyřicítky horečky dokázal ten zábal srazit.

fikovnice
napsal(a):
Že jo?
Mojí mamce to poradila sousedka, co měla stejně starého syna. A od té doby mi jako dítěti vždy byly dělány kvasnicové zábaly a snad vždy to pomohlo! Tehdy jsem to považovala téměř za zázrak...třeba čtyřicítky horečky dokázal ten zábal srazit.
Stejně fungují i octové ponožky - ocet naředěný 1:6 s vodou, v tom vymáchané ponožky, navléknout na nohy a zabalit ještě třeba do ručníku, aby se to trochu zapařilo.
Zdravím všechny, tak dnes na kontrole a cecík ok. Ještě malinko zduřelejší, ale opravdu malinko, okem těžko zjistitelné, nic nevytéká, vypadá to dobře. Mám ještě tak jednou denně pokračovat ve tvarohových obkladech, ale zdá se, že to bude úplně ok. Tak jsem moc ráda.Jinak pokud by se to během roku, dvou opakovalo, asi se přikloním ke kastraci. Díky tady všem za podporu a rady.