Frederick

XXX.XXX.218.145
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je pro mně vhodná Border Kolie. Bydlím v bytě 2+kk na okraji města. Turistické stezky, lesíky a psí agility v okolí. Do práce chodím kolem 6:30 a vracím se kolem 16:00 což je 9,5 hodiny co by byl psík sám doma. Ráno plánuji procházky o délce cca 1-1,5 hodiny. Co bych se vrátil zpět z práce tak bych se mu mohl věnovat veškerý svůj čas. Např.2-3 hod procházka venku, poté nějaké to cvičení povelů a zatížení mysli psa. Pak večerní procházka před spaním cca 1 hod. Myslíte, že by to takhle pro bordel kolii bylo ideální nebo stačí v nejhorším i méně času, nebo spíš naopak více. Kdyby se ke mně nehodila, jaké jiné plemeno by jste mi doporučili? Děkuji.
Frederick

XXX.XXX.218.145
Agilty máme poblíž, členství by nebylo. Problém, takže dle odpovědí vidím, že to není problém ji nechat doma 9 hodin, když jí člověk ráno vyvenčí a odpoledne jí dá ty 2 hodiny túry a pak nějaký to cvičení či agility a večer ještě procházka před spaním. . Děkuji
Nevím kolik je vám let, ale rozmyslete si dobře, zda jí tento režim budete moci poskytnout celých PŘÍŠTÍCH 10 LET (nejméně). V životě člověka se leccos změní, nejen že vymění zaměstnání, ale pořídí si rodinu, může i onemocnět (byť třeba krátkodobě) a na tuto dobu musí mít zástupce, který bude ochoten psovi poskytnout stejné plnohodnotné vyžití. Znám bohužel několik borderek, které celodenní zavření v bytě snáší těžce a ranní a odpolední procházka je naprosto neuspokojuje. Myslím, že toto plemeno se má pořizovat čistě účelově - pasení ovcí, agility apod. Primárně jako společník lépe poslouží jiná plemena, která také nejsou peciválové, ale ta nepřetržitá chuť do práce a neustálá potřeba zaměstnávat hlavu a tělo jim chybí, což je ve výsledku zaměstnanému člověku příjemnější.
Frederick

XXX.XXX.218.145
V tomto máte pravdu. Je mi 21 let. Chtěl bych se zeptat jestli byste mi doporučila přímo nějakou rasu psíka. Bojím se, že beagle a jack russel bude na tom stejně. Doma jsme měli jezevčíka, jako společník dobrý ale běhání a běh vedle kole je prakticky nemožná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Frederick
napsal(a):
V tomto máte pravdu. Je mi 21 let. Chtěl bych se zeptat jestli byste mi doporučila přímo nějakou rasu psíka. Bojím se, že beagle a jack russel bude na tom stejně. Doma jsme měli jezevčíka, jako společník dobrý ale běhání a běh vedle kole je prakticky nemožná.
Beagle na tom není stejně, měla sem ho a na gauči se válel docela rád. Doma byl zlatíčko, nic nedělal, neničil a mou pracovní dobu prospal v mojí posteli. ovšem jeho výchova není jednoduchá, je to v první řadě lovecký honič takže usměrnit jeho lovecké touhy není snadné. Někteří s nimi agility cvičí ale není to pes který by byl snadno motivovatelný a nemyslím si že by je tenhle druh sportu nějak moc bavil takže bych tohle zvážila. Jack russel na tom bude o něco lépe ale a běh u kola bych řekla krátké nožky a ta stavba těla mě na agi taky moc nesedí. nevybírejte z loveckých plemen, zkuste si projít třeba ovčáky, krátkosrstá kolie, polský nížinný ovčák, groendael, tervuen, švýcarský ovčák možný by byl i dobrman, boxer apod.
Frederick

XXX.XXX.218.145
napsal(a):
Beagle na tom není stejně, měla sem ho a na gauči se válel docela rád. Doma byl zlatíčko, nic nedělal, neničil a mou pracovní dobu prospal v mojí posteli. ovšem jeho výchova není jednoduchá, je to v první řadě lovecký honič takže usměrnit jeho lovecké touhy není snadné. Někteří s nimi agility cvičí ale není to pes který by byl snadno motivovatelný a nemyslím si že by je tenhle druh sportu nějak moc bavil takže bych tohle zvážila. Jack russel na tom bude o něco lépe ale a běh u kola bych řekla krátké nožky a ta stavba těla mě na agi taky moc nesedí. nevybírejte z loveckých plemen, zkuste si projít třeba ovčáky, krátkosrstá kolie, polský nížinný ovčák, groendael, tervuen, švýcarský ovčák možný by byl i dobrman, boxer apod.
Ovčáci, dobrman a spol. se mi zdají už docela dost velcí psi na to aby byli zavření přes dobu co jsem v práci v bytě, nejlepší by byl pes středního až malého vzrůstu.
Frederick
napsal(a):
Já na tom byla jako vy, nejen věkově, ale i vkusem. Také se mi borderka líbí, ale z výše uvedených důvodů jsem si na ni netroufla. Zvolila jsem flat coated retrívra a byla jsem naprosto spokojená. Je to pohodové plemeno, bezkonfliktní k lidem a dětem (takže případné rozšíření rodiny časem jen uvítá ), dobře vychází se psy a je snadno ovladatelné. Kolo a brusle absolvuje bez problémů. Samozřejmě potřebuje výchovu a výcvik, ale zvládne ho i začátečník. Pokud nemáte přímo vysněné plemeno, zvažte i adopci pejska z útulku, já si tam posléze našla křížence borderky (ale je dokonale namíchaný, takže je klidný a akční pouze přiměřeně) a lepšího psa jsem si nemohla přát. V útulcích jsou mraky štěňat a psů, třeba vám to s nějakým zajiskří a budete mít na kontě i dobrý skutek .

Frederick
napsal(a):
Ovčáci, dobrman a spol. se mi zdají už docela dost velcí psi na to aby byli zavření přes dobu co jsem v práci v bytě, nejlepší by byl pes středního až malého vzrůstu.
Když myslíte. Moje zkušenost je že ti větší psi jsou mnohem klidnější než ti malí. Takže třeba dobrman nebo rotvasjler mě přijde do bytu mnohem vhodnější než borderka, ale to je věc názoru
Frederick
napsal(a):
To vážně není o velikosti, ale o tom, k čemu je to které plemeno vyslechteno, co má v genech a jestli mu to vy můžete poskytnout.Nebo nějakou podobnou alternativu. Abyste nebyli oba nestastni.
Frederick

XXX.XXX.218.145
Welsh corgi jsou velmi pěkný, ale nevím jestli by zvádl delší běh cca 5-10 km?

Frederick
napsal(a):
Jenom k tomu zavření v bytě a velikosti psa - velikost je zcela nepodstatná, podstatný je temperament - temperament plemene a temperament konkrétního jedince! A skutečně platí - větší plemena mají obecně nižší temperament! Takže zatímco moloss tu dobu šťastně prochrápe, temperamentní bordera si nudou ukouše ocas...např.
Frederick

XXX.XXX.218.145
napsal(a):
Jenom k tomu zavření v bytě a velikosti psa - velikost je zcela nepodstatná, podstatný je temperament - temperament plemene a temperament konkrétního jedince! A skutečně platí - větší plemena mají obecně nižší temperament! Takže zatímco moloss tu dobu šťastně prochrápe, temperamentní bordera si nudou ukouše ocas...např.
Mám to tak nějak v sobě v sugerováno, že velký pes potřebuje hodně prostoru, jestli tomu tak není, tak co byste mi doporučila z těchto větší psů, kterým nebude vadit pohyb a ani valení se doma po dobu co budu v práci. Děkuji.
Frederick
napsal(a):
Welsh corgi jsou velmi pěkný, ale nevím jestli by zvádl delší běh cca 5-10 km?
Welsh corgi jsou honáci, nezapomínejte. Honí stáda :) 10 km tryskem asi těžko, ale rekreační běh určitě. On je v běhu prakticky pořád. O víkendech děláme cca 7-10 km vycházky, pravda je že neběžím, ale psi ano. Zvlášť fena je neustále v pohybu. Chce to vybrat zdravé a případně pracovně vedené rodiče. Osobně doporučuji cardigana, ale i pembrok se samozřejmě nevylučuje. Jen povahově mám radši cardigany.
napsal(a):
Zajedte si na podzim na mistrovstvi biglu v agility... cca 30-40 biglu a uvidite jak moc je to naopak bavi... mela jsem biglovou a jak ta milovala psi sporty...
pro zadavatelku zvazte jetse knirace, pokud chcete agility tak radsi maleho, byt pro radost se da behat i se stredakem, ale ten skace L takze pokud mate ambice tak radsi ne. Byt znam jednu velmi sikovnou majitelku a fenu co behaji uspesne, uz jsou v A3, ale imho spise vyjimka... ale jako spolecnik a do budoucna k detem je dle me stredni knirac ideal

manbea
napsal(a):
Já na tom byla jako vy, nejen věkově, ale i vkusem. Také se mi borderka líbí, ale z výše uvedených důvodů jsem si na ni netroufla. Zvolila jsem flat coated retrívra a byla jsem naprosto spokojená. Je to pohodové plemeno, bezkonfliktní k lidem a dětem (takže případné rozšíření rodiny časem jen uvítá ), dobře vychází se psy a je snadno ovladatelné. Kolo a brusle absolvuje bez problémů. Samozřejmě potřebuje výchovu a výcvik, ale zvládne ho i začátečník. Pokud nemáte přímo vysněné plemeno, zvažte i adopci pejska z útulku, já si tam posléze našla křížence borderky (ale je dokonale namíchaný, takže je klidný a akční pouze přiměřeně) a lepšího psa jsem si nemohla přát. V útulcích jsou mraky štěňat a psů, třeba vám to s nějakým zajiskří a budete mít na kontě i dobrý skutek .
Podle zadaných podmínek bych taky doporučila flata. Je to prostě takové relativně bezproblémové a přizpůsobivé plemeno, co zvládne kdeco a jako bonus je to nádherný pes. Pár jich okolo sebe máme a majitelé si je nemůžou vynachválit.
Frederick
napsal(a):
Velmi doporučuji.Hodí se na všechno. Ke koni, do rodiny, na pasení, k vodákovi, dog treking.
Snáší dobře zimu i horko, má rád vodu i sníh, je bezúdržbový.
Zde popis
http://www.kpchp.org/pes_povaha.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chodsk%C3%BD_pes.
Frederick
napsal(a):
Mám to tak nějak v sobě v sugerováno, že velký pes potřebuje hodně prostoru, jestli tomu tak není, tak co byste mi doporučila z těchto větší psů, kterým nebude vadit pohyb a ani valení se doma po dobu co budu v práci. Děkuji.
Whippet. Mrkněte. Jsou to lenoši a nepotřeují tolik zaměstnávat hlavu. Tu si unaví sami, když s mí budete lítat po venku. Až ho zničíte, což netrvá dlouho, bude spát hodiny a hodiny. Jo a jsou neskutečně skladní.
Ale. Je pravda, že chrťáci se moc nenosí.

Dobrý den mrkněte na šeltii, ideální stav.Mám ji doma.Vydrží bez problému než přijdete z práce.Nic doma neponičíl, a čeká.A na agility a jiné sporty taky super, procházky miluje a je to mazel
sisi58
napsal(a):
Velmi doporučuji.Hodí se na všechno. Ke koni, do rodiny, na pasení, k vodákovi, dog treking.
Snáší dobře zimu i horko, má rád vodu i sníh, je bezúdržbový.
Zde popis
http://www.kpchp.org/pes_povaha.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chodsk%C3%BD_pes.
Musím s Vámi souhlasit. Mám křížence chodského psa a opravdu se hodí na vše, co mě napadne . Agility běháme něco přes rok a koloběžku už taky nějakou dobu tahá. Taky si myslím že ideál.
Frederick
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je pro mně vhodná Border Kolie. Bydlím v bytě 2+kk na okraji města. Turistické stezky, lesíky a psí agility v okolí. Do práce chodím kolem 6:30 a vracím se kolem 16:00 což je 9,5 hodiny co by byl psík sám doma. Ráno plánuji procházky o délce cca 1-1,5 hodiny. Co bych se vrátil zpět z práce tak bych se mu mohl věnovat veškerý svůj čas. Např.2-3 hod procházka venku, poté nějaké to cvičení povelů a zatížení mysli psa. Pak večerní procházka před spaním cca 1 hod. Myslíte, že by to takhle pro bordel kolii bylo ideální nebo stačí v nejhorším i méně času, nebo spíš naopak více. Kdyby se ke mně nehodila, jaké jiné plemeno by jste mi doporučili? Děkuji.
A kdy budete dělat nutné věci pro žití? Máte služku?
Vstanete cca ve 4.30 ráno, abyste byl hodinu a půl venku se psem, pak půjdete do práce. Po příchodu budete venku 2-3 hodiny, hodinu venku před spaním. V kolik půjdete spát, abyste mohl vstát zase cca ve 4.30 ráno a jít venčit?
A ostatní život skončí, budete žít jen pro psa. Bude jen práce a pes nic mezi tím?
Tak nějak tomu nevěřím.
Frederick

XXX.XXX.218.145
Fiona.Praha
napsal(a):
Vstanete cca ve 4.30 ráno, abyste byl hodinu a půl venku se psem, pak půjdete do práce. Po příchodu budete venku 2-3 hodiny, hodinu venku před spaním. V kolik půjdete spát, abyste mohl vstát zase cca ve 4.30 ráno a jít venčit?
A ostatní život skončí, budete žít jen pro psa. Bude jen práce a pes nic mezi tím?
Tak nějak tomu nevěřím.
Dá se to zvládat. V 5:00 vstanu. Od 5-6:30 venčení, pak do práce a ve 16:00 návrat.16:00-18:00 venčení psa. Od 18:00 do cca 21:00 (22:00). Bych měl čas na sebe případně nějaké to zažití psa doma. Pak jít spát. Důležité věci si lze vyřešit tím, že si člověk vezme volno z práce, v mé práci není problém si vzít kdykoliv volno odpoledne či ráno přijít později, aniž by se to bralo jako celý den volna - až se mi nasčítá 8 hod, tak pak nahlásím den volna. A když si někdo chce pořídit psa jako životní styl tak hold něco musí obětovat. Na dovolenou se v dnešní době dá jít i se psem. Takže zvládnout se to dá.
Fiona.Praha
napsal(a):
Tak nějak tomu nevěřím.
Vstavala jsem ve 4... po hygine ne jsem cca hodinu se psem byla venku... v 5:18 odchod do prace.14:35 prichod z prace... do postele 21:00, ten cas mezitim byl prevazne pro psa, ale sitihala jsme i jine veci... kazdopadne po porizeni klidnejsiho plemene (z bigla jsme presla ke kniracum) sem hodne zpohodlnela, ale taky to muze byt vekem, zakladateli je cca 20 let, myslim, ze pet let klidne bude schopna sde psu venovat na plno, pak dojde na jine priority, ale o uz se bude i zklidnovat pes, ze...
jak to teda delate vy? kolik casu psum venujete vy? kazdy den?

Vstávám ve 4,00 už nějakých 25 let. to i v sobotu a neděli, protože oni jsou prostě zvyklí. Po práci je nejprve pes a pak teprve nějaké věci jako úklid apod. potom k večeru kdy normální lidé sedí u televize, lítám po lese, a polích a cvičíme nákup většinou v sobotu dopoledne a dovolená jedině se psem a pro psy Pes se stal mým životním stylem a vůbec mě to nikdy nevadilo.
Záleží, co člověk od života se psem očekává. U mě v podstatě volný čas plní psi. Nákup udělám v práci, ráno venčíme jen na zahradě, dopoledně je bere babička nebo syn podle směny. Manžel je ve dvě doma a já podle úředních dnů. Někdy dřív, někdy později. Po příchodu domů ihned na procházku, manžel vaří, pak nějaký ten drobný úklid, kafe, ven na zahradu se psy, v devět do postele. O víkendech výstavy, chata se psy, dlouhé vycházky. Děti už doma nemáme, takže můj čas je "psí čas". Tak jsem to chtěla a tak to je. Pokud je zadavatel téhož ražení, dá se to zvládat. Dvouhodinové kino nebo rande pes doma taky zvlánde sám.
Frederick
napsal(a):
Dá se to zvládat. V 5:00 vstanu. Od 5-6:30 venčení, pak do práce a ve 16:00 návrat.16:00-18:00 venčení psa. Od 18:00 do cca 21:00 (22:00). Bych měl čas na sebe případně nějaké to zažití psa doma. Pak jít spát. Důležité věci si lze vyřešit tím, že si člověk vezme volno z práce, v mé práci není problém si vzít kdykoliv volno odpoledne či ráno přijít později, aniž by se to bralo jako celý den volna - až se mi nasčítá 8 hod, tak pak nahlásím den volna. A když si někdo chce pořídit psa jako životní styl tak hold něco musí obětovat. Na dovolenou se v dnešní době dá jít i se psem. Takže zvládnout se to dá.
Samozřejmě, že se to dá Ale borderu bych v takovém režimu raději neviděla. Byt není překážkou vůbec (ani pro velká plemena), ale ležení bez práce 8-9h pro borderu překážka je.
Působíte jako rozumný mladý muž, který žádá o radu. Proto ze zkušenosti takový režim by workoholikovi (BOC) nestačil.