Výběr ze štěňat ve vrhu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2016 08:33
Crystal

XXX.XXX.104.146

Jak velké rozdíly mohou být mezi papírovými štěňátky z jednoho vrhu?
Jde o to, že chovatelská stanice (ze které si časem chci jednu holčičku vzít) má především "blue merle" kolie a jediná sable kolie u nich je chovný pejsek. A já právě toužím po holčičce se sable zbarvením. Bojím se, že když už se sable štěňátko narodí a k mému štěstí to bude právě holčička, nebude to tzv. "zlatý střed", ale to "nejvíce vzadu" nebo to "nejvíce vepředu". To první by totiž podle internetu bylo příliš submisivní a klidné a to druhé zase příliš dominantní a hyperaktivní. Upozorňuji, že nejde o to, že bych je nedokázala vychovat a že zkušenosti s pejsky mám, ale po letech s voříšky z útulků bych chtěla "lehčího" psa na výchovu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.6.2016 08:41

"Jak velké rozdíly mohou být mezi papírovými štěňátky z jednoho vrhu?"
velké

Nevím, co je přesně to "nejvíc vzadu", ale něco takového mám a je to bomba pes v tom nejlepším slova smyslu, pes s nervy pevnými jak lodní lana, vyrovnaný

A druhý by možná mohl padnout do kategorie "nejvíce vpředu" a jo, na své plemeno je hyperaktiv = labilní...a je to sranda i "sranda"

27.6.2016 08:45
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.138

Crystal napsal(a):
Jde o to, že chovatelská stanice (ze které si časem chci jednu holčičku vzít) má především "blue merle" kolie a jediná sable kolie u nich je chovný pejsek. A já právě toužím po holčičce se sable zbarvením. Bojím se, že když už se sable štěňátko narodí a k mému štěstí to bude právě holčička, nebude to tzv. "zlatý střed", ale to "nejvíce vzadu" nebo to "nejvíce vepředu". To první by totiž podle internetu bylo příliš submisivní a klidné a to druhé zase příliš dominantní a hyperaktivní. Upozorňuji, že nejde o to, že bych je nedokázala vychovat a že zkušenosti s pejsky mám, ale po letech s voříšky z útulků bych chtěla "lehčího" psa na výchovu.

Na to mám jedinou radu - nečtěte na internetu. :D Jednak s každou povahou se dá pracovat, jednak mezi štěňaty ve vrhu sice mohou být rozdíly v povaze, ale často se stane, že v dospělosti se to celé "převrátí". Zrovna kolie jsou inteligentní pracovní psi, takže pokud umíte se psy zacházet, tak nebudete mít problém ani vzadu ani vpředu.

27.6.2016 08:53

Crystal napsal(a):

No, ono velmi často tohle záleží na tom, jak se štěňata zrovna vyspí :D

přijdete, jedno vypadá jako to nejvíc vzadu a je to proto, že je to drak a zrovna dobijí baterky.

27.6.2016 08:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, ono velmi často tohle záleží na tom, jak se štěňata zrovna vyspí :D

přijdete, jedno vypadá jako to nejvíc vzadu a je to proto, že je to drak a zrovna dobijí baterky.

Tak tohle by měl snad eliminovat chovatel, ne, ten je vidí každý den.

27.6.2016 08:56
koně

XXX.XXX.205.252

Sable, to je zlatá?
Mezi štěňaty jsou vždycky rozdíly, nikdy není jedinec naklonovaný.Možná zlaté fenky mají i jiné chovky, tak se zkuste porozhlédnout, abyste měla srovnání.
Jak píše paní nade mnou, štěně bude, jaké si ho uděláte a zrovna u kolie bych se opravdu nebála problémů s výchovou.
Tudíž věděcky neřešte přední zadní, vyberte fenku, která vám bude sympatická a vrhněte se na praktický život

27.6.2016 09:10
manbea

XXX.XXX.70.116

Po mé osobní zkušenosti bych se tímto úzusem již také neřídila. Když si příbuzní pořizovali pejska, neměli na výběr, ve vrhu byli 3, dva již závazně rezervovaní. Volný zůstával pouze ten největší, nejtěžší a nejoprsklejší. Jeli jsme se podívat s tím, že buď ber nebo (spíše) neber. Takže tento zdatný jedinec byl samozřejmě zakoupen a nyní po 4 letech musím říci, že je z něj od začátku naprosto pohodový, vyrovnaný pes bez sklonů k bázlivosti či naopak agresivitě. A zajímavé je i to, že stavbou těla je nyní drobnější než jeho tehdy výrazně menší sourozenci.
U tak krásného a mírného plemene jako je kolie vám při dobrém vedení nehrozí, že ani to nejdrzejší štěně bude v budoucnu nezvladatelné.

27.6.2016 09:19
lev

XXX.XXX.253.186

Štěně se nedá zavřít do žádných tabulek. Z nejmenšího je největší a naopak...apod. takže vybírat srdcem a ne tabulkama.

27.6.2016 09:23
inusanka

XXX.XXX.98.58

Kdysi jsme si jeli vybrat štěně NF a manželovi se jeden pejsek nesmírně líbil, tak jsme si ho zamluvili. Na cestě zpátky se mne ptal, jestli mi nevadí, že si vybral toho největšího troubu... Vyrostl z něj metrákový miláček, na své plemeno dosti temperamentní tak by mne zajímalo, jak dopadli ti, co si brali jeho největšího a dominantního bratra.

27.6.2016 09:27
sufle

XXX.XXX.49.81

Nevím, jestli dobře chápu výraz "to nejvíce vzadu", "to nejvíce vepředu".
Předpokládám, že myslíte poslední narozené a první narozené. Měla jsem od štěněte 3 psy. Dva byli poslední narození, jeden z nich naprosto vyrovnaný a ten druhý v podstatě také, jen byl trochu dominantnější (což přikládám i plemeni). Ta třetí je fenka, nevím, kolikátá v pořadí se narodila, ale je také naprosto vyrovnaná a velmi lehce ovladatelná a to ani jeden z nich nepatří mezi tak mírná plemena jako kolie.

Na internetu najdete spoustu informací, jen je potřeba je dost filtrovat. U kolie bych se při správném vedení opravdu nebála. A hlavně si myslím, že povaha podle pořadí narození se nedá spolehlivě určit.

27.6.2016 09:30
lev

XXX.XXX.253.186

Poslední narozený = první uhnízděné vajíčko, nebo mezi prvními, záleží v kterém rohu děložním bylo...což nikdo neví. Štěňata se v rozích děložních nemohou mezi sebou míchat.

27.6.2016 09:32
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Já myslím, že to je nakonec jedno, ja bych vybrala, to co mi nejvíc přiroste k srdci, a to.jedno tam vždy bude. My měli už posledního - čekal na nás Jinak když jsme si pro něj jeli, byla tam ještě segra, no Barney se válel pod stromem, pak vyběhl, zařádil a zase honem do stínu zalehnout, fenka byla jak torpédo říkali jsme si je to první pes, bude lepší, když bude klidnější...a teď? Přijde mi, že má ADHD, neposedí, nepoleží, furt jen běhat, hrát si, lítat a hlavně se nezastavit, aby něco neuteklo.

Neregistrovaný uživatel

27.6.2016 09:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

moc to hrotíš...

Chovateli sděl záměr (třeba další chov) - vybere ti psa/fenu, který budou z vrhu top (bez zevních vad, pes s koulema, s pěkným zbarvením - pigmentem, všemi zuby, atd)...
Pokud si řekneš, pes pro agility či zahradu, tak ti vybere štěně, které úplně k chovu nebude (chybějící zub, horší pigment)...

Ale ať tak či tak, vybírej srdcem! Takový ty kecy, že máš vybírat to a to štěně (těch ti tady můžu vypsat milion a stejně pak uvidíš, že až ten vrh uvidíš, tak se rozhodneš po svém)
Navíc u štěňat nejde tak úplně dobře a 100% říct - tohle štěně bude takové a makové - ono, až štěně projde pubertou, tak se z něj vyloupne jeho povaha...
Můj berňák byl akční štěně, no, to mu vydrželo asi do půl roku, teď z něj mám flegmatika, který má vše spíš na salámu (až na to, kdo mu leze kolem plotu).

Načti si, jak má zdravé štěně vypadat a ten zbytek nech srdci a osudu

27.6.2016 09:33
Crystal

XXX.XXX.104.146

sufle napsal(a):
Nevím, jestli dobře chápu výraz "to nejvíce vzadu", "to nejvíce vepředu".
Předpokládám, že myslíte poslední narozené a první narozené. Měla jsem od štěněte 3 psy. Dva byli poslední narození, jeden z nich naprosto vyrovnaný a ten druhý v podstatě také, jen byl trochu dominantnější (což přikládám i plemeni). Ta třetí je fenka, nevím, kolikátá v pořadí se narodila, ale je také naprosto vyrovnaná a velmi lehce ovladatelná a to ani jeden z nich nepatří mezi tak mírná plemena jako kolie.

Na internetu najdete spoustu informací, jen je potřeba je dost filtrovat. U kolie bych se při správném vedení opravdu nebála. A hlavně si myslím, že povaha podle pořadí narození se nedá spolehlivě určit.

Ne, ne. Bylo tím myšleno chování štěňátek při návštěvě chovatele. Kdy některé je torpédo, kousavé, nebojácné a do všeho se vrhající. A kdy některé je spíše vzadu, nemá moc zájem o děj, moc se nezapojuje.

27.6.2016 09:34

BOC?

Neregistrovaný uživatel

27.6.2016 09:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Crystal napsal(a):
Ne, ne. Bylo tím myšleno chování štěňátek při návštěvě chovatele. Kdy některé je torpédo, kousavé, nebojácné a do všeho se vrhající. A kdy některé je spíše vzadu, nemá moc zájem o děj, moc se nezapojuje.

Tak zas si pro ta štěňata cizí...
Proto chodím k chovateli 2-3x než si štěně odvezu domů...

27.6.2016 09:37

Crystal napsal(a):

Ale chovatel svá štěňata zná od narození, tak by ti měl umět poradit. Ona ta nervová soustava už je doopravdy znát.

27.6.2016 09:40
Crystal

XXX.XXX.104.146

Všem moc děkuji za reakce! S názory co zde padly souhlasím, a spoustu z nich jsem si myslela již při čtení těch "doporučení" při výběru štěněte. Jenže postupem času ve mě začala růst obava, přeci jen to bude kamarád třeba na 15 let. Takže znovu díky a opět se "vrátím" k výběru štěňátka srdcem a samozřejmě si i nechám poradit (případně pomoct vybrat) chovatelem

27.6.2016 09:41
Crystal

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
BOC?

Dlouhosrstá kolie

27.6.2016 09:49

Crystal napsal(a):
Dlouhosrstá kolie

Okey

27.6.2016 09:50
Granulka

XXX.XXX.115.30

Uvidíš, jak se budou štěnda chovat, když se na ně půjdeš podívat. A hlavně chovatel ti určitě řekne, co a jak.
Má zkušenost je taková, že jsem si vybírala už jen ze dvou pejsků. Jeden až moc akční, vítací, druhej kliďas a spáč. Brala jsem kliďase. Jako štěně dělal strašnou neplechu a kousal kde co, teď spí. Přijdu domů a budím ho, že by jako mohl jít ven. Venku je to naopak střela. Takže nic není tak, jak se na první pohled může zdát. :).

27.6.2016 09:51
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.138

Crystal napsal(a):

Jo jo, při návštěvě u chovatele štěně nebojácné torpédo, které jinak prospí většinu dne, ale zrovna mělo "hrací" chvilku. A upozaděné štěné, co radši někde leží a nehraje si, protože před tím, než dorazila návštěva, lítalo hodinu po celé zahradě jako šustparáda a pak vyžralo sourozencům misky.

27.6.2016 09:59
sufle

XXX.XXX.49.81

Crystal napsal(a):

Áha

27.6.2016 10:06
manbea

XXX.XXX.70.116

Crystal napsal(a):
Dlouhosrstá kolie

Jinak mám tušení, že blue merle se snad nesmí spojovat se zlatou, takže v chs by měli mít ještě trikolorní anebo zlatou fenu, abyste se té své maličké v sable kožíšku dočkala.

27.6.2016 10:40
brebera

XXX.XXX.31.114

manbea napsal(a):
Jinak mám tušení, že blue merle se snad nesmí spojovat se zlatou, takže v chs by měli mít ještě trikolorní anebo zlatou fenu, abyste se té své maličké v sable kožíšku dočkala.

Ano, to je pravda. Nesmí.
Takže matka štěněte musí být trikolorka nebo zlatá, abyste se dočkali zlaté fenečky.

27.6.2016 17:18

Vím, že odbočím od kolií. Ale v jiné diskuzi jsem narazila na hezká, všeobecně platná pravidla o výběru štěněte.
Tak sem hodím odkaz, třeba to někomu k něčemu bude :
http://akitaclub.cz/jak-vybrat-stene-americke-akity.html.

jolyha

27.6.2016 17:18
jolyha

XXX.XXX.229.101

manbea napsal(a):

No, přesně to jsem právě chtěla zadavatelce psát - kombinace blue merle a sable jedince není v chovu dlouhosrstých kolií povolená. Takže buď mají ještě i sable nebo tricolor fenku, nebo se asi sable fenečky nedočkáte...

27.6.2016 17:37
Crystal

XXX.XXX.104.146

Vidíte, to jsem nevěděla! Ta chovka se jmenuje "Lugaru collies" a fenky má jen blue merle... Ale ve svém odchovu jedno sable štěndo měli.

27.6.2016 19:01
manbea

XXX.XXX.18.54

Crystal napsal(a):
Vidíte, to jsem nevěděla! Ta chovka se jmenuje "Lugaru collies" a fenky má jen blue merle... Ale ve svém odchovu jedno sable štěndo měli.

No ale pozor, to jsme někde jinde ! Toto jsou americké kolie, které se od těch klasických liší výrazně vzhledem, velikostí a povahou. Jestli se vám líbí tento typ a uvažujete o výstavách zde v republice, tak nepochodíte (tuším, že FCI je neuznává).
Pokud nechcete skotskou kolii dnešního výstavního typu, zapátrejte po chs, která odchovává starý typ kolie - je to např. chs Z Daňčí louky.
Každopádně sbírejte informace, možná, že i zde ještě někdo fundovanější poradí.

27.6.2016 19:20
Crystal

XXX.XXX.104.146

manbea napsal(a):
No ale pozor, to jsme někde jinde ! Toto jsou americké kolie, které se od těch klasických liší výrazně vzhledem, velikostí a povahou. Jestli se vám líbí tento typ a uvažujete o výstavách zde v republice, tak nepochodíte (tuším, že FCI je neuznává).
Pokud nechcete skotskou kolii dnešního výstavního typu, zapátrejte po chs, která odchovává starý typ kolie - je to např. chs Z Daňčí louky.
Každopádně sbírejte informace, možná, že i zde ještě někdo fundovanější poradí.

To se omlouvám, mě v tu chvíli ani nenapadlo, že vlastně chci americkou. O výstavy zájem nemám, pejska chci jen jako parťáka a na společné aktivity. Jde mi o tuto americkou kolii právě kvůli rozdílnému vzhledu a větší výšce (přiznám, že ta protáhlá tlamička mě vždy dostane )

Nicméně když už jsme to tady nakousli. Přečetla jsem si jak standard té skotské kolie tak té americké, ale že bych našla nějaký výrazný rozdíl, to ne. Proto se ptám, nevíte někdo jak moc se liší? A jak je to s tím navázáním na jednoho pána?

30.6.2016 13:57

Crystal napsal(a):

Majú krásnu stránku. http://www.lugaru.eu/.

30.6.2016 14:26
sufle

XXX.XXX.49.81

Crystal napsal(a):
To se omlouvám, mě v tu chvíli ani nenapadlo, že vlastně chci americkou. O výstavy zájem nemám, pejska chci jen jako parťáka a na společné aktivity. Jde mi o tuto americkou kolii právě kvůli rozdílnému vzhledu a větší výšce (přiznám, že ta protáhlá tlamička mě vždy dostane )

Nicméně když už jsme to tady nakousli. Přečetla jsem si jak standard té skotské kolie tak té americké, ale že bych našla nějaký výrazný rozdíl, to ne. Proto se ptám, nevíte někdo jak moc se liší? A jak je to s tím navázáním na jednoho pána?

Také jejich stránky sem tam sleduji. Ta americká verze kolie je úžasná. Je to asi otázka vkusu, ale ty menší, chlupaté koule se mi opravdu nelíbí.
Jinak vím jen to, co jsem si načetla, chovka to má krásně popsáno na svých stránkách.
Mimo jiné ty americké kolie mají mnohem širší škálu barev.

Přeji šťastný výběr.

30.6.2016 15:00
brebera

XXX.XXX.31.114

sufle napsal(a):
Také jejich stránky sem tam sleduji. Ta americká verze kolie je úžasná. Je to asi otázka vkusu, ale ty menší, chlupaté koule se mi opravdu nelíbí.
Jinak vím jen to, co jsem si načetla, chovka to má krásně popsáno na svých stránkách.
Mimo jiné ty americké kolie mají mnohem širší škálu barev.

Přeji šťastný výběr.

Jen jestli je ta škála barev úplně bezpečná.

30.6.2016 15:13
sufle

XXX.XXX.49.81

brebera napsal(a):

Tak to nevím

jolyha

1.7.2016 14:48
jolyha

XXX.XXX.229.101

brebera napsal(a):

Pokud člověk ví co dělá a v případě nejistoty (právě při kombinaci sable x merle apod.) nechá štěňatům udělat genetické testy (tedy jedincům, kteří na první pohled zcela jistě nejsou merle), tak je to opravdu bezpečné. Musím vědět co chci v chovu použít, jaká rizika to nese a podle toho se chovat. TJ. pokud mi ze spojení merle a non merle vyjde non merle zvíře ve zbarvení, kde by mi mohlo utéct to, že jde o skrytou merle, tak ho jako rozumný chovatel před použitím v chovu prostě nechám otestovat. Merle se běžně chová i u jiných plemen. Stačí mít základy v genetice a znát pár úplně zásadních věcí s tímto zbarvením spojených. Testy na to jsou, extra drahé nejsou. Merle se chová i u spousty jiných plemen a problémy v tom nehledají. Zase má někdo pocit,. že je třeba všechny chovatele vodit za ručičku jak malé děti? Kolie nechovám, ale nádherný a úžasný koliák v mém životě strávil krásných 13 let, takže jsem si o nich nastudovala dost. Podle mne - zodpovědný chovatel ví co dělá.

1.7.2016 15:38
brebera

XXX.XXX.31.114

jolyha napsal(a):
Pokud člověk ví co dělá a v případě nejistoty (právě při kombinaci sable x merle apod.) nechá štěňatům udělat genetické testy (tedy jedincům, kteří na první pohled zcela jistě nejsou merle), tak je to opravdu bezpečné. Musím vědět co chci v chovu použít, jaká rizika to nese a podle toho se chovat. TJ. pokud mi ze spojení merle a non merle vyjde non merle zvíře ve zbarvení, kde by mi mohlo utéct to, že jde o skrytou merle, tak ho jako rozumný chovatel před použitím v chovu prostě nechám otestovat. Merle se běžně chová i u jiných plemen. Stačí mít základy v genetice a znát pár úplně zásadních věcí s tímto zbarvením spojených. Testy na to jsou, extra drahé nejsou. Merle se chová i u spousty jiných plemen a problémy v tom nehledají. Zase má někdo pocit,. že je třeba všechny chovatele vodit za ručičku jak malé děti? Kolie nechovám, ale nádherný a úžasný koliák v mém životě strávil krásných 13 let, takže jsem si o nich nastudovala dost. Podle mne - zodpovědný chovatel ví co dělá.

Rozhodně nemám pocit nutnosti vodění za ručičku a genetice obstojně rozumím. Jen před pár lety mě udivilo, že u am kolií v usa na nějaké merle zas tak nehrají a nějak to nehrotí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík