Dobrý den, mám dotaz
jak se věnovat, nebo, jak začít s výcvikem slovenského čuvače, který má 9 měsíců vzali jsme si ho od původního majitele, který ho, ale ničemu neučil a pes nic neumí ani základ.
Co tedy dělat, nebo, jak se mu začít věnovat?A je to ještě možné ho něčemu naučit?Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jako u štěňátka, trpělivě, po dobrém, učit ho, co má dělat. Začít reakcí na jméno, přivoláním atd. atd...Navázat ho na sebe...

napsal(a):
Jako u štěňátka, trpělivě, po dobrém, učit ho, co má dělat. Začít reakcí na jméno, přivoláním atd. atd...Navázat ho na sebe...
No i já bych začala jako u štěnda...defakto snažit se dohnat "socializaci" a začít výchovou a vybudováním vztahu...budete to mít trochu těžší, protože pejsek je nebo brzy bude "puberťák", navíc čuvačové mají také "pasteveckou" palici, takže bych tak tipla, že se budete muset obrnit trpělivostí...
5674
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz
jak se věnovat, nebo, jak začít s výcvikem slovenského čuvače, který má 9 měsíců vzali jsme si ho od původního majitele, který ho, ale ničemu neučil a pes nic neumí ani základ.
Co tedy dělat, nebo, jak se mu začít věnovat?A je to ještě možné ho něčemu naučit?Moc děkuji.
Každého psa v jakémkoliv věku (krom už úplně senilních psí stařešinů) lze něčemu naučit. jak už bylo psáno - začněte jako se štěnětem. Trochu se jen bojím - podle vzneseného dotazu - že moc zkušeností se psy mít asi nebudete a k tomu jste si vzali plemeno s trošku specifickou povahou. Tak by to chtělo se do toho ponořit a trochu se tomu věnovat. Věřte, že když zkazíte čuvače, nebude to úplně legrajda. Vše ho učte hrou, to je opravdu základy. Vlídně a důsledně (důsledně opravdu neznamená tvrdě, nebo přísně). Cokoliv co ho budete učit, začněte ho učit nejdříve doma, v klidu bez toho, že vás někdo či něco bude rušit. Hodně chvalte každý pokrok, odměňujte. Zjistěte si, zda pesan preferuje odměnu pamslkem, nebo hrou. Necvičte moc dlouho - už i jen proto, že to je pastevec, který nemá rád dril a opakování. Stačí opravdu velmi krátké "cvičení" povede-li se mu cvik, hodně ho pochvalte a skončete. Ať si to nepokazíte tím, že v dalším pokusu už to nebude to ono. Protože se zapisuje každý povedení i nepovedený pokus a vy chcete mít převahu těch povedených. Až bude pesan dobře umět povel doma, přesuňte se na zahradu (předpokládám vzhledem k plemeni, že máte dům a zahradu), tam to zase vypilujte a pak se přesuňte mimo zahradu, do klidného prostředí, kde ho ještě nebude moc věcí rušit a až to půjde dobře tam, přidávejte rušení - lidi, cyklisty, hrající si děti a pak i psy atd.
Jak které povely učit je dnes v mnoha knížkách. To se moc vypsat nedá, bylo by to na román.
HOdně moc pracujte na svém vztahu s pesanem, hrajte si s ním, mazlete se s ním, choďte s ním na společné procházky. A... hodně hodně pracujte na přivolání, do té doby, dokud na vás pes nebude dobře reagovat a nebude v přivolání spolehlivý, ho nepouštějte, voďte ho na dlouhé šňůře. A počítejte s tím, že za chvíli se dostaví tzv. puberta, kdy některý pes jakoby zapomene vše co se naučil. Pak jednejte hodně diplomaticky, protože pokud to v tuhle dobu pokazíte, máte problém. A taky počítejte s tím, že čuvač se s největší pravděpodobností nebude kámošit s celým světem a podle toho jednejte - tedy mějte psa pod kontrolou. Ať se daří.
výchova psa

XXX.XXX.245.251
Doporučuji tyto stránky. Najdete tam všechno :http://ilonaklarika.cz/.

výchova psa
napsal(a):
Hmm, dobrá reklama
By mne teda zajímalo, kolik těch zájemců je.
výchova psa
napsal(a):
Uz jen slogan "jak vychovat psa za 10 minut" mi stacil, abych dal nepokracovala ani ze zvedavosti.
anonymx
napsal(a):
Uz jen slogan "jak vychovat psa za 10 minut" mi stacil, abych dal nepokracovala ani ze zvedavosti.
Někde na FB jsem viděla reklamu na nějaký"cvičák" se sloganem: nemáte čas na výchovu svého psa? Chcete mít výchovného psa úplně bez práce? Přijďte k nám, za měsíc budete mít bla.bla..No hrůza.
anonymx
napsal(a):
V klidu, zázračný návod jsem si ze zajímavosti stáhla. V podstatě se jedná o návod k nácviku práce s klikrem. Kvalitu návodu neposoudím, jelikož tuto pomůcku nepoužívám. Těch "10 minut" je myšleno jako 10minutový trénink několikrát za den.