Fabian67

XXX.XXX.234.114
Ahoj :) jdu se jen zeptat :) mame doma 10-týdenní stenatko. Je hodný vsechno. Samozřejmě chapu ze je tl jeste psi miminko ze nevydrží celou noc ale zajímalo by me kdy se to tak zmeni ze stenatko prospi celou noc? Zatim vstavame kazdy den ve 4 max 5 hodin rano a jdeme ven.Naposledy s nim jdeme ven kolem pul 11. Kdyz přijdeme domu snažíme se ho chvili unavit pak dostane najist a pak jdeme spinkat. tak by me zajímalo kdy v jakem veku se to například zlomilo u vas :) a jeste dalsi otazka ohledne povelu, jako prvni se snažíme momentalne pilovat privolani, obcas prijde ale jeste to neni dokonalý. Zajímalo by me jaky dalsi povely jste učili postupně a od kdy ?:) moc dekuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně si nepamatuji kdy se to zlomilo že psi spali celou noc, ale netrvalo to příliš dlouho, dva, tři měsíce prostě až si zvykne že se v noci spí.Tedy spí :-D vlastně jen že se v noci neřve a blbne se potichu, protže za noc byl schopen pes servat lino v koupelně aniž by tím kohokoliv vzbudil ale naučí se, když jí vezmete tam kde spíte vy nauči se dřív. Neznamená to do postele, stačí pelech v ložnici, přepravka apod. V tomhle věku učte hlavně na jméno, musí zareagovat kdykoliv ho vyslovíte, tím současně učte přivolání. tady nejde o nějaké pilování jen prvotní nácvik, protože později venku to stejně tak dobře fungovat nebude :-D současně s přivoláním učte zároveň předsednutí před vás. A doma samozřejmě sedni, což pro takového prcka zatím bohatě stačí. Potom už záleží co je to za plemeno a co s ním hodláte dělat dál.
Ahoj, tohle bude asi hodně individuální. My jsme vstávali za noc asi 2x, také to bylo i okolo té páté ráno. Poprvé jsem s ní zůstala vzhůru, protože si samozřejmě chtěla hrát, ale měla jsem obavu abych si na sebe neupletla bič. Takže jsem jí vzala v pět vyčurat a šla jsem zase spát. Myslím, že se to vyplatilo, dneska s námi leží v posteli dokud nevstaneme, kdežto kamarádky fenka ji tahá každé ráno v 5 z postele dodnes. Ještě potrvá než vydrží celou noc bez čůrání, to má každé štěňatko jinak. Chodili jsme pravidelně jednou v noci asi do 4 měsíců.
Na klasické povely má štěňátko ještě čas, ale je dobře že cvičíte přivolaní, ale dokonalé nebude ještě dlouho. Je mimčo a všude je tooolik zajímavých věcí
Copak je to za pejska?
napsal(a):
Přesně si nepamatuji kdy se to zlomilo že psi spali celou noc, ale netrvalo to příliš dlouho, dva, tři měsíce prostě až si zvykne že se v noci spí.Tedy spí :-D vlastně jen že se v noci neřve a blbne se potichu, protže za noc byl schopen pes servat lino v koupelně aniž by tím kohokoliv vzbudil ale naučí se, když jí vezmete tam kde spíte vy nauči se dřív. Neznamená to do postele, stačí pelech v ložnici, přepravka apod. V tomhle věku učte hlavně na jméno, musí zareagovat kdykoliv ho vyslovíte, tím současně učte přivolání. tady nejde o nějaké pilování jen prvotní nácvik, protože později venku to stejně tak dobře fungovat nebude :-D současně s přivoláním učte zároveň předsednutí před vás. A doma samozřejmě sedni, což pro takového prcka zatím bohatě stačí. Potom už záleží co je to za plemeno a co s ním hodláte dělat dál.
To je šikulka tam byla právě výhoda s tím spaním v posteli, hned jsem věděla když byla vzhůru a chtěla páchat neplechy

Každý to má jinak. Můj poslední pes chodil ven naposledy před půlnocí a vydržel spát v kuse do šesti do rána. Od první chvíle. Jinak přes den byl venku samozřejmě každou chvíli a každé dvě hodiny na hodinku padnul. Osm hodin a víc spal cca od tří měsíců, od půl roku mi začal bojkotovat předpůlnoční venčení. Spí deset až jedenáct hodin, zpočátku se večer preventivně ani nehnul, až noční přesun do postele, kdy bylo jasné, že už mě fakt nenapadne vytáhnout ho ven.

"ale zajímalo by me kdy se to tak zmeni ze stenatko prospi celou noc?"
tak kolem třetího roku, někdy...

U každého psa trošku jinak...ale vždy to přišlo tak jako pozvolna a taky si přesně nepamatuju kdy...
Povely učím defakto hned, ale nepředstavujte si nějaký cílený výcvik, vše ve formě hry...

"Naposledy s nim jdeme ven kolem pul 11. Kdyz přijdeme domu snažíme se ho chvili unavit pak dostane najist a pak jdeme spinkat."
Nevim jaky je Vas denni rezim, ale predpokladam, ze take nechodite spat kolem pulnoci s plnym briskem.
Stene by melo dostavat jidlo vzdy cca ve stejnou dobu (priklad 8.00 a 18.00 - dle vasich zvyku...) po case na jidlo nasleduje kratky odpocinek a dlouha prochajda (idealne zakonecena bobkem...).
Pejsek se tak diky jasnemu harmonogramu nauci chodit kakat zhruba ve stejnou chvili.
S curanim je to u stenat tezsi, ale i zde pejskovi pomuze, kdyz se dodrzuje jasny denni harmonogram.
Stejne tak se vsim ostatnim. Spani cca od–do. Hrani od–do... Venceni od–do...
Nauci se Vasemu "rytmu" a mate vyhrano.

napsal(a):
"Naposledy s nim jdeme ven kolem pul 11. Kdyz přijdeme domu snažíme se ho chvili unavit pak dostane najist a pak jdeme spinkat."
Nevim jaky je Vas denni rezim, ale predpokladam, ze take nechodite spat kolem pulnoci s plnym briskem.
Stene by melo dostavat jidlo vzdy cca ve stejnou dobu (priklad 8.00 a 18.00 - dle vasich zvyku...) po case na jidlo nasleduje kratky odpocinek a dlouha prochajda (idealne zakonecena bobkem...).
Pejsek se tak diky jasnemu harmonogramu nauci chodit kakat zhruba ve stejnou chvili.
S curanim je to u stenat tezsi, ale i zde pejskovi pomuze, kdyz se dodrzuje jasny denni harmonogram.
Režim je důležitý nejen z praktického hlediska, ale i pro psychiku psa. Jinak by z něj mohl být trochu nerváček, když neví, co přijde.
Jinak pozdní večeře jako čtvrté jídlo je v tomhle věku v pořádku.
napsal(a):
Každý to má jinak. Můj poslední pes chodil ven naposledy před půlnocí a vydržel spát v kuse do šesti do rána. Od první chvíle. Jinak přes den byl venku samozřejmě každou chvíli a každé dvě hodiny na hodinku padnul. Osm hodin a víc spal cca od tří měsíců, od půl roku mi začal bojkotovat předpůlnoční venčení. Spí deset až jedenáct hodin, zpočátku se večer preventivně ani nehnul, až noční přesun do postele, kdy bylo jasné, že už mě fakt nenapadne vytáhnout ho ven.
No a náš chodí naposledy čurknout kolem 23.h (někdy kolem půlnoci) a pak je schopen spát naprosto klidně do 11h dopol. - podle paničky - tj. mě . Až mám strach, že s ním něco není v pořádku, protože i po 12h bez močení jde někdy velmi obtížně jej dostat ven...
napsal(a):
Navykat psa na stereotypy není vůbec dobré, když ho náhodou nemůžete dodržet, dojde do stresu. Režim se ustálí sám podle toho, kdy chodíte do práce a kdy se vracíte. Právě kvůli psychice ale není vůbec dobré psa na stereotyp moc zvykat, pak bude problém víkend jinde, dovolená, vaše nemoc a tak dále.
scylla
napsal(a):
Navykat psa na stereotypy není vůbec dobré, když ho náhodou nemůžete dodržet, dojde do stresu. Režim se ustálí sám podle toho, kdy chodíte do práce a kdy se vracíte. Právě kvůli psychice ale není vůbec dobré psa na stereotyp moc zvykat, pak bude problém víkend jinde, dovolená, vaše nemoc a tak dále.
A jak to má teda člověk s pevnou pracovní dobou dělat?
Fabian67
Dobrý den,
u nás poslední chlapské vyčůraní je polem půl osmé pak klid až ráno o půl páté se jde. V pohodě vydrží i díl, ale tak stáváme a tady je ten stereotyp i takhle se stává SO-NE je to prostě v té hlavě zafixováno i čas kdy se chodí přes den ven přesně ví, že už je potřeba a nedá si to vymluvit. Takhle mám jednoho toho prostředního Batulka, ti dva to tak neřeší, těm je to docela putna.
Dája.

rapotacka11
napsal(a):
U nás se stereotyp osvědčil.
U dětí i u psů (u zvířat).
A změny - dovolená, nemoc, akceptují bez problémů.
Přesně tak. Stereotyp je všem zvířátkům včetně lidí přirozený, dodává jistotu (zejména těm labilnějším jedincům) a vybočení ze stereotypu pak zvládají/me v pohodě. Samozřejmě se nebavíme o tom, že si dám budíka např. na 8 ráno a přesně tehdy a ne jindy se bude podávat snídaně, ale o tom, že existuje nějaký standardní denní režim.
"po case na jidlo nasleduje kratky odpocinek a dlouha prochajda "
tak po jídle by měl naopak následovat dlouhý odpočinek, ba přímo spánek, ono skotačení s plným břichem na dlouhé procházce by nemuselo být zdraví zrovna dvakrát prospěšné...

fikovnice
napsal(a):
No a náš chodí naposledy čurknout kolem 23.h (někdy kolem půlnoci) a pak je schopen spát naprosto klidně do 11h dopol. - podle paničky - tj. mě . Až mám strach, že s ním něco není v pořádku, protože i po 12h bez močení jde někdy velmi obtížně jej dostat ven...
Někdy, když jdu někam večer a vracím se pozdě, tak ho i přes protesty taky vytáhnu. Ráno mě sice vzbudí, ale jen kvůli snídani (ostatně i jindy vstává v první řadě kvůli ní :) a pak mažeme zpátky do postele. On je tam samozřejmě první, nemůže riskovat, abych nabyla mylného dojmu, že se mu chce čůrat.
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81
Granulka
napsal(a):
Já si brala štěndo ve skoro třech měsících. V noci jsme venčili asi tak prvních pět dní, co byl u mě a pak ho to přestalo bavit. Bylo to v zimě a je to lenoch. Asi usoudil, že je to vopruz se v noci budit a stát venku na sněhu.
No a teď je otázka kam se chodil venčit v noci? Já teda měla asi divná štěňátka ale cca do 4 měsíců žádné nevydrželo déle jak 4 hodiny v noci.
scylla
napsal(a):
Musí u toho trošku myslet. A navíc jsme psala nahoře, že určitá forma stereotypu se zajede sama na základě toho, jak člověk chodí d práce nebo do školy.
Dík za radu. Myslet u toho? To by ne fakt nenapadlo.
Až budu mít další štěně a budu pořád zaměstnaná, přijdu si pro radu, jak to správně udělat.
alenkapisalka
napsal(a):
No a teď je otázka kam se chodil venčit v noci? Já teda měla asi divná štěňátka ale cca do 4 měsíců žádné nevydrželo déle jak 4 hodiny v noci.
V noci prostě vydržel. Bylo to nějakých cca 6,5 hodin. Hned ráno jsem ale musela letět ještě v pyžamu ven. Neměla jste divná štěňátka. To ten můj je divnej. :).