Plánuji se štěnětem absolvovat kurz poslušnosti, kvůli socializaci a tak. Ale je mi líto doma nechávat samotnou dospělou fenu, protože jí to jako malou na kurzu taky bavilo.Zvažovala jsem, že bychom si psy v rámci rodiny rozdělili a chodili s nima společně. Akorát nevím, jestli je to dobrý nápad. Štěně samozřejmě na feně visí (ale nejsou příbuzní), a tak se bojím, že bude spíš čučet a vnímat naší fenu. Kurz jako takový mi přijde zvládnutelný, ale v okamžiku, kdy se psi nechávají proběhnout, hrát si, tak podle mě ti naši budou fungovat jako smečka. Fena je přátelská, ale chci, aby se i štěně umělo chovat slušně mezi ostatními psy. Můžete mi prosím poradit, jaké máte zkušenosti? Jestli je lepší chodit se štěnětem samostatně nebo jestli je to jedno?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mamutka
napsal(a):
Plánuji se štěnětem absolvovat kurz poslušnosti, kvůli socializaci a tak. Ale je mi líto doma nechávat samotnou dospělou fenu, protože jí to jako malou na kurzu taky bavilo.Zvažovala jsem, že bychom si psy v rámci rodiny rozdělili a chodili s nima společně. Akorát nevím, jestli je to dobrý nápad. Štěně samozřejmě na feně visí (ale nejsou příbuzní), a tak se bojím, že bude spíš čučet a vnímat naší fenu. Kurz jako takový mi přijde zvládnutelný, ale v okamžiku, kdy se psi nechávají proběhnout, hrát si, tak podle mě ti naši budou fungovat jako smečka. Fena je přátelská, ale chci, aby se i štěně umělo chovat slušně mezi ostatními psy. Můžete mi prosím poradit, jaké máte zkušenosti? Jestli je lepší chodit se štěnětem samostatně nebo jestli je to jedno?
Dle mého názoru samostatně...dokonce zkraje je lepší brát i štěně na procházky bez feny a fenu pak vzít extra...nebo to střídat...

Mamutka
napsal(a):
Na prochajdy jsem chodili zprvu samostatně, teď už je malýmu půl roku, tak chodí společně. Taky mi právě přijde, že bude lepší když tam bude sám. Ale tak jsem se radši zeptala, aby jsem tu naší potvůrku neochuzovali zbytečně
No nejsem odborník, jen mi vždycky přišlo, že štěně se bez přítomnosti staršího psa soustředilo víc na mě a spoléhalo na sebe, protože nemělo za zadkem tetu nebo strejdu, který by za ně šel něco řešit...někdy je samozřejmě starší pes přínos, štěně od něj hodně okouká...nebo zkuste třeba dvě návštěvy bez starší feny a pak jednu s ní...nebo ze začátku samostatně a pak vzít i starší feňuli a uvidíte sama jak to půjde...

Tohle se přeci nedá říct obecně...
Mamutka, jestli je štěně víc vázáno na fenu než na tebe, tak výcvik bez přítomnosti feny, tu přivést, až bude pes už něco umět (jako ztížené prostředí). Totéž co se týká nějakého volného běhání - je fena v pohodě? Tak proč ne spolu, ať se od ní učí...
napsal(a):
No nejsem odborník, jen mi vždycky přišlo, že štěně se bez přítomnosti staršího psa soustředilo víc na mě a spoléhalo na sebe, protože nemělo za zadkem tetu nebo strejdu, který by za ně šel něco řešit...někdy je samozřejmě starší pes přínos, štěně od něj hodně okouká...nebo zkuste třeba dvě návštěvy bez starší feny a pak jednu s ní...nebo ze začátku samostatně a pak vzít i starší feňuli a uvidíte sama jak to půjde...
Vidím to taky tak. Ještě mě teď napadlo, že můžeme jet autem na cvičák společně a jeden z nás půjde s malým cvičit a druhý s fenou třeba na kolobku.

Mamutka
napsal(a):
Vidím to taky tak. Ještě mě teď napadlo, že můžeme jet autem na cvičák společně a jeden z nás půjde s malým cvičit a druhý s fenou třeba na kolobku.
Zkuste...v tom bych neviděla zas až takový problém...uvidíte sama jak to půjde, to se takhle dopředu říct nedá...
napsal(a):
Tohle se přeci nedá říct obecně...
Mamutka, jestli je štěně víc vázáno na fenu než na tebe, tak výcvik bez přítomnosti feny, tu přivést, až bude pes už něco umět (jako ztížené prostředí). Totéž co se týká nějakého volného běhání - je fena v pohodě? Tak proč ne spolu, ať se od ní učí...
Že by bylo víc vázaný na fenu říct nemůžu, poslouchá moc hezky. Párkrát jsem ho přistihla při tom, že když poveluju fenu, tak on je za mnou a přesně dělá, co říkám feně. Sedni, lehni...
Fena je v pohodě. Jediný, co se bojím je to, že když jsem s nima někde na procházce, tak fena je naučená ignorovat psy za plotama a vlastně i ty, které míjíme. Malej to tak zatím nemá a nechává se strhnout, myslím že už se snaží si svou "fenu" chránit. Tak se bojím, aby on něco nevyvolal, jako že si jí brání a ona by ho pak samozřejmě chránila. Doma máme ještě další dva psy a společně vycházejí dobře. Každopádně je asi rozumné, co psala Sardullah a jít ze začátku jen s ním a pak by se vidělo.
marcelaamax
napsal(a):
Já jsem jezdila se štěnětem samostatně na cvičák, ale to spíš kvůli zdravotnímu stavu staršího psa. Párkrát jsem vzala staršího psa a na štěně to nemělo vliv, cvičilo úplně stejně. Je ale pravda, že ti dva spolu nebyli celý den, byli oddělení a spolu byli jen když byl někdo s nima.
Jsou spolu dohromady pořád. Právě když se s jedním jede třeba na veterinu nebo na samostatnou procházku, tak ten co zůstává doma sám, tak hrozně řve. A já jsem cejťa...
Ale stejně je budu muset oddělovat až bude fena hárat, takže se to stejně musí naučit. Ale je dobrý vědět, že cvičit se dá i s oběma

Mamutka
napsal(a):
Jsou spolu dohromady pořád. Právě když se s jedním jede třeba na veterinu nebo na samostatnou procházku, tak ten co zůstává doma sám, tak hrozně řve. A já jsem cejťa...
Ale stejně je budu muset oddělovat až bude fena hárat, takže se to stejně musí naučit. Ale je dobrý vědět, že cvičit se dá i s oběma
Mám dva psy, dvojčata a ještě i dnes, když potřebuju něco napravit, něco posílit, něco nového naučit, tak beru pesany po jednom...ten druhý si sice doma chviličku srdceryvně zabrečí, ale je to opravdu jen chvilka...než vyjdu za branku a zamknu za sebou...a já, protože a aby to bylo spravedlivý, tak se pak samozřejmě otočím ještě s druhým psem i kdyby to mělo bejt jen na pět minut...takže nebojte cejťa nejste sama...snažili jsme se odnaučit, ale došli mi nápady, jak na to...