Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.7.2016 15:57
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

Dobrý den,

jak trestáte svého psa? Moje fenka (roční NO) je odjakživa "železná lady". Když jsme ji nechtěně stoupli na packu, ocas nebo něco jiného, nikdy nezakňučela. Na obranách je taky výborná- Nebojí se biče i když ji někdy lehce švihne. Prostě tvrdý psisko. Bohužel se to odráží i na trestání.. Kdykoliv ji potrestám na chvilku se uklidní, ale za chvilku udělá úplně to samé, i když ví, že bude potrestaná. Jakmile uvidí, že k ní jdu, lehne si, uši sklopené, ocáskem lehce mává a div se s ní nestane placka, jak se zkouší přimáčknout k zemi. Potrestám ji, ale stejně to udělá za pár minut znova i přesto, že se bojí, že dostane.. Nevím co dělat.. Náhubek, kotec, úvaz a podobné věci jsou hloupost, protože tohle by měl mít pes zafixované, jako příjemné věci. Dále chodíme na tu obranu, takže, jak mi někteří radili, ať trestám klackem, bičem apod., tak jsem to hned zavrhla.
Nevíte jak bych jí měla trestat? Co na vašeho pejska zabírá? Nebo co dělat pro to, aby mě brala vážně a respektovala mé zákazy?

Předem děkuji za odpovědi a přeji krásný zbytek dne

10.7.2016 16:01
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Ja netrestam, nic me nenapada, vlastne asi 2xjsem fenu vykazala asi na 2 min z mistnosti, ale jinak proste reknu co udelat ma, abych ji mohla chvalit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2016 16:02

Theresa1320 napsal(a):
Dobrý den,

jak trestáte svého psa? Moje fenka (roční NO) je odjakživa "železná lady". Když jsme ji nechtěně stoupli na packu, ocas nebo něco jiného, nikdy nezakňučela. Na obranách je taky výborná- Nebojí se biče i když ji někdy lehce švihne. Prostě tvrdý psisko. Bohužel se to odráží i na trestání.. Kdykoliv ji potrestám na chvilku se uklidní, ale za chvilku udělá úplně to samé, i když ví, že bude potrestaná. Jakmile uvidí, že k ní jdu, lehne si, uši sklopené, ocáskem lehce mává a div se s ní nestane placka, jak se zkouší přimáčknout k zemi. Potrestám ji, ale stejně to udělá za pár minut znova i přesto, že se bojí, že dostane.. Nevím co dělat.. Náhubek, kotec, úvaz a podobné věci jsou hloupost, protože tohle by měl mít pes zafixované, jako příjemné věci. Dále chodíme na tu obranu, takže, jak mi někteří radili, ať trestám klackem, bičem apod., tak jsem to hned zavrhla.
Nevíte jak bych jí měla trestat? Co na vašeho pejska zabírá? Nebo co dělat pro to, aby mě brala vážně a respektovala mé zákazy?

Psa netrestám, naučím ho co po něm chci abych ho trestat nemusela. Jeho chyby jsou moje chyby které sem udělala, proč ho trestat. když ho potřebuji usměrnít stačí jen zvednout hlas.

10.7.2016 16:07

Theresa1320 napsal(a):
Dobrý den,

Smajly jste si popletla.

10.7.2016 16:11
hn..

XXX.XXX.245.246

Taky mě nenapadá situace, kdy bych měla psy trestat. Při právě probíhajícím nežádoucím chování říkám rázněji "ne". Nelehají si přede mnou, neomlouvají se. Podívají se a čekají další pokyn, co mají dělat.

10.7.2016 16:12

Theresa1320 napsal(a):
Dobrý den,

A za co trestáte?

není lepší na to jít z druhé strany a zařídit si to tak, aby pes dělal něco jiného? něco, za co ho můžete pochválit?

10.7.2016 16:12
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Smajly jste si popletla.

Vážně řešíte smajlíky?

10.7.2016 16:13
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

Dobře, tak to předvedu na problému, který doma máme. Naše fenka utíká za sousední fenkou. Máme společný plot, který není kdo ví jak vysoký a a naše fenka přeskočí v pohodě i 1,40m. Když jí uvidím u sousedů, tak ji potrestám. Se sousedovou fenkou vyrůstala, takže je na ní celkem upnutá,. Nejde to jen tak, že jí okřiknu a ona už tam nepoleze.. A na zahradě nemůžu být non- stop, abych jí pořád zaměstnávala pozornost.

10.7.2016 16:15
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

Trénuji s ní v duchu: "Pochvala je nejlepší motivace". A takhle fungujeme normálně. Je energetická, veselá a hravá, takže v tomhle problém nevidím.

10.7.2016 16:18
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Ja bych to videla tak, ze fena, ktera lezi pripleskla k zemi, mava ocaskem a vy ji mirite potrestat, vas nikdy respektovat nebude. Pes neni hloupy a je potreba byt chytrejsi nez on, cehoz ovsem nelze docilit trestanim. Trest je slabost psovoda a z toho respekt nikdy nebude.

10.7.2016 16:20
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Theresa1320 napsal(a):
Dobře, tak to předvedu na problému, který doma máme. Naše fenka utíká za sousední fenkou. Máme společný plot, který není kdo ví jak vysoký a a naše fenka přeskočí v pohodě i 1,40m. Když jí uvidím u sousedů, tak ji potrestám. Se sousedovou fenkou vyrůstala, takže je na ní celkem upnutá,. Nejde to jen tak, že jí okřiknu a ona už tam nepoleze.. A na zahradě nemůžu být non- stop, abych jí pořád zaměstnávala pozornost.

Reseni-vyssi plot. Fenka nechape, za co ji trestate. To je nezadouci chovani jen ve vasi hlave, v jeji ne.

10.7.2016 16:21
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

Lexaurin napsal(a):
Ja bych to videla tak, ze fena, ktera lezi pripleskla k zemi, mava ocaskem a vy ji mirite potrestat, vas nikdy respektovat nebude. Pes neni hloupy a je potreba byt chytrejsi nez on, cehoz ovsem nelze docilit trestanim. Trest je slabost psovoda a z toho respekt nikdy nebude.

Chápu a vaše rada? Jak jste si u svého pejska vybudovala respekt vy? (Kromě toho, že jste ho netrestala.).

10.7.2016 16:21
hn..

XXX.XXX.245.246

Přeskočí plot hraje si s kámoškou, nic zlého nedělá. Pak přijdete vy a začnete ji trestat, přestože vysílá konejšivé signály. jak si to má v hlavě přebrat?

10.7.2016 16:26
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

hn.. napsal(a):
Přeskočí plot hraje si s kámoškou, nic zlého nedělá. Pak přijdete vy a začnete ji trestat, přestože vysílá konejšivé signály. jak si to má v hlavě přebrat?

Nic zlého nedělá? Utíká ze zahrady. Vy byste to jen, tak přešla bez povšimnutí, i přesto, že se vám to nelíbí? Chci vědět co byste dělala Vy, abych se podle toho dokázala zařídit i já.

10.7.2016 16:27
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Theresa1320 napsal(a):
Chápu a vaše rada? Jak jste si u svého pejska vybudovala respekt vy? (Kromě toho, že jste ho netrestala.).

Tak, ze jsem tu byla pro nej, vedla ho, byla pro nej citelna, ukazovala mu, co delat MA, a odmenovala ho za to, cimz brzy pochopil, co se mu vyplati, hrala si s nim, prala se s nim, odhanela doterne psiska, kdyz jsem videla, ze mu to neni libo, tedy cetla jeho signaly, dala mu venku pit, kdyz mel zizen, proste byla pro nej zazemim a jistotou, ja nevim, jde o vztah a ten se dle meho na trestech nevybuduje.

10.7.2016 16:29
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Theresa1320 napsal(a):
Nic zlého nedělá? Utíká ze zahrady. Vy byste to jen, tak přešla bez povšimnutí, i přesto, že se vám to nelíbí? Chci vědět co byste dělala Vy, abych se podle toho dokázala zařídit i já.

Ano jak jsem psala, ONA NECHAPE, co je spatne a co dobre.

10.7.2016 16:34
Theresa1320

XXX.XXX.67.209

Dovádíme spolu, chválím jí za všechno, když si k ní nějaký pes něco dovoluje, tak nezasahuji "ručně", ale povzbudím jí, aby byla sebevědomější a nenechala si všechno líbit. Problém je jen ta sousedovic fenka.. Jakmile jí vidí, já jsem druhořadá. Zkouším jí "nalákat" na hračky, abych odvedla její pozornost a ona měla zato, že jsem zábavnější, něž ta fenka, ale stále se nedaří. Každopádně děkuji za radu :).

10.7.2016 16:42

Theresa1320 napsal(a):
Vážně řešíte smajlíky?

Je to spíše k pláči. Zkuste si to po sobě přečíst. Můžete se po trestání psa ještě dívat do zrcadla ?

10.7.2016 16:46
hn..

XXX.XXX.245.246

Pokud přeskočí plot a hraje si, odměnu za přeskočení plotu dostala. Pozdější trest je úplně k ničemu - trestáte ji ve chvíli, kdy se s vámi pravděpodobně chce přivítat a pochlubit se, jak je jí dobře. Já osobně bych bud zabezpečila plot, nebo bych ji nenechávala bez dozoru, dokud ji nenaučím žádoucí chování - tj zůstat na zahradě.

10.7.2016 16:55
Šarina

XXX.XXX.231.146

A jak ji trestáte? píšete, že když se k ní blížíte, tak si lehne na zem atd... a co jí pak provedete?

Já si neumím představit, že bych něco udělala psovi, který leží na zemi a čeká na trest.

Vámi popsaná situace s přeskočením plotu k sousedům je modelová situace, kdy trest nemá vůbec smysl. Fenka neví, že jí trestáte za to, že před xy minutami přeskočila plot a bezva si pohrála s kámoškou. Ona vidí vás, že se nasupeně blížíte, zřejmě rozehraje škálu podřízených signálů (které by v přírodě její "partner" dokázal přečíst), ale vy přijdete a (z jejího pohledu nesmyslně bez důvodu) ji potrestáte.
Zkuste se na to kouknout z její strany.

10.7.2016 16:56
hunter

XXX.XXX.168.162

hn.. napsal(a):
Pokud přeskočí plot a hraje si, odměnu za přeskočení plotu dostala. Pozdější trest je úplně k ničemu - trestáte ji ve chvíli, kdy se s vámi pravděpodobně chce přivítat a pochlubit se, jak je jí dobře. Já osobně bych bud zabezpečila plot, nebo bych ji nenechávala bez dozoru, dokud ji nenaučím žádoucí chování - tj zůstat na zahradě.

Ač nejspíš máme rozdílný pohled na tresty ve výcviku, tak s vámi souhlasím.
Zadavatelce trest nevyřeší její problém. Pomohlo by leda něco z ranku: přeskočím tenhle plot, stane se mi něco špatného.

10.7.2016 17:21

Theresa1320 napsal(a):
Trénuji s ní v duchu: "Pochvala je nejlepší motivace". A takhle fungujeme normálně. Je energetická, veselá a hravá, takže v tomhle problém nevidím.

Fungujete normálně a pes se před váma připlácává k zemi ? Zajímavé.Můj pes se nepřiplácne k zemi nikdy, proč by to dělal. Bojí se vás, to vám připadá jako normální fungování ?

10.7.2016 17:52
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.138

Theresa1320 napsal(a):

Hm... a co je na vaší zahradě tak skvělého, aby bloumala po vaší zahradě úplně sama a (nejspíš) se nudila, když může přeskočit plot a jít si hrát se svou kamarádkou, se kterou vyrůstala?
Vy byste snad radši trčela na prázdné zahradě, když byste si mohla zajít vedle ke kámošce pokecat?

Nemůžete se fence divit, že to dělá a to i přes to, že pokaždé, když ji pak vidíte, ji "potrestáte". Zjevně navíc netrestáte za něco, co by si ona sama mohla uvědomit jako chybu. Pokud je tak strašně nezbytné, aby se fenka nechodila kamarádit vedle, tak musíte fence zabránit, aby to mohla udělat a nikoliv ji trestat po tom, co ji nachytáte jinde než podle vás má být.

10.7.2016 17:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Když byli psi dorostenci a udělali něco ve smyslu: panička vysázela před barákem truhlík a my jí ho do rána celý vyhrabali. Byl pro ně největší trest to, že panička vyšla ven, uviděla tu spoušť a jejich ksichty s výrazem, a co teď bude " a začala řvát něco ve smyslu: jste hnusná darebná psiska...a utekli do boudy. Panička ještě chvilku tštila síru, jak to uklízela. Psa jsem poprvé po 8 letech praštila nějakou suchou větví cca před týdnem, kdy skoro zamordoval sousedovu slepici přes to, že jsem na něj křiknula, ať ji nechá na pokoji. Bohužel se před ním zamotala do ostružin a jeho pokus o vytažení ven skoro nepřežila(soused ji musel nakonec zabít) Takže jsem vletěla do křoví, psa chňapla za krk a dostal na pr.. první suchou větví, co ležela kolem s řevem, co to udělal?!? Pyšná jsem na sebe nebyla, ale jsem cholerik, přiznávám a tohle bylo na mne fakt moc Celou cestu domů jsem na něj hučela nadávky a doma se šel rovnou schovat. Do večera jsem na něj jen syčela, ať za mnou neleze, že ho nechci vidět. No...snad to alespoň vyřešilo problém slepic navěky(moc tomu ovšem nevěřím )
Utíkání přes plot: máme v plotu jednu díru konstantně celý rok, protože tudy k nám pravidelně chodí jedna sousedovic feňule a tchánů zlaťák. Pokus o zalátání byl několikrát k ničemu, okamžitě vyrobil jeden z nich novou někde vedle. Tak už ji necháváme tak. Psa ani nenapadne tudy odejít, ani když tou dírou žene ze zahrady zajíce, za ním nevyběhne. Jediný případ byl, když ona sousedovic fenka hárala - odešli psi dírou za její pr... k jejich zahradě. Já je tam pak v noci našla a trest byl to, že jsem opět udělala šílený vyrvál a mávala palicí a hnala je s ní domů. Ale abych přišla ke krčícímu se psovi a zmlátila ho, to mi připadne hrozné. To je jako zmlátit bezbranné mimino...
Nenapsala jste zadavatelko, co vám vlastně na tom, že fenka zdrhá k sousedům tak vadí? Nebo jestli to vadí sousedům? Z vašeho popisu situace mi připadne, že jedinné co vám vadí je to, že dá přednost sousedovic fenně před váma. Je to z vaší strany jen žárlivost a to si uvědomte, že není k obdivu, ale k pohrdání. A divíte se, že vás fena nebere? Jak už někdo napsal, nemáte vztah, ale se vás bojí. Sousedovic fenku má ráda, ta jí neubližuje, jen si hraje. A mimochodem, co by tady někteří za to dali, kdyby si jejich psi místo rvaček se psy s nima radši hráli...

10.7.2016 18:02
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Žaneta kocková napsal(a):
Hm... a co je na vaší zahradě tak skvělého, aby bloumala po vaší zahradě úplně sama a (nejspíš) se nudila, když může přeskočit plot a jít si hrát se svou kamarádkou, se kterou vyrůstala?
Vy byste snad radši trčela na prázdné zahradě, když byste si mohla zajít vedle ke kámošce pokecat?

Nemůžete se fence divit, že to dělá a to i přes to, že pokaždé, když ji pak vidíte, ji "potrestáte". Zjevně navíc netrestáte za něco, co by si ona sama mohla uvědomit jako chybu. Pokud je tak strašně nezbytné, aby se fenka nechodila kamarádit vedle, tak musíte fence zabránit, aby to mohla udělat a nikoliv ji trestat po tom, co ji nachytáte jinde než podle vás má být.

No a take chyba uz je v zacatku- ze si to vubec vyzkousela a zalibilo se ji to. Pokud nechci aby pes neco delal, musi se tomu predchazet, protoze samo se pes hure odnaucuje neco, co uz umi a ma to rad. Fenka to uz muze mit dobre zafixovane, za me plot a fixovat psa na zahrade na osobu, ktera s ni tam bude blbnout, radit, bude zajimavejsi nez fenka, cvicit atd atp a pak vzit za odmenu nekam VEN obe fenky, at si pohraji. Pustit je si spolu hrat napr. po klidnem sedu a ocnim kontaktu s panickou.Tento ritual opakovat vzdy.

10.7.2016 18:07
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

To, co pes hodne chce, je pro nej odmena.Vase fenka si chce hodne hrat s tou druhou a muze to mt za odmenu, kterou dostane skrze vas, tedy :"udelej neco pro me a ja za to udelám neco pro tebe- aby to nedelala z vlastniho rozhodnuti, ale hrala si s ni z rozhodnuti vaseho a MIMO UZEMI.

10.7.2016 18:33

Theresa1320 napsal(a):

Zvyšte plot!

10.7.2016 18:34
hunter

XXX.XXX.168.162

Lexaurin napsal(a):
To, co pes hodne chce, je pro nej odmena.Vase fenka si chce hodne hrat s tou druhou a muze to mt za odmenu, kterou dostane skrze vas, tedy :"udelej neco pro me a ja za to udelám neco pro tebe- aby to nedelala z vlastniho rozhodnuti, ale hrala si s ni z rozhodnuti vaseho a MIMO UZEMI.

Obojí je sice krásné, ale pokud si na zahradě nepostavíte stan a nebudete tam 24/7 je to k ničemu.
Jestli jsem to správně pochopil, zadavatelka řeší, že fenka v době její nepřítomnosti přeskočí plůtek a jde si hrát s druhou fenkou.
Můžete být stokrát zajímavá, ale pokud nejste fyzicky na zahradě, je to k ničemu. Řešení je stejné jako u notorických tuláků, zamezit jim útěk, tzn vylepšit plot. Nebo rezignovat.
Vaše rady mohou fungovat, pokud se to stává nehledě na nepřítomnost zadavatelky. To už se to dá řešit tímto způsobem, případně povelem nebo okamžitým trestem.

10.7.2016 18:35

Nebo uvázat.

10.7.2016 18:36
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

hunter napsal(a):
Obojí je sice krásné, ale pokud si na zahradě nepostavíte stan a nebudete tam 24/7 je to k ničemu.
Jestli jsem to správně pochopil, zadavatelka řeší, že fenka v době její nepřítomnosti přeskočí plůtek a jde si hrát s druhou fenkou.
Můžete být stokrát zajímavá, ale pokud nejste fyzicky na zahradě, je to k ničemu. Řešení je stejné jako u notorických tuláků, zamezit jim útěk, tzn vylepšit plot. Nebo rezignovat.
Vaše rady mohou fungovat, pokud se to stává nehledě na nepřítomnost zadavatelky. To už se to dá řešit tímto způsobem, případně povelem nebo okamžitým trestem.

Jiste, PLOT jsem psala hned v uvodu, ostatni je nadstavba a upevnovani vztahu, respektu...

10.7.2016 18:49
aritim

XXX.XXX.19.70

Theresa1320 napsal(a):

Asi to tu padlo už několikrát, neměla jsem sílu číst to celé. Mám dva útěkáře, psy z útulku. Pro pamlsek by se přetrhli a připitomělá sousedka věčně něco sype na vedlejší zahradu. Vyřešila jsem to jednoduše. Plot jsem upravila tak, aby ho nemohli překonat. A vzhledem k tomu, že jsou oba velmi vynalézaví, plot se předělával několikrát.
Trestat psa za to, že si chce hrát - touží po společnosti (jak podivuhodné u smečkového zvířete), by mě fakt nenapadlo.

10.7.2016 19:21
scylla

XXX.XXX.150.32

Theresa1320 napsal(a):
Dobrý den,

Já psy netrestám. A vy byste se měla dost nad sebou zamyslet, protože trestat psa, který vysílá konejšivé signály, je docela čuňárna.

10.7.2016 19:48

No tak jsem se tím prokousala...psy jsem vždy trestala tím (když už jsem trestala), že jsem je vykázala z mé blízkosti...jak už psali ostatní, trestat psa, co už vysílá konejšivé signály mi přijde hrozné (nějak jsem se nedočetla, jaký je způsob trestání, ale můj dojem je, že fyzický)...
Jako když k vám půjde rozlobený člověk, o kterém budete vědět, že vám dá facku...vy na něj už zdálky budete volat, prosím nedávej mi facku, ale on vám jí stejně dá...a ani nebudete vědět za co...
A já osobně bych zvýšila plot - my jsme tedy zvyšovali a ani mě nenapadlo pesany trestat za to, že přelezli za sousedovic psem, prostě jsem si pesany odvedla, sousedovi se omluvila a plot jsme zvýšili a je vymalováno...

10.7.2016 20:30
conie

XXX.XXX.206.202

Theresa1320 napsal(a):

Máte několik možností:
1. zvýšit a zpevnit plot - pro mě by to bylo samozřejmé už před pořízením psa, který má být venku
2. fenu ve vaší nepřítomnosti zavírat do prostorného kotce
3. fenu ve vaší nepřítomnosti vůbec na zahradu nepouštět

Už se naučila k sousedům chodit, jen těžko ji to odnaučíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík