Mato10

XXX.XXX.190.85
Prosim o radu je vhodny jagterrier stary 10 mesiacov na vycvik na polovne ucely?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mato10
napsal(a):
Prosim o radu je vhodny jagterrier stary 10 mesiacov na vycvik na polovne ucely?
Je, proč by neměl být, vždyt je to štěně.
Mato10

XXX.XXX.190.85
napsal(a):
Je, proč by neměl být, vždyt je to štěně.
Este otazka ako je to s vycvikom necvici sa tazko?
rapotacka11
napsal(a):
Je to "těžký", ostrý pes!
Kdo ho bude cvičit ? Vy ?
Nějalé zkušenosti s výchovou?
Tohle snad proboha nemůže být reálný dotaz. Někdo, kdo chce cvičit jagouše na lovecké účely a položí takovéhle dvě otázky... to ne, to snad probůh nemůže být realita. Leda by se ptalo dítě, pak jo.

Zrzavci
napsal(a):
Tohle snad proboha nemůže být reálný dotaz. Někdo, kdo chce cvičit jagouše na lovecké účely a položí takovéhle dvě otázky... to ne, to snad probůh nemůže být realita. Leda by se ptalo dítě, pak jo.
A ještě to vypadá na štěně odložené, zkažené, někde inzerované.
On je to na pohled takový pěkný, úpravný pejsek sportovní postavy...Že je to tvrdý lovecký pes to pomineme. Vždyť to byli ohaři, setři, jiní terieři taky, hurááá objevil jsem nové "nadějné" plemeno...
Jinak zadavateli bych poradila - ptejte se myslivců, na mysliveckých fórech, nebo u vás doma. Jen velmi zkušenému myslivci patří do ruky.
napsal(a):
On je to na pohled takový pěkný, úpravný pejsek sportovní postavy...Že je to tvrdý lovecký pes to pomineme. Vždyť to byli ohaři, setři, jiní terieři taky, hurááá objevil jsem nové "nadějné" plemeno...
Jinak zadavateli bych poradila - ptejte se myslivců, na mysliveckých fórech, nebo u vás doma. Jen velmi zkušenému myslivci patří do ruky.
A tak teoreticky by nemuselo být odložené, zkažené. O jagouše zatím tak velký zájem není (i když... v útulcích už jsou taky, když majiteli, který neví co si pořizuje, dojde nerv a hlavně zájem),. tak by to mohlo být prostě štěně, které zbylo. Teoreticky. Každopádně takovýhle dotaz mohl vznést - navíc na nemysliveckém, nespecifickém psím fóru - jen někdo, kdo by teprve s lovečinou začínal a o lovečácích neměl ani šajna. Jinak si ten dotaz vysvětlit prostě nedovedu. Jaga, jeden z nejtvrdších vášnivých lovců, který se hned tak něčeho nezalekne
Jagoš je tvrdý, lovecký pes se silným loveckým pudem a odhodláním zabít vše co považuje za škodnou, je to dominantní, samostatná jednotka která má svuj nazor, není to pes do bytu jako mazlík a už vubec ne pro nemyslivce.
Jagoš je pes na škodnou, je to norník a používá se na dohledání zvěře tudíž jeho výcvik je spíš o utvrzování vloh potřebuje dusledného ale spravedlivého majitele, pokud se cítí v právu je schopen a ochoten to dát najevo i panečkovi což u jeho vzteklosti muže být bolestivé.
Ideální věk na výcvik. Za předpokladu, že už za sebou má trochu poslušnosti.
Záleží na co přesně ho chcete používat, pokud bude pouze na noru, nečeká vás extra práce. Tohle plemeno to v sobě stále má. Je pravda, že najít dobrého jagoše už je dnes trochu umění, nechci se vás dotknout, ale na Slovensku to platí dvojnásob.
Jestli ho chcete používat i na naháňky na černou, chce to jezdit na obůrku a psa učit si držet odstup. Většina má snahu jít na kontakt a nedopadá to dobře, u těchto mladších psů je i šance, že ho párkrát prase přimáčkne a v praxi začne kus zapírat.
Největší problém u jagošů je jejich rvavost s ostatními psy, u nory to nebývá problém, na společných akcích je to pak jen pes pro ostudu. Tak se snažte nepodcenit socializaci a snažte se trénovat se zkušenějším psem. V nejlepším případě stejné pohlaví. Vždy ukončujte výcvik/hru u kusu vy a psa se snažte odvolat a dostat do klidu. Jestliže tam bude druhý pes, toho nechte ještě chvilku pokračovat ve hře, následně ho odvolejte a na malou chvilku opět pusťte samotného jgt. Je to nejlepší způsob přípravy na společné hony, pes si tak zafixuje, že kořist nepatří jen jemu a ostatní psi mu jí nechtějí vzít.
JGT může být zcela univerzální pes, ale soudím, že jste vyložený začátečník, takže bych vodu i honičské zkoušky zcela vynechal a na barvě nečekal zázraky, lepší je mít spolehlivého vodiče, než volně pracujícího psa, který v klidu ze stopy odejde prověřit noru.
Výcvik je těžký, ale to ostatně každý výcvik psa. Záleží jak je psík temperamentní a větší část leží na vašich časových možnostech a trochu i finančních.
Samozřejmě neopomenout základní poslušnost a výchovu.
Zažila jsem jagy, kteří jsou schopni po vyndání z nory svého páníčka v zápalu boje pokousat. Jednou při dohledávce dva psi málem doslova roztrhali dohledanou zvěř, než dorazil jejich páníček. Málem mi vypadli oči z důlků, když je od kusu doslova páníček odhazoval 2 m daleko a oni se stále vraceli.
Nikdy jsme ho neměli, i když začíná jít mezi myslivci do módy. Je to opravdu na svou velikost tvrdý a neohrožený pes. Znám i horší příběhy kolem tohoto plemene a proto bych si ho zatím nepořídila zvlášť když máme čtyřletý dítě.
tetrivek
napsal(a):
Zažila jsem jagy, kteří jsou schopni po vyndání z nory svého páníčka v zápalu boje pokousat. Jednou při dohledávce dva psi málem doslova roztrhali dohledanou zvěř, než dorazil jejich páníček. Málem mi vypadli oči z důlků, když je od kusu doslova páníček odhazoval 2 m daleko a oni se stále vraceli.
Nikdy jsme ho neměli, i když začíná jít mezi myslivci do módy. Je to opravdu na svou velikost tvrdý a neohrožený pes. Znám i horší příběhy kolem tohoto plemene a proto bych si ho zatím nepořídila zvlášť když máme čtyřletý dítě.
JGT je pracovně naprosto fenomenální pes. Ten trend těch agresivních šílenců naštěstí už opadl, i když právě na Slovensku jich je stále dost.
Ale to, co popisujte, je především chyba vůdce a nezvládnutí výcviku. Ono hodně blbů přispělo ke špatné pověsti jakou jgt má.
Každé plemeno je jiné. Pořád každému říkám, tak jak se ke svému psu chováš takového máš".
Na noru máme jezevčíky, na hony jsme měli kraťase, fouska a teď čtyřměsíčního velkého munsterlandského ohaře, na naháňku ruskoevropskou lajku. U rodičů na hlídání čuvače. Musím říct že všichni tihle psi jsou skvělí k našemu dítěti.
A taky by se někdo jiný mohl dočíst, že lajka je agresivní pes, čuvač pokouše vlastního pána a jezevčík ve všech statistikách vítězí taky jako kousavý pes.
Znám i dobře vycvičené jagy i jednoho pána, který jim věnuje veškerý svůj volný čas. A i jemu se stalo něco o čem se nechci moc rozepisovat. Ale jag je opravdu lovec a když se rozvášní nezná bratra. Potřebuje pevné vedení a opravdu hodně pracovat. Jen tak ho něco neunaví. Doufám že se nedostane do módy a neskončí někde na gauči. Pokud je to desetiměsíční pes, tak ho člověk, který zná toto plemeno dokáže vycvičit. Pokud není pes ještě zkažený. S některými nešvary pak bude muset u psa počítat po celý jeho život.

Jagoš není pro každého, ale při dobrém vedení je to pan pes. Znám člověka co jich několik má, a jsou to naprosto super lovečtí psi. neznám zadavatele a podle dotazu to se psy asi moc slavné nebude, ale když si najde někoho zkušeného kdo mu poradí proč ne.
napsal(a):
No je to "prima" pejsek, vím o 3, kteří skončili za posledních 5 let v útulku Troja. Jeden asi 3letý a dvě štěnda, jedno cca 3 měsíce, druhé asi 6 měsíců.
Vůbec nechápu, proč si ho někdo pořídí asi do paneláku
tetrivek
napsal(a):
Každé plemeno je jiné. Pořád každému říkám, tak jak se ke svému psu chováš takového máš".
Na noru máme jezevčíky, na hony jsme měli kraťase, fouska a teď čtyřměsíčního velkého munsterlandského ohaře, na naháňku ruskoevropskou lajku. U rodičů na hlídání čuvače. Musím říct že všichni tihle psi jsou skvělí k našemu dítěti.
A taky by se někdo jiný mohl dočíst, že lajka je agresivní pes, čuvač pokouše vlastního pána a jezevčík ve všech statistikách vítězí taky jako kousavý pes.
Znám i dobře vycvičené jagy i jednoho pána, který jim věnuje veškerý svůj volný čas. A i jemu se stalo něco o čem se nechci moc rozepisovat. Ale jag je opravdu lovec a když se rozvášní nezná bratra. Potřebuje pevné vedení a opravdu hodně pracovat. Jen tak ho něco neunaví. Doufám že se nedostane do módy a neskončí někde na gauči. Pokud je to desetiměsíční pes, tak ho člověk, který zná toto plemeno dokáže vycvičit. Pokud není pes ještě zkažený. S některými nešvary pak bude muset u psa počítat po celý jeho život.
Souhlasím s vámi, mám tytéž zkušenosti. Myslím, že jaga trend módního psa nepotká, tedy doufám, protože jinak jich bude spousta odložených v útulcích. Jag opravdu není psem pro každého, to se říká o mnohých plemenech, ale u jaga to platí na 100 %.
Fiona.Praha
napsal(a):
No je to "prima" pejsek, vím o 3, kteří skončili za posledních 5 let v útulku Troja. Jeden asi 3letý a dvě štěnda, jedno cca 3 měsíce, druhé asi 6 měsíců.
Vůbec nechápu, proč si ho někdo pořídí asi do paneláku
A už vůbec nechápu, proč někdo vyrábí tyto psy bez PP. Nedávno jsem viděla inzerát. To si koupí buď lidi neznalí (takže další adepti na útulek) a nebo někteří "taky myslivci", kteří takové (laciné) psy používají jako spotřební materiál na tu nejhorší práci a často se k nim také špatně chovají. Takový život bych svým štěňatům tedy připravit nechtěla.
koňadra
napsal(a):
A už vůbec nechápu, proč někdo vyrábí tyto psy bez PP. Nedávno jsem viděla inzerát. To si koupí buď lidi neznalí (takže další adepti na útulek) a nebo někteří "taky myslivci", kteří takové (laciné) psy používají jako spotřební materiál na tu nejhorší práci a často se k nim také špatně chovají. Takový život bych svým štěňatům tedy připravit nechtěla.
Nevím, jaké jsou podmínky uchovnění jagoše (jestli je to náročné nebo ne).
Je možné, že si myslivec koupí bez PP od jiného myslivce a pak si to množí bez PP pro sebe a pro kámoše. Na hon může i bez PP, ne?
Myslím si, že je to celkem "specifické" plemeno pro určitý okruh lidí. Určitě se asi shodneme všichni, že to není dekorativní kousek do kabelky.
A proto mi hlava nebere, že si to někdo pořídí jako gaučáka do bytu a pak se diví.
Fiona.Praha
napsal(a):
Nevím, jaké jsou podmínky uchovnění jagoše (jestli je to náročné nebo ne).
Je možné, že si myslivec koupí bez PP od jiného myslivce a pak si to množí bez PP pro sebe a pro kámoše. Na hon může i bez PP, ne?
Myslím si, že je to celkem "specifické" plemeno pro určitý okruh lidí. Určitě se asi shodneme všichni, že to není dekorativní kousek do kabelky.
A proto mi hlava nebere, že si to někdo pořídí jako gaučáka do bytu a pak se diví.
Jsem líný to hledat, ale jestli si dobře pamatuji bylo to: zv, zn + pz (možno i hz nebo lz), pokud se mýlím, ať mě někdo opraví. U zn je určitě min známka z ochoty 4 a hlasitost na stopě je také požadována (2 nebo 3?). A samozřejmě výstava se známkou velmi dobrý a může chybět nějaký zub.
K uchovnění tedy musí být zkoušky, což už je jeden z předpokladů menšího rozšíření plemena do laické veřejnosti. Připočtu-li k tomu ne zrovna atraktivní vzhled a specifický málo tvárný charakter, tak se mi nezdá, že zrovna tohle plemeno má nakročeno k módnosti. I když lidi překvapí vždy...
Naštěstí se nepohybuji mezi "mysliveckým šlendriánem", takže situace psů bez pp se v mém okolí vůbec neřeší. Ale teoreticky je to možné, přeci jen papír snese všechno. Ale myslím, že k tomu nedochází. Nevidím důvod. Navíc většina myslivců nemá problém sehnat štěně s pp od kamaráda za symbolickou cenu.
hunter
napsal(a):
Jsem líný to hledat, ale jestli si dobře pamatuji bylo to: zv, zn + pz (možno i hz nebo lz), pokud se mýlím, ať mě někdo opraví. U zn je určitě min známka z ochoty 4 a hlasitost na stopě je také požadována (2 nebo 3?). A samozřejmě výstava se známkou velmi dobrý a může chybět nějaký zub.
K uchovnění tedy musí být zkoušky, což už je jeden z předpokladů menšího rozšíření plemena do laické veřejnosti. Připočtu-li k tomu ne zrovna atraktivní vzhled a specifický málo tvárný charakter, tak se mi nezdá, že zrovna tohle plemeno má nakročeno k módnosti. I když lidi překvapí vždy...
Naštěstí se nepohybuji mezi "mysliveckým šlendriánem", takže situace psů bez pp se v mém okolí vůbec neřeší. Ale teoreticky je to možné, přeci jen papír snese všechno. Ale myslím, že k tomu nedochází. Nevidím důvod. Navíc většina myslivců nemá problém sehnat štěně s pp od kamaráda za symbolickou cenu.
Prosím překlad zkratek - nejsem myslivec, nemám psa s loveckými zkouškami. Takže jsem kapku mimo. Díky.
hunter
napsal(a):
Očividně to někomu stojí za to odchovat bez PP (možná není schopen nebo ochoten se svou fenkou nebo psem udělat všechny zkoušky).

Co všechno se lze dočíst na internetu :
Povaha:Jagteriér je pes velice energický, potřebuje hodně procházek. Je to krásný, věrný pes. Je velice vhodný k dětem, není agresivní.
Jako lovecký pes je určen k norování.
Německý lovecký teriér je odvážný a pracovitý pes, je velmi vitální, vytrvalý, aktivní a temperamentní. Velice spolehlivý, přátelský a zvladatelný, není ani plachý ani agresivní. Vyžaduje volnost a velké množství pohybu a aktivit pro vybití energie. K cizím lidem je nedůvěřivý.
Divíte se, že si ho třeba někdo koupí jako společníka ?
Takový akorátní nenáročný pes.
napsal(a):
Povaha:Jagteriér je pes velice energický, potřebuje hodně procházek. Je to krásný, věrný pes. Je velice vhodný k dětem, není agresivní.
Německý lovecký teriér je odvážný a pracovitý pes, je velmi vitální, vytrvalý, aktivní a temperamentní. Velice spolehlivý, přátelský a zvladatelný, není ani plachý ani agresivní. Vyžaduje volnost a velké množství pohybu a aktivit pro vybití energie. K cizím lidem je nedůvěřivý.
To máte - bohužel - pravdu. Na netu píší občas dost velké bludy.
I když psáno dost obecně, asi by tam člověk dokázal dosadit jakékoliv plemeno, tak zase extrémně nesprávné to také není.
Ta druhá charakteristika by seděla na mou druhou fenu. Mnohem horší je, že to někdy tvrdí chovatelé naprostým začátečníkům.
to Fiona: K těm zkratkám, jsou to: vlohy, norování a podzimní zkoušky (honičské a lesní zkoušky).
hunter
napsal(a):
ZV = zkoušky vloh, ZN = zkouška nováčků v norování, PZ = podzimní zkoušky, HZ = honičké zkoušky, LZ = lesní zkoušky. Zkratky jsou sice vysvětleny, ale obávám se, že ani to laikům moc nepomůže pochopit, co vlastně na těch zkouškách pes má dělat.
Fakt je ten, že jagteriér má jedny z nejnáročnějších podmínek k uchovnění. Klub si to dost hlídá, aby do chovu prošli kvalitní jedinci. To je asi jeho štěstí, že je to plemeno, kterého se - zatím - jen minimálně dotýkají nějaké módní vlny, a proto si uchovalo všechny potřebné vlastnosti k práci. Kéž by to tak zůstalo!
koňadra
napsal(a):
ZV = zkoušky vloh, ZN = zkouška nováčků v norování, PZ = podzimní zkoušky, HZ = honičké zkoušky, LZ = lesní zkoušky. Zkratky jsou sice vysvětleny, ale obávám se, že ani to laikům moc nepomůže pochopit, co vlastně na těch zkouškách pes má dělat.
Fakt je ten, že jagteriér má jedny z nejnáročnějších podmínek k uchovnění. Klub si to dost hlídá, aby do chovu prošli kvalitní jedinci. To je asi jeho štěstí, že je to plemeno, kterého se - zatím - jen minimálně dotýkají nějaké módní vlny, a proto si uchovalo všechny potřebné vlastnosti k práci. Kéž by to tak zůstalo!
Díky, jdu si původní příspěvek huntera se zkratkama přečíst znovu
K prababičce na vysočine se zatoulala fenka jagdtteriera, s tetovanim v uchu, takze cistokrevna, dala inzerat, prosli veterinou a fenka-ted ma asi sedmnact let zije spokojenym zivotem psa u chalupy, nedavno jsem se s ni mazlila, mila, pritulna, v lese chodi navolno...Asi dezertovala z honu...

napsal(a):
Řekla bych že v rukách té správné osoby tenhle popis sedí, podle psů co osobně znám. Naštěstí těhle psů je dost málo, a opravdu je nemá doma každý. A bohužel jsou zamněnováni s jakýmkoliv vořechem který je bez pp a je to jen černý čokl s pálením. Jako společníka si tohohle psa asi moc lidí nekoupí a ani je moc opravdových chovatelů neprodá. jako lovecký pes je velmi dobrý. Udělat se psem zkoušky dá opravdu hodně příprav a práce a kdo se na tohle odhodlá i z řad nemyslivců, stojí ho to hodně úsilí, času a peněz a ten pak nevychová špatného psa. že by si jagoše někdo kupoval jen na gauč o tom dost pochybuji.

.."že by si jagoše někdo kupoval jen na gauč o tom dost pochybuji"...
Kdo by si tohle pomyslel o výmarském, maďarském, musterlandském - před pár lety.
Na gauč zrovna ne, ale na běhání, ke kolu, na agility...atd.
Pamatuju, jak staršímu páru ( dalo by se říct seniorům ) odešel boxer, zlatá boxeří povaha. Po něm si pořídili staforda. Se zdůvodněním : Přece jen už jsme starší, chtěli jsme něco menšího. Bylo to torpédo a neřízená střela. Paní s ním nemohla chodit vůbec.
napsal(a):
Řekla bych že v rukách té správné osoby tenhle popis sedí, podle psů co osobně znám. Naštěstí těhle psů je dost málo, a opravdu je nemá doma každý. A bohužel jsou zamněnováni s jakýmkoliv vořechem který je bez pp a je to jen černý čokl s pálením. Jako společníka si tohohle psa asi moc lidí nekoupí a ani je moc opravdových chovatelů neprodá. jako lovecký pes je velmi dobrý. Udělat se psem zkoušky dá opravdu hodně příprav a práce a kdo se na tohle odhodlá i z řad nemyslivců, stojí ho to hodně úsilí, času a peněz a ten pak nevychová špatného psa. že by si jagoše někdo kupoval jen na gauč o tom dost pochybuji.
A proč teda skončili minimálně 3 v útulku v Praze?
A určitě i v jiných útulcích.

Fiona.Praha
napsal(a):
A proč teda skončili minimálně 3 v útulku v Praze?
A určitě i v jiných útulcích.
S PP ?
napsal(a):
.."že by si jagoše někdo kupoval jen na gauč o tom dost pochybuji"...
Kdo by si tohle pomyslel o výmarském, maďarském, musterlandském - před pár lety.
Na gauč zrovna ne, ale na běhání, ke kolu, na agility...atd.
Pamatuju, jak staršímu páru ( dalo by se říct seniorům ) odešel boxer, zlatá boxeří povaha. Po něm si pořídili staforda. Se zdůvodněním : Přece jen už jsme starší, chtěli jsme něco menšího. Bylo to torpédo a neřízená střela. Paní s ním nemohla chodit vůbec.
Nechci se chvástat, ale to, že ohaři budou víc vidět ve městech než v lese, jsem kdysi dávno tvrdil několika chovatelům. U nich byl předpoklad, když začala mizet drobná, najednou jich nebylo tolik potřeba pro práci. A jsou to všechno atraktivní a relativně zdravá plemena s klidnou tvárnou povahou.
Oproti tomu jgt je stále velmi žádaný u myslivců, je to svéráz, vypadá jako vořech a podmínky k uchovnění jsou tvrdší.