dave333

XXX.XXX.176.5
Koľko času venujete priemerne za deň psovi ? a ako sa mu venujete ?
Zaujíma ma hlavne názor ľudí ktorý majú psa na byte.
Ono tiež bývam v byte a uvažujem o kúpe psa no neviem či si to s časového hľadiska môžem dovoliť. Malé psi sa mi nepáčia a veľké do bytu nemôžem takže niečo stredné borderka je moc aktívna takže zatiaľ to padlo na chodského psa. Aké máte názory a skúsenosti ?
dave333
napsal(a):
Ono tiež bývam v byte a uvažujem o kúpe psa no neviem či si to s časového hľadiska môžem dovoliť. Malé psi sa mi nepáčia a veľké do bytu nemôžem takže niečo stredné borderka je moc aktívna takže zatiaľ to padlo na chodského psa. Aké máte názory a skúsenosti ?
Mám hyperaktivního krizence. Teď mam takovou práci, že si myslim, ze se psovi muzu venovat úplne na maximum. Nas režim - kolem 8 rano vstanu, psa vyvencim, dostane nazrat, pak má asi hodinu klid. Já ai dam kafe, proberu se a po 9 odchazime ven. Jsme tam hodnu az dve. Se psem cvicim, schovavam pamlsky aby hledal, hazim balonek. Pak je porad semnou doma (pokud nejedu neco zařizovat) ale to se mu nijak aktivne nevěnují, obcas pohladim, promluvim na neho. Kolem 3 pak jdeme na dalsi prochazku a to vetsinou k vode plavat a se psim kamosem. V 6 pak odchazim do práce, někdy ho vezmu sebou, někdy zustane doma. Do toho se snazim dvakrat tydne stihnout cvicak a jednou za 14 dnu obrany. O vikendu jsem v praci jeste od 12 do 14 hodin tak to je casu méně, ale to ho mam vetsinou sebou v praci. Úterky a stredy mam pak celé volne.
dave333

XXX.XXX.176.5
Ja pracujem na 3 zmeny kde na psa by som bol doma sám, psovi by som bol schopný venovať čas no neviem či dostatok nehovoriac o tom že keď pracujem na 3 zmeny tak by to mal dosť nepravidelné.
dave333
napsal(a):
Ja pracujem na 3 zmeny kde na psa by som bol doma sám, psovi by som bol schopný venovať čas no neviem či dostatok nehovoriac o tom že keď pracujem na 3 zmeny tak by to mal dosť nepravidelné.
Třeba vam odpoví nekdo, kdo dela na smeny a je na psa v byte sám. Ja si to nedokazu predstavit. Dejme tomu s cestou do prace jste pryc 9 hodin, pak si budete muset neco zařídit a pes bude strasne dlouho bez venceni. A se stenetem vůbec, to nevydrží. Ja mam pořád možnost, ze mi psa nekdo vyvenci a nebo kdyz je hezky tak ho necham venku ve vybehu.
dave333
napsal(a):
Pes si zvyknout umí. Každý Vám ale napíše, co mu dáte až s ním budete? A jestli to bude stačit.
Hlavně při výběru pečlivě zvažte plemeno. Já bych byl pro psa, který hodně spí. Jaké myslím asi netřeba psát.
Nicméně kamarádka má RR a tvrdí, že ji také spí, když je sám doma. A to tam je dlouho sám. Ale venku ji to dává pěkně sežrat. Je to rakeťák. Ale roste nádherně a vypadá úžasně.
dave333

XXX.XXX.176.5
Doma sám nebývam no zas pes bude môj takže sa oň musím vedieť postarať hlavne ja. Osobne hľadám psa ako spoločníka či keď idem o víkende na turistiku po prípade na chatu kde máme veľký pozemok. Tiež chodím na bicykel a korčule ku priehrade alebo do prírody kde už sú na to chodníčky. Jediné čoho by som sa bál že mi pes pri dej priehrade do tej vody skočí za nejakou kačkou a pod :D čo by problém nebol no pokiaľ tam idem na korčuliach tak prichádzam autom :)
Tiež by som chcel zo psíkom podniknúť nejaké tie psie športy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já se svému psovi (labradorský retrívr) věnuji poměrně hodně - podle mě hodně. Bydlí se mnou (s náma) doma. Ale zase nepřeháním to a nežiju jen tím že se věnuju psovi. Cvičím s ním jenom pro zábavu, po pár minutách denně, chodíme na hodinu a půl procházku každý den. Plus 2-3 krátké venčící. Přes léto když je čas tak jsme venku i 6x denně nebo několik hodin v kuse. Když prší tak jdeme jenom na půl hoďky. V létě několikrát do měsíce k vodě aby si zaplaval. Jezdí se mnou na výlety i dovolené. Hlavu mu zaměstnávám, ale jen tak běžně - interaktivní hračky, vyhledávání pamlsků, různé úkoly (otevři dveře, přines to a to, ...).
Nemaká aktivně, ale pohybu má podle mě dost a zaměstnání taky. Je se mnou většinu volného času. Sám doma bývá cca 4-5h denně.
Podle mě patří labrador spíše mezi střední plemeno, nebo na hranici středního a velkého psa a a malého psa bych doma nechtěla.

Nebydlím sice v bytě, ale v domě se zahradou, ale pesani s námi bydlí v domě...
nemůžu spočítat kolik hodin denně, nemám pracovní psy, takže pro ně je to že se jim věnuju, třeba i když vařím a oni polehávaj v kuchyni a čekaj, co ze mě vypadne nebo když s nima sedím na zahradě a oni si koušou kosti (když bych šla domů jdou taky) nebo když koukáme z gauče na televizi...takže když jsem v práci, tak asi tři hoďky, když mám volno, tak třeba i osm...
Když jsem měla pesany, se kterými jsem cvičila, tak dohromady třeba tři čtyři hodiny denně, kdy jsem se intenzivně pesanovi věnovala...
marcelaamax
napsal(a):
Třeba vam odpoví nekdo, kdo dela na smeny a je na psa v byte sám. Ja si to nedokazu predstavit. Dejme tomu s cestou do prace jste pryc 9 hodin, pak si budete muset neco zařídit a pes bude strasne dlouho bez venceni. A se stenetem vůbec, to nevydrží. Ja mam pořád možnost, ze mi psa nekdo vyvenci a nebo kdyz je hezky tak ho necham venku ve vybehu.
Většina lidí pracuje 8 hodin denně, tudíž by psa nemohl mít téměř nikdo. Nyní mám výhodu práce z domova, ale celá léta jsem chodila na 8 hodin do kanceláře a psi tomu přizpůsobili svůj spánkový režim.
Větší problém vidím v třísměnném provozu, jenž nedává příliš prostoru pro pravidelnost. Pes se umí adaptovat prakticky na cokoliv. Potřebuje však určitý stereotyp, aby věděl, kdy odcházíte a kdy se zas přibližně vrátíte, kdy se chodí ven, kdy se spí, kdy se jí atd. Samozřejmě, občasná odchylka do běžného režimu nevadí. Když však kvůli směnnému provozu bude mít každý den trochu jiný řád, může to působit problémy.
balisek
napsal(a):
Většina lidí pracuje 8 hodin denně, tudíž by psa nemohl mít téměř nikdo. Nyní mám výhodu práce z domova, ale celá léta jsem chodila na 8 hodin do kanceláře a psi tomu přizpůsobili svůj spánkový režim.
Větší problém vidím v třísměnném provozu, jenž nedává příliš prostoru pro pravidelnost. Pes se umí adaptovat prakticky na cokoliv. Potřebuje však určitý stereotyp, aby věděl, kdy odcházíte a kdy se zas přibližně vrátíte, kdy se chodí ven, kdy se spí, kdy se jí atd. Samozřejmě, občasná odchylka do běžného režimu nevadí. Když však kvůli směnnému provozu bude mít každý den trochu jiný řád, může to působit problémy.
Ja bych naopak řekla, ze ve směnách nebude az takovy problem a pes si zvykne. Ano 8 hodin pracuje spousta lidí co ma psa, ale jsou na něho sami? Rikam jen svůj názor, ja pokud bych mela pracovat 8 hod. denně, byla v byte a na psa sama, tak si ho neporidim. Pokud bych mela možnost, ze mi psa vyvenci nekdo jiny, tak uz je to neco jineho. Reagovala jsem na to, ze zadavatel psal, ze na psa by byl sam.

Ve směnách problém nevidím, pes se přizpůsobí, taky pracuji na směny a vidím to spíš jako velkou výhodu. O moční nemluvím vůbec pes v noci spí a ve dne má páníčka doma a klidně se k němu zatočí do postele :-D. Ranní i odpolední mě vyhovuje i ohledně výcviku apod. osmihodinovou pracovní dobu pes v pohodě doma zvládne ovšem je nutné se mu zbytek dne intenzivně věnovat. Jinak pokud jsem správně pochopila tak doma u zadavatele ještě někdo bývá a to už vůbec není problém, i když se psovi ten někdo věnovat nebude ale jeho přítomnost a případné vyvenčení třeba na deset minut stačí. Jinak to jestli se pes vrhne do vody za kačkami záleží jak si ho vychováte Ani vodní labrador se nevrhá do vody bez dovolení, tedy pokud je normálně vychovaný Jinak výběr psa záleží na tom čemu se s ním chcete opravdu věnovat a podle toho vybírat.
Já pracuju od 8:00 do 14:00,15:00 nebo 16:00 podle situace, tahám si ale práci domů. Ráno jak vstanu pustím Bárta na zahradu, po desíti minutách ho pustím domů a on jde automaticky ještě spát. Před odchodem mu připravím jídlo - to mu dává přítel který odjíždí až hodinu po mě. Pes do té doby v pohodě spinká :). Jakmile dojdu domů dostane trošku granulí (má teď 6 měsíců), nechám ho chvilinku odpočinout si a potom jdeme na vycházku podle počasí určuju délku ale každý den aspoň 45 minut na vycházce kde zkoušíme povely, nosí balonek apod. Doma potom záleží na tom kolik je zrovna práce ale večer jdeme ještě jednou kousíček na vyčůrání :).
zelenoockaa
napsal(a):
Já pracuju od 8:00 do 14:00,15:00 nebo 16:00 podle situace, tahám si ale práci domů. Ráno jak vstanu pustím Bárta na zahradu, po desíti minutách ho pustím domů a on jde automaticky ještě spát. Před odchodem mu připravím jídlo - to mu dává přítel který odjíždí až hodinu po mě. Pes do té doby v pohodě spinká :). Jakmile dojdu domů dostane trošku granulí (má teď 6 měsíců), nechám ho chvilinku odpočinout si a potom jdeme na vycházku podle počasí určuju délku ale každý den aspoň 45 minut na vycházce kde zkoušíme povely, nosí balonek apod. Doma potom záleží na tom kolik je zrovna práce ale večer jdeme ještě jednou kousíček na vyčůrání :).
Chapu to dobře, ze vencite 6ti mesicni stene třikrát denně?
marcelaamax
napsal(a):
Chapu to dobře, ze vencite 6ti mesicni stene třikrát denně?
Špatně jsem to napsala :) Venčení jako takové beru vycházku - ty má ve všední dny dvě (delší a krátkou před spaním), o víkendu třeba čtyři když se zadaří. Máme zahradu a štěně máme od března. Ze zahrady je přístup rovnou do domu takže na zahradě se pejsek venčí třeba celé odpoledne když je pěkně :) trávíme tam hodně času takže to neberu jako venčení:).
zelenoockaa
napsal(a):
Špatně jsem to napsala :) Venčení jako takové beru vycházku - ty má ve všední dny dvě (delší a krátkou před spaním), o víkendu třeba čtyři když se zadaří. Máme zahradu a štěně máme od března. Ze zahrady je přístup rovnou do domu takže na zahradě se pejsek venčí třeba celé odpoledne když je pěkně :) trávíme tam hodně času takže to neberu jako venčení:).
Tak to pak jo ja to pochopila tak, ze je stene uvnitř v baraku a jde jen na trikrat ven ;-).
Bydlím v bytě, psovi je přes rok a chodíme, když jsem doma na 5 procházek,1. na vyčurání 10-15 minut, další tři jsou od 30 minut do 2 hodin, podle toho jak je čas, většinou jedná dvouhodinová a další dvě 30,40 min. Poslední venčící 10-15 min. Pokud jsem v práci nebo ve škole, mám to různě, někdy odpolední, někdy ranní, někdy jsem ve škole, chodím hodně víkendy, ale mám přítele, který se o něj stará, nejde s ním na dlouhou procházku, ale je s ním.. takže nám to vychází, že pes je max 5 hodin sám, někdy déle ale třeba jednou za 14 dní, někdy jen hodinu a dost často vůbec. Sama bych to nezvládla.
dave333

XXX.XXX.176.5
Ono v byte bývam s matkou ktorá psi ma rada ale do bytu ho nechce, údajne pokiaľ si ho kúpim tak naňho budem sám. Kúsok dalej býva ešte brat s priateľkou takže v prípade núdze by psa vyvenčili aj oni no tiež sa na to nemôžem spoliehať. A nakoniec máme tu chatu kde je velky výbeh a kúsok odo mňa zas býva známy ktorý psa má takže pokojne by tam mohli biť aj celodenné prechádzky po lese. A zas nechcel som malého psa keďže chodím na turistiku alebo po prípade keď idem na bicykli tých 30km. Ako prvý bes ma napadol border kolia no to je do bytu až moc aktívne takže chodský pes bola taká moja druhá voľba či správna to neviem.
Moje mamka taky není úplně milovník psů, nikdy jsem psa mít nemohla, teď je z Barneyho poprděná maximálně, sice ho na procházky nebere, protože bydlí jinde a je po.operaci zad a já nezaručím, že sebou někde neškubne..Ale je to její první vnouče. A to mě málem přizabila, když jsme řekli, že si jedeme pro štěně.

Andrýsek3
napsal(a):
Moje mamka taky není úplně milovník psů, nikdy jsem psa mít nemohla, teď je z Barneyho poprděná maximálně, sice ho na procházky nebere, protože bydlí jinde a je po.operaci zad a já nezaručím, že sebou někde neškubne..Ale je to její první vnouče. A to mě málem přizabila, když jsme řekli, že si jedeme pro štěně.
...no oni to ty "babičky" asi takhle mají, já jako dítě jsem psa mít nemohla (ne že by mamka byla striktně proti psům, ale prostě to nešlo) a když jsem k ní pak přišla na návštěvu s afgánem a pes si lehnul na zem, tak mu utíkala pro polštářek a cpala mu ho pod hlavu, aby chudák neležel úplně na tvrdým
Ano, ano . Když jsem našim oznámila, že jsem si koupila psa (jsem již pár desetiletí samostatná), téměř mi s ním zakázali vstup. Nyní mu podstrojují, pořád se starají aby mu něco nechybělo, cpou ho kde čím až mu pak po každé návštěvě špatně (žijeme od sebe hodně daleko a jde o pár návštěv v roce, nechci jim to úplně zakazovat a kazit jim radost). Maminky vždy vyměknou
.

balisek
napsal(a):
Ano, ano . Když jsem našim oznámila, že jsem si koupila psa (jsem již pár desetiletí samostatná), téměř mi s ním zakázali vstup. Nyní mu podstrojují, pořád se starají aby mu něco nechybělo, cpou ho kde čím až mu pak po každé návštěvě špatně (žijeme od sebe hodně daleko a jde o pár návštěv v roce, nechci jim to úplně zakazovat a kazit jim radost). Maminky vždy vyměknou
.
No moje mamka, když ví, že přijdu s pesanem na návštěvu (beru k ní teda vždycky jen jednoho, protože "svojí babičku milují" a když k ní přijdou tak jsou úplně k neudržení a maminka váží míň než moji psi, skákat teda nesmí, to oni vědí, ale tam stačí, že se moje "minitelátka" v panelákové předsíni otočí a otřou o mamku a má co dělat, aby to ustála)...no prostě, než k ní přijdem, tak běží koupit šunčičku, aby mohla svým psím vnoučků dát to nejlepší...nebo upeče bábovku...naštěstí to pesanům nevadí, na pestrou domácí stravu jsou zvyklí a třeba v zimě je kousek bábovky s teplou meltou báječná svačinka...moje děti si babču dobíraj, že jim takhle nepodstrojuje
marcelaamax
napsal(a):
A jak to pak snáší když ji musíte někdy nechat samotnou? Pokud teda taková situace někdy nastne
No. To je otázka. V autě v pohodě. V práci také, když mám jednání a práci mimo kancl. Nicméně je ji lépe, když aspoň má jednoho člověka poblíž. Hlídání občasné od kamarádů také v pohodě. Ale doma, či třá v chatce to sama nevydrží. Kníká, vyje a otevírá dveře. Ale to dělala už od začátku. Takže pomalu si zvyká i na samotu, ale toto nedává. Zatím. Mám tušení, že druhý pes by pomohl. Už se chystám to zkoušet. Ale druhý pes zatím u mě ne e. Stačí mi jeden poděs.
Ale nevadí mi to celkově. A s cizím člověkem být umí, kdyby se něco stalo. Lepší než hotel a ták no.
dave333

XXX.XXX.176.5
Nechcem zakladať novú tému takže sa spýtam rovno tu :D
Nikdy som si nemyslel že pes stojí nejak extra veľa a teraz nemyslím psa samotného ale veci okolo neho.
Takže pre niekoho možno hlúpa otázka ale koľko stojá také veci okolo psa ? Myslím ako veterinár, počúvam že to nieje lacné takže chodí sa k nemu pravidelne alebo je to ako u doktora len keď je potreba. Alebo granule pre psa pozerám že ceny idú rôzne od 20€ až po 150€ za 15kg, psíkovi by som zas nechcel dávať nič lacné no platiť tých 100€ za 15kg mi príde napr veľa :D
A čo celkovo okolo psa ešte treba čo sa týka finančnej stránky ?
Chlape. Povím jen jedno. Na doktora měj připravené, ať nežeru,1000 eur. Já vím, že jen tak ležet to má málokdo. Ale pak o to víc to bolí. To si nedělám srandu. Prostě počitej s tím, že se vždy může něco stát. A nebo. Psa pojisti na doktora a škodu. A co se týče ostatních nákladů, tak jsou to tisíce korun ročně.

dave333
napsal(a):
Nechcem zakladať novú tému takže sa spýtam rovno tu :D
Nikdy som si nemyslel že pes stojí nejak extra veľa a teraz nemyslím psa samotného ale veci okolo neho.
Takže pre niekoho možno hlúpa otázka ale koľko stojá také veci okolo psa ? Myslím ako veterinár, počúvam že to nieje lacné takže chodí sa k nemu pravidelne alebo je to ako u doktora len keď je potreba. Alebo granule pre psa pozerám že ceny idú rôzne od 20€ až po 150€ za 15kg, psíkovi by som zas nechcel dávať nič lacné no platiť tých 100€ za 15kg mi príde napr veľa :D
A čo celkovo okolo psa ešte treba čo sa týka finančnej stránky ?
Musím zaklepat, ale mám štěstí na zdravé psy, takže u nás jednou ročně očkování...
Mám dva psy cca 50 kg roční náklady kolem 25-30 tis...krmím "masem"
Náklady poskládané z krmení, veta, poplatek ze psů, pipety proti klíšťákům...to co pesani zkonzumují s námi (společně snídáme a k svačině třeba ovoce a tak) ani nepočítám ani třeba benzín, když pesany naložím do auta a vyjedeme do hor...takže ten rozpočet je hoodně na hrubo...
napsal(a):
Musím zaklepat, ale mám štěstí na zdravé psy, takže u nás jednou ročně očkování...
Mám dva psy cca 50 kg roční náklady kolem 25-30 tis...krmím "masem"
Náklady poskládané z krmení, veta, poplatek ze psů, pipety proti klíšťákům...to co pesani zkonzumují s námi (společně snídáme a k svačině třeba ovoce a tak) ani nepočítám ani třeba benzín, když pesany naložím do auta a vyjedeme do hor...takže ten rozpočet je hoodně na hrubo...
Odolná slovanská to žena, má odolné psy.
dave333

XXX.XXX.176.5
Tak to krmenie nieje až tak hrozné jak som čakal 30 tis ročne je síce pekna čiastka no ja plánujem psa len jedného a o polovičnej váhe :D
čoho sa viac obávam je ten veterinár a o tých pipetách som počul no ako dlho to vydrží a koĺko to stojí to neviem.
dave333
napsal(a):
Ono v byte bývam s matkou ktorá psi ma rada ale do bytu ho nechce, údajne pokiaľ si ho kúpim tak naňho budem sám. Kúsok dalej býva ešte brat s priateľkou takže v prípade núdze by psa vyvenčili aj oni no tiež sa na to nemôžem spoliehať. A nakoniec máme tu chatu kde je velky výbeh a kúsok odo mňa zas býva známy ktorý psa má takže pokojne by tam mohli biť aj celodenné prechádzky po lese. A zas nechcel som malého psa keďže chodím na turistiku alebo po prípade keď idem na bicykli tých 30km. Ako prvý bes ma napadol border kolia no to je do bytu až moc aktívne takže chodský pes bola taká moja druhá voľba či správna to neviem.
Nějak tomu nerozumím, píšete že bydlíte s matkou v bytě a ona nechce psa do bytu?
Máte byt celý oddělený, včetně vchodu?

Roční náklady na 10,5 kg psa 17 000 - nezbytný základ, tj. granule, maso na sušení pamlsků, očkování, poplatek obci, kartáčky, zubní pasty, Advantix proti klíšťatům.
Nepočítám barfáckou stravu (kombinujeme) postroje apod., hračky, sem tam výstava nebo závody, zdravotní testy a celkové náklady na uchovnění atd. atd. To už by byla daleko větší raketa. A mám ještě hodně velkou rezervu na vet.
Jinak psovi se věnuji v podstatě nonstop, venčení minimálně čtyřikrát denně, průměrně ujdeme 15 km, často i víc. Když zrovna nespí a nudí se, tak holt jdeme ven, pokud mám čas.

dave333
napsal(a):
Tak to krmenie nieje až tak hrozné jak som čakal 30 tis ročne je síce pekna čiastka no ja plánujem psa len jedného a o polovičnej váhe :D
čoho sa viac obávam je ten veterinár a o tých pipetách som počul no ako dlho to vydrží a koĺko to stojí to neviem.
Pipety mě vychází na jednoho psa mojí velikosti cca 250, -Kč někdy levněji podle toho jestli je někde akce...na klíšťata funguje dle výrobce měsíc, ale mám odzkoušeno, že i 6 týdnů není problém...
Letos jsem chtěla pořídit obojky Foresto, ale prostě se mi do toho nechce, aby měl pes celou sezonu na krku obojek, moná kdyby byli pesani venkovní, tak bych to zas až tak neřešila, ale když jsou doma, tak nechci...
S tím vetem vážně záleží na "zdraví a kondici psa" a možná indispozici určitého plemene...např. můj afgán celý život bez problémů a kamarádka se šarpejem v některých obdobích třeba i jednou týdně a léčba psa (hlavně kožních problémů) jí vyšla na dost peněz...
dave333

XXX.XXX.176.5
koně
napsal(a):
Nějak tomu nerozumím, píšete že bydlíte s matkou v bytě a ona nechce psa do bytu?
Máte byt celý oddělený, včetně vchodu?
Áno bývame spolu a ona psa nechce, chápete to správne. Psov ma rada do do bytu ho nechce
na druhú stranu zakázať mi ho nemôže. Byt je v klasickom paneláku kde v chod máme spoločný no psíčkarov tu máme viac takže predpokladám susedom by pes nevadil.
dave333
napsal(a):
Pipeta
+ - 300 kč
vydrží cca měsíc
Štěně stojí hodně peněz a všechen čas.
dave333

XXX.XXX.176.5
rapotacka11
napsal(a):
Pipeta
+ - 300 kč
vydrží cca měsíc
Štěně stojí hodně peněz a všechen čas.
Áno to viem o tom sa už informoval. Hlavne toho času by som povedal. Tiež som uvažoval že prvé mesiace by som sa presťahoval na chatu kde by to ten psík mal predsa lepšie no neviem jak by si potom navykol na byt.
dave333
napsal(a):
Nečetla jsem celou diskuzi, vždy jen nějaké úseky. Smím vědět, kolik Vám je let - aspoň cca? Protože v jakémsi příspěvku jsem narazila na to, že bydlíte s mámou a ta že psa do bytu nechce. Nebude to tedy celkem zásadní problém?
dave333
napsal(a):
Áno bývame spolu a ona psa nechce, chápete to správne. Psov ma rada do do bytu ho nechce
na druhú stranu zakázať mi ho nemôže. Byt je v klasickom paneláku kde v chod máme spoločný no psíčkarov tu máme viac takže predpokladám susedom by pes nevadil.
Milý Dave, na Vašem místě bych své rozhodnutí ještě přehodnotila a vyřešila nejdříve své vlastní bydlení. Pokud si Vaše matka psa v bytě nepřeje, bylo by od Vás velice bezohledné si ho proti její vůli pořizovat. S přítomnosti zvířete v domácnost - byť by šlo třeba o křečka, musí souhlasit všichni její členové.
Co se týče veterinárních nákladů, nelze je odhadnout předem. Můžete mít štěstí a u veterináře necháte akorát 5 stovek ročně za očkování. Nebo můžete mít smůlu, u psa se objeví vážné onemocnění vyžadující nákladnou (někdy i celoživotní) péči a výdaje půjdou do desetitisíců.