Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
samaraa
napsal(a):
Dobrý večer, otázka pro ty kdo má doma více psů / fenek. Jak praktikujete, když se začnou fenky hárat ? Oddělujete dál od psů, aby na ně pes neviděl ? Předem děkuji.
Do toho cca 6. dne hárání je hlídám, ale ještě venčím společně, a pak už oddělím, a chodí zvlášť psi a feny (feny nám hárají zároveň).
Záleží na psovi. Měla jsem psa kvůli kterému jsem fenu hned co začínala hárat zavírala na zahradu za barák tak, aby na ní neviděl. Pes před domem vyváděl a vyrval nám prkna na dveřích garáže (za garáží byla fena).
Nynější pes háravky vůbec neřeší a je oddělený jen jedním obyč plotem tak, že na sebe vidí. Venčit je mohu normálně společně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
fikovnice
napsal(a):
Tak to mi přijde také (snad) etologicky zajímavé, anebo je to náhoda? Mám na mysli to souběžné hárání více fen.
Je to celkem běžné, že si feny žijící v jedné smečce srovnávají cyklus. Mám 2 sestry, a ty hárají zaráz odjakživa, ale k tomu často mívám doma nějakou fenu na výcvik, a ta si srovnává hárání podle nich (plus mínus 14 dní).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to celkem běžné, že si feny žijící v jedné smečce srovnávají cyklus. Mám 2 sestry, a ty hárají zaráz odjakživa, ale k tomu často mívám doma nějakou fenu na výcvik, a ta si srovnává hárání podle nich (plus mínus 14 dní).
Tak toto jsem netušila...
Tedy vím, že se to říká o ženách dlouhodobě žijících třeba ve vězení nebo prostě v nějakém uzavřeném společenství - že se jim srovná shodně cyklus a společně "hárají"...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Venčím společně, když jsme na zahradě jsou společně, když tam nejsme fena je na dvoře, pes na zahradě a nebo je jeden uvnitř a druhý venku. Jsou odděleni jen obyčejným cca 1,2m plotem, ne tedy pletivo, ale tyčky.
fikovnice
napsal(a):
Tak to mi přijde také (snad) etologicky zajímavé, anebo je to náhoda? Mám na mysli to souběžné hárání více fen.
Náhoda to není. U nás běžně začala hárat alfa fena a do týdne háral zbytek.
To samé, když k nám přišla nová dospělá čuba, tak do týdne od nastěhování hárala - asi aby lépe zapadla do smečky?!?
PS: Když se tak zamyslím, tak dříve nám i venkovní kočky (2) říjely ve stejnou dobu - pak spolu dohromady kojily, atd. Pak šly spolu na kastraci a byl klid. :).
lavacca
napsal(a):
Náhoda to není. U nás běžně začala hárat alfa fena a do týdne háral zbytek.
To samé, když k nám přišla nová dospělá čuba, tak do týdne od nastěhování hárala - asi aby lépe zapadla do smečky?!?
PS: Když se tak zamyslím, tak dříve nám i venkovní kočky (2) říjely ve stejnou dobu - pak spolu dohromady kojily, atd. Pak šly spolu na kastraci a byl klid. :).
Asi jsem měla divné fenky, háraly hezky po sobě podle stáří, nejstarší první, pak týden klid, pak prostřední, týden klid a nakonec nejmladší.Nesladily se nikdy. Kamarádka s nekastrovaným pejskem si stěžovala, že k nám její pes asi nikdy nepřijede na návštěvu, protože se do nehárání netrefí Teď je kastrovaný a je klid.
Fiona.Praha
napsal(a):
Asi jsem měla divné fenky, háraly hezky po sobě podle stáří, nejstarší první, pak týden klid, pak prostřední, týden klid a nakonec nejmladší.Nesladily se nikdy. Kamarádka s nekastrovaným pejskem si stěžovala, že k nám její pes asi nikdy nepřijede na návštěvu, protože se do nehárání netrefí Teď je kastrovaný a je klid.
Tak u nás právě nejstarší byla ta alfa. Jinak se řídily dle jejího hárání do jejích téměř 14 let a to poslední 2 roky místo, aby hárala jako běžně 2x ročně, hárala 3x ročně. Teď si myslím, že po jejím odchodu se to srovná do toho 2x ročně dle starší feny (máme 9 letou a 5 letou), která vládne po ní.
lavacca
napsal(a):
Tak u nás právě nejstarší byla ta alfa. Jinak se řídily dle jejího hárání do jejích téměř 14 let a to poslední 2 roky místo, aby hárala jako běžně 2x ročně, hárala 3x ročně. Teď si myslím, že po jejím odchodu se to srovná do toho 2x ročně dle starší feny (máme 9 letou a 5 letou), která vládne po ní.
Tak u nás se to nesrovnalo - nejstarší již není.
Zbylé dvě si dál háraly po svém, resp. po sobě. Přibyla dcera dříve prostřední (nyní nejstarší) a hárá stejně jako matka. Dříve nejmladší, nyní prostřední hárá až po nich. Tak nevím.
Je to v podstatě fuk, prostě hárají. Samozřejmě, že by bylo ideální kdyby háraly naprosto stejně, ale v životě jsou horší věci než hárání.
Když má někdo a chce mít hárající čuby (myslím nekastrované), musí s tím počítat a přizpůsobit se svým fenkám.