Zacnem asi tym ze som sa prestahoval na dedinu. Mam tu po starych rodicoch 6 rocneho psa vychovavaneho "dedinskym" sposobom. To znamena interakcia so psom ziadna, cely den na retazi, na noc pusteny "vybehat sa". Samozrejme ze neovlada ani najzakladnejsie povely, na vychadzke nikdy nebol. Planujem kupit steniatko labradora a starat sa o neho poriadne (vychova, vycvik, socializacia).
Otazkou je co s "povodnym" psom. Na retazi ho drzat neplanujem. ale chcem tu chovat hydinu a ine zvery, predpokladam ze respaktovat to nebude. Je vobec mozne tohoto psa nejak "prevychovat", znormalizovat ? Ako na to :).
nighthunter
napsal(a):
Zacnem asi tym ze som sa prestahoval na dedinu. Mam tu po starych rodicoch 6 rocneho psa vychovavaneho "dedinskym" sposobom. To znamena interakcia so psom ziadna, cely den na retazi, na noc pusteny "vybehat sa". Samozrejme ze neovlada ani najzakladnejsie povely, na vychadzke nikdy nebol. Planujem kupit steniatko labradora a starat sa o neho poriadne (vychova, vycvik, socializacia).
Otazkou je co s "povodnym" psom. Na retazi ho drzat neplanujem. ale chcem tu chovat hydinu a ine zvery, predpokladam ze respaktovat to nebude. Je vobec mozne tohoto psa nejak "prevychovat", znormalizovat ? Ako na to :).
Než pořídíte nového psa, mákněte na tom starém.
Jde všechno a pokud pes dostané spoustu nových věcí, tedy procházky, vyuka na vodítku, popřípadě stopovačka, nějaké hry, tak si zvykne celkem rychle.
Musíte si ho nejdříve prostudovat, vypozorovat jeho chování, asi taky získat respekt a pak ho znova učit žít jinak. No a když se zadaří, pořiďte štěně.
Nejdřív se musíte sžít s pesanem, kterého jste zdědil, vytvořit si s ním vazbu, naučit ho základní věci, zkusit alespoň částečně dohnat socializaci - vč. toho, aby si zvykl na domácí zvířectvo. KVituju, že se dědictví nechcete vzdát, Musíte se trochu obrnit trpělivostí, něco si o psech pozjišťovat a naučit se spolu fungovat. Pak, až budete fungovat v zajetých kolejích, budete o sobě navzájem vědět co čekat, pak teprve uvažujte o pořízení štěňátka. Teď se v psím životě navíc stalo spousta změn, ze života mu zmizeli jeho páníčci, přišel nový páníček, přijdou změny v životě a kdyby do toho ještě přišlo štěndo, nemuselo by být z jeho strany přijato s nadšením. A taky - psi se učí od sebe, takže jak dobré tak to špatné bude štěndo pochytávat do velkýho kámoše. A vy musíte zajistit, aby toho špatného bylo co nejméně. Držím vám palce a ještě jednou díky za pesana.
Keď sa chce všetko sa dá, no zázraky na počkanie by som už nečakala :)
My sme takéhoto psa tiež zdedili keď babka zomrela. Nič nevedel akurát skákať na stôl a pýtať si piškóty :) na vodítko sme ho naučili, na reťaz ho nedávame, aspoň na dvore šteká keď tam nikto nebýva, chodievame ho len kŕmiť a cez víkendy s ním môžu aspoň deti na prechádzku.
Na moje počudovanie na to že nebol v živote v kontakte s inými zvieratami (iba cez plot so susedovým psom) ani ľuďmi, tak nemá problém keď stretáme iné psy a zvykol si už aj na to, že nemá na každého skákať. Zvládli sme ho naučiť aj "sadni" a iné sme už ani neskúšali.
Predpokladám, že hydinu budete mať niekde zatvorenú aj iné zvieratá tak možno ani nebude treba nič učiť a na šteňa by si snáď zvyknúť mal v pohode.
A doporučujem ho poriadne vykúpať a odblšiť náš Dunčo bol poriadne zablšený.. a zaočkovať a odčerviť ešte pred tým ako si donesiete šteniatko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Převychovat" psa se dá. Viděla jsem pár psů s různou a ne vždy idylickou minulostí, kteří se ve středním věku dostali do útulku, a po pár měsících práce šli do adopce jako celkem pohodoví a socializovaní jedinci se základní poslušností.
napsal(a):
"Převychovat" psa se dá. Viděla jsem pár psů s různou a ne vždy idylickou minulostí, kteří se ve středním věku dostali do útulku, a po pár měsících práce šli do adopce jako celkem pohodoví a socializovaní jedinci se základní poslušností.
No jasně že to jde. Vím ne.
Ale ač nejsem nějaké tintítko, spíše jsem prý bohém, tak to chce hlavně "slunce v duši, občas obejmout pár stromů, občas si dát to slavné óóóóm, óóóóóm" a pak to jde lépe.

Aliens_II
napsal(a):
No jasně že to jde. Vím ne.
Ale ač nejsem nějaké tintítko, spíše jsem prý bohém, tak to chce hlavně "slunce v duši, občas obejmout pár stromů, občas si dát to slavné óóóóm, óóóóóm" a pak to jde lépe.
A nebo počítat do deseti...
napsal(a):
Kamarádka se ujala takového psa ze řetězu, asi mu bylo i víc než těch 6let. Také zůstal jako dědictví a dětičky to vyřešili tak, že boudu zrušili a psa vyhnali na ulici a táhni(a to bydlí ve stejné vesnici, nejezdí tam jen na víkendy) Z tohoto chování se mi zvedá kufr. kamarádka si ho vzala ke své vykastrované JRT a psi jsou nerozlučná dvojka. Samozřejmě, že pejsa měl i nějaké svoje manýry, třeba když v okolí hárala fenka, zdrhnul pod plotem. U nás se naštěstí rychle vystopuje, u koho ho nejspíš najdou Jinak je to ale milý, vděčný, zlatý pes a jsem strašně ráda, že to s ním takhle dopadlo a na stáří se má jak gróf zaslouží si to Fotka s mýma klukama a kamarádkou JRT.

lesnížínka
napsal(a):
Kamarádka se ujala takového psa ze řetězu, asi mu bylo i víc než těch 6let. Také zůstal jako dědictví a dětičky to vyřešili tak, že boudu zrušili a psa vyhnali na ulici a táhni(a to bydlí ve stejné vesnici, nejezdí tam jen na víkendy) Z tohoto chování se mi zvedá kufr. kamarádka si ho vzala ke své vykastrované JRT a psi jsou nerozlučná dvojka. Samozřejmě, že pejsa měl i nějaké svoje manýry, třeba když v okolí hárala fenka, zdrhnul pod plotem. U nás se naštěstí rychle vystopuje, u koho ho nejspíš najdou Jinak je to ale milý, vděčný, zlatý pes a jsem strašně ráda, že to s ním takhle dopadlo a na stáří se má jak gróf zaslouží si to Fotka s mýma klukama a kamarádkou JRT.
Lesnížínko, vím, že to sem nepatří, ale jen se zeptám. Jakým stylem prohlížíte hafíky po procházce, jestli po nich neleze klíště? Mám taky huňatou fenu a je to nadlidský výkon, ju po procházce prohlídnout. Minule jsme přišli z prochajdy( okolo řeky) a našla jsem na ní 9 maličkých klíšťat, jak po ní lezly. Zalézaly do té srsti, no hrůza. Ještě k tomu, je černá s pálenými znaky.
napsal(a):
Lesnížínko, vím, že to sem nepatří, ale jen se zeptám. Jakým stylem prohlížíte hafíky po procházce, jestli po nich neleze klíště? Mám taky huňatou fenu a je to nadlidský výkon, ju po procházce prohlídnout. Minule jsme přišli z prochajdy( okolo řeky) a našla jsem na ní 9 maličkých klíšťat, jak po ní lezly. Zalézaly do té srsti, no hrůza. Ještě k tomu, je černá s pálenými znaky.
Oni mají dekontaminační místnost. Tam ty dva lední medvědy zavře, nastaví mínus padesát a klíšťata a jiná havěť odpadává zcela automaticky.
manbea
napsal(a):
"Majitel chrta musí umět počítat nejen do deseti, ale nejméně do sta" - tak takovéto informace se mi mj. dostalo od chovatele při koupi azavačího štěňátka. Mnohokrát jsem si na ní posléze vzpomněla
Azavak je můj favorit k madam. Pokud se posunu někam dál. Ale asi ne e. Pochybuji.
To by musela se nějaká najít a povolit. Nebo-li býti po vůli. Dvě takové osobnosti bych nezvládl.
Aliens_II
napsal(a):
Azavak je můj favorit k madam. Pokud se posunu někam dál. Ale asi ne e. Pochybuji.
To by musela se nějaká najít a povolit. Nebo-li býti po vůli. Dvě takové osobnosti bych nezvládl.
Azavaci jsou nádherní. Já ji měla u vycepovaného ohaře, takže okoukala dobré mravy.
Vedle na kočkách existuje Vzdychací vlákno - koho bychom chtěli a měli, kdyby okolnosti dovolily. Kdyby to vlákno existovalo i tady na psech, tak já bych tam z těch chrťáků měla asi afghána nebo dlouhosrstého vipeta .
manbea
napsal(a):
Azavaci jsou nádherní. Já ji měla u vycepovaného ohaře, takže okoukala dobré mravy.
Vedle na kočkách existuje Vzdychací vlákno - koho bychom chtěli a měli, kdyby okolnosti dovolily. Kdyby to vlákno existovalo i tady na psech, tak já bych tam z těch chrťáků měla asi afghána nebo dlouhosrstého vipeta .
Hlavně nezakládat. Fíkovnice pobrečí a není to dobré.
Jak říkám. Pokud nebudu sám a okolnosti dovolí a zcela odpovědně, tak Azavak je prostě jasný. Fena samo. To víte. Sňatkový podvodník, ten jen feny preferuje.
Ale jen jako kámošku. Bez výstav a toho kolem. Ale to vadit nebude.
Aliens_II
napsal(a):
Hlavně nezakládat. Fíkovnice pobrečí a není to dobré.
Jak říkám. Pokud nebudu sám a okolnosti dovolí a zcela odpovědně, tak Azavak je prostě jasný. Fena samo. To víte. Sňatkový podvodník, ten jen feny preferuje.
Ale jen jako kámošku. Bez výstav a toho kolem. Ale to vadit nebude.
Azavaci výstavy k životu nepotřebují . Přeji vám ať najdete spřízněnou duši (nejen co se týče chrtů) a azavaka si ještě v životě dopřejete. Zajímavé je, že drahé polovičky, většinou na chrty nebývají a tak já mám na chrta zaracha (myslím, že Sardullah to má taky tak).
Jestli spolu vymyslíte návod jak chrtisko propašovat domů, tak dejte vědět
manbea
napsal(a):
Azavaci výstavy k životu nepotřebují . Přeji vám ať najdete spřízněnou duši (nejen co se týče chrtů) a azavaka si ještě v životě dopřejete. Zajímavé je, že drahé polovičky, většinou na chrty nebývají a tak já mám na chrta zaracha (myslím, že Sardullah to má taky tak).
Chlap, který už jednu chrtici má, tak druhá už problém nebude.
Nevím jak jsem se přesvědčil na chrtí plemeno. Nicméně to asi musí mít chlap v sobě. A bohém prý jsem. A volnomyšlenkář. Chrt je pro mě šlechta no. Nadpes. Já vím, jsem kacíř.
Nevím proč nejsou oblíbení. Možná si chlapi myslí, že jsou hloupí.
Aliens_II
napsal(a):
Chlap, který už jednu chrtici má, tak druhá už problém nebude.
Nevím jak jsem se přesvědčil na chrtí plemeno. Nicméně to asi musí mít chlap v sobě. A bohém prý jsem. A volnomyšlenkář. Chrt je pro mě šlechta no. Nadpes. Já vím, jsem kacíř.
Nevím proč nejsou oblíbení. Možná si chlapi myslí, že jsou hloupí.
Kapáček jsem se ztratila - kdo není oblíbený a je hloupý?
Chrt (chrtka) nebo chlap?
Aliens_II
napsal(a):
Fióno! Už i Vy?
No naběhl jsem si. No ono. Asi oboje. Holky to potvrdí. Zvlášť u chlapů.
Takže nic nového pod sluncem
Že jsou chlapi divní, to my holky víme už dávno, ale stejně vás máme rády.
Vás všechny chlapy, abyste nepraskl pýchou, že jste na to sám.
Když můžu - tak si rýpnout musím, prostě musím

manbea
napsal(a):
Jo jo Sardullah to má taky tak, zrovna nedávno jsem tady popisovala, jak jsem se doma vytasila s azavakem, protože můj muž neznalý plemen by nemusel identifikovat, že jde o chrta a on si to vygůglil...no ať žije internet

manbea
napsal(a):
Jednu dlouhosrstou vipetici známe a je nádherná!

nighthunter
napsal(a):
Tak pred tym, nez sa uplne odboci od tey, by som sa vsetkym chcel podakovat za cenne rady a pripomienky.
Skusim teda toho stareho "dat do laty", stena pocka.
Este raz dakujem.
Držím palce, já si vzala na převýchovu irskýho setra, kerý byl dva roky drženej v kotci a šlo to vděčnější zvíře jsem nepoznala, po třech měsících intenzivní socializace, výcviku, zapojování do naší rodiny, po třech mesících, kdy jsme ho rozmazlovali a zahrnovali láskou, z něj byl šťastný a poslušný pes, s lesknoucí se krásnou srstí, velmi příjemný společník, který se bez problémů začlenil...byla to fuška, ale dá se to

nighthunter
napsal(a):
6 let pes je celkem v tom nejlepším věku a jistě se převychovat k tomu aby byl snesitelný dá. Za život se měla několik takových psů a nikdy nebyl problém aby mohli normálně fungovat. Chce to jen trošku trpělivosti. Pokud byl na řetězu a neznal nic, je to lepší učit nové než odstranovat staré zlozvyky. nejprve si na něj zvykněte a on na vás, trošku ho poznejte, jak se chová k jiným psům, trošku vychovejte a pak pořidte druhého.
Nighthunter
omlouváme se, že jsme vám narušili diskuzi a odbočili někam jinam. S pejskem to určitě zkuste. Mimochodem ten ohař, kterého jsem výše dávala na jedné fotce byl také z druhé ruky, byl to týraný pes a jeho náprava trvala téměř dva roky. Ale vyplatilo se.
Jestli to vaše čtyřnohé dědictví nic nezná, nemějte mu to za zlé, nemůže za to, ale pokud se mu začnete věnovat, výsledky se brzy dostaví. A nakonec budete rád, že má malý labrador kamaráda se kterým se zabaví. Vybudujte si se stávajícím pejskem nejprve vztah (přes jídlo, hry a hračky), musí vám začít důvěřovat a pak ho usměrňujte a cvičte. S drůbeží být problém může ale také nemusí, někteří psi ji neřeší, ale nevíme, co má váš pes v genech a hlavně - musí mít jinou zábavu a náplň, jinak si z drůbeže udělá hračky aniž by jí chtěl třeba a priori zabít.
Aliens_II
napsal(a):
Oni mají dekontaminační místnost. Tam ty dva lední medvědy zavře, nastaví mínus padesát a klíšťata a jiná havěť odpadává zcela automaticky.
Asi tak Lehneme si do pracovny a probírám se srstí třeba hodinu. Máme za krkem spot. Moc pravda nepomáhá, když je klíštěcí apokalypsa, najdu jich třeba 50ks, některá už přicuclá, některá lezoucí. Na bílém psu je to celkem snadné, naštěstí. Na druhou stranu: prohlížím jen hlavu, pod krkem a hrudník. Přední nohy a břicho. Na zadních nohách po rajtky. Někdy má klíště přicuclé těsně u řitního otvoru, nebo na hřbetu ocasu. Projít záda a boky se ani nesnažím, kolikrát ho nenajdu ani, když už je z něj velká koule. Mám celkem upracované, už necitlivé ruce a tu kouli tam nahmátne muž. Samojedu se na zádech a za krkem nedá ani až na kůži prohrabat, tak to je stejně každá snaha marná. Ani těm klíšťatům se to právě většinou nepovede a najdu je v srsti mrtvé. Asi umřou hlady, než se jim povede někde přicucnout...pokud si právě vyberou špatné místo Nejčastěj je má na té hlavě: celý obličej, kolem očí - většinou až v řasách, v uších, pod bradou. A pak náprsenka, hrudník. A na loktech. U berňáka to zase bylo o to jednodušší, že nemá skoro žádnou podsadu(teda proti samíkovi) ta srst je celkově taková řídká, to jsem po přejetí rukou třeba po bocích cítila i malé přicuclé klíště.

lesnížínka
napsal(a):
Asi tak Lehneme si do pracovny a probírám se srstí třeba hodinu. Máme za krkem spot. Moc pravda nepomáhá, když je klíštěcí apokalypsa, najdu jich třeba 50ks, některá už přicuclá, některá lezoucí. Na bílém psu je to celkem snadné, naštěstí. Na druhou stranu: prohlížím jen hlavu, pod krkem a hrudník. Přední nohy a břicho. Na zadních nohách po rajtky. Někdy má klíště přicuclé těsně u řitního otvoru, nebo na hřbetu ocasu. Projít záda a boky se ani nesnažím, kolikrát ho nenajdu ani, když už je z něj velká koule. Mám celkem upracované, už necitlivé ruce a tu kouli tam nahmátne muž. Samojedu se na zádech a za krkem nedá ani až na kůži prohrabat, tak to je stejně každá snaha marná. Ani těm klíšťatům se to právě většinou nepovede a najdu je v srsti mrtvé. Asi umřou hlady, než se jim povede někde přicucnout...pokud si právě vyberou špatné místo Nejčastěj je má na té hlavě: celý obličej, kolem očí - většinou až v řasách, v uších, pod bradou. A pak náprsenka, hrudník. A na loktech. U berňáka to zase bylo o to jednodušší, že nemá skoro žádnou podsadu(teda proti samíkovi) ta srst je celkově taková řídká, to jsem po přejetí rukou třeba po bocích cítila i malé přicuclé klíště.
Uf. Při své téměř fóbii z klíšťat mám pocit, že jsem právě dočetla povedenou hororovou povídku. Z toho se snad budu budit ze spaní.
napsal(a):
Uf. Při své téměř fóbii z klíšťat mám pocit, že jsem právě dočetla povedenou hororovou povídku. Z toho se snad budu budit ze spaní.
tak mně jsou celkem ukradené, beru je jako každý jiný hmyz, ser.u mne jen tím, že mi koušou psa a možná mi i nakonec zabily berňuchu. Mám ještě dvě kočky, takže občas někde po baráku leží velká nacuclá koule, která se nenašla a nekdo ji vytratil, X krát se mi stalo(neb doma chodíme naboso) že jsem šlápla těsně vedle(zatím tedy ani jednou nerošlápla)...To by s váma asi šlehlo?!?
nighthunter
napsal(a):
Tak pred tym, nez sa uplne odboci od tey, by som sa vsetkym chcel podakovat za cenne rady a pripomienky.
Skusim teda toho stareho "dat do laty", stena pocka.
Este raz dakujem.
Říká se, že "starého psa novým kouskům nenaučíš", ale není to pravda. Navíc 6 let ještě není tak moc. Vše je o přemýšlení (vymýšlení způsobu, jak psa přesvědčit, aby dělal to a nedělal ono), je to o nezměrné a nekonečné TRPĚLIVOSTI a hlavně DŮSLEDNOSTI. Cvičte každý den, třeba jen jeden cvik zopakujte max.3x, ale vždy trvejte na výsledku, tzn. vaše cvičení vždy musí končit tím, že pes provede, co chcete a vy jej za to móóóc pochválíte, případně odměníte pamlskem. Nikdy nesmíte dopustit prohru, tedy, že pes něco neudělá a vy si řeknete např. "dnes nemá den, nebudu ho nutit, zítra to bude lepší". Cvičit jen do té doby, dokud to psa bude bavit. Pokud pes není magor, který do ztrhání těla běhá za míčkem, který nosí pořád dokola, ale spíš ho to nebaví, tak ho to nechám donést třeba jen 2x a konec, příště třeba 3x, potom jen jednou... zátěž zvyšovat postupně.
S tím zvykáním na zvířectvo to možná bude horší, záleží na tom, jestli má silný lovecký pud (potom je lepší držet zvířata odděleně, pes může lovit hlavně tehdy, kdy s ním nebudete, před vámi si dá pozor). Pokud jeho zájem o zvířectvo pramení spíš ze zvědavosti (že to nezná) a chtěl by si jen hrát, tak tady ne naděje, že se naučí zvířata tolerovat.
Přeji hodně úspěchů a díky za to, že jste problém nevyřešil utracením psa nebo jeho předáním do útulku.
Nového psa vezměte až tento bude zmáknutý, je velká pravděpodobnost, že potom by neposlouchali oba a oba měli stejné nectnosti.

lesnížínka
napsal(a):
tak mně jsou celkem ukradené, beru je jako každý jiný hmyz, ser.u mne jen tím, že mi koušou psa a možná mi i nakonec zabily berňuchu. Mám ještě dvě kočky, takže občas někde po baráku leží velká nacuclá koule, která se nenašla a nekdo ji vytratil, X krát se mi stalo(neb doma chodíme naboso) že jsem šlápla těsně vedle(zatím tedy ani jednou nerošlápla)...To by s váma asi šlehlo?!?
To už by mě asi vezla rychlá.
Ale jinak jsem normální, dám pusu i sklípkanovi, miluju hady, brouky... Jen prostě klíšťata a kloše nedávám.

napsal(a):
Ale jinak jsem normální, dám pusu i sklípkanovi, miluju hady, brouky... Jen prostě klíšťata a kloše nedávám.
No klíšťata taky nemusim, ale dát mi sklípkan pusu, tak jsem mrtvá já...
napsal(a):
Proč kloše? Vždyť to je jen taková blbá muška... Nesnáším je, poněvadž je jich tu plno a mám na ně celkem dost velkou alergickou reakci, ale jako hmyz mi nepřijdou nijak nechutní. To je stejně zajímavé, když vezmem, kolik je druhů zvířat, neřkuli hmyzu, jak se většina lidí shodne na pár jedincích. Jsem téměř přesvědčená, že je tohle nenávist zděděná a okoukaná. U mně nevím, od koho zrovna k pavoukům, ani jeden z rodičů tak nereagoval. Vůbec nechápu lidí k myším, protože mi přijdou jako roztomilý tvoreček. Ve chvíli, kdy jsem si řekla dost a začala na pavouky nahlížet jako na zajímavé tvory, si je dokážu prohlédnout, dokážu obdivovat jejich variabilitu, ale do ruky bych ho asi nevzala nikdy a držím se v uctivé vzdálenosti Možná toho sklípkana, už bych i do ruky vzala, poněvadž je tak velký a chlupatý, že už mi ani nepřipadne jako pavouk..No, zrovna líbat by jsme se nemuseli.

lesnížínka
napsal(a):
Proč kloše? Vždyť to je jen taková blbá muška... Nesnáším je, poněvadž je jich tu plno a mám na ně celkem dost velkou alergickou reakci, ale jako hmyz mi nepřijdou nijak nechutní. To je stejně zajímavé, když vezmem, kolik je druhů zvířat, neřkuli hmyzu, jak se většina lidí shodne na pár jedincích. Jsem téměř přesvědčená, že je tohle nenávist zděděná a okoukaná. U mně nevím, od koho zrovna k pavoukům, ani jeden z rodičů tak nereagoval. Vůbec nechápu lidí k myším, protože mi přijdou jako roztomilý tvoreček. Ve chvíli, kdy jsem si řekla dost a začala na pavouky nahlížet jako na zajímavé tvory, si je dokážu prohlédnout, dokážu obdivovat jejich variabilitu, ale do ruky bych ho asi nevzala nikdy a držím se v uctivé vzdálenosti Možná toho sklípkana, už bych i do ruky vzala, poněvadž je tak velký a chlupatý, že už mi ani nepřipadne jako pavouk..No, zrovna líbat by jsme se nemuseli.
Na klošákovi mi nejvíc vadí, že v lese na mě pořádá cílené nálety a pak jde horko těžko sundat. A když se zadaří, tak si můžu být jista, že se do pár sekund vrátí. Takový otravný nezmar.
napsal(a):
Na klošákovi mi nejvíc vadí, že v lese na mě pořádá cílené nálety a pak jde horko těžko sundat. A když se zadaří, tak si můžu být jista, že se do pár sekund vrátí. Takový otravný nezmar.
To né, to musíš zrovna nemilosrdně rozmáčknout! Po té, co jsem ho x krát neúspěšně naháněla prstama u jedné strany hlavy na druhou a při tom mne asi třikrát hryznul a já pak měla na hlavě boule velikosti pimpongového míčku útočím taktéž rychle a nemilosrdně ještě, než sviň stihne shodit křidélka. Jinak je to v pytli