Jaké jsou vhodné rozměry pro kotec?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.8.2016 18:51
monikx

XXX.XXX.251.34

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na rozměry ohledně kotce a boudy. Na konci září si jedeme pro štěně Bílého švýcarského ovčáka. A jelikož bydlíme v domečku, tak bych se ráda zeptala podobných, či zkušenějších lidí, jaké máte rozměry kotce a boudy? Pejsek bude středního vzrůstu. Na internetu jsem našla opravdu různé rozměry, které se mnohdy i hodně lišší a nemohu nalézt takové optimální řešení. A tak bych se chtěla zeptat Vás, zda-li tady někdo s podobným psíkem není a náhodou ho také nebude, nebo nechová venku v kotci. Ráda bych, aby pro něj kotec a bouda nebyl moc malý a zároveň ani moc velký. Čili, jaké rozměry jsou takové ty ideální? smajlík
Pro dodatek, pejsek v něm bude přebývat jen přes noc, případně v době, kdy nikdo nebude doma. Jinak bude stále venku, jen chceme mít jistotu, aby nám jen tak čistě náhodou neutekl. smajlík

Předem děkuji za rady! smajlík

2.8.2016 19:19
scylla

XXX.XXX.150.32

Jednoduché - čím větší, tím lepší. Dřevěná podlaha, zateplená bouda s předsíní.

2.8.2016 19:50
aneleh

XXX.XXX.128.47

Pro střední plemeno (váha v dospělosti cca 20kg) máme kotce 2x2m, přičemž psi tam tráví cca šest hodin přes noc a čtyři hodiny přes den, zbytek jsou puštění na volno. Kotce jsou z OSB desek, podlaha betonová dlažba, přední stěna kari síť. Bouda zateplená, včetně podlahy a střechy, ale bez předsíňky (chováme extra chlupáče).

2.8.2016 22:53
nexxi

XXX.XXX.228.56

Mám mix ohař a NO. kotec milovala - jestli můžu od ní poslat radu - udělejte u boudy rovnou střechu. moje čubina milovala ležet na střeše boudy a mít přehled o všem. jediné mínus byly otlaky na loktech.. ale jinak toto milovala.. ;)
jinak až tu bude brblat někdo na kotec.. jsou psi a psí povahy, kteří naopak kotce vyhledávají, protože mají rádi přehled a "své" území.

3.8.2016 09:23
aneleh

XXX.XXX.128.47

nexxi napsal(a):
Mám mix ohař a NO. kotec milovala - jestli můžu od ní poslat radu - udělejte u boudy rovnou střechu. moje čubina milovala ležet na střeše boudy a mít přehled o všem. jediné mínus byly otlaky na loktech.. ale jinak toto milovala.. ;)
jinak až tu bude brblat někdo na kotec.. jsou psi a psí povahy, kteří naopak kotce vyhledávají, protože mají rádi přehled a "své" území.

Souhlas - naši psi mají na boudách rovné střechy a všichni do jednoho tam spí :) Naši psi kotce berou jako samozřejmost, prostě my jdeme večer spát do baráku, oni do kotců... Krmí se tam, spí tam... v létě, když je na dvoře stín jen někde, tak si jdou do kotců na dlažbu lehnout dobrovolně, protože tam je stín pořád.
Je fakt, že do kotce stěhuju až odrostlá štěňata - nejdřív v půl roce, spíš většinou později. Ale nedám je hned samotné, pokaždé nechám nejdřív štěně bydlet pár měsíců s dospělým psem, který kotec zná a bere jako normální věc, aby si štěně zvyklo, že je to v pořádku, naučilo se spát v boudě (na boudě:) a celkově pochopilo, že kotec je na odpočinek a ne na kraviny :) Tenhle systém se mi osvědčil naprosto skvěle...

3.8.2016 10:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

nexxi napsal(a):

Já na kotec brblat budu, v životě jsme doma neměli psa v kotci. A všichni to byli psi venkovní, zahradní. Boudu - to je jasné, ale kotec neberu. Přehled z boudy může mít i bez kotce, ba si dokonce může vybrat, kam si zaleze. Mí psi mají v zahradě a kolem domu x míst, kde zrovna leží. Podle toho, kde jsme my, podle toho, kde je chladněji atd.

3.8.2016 10:59
aneleh

XXX.XXX.128.47

lesnížínka napsal(a):
Já na kotec brblat budu, v životě jsme doma neměli psa v kotci. A všichni to byli psi venkovní, zahradní. Boudu - to je jasné, ale kotec neberu. Přehled z boudy může mít i bez kotce, ba si dokonce může vybrat, kam si zaleze. Mí psi mají v zahradě a kolem domu x míst, kde zrovna leží. Podle toho, kde jsme my, podle toho, kde je chladněji atd.

My jsme ale třeba pořídili kotce z bezpečnostních důvodů... Otrávili nám psa hozením návnady přes plot, když jsme nebyli doma. Proto, pokud nemáme možnost se psy být - v noci a cca ty čtyři hodinky denně, jsou zavření v kotcích, kam není přístup. Navíc je trošku rozdíl, pokud máte jednoho psa nebo smečku :).

3.8.2016 11:04
nexxi

XXX.XXX.149.10

lesnížínka napsal(a):

A mela jste nekdy psa, kterej z mista houpnul metr sedesat vysokej drevenej plnej plot, jen proto, aby se mohl zahryznout do sousedovic cuby?

3.8.2016 11:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

nexxi napsal(a):
A mela jste nekdy psa, kterej z mista houpnul metr sedesat vysokej drevenej plnej plot, jen proto, aby se mohl zahryznout do sousedovic cuby?

Ne, samozřejmě neměla, ani jeden z našich psů nikdy nebyl konfliktní, naštěstí ani útěkář. Já to psala spíš proto, že bych prostě kotec nebudovala, když můj pes bude naprostý pohodář. Nemyslete...když jsem psy pořizovala(berňák, samojed) jako štěnda, také jsem si nebyla jistá, čeho se dočkám, jestli se výchova povede atd, ale byla jsem připravená to řešit, až to přijde a pokud možno jinak než kotcem.

3.8.2016 11:55
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

aneleh napsal(a):
My jsme ale třeba pořídili kotce z bezpečnostních důvodů... Otrávili nám psa hozením návnady přes plot, když jsme nebyli doma. Proto, pokud nemáme možnost se psy být - v noci a cca ty čtyři hodinky denně, jsou zavření v kotcích, kam není přístup. Navíc je trošku rozdíl, pokud máte jednoho psa nebo smečku :).

Se psy také v noci nejsem, takže jisté riziko je tam vždycky. Jenomže si myslím, že pokud mi psa bude chtít opravdu někdo otrávit, způsob si najde, kotec-nekotec

3.8.2016 12:05
nexxi

XXX.XXX.149.10

lesnížínka napsal(a):
Ne, samozřejmě neměla, ani jeden z našich psů nikdy nebyl konfliktní, naštěstí ani útěkář. Já to psala spíš proto, že bych prostě kotec nebudovala, když můj pes bude naprostý pohodář. Nemyslete...když jsem psy pořizovala(berňák, samojed) jako štěnda, také jsem si nebyla jistá, čeho se dočkám, jestli se výchova povede atd, ale byla jsem připravená to řešit, až to přijde a pokud možno jinak než kotcem.

Muj pes prave jiny psy a nektery lidi nesnese a udela dost proto, aby jim to mohla jit vysvetlit.hlavne kdyz je bez dozoru.takze jedine kotec a jeste bytelnej pokud ma byt venku.

3.8.2016 12:41
jazzinka

XXX.XXX.41.2

nexxi napsal(a):
Muj pes prave jiny psy a nektery lidi nesnese a udela dost proto, aby jim to mohla jit vysvetlit.hlavne kdyz je bez dozoru.takze jedine kotec a jeste bytelnej pokud ma byt venku.

Zas asi nikdo nezpochybňuje, že u některých psů je kotec nutný kvůli bezpečnosti okolí, ale "preventivně" pro štěně bych ho asi taky nepořizovala.
Postavili jsme takhle na chatě psovi iniciativně boudu a pes v ní byl přesně dvakrát, od té doby chátrá..

Asi je fajn mít rozmyšleno, kam kotec případně dám a kde ho seženu, ale s pořizováním bych ještě počkala, jestli bude třeba. Jinak pro BŠO bych dělala kotec min.3x2m, čím víc, tím líp.

3.8.2016 13:16
koňadra

XXX.XXX.128.31

aneleh napsal(a):
Souhlas - naši psi mají na boudách rovné střechy a všichni do jednoho tam spí :) Naši psi kotce berou jako samozřejmost, prostě my jdeme večer spát do baráku, oni do kotců... Krmí se tam, spí tam... v létě, když je na dvoře stín jen někde, tak si jdou do kotců na dlažbu lehnout dobrovolně, protože tam je stín pořád.
Je fakt, že do kotce stěhuju až odrostlá štěňata - nejdřív v půl roce, spíš většinou později. Ale nedám je hned samotné, pokaždé nechám nejdřív štěně bydlet pár měsíců s dospělým psem, který kotec zná a bere jako normální věc, aby si štěně zvyklo, že je to v pořádku, naučilo se spát v boudě (na boudě:) a celkově pochopilo, že kotec je na odpočinek a ne na kraviny :) Tenhle systém se mi osvědčil naprosto skvěle...

Souhlas, mám to úplně stejně, takže jste mě ušetřila psaní.

3.8.2016 13:25
koňadra

XXX.XXX.128.31

lesnížínka napsal(a):

Já bych zase nikdy nedala boudu jen tak na plac. Uznávám kotec, pes tam má svoje soukromí, bouda i pes jsou chráněni před deštěm, sněhem a částečně i větrem. Pokud je hnusně, pes si lehne před boudu (nebo i na boudu), je v suchu a i v dešti může pozorovat okolí. Když má jen tu boudu, nezbývá mu než do ní zalézt, pokud nechce být mokrý. Nic nebrání tomu, aby byl kotec třeba stále otevřen, ale na druhou stranu mám alespoň kam psa zavřít, když se to zrovna nehodí, aby byl na volno (návštěva, práce na zahradě, u které by mohl přijít k úrazu apod.). Já vím, že třeba někdo řekne, že se pes schová někam na chráněnou terasu, pod přístřešek apod., ale třeba my nic takového nemáme. Jedině před sluncem může pes zalézt někde do stínu stromů, nebo lehnout na tu stranu baráku, kam slunce zrovna nesvítí, ale stejně tak může být i v tom kotci, který také ochrání před sluncem. Takže za mne kotec ano. Jeho velkost bych odvíjela od toho, kolik času v něm pes bude trávit. Pokud jen občas chvilky, tak na ovčáka stačí 3x2 m. Pokud tam bude v noci a když budou majitelé v práci, tak bych volila min.3x4m.

30.10.2017 20:39
kubala

XXX.XXX.160.145

Obecně samozřejmě čím větší, tím lepší. Pokud je to štěně, jsou 2x2 m dostačující, jakmile pes povyroste, určitě by ocenil alespoň 2x3 anebo rovnou 2x4 m, i když i poté je prvně uvedený rozměr je takové přijatelné minimum. A to i s ohledem na cenu. Ideálně by ale měl mít také podlahu, třeba z OSB. Příklad takového kotce pro psy - http://kotce.eu/.

30.10.2017 20:41
kubala

XXX.XXX.160.145

...a bouda v kotci samozřejmě zateplená alespoň 80x50x50. Nebo lépe 10x70x70.

31.10.2017 05:37
scylla

XXX.XXX.150.32

kubala napsal(a):
Obecně samozřejmě čím větší, tím lepší. Pokud je to štěně, jsou 2x2 m dostačující, jakmile pes povyroste, určitě by ocenil alespoň 2x3 anebo rovnou 2x4 m, i když i poté je prvně uvedený rozměr je takové přijatelné minimum. A to i s ohledem na cenu. Ideálně by ale měl mít také podlahu, třeba z OSB. Příklad takového kotce pro psy - http://kotce.eu/.

To je spíš králíkárna než kotec, ne? Navíc štěně do kotce rozhodně nepatří. Pokud už ho tam někdo zavře, tak by si měl uvědomit, že je štěně malé a bouda na psa v dospělosti je pro něj příliš velká a nemá šanci si jí vyhřát.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2017 12:53

Přesně, velikost kotce pro dospělého psa je min 6x4.

31.10.2017 21:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přesně, velikost kotce pro dospělého psa je min 6x4.

Přemýšlím : Známá žije celý život ( dospělý ) v garsonce. Určitě
6x4m nemá smajlík

31.10.2017 22:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přemýšlím : Známá žije celý život ( dospělý ) v garsonce. Určitě
6x4m nemá smajlík

Njn, ale já vycházím z výměrů z dob dávných, dneska se všechny rozměry zmenšují

31.10.2017 22:40
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Pokud je kotec to odkládačka a přespávačka tak 2x2m asi stačí. Standard vidím někde kolem 2x3m, já udělal zděný cca 2,5 x 3,5m. Psy tam ale jsou příležitostně (návštěva, práce s mot.pilou apod.), a v zimě chodí do boudy spát, nejsou zavření. V létě spí různě - trampolína nebo lehátko v zahradním altánu.
Kdyby měl být pes trvale zavřen a bylo místo, řešil bych to jako malý krytý kotec a k tomu výběh na části pozemku..

1.11.2017 07:12
ivulka2

XXX.XXX.155.174

scylla napsal(a):
To je spíš králíkárna než kotec, ne? Navíc štěně do kotce rozhodně nepatří. Pokud už ho tam někdo zavře, tak by si měl uvědomit, že je štěně malé a bouda na psa v dospělosti je pro něj příliš velká a nemá šanci si jí vyhřát.

A v čem je kotec 2*2 metry horší než klec či kenelka v bytě ?
Mám psi v kotcich 2-2 metry a k tomu mají výběh a chodí ven, cvičí, kotec takového rozměru je dostačující, není to prostoru a velikosti kotce ale o ostatním využití.

1.11.2017 10:21
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

nexxi napsal(a):

Mám to samé. Když jsem měla retrívra, tak ten byl normálně volně na dvorku, měla jsem v plánu tam takto volně nechávat i nynějšího psa - v létě a na jaře, jinak je doma. Jenže bez dozoru ho tam nechat nemohu - právě kvůli bezpečnosti. Kdyby okolo proletěla kočka, tak za ní bez problémů přeskočí plot - což už mi i předvedl. Dvůr si hodně hlídá a jsem si jistá, že pokud by ho nějaký blbec provokoval tak je taky schopný ten plot přeskočit a kousnout... Takže prostě aby byl venku volně bez dozoru nejde. Takže jsme pořídili kotec, kde je tedy v létě a na jaře po dobu, co já jsem v práci. Pak už je celý den semnou. A teď jak je zima, tak už je doma. Ale na kotec si zvyknul úplně v pohodě - automaticky do něho chodí když ví, že jedu do práce.

A jak tu někdo psal, že by preventivně pro štěně kotec nepořizoval, že by to řešil případně až pak, tak já bych právě naopak ten kotec pořídila rovnou - protože štěně si na něho snadněji zvykne od mala, a kdyby pak nastal nějaký problém tak to bude jednodušší. Pokud nebude kotec nakonec třeba vůbec potřeba, tak nevadí, ale kdyby něco tak pes bude zvyklý.

Přidejte reakci

Přidat smajlík