Novas10

XXX.XXX.129.112
Dobrý den, vcera jsme si privezli 9ti tydenni stenatko jezevcika dlouhosrsteho trpasliciho. Je bez PP. Rodice byli s PP. Fenka ma hnede ocicka, jen v jednom ocicku ma malinke modre zabarveni. Pani rikala ze se to u jezevciku obcas vyskytuje a ze to neni zadna vada. Radeji se ptam jestli je toto normalni.
Dekuji za odpovedi.
Http://jezevcici.wwwstranky.cz/standard-fci.php
Nevím jestli jsem četla dobře, ale o modré barvě není ani vidu ani slechu. Bude tam někde přikřížený merle pes, proto modrá barva. Podle mě. Nejsem odborník. Podle mě to normální není a psi nejspíš nebyli uchovnění a je otázka, jestli uvedení psi byli rodiče vašeho pejska.
Novas10

XXX.XXX.209.69
Jezevcik ma zabarveni red merle. Ted jsem jeste chvili patral a pravdepodobne se tedy jedna o merle eyes (dle fotek na google). Nekteri jeji sourozenci meli i zabarveni blue merle. Tak to bude asi ono. Merle eyes neni zadna vada ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Až půjdete na očkování, tak upozorněte, že je to merle bez PP a nechte ho pořádně zkontrolovat.
Žádné merle ve standardu není, takže je to problém. Možná u vás s malým flíčkem žádný zdravotní problém neobjevíte, možná ano. A silně pochybuji, že rodiče byli PP. Nicméně nechci tu rozpoutat zase nějakou debatu. Doma jsme měli taky křížence jezevčíka, ale ve standard barvách. Modrá barva k jezevčíkovi prostě nepatří. Určitě ho máte rádi i s modrým očkem , takže v tom pokračujte a buďte spokojení.
Hlavně aby štěně nebylo double merle což někteří chovatelé bez PP bohužel produkují. U psů s PP je takové spojení kvůli zdravotním rizikům zakázané.
U merle zbarvených psů mohou být obě oči modré, obě hnědé, jedno oko modré a jedno hnědé, nebo oči "strakaté" - tzv. klínky v oku - část oka hnědá a část modrá, nebo oko hnědé (modré) a v něm jen kousíček modré (hnědé) což bude nejspíš případ Vašeho štěněte.
To by Vás mělo trápit ale nejmíň. To je jen "kosmetická vada". Vaše štěně může být slepé, hluché...

lev
napsal(a):
Merle barvy jsou u jezevčíků povolené, akorát se nenazývají merle, ale tygr. Ale zbytečně řešíte barvu o křížence, jehož rodiči mohl být kdokoliv. Akorát je zde správná přípomínka, abyste podezření na merle barvu nahlásit u veta - pes nesmí, nebo by neměl, dostat určité látky.
Proč ne?
merle nijak nesouvisí s metabolismem. že je pes merle z něj nedělá kolii.

vava69
napsal(a):
Nemyslím, že jde o jídlo Týká se to tuším nějakého očkování co tak marně vzpomínám. Merle mají nějakou silnou alergickou reakci. Ale fakt už nevím co jsem o tom četla.
Co se týče barvy "tygr" - jsou to různě žíhaní psi, ale modrá tam tedy podle mě nepatří.
Ne ne, reakce na očkování nesouvisí s barvou.
jo, u kolií a příbuzných plemen bývá občas zvýšená citlivost na různé léky, ale to, že jsou tato plemena zároveň často merle, je náhoda :).
Animal18888

XXX.XXX.158.90
vava69
napsal(a):
Žádné merle ve standardu není, takže je to problém. Možná u vás s malým flíčkem žádný zdravotní problém neobjevíte, možná ano. A silně pochybuji, že rodiče byli PP. Nicméně nechci tu rozpoutat zase nějakou debatu. Doma jsme měli taky křížence jezevčíka, ale ve standard barvách. Modrá barva k jezevčíkovi prostě nepatří. Určitě ho máte rádi i s modrým očkem , takže v tom pokračujte a buďte spokojení.
Merle je standart uznávaný FCI ty odborníku. Dej si facku

Animal18888
napsal(a):
Merle je standart uznávaný FCI ty odborníku. Dej si facku
Žádný "standart" FCI tady nikdo nezná, vy odborníku.
aluska
napsal(a):
U jezevčíků je již několik let uznaná barva černý s pálením tygrovaný, hnědý s pálením tygrovaný, červený tygrovaný. U jiných plemen je to merle. Pak je nová barva a to žíhaný. Ten se zatím vyskytuje hlavně u hlaďáků. O dlouhosrstém žíhaném tady u nás zatím nevím.
Ano, taky tato diskuze je z roku 2016😅