Zvirata v lese v nesnazich - zkusenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2016 00:50

Na jare se nam stala takova vec.
Pochodovali jsme udolim.
Psa mam v lese na volno (vim, nesmi...), ale na zovalni pribiha spolehlive (ackoli je to vorech, mix s terierem tam kazdopadne je...).

Taktez vim, ze udoli znamena vetsi "vyskyt stop", bo tamtudy proste zviratka migruji...

Ovsem to co se nam stalo...
Pes v klidu, kolem nas... - najednou start. Na druhe strane lesa pres udoli, nez kudy jsme sli nejaky pohyb. Volam ho k navratu. On leti dal, dela "takovou tu otocku, ze se vraci", ale pritom ta otocka jasne zahrnuje i to misto, kam se chtej podivat.

Vratil se. Sedne k noze. No a ja teprve v tu chvili (bylo to par vterin od okamziku jeho startu) spozoruju, ze na kraji toho lesa je srna, snazi se schovavat v chrosti a vypada to jako by kulhala. Nejednou pridrepne, pomalu popochazi (nejdriv jsem se lekla, ze ma trebas zlomenou nohu, nebo neco - ze se lekla jak pes vystartoval a neco se ji stalo...). Ale behem chvile je jasny, ze nic zlomenyho nema, ze asi rodi.

Myslite si, ze je mozny, aby pes (genama as loveckej - ale nijak "lovecky" cvicenej...) vycejtil, ze srna rodi a chce soukromi a dal ji ho?

Mate podobne zkusenosti?
Pripadne, ze "zranene" zvire ci mlade, pes "toleruje"? Necha byt? Prip. i ochranuje?

Tesim se na nazory a zazitky...

17.8.2016 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Můj samojed také vystartuje po všem, ale nedá se říct, že by chtěl zvíře zabít, spíš je jen vyhání a prožene. Zajíce, pokud by ho dohnal by zabil, v zahradě se mu to povedlo, zahnal ho do rohu plotu. Ale když narazí na zvíře očividně nemocné, zraněné, ptačí mládě...nechá ho být, není to rovnocený soupeř, neběhal by...Nejde nejspíš o žádnou empatii či útlocitnost, ale čistý kalkul Čerstvá zkušenost od včera: kousek od nás v zahradě vletěl do ostružin u plotu dravec, nejspíš za ptákem a zlomil si vaz. Ještě se chvíli mrskal, pes tam přiběhnul, jen po něm hodil okem a odešel. Muž tam utíkal, když ho zvednul, už nedýchal...Asi jestřáb to byl.

17.8.2016 12:00
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

" Myslite si, ze je mozny, aby pes (genama as loveckej - ale nijak "lovecky" cvicenej...) vycejtil, ze srna rodi a chce soukromi a dal ji ho? "

" Mate podobne zkusenosti?
Pripadne, ze "zranene" zvire ci mlade, pes "toleruje"? Necha byt? Prip. i ochranuje? "

To je hodně naivní. Takto to opravdu nefunguje.

17.8.2016 13:26

Co je na tom naivního.
Můj zabiják koček nechal kočku s čerstvými koťaty nejen žít, ale ustoupil stranou, když jsme je nesli do bezpečí krabice do kůlny, kočku olízal a koťátka srovnal do bedny. Proč ? Neměl zrovna hlad ?

17.8.2016 13:30
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co je na tom naivního.
Můj zabiják koček nechal kočku s čerstvými koťaty nejen žít, ale ustoupil stranou, když jsme je nesli do bezpečí krabice do kůlny, kočku olízal a koťátka srovnal do bedny. Proč ? Neměl zrovna hlad ?

Bože můj.

Zvědavost, nikdy nic takového neviděl, objekt se nepohyboval, cokoli.
Neměl potřebu rozhodně něco lovit, pokud je to lovec, což pochybuju.

Zabiják koček? A kolik jich už zabil? Nebo je jen honí?

Nesmysly, prostě.

Co jako tedy řešil? "Ježiš, vždyť to je kočka, má koťata, to přece nemůžu honit a zabít, nechám ji na pokoji. "

No jasně.

17.8.2016 13:54

Co je na tom naivního.

Opravdový zabiják koček by je zabil a neskončil by, dokud by něco dýchalo.
Pes nezabíjí kočky, či jiná zvířata, z hladu. Tedy domácí, normálně pravidelně krmený pes.

17.8.2016 13:56
hunter

XXX.XXX.168.162

V první řadě je tohle jeden z důvodů, proč nemají být psi v lese na volno v určitých období. Tady třeba nejde ani o to, že by zrovna váš pes zakousl srnu. Ale i pouhý pohyb psa stresuje ostatní zvířata. Zvlášť v takové situaci, kdy srna je velmi slabá a vystresovaná sama o sobě. A stačí jí málo k uštvání.
Jinak, příroda to má celkem dobře vymyšlené. Mění se pachy srny a čerstvě kladené srnče nemá téměř žádný pach. Avšak po porodu se naopak zintenzivní pach matky, která v případě nouze odláká predátora. Většinou nijak necvičení psi si ani mláděte v trávě nevšimnou.
Nevsázel bych na to, že pes bude opečovávat mláďata a dopřávat rodičkám potřebný klid. Může se to samozřejmě stát, ale spíš si myslím, že pes je trochu zmatený - ať už neobvyklým pohybem zraněného zvířete, nebo novým pachem. Když už ví o co jde, tak se podle toho chová, LUP loví/zadržuje mláďata, zraněné i zdravé kusy.

17.8.2016 14:03
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

hunter napsal(a):
V první řadě je tohle jeden z důvodů, proč nemají být psi v lese na volno v určitých období. Tady třeba nejde ani o to, že by zrovna váš pes zakousl srnu. Ale i pouhý pohyb psa stresuje ostatní zvířata. Zvlášť v takové situaci, kdy srna je velmi slabá a vystresovaná sama o sobě. A stačí jí málo k uštvání.
Jinak, příroda to má celkem dobře vymyšlené. Mění se pachy srny a čerstvě kladené srnče nemá téměř žádný pach. Avšak po porodu se naopak zintenzivní pach matky, která v případě nouze odláká predátora. Většinou nijak necvičení psi si ani mláděte v trávě nevšimnou.
Nevsázel bych na to, že pes bude opečovávat mláďata a dopřávat rodičkám potřebný klid. Může se to samozřejmě stát, ale spíš si myslím, že pes je trochu zmatený - ať už neobvyklým pohybem zraněného zvířete, nebo novým pachem. Když už ví o co jde, tak se podle toho chová, LUP loví/zadržuje mláďata, zraněné i zdravé kusy.

Má to cenu vysvětlovat?

jolyha

17.8.2016 14:04
jolyha

XXX.XXX.229.101

Co je na tom naivního.

Naši "zabijáci" koček jdou bez milosti po kočce, která před nimi utíká. Ve chvíli, kdy kočka nezdrhá a chce se mazlit, stojí jak trubky a nechají ji klidně přijít k sobě. V případě, že po nich kočka vystartuje, normálně zbaběle prchnou a to nemají problém se s jiným psem ve stejné situaci jít servat.
Každý se diví našim "bitevním" kočkám. Jsou schopny zahnat prakticky každého psa, navíc spolu ve dvojici fakt spolupracují jako smečka. U kočem domácích bych řekla opravdu neobvyklé chování. Ale bude to spíše tím, že se ke všem psům chovají jako k těm našim - mají prostě "psí" výchovu, tj. od mala žijí s kočičími "zabijáky" . Když mají náladu a necítí se v ohrožení, klidně spí se psem v jednom pelíšlku. Když zjistí, že se k nim řítí cizí pes, vědí, že útok je ta nejlepší obrana.

jolyha

17.8.2016 14:05
jolyha

XXX.XXX.229.101

Aliens_II napsal(a):
Má to cenu vysvětlovat?

Nemá, protože když někdo i v tomto období za každou cenu musí mít psa navolno, tak je to marný, marný a marný.

17.8.2016 14:06

Aliens_II napsal(a):
Bože můj.

Zvědavost, nikdy nic takového neviděl, objekt se nepohyboval, cokoli.
Neměl potřebu rozhodně něco lovit, pokud je to lovec, což pochybuju.

Zabiják koček? A kolik jich už zabil? Nebo je jen honí?

Nesmysly, prostě.

Co jako tedy řešil? "Ježiš, vždyť to je kočka, má koťata, to přece nemůžu honit a zabít, nechám ji na pokoji. "

No jasně.

Ne, lovec je jen ten..jak se to jmenuje..chrt ? A jen v případě, že zabil 6 a více koček.
Kočka se nehýbe, máte pravdu. Je totiž sádrová. Aj ta koťátka. Nepískala. Nic.
Vždyť co tu plácám, nemám ani psa ;-).

17.8.2016 14:09
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Ne, lovec je jen ten..jak se to jmenuje..chrt ? A jen v případě, že zabil 6 a více koček.

To je k ničemu.
S chrtem to nemá nic společného.

Občas mám už i já pocit, promiň, že na něčem jedeš. Co to má za význam Tvá reakce?

17.8.2016 14:13
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

jolyha napsal(a):
Naši "zabijáci" koček jdou bez milosti po kočce, která před nimi utíká. Ve chvíli, kdy kočka nezdrhá a chce se mazlit, stojí jak trubky a nechají ji klidně přijít k sobě. V případě, že po nich kočka vystartuje, normálně zbaběle prchnou a to nemají problém se s jiným psem ve stejné situaci jít servat.
Každý se diví našim "bitevním" kočkám. Jsou schopny zahnat prakticky každého psa, navíc spolu ve dvojici fakt spolupracují jako smečka. U kočem domácích bych řekla opravdu neobvyklé chování. Ale bude to spíše tím, že se ke všem psům chovají jako k těm našim - mají prostě "psí" výchovu, tj. od mala žijí s kočičími "zabijáky" . Když mají náladu a necítí se v ohrožení, klidně spí se psem v jednom pelíšlku. Když zjistí, že se k nim řítí cizí pes, vědí, že útok je ta nejlepší obrana.

Co to melete? To je úplmě mimo mísu. Podívejte se na téma a na to, na co reaguji.

NA hry koček a psů si vytvořte téma a tam to proberte, proč se kočka psa nebojí, proč pes ji nahání, proč je daleko nebezpečnější kočka psu, než pes kočce a podobně.
A nebo se podívejte na film "Jako kočky a psi" a dívejte se s dětmi, ony to pochopí snad i lépe, než Vy a vysvětlí Vám to.

17.8.2016 14:13

Pes doběhne kočku, chytí ji za krkem a zatřepe. S kachnou podobně. I když..tu možná utopil, nevím. Pokud kočka neutíká, což se stane málokdy, nejdřív vrčí, pak na ni dupne, nakonec zatřepe. Dělá to správně ?

17.8.2016 14:21
koňadra

XXX.XXX.128.31

Kdo může tomuto příspěvku dát nějaký souhlasný hlas, to teda nechápu! Megiií, vy jste asi stále pod drogama a s vámi ti, co vám dávají hlas. To snad není možný psát takové kraviny bez hlavy a paty.

17.8.2016 14:23
Terven

XXX.XXX.110.147

Aliens_II napsal(a):
Co to melete? To je úplmě mimo mísu. Podívejte se na téma a na to, na co reaguji.

NA hry koček a psů si vytvořte téma a tam to proberte, proč se kočka psa nebojí, proč pes ji nahání, proč je daleko nebezpečnější kočka psu, než pes kočce a podobně.
A nebo se podívejte na film "Jako kočky a psi" a dívejte se s dětmi, ony to pochopí snad i lépe, než Vy a vysvětlí Vám to.

A připadá vám OK na slušný příspěvek, který nikoho nenapadá reagovat takto?

17.8.2016 14:26

Aliens_II napsal(a):
To je k ničemu.
S chrtem to nemá nic společného.

Občas mám už i já pocit, promiň, že na něčem jedeš. Co to má za význam Tvá reakce?

Jaký význam má Tvá reakce na mého psa, kterého jsi nikdy neviděl a hned víš co je zač ?

K čemu jsou bulldogs. Věřím, že to vygůglíš.

Nápověda: tahání závaží na závodech to není ;-).

17.8.2016 14:28

koňadra napsal(a):
Kdo může tomuto příspěvku dát nějaký souhlasný hlas, to teda nechápu! Megiií, vy jste asi stále pod drogama a s vámi ti, co vám dávají hlas. To snad není možný psát takové kraviny bez hlavy a paty.

Ale já ty hlasy nechci !

17.8.2016 14:29
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Terven napsal(a):

Ale tak. Ta paní, či slečna "Jolyha", no nic, nechal jsem se unést. Omlouvám se ji i ostatním.

17.8.2016 15:57

hunter napsal(a):

Jediný smysluplný příspěvek v téhle, celkem nesmyslné, diskuzi.

17.8.2016 16:00

Ještě pro Huntera :
Zažil jste někdy, že by srna bránila srnče ? Stalo se u nás : Srna bránila srnče před irským terierem kopýtky tak, že ustoupil. ( Pes nebyl můj - abych to neschytala, ale sousedův ).

17.8.2016 16:27
tapina

XXX.XXX.11.72

koňadra napsal(a):

megííí napsal(a):

koňadra napsala:

O co Vám jde? Co konkrétně na tom příspěvku nechápete? Když to nechápete, proč nepožádáte o vysvětlení? Promiňte, ale Váš příspěvek je daleko méně smysluplný. Nemá hlavu, patu, ani myšlenku. Myslím, že na světě je celkem dost nepochopitelných věcí a slov, aniž by ti, kdo je vyslovují, museli nutně brát drogy nebo mít něco špatně s elektrickými impulsy (vlastními).

"Zajímalo by mě, proč Vás to zajímá.".

17.8.2016 18:15
Terven

XXX.XXX.110.147

tapina napsal(a):
megííí napsal(a):

koňadra napsala:

O co Vám jde? Co konkrétně na tom příspěvku nechápete? Když to nechápete, proč nepožádáte o vysvětlení? Promiňte, ale Váš příspěvek je daleko méně smysluplný. Nemá hlavu, patu, ani myšlenku. Myslím, že na světě je celkem dost nepochopitelných věcí a slov, aniž by ti, kdo je vyslovují, museli nutně brát drogy nebo mít něco špatně s elektrickými impulsy (vlastními).

"Zajímalo by mě, proč Vás to zajímá.".

Ano. Málokdo totiž připustí, že pokud nerozumí projevu druhého, může to mít i jinou příčinu než že dotyčný na něčem frčí. Málokdo hledá chybu na přijímači.

jolyha

17.8.2016 19:43
jolyha

XXX.XXX.229.101

Aliens_II napsal(a):

Sorry, vážený pane chrt. Já jsem jen odlehčeným způsobem odpovídala uživatelce megííí, že nejsou na světě jen "psí zabijáci koček", ale i "kočičí zabijíci psů". Toť vše. Pokud vás to nějak uráží, můj problém to není. Většina diskusí se postupem času více či méně odkloní od zadání - což myslím vy zrovna vcelku dobře víte.

17.8.2016 23:59
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

jolyha napsal(a):
Sorry, vážený pane chrt. Já jsem jen odlehčeným způsobem odpovídala uživatelce megííí, že nejsou na světě jen "psí zabijáci koček", ale i "kočičí zabijíci psů". Toť vše. Pokud vás to nějak uráží, můj problém to není. Většina diskusí se postupem času více či méně odkloní od zadání - což myslím vy zrovna vcelku dobře víte.

A co jsem Vám osobo udělal? Co jste tady a každý má možnost si to najít, jen prudíte a žvaníte nesmysly. Nepochopíte ani proč a kdo nač reaguje. Jste anonym a tak k Vám budu přistupovat.

Chrt. Proč to? Co Vám udělalo toto plémě? Aha. Vadí Vám to? No to máte smůlu.

Já jsem reagoval jen na to, že jste nepochopila, o čem je toto téma a proč jsem reagoval.
Slečna byla velmi naivní v tom, co napsala. V klidu si to projděte a snad pochopíte. A když ne? Ach, opět se omlouvám, ale jste asi hloupá.

No a pokud máte problém hlubšiho rázu. Stavte se. Rád si s Vámi popovídám. Možná se to vyřeší. Adresu Vám když budete mít zájem, vlice rád pošlu.

Mějte se prima.

18.8.2016 01:37

To jolyha: Kočky jsou nejhorší ! :D Fakt vidím psy (mého ne) před Mícou zdrhat. A to je ultra směšné, páč ona neumí ani mňoukat :D
Kočka (myslím, že nebojové plemeno) běžně fackuje psa (bojové plemeno), ale v den co přišla říct, že chce odnést potomky, psovi něco pošeptala do ucha a vůbec se nebojovalo. Pes ještě pak jedl s koťaty z jedné misky a když jedno odcestovalo, přistrčil jej k večeři zpět. Ale teď už kočkata nemáme, jen Mícu, a zas do psa škrábe co jí drápy stačí. A snažím se, by na ni pes moc nedupal a tak. Od dob koťat je to dobré.
Vážně si to nedokážu vysvětlit smajlík

S tou srnou. Každá matka chrání potomka. Nebo ne.

18.8.2016 02:31
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Terven napsal(a):

Souhlas.

18.8.2016 02:37
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Aliens_II napsal(a):
A co jsem Vám osobo udělal? Co jste tady a každý má možnost si to najít, jen prudíte a žvaníte nesmysly. Nepochopíte ani proč a kdo nač reaguje. Jste anonym a tak k Vám budu přistupovat.

Já jsem reagoval jen na to, že jste nepochopila, o čem je toto téma a proč jsem reagoval.
Slečna byla velmi naivní v tom, co napsala. V klidu si to projděte a snad pochopíte. A když ne? Ach, opět se omlouvám, ale jste asi hloupá.

No a pokud máte problém hlubšiho rázu. Stavte se. Rád si s Vámi popovídám. Možná se to vyřeší. Adresu Vám když budete mít zájem, vlice rád pošlu.

Mějte se prima.

"Aliens", mám ráda Vaše příspěvky, je mi sympatická Vaše dáma Alína, ale s prominutím...co to tady blbnete? Vždyť "Jolyha" napsala smysluplný příspěvek, tedy aspoň já jsem mu porozuměla...
A ještě jedna věc - anonymní jsme tu snad všichni - už jsem to tu kdysi psala. Vždyť pod nějakými virtuálními nicky vydávajícími se za mladice může být třeba starej chlap!

18.8.2016 06:14
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.138

Na jare se nam stala takova vec.
Pochodovali jsme udolim.
Psa mam v lese na volno (vim, nesmi...), ale na zovalni pribiha spolehlive (ackoli je to vorech, mix s terierem tam kazdopadne je...).

Taktez vim, ze udoli znamena vetsi "vyskyt stop", bo tamtudy proste zviratka migruji...

Ovsem to co se nam stalo...
Pes v klidu, kolem nas... - najednou start. Na druhe strane lesa pres udoli, nez kudy jsme sli nejaky pohyb. Volam ho k navratu. On leti dal, dela "takovou tu otocku, ze se vraci", ale pritom ta otocka jasne zahrnuje i to misto, kam se chtej podivat.

Vratil se. Sedne k noze. No a ja teprve v tu chvili (bylo to par vterin od okamziku jeho startu) spozoruju, ze na kraji toho lesa je srna, snazi se schovavat v chrosti a vypada to jako by kulhala. Nejednou pridrepne, pomalu popochazi (nejdriv jsem se lekla, ze ma trebas zlomenou nohu, nebo neco - ze se lekla jak pes vystartoval a neco se ji stalo...). Ale behem chvile je jasny, ze nic zlomenyho nema, ze asi rodi.

Myslite si, ze je mozny, aby pes (genama as loveckej - ale nijak "lovecky" cvicenej...) vycejtil, ze srna rodi a chce soukromi a dal ji ho?

Mate podobne zkusenosti?
Pripadne, ze "zranene" zvire ci mlade, pes "toleruje"? Necha byt? Prip. i ochranuje?

Tesim se na nazory a zazitky...

No, hodně štěstí, aby při takovémhle volném venčení nenatrefil váš pes na "aktivního" myslivce.

Ne, zraněné, rodící či jinak postižené zvíře pes nijak tolerovat nebo ochraňovat nebude, pokud nepatří k jeho "vlastním". Naopak, kdyby tam byl se smečkou, tak taková rodící srna je snažší kořist než srna v plné síle.

Prostě se šel podívat, co to je, zjistil, že to není nic pro něj (nemá smečku, aby si na srnu troufl, nemá zas tak lovecké tendence, příliš velká kořist, nemá hlad atd.) a vrátil se. Žádný pojem soukromí kvůli porodu psi ani jiná zvířata neznají, ne v tom smyslu, jako lidi. Zvířata většinou rodí " v soukromí" především proto, že jsou zranitelná.

18.8.2016 07:38

Žaneta kocková napsal(a):
No, hodně štěstí, aby při takovémhle volném venčení nenatrefil váš pes na "aktivního" myslivce.

Ne, zraněné, rodící či jinak postižené zvíře pes nijak tolerovat nebo ochraňovat nebude, pokud nepatří k jeho "vlastním". Naopak, kdyby tam byl se smečkou, tak taková rodící srna je snažší kořist než srna v plné síle.

Prostě se šel podívat, co to je, zjistil, že to není nic pro něj (nemá smečku, aby si na srnu troufl, nemá zas tak lovecké tendence, příliš velká kořist, nemá hlad atd.) a vrátil se. Žádný pojem soukromí kvůli porodu psi ani jiná zvířata neznají, ne v tom smyslu, jako lidi. Zvířata většinou rodí " v soukromí" především proto, že jsou zranitelná.

Hodně psů vlastně nejsou lovci, spíš honiči. Proženou utíkající "kořist" - srnu, zajíce, cyklistu, auto - nehybný objekt nepronásledují, nezabíjí, nežerou.
Tak také zraněnou srnu může zachránit to, že vlastně už nemá sílu utíkat a pes jde od ní.
LUP by ji hlásil, případně zalehnul (? ).
Je bezohledné pouštět psa v lukách ( lese ) i v době kladení mladých. Moje psice s místními srnami "kamarádí" - laškovně je prožene, když smí. V době kladení srnčat ji do vysoké trávy a v lese nepouštím, aby "laškovně" nezahnala
srnu od srnčete, nebo nepošťuchovala odložené srnče.

18.8.2016 07:40
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Aliens_II napsal(a):

Mějte se prima.

No páni.. špatnej den?

18.8.2016 07:42
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Andrýsek3 napsal(a):
No páni.. špatnej den?

Abych pravdu řekl, tak jo. Nebo nevím.
No stalo se.

18.8.2016 09:28
sufle

XXX.XXX.49.81

Osobně se snažím takovým situacím předcházet (chrtici v lese a na polích nepouštím a druhá fena nehoní).
Ovšem stalo se mi jednou, že chrtice vyběhla za srnou a když ji dohnala, otočila se a běžela zpět. Prostě, jak píše orionka, ona je také spíše honič než lovec, co neběží ji nezajímá a srna je také celkem velká. Kočky jsou velkým lákadlem, ale také jen ty běžící.

A chápu, jak to myslel Aliens_II, prostě myslet si, že pes lovec se slituje nad rodící kočkou nebo srnou je dle mého názoru dost naivní a zavání přílišným polidšťováním psů.

jolyha

18.8.2016 11:11
jolyha

XXX.XXX.229.101

sufle napsal(a):
Osobně se snažím takovým situacím předcházet (chrtici v lese a na polích nepouštím a druhá fena nehoní).
Ovšem stalo se mi jednou, že chrtice vyběhla za srnou a když ji dohnala, otočila se a běžela zpět. Prostě, jak píše orionka, ona je také spíše honič než lovec, co neběží ji nezajímá a srna je také celkem velká. Kočky jsou velkým lákadlem, ale také jen ty běžící.

A chápu, jak to myslel Aliens_II, prostě myslet si, že pes lovec se slituje nad rodící kočkou nebo srnou je dle mého názoru dost naivní a zavání přílišným polidšťováním psů.

Tak to je jasné, žádný pes "lovec" se nad rodící nebo slabou srnou neslituje. Naopak, pokud by pes lovil z hladu, půjde spíše po ní, snadná kořist. Pro "normálního" psa, jehož páneček není natolik slušně vychovaný aby psa v tu dobu navolno nepouštěl, je to spíše divně se chovající zvíře, které nezdrhá. Takževyrazí, z dálky okoukne - nezdrhá to, divně se to chová, raději pryč od toho. Podle mne zadavatelčin pes byl přesně tenhle případ.

Mně jen hlava nebere, že jsou pořád lidi, kteří nedokáží pochopit ani dobu hájení mláďat a i v tuhle dobu upřednostňují vlastního psa a vlastní pohodlí. Třeba kdyby se se psem proběhli sami, nebo sedli na kolo, nemuseli by psa vypouštět navolno aby se v této době unavil vyběháním v lese. To nějak nedokážu pochopit.

18.8.2016 11:16
sufle

XXX.XXX.49.81

Tak to určitě, hodně lidí jsou bezohlední sobci a bohužel je jich spousta i mezi pejskaři.
Stačí mi tady v okolí názory pejskařů na kočky. Často slyším: " Ta kočka je tak blbá, prochází se přímo uprostřed pole." A to, že ji jejich pes sejme je v pohodě, je to přece pes a ta kočka je prostě blbá.

jolyha

18.8.2016 11:17
jolyha

XXX.XXX.229.101

Aliens_II napsal(a):

Mějte se prima.

Kdo a proč na co reguje plně chápu. O čem je téma - pochopila. Proč jste reagoval, pochopila. Na koho a proč jsem reagovala já - sorry, ale tady asi nepochopil vy. No, nebo jak píšete, asi jsem hloupá. A možná i právě proto zásek na Vašem přijímači vyřešit nedokážu. Nechme to být, žabomyší hádky o blbině mě nebaví.
A co se týká chrtů? Opravdu mi nevadí, naopak. Jinak bych se zástupci tohoto plémě asi nebyla ochotna spojit většinu svého života. Howgh

jolyha

18.8.2016 11:25
jolyha

XXX.XXX.229.101

sufle napsal(a):
Tak to určitě, hodně lidí jsou bezohlední sobci a bohužel je jich spousta i mezi pejskaři.
Stačí mi tady v okolí názory pejskařů na kočky. Často slyším: " Ta kočka je tak blbá, prochází se přímo uprostřed pole." A to, že ji jejich pes sejme je v pohodě, je to přece pes a ta kočka je prostě blbá.

Zajímalo by mě jak by se koukali na cenu chleba, kdyby ty kočky nebyly tak blbé a nelikvidovali v polích to ohromné množství hlodavců, co tam zlikvidují. Samozřejmě, od toho nejsou jen kočky, hubí je i jiná zvířata, ale alespoň u nás tomu kočky slušně pomáhají. Ačkoliv je doma na krmení nešidíme, myšku si rády dají a vzlhedem k počtu myšilovek (3ks, čtvrtý mlaďas se teprve zaučuje) - mi příjde, že jich nachytají opravdu dost. Nosí mi je totiž přede dveře, děnně je to minimálně 15 - 20 ks od tří koček - a to jen ty, co nesežerou nebo nenechají někde cestou. Pokud nejsem většinu dne doma a nevyhazuju je, vypadá ten výřad před prahem opravdu luxusně

Nemyslící pejskaře bych vraždila. Nebo jinak, poskytla bych jim zážitek té divoké zvěře, kdž se na ni řítí pes. Myslím, že jako trest by to mohlo fungovat skvěle. Stačila by možná i 3D realita. Takového "člověka" hezky do místnosti, brejličky aby si je nemohl sundat a pustit na něj pořádně vzteklou virtuální útočící smečku pořádných šelmiček. Pustit až by se po... strachy, dříve ne. Třeba by si to pro příště rozmyslel.

jolyha

18.8.2016 11:26
jolyha

XXX.XXX.229.101

Sorry, kočky nelikvidovalY hlodavce. Fuj, už jsem z té školy asi opravdu dlouho pryč.

18.8.2016 13:31
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Teď se to na mne asi sesype, ale nedá mi na to neříct svůj názor. Zvířata miluju, nikdy bych zvířeti nedokázala ublížit, či ho sama zabít a nedovolila bych to ani vědomě svému psu. V lese a lukách chodí na flexi. Do vedlejší vesnice jdeme po cyklotrase, z jedné strany louky, rozdělené mlýnským náhonem, z druhé potok. Po loukách má dovoleno běhat, je to cca do 150m od cesty. K lesu je to dalších cca 700m. Jsou tam i keřové partie, často tam vypíchne srnu, či zajíce, vyžene je za mlýnský náhon, tam má tu hranici, za kterou nejde. Nikdy neublížil. U nás není přepsíno, takže některé dny tu proběhne jen můj pes. Zvířata mají kus luk k lesu, les. Nemusí se pást kousek od cesty a baráků. Že je pes prožene, je možná pro ně stres, ale je to jediná šelma, co tu zbyla, jinak si žijí jako v bavlnce, oproti zvěři v savaně, kde musí třeba pít, se lvy za zády. Takže bych to opravdu nedramatizovala. Les je plný těžkých strojů, co je honí sem tam, to je nikdo nelituje...

18.8.2016 14:02

lesnížínka napsal(a):
Teď se to na mne asi sesype, ale nedá mi na to neříct svůj názor. Zvířata miluju, nikdy bych zvířeti nedokázala ublížit, či ho sama zabít a nedovolila bych to ani vědomě svému psu. V lese a lukách chodí na flexi. Do vedlejší vesnice jdeme po cyklotrase, z jedné strany louky, rozdělené mlýnským náhonem, z druhé potok. Po loukách má dovoleno běhat, je to cca do 150m od cesty. K lesu je to dalších cca 700m. Jsou tam i keřové partie, často tam vypíchne srnu, či zajíce, vyžene je za mlýnský náhon, tam má tu hranici, za kterou nejde. Nikdy neublížil. U nás není přepsíno, takže některé dny tu proběhne jen můj pes. Zvířata mají kus luk k lesu, les. Nemusí se pást kousek od cesty a baráků. Že je pes prožene, je možná pro ně stres, ale je to jediná šelma, co tu zbyla, jinak si žijí jako v bavlnce, oproti zvěři v savaně, kde musí třeba pít, se lvy za zády. Takže bych to opravdu nedramatizovala. Les je plný těžkých strojů, co je honí sem tam, to je nikdo nelituje...

Jestli tam chodíte pravidelně, tak srny vašeho psa znají ( máme to podobně ) a zas tak moc je neděsí. Ale v období kladení mláďat, není dobré ani aby je honil známý pes.

18.8.2016 14:16
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jestli tam chodíte pravidelně, tak srny vašeho psa znají ( máme to podobně ) a zas tak moc je neděsí. Ale v období kladení mláďat, není dobré ani aby je honil známý pes.

Jo, minule za ním vyběhnula z křoví a celkem výhružně se postavila na kraji louky a civěla na něj. On se otočil srnu uviděl a zůstal celkem vytelený. No nechápala jsem to ani já, měla jsem pocit, že už ho tam někde zmydlila v křoví poněvadž chvíli před tím se odtud ozvalo jeho zakňučení(myslela jsem, že noha, už na ni jistou dobu kulhal) vyběhnul na louku a za chvíli ta srna. Byla kousek ode mne, takže jsem jasně viděla, že srnec to není. Bylo to cca před měsícem, takže mládě asi nebránila, už jsou velké. Tak jsem si jen říkala: vidíš blbečku, dobře ti tak Jo, rodit snad chodí někde k lesu, protože na srnče jsme naštěstí, ještě nikdy nenarazili.

18.8.2016 16:47
Dasvo

XXX.XXX.101.12

lesnížínka napsal(a):

Mám velmi podobný názor. Vinou roztahující se civilizace a cílených zásahů u nás zcela chybí predační tlak. nepočítám-li párkrát do roky myslivce a trvale automobilový provoz, žije si vysoká a spárkatá zvěř zcela v klídku a pohodě. A nezlobte se na mě, pokud je zvíře natolik psychicky slabé že ho jeden pes (který navíc ani nemá šanci zdravou srnu dohnat) vyděsí k smrti stresem, pak nemá genetický potenciál na to, aby se dále rozmnožovalo. tam kde je přepsíno a strašně moc to zvěři vadí, se většinou zvěř nevyskytuje. u nás má ještě pořád kam odejít.

18.8.2016 17:28
hunter

XXX.XXX.68.39

Dasvo napsal(a):
Mám velmi podobný názor. Vinou roztahující se civilizace a cílených zásahů u nás zcela chybí predační tlak. nepočítám-li párkrát do roky myslivce a trvale automobilový provoz, žije si vysoká a spárkatá zvěř zcela v klídku a pohodě. A nezlobte se na mě, pokud je zvíře natolik psychicky slabé že ho jeden pes (který navíc ani nemá šanci zdravou srnu dohnat) vyděsí k smrti stresem, pak nemá genetický potenciál na to, aby se dále rozmnožovalo. tam kde je přepsíno a strašně moc to zvěři vadí, se většinou zvěř nevyskytuje. u nás má ještě pořád kam odejít.

Trochu si dovolím vaše tvrzení poupravit. Ale vinou roztahující se civilizace u nás naprosto chybí zvěři klid, což, ač se to nezdá, je jedna z klíčových věcí pro zdravou a prosperující populaci. Dokonce je důležitější než predační tlak.
Uvědomte si, že srnčí zvěř je nyní nejaktivnější za soumraku, naprosto změnila své chování. Navíc s měnící se skladbou plodin a prostředí nedosahuje takových kvalit jako kdysi. Samozřejmě to neplatí pro celou čr, ale na většině míst populace stagnuje či ubývá na kvalitě i kvantitě. Je to zcela opačný trend, než by člověk čekal, vzhledem k chybějícím predátorům. Ono nejde jen o jednoho psa, musíte k tomu připočíst všechny ostatní faktory. A pokud něco myslivci mohou ovlivnit, je to pohyb psů. Těžko zastavíte stavbu satelitu, silnice či skladbu plodin u soukromých firem.
Paradoxně si zvěř lépe zvykne na predační tlak než na "chaotický" pohyb lidí. Celkem si zvyknou i na těžaře, i když blahodárné to samozřejmě není.

to orionka: ano, srna se také dokáže takto bránit. Já tohle chování viděl jen jednou, navíc u srnce během říje, když takto vyhnal selata.

Přidejte reakci

Přidat smajlík