Na to vám odpoveď nikto nedá. Pretože inteligencia, ktorá sa väčšinou meria, je pracovná inteligencia, konkrétne ochota spolupracovať s človekom. Z takýchto rebríčkov vychádzajú najlepšie borderky, ovčiaky a podobne, pretože sú to psy šľachtené na to, aby okamžite a bez výhrad poslúchli svojho pána. Lenže podľa takéhoto uvažovania by najinteligentnejší ľudia boli submisívny ľudia bez vlastného názoru, čo okamžite urobia to, čo sa im povie... Keby sa hodnotila schopnosť samostatne riešiť problémy, tak by boli na vrchole rebríčka iné plemená, aj také ako afganský chrt, ktorý je podľa niektorých "najhlúpejšie plemeno".
Navyše je to hrozne neobjektívne, už len z toho dôvodu, že každý pes v rámci plemena je iný a aj keby sa robil pokus so 100 psami každej rasy, stále by to nebolo niečo, podľa čoho by sa dalo zovšeobecniť celé plemeno. Keď si zoberieme takú borderku, ktorá je v kuse omieľaná ako najchytrejšie plemeno psa sveta, tak v rámci plemena nájdeme pohodové, nenáročné, až "lenivé" psy s priemerným temperamentom, a potom nadupaných pracovných psov, ktorých ochota k práci a rýchlosť reagovania je na inom leveli. A tak je to pri skoro každej rase. Niektoré "hlúpe" plemená sa nové triky učia rýchlejšie ako tie "chytré", iba nemajú dôvod vykonávať ich bez rozmyslu, tak ich rebríček zaradí medzi neinteligentné plemená. A tak ďalej...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lexaurin
napsal(a):
Nejchytrejsi je moje Bibinka
Prčic...už jsem to nestihla, chtěla jsem napsat, že nejchytřejší je moje Sárinka a v poslední desítce se mezi tupounky umístil můj Jackulíneček

Lexaurin
napsal(a):
No tak Biba udela Sarince misto na bedne , pokud to neskonci rvackou
Když bude bedna dostatečně veliká, tak to dáme a děkujeme...

balisek
napsal(a):
Já mám psy vždy úplně nejblbější!
Mám takového doma, vítejte v klubu, ale i tak ho, troubu, miluju...

Lexaurin
napsal(a):
Ja mam take jednoho, je to kluk. Manzel se mu porad posmiva . . No, co, muze on za to, ze to je 100% samecek, ktery premysli jedine, nad tim, kde hara ktera fenka?
No manžel se tomu našemu taky posmívá a děti o něm říkaj, že není hloupej jen je občas momentálně mentálně mimo a já jako správná adoptivní matka tohotroubypsa se ho musím furt zastávat a říkat jim, nechte ho vždyť je malej, takové naše malé mimi, nynané štěňátko (věk 7 let, váha přes 50 kg, kohoutková výška 66 cm) ...co na to říct, holt chlap no

Arni
napsal(a):
Nevím jestli je náš pes nejchytřejší ale já už umím sedni. On ne.
No ale jak dlouho to učili vás a jak dlouho se to učí pejsek

Lexaurin
napsal(a):
"Ja mam tak chytryho psa, ze kdyz mu reknu:"Jdes a nebo ne" tak on jde a nebo ne"
To je alespoň vidět, že je natolik inteligentní, že se sám umí rozhodnout a má svůj názor...povely máme podobné

Adaptivní intelligence top, pracovní pomalu k nule. Moje potvora bystří mysl, udržuje mě mentálně aktivní, trénuje postřeh a předvídavost a denně se mnou procvičuje umění diplomacie. Miluju ho!
Anit21
napsal(a):
Dobrý den, Promiňte že vás zase otravuju ale chci se zeptat na žebříček 50 nejchytřejších psů.Já vím, máme internet ale na každé stránce je to úplně jiné.Poradíte mi prosím nějakou internetovou stránku kde to opravdu testovali? Děkuji za odpovědi :).
Bolo vela vyskunou, každý iný (niektore až prekvapivo odlišné), ale treba brať do úvahy to, že "vedci" berú inteligenciu zvierat skôr tak, čo všetko ich oni dokážu naučiť (napr. najmudrejší kôň vedel počítať a rátať príklady od 1 po 16, najmudrejšia opica vie "rozpravať" (komunikovať a vyjadrovať svoje pocity, nazory, ... pomocou obrazkoveho pisma)...).
Takže podla "vedcou" je najmudrejší pes ten, ktory vie toho najviac. Pritom sú ludia, ktory naučili psa z utulku napr. šoferovat auto, ...
Ja skôr inteligenciu nevnimam tak, že inteligentny je každy pes, čo je lahko a jednoducho cvičitelný, ale skôr taký, čo si z nejakej situacie vie ponaučiť a zapamätať si to do buducna bez našej pomoci.
(Možno to vyznie trošku nelogicky), ale myslim si, že tie ťažšie cvičitelné a tvrdohlave plemena sú väčšinou múdrejšie (aspoň z vlastnej skusenosti ). Aj keď povedala by som, že sú až vychcané. Takéto psy sa pokúšajú nejako prekabátiť človeka, ak mu niečo zakážete. Dalo by sa povedať, že vás chce premôcť.
Napr. taký Gordon seter, ten keď si niečo uzmyslí alebo sa niečo naučí, tak sa mu v tom ťažko bráni :-D... Moja fenka už od 3 mesiacov nie otvoriť branku na koterci aj výbehu, takže musi mať na dvierkach reťaz. Vie u koho má škemrať o maškrty či maznamie a u koho to nema cenu, ... S Gordonom je takychto prihod vela (najmä čo sa týka prace na poli atď... ).
Betka_88
napsal(a):
Bolo vela vyskunou, každý iný (niektore až prekvapivo odlišné), ale treba brať do úvahy to, že "vedci" berú inteligenciu zvierat skôr tak, čo všetko ich oni dokážu naučiť (napr. najmudrejší kôň vedel počítať a rátať príklady od 1 po 16, najmudrejšia opica vie "rozpravať" (komunikovať a vyjadrovať svoje pocity, nazory, ... pomocou obrazkoveho pisma)...).
Takže podla "vedcou" je najmudrejší pes ten, ktory vie toho najviac. Pritom sú ludia, ktory naučili psa z utulku napr. šoferovat auto, ...
Ja skôr inteligenciu nevnimam tak, že inteligentny je každy pes, čo je lahko a jednoducho cvičitelný, ale skôr taký, čo si z nejakej situacie vie ponaučiť a zapamätať si to do buducna bez našej pomoci.
(Možno to vyznie trošku nelogicky), ale myslim si, že tie ťažšie cvičitelné a tvrdohlave plemena sú väčšinou múdrejšie (aspoň z vlastnej skusenosti ). Aj keď povedala by som, že sú až vychcané. Takéto psy sa pokúšajú nejako prekabátiť človeka, ak mu niečo zakážete. Dalo by sa povedať, že vás chce premôcť.
Napr. taký Gordon seter, ten keď si niečo uzmyslí alebo sa niečo naučí, tak sa mu v tom ťažko bráni :-D... Moja fenka už od 3 mesiacov nie otvoriť branku na koterci aj výbehu, takže musi mať na dvierkach reťaz. Vie u koho má škemrať o maškrty či maznamie a u koho to nema cenu, ... S Gordonom je takychto prihod vela (najmä čo sa týka prace na poli atď... ).
Trochu vyšší level - moje fena se ten pojišťovací řetízek na kotci naučila schovávat.
Věděla, že se sama z kotce dostane ven jen tehdy, když tam nebude řetízek. Když jsem ji jednou pustila z kotce a nechala řetízek viset v jejím dosahu, tak řetízek jednoho krásnýho dne zmizel. Šla jsem na dvůr, že ji zavřu a řetízek nikde. Fena stála v rohu dvora a vyzývavě si mě měřila pohledem. Na jistotu jsem zamířila do kotce, strčila hlavu do boudy a vytáhla deku. Stačilo třepnout a řetízek byl na světě. Pomyslela jsem si, jak je čuba průhledná a ta se se znechuceným výrazem odsunula zpátky do kotce. Pak jsem ho po puštění čuby z kotce zapomněla pověsit výše po druhé.. Vrátím se zavřít čubu, řetízek nikde. Čuba stála opět v rohu dvora a vyzývavě na mě čuměla. Řekla jsem jí, že je úplně blbá a šla si do boudy pro řetízek. Řetízek tam ale nebyl. Vystrčila jsem hlavu z boudy a podívala se na fenu. Přísahala bych, že jí cukly koutky.. Začala jsem se rozhlížet po dvoře, až mě trkl malý a nenápadný čerstvě nahrabaný kopeček hlíny. Rozhrnula jsem ho nohou a hele! Tam byl řetízek..
Toto třeba považuji za dost extrémní chytrost - dát si věci logicky do souvislosti..
impact
napsal(a):
Trochu vyšší level - moje fena se ten pojišťovací řetízek na kotci naučila schovávat.
Věděla, že se sama z kotce dostane ven jen tehdy, když tam nebude řetízek. Když jsem ji jednou pustila z kotce a nechala řetízek viset v jejím dosahu, tak řetízek jednoho krásnýho dne zmizel. Šla jsem na dvůr, že ji zavřu a řetízek nikde. Fena stála v rohu dvora a vyzývavě si mě měřila pohledem. Na jistotu jsem zamířila do kotce, strčila hlavu do boudy a vytáhla deku. Stačilo třepnout a řetízek byl na světě. Pomyslela jsem si, jak je čuba průhledná a ta se se znechuceným výrazem odsunula zpátky do kotce. Pak jsem ho po puštění čuby z kotce zapomněla pověsit výše po druhé.. Vrátím se zavřít čubu, řetízek nikde. Čuba stála opět v rohu dvora a vyzývavě na mě čuměla. Řekla jsem jí, že je úplně blbá a šla si do boudy pro řetízek. Řetízek tam ale nebyl. Vystrčila jsem hlavu z boudy a podívala se na fenu. Přísahala bych, že jí cukly koutky.. Začala jsem se rozhlížet po dvoře, až mě trkl malý a nenápadný čerstvě nahrabaný kopeček hlíny. Rozhrnula jsem ho nohou a hele! Tam byl řetízek..
Toto třeba považuji za dost extrémní chytrost - dát si věci logicky do souvislosti..
Náš berňák Berry jako by víc chápal lidskou řeč, když jsem chtěla, aby něco udělal, či neudělal, někam šel atd, stačilo jen jednoduše říct, normálně s ním mluvit, jako s člověkem, ne žádné povely. Taky bylo plno věcí, které jsme před ním neříkali(zakázané věty, jako třeba: a kdy tedy pojedem?)protože to pak věděl, že někam odjíždíme a byl pořádně nervozní celou dobu do našeho odjezdu. Pokud se mu u něčeho vyskytnul problém(nešlo přejít vodu třeba) tak ho prostě vyřešil tak, že si našel lávku. Prostě uměl si sám řešit vyskytnuvší se problémy. Samojed ten ne, ten jde do všeho po hlavě jako tank, prostě nejjednodušší přímočarou cestou,.

lesnížínka
napsal(a):
Náš berňák Berry jako by víc chápal lidskou řeč, když jsem chtěla, aby něco udělal, či neudělal, někam šel atd, stačilo jen jednoduše říct, normálně s ním mluvit, jako s člověkem, ne žádné povely. Taky bylo plno věcí, které jsme před ním neříkali(zakázané věty, jako třeba: a kdy tedy pojedem?)protože to pak věděl, že někam odjíždíme a byl pořádně nervozní celou dobu do našeho odjezdu. Pokud se mu u něčeho vyskytnul problém(nešlo přejít vodu třeba) tak ho prostě vyřešil tak, že si našel lávku. Prostě uměl si sám řešit vyskytnuvší se problémy. Samojed ten ne, ten jde do všeho po hlavě jako tank, prostě nejjednodušší přímočarou cestou,.
No tak my jsme na tom fakt stejně...také jen mluvíme, bez povelů a něco také musíme říkat v šifrách...hlavně o procházkách a komplet jídlo...
ketlin
napsal(a):
V nějakém pořadu testovali inteligenci a vnímání psů..
Posadili pána, před něj misku s párky a na konec psa..Při otevřených očích páníčka psi seděli a slintali si..Jakmile zavřel oči, všichni vyrazili za párkem a i většina se jich vrátila na místo, kde předtím seděli...
Něco podobného jsem viděla na youtube. Akorát s obyčejnou mlskou. Byl tam tedy jen jeden pes, ale také - při otevřených očí sledoval, jen co se zavřely začal být nervózní až nakonec mlsku snědl.
Podle mého názoru to, ale s inteligencí nemá co dělat. Nýbrž s výcvikem a výchovou. Když mám u psa dobře naučený povel "nesmíš", tak si to nevezme při otevřených, zavřených očích, ani když odejdu na deset minut do jiné místnosti. To samé s jinými povely. Je jedno, že mě pes nevidí nebo já nevidím jeho. Když je dobře naučen, povel plní až do odvolání.
Když jsem to nedávno viděla na yt, zkusila jsem to abych si potvrdila to co píšu v druhém odstavci. A potvrdilo se mi to. JRT jsem dala před sebe, pamlsek před ní, povel nesmíš a sedla jsem si na postel. A po pár sekundách zavřela oči na dvě minuty. Když jsem je pak otevřela pejsan mi koukal do očí a stále čekal na povel volno
skaia
napsal(a):
Něco podobného jsem viděla na youtube. Akorát s obyčejnou mlskou. Byl tam tedy jen jeden pes, ale také - při otevřených očí sledoval, jen co se zavřely začal být nervózní až nakonec mlsku snědl.
Podle mého názoru to, ale s inteligencí nemá co dělat. Nýbrž s výcvikem a výchovou. Když mám u psa dobře naučený povel "nesmíš", tak si to nevezme při otevřených, zavřených očích, ani když odejdu na deset minut do jiné místnosti. To samé s jinými povely. Je jedno, že mě pes nevidí nebo já nevidím jeho. Když je dobře naučen, povel plní až do odvolání.
Když jsem to nedávno viděla na yt, zkusila jsem to abych si potvrdila to co píšu v druhém odstavci. A potvrdilo se mi to. JRT jsem dala před sebe, pamlsek před ní, povel nesmíš a sedla jsem si na postel. A po pár sekundách zavřela oči na dvě minuty. Když jsem je pak otevřela pejsan mi koukal do očí a stále čekal na povel volno
Tam ale psi nebyli pod povelem...Nenapsala jsem, že psi byli přivedeni a bez povelu přitisknuti k sedu..
Pokud psa podmíníte povelem, tak je to opravdu o něčem jiném...
ketlin
napsal(a):
Tam ale psi nebyli pod povelem...Nenapsala jsem, že psi byli přivedeni a bez povelu přitisknuti k sedu..
Pokud psa podmíníte povelem, tak je to opravdu o něčem jiném...
To video na yt právě toho psa pod povelem "nesmíš" mělo. Brala jsem to tedy tak, že i vámi zmíněné video to mělo stejně/podobně. Za to se omlouvám.
Ale tak potom to není už vůbec o chytrosti. Opět je to o výchově - v tomhle případě špatné. Ti psi zkrátka znali to, že když se páneček dívá je zakázáno brát si jídlo, když se nedívá tak na ně nemůže. Vsadím se, že daní psi by ukradli i jídlo ze stolu, jakmile by páníček odešel ačkoliv by v jeho přítomnosti pouze na jídlo koukali. A to správně vychovaný pes neudělá.