Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se Hovaward hodí k malým dětem. Jaké máte zkušenosti? Mám syna 5 let a dceru půlroční. Do nedávna jsem měl Flat coated retrievra, ale musel jsem ho nechat utratit (nádor horní čelisti) a teď nastala ta správná chvíle pořídit si nového člena rodiny. Je Hovaward správná volba?
Uživatel s deaktivovaným účtem

listr85
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se Hovaward hodí k malým dětem. Jaké máte zkušenosti? Mám syna 5 let a dceru půlroční. Do nedávna jsem měl Flat coated retrievra, ale musel jsem ho nechat utratit (nádor horní čelisti) a teď nastala ta správná chvíle pořídit si nového člena rodiny. Je Hovaward správná volba?
To záleží jak máte vychované děti a jak vychováte toho psa:)
hovawart je aktivní a přemýšlivé zvíře. budete mít s malými dětmi čas dopřát mu dostatečné vyžití, ideálně totiž práci? to znamená cvičák?
Měla jsem obě tato plemena, takže mohu srovnat a říci, že povaha je naprosto odlišná. Flat je pes milující děti, rodinu, legraci, má široké otevřené srdce a je vstřícný ke všemu živému. Hovawart je pes vyšlechtěn k hlídání a tomu povaha odpovídá. Vaše děti bude mít rád, ale cizí, křičící a pobíhající na vašem pozemku mu mohou dělat problémy a proto ho nikdy nebudete s nimi moci nechat bez dozoru. Taktéž návštěvy, řemeslníci, jiní psi - to vše jsou v očích hovawarta vetřelci narušující jeho svěřený prostor a bude třeba při kontaktu s nimi váš dohled. Toto plemeno vyžaduje opravdu důkladnou socializaci, od mala zvykání na lidi, psy, důslednou výchovu a výcvik. Když se vše povede, je to pes k nezaplacení, neochvějně věrný, milující, neuštěkaný ale výborně hlídající.
Shrnula bych to asi takto: pokud chcete primárně psa na hlídání domu a zahrady, kupte HW, pokud chcete psa na blbinky do rodiny s dětmi a jako kámoše na výlety, srazy s kamarády a jejich rodinami volte zase fleta nebo i jiné plemeno.
listr85
napsal(a):
Na vaši otázku bych odpověděla ano, hodí. Znám dva, psa a fenu, oba byli bráni k dětem a oba bez problémů. Ale: vaše dcera má půl roku, za půl roku se bude učit chodit a pak už vám bude ťapat. To bude v době, kdy půjde štěndo do puberty. Budete mít tolik práce s lítáním kolem malé, že nebude čas na hlídání, potažmo výcvik psa. Navíc: každé štěně hodně kouše a to hlava nehlava. A kousání do batolete lozícího po čtyřech se mi nezdá zrovna dobrý nápad, což štěndu ale těžko vysvětlíte. Se psem bych počkala, až bude malá samostatnější, alespoň tři roky(máme doma skoro tříletou neteř a vidím, kolik je kolem ní práce, člověk se od ní nehne, jak je den dlouhý ).

"každé štěně hodně kouše a to hlava nehlava."
to hlava nehlava je hodně dáno temperamentem, k dětem bych volila klidného jedince.
Jinak hovík je dobrý rodinný pes, dobře cvičitelný, všestranný, bez nějakých extrémních pudů...jen je třeba si uvědomit, co to znamená "samostatný hlídač" a je třeba mu dát dostatečný výcvik/výchovu - což =otázka : Jste vhodní vy pro hovawarta?
Janae

XXX.XXX.165.239
manbea
napsal(a):
Měla jsem obě tato plemena, takže mohu srovnat a říci, že povaha je naprosto odlišná. Flat je pes milující děti, rodinu, legraci, má široké otevřené srdce a je vstřícný ke všemu živému. Hovawart je pes vyšlechtěn k hlídání a tomu povaha odpovídá. Vaše děti bude mít rád, ale cizí, křičící a pobíhající na vašem pozemku mu mohou dělat problémy a proto ho nikdy nebudete s nimi moci nechat bez dozoru. Taktéž návštěvy, řemeslníci, jiní psi - to vše jsou v očích hovawarta vetřelci narušující jeho svěřený prostor a bude třeba při kontaktu s nimi váš dohled. Toto plemeno vyžaduje opravdu důkladnou socializaci, od mala zvykání na lidi, psy, důslednou výchovu a výcvik. Když se vše povede, je to pes k nezaplacení, neochvějně věrný, milující, neuštěkaný ale výborně hlídající.
Shrnula bych to asi takto: pokud chcete primárně psa na hlídání domu a zahrady, kupte HW, pokud chcete psa na blbinky do rodiny s dětmi a jako kámoše na výlety, srazy s kamarády a jejich rodinami volte zase fleta nebo i jiné plemeno.
Já bych souhlasila. K vlastním dětem je tolerantní, nezažila jsem, že by se ohnal nebo jen zavrčel. K cizím lidem a dětem je nedůvěřivý, nikdy ho s nimi nenechávám o samotě.
Můžu porovnat s německým ovčákem, howavart je na výchovu složitější, má vlastní hlavu, umí být paličatý. U nás platí, že je to pes jednoho pána pokud jsem doma sama, hlídá o to zuřivějc, ale poslechne mne, v pohodě se nechá odvolat. Pokud je doma manžel, poslouchá jen jeho. Perlička je, že pokud přijedou na návštěvu moji rodiče, poslouchá mého otce, mne ne. Děti neposlechne vůbec.
Nedávno mi pani cvičitelka na cvičáku říkala, že howavart není pes k více dětem, protože má tendence řešit jejich spory. Pokud se děti pošťuchují vlítne mezi ně a vyřeší to. Co nemůžu posoudit, další děti přišly v době, kdy je pes dědeček je rád, že se nemusí hýbat.
Jo a náš býval opravdový tvrďák, mezi psy rváč, kolikrát jsem ho proklínala, pokud si cizí pes vyskakoval, neměl problém se pustit do křížku i s tzv "bojovými plemeny" a vždy skončil jako vítěz. Chránil o límec kolem krku, cizí pes sklouzl po chlupech a v tu chvíli měl velký problém. Ale rvačky nevyvolával, jen musel být všude jasný šéf.
Je dost problematický pes a poslední dobou oblíbený a doporučovaný jako rodinný pes, což je špatné, dle mého nepřijde do rukou začátečníka.

"howavart je na výchovu složitější, má vlastní hlavu, umí být paličatý."
jedním z argumentů, proč jít do pastevce, byla až devótní poslušnost mého hovawarta, která mi šla lehce na nervičky...
Je to o pravidlech, o tom, že je člověk musí jednoznačně stanovit a psa srozumitelně a důsledně naučit...a HW se učí lehce a rád.
Janae

XXX.XXX.165.239
napsal(a):
"howavart je na výchovu složitější, má vlastní hlavu, umí být paličatý."
jedním z argumentů, proč jít do pastevce, byla až devótní poslušnost mého hovawarta, která mi šla lehce na nervičky...
Je to o pravidlech, o tom, že je člověk musí jednoznačně stanovit a psa srozumitelně a důsledně naučit...a HW se učí lehce a rád.
Neřekla bych, že se učí lehce, jo naučí se lehce, je inteligentní, ale problém je povel ustálit. Já jsem si s ním jako totálně nepsí člověk občas zažívala peklíčko a i manžela dokázal vytočit k nepříčetnosti. Někdy říkám, že je zakletý jezevčík.
Teď při očkování vetka říkala, že má v péči několik fen a ty jsou oproti psům zlatíčka. Tak možná pokud půjdem znovu do hovíka, tak do feny.
A ten pes má smysl pro humor a umí být zlomyslný, třeba ví, že po kočce nesmí vyjet, tak jí zalehne, či skopne ze schodů a ještě se u toho tváří jak andílek. Vrchol byl, když sotva chodící neteři přišlápl dlouhou sukni a ona se nemohla zvednou, pes koukal bokem a dělal "já nic, já muzikant".
Je fakt, že jsme si na něj zvykli a jednou bude nám hodně chybět.
Janae

XXX.XXX.165.239
Jo a ještě perlička. KDyž jsme před lety přijeli na svod, uvítala nás chovatelka slovy " a pokousal vás?" většina ostatních štěňat z vrhu pokousala své majitele, jedno štěně majitel vrátili, protože ho nezvládal. Tenkrát jsem si říkala, že jsme se bláznili a že to nemůže opadnout dobře .
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81
Janae
napsal(a):
Já bych souhlasila. K vlastním dětem je tolerantní, nezažila jsem, že by se ohnal nebo jen zavrčel. K cizím lidem a dětem je nedůvěřivý, nikdy ho s nimi nenechávám o samotě.
Můžu porovnat s německým ovčákem, howavart je na výchovu složitější, má vlastní hlavu, umí být paličatý. U nás platí, že je to pes jednoho pána pokud jsem doma sama, hlídá o to zuřivějc, ale poslechne mne, v pohodě se nechá odvolat. Pokud je doma manžel, poslouchá jen jeho. Perlička je, že pokud přijedou na návštěvu moji rodiče, poslouchá mého otce, mne ne. Děti neposlechne vůbec.
Nedávno mi pani cvičitelka na cvičáku říkala, že howavart není pes k více dětem, protože má tendence řešit jejich spory. Pokud se děti pošťuchují vlítne mezi ně a vyřeší to. Co nemůžu posoudit, další děti přišly v době, kdy je pes dědeček je rád, že se nemusí hýbat.
Jo a náš býval opravdový tvrďák, mezi psy rváč, kolikrát jsem ho proklínala, pokud si cizí pes vyskakoval, neměl problém se pustit do křížku i s tzv "bojovými plemeny" a vždy skončil jako vítěz. Chránil o límec kolem krku, cizí pes sklouzl po chlupech a v tu chvíli měl velký problém. Ale rvačky nevyvolával, jen musel být všude jasný šéf.
Je dost problematický pes a poslední dobou oblíbený a doporučovaný jako rodinný pes, což je špatné, dle mého nepřijde do rukou začátečníka.
No to je celej náš milouš. Přesně, rvačky nevyvolává, ale hraje si na šéfa. Pokud ho napadne pes, vždy vyjde jako vítěz. Ne že bych ho nechávala rvát, nikdy se neporval, ale občas se stane, že jdeme v parku vyletí z křoví pes, který jde rovnou po krku, Bard poskočí, pes sklouzne po chlupech já zavelím a jde se dál. No jednou se nám stalo, že na nás takhle útočil nějaký foxteriér asi 10 minut, milouš akorát uhýbal, mám ho naučeného na povel, a pán poskakoval kolem jak tajtrlík. No to jsem se už trošku trošku naštvala a pohrozila mu, že pokud si psa neodchytne, udělá mu můj pes z jeho dva kusy. No a s dětmi je to přesně tak, naše vnoučata mu hází balonek, muchlají se s ním, a cizí nemusí, případně je vyštěká. A začátečníkům bych tedy psa také nedoporučila. Potřebuje dost zaměstnat a dost pohybu aby byl spokojený a pokud mu neukážete pevnou vůli dělá si co chce. Není to můj případ ale znám od jiných chovatelů.