fatcy

XXX.XXX.208.122
Prosím o radu zkušených. Existuje plemeno, které by splňovalo mé požadavky nebo jsou nereálné?
Pes, který nepotřebuje denně zaměstnat hlavu, pohodář, kterému budou stačit procházky do přírody. Pes nenáročný na údržbu srsti (ne pravidelné a časté česání), vhodný k hlídání nemovitosti s hospodářskými zvířaty, bez loveckých pudů. Pes, který bude milovat svoji rodinu a bude "chůvou" pro děti.
Mám nějaké tipy, ale přidám další požadavek, s kterým si už nejsem jistá - aby byl pes schopný složit canisterapeutické zkoušky a občas se tomu věnovat.
Znám takového psa, slovenského čuvače, ale nevím, jestli to není jen výjimka...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkoušky a nezaměstnat hlavu asi nejde dohromady.
Nezaměstnaný pes = nešťastný pes.
fatcy
napsal(a):
Prosím o radu zkušených. Existuje plemeno, které by splňovalo mé požadavky nebo jsou nereálné?
Pes, který nepotřebuje denně zaměstnat hlavu, pohodář, kterému budou stačit procházky do přírody. Pes nenáročný na údržbu srsti (ne pravidelné a časté česání), vhodný k hlídání nemovitosti s hospodářskými zvířaty, bez loveckých pudů. Pes, který bude milovat svoji rodinu a bude "chůvou" pro děti.
Mám nějaké tipy, ale přidám další požadavek, s kterým si už nejsem jistá - aby byl pes schopný složit canisterapeutické zkoušky a občas se tomu věnovat.
Znám takového psa, slovenského čuvače, ale nevím, jestli to není jen výjimka...
To je přesně naše fenka cane corso.

napsal(a):
Nezaměstnaný pes neznamená nutně intenzivní práci, některým stačí, když mají na práci hlídání a jsou v kontaktu se svou rodinou
fatcy

XXX.XXX.208.122
napsal(a):
Po pravdě, odpovědi moc nerozumím. Zkoušky jsem zmiňovala canisterapeutické, samozřejmostí je určitá příprava, ale především se testují povahové vlastnosti, klid a neagresivní jednání v určitých situacích, plus základní výcvik, sedni, lehni, ke mně.
Nevím, proč by se nezaměstnaný pes měl rovnat nešťastnému psu. Pes by měl každodenní pozornost a procházky.

fatcy
napsal(a):
Po pravdě, odpovědi moc nerozumím. Zkoušky jsem zmiňovala canisterapeutické, samozřejmostí je určitá příprava, ale především se testují povahové vlastnosti, klid a neagresivní jednání v určitých situacích, plus základní výcvik, sedni, lehni, ke mně.
Nevím, proč by se nezaměstnaný pes měl rovnat nešťastnému psu. Pes by měl každodenní pozornost a procházky.
No mě připadá, že canisterapie jde trochu proti pastevecké povaze...

napsal(a):
přesně, nekažte ta plemena..."něco jako Apollo".
fatcy

XXX.XXX.208.122
grey wolf
napsal(a):
To je přesně naše fenka cane corso.
Přála bych si, aby pes v noci hlídal, proto musí být vhodný k celoročnímu pobytu venku a nejsem si jistá, jestli by cane corso byl úplně šťastný... ?

Anatol, Kangal.
fatcy

XXX.XXX.208.122
napsal(a):
A dá se zabrousit mezi jiná plemena? Např. briard, vlčí špic, bouvier?

fatcy
napsal(a):
To už nejsou pastevci.

Jak bude sloužit jako terapeut, když nebude 100% ovladatelný ?
Slovíčkaření. No dobře.
Vynechte lovecké a hledejte klidné předky.
Třeba.

fatcy
napsal(a):
S těmito plemeny nemám zkušenost, sama mám teď křížence BSP a bernardýna, splňují všechno, ale vzhledem k tomu, že si už odmalička udržují odstup od cizích lidí, tak tu canisterapii by nedali...
fatcy

XXX.XXX.208.122
napsal(a):
To už nejsou pastevci.
Ale nikde jsem nenapsala, že trvám na pastevci. Především bych ráda rodinného a hlídacího psa, který si ohlídá svůj pozemek. Pokud to nepůjde sloučit s canis, zas až tak mi to nevadí. Ale proto jsem založila tohle téma, třeba takové plemeno existuje...
fatcy

XXX.XXX.208.122
lesnížínka
napsal(a):
I náš berňák takový byl.
Jaký je berňák hlídač?

fatcy
napsal(a):
Ale nikde jsem nenapsala, že trvám na pastevci. Především bych ráda rodinného a hlídacího psa, který si ohlídá svůj pozemek. Pokud to nepůjde sloučit s canis, zas až tak mi to nevadí. Ale proto jsem založila tohle téma, třeba takové plemeno existuje...
Briard a Bouvier potřebují k životu pást a nahánět alespoň ovce, špic by šel.
hunter
napsal(a):
Soused má druhého a oba by člověk odnesl i s boudou. Za kousek žvance by zloději pomáhali dávat věci do auta. Ale můžou to být výjimky.
Ono jde o to, že berňák zabafá za plotem a kdo vidí velkého psa, tak tam neleze. Já měla také berňáka, co byl na všechny zlato, mohli nám po pozemku chodit tenisté, montéři, v pohodě, nemusela jsem ho vůbec hlídat. Ovšem musel asi vědět, že jsme je tam pustili my. Jednou si od nás hoši natahovali elektriku, pod plot a muž jednoho pustil k nám, ať si připojí u plotu kabel, co jsme mu natáhnuli z garáže. Pes nevěděl, že ho tam muž pustil. Najednou uviděl chlapa mířícího od plotu doprostřed zahrady, postavil se proti němu a zlověstně štěkal. Takovou reakci jsme od něj viděli prvně a do konce jeho života, už jsme si na podobné případy dávali pozor. Kamarádka má berňáka a ten je z těch ostřejších na lidi, co nezná. Ty by si rozhodně na pozemek nevpustil. Venku si přede mnou plácá na záda, ale když jsem se u nich čekajíc venku, opřela o jejich nízkou branku, normálně proti mě vystartoval, aby mi dal jasně najevo, že hlídá.

Berňáků znám několik a mohli by požadavky zadavatele splňovat. Hlídači jsou to dobří, to že neřvou za plotem, neznamená že nezasáhnou když se opravdu něco děje. Ovšem srst potřebuje česání a údržbu. A dost by mě odrazovala jejich nemocnost a krátkověkost, jinak jsou to skvělí psi.

Černý ruský teriér - neúplatný hlídač a obranář. Několik jedinců se uplatnilo jako canisterapeutičtí psi. Jen se musí pečovat o srst, dvakrát týdně pročesat a několikrát ročně střihově upravovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Anatol, Kangal.
Jo, ten je na canisterapii jak dělanej!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo, ten je na canisterapii jak dělanej!
Že? byla to reakce k té první části požadavku

Základní poslušnost a tudíž nějaký výcvik potřebuje každý pes.
Na zadání - hovawart, pyreneják, každý má nějaké plus a nějaké mínus.
V každém případě a jako vždy- ať už si zadavatelka vybere plemeno jakékoliv, hlavním kritériem při výběru konkrétního štěněte by měl být temperament - klidný!