paajaK

XXX.XXX.59.180
Dobrý den,
prosím Vás o jakékoliv zkušenosti, informace s plemenem Flat coated retrievera, hlavně co se zdraví, nemocí a průměrného dožití toho plemene týče. Pročetla jsem spousty internetových článků, diskuzí českých i zahraničních, koupila jsem knihu, probírala jsem toto plemeno s veterináři a záchranáři, kteří plemeno používají k profesionální práci. Ohledně povahy plemena slyším jenom samou chválu, ale bohužel co se zdravotního stavu týče, jsem se dozvěděla, že jsou to plemena, která se dožívají nízkého věku - průměrně 8 let a jsou velice často nemocní a mají vrozené vady. Nedávno jsem nečekaně a velice bolestivě přišla o 7-letého Rhodéského ridgebacka, diagnostika zněla Osteosarkom. Zda je to příroda, lidská chyba nebo cokoliv jiného neví nikdo… Všude se toho spousty píše, ale ve finále člověk neví vůbec nic, všude samé krásné články, jak jsou minimálně nemocní, ale když se pak člověk dostane ke skutečnosti, má obavy. Nechci nikoho jakkoliv urazit nebo poškodit, nerada bych aby touto diskuzí, vznikly dohady a osočování, ale bohužel i k tomuto se někdy pročtete. Pouze Vás prosím o poskytnutí Vašich zkušeností s plemenem FCR. Jak jsem již psala, informace sháním všude možně, takže i touto cestou. Pokud neradi píšete do těchto diskuzí, posílám i e-mail na který můžete psát, popřípadě i nějaké foto zaslat: pavlafcr@seznam.cz opět doufám, že tím nikoho nějak nepopudím.
Děkuji Vám předem a budu velice vděčná za každou informaci.
Hezký den přeji
Pavla
Měli jsme FCR a v 6ti letech jsme o ni přišli právě z důvodu osteosarkomu. Toto plemeno je na něj zatížené (prý i dědičně) a tak vám pro jistotu nezbývá nic jiného, než hledat linie, kde se toto onemocnění nevyskytlo.
Trochu vládne názor, že flat je úžasný, všeobjímající a samovychovatelný tvor, ale tak úplně pravda to není. Je to pozitivní a skvělý pes, ale umí být i tvrdohlavý a jako každé plemeno vyžaduje poctivou socializaci a zaměstnání hlavy i těla.
No, u nás mal jeden polovník FCR, bol to úžasný pes. Super pracoval na poli, v lesi, či vo vode. Zomrel keď mal 12 rokov, na starobu. Ale je možné, že bola iba výnimka...
(Ale napr. Môj výcvikár si teraz kúpil FCR, má pol roka. A myslym si, ze by si nekupoval psa na 6, ci 8 rokov)
Ja, byť na vašom mieste, tak kontaktujem nejaku veľkú a dobrú CHS a spýtam sa chovatelov. Oni budú vedieť poradiť najlepšie.
Děkuji Vám mnohokrát za reakci. Mohu se ještě zeptat, zda byl pejsek z chovné stanice? A jak Vám veterinář vysvětlil výskyt osteosarkomu? Nám řekli, že proč se tohle stává není zatím k vysvětlní ale co jsem četla všude možně, tak někdo se přiklání, že je to genetická vada, někdo se přiklání k přešlechtěnosti plemen, také jsem se dočetla, že je možné, že se tak stane rychlým růstem nebo předchozím úrazem ale ten jsme my žádný neměli, tak nevím...
manbea
napsal(a):
Měli jsme FCR a v 6ti letech jsme o ni přišli právě z důvodu osteosarkomu. Toto plemeno je na něj zatížené (prý i dědičně) a tak vám pro jistotu nezbývá nic jiného, než hledat linie, kde se toto onemocnění nevyskytlo.
Trochu vládne názor, že flat je úžasný, všeobjímající a samovychovatelný tvor, ale tak úplně pravda to není. Je to pozitivní a skvělý pes, ale umí být i tvrdohlavý a jako každé plemeno vyžaduje poctivou socializaci a zaměstnání hlavy i těla.
Děkuji Vám mnohokrát za reakci. Mohu se ještě zeptat, zda byl pejsek z chovné stanice? A jak Vám veterinář vysvětlil výskyt osteosarkomu? Nám řekli, že proč se tohle stává není zatím k vysvětlní ale co jsem četla všude možně, tak někdo se přiklání, že je to genetická vada, někdo se přiklání k přešlechtěnosti plemen, také jsem se dočetla, že je možné, že se tak stane rychlým růstem nebo předchozím úrazem ale ten jsme my žádný neměli, tak nevím...
Betka_88
napsal(a):
No, u nás mal jeden polovník FCR, bol to úžasný pes. Super pracoval na poli, v lesi, či vo vode. Zomrel keď mal 12 rokov, na starobu. Ale je možné, že bola iba výnimka...
(Ale napr. Môj výcvikár si teraz kúpil FCR, má pol roka. A myslym si, ze by si nekupoval psa na 6, ci 8 rokov)
Ja, byť na vašom mieste, tak kontaktujem nejaku veľkú a dobrú CHS a spýtam sa chovatelov. Oni budú vedieť poradiť najlepšie.
Děkuji Vám mnohokrát za reakci, určitě by měl být pes z chovné stanice, pokud seženu potřebné informace, budu kontaktovat chovné stanice a pokračovat dále ve výběru. Pokud máte nějaký typ na chovnou stanici, budu velice ráda za info
Aliens_II
napsal(a):
Téměř denně se setkávám s tímto psem a nic lepšího jsem neviděl. Úžasný pes.
Zeptám se majitele, jestli by Vám nenapsal. Co si pamatuji z jeho vyprávéní, tak měli dvě fenky a teď poprvé psa. A vždy byl spokojený. Tento se jmenuje Nicolas a teda jak říkám. Úžasný pes ve všech směrech.
Děkuji Vám mnohokrát za reakci, pokud by se majitel ozval bylo by to opravdu super!
Flati jsou úžasné plemeno, přátelské, temperamentní, učenlivé, krásné...bohužel je to opravdu vyváženo kratší dobou dožití, častějším výskytem osteosarkomu. Až jsem z toho byla překvapená, nedávno jsem se bavila s jednou chovatelkou a flat v devíti je bohužel už starý pes (u ostatních retrívrů to bývá ještě pes plný síly).Samozřejmě můžete mít kliku a může se právět váš pes ve zdraví dožít dvanácti, ale pravidlo to bohužel není.
Zkuste se na detaily a vše co vás o fletech zajímá zeptat tady:
http://www.chstercius.cz/content/view/5/49/
je to chovka, kde nejedou na výdělek, ale psi jsou na prvním místě, mysím, že tady vám rádi a ochotně a podle pravdy odpoví na Vaše dotazy.
mimochodem - jejich první fenka zakladatelka bude mít letos jedenáct let, tak by možná stálo za to podívat se na tuhle linii.
Zrzavci
napsal(a):
Zkuste se na detaily a vše co vás o fletech zajímá zeptat tady:
http://www.chstercius.cz/content/view/5/49/
je to chovka, kde nejedou na výdělek, ale psi jsou na prvním místě, mysím, že tady vám rádi a ochotně a podle pravdy odpoví na Vaše dotazy.
mimochodem - jejich první fenka zakladatelka bude mít letos jedenáct let, tak by možná stálo za to podívat se na tuhle linii.
Děkuji Vám mnohokrát za reakci, tuto chovnou stanici mám již v seznamu, jako TOP, kterou budu určitě v brzké době kontaktovat, takže Vám ještě jednou děkuji za doporučení a utvrzení mě v tom, že jdu dobrým směrem +.
janaa
napsal(a):
Flati jsou úžasné plemeno, přátelské, temperamentní, učenlivé, krásné...bohužel je to opravdu vyváženo kratší dobou dožití, častějším výskytem osteosarkomu. Až jsem z toho byla překvapená, nedávno jsem se bavila s jednou chovatelkou a flat v devíti je bohužel už starý pes (u ostatních retrívrů to bývá ještě pes plný síly).Samozřejmě můžete mít kliku a může se právět váš pes ve zdraví dožít dvanácti, ale pravidlo to bohužel není.
Děkuji Vám mnohokrát za reakci, bohužel je to jedno z plemen které na tuto ošklivou nemoc trpí a utvrzuji se v tom stále více a více , je to smutné ...
paajaK
napsal(a):
Děkuji Vám mnohokrát za reakci, tuto chovnou stanici mám již v seznamu, jako TOP, kterou budu určitě v brzké době kontaktovat, takže Vám ještě jednou děkuji za doporučení a utvrzení mě v tom, že jdu dobrým směrem +.
Není vůbec zač, výběr chovky je dneska, kdy je ze psů obhcod, trochu umění. Tady fakt vím, že jsou psi jejich hobby, nemají problém s pohlídáním odchovánků atd. Tak přeju šťastnou ruku.
marcelaamax
napsal(a):
Teda tak to koukám, myslela jsem si, že fletíci jsou z retrívrů zrovna ti "zdravější".
Také jsem z toho byla v šoku, a čím více se tím zabývám, tím více jsem nerozhodná ale bohužel to nejsou jenom oni, podívejte se třeba na Německého ovčáka, moje babička měla tři každý se dožil věku 14-16 let a to vždy umřeli na starobu. Já jsem také měla NO a umřela mi(musela jsem jí nechat uspat) v loni ve věku 13 let, srdíčko měla jako zvon ale nožky už jí neunesli a to měla celý život to nejkvalitnější krmivo a vitamíny ale jinak neznám za posledních pět let člověka, který by neměl stejný problém a bohužel ještě v nižším věku, třeba i v 9 nebo 10 letech to mi přijde docela skok! Také jsem si všimla, že jsou NO, jakoby ušmajdaní celkově špatně chodí... No a nedávná smrt mojí RR na osteosarkom, jak jsem již psala, kde se tyhle hrůzy berou? Nebo dřív člověk neměl možnost takové důkladné zjištění o kterou nemoc se jedná a neřešilo se to? Abych Vám pravdu řekla, psi miluju, vážím si jich, jako by to byli lidé a častokrát i více ale to to mě opravdu děsí a stále zvažuji jestli začít znovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

paajaK
napsal(a):
Také jsem z toho byla v šoku, a čím více se tím zabývám, tím více jsem nerozhodná ale bohužel to nejsou jenom oni, podívejte se třeba na Německého ovčáka, moje babička měla tři každý se dožil věku 14-16 let a to vždy umřeli na starobu. Já jsem také měla NO a umřela mi(musela jsem jí nechat uspat) v loni ve věku 13 let, srdíčko měla jako zvon ale nožky už jí neunesli a to měla celý život to nejkvalitnější krmivo a vitamíny ale jinak neznám za posledních pět let člověka, který by neměl stejný problém a bohužel ještě v nižším věku, třeba i v 9 nebo 10 letech to mi přijde docela skok! Také jsem si všimla, že jsou NO, jakoby ušmajdaní celkově špatně chodí... No a nedávná smrt mojí RR na osteosarkom, jak jsem již psala, kde se tyhle hrůzy berou? Nebo dřív člověk neměl možnost takové důkladné zjištění o kterou nemoc se jedná a neřešilo se to? Abych Vám pravdu řekla, psi miluju, vážím si jich, jako by to byli lidé a častokrát i více ale to to mě opravdu děsí a stále zvažuji jestli začít znovu.
Bohužel psi jsou dneska víc nemocní než bývali, dřív se to tolik neřešilo, to je pravda, tolik se o tom nemluvilo, ale psi se běžně dožívali 15- 16 let. Měli jsme 16 letého boxera, najděte ho dnes. bohužel at se kounu kolem sebe po sousedech, nikdo nemá úplně zdravého psa, je jedno jestli s pp nebo bez. Jokšírek 6 let, nemocné srdce, bsp rakovina osteosarkom, uhynul ve 4 letech, NO 4 roky epilepsie, další bsp v osmi měsících operace kyčle, stafbul 6 let utracen a osteosarkom a mohla bych pokračovat do nekonečna. Radši na to nemyslím, dělám se psem co ho baví at má hezký život a uvidíme. Fleti nejsou špatní psi, sice mám radši labíky, ale pár jich znám, vzhledově se mě moc nelíbí ale pracovně dobrý, pokud se vám líbí, koupila bych z dobré chovky, pracovala s ním a užívala si ho.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Bohužel psi jsou dneska víc nemocní než bývali, dřív se to tolik neřešilo, to je pravda, tolik se o tom nemluvilo, ale psi se běžně dožívali 15- 16 let. Měli jsme 16 letého boxera, najděte ho dnes. bohužel at se kounu kolem sebe po sousedech, nikdo nemá úplně zdravého psa, je jedno jestli s pp nebo bez. Jokšírek 6 let, nemocné srdce, bsp rakovina osteosarkom, uhynul ve 4 letech, NO 4 roky epilepsie, další bsp v osmi měsících operace kyčle, stafbul 6 let utracen a osteosarkom a mohla bych pokračovat do nekonečna. Radši na to nemyslím, dělám se psem co ho baví at má hezký život a uvidíme. Fleti nejsou špatní psi, sice mám radši labíky, ale pár jich znám, vzhledově se mě moc nelíbí ale pracovně dobrý, pokud se vám líbí, koupila bych z dobré chovky, pracovala s ním a užívala si ho.
Už jsem si říkala, že psa nechci... Je to strašně bolestné koukat se na ně, když jsou na svém konci v bolestech ale stále Vás miluji, vítají a věří Vám a vy musíte rozhodnou, když je pes ve svém věku smíříte se s tím, bolí to ale berete to jako koloběh života, kdysi dávno jsem měla voříška (našla jsem ho když jsem šla ze školy), prožil semnou krásných 16let! Něco neuvěřitelného, jednoho dne, si lehnul pod smrček, na své oblíbené místo a už se neprobudil, takovou smrt by si přáli i lidé ale v 7 letech, když to přijde jako rána z nebe u psa, co nikdy nebyl u veterináře jinak, než kvůli očkování, je to drsné, s tím se asi nedá jen tak smířit. Ale láska psa mi chybí a do Fleta jsem se zakoukala a přesně jak říkáte, pracovat s ním a užít si ho, proto bych ráda co nejvíce udělala i pro samotný výběr
Já můžu doporučit http://www.bohemiatilia.estranky.cz/clanky/aktuality-2016.html plánují štěńátka, mamina je jedna z pracovně nejúspěšnějších flatek u nás a chovatelka je úžasný člověk.
Flati jsou opravdu úžasní psi, dokonalí členové rodiny a skuteční psí kámoši. Když nám ta naše umřela tehdy v 6 ti letech na osteosarkom, chtěli jsme si pořídit jinou, ale nenašli jsme rodokmenově nepříbuznou té naší (je pravda, že to bylo v r.2001, od té doby je sem dovezeno spousty nové krve), nicméně vidina, že tento dokonalý pes má před sebou třeba také jen 6-8 let života nás od pořízení flata odradila. Pořád po nich pokukujeme (hlavně manžel), ale jestli nějakého ještě budeme mít, opravdu nevím...
Právě ty nemoci, to je to co mě opravdu děsí. Měla jsem tři psi, žádný nebyl z chovné stanice, nikdy jsem neměla problém s povahou (žádná agresivita, žádná plachost), každý z nich byl, tak jak má být a tak jak jsem chtěla. Ale po rozhovoru s veterinářem, jak se těmto nemocem vyhnout, mi bylo řečeno ať vybírám psa z chovné stanice. Jak jsem psala, nikdy jsem se o chovné stanice nezajímala, takže popravdě vůbec nevím po čem se poohlížet, na co si dát pozor, atd. Vytiskla jsem seznam všech chovných stanic Flatů a jednu po druhé jsem prohlížela a stále prohlížím. Ještě na úplném začátku jsem si pročetla všemožné texty, hlavně zkratky všech názvů, protože jsem opravdu nikdy tomuto nevěnovala pozornost, pročetla jsem na co si dát pozor, a jak by měla správná chovná stanice fungovat, rodokmeny, atd, atd... Hlavně má obavy, vše je dnes jen o penězích a bohužel i obchod se zvířaty , nechci nikoho urazit ale člověk musí být v pozoru i tímto směrem. Další věc, co je pro mě nějak nepochopitelné, je příbuzenská plemenitba, jak je to možné? Jak to, že to někdo dovolí? Je to normální? Od čeho jsou všechny ty komise a předvádění se, když se pak psi takto prasí... Toto je čistě jenom můj názor a ráda bych věděla, jestli je příbuzenská plemenitba v pořádku, nebo jsem mimo? Samozřejmě budu ráda, za jakoukoliv informaci, ohledně chovných stanic, nebo něčeho čemu věnovat pozornost.