macomb
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zkušených pejskařů jestli je vůbec možné vychovat už 3 letého pinče( kříženec pinče). Jde o to, že kamarádka si vzala do dočasky pejska u kterého se nezmínili, že neumí žádný povel ani chodit na vodítku prostě nic a je z toho dost nešťastná.Díky.
Když se chce, lze všechno. I naučit dospělého psa poslušnosti. Nebyl by ani první ani poslední. Kamarádka si předtím psa nevzala na procházku? Nezjistila si, jak s ním bude fungovat? Má kamarádka zkušenosti se psy- obávám se, že moc velký ne. Takže - směr hodně dobrý cvičák, který fakt pečlivě vyberu a počítat s tím, že musím na sobě a psovi zapracovat. pak to bude fungovat.
Zrzavci
napsal(a):
Když se chce, lze všechno. I naučit dospělého psa poslušnosti. Nebyl by ani první ani poslední. Kamarádka si předtím psa nevzala na procházku? Nezjistila si, jak s ním bude fungovat? Má kamarádka zkušenosti se psy- obávám se, že moc velký ne. Takže - směr hodně dobrý cvičák, který fakt pečlivě vyberu a počítat s tím, že musím na sobě a psovi zapracovat. pak to bude fungovat.
Právě že ho poprvé viděla až na předání, který teda proběhlo taky dost pochybně a ve spěchu na můj vkus.Zkušenosti nemá. Právě si představovala, že když si pořídí dospělého psa tak jí odpadnou starosti se štěňátkem a bude s ním moct jít na procházku, zaběhat si a tak. S tím cvičákem to bohužel moc nevidím, má dvě děcka z toho jedno roční takže by to asi časově nezakomponovala.
Granulka
napsal(a):
I když si kupuju dospělého psa, tak si ověřím, z jakého prostředí pochází. Bohužel. Proč jej původní majitel dával pryč? Třeba právě z důvodu, že pes je nevychovaný.
Byla jí řečeno, že pejsek žil na dvoře s jínýma pejskama jako dříví v lese. Do azylku došla jako březí kde porodila štěňátka a teď byla nabídnuta do dočasky než ji někdo adoptuje.
Jo, lidská hloupost je neskutečná, jenže zase na to doplatí pes. Zajímalo by mně, čím kamarádka uvažovala, když se rozhodla jako naprostý nepejskař ke dvěma malým dětem si vzít dospělého pinče, který bývá problemový už sám od sebe a ještě s takovým handicapem? A´t ho vrátí dřív než bude pozdě.
macomb
napsal(a):
Právě že ho poprvé viděla až na předání, který teda proběhlo taky dost pochybně a ve spěchu na můj vkus.Zkušenosti nemá. Právě si představovala, že když si pořídí dospělého psa tak jí odpadnou starosti se štěňátkem a bude s ním moct jít na procházku, zaběhat si a tak. S tím cvičákem to bohužel moc nevidím, má dvě děcka z toho jedno roční takže by to asi časově nezakomponovala.
Dost zásadní chyba. Pes je živý tvor. Proč si člověk který nemá zkušenosti se psy, , kruci, něco o těch psech, jejich potřebách, chování, o tom co to obnáší nezjistí před tím, než si ho pořídí? Zjistila by, že sice odpadnou starosti se štěňátkem, ale může - ne nemusí, ale může - to na sebe vázat starosti jiný, protože ten pes už má chudák něco za sebou - a leckdy toho má za sebou dost. Chudák pes, paní nic o psech neví, paní má dvě děcka, z toho jedno roční, na cvičák nemá čas, psa neumí nic naučit... jednoduchá rovnice, po čase-kratším či delším, ten pes skončí v útulku zas. V nějakém jiném, s jinou historií a s mnohem menší šancí na to, aby si ho někdo vzal. Bože!
anonymx
napsal(a):
Jo, lidská hloupost je neskutečná, jenže zase na to doplatí pes. Zajímalo by mně, čím kamarádka uvažovala, když se rozhodla jako naprostý nepejskař ke dvěma malým dětem si vzít dospělého pinče, který bývá problemový už sám od sebe a ještě s takovým handicapem? A´t ho vrátí dřív než bude pozdě.
No jo Bylo jí řečeno, jak je pes hodnej atd... nebyla jsem u toho. Nejspíš to tak dopadne. Chtěla udělat dobrej skutek a trochu top nedomyslela
Zrzavci
napsal(a):
Dost zásadní chyba. Pes je živý tvor. Proč si člověk který nemá zkušenosti se psy, , kruci, něco o těch psech, jejich potřebách, chování, o tom co to obnáší nezjistí před tím, než si ho pořídí? Zjistila by, že sice odpadnou starosti se štěňátkem, ale může - ne nemusí, ale může - to na sebe vázat starosti jiný, protože ten pes už má chudák něco za sebou - a leckdy toho má za sebou dost. Chudák pes, paní nic o psech neví, paní má dvě děcka, z toho jedno roční, na cvičák nemá čas, psa neumí nic naučit... jednoduchá rovnice, po čase-kratším či delším, ten pes skončí v útulku zas. V nějakém jiném, s jinou historií a s mnohem menší šancí na to, aby si ho někdo vzal. Bože!
Bohužel je to tak. Psa nejspíš vrátí zpět paní do azylku. Představovala si to trochu jak Hurvínek válku
macomb
napsal(a):
No jo Bylo jí řečeno, jak je pes hodnej atd... nebyla jsem u toho. Nejspíš to tak dopadne. Chtěla udělat dobrej skutek a trochu top nedomyslela
Dobrej skutek pro koho? Pro sebe, ne?...Chci pejska, nemám na to moc podmínky, nechci starosti, chci hotovej produkt a jsem natolik líná, že si o produktu (protože bohžel psa v takový situaci jak to paní má nastavený jinak ani nazvat nelze) VŮBEC NIC NEZJISTÍM. Když si paní kupovala pračku, mobil a podobné, tak předpokládám, že nevzala první co viděla, nene, pěkně si zjistila, zda jí to bude vyhovovat... ale s živým tvorem ne, proč taky, však ho můžem vrátit, ne? A nic nás to nestojí...
ježiš!
macomb
napsal(a):
Bohužel je to tak. Psa nejspíš vrátí zpět paní do azylku. Představovala si to trochu jak Hurvínek válku
Jestli na to fakt nemá, musí ho vrátit. Jde to, ale jsou to mnohdy nervy, chce to trpělivost a obrnět se. Žere to neskutečně čas a ten pes ho potřebuje. A ona má ještě děti, to nedá a bude z toho hotová. Vrátit!
macomb
napsal(a):
Mimochodem o který azyl se jedná? Ráda bych věděla, kdo vydá psa, který je nesocializovaný, ze dvorku, z množírny nejspíš, aniž by se zajímal do čeho ten pes jde a zda je do těch podmínek vhodný? Další ježiš!
macomb
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zkušených pejskařů jestli je vůbec možné vychovat už 3 letého pinče( kříženec pinče). Jde o to, že kamarádka si vzala do dočasky pejska u kterého se nezmínili, že neumí žádný povel ani chodit na vodítku prostě nic a je z toho dost nešťastná.Díky.
Tak proč si ho brala? A jak se může dočaskář - tedy by to měl být hodně zkušený pejskař - ptát na takovéhle dotazy?
Samozřejmě že to jde, v klidu, pohodě, jde to v každém věku. Ať zkusí tuhle knížku, její obsah celý se jí bude hodit.
www.clovekpritelpsa.cz.
XXX189

XXX.XXX.89.103
Jediné, čeho bych se bála je to, aby roční dítě psa neotravovalo a nestalo se nějaké neštěstí. Na vodítku se může pes učit i u kočárku a díky tomu, že je paní na mateřské pes nebude aspoň ze začátku bývat sám. Pokud má paní myšlenky na běhání ( tzn. může dát děti aspoň na chvilku někomu na hlídání a jít si zaběhat), může ten čas využít pro desetiminutový tréning a pak si jít zaběhat i s psem a může se u toho plně věnovat jen chlupáči. Ne všechny mámy takový komfort mají, sama mám dvě děti a jedno roční a bez dítěte si nezajdu ani k doktorovi.
Starší syn měl právě asi rok a půl když jsem si vzala ročního velkého asociální feny ze zahrady - jednou za dva tři dny ji tam šli nasypat žrádlo, jinak bez kontaktu. Bála se všeho - cyklistů, lidí s berlemi, důchodců s chlupatými čepicemi, nemohla jsem projít ani kolem psa, který šel na opačné straně cesty. Na všechny vyjížděla. Neznala žádný povel, nic. Postupně jsem ji dala dokupy tak, že se s ní dá bez problémů fungovat, jen ji zůstala agresivita - spíš dominance, ale ono je to fuk - na ostatní psy. Bohužel ji nepustím z vodítka, na louce jen s dvacetimetrovou stopovačkou, nicméně oproti začátkům je to rozdíl. A to jsem taky byla kynologicky nepolíbená, dnes bych milion věcí dělala jinak a lépe.
XXX189
napsal(a):
Jediné, čeho bych se bála je to, aby roční dítě psa neotravovalo a nestalo se nějaké neštěstí. Na vodítku se může pes učit i u kočárku a díky tomu, že je paní na mateřské pes nebude aspoň ze začátku bývat sám. Pokud má paní myšlenky na běhání ( tzn. může dát děti aspoň na chvilku někomu na hlídání a jít si zaběhat), může ten čas využít pro desetiminutový tréning a pak si jít zaběhat i s psem a může se u toho plně věnovat jen chlupáči. Ne všechny mámy takový komfort mají, sama mám dvě děti a jedno roční a bez dítěte si nezajdu ani k doktorovi.
Starší syn měl právě asi rok a půl když jsem si vzala ročního velkého asociální feny ze zahrady - jednou za dva tři dny ji tam šli nasypat žrádlo, jinak bez kontaktu. Bála se všeho - cyklistů, lidí s berlemi, důchodců s chlupatými čepicemi, nemohla jsem projít ani kolem psa, který šel na opačné straně cesty. Na všechny vyjížděla. Neznala žádný povel, nic. Postupně jsem ji dala dokupy tak, že se s ní dá bez problémů fungovat, jen ji zůstala agresivita - spíš dominance, ale ono je to fuk - na ostatní psy. Bohužel ji nepustím z vodítka, na louce jen s dvacetimetrovou stopovačkou, nicméně oproti začátkům je to rozdíl. A to jsem taky byla kynologicky nepolíbená, dnes bych milion věcí dělala jinak a lépe.
Ona to s těma dětma má stejně, hlídání nemá žádný. Ono jde spíš o to jestli do toho bude chtít investovat tu energii a čas. Měla za to, že přijde vlastně k hotovému.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych začala jako se štěnětem...pes nic neumí, takže pěkně postupně, opravdu jako když vychováváte štěňátko...nemám zkušenosti s malými plemeny, ale měla jsem dvouletého setra, který do té doby bydlel v kotci...a šlo to...ale byly to tři měsíce intenzivní a trpělivé práce, spoustu času, někdy beznaděj, ale nakonec se nám zadařilo...
Sice je pravda, že dočasky by měli dělat zkušení pejskaři, ale neviděla bych to tak černě. Mám kříženku pinče z podobného prostředí, v dočasce byla jen po dobu rekonvalescence po kastraci, takže jen pár týdnů. Vše důležité se učila až u nás. Chodit na vodítku, udržovat čistotu, nějakou tu poslušnost. Vše zvládla stejně rychle jako štěně. Po pinčích předcích zdědila tvrdohlavost a silný lovecký pud, ale rozhodně není agresívní ani k lidem ani ke zvířatům. V míru žije se psy, kočkami, morčaty a kachnami. Děti miluje, jen k cizím je trochu odtažitá. Krom toho že kvůli loveckému pudu chodí na procházky na vodítku, je naprosto bezproblémový pes.
macomb
napsal(a):
Ona to s těma dětma má stejně, hlídání nemá žádný. Ono jde spíš o to jestli do toho bude chtít investovat tu energii a čas. Měla za to, že přijde vlastně k hotovému.
... měla za to, že přijde k hotovému...
ty jo, já bych střílela, fakt. Nechce se jí investovat energii a čas - HERGOT KAŽDEJ PES STOJÍ ENERGII A ČAS! Co by dělala, kdyby pes onemocněl - to by se jí taky nechtělo věnovat energii a čas ? Na peníze se už radši vůbec neptám. měli jsme starou feňuli, byla po operaci... a rozhodně to nebylo o tom, že pes ležel na pelíšku a my nic nemuseli. Ježíš, já fakt ty lidi nedávám.
jolyha

XXX.XXX.229.101
macomb
napsal(a):
Byla jí řečeno, že pejsek žil na dvoře s jínýma pejskama jako dříví v lese. Do azylku došla jako březí kde porodila štěňátka a teď byla nabídnuta do dočasky než ji někdo adoptuje.
Tak když jí bylo řečeno, že pes žil na dvorku s ostatníma jako dříví v lese, tak co od toho psa proboha čeká? Nechápu. On se pes, který je na dvorku s ostatníma s tím, že mu občas někdo hodí žrádlo sám naučí povely, chodit na vodítklu atd? Jako hodný může být, to jí řekli třeba správně, nemusí to být kousavý trotlík. A pokud jí informovali, že pes je prostě dvorkový a výchovou nepolíbený - což tedy pro mne věta "žil na dvorku jako dříví v lese" stoprocentně znamená, nechápu nad čím teď paní pláče. Dítě se samo nevychová, tak co čeká od psa? Buď zatnout zuby a s feňulí začít pracovat, jde to i při dětech, mnohonásobná osobní zkušenost. Jen se musí chtít. Pokud se nechce, tak ať psa vrátí a to fofrem. Jiná rada asi není. Tedy je, ale až pro příště. Začít používat hlavu na myšlení.
No já u toho domlouvání nebyla takže fakt nevím co přesně jí bylo řečeno.Má ho od včera tak z toho byla dost rozčarovaná. Zítra mají dojet i s pesanem k nám tak jsem na ni zvědavá, ale spíš si myslím, že to i trochu dramatizuje. Prostě mylně očekávala něco co být u takových pejsků čekat nemůže.Doufámže když už se tam rozhodla tak se k tomu postaví a bude s ní pracovat, protože co o ní říká tak to hloupej pesan nebude.
Zrzavci
napsal(a):
... měla za to, že přijde k hotovému...
ty jo, já bych střílela, fakt. Nechce se jí investovat energii a čas - HERGOT KAŽDEJ PES STOJÍ ENERGII A ČAS! Co by dělala, kdyby pes onemocněl - to by se jí taky nechtělo věnovat energii a čas ? Na peníze se už radši vůbec neptám. měli jsme starou feňuli, byla po operaci... a rozhodně to nebylo o tom, že pes ležel na pelíšku a my nic nemuseli. Ježíš, já fakt ty lidi nedávám.
Nooo, tak to jste taky uhodila hřebíček na hlavičku s těma zdravotníma nákladama, ale nevím jak jsou domluvený.Zvířata stojí peníze o tom něco vím, máme jich doma taky dost. Ono se asi nemá cenu ted rozčilovat spíš se jí budu snažit pomoct.Její rzhodnutí bylo hodně neuvážený tak se teď k tomu postaví snad čelem.
macomb
napsal(a):
Nooo, tak to jste taky uhodila hřebíček na hlavičku s těma zdravotníma nákladama, ale nevím jak jsou domluvený.Zvířata stojí peníze o tom něco vím, máme jich doma taky dost. Ono se asi nemá cenu ted rozčilovat spíš se jí budu snažit pomoct.Její rzhodnutí bylo hodně neuvážený tak se teď k tomu postaví snad čelem.
Jo jasně, že se nemá cenu rozčilovat, to máte pravdu, navíc, když se mě to jakoby netýká, já jen, že už nedávám tu lidskou hloupost omezenost a hlavně sobeckost.
macomb
napsal(a):
No já u toho domlouvání nebyla takže fakt nevím co přesně jí bylo řečeno.Má ho od včera tak z toho byla dost rozčarovaná. Zítra mají dojet i s pesanem k nám tak jsem na ni zvědavá, ale spíš si myslím, že to i trochu dramatizuje. Prostě mylně očekávala něco co být u takových pejsků čekat nemůže.Doufámže když už se tam rozhodla tak se k tomu postaví a bude s ní pracovat, protože co o ní říká tak to hloupej pesan nebude.
Má psa od včera a už dělá závěry? Vždyť ten pes ani neví, čí je. Jeho pravá povaha, klady i zápory, se teprve projeví v dalších týdnech.
Vycvičit se dá i starý pes. Ale pokud je vůbec ne socializovaný, čeká na majitelku spousta práce - více než se štěnětem. A ještě to chce zkušenosti se psy, s problémovými obzvlášť. A na to asi paní nemá. Takže já bych radila vrátit.

Já nevím, nějak to nechápu. Tak paní si vzala takového pejska k ročním dětem a ještě psa do dočasky? Co tím jako sleduje. I když by to třeba dala, tak přeci dočasná péče je něco jiného než mít svého pejska,.
koňadra
napsal(a):
Má psa od včera a už dělá závěry? Vždyť ten pes ani neví, čí je. Jeho pravá povaha, klady i zápory, se teprve projeví v dalších týdnech.
Vycvičit se dá i starý pes. Ale pokud je vůbec ne socializovaný, čeká na majitelku spousta práce - více než se štěnětem. A ještě to chce zkušenosti se psy, s problémovými obzvlášť. A na to asi paní nemá. Takže já bych radila vrátit.
Taky jsem jí to psala, že pro psa je to těžký, nový lidi, nový prostředí atd... Socializovaná je naštěsí, ale nikdo ju nevychovával tak podle toho se chová. Práce ji čeká pokud se rozhodne si ji nechat.
napsal(a):
Já nevím, nějak to nechápu. Tak paní si vzala takového pejska k ročním dětem a ještě psa do dočasky? Co tím jako sleduje. I když by to třeba dala, tak přeci dočasná péče je něco jiného než mít svého pejska,.
Mno, co teď napíšu vás asi rozzuří. Pejska by si samo mohla nechat, ale starší syn má alergii na kočky chtěla to zkusit jestli mu pesan bude vadit nebo ne.

Mne to nerozzuří ani náhodou, každý strůjcem svého štěstí, ale po této i nformaci už to teda nechápu vůbec. To zvíře si nezaslouží aby na něm dělal někdo takové pokusy. Přeci určitě možnost alergie jde vyzkoušet i jinak.
napsal(a):
Mne to nerozzuří ani náhodou, každý strůjcem svého štěstí, ale po této i nformaci už to teda nechápu vůbec. To zvíře si nezaslouží aby na něm dělal někdo takové pokusy. Přeci určitě možnost alergie jde vyzkoušet i jinak.
Asi to nebudu komentovat, před chvílí jsem jí psala takže pesan je už relativně v klidu byli na výšlapu a už nelítá po bytě jako blázen a z toho co mě psala, tak bych řekla, že to nebude úplnej blázen, už prej po těch 7 km šel vidět pokrok co se chůze na vodítku týče a už jde i na pelech když jí řekne. Jen teda sdělila, že už ví, že psa natrvalo nechce. Tak mě je jí líto, že si na někoho zvykne a pak zase pryč... Já sama jsem kdysi udělala velkou chybu se psem když jsem si vyzjistila málo, neviděla jsem v tom žádnou alchimii vybrat psa... jenže pak to bylo velký rozčarování a ponaučení od té doby jsem si před pořízením zvířete kurňa všechno študovala a přemýšlela.

Jejda tak to jsme na tom stejně, taky jsem nepřemýšlel, teda mne spíš ani nenapadlo, co vše je možné. A potom jsem do toho spadl po hlavě a bylo to hodně těžké a komplikované to bude pořád. Jestli ještě budu někdy mít dalšího pejska tak budu hodně ostražitý a poučím se z chyb. Protože neznalost není omluva.
macomb
napsal(a):
Tak pejska, (já furt píšu pejska, ale je to fenka ) jsem viděla a je to moc šikovná a učenlivá fenka. Na vodítku už chodí, řekla bych schopně a během dvou dnů už zvládá sedni.Kámoška si to srovnala trochu v hlavě a fence se věnuje. Tak snad to bude mít happy end.
Prima. držím pejskový palce, ať kamarádka pochopí o čem to je, mít psa.
Zrzavci
napsal(a):
Prima. držím pejskový palce, ať kamarádka pochopí o čem to je, mít psa.
Co mě říkala, tak ono celé to předání pejska proběhlo zvláštně na můj vkus a nebyli jí podány dostačující informace i když se ptala. Důležitý je, že fenka se zdá být v psychické pohodě a problém je jen to že nebyla vychovávána.Jinak se strašně společenská, s našima kočkama byla taky kámoš a zdá se být opravdu učenlivá
Doufám, že pochopí

Jenže fenka je pořád pouze v dočasce, takže stres, až se bude muset stěhovat zase jinam, bude o to větší, o co víc si v této rodině zvykne.

napsal(a):
Jenže fenka je pořád pouze v dočasce, takže stres, až se bude muset stěhovat zase jinam, bude o to větší, o co víc si v této rodině zvykne.
Já říkám, že dočasky jsou špatně. Vyjma případů, kdy jde psovi o život. Když byla fenka z této diskuze v azylu, proč ji dávali do dočasné péče? Spoléhají na to, že si lidé na psa zvyknou a nechají si ho? Nebo když přijde někdo ( kdo dá víc ) z dočasky ho zase odeberou?
Podle mě - dočasná péče jen další zrada na psu - z jeho pohledu.
Ja

XXX.XXX.49.25
napsal(a):
Já říkám, že dočasky jsou špatně. Vyjma případů, kdy jde psovi o život. Když byla fenka z této diskuze v azylu, proč ji dávali do dočasné péče? Spoléhají na to, že si lidé na psa zvyknou a nechají si ho? Nebo když přijde někdo ( kdo dá víc ) z dočasky ho zase odeberou?
Podle mě - dočasná péče jen další zrada na psu - z jeho pohledu.
Taky to úplně nechapu, dělat psovi v hlavě ještě větší zmatek. Tahle fenky se zda byt strašně pohodova, ale s v rodině je poprvé. V azylu byla jen po dobu podobu a než dochovala štěňata. Podle toho co me kamoska říkala se ji zbavila velice rada. Fenky začala včera harat a když ji psala jestli je to už možný tak ji napsala že to musí zjistit u veta a do dnešního odpoledne se neozvala i když na fb byla aktivní a znovu ji psala. Nemluvíme už o tom, ze není ockovana a mela blechy když si ju přivedla. To pochopim, když je psu hodně, ze se to může stát. Ale sama mám dvě kočky z azylu a paní me pak zděšeně volala, ze zapomněla, ze ji kočky dovezla ten den paní co ji pomáhá a jestli nemají blechy, ze to zapomněla zkontrolovat. prostě ten přístup jsem nepochopila.