Uživatel s deaktivovaným účtem

Pročítám tady teď téma o zemřelém leonbergerovi a nedá mně to se nezeptat ostatních pejskařů. Chodíte se svým psem na nějaké preventivní prohlídky? Nemyslím jen klasický poslech srdce, plic a promačkání břicha před očkováním.
Jestli třeba necháváte odebírat krev i psům co se vám zdají zdraví, moč, rentgen, sono různých orgánů... ?

Ale jo, u prvního psa jsem si vzala krev u příležitosti desátých narozenin.
chronická aktivní hepatitida. za dva měsíce bylo po něm. ale co, aspoň jsem věděla, co se děje, když to prakticky ze dne na den játra definitivně vzdala.

ketlin
napsal(a):
Fena to dostala k pátým narozeninám Je zdravá, jen bere dlouhodobě léky...
A na co teda trpí vaše fenka? Co za vyšetření jste nechávali dělat a kolik to asi vyšlo penízků? Díky
Já mám 5-letého psa a přemýšlím jestli nechávat něco dělat...

napsal(a):
Ale jo, u prvního psa jsem si vzala krev u příležitosti desátých narozenin.
chronická aktivní hepatitida. za dva měsíce bylo po něm. ale co, aspoň jsem věděla, co se děje, když to prakticky ze dne na den játra definitivně vzdala.
Až v 10 letech, a do té doby jste nic nevyšetřovala u svého psa? Vy jste veterinářka, že?
To je teda síla, bez projevů a takováhle nemoc a velice rychlá smrt

napsal(a):
Až v 10 letech, a do té doby jste nic nevyšetřovala u svého psa? Vy jste veterinářka, že?
To je teda síla, bez projevů a takováhle nemoc a velice rychlá smrt
Ne, ten pes byl celou dobu zjevně zcela zdravý. i v době odběru.

napsal(a):
Ne, ten pes byl celou dobu zjevně zcela zdravý. i v době odběru.
No však to právě myslím, jestli má smysl (jestli je vhodné a dobré) nechávat dělat nějaké preventivní vyšetření u psa který se zdá být zcela zdravý a nemá žádné viditelné problémy nebo příznaky?
napsal(a):
A na co teda trpí vaše fenka? Co za vyšetření jste nechávali dělat a kolik to asi vyšlo penízků? Díky
Já mám 5-letého psa a přemýšlím jestli nechávat něco dělat...
Základní biochemku a cenu si nepamatuju...
Ale stejně ceny u nás a u vás se mohou lišit

ketlin
napsal(a):
Základní biochemku a cenu si nepamatuju...
Ale stejně ceny u nás a u vás se mohou lišit
No jasně budou se lišit, myslela jsem jen orientačně. Takže jen odběr krve?

napsal(a):
No však to právě myslím, jestli má smysl (jestli je vhodné a dobré) nechávat dělat nějaké preventivní vyšetření u psa který se zdá být zcela zdravý a nemá žádné viditelné problémy nebo příznaky?
No, jistě, že to má smysl. ono když už je na psovi něco vidět, tak už může být na cokoliv pozdě.
to ale prostě neznamená, že i když se nemoc objeví ještě předtím, než se projeví, že se s tím něco dělat dá.

Já budu začínat s prevencí tak ve 4 letech. Kopro nechávám dělat pořád, moje vet k tomu má ještě klinické vyšetření, krev a moč. U starších snad ještě srdce. Jinak standardně nabízí různá vyšetření s ohledem na plemeno, ptá se samozřejmě na PP s případným vyšetřením rodičů.

napsal(a):
Já budu začínat s prevencí tak ve 4 letech. Kopro nechávám dělat pořád, moje vet k tomu má ještě klinické vyšetření, krev a moč. U starších snad ještě srdce. Jinak standardně nabízí různá vyšetření s ohledem na plemeno, ptá se samozřejmě na PP s případným vyšetřením rodičů.
Díky
Já nechávám koprologii dělat taky pravidelně,3-4x do roka. Jinak jsem nechala dělat rentgeny kloubů s posouzením, abych věděla jak na tom je. U starších srdce, to tak kolem 8-9 let?

napsal(a):
Díky
Já nechávám koprologii dělat taky pravidelně,3-4x do roka. Jinak jsem nechala dělat rentgeny kloubů s posouzením, abych věděla jak na tom je. U starších srdce, to tak kolem 8-9 let?
Teď koukám na nějakou veterinu a v geriatrickém balíčku (od 8 let) je srdce, komplet krev, moč a oči.

napsal(a):
Teď koukám na nějakou veterinu a v geriatrickém balíčku (od 8 let) je srdce, komplet krev, moč a oči.
Děkuju, asi se na to poptám naší vet jak půjdeme na očkování v listopadu. Jemu je 5 let, možná bych nechala udělat tu krev a moč. Uvidím co řekne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Starému psovi nechávám už od 6. roku dělat každý rok kompletní prohlídku i s odběrem krve a sonem břicha i prostaty. U toho předtím jsem nic nedělala, a v necelých 7 letech jsem o něj během pár dnů přišla na rakovinu, o které jsem neměla ani tušení
Přemýšlím, že nechám psovi (4 roky) udělat nějaké preventivní vyšetření, z krve, případně moči. Pes nemá žádné potíže, vypadá zdravě, v kondici, ale spíš tak pro jistotu. Necháváte takto psy vyšetřit? A co přesně kdyžtak chtít z té krve? Předpokládám, že samozřejmě veterinář bude vědět, ale abych byla trochu v obraze .
Nechávala jsem poprvé preventivně vyšetřit teď, v 11letech. Tedy kecala bych, že úplně praventivně, zdál se mi dýchavičný. Před 2lety mu dělali rozbory kvůli zánětu močových cest, 2roky předtím kvůli transfuzi a nějaké dva roky předtím, že měl nějaký soplík. Dotaz na Bodlinku: teď, při celkovém preventivním vyšetření včetně sona břicha, mu nedělali moč, takže předpokládám, že kdyby byl nějaký problém objevil by se v tom podrobném rozboru krve? Vet se mne předtím jen zeptal, jestli močí normálně a jakou má moč barvu, jestli není moc tmavá...

výtěžnost takového preventivního testu je asi menší, než doufáte. ono jde o to, že mnohem lépe se hledá nemoc, kterou už hledáte. odběr krve "jen tak" je střílení do prázdna. možná se něco najde, možná ne, pokud ano, je problém s interpretací.
a ne, vyšetření moči nelze nahradit vyšetřením krve, stejně jako vyšetření krve nenahrazuje vyšetření stolice nebo třeba kardiovyšetření, sono břicha přináší jiné výsledky než rtg břicha a tak dál a dál.
jsou samozřejmě různé preventivní profily, udělám krevní bílkoviny, glukózu, jaterní enzymy, kreatinin, močovinu. plus na ledviny ideál sdma. jenže třebas takové vyšetření moči a průkaz bílkoviny v ní mi ukáže glomerulopatii ve fázi, kdy ještě žádný parametr ledvin nebude zvedlý, ale on časem bude, až to ledviny odpálí. ale když to budu mít z moči, zjistím to dřív.
stejně tak slinivku můžu testovat cPLI, ale mnohem líp můžu udělat funkční test z trusu. Nebo třeba můžu mít psa, kterej bude mít jaterní shunt, takovejch je, ale oni mají jaterní enzymy obvykle v normě, běžnej test z krve mi třeba neukáže nic, musím udělat test žlučových kyselin na lačno a po nakrmení, nebo mě to může napadnout po rtg dutiny břišní...
nebo třeba můžu testovat hladiny hormonů, třeba štítku. běžně to dělat nebudu, je to drahé vyšetření, ale u kočky nad 10 let ano a pokud přijde pes predisponovaného plemene nebo to bude třeba zvíře, co má několikrát do roka hotspot, tak to tam ráda přihodím, ale prostě ne všem psům vždy.
a tak dále a tak dále. dělat jakékoliv vyšetření psovi, který se jeví zdravě může připomínat lodě. střílíte a možná bude zásah, možná ale taky ne a to pořád neznamená, že pes je zdravý

marcelaamax
napsal(a):
Noo, tak teď teda nevím, jestli má vůbec cenu to dělat, podle toho co píšete, asi spíš ne, že?
edit.: já myslela prostě něco, jako když člověku na preventivní prohlídce vezme doktor krev a moč
já nevím, co tam zaškrkávají lidem. připadá mi, že jen cholesterol, aby v případě sebemenšího zvýšení mohli hned vydávat statiny...

jako není to úplně k ničemu, ale u čtyřletýho psa teda asi ano. respektive takhle prevence má mnohem větší smysl u starších koček, protože co kosí kočky? ledviny, hypertyreóza a z toho vzniklý špatný ledviny a kardiomyopatie, případně ledviny a vysoký krevní tlak. takže u takové kočky jednou za rok udělat sdma a T4, to smysl určitě má, protože jsou to "tiší zabijáci". Plus změřit krevní tlak, pokud je na to vybavení a kočce může včasná léčba opravdu zachránit život.
Psy zabíjí onemocnění srdce, k tomu odběr krve nepomůže, nádorová onemocnění, tumor na slezině taky z krve neuvidíte...bolavý nohy z krve neuvidíte a věci viditelné z krve většinou ten pes ukazuje i navenek. Chronický selhání ledvin prostě není jejich častá diagnóza, no.

napsal(a):
já nevím, co tam zaškrkávají lidem. připadá mi, že jen cholesterol, aby v případě sebemenšího zvýšení mohli hned vydávat statiny...
Chodila jsem pravidelně na odběry krve, když jsem byla chudokrevná, aby věděli, jestli pomáhá dodávání Fe. Sledovali i minerály v krvi, ale když jsem se zeptala na cholesterol, tak to nevěděli. Takže jak říkáte, jdou jenom po něčem. Takže si myslím, že i u toho 4letýho psa to nemá smysl. Mám známou, která nechala svýho labradora v 10ti letech preventivně vyšetřit. Nevím teda, o co všechno šlo, ale říkala, že je 100%ně zdravej. Teď ve 12ti letech má nějakou zhoršenou neurologii zadních končetin. Blíže to nerozebírala, takže ani nevím, o co přesně jde.
Rozumím, takže je to asi fakt zbytečné. A ještě když píšete o tom srdci - tak preventivní vyšetření srdce u kardiologa smysl má? Kdyby pes měl nějaké onemocnění srdce, tak je to při aktivitách znát taky ne? Sportujeme, takže si myslím (jako laik), že tam by to vidět bylo.
A k nohám - kloubům - to jsem tu dřív taky řešila, chtěla jsem dělat RTG kyčlí a loktů, ale nějak z toho sešlo. Názory jsou na to taky rozporuplné - že pokud to vyjde hůř, tak člověk začne "sportovního" psa zbytečně omezovat, pokud by to bylo hodně špatné, tak je to na psovi vidět. A pokud je to "horší" a pes je dobře nasvalený, tak je to v pohodě. Takže jsme nakonec nedělali, ale často nad tím přemýšlím .
Na naší veterině nabízejí preventivní balíček. Jeho součástí je klinické vyšetření, odběry krve na hematologické a biochemické vyšetření, vyšetření moči a ultrazvukové vyšetření dutiny břišní. Je v tom i výživové poradenství. Celá ta sranda stojí 1 499,- Kč.
Já osobně to dělat nenechávám, protože psy mám na pohled zdravé, ani náš 10 let starý pes nemá žádné obtíže. Když nemám podezření na něco konkrétně, je to jen takové střílení, možná se něco najde, možná ale ne, i když tam něco může být.
Jako mladým jim nechávám dělat RTG kyčlí kvůli sportu, abych věděl, že je můžu zatěžovat bez omezení.
Dřív jsem občas udělal koprolku, vždy to bylo negativní, tak jsem se na to preventivně vykašlal. Ono teda ani kdyby v sobě něco měli, tak zrovna v tom vzorku nic nemusí vidět (jo, sbírám hovna 3 dny). Tak jednou za 2 až 3 roky odčervím, když se k nám chystá někdo s malými dětmi, kdo má obavy, aby se nenakazili (což je blbost, nakazit se můžou tisící jinými cestami, i od psů, co byli nedávno odčervení, ale mezitím zas někde něco nasbírali). Ale nemusím lhát, když se zeptají, jestli odčervuji.

LájošM
napsal(a):
Na naší veterině nabízejí preventivní balíček. Jeho součástí je klinické vyšetření, odběry krve na hematologické a biochemické vyšetření, vyšetření moči a ultrazvukové vyšetření dutiny břišní. Je v tom i výživové poradenství. Celá ta sranda stojí 1 499,- Kč.
Já osobně to dělat nenechávám, protože psy mám na pohled zdravé, ani náš 10 let starý pes nemá žádné obtíže. Když nemám podezření na něco konkrétně, je to jen takové střílení, možná se něco najde, možná ale ne, i když tam něco může být.
Jako mladým jim nechávám dělat RTG kyčlí kvůli sportu, abych věděl, že je můžu zatěžovat bez omezení.
Dřív jsem občas udělal koprolku, vždy to bylo negativní, tak jsem se na to preventivně vykašlal. Ono teda ani kdyby v sobě něco měli, tak zrovna v tom vzorku nic nemusí vidět (jo, sbírám hovna 3 dny). Tak jednou za 2 až 3 roky odčervím, když se k nám chystá někdo s malými dětmi, kdo má obavy, aby se nenakazili (což je blbost, nakazit se můžou tisící jinými cestami, i od psů, co byli nedávno odčervení, ale mezitím zas někde něco nasbírali). Ale nemusím lhát, když se zeptají, jestli odčervuji.
Ty jo, to je levné, já u nás v menším městě dala právě za preventivku (to samé, co píšete vy) v součtu skoro 3000 Kč :-( A to v tom není žádné výživové poradenství. Asi začnu chodit jinam.

napsal(a):
Ty jo, to je levné, já u nás v menším městě dala právě za preventivku (to samé, co píšete vy) v součtu skoro 3000 Kč :-( A to v tom není žádné výživové poradenství. Asi začnu chodit jinam.
ono to opravdu hodně záleží na tom, co všechno se zaškrká na žádanku při tom odběru krve případně jestli se to posílá do laboratoře a do které, nebo jestli se analýza dělá v ordinaci, tam to na jedno stanovení vychází o hodně dráž, ale zase to je hned.
prostě není odběr jako odběr. pro majitele to vypadá stejně, ale množství získaných údajů a cena za ně, tam může být obrovský rozdíl.

Ha, včera pes absolvoval "balíček", popsaný Lájošem. Bez výživového poradenství, neb se hledala příčina teploty a nechutenství. A včetně injekčních ATB (koňská dávka) jsem tam nechávala 1250 Kč. A to si lidi stěžují, že je naše veterina drahá...
Já letos platila cca 1700, ale bylo v tom navrch detailní vyšetření krve na ledviny a játra (nejen základní hodnoty), a tedy bez sona, to u nás stojí asi dvě stovky,ale je to sono z druhý světový :-)))). Normálně preventivky nedělám,ale u veteránů se to myslím jednou za rok vyplatí. Já teď nechávala dělat komplet vyšetření 10ti leté feně,protože nasazujeme trvale analgetika, takže budu minimálně jednou za rok dělat určitě

janaa
napsal(a):
Já letos platila cca 1700, ale bylo v tom navrch detailní vyšetření krve na ledviny a játra (nejen základní hodnoty), a tedy bez sona, to u nás stojí asi dvě stovky,ale je to sono z druhý světový :-)))). Normálně preventivky nedělám,ale u veteránů se to myslím jednou za rok vyplatí. Já teď nechávala dělat komplet vyšetření 10ti leté feně,protože nasazujeme trvale analgetika, takže budu minimálně jednou za rok dělat určitě
Ledviny i játra taky dělali a celkově cena mi nepřišla nijak hrozná, resp. když je psu mizerně, poslední co řeším, jsou peníze. V rámci preventivky bych taky neváhala zaplatit ty dva tisíce, pro klid duše.
napsal(a):
ono to opravdu hodně záleží na tom, co všechno se zaškrká na žádanku při tom odběru krve případně jestli se to posílá do laboratoře a do které, nebo jestli se analýza dělá v ordinaci, tam to na jedno stanovení vychází o hodně dráž, ale zase to je hned.
prostě není odběr jako odběr. pro majitele to vypadá stejně, ale množství získaných údajů a cena za ně, tam může být obrovský rozdíl.
Ono je to tady spíš obráceně. Koupili si do ordinace nové vybavení na rozbory, a potřebují, aby na ně přišlo co nejvíc zvířat. Kdyby nasadili vysokou cenu, preventivně by to moc lidí nedělalo. Takže to nahánějí kvantitou za přijatelnou cenu.
napsal(a):
Ha, včera pes absolvoval "balíček", popsaný Lájošem. Bez výživového poradenství, neb se hledala příčina teploty a nechutenství. A včetně injekčních ATB (koňská dávka) jsem tam nechávala 1250 Kč. A to si lidi stěžují, že je naše veterina drahá...
Ono výživové poradenství je celkem u nich jasné, protože prodávají poměrně hodně žrádla, včetně syrového masa a doplňků stravy. Takže se jim to vyplatí. Granule poštou objednáte odkudkoli, ale mražený maso v menším množství si koupíte v okolí jen u nich.

Zastávám postoj "radši moc nevyšetřovat". Dokud je ten pes veselej, aktivní, dobře žere, neprojevuje žádný problém, nebudu ho zbytečně tahat na veterinu. Oni by mu určitě na něco přišli a pak bysme to museli řešit :P
Je mu 11, o slabých ledvinách vím (zjištěno náhodně při řešení jiného problému, od tý doby nechám dělat krev 1-2x ročně), určitě má artrózu, asi s námi bude ještě dalších 1-5 let, a víc vědět nepotřebuju.
No tak vzhledem k tomu, jak to tak čtu, že je to vlastně k ho.vnu(plno věcí se neukáže, to co se ukáže, už je pozdě řešit ) tak si to příště odpustím. Za ty rozbory a ultrazvuk jsem platila 2800Kč. Když má člověk strach, že psu něco je, o peníze nejde, ale dávat je zbytečně také nehodlám, když se můžou hodit, až opravdu onemocní.

napsal(a):
Určitě máte pravdu. My dělali štítku, ledviny, jaterní enzymy, myslím, že k tomu byl i krevní obraz jako takový, posílalo se to do laboklinu.