Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.9.2016 20:46
Atheira

XXX.XXX.50.119

Zkoušela jsem si to tu vyhledat, abych nezahlcovala, ale nějak jsem nic moc nepohledala.
Zajímalo by mě, jestli jste nějak aktivně učili své psy na plavání nebo se do toho vrhli sami. Mamky starší pes, na kterého jsem doteď byla zvyklá, vodu miluje tak nějak sám od sebe a jen se jako malý musel naučit, že ani v hloubce mu nic nehrozí...
Ale nic mu nikdo ukazovat nemusel, sám se osmělil a sám se vydal hlouběji.

Moje malá je ale tak trochu strašpytel a když po ní něco takového chci, musím to nejdřív udělat taky, abych ji aspoň trochu přiměla to vyzkoušet. Několikrát jsem s ní vlezla do rybníka a to plavala, jenže když tam s ní nejdu (protože se mi tam popravdě moc lézt nechce :D), stojí na kraji a kouká. Je vidět, že by do té vody chtěla, ale neodváží se. Tam, kde chodíme, to není hned do hloubky. Normálně by šla z místa, kde dosáhne, ale prostě tam nejde. Asi bych to neřešila, kdyby o vodu nejevila zájem, ale je na ní vidět, že by tam opravdu šla. Přesto to raději vzdá.
Chtěla jsem tomu dát čas, že jí to bude třeba jen chvíli trvat a nakonec to dá. Ale je to pořád na tom samém bodě. Je celkově taková až přehnaně opatrná, k novým věcem nedůvěřivá a radši všechno tisíckrát zkontroluje a obhlédne, než se do něčeho vrhne, ale konkrétně u té vody už vážně nevím, jak jí ukázat, že je to v pohodě a že se nemusí bát.
Ostatní psy vidí do vody skákat a plavat v přímém přenosu, ale k ničemu ji to nedonutí. Jen stojí na kraji, našlapuje, že jako už jo, ale nakonec stejně jde max tak do patnácti čísel hloubky a zase utíká koukat ke kraji. :D.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2016 22:04

Moji psi umí plavat oba.(teda fena plave, jak "bernardýn" tzn. kraula, přitom její máma měla vodní záchranářskej výcvik)..vyzkoušeno za mé asistence, ale vodu nemusí, nesnáší...hloubka max po břicho a já nevidím důvod proč je do plavání nutit...např. moje ovčanda zase byla čochtan, nejraději by v rybníce plavala i v únoru...
Pokud máte menšího pejska, tak bych zkraje zkusila plovací vestičku...

3.9.2016 22:11

Za aportem se to naučí, chce to často zkoušet s hodně dodávat odvahy.

3.9.2016 22:37
conty

XXX.XXX.103.249

Jo, hoďte tam klacek nebo tenisák.

3.9.2016 23:07
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Můj hafan, miluje koupání pořád i v zimě. No jako šťendo vlitnul do vody a ona tam byla hloubka, tak si musel rovnou zaplavat, bála jsem se, aby z toho neměl nějakou újmu, že už se bude vody bát..No ani náhodou.
Kamarádka má feňulí, která je ve všem opatrnější, trochu strašpytel, vždy se jde jen podívat, a čeká až ten můj do všeho skočí po hlavě a pak ho ještě zrube. Tohle léto, kamarádka chtěla, aby plavala, šla s ní do vody. No zjistili jsms, že fenka plavat moc neumí, zadek ji klesá ke dnu, a ona plácá předníma jak velryba, moc jí to nejde šmudlině. Nějak bych to nehrotila, i když můj pes vodu miluje, nejlepší je stejně rochňání a běhání ve vodě, ne úplně plavání. Nějak bych ji nenutila, ne každý pes musí milovat a umět vše, stejně jako my.

4.9.2016 09:45
Atheira

XXX.XXX.50.119

Hodit tam nějakou hračku, už ji nikdy neuvidím. :D Klacky jsem zkoušela, ale vždycky to dopadlo tak, že se k nim snaží natáhnout krk ze břehu. Jaký div, že na ně nedosáhne. :D

Já ji do ničeho nenutím a ani bych to nijak neřešila, kdyby nebylo vidět, že by se koupat šla. Vždycky tam tak čouhá, občas pokňukává, někdy štěkne. Plavat umí krásně. Jak jsem tam s ní párkrát byla, plavala jako divá kolem dokola, vybíhala na břeh a zase utíkala plavat.

Spíš bych potřebovala vyřešit ten problém - ona se chce koupat, já ne, ale když nepůjdu já, ona bude jen kňourat na břehu a házet po mně štěněčí oči s prosbou, ať tam sakra vlezu, na co že vlastně čekám. :D.

4.9.2016 11:01
ketlin

XXX.XXX.204.32

Hažte klacky, ať nemusíte plavat pro míček..Jinak moje fena naběhla do vody sama, i přes topení ve štěněcím věku v zahradním jezírku..Prostě miluje vodu, i když neprovozuje bezhlavé skoky do vody :) Nakráčí tam, případně tam vběhne :)
První pes se bál vody jak čert kříže :D.

4.9.2016 11:52

Atheira, však tam s ní vlez po kolena a hrejte si spolu s tím klackem (nebo do vody přejděte už v rámci hry), potahejte se, hoď jí ho kousíček atd. atd., a házej jí ho dál, až najednou zjistí, že plave...prostě postupně, v rámci hry...pokud si teda takovým způsobem vůbec hraje (to je NO?).

4.9.2016 12:18
Atheira

XXX.XXX.50.119

Hmn_: Hraje, miluje větve všeho druhu. I ty, co sotva utáhne. Většinou má na procházce celou cestu plnou hubu různého dříví, co kde posbírá.
Dobře, budu tam s ní ještě nějaký čas chodit a uvidím, třeba tam časem vleze i sama. :)

Kdepak, to je čistokrevný vořech. :D

Ketlin: Něco podobného je právě mamky pes. Ten jednou jako malý dokonce vlítl do vypuštěného rybníka - byl zvyklý, že tam vždycky byla voda, tak to asi nečekal, a jak byl připravený se rochnit, zahučel tam do bahna, odkud jsme ho musely tahat. Deset minut z toho byl vykulenej a dával si pozor a za chvíli už o ničem nevěděl a šel by tam skočit zas. :D V tomhle mu trochu chybí rozvaha. Ta má je zase naopak rozvážná až moc, někdy je to spíš až na škodu. Třeba, když jednou větrem kolem proletěl nějaký odhozený pytlík. To pak stála a nevěřícně koukala, co to bylo, tak vždycky musím říct, že dobrý, mluvit na ni jak na blbečka a ona se zas rozejde. :D.

4.9.2016 15:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za aportem se to naučí, chce to často zkoušet s hodně dodávat odvahy.

Za aportem se to naučí pes který má na souší aport zvládnutý tak že pro něj jde kdykoliv, pokud to dělá jen když ho to baví, tak se na to ve vodě krásně vykašle. Jelikož co jsem pochopila pejsek zadavatelky je kříženec, takže plavání k ničemu nutně nepotřebuje, nenutila bych ho k něčemu co nechce dělat sám, Naučit do vody psa který do ní nechce, je dost obtížné.

4.9.2016 17:21

Zadavatelka píše:

"Spíš bych potřebovala vyřešit ten problém - ona se chce koupat, já ne, ale když nepůjdu já, ona bude jen kňourat na břehu a házet po mně štěněčí oči s prosbou, ať tam sakra vlezu, na co že vlastně čekám."

intensegt

5.9.2016 11:25
intensegt

XXX.XXX.39.243

Zadavatelka asi umí číst myšlenky svého psa tedy...
kdyby pes měl rád vodu a chtěl do ní, tak tam jde sám nebo aspon za aportem...

podle mě tam jde akorat "zachraňovat" paničku když tam sama vleze.

5.9.2016 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Měla jsem dva psy, teď už tedy jen jednoho a neplaval ani jeden. Kolikrát bych byla v létě ráda(když bylo příšerné vedro) aby si zaplavali a pořádně se smočili, ale to ani náhodou. Berňucha se paničkou nechal ukecat(co by pro mne neudělal) a prošel se mnou potokem, kde mu bylo sotva po kolena, druhé kolo už šel pro jistotu jen po břehu s výrazem: jo dobrý, už jsem byl, stačilo. Samojed brouzdá, ale pouze brouzdá dokonce rád, když je mu horko, potápí hlavu, ale do hloubky, kde by byl nucený plavat nejde. Jednou ho z břehu stáhnul na plavání můj brácha, když jsme plavali v jezeru, zaplaval si, vypadal i spokojeně, nebyl vyděšený, ale sám už se zase ukecat nedal a dál si lítal jen po mělčinách. Tak to prostě nechávám na něm. Nabídnu mu i hlubší vodu a kam až zajde, je jeho věc. Ono je někdy to plavání i kontraproduktivní...když kamarádu skočila berňačka do Labe a vzal ji proud...a musel ji pak zachraňovat.

5.9.2016 11:48
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

intensegt napsal(a):

To nemůžete vědět. Majitel psa by měl poznat, zda pes chce nebo nechce.

A já to docela chápu. Když byl můj pes štěně tak byl taky opatrný. Do vody nejdřív jen tlapky, pak po bříško, ale plavat ne. A taky jsem viděla že vyloženě chce, ale je to něco nového a není si jistý. Stál tam kde stačil, a pořád hrabal packou jako že by plaval. Taky má rád klacíky, tak jsem si s nim hrála s klackem a když byl v tom největším zápalu hry tak jsem klacek hodila tam, kam už pes musel plavat. Od té doby mi do vody skáče jak blázen a nevynechá jedinou příležitost jít se schladit.

5.9.2016 12:21
Atheira

XXX.XXX.240.170

intensegt napsal(a):

Pokud vám jako zachraňování přijde to, že já stojím ve vodě, házím jí klacek a ona pro něj plave, vyběhne s ním na břeh, poté znovu ke mně a nechá si ho hodit zase do vody, pak je to zachraňování jaksi podivné, nemyslíte?
Nemusíte hned předpokládat, že jsem blbá nána, která nemá sebemenší povědomí o tom, jak se postarat o psa a veškeré jeho projevy bere až moc lidsky bez ohledu na to, že je to, zatraceně, pes a jeho vyjadřování se od toho lidského liší. Fakt nejsem z těch, co by si z rozmaru najednou pořídili psa, ale se všemi možnými zvířaty jsem denně celý svůj život, tak si dovolím tvrdit, že snad rozeznám, kdy se psovi něco chce a nechce...

Nevím, co tady převážná většina lidí má za problém, ale tak napružený snad nejsou nikde. A že jsem na hodně zvířecích diskuzích.

Jsem byla ráda, že jsem narazila na místo, kde pořád někdo je, témata jsou aktuální, lidi se k nim vyjadřují a tak jsem byla ráda, že se tu třeba i něco dozvím... a místo toho se dozvídám, že jsou tu lidi ještě víc blázniví, než jinde. (to teď nenarážím jen na tenhle příspěvek, ale tak obecně, co jsem si už stihla projít).

23.10.2016 17:39
kakariki88

XXX.XXX.128.45

Můj belgický ovčák podle mě umí plavat skoro líp jak já :D Nemusím mu ani nic házet do vody, protože když je teplo, tak tam skočí po hlavě sám, aby se jednoduše schladil. Někdy mě to až zaráží, jak moc akční může oproti mě být, ale tak je pravda, že já moc velký plavec nejsem.

23.10.2016 18:03
scylla

XXX.XXX.150.32

Náš BŠO a ČSV byli lachtani, plavali rádi a výborně, jeden stávající NO plavat opravdu neumí, ale vodu má rád, druhá je také lachtan.

23.10.2016 18:22
Atheira

XXX.XXX.50.119

Když už se to tu po čase vytáhlo, jen jsem chtěla říct, že už plave. Nějakou dobu jsem tam chodila s ní, aby věděla, že se nemusí bát. Do vody teď pokaždé letí jak splašená. Dokonce i včera ráno... Donutila jsem jí vylézt z peřin, že půjdeme na procházku... To je vždycky hromada ukecávání a domlouvání. Ale jak už jsme venku, řádí jak blázen...
No, v zápalu šílenství mi vlítla do vody. Nevím, jak to vypadalo jinde, ale u nás bylo u země pěkně namrzlo.

23.10.2016 20:20
kakariki88

XXX.XXX.128.45

Tak to je super, že už se nebojí :) U nás teda začíná být pořádná kosa, tak bacha aby se na ni nenastydla, obzvlaste pokud předtím pořádně řádila.

24.10.2016 09:27

kakariki88 napsal(a):
Tak to je super, že už se nebojí :) U nás teda začíná být pořádná kosa, tak bacha aby se na ni nenastydla, obzvlaste pokud předtím pořádně řádila.

Nechte jí být, je to pes, ví co má dělat. pokud je potom v pohybu tak nenastydne.

24.10.2016 10:04
Atheira

XXX.XXX.240.171

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nechte jí být, je to pes, ví co má dělat. pokud je potom v pohybu tak nenastydne.

Hlavně pak normálně přijde domů, není mokrá nechaná na mrazu, aby tam někde ležela a klepala se zimou. Když si vzpomenu, v jakém stavu jsem v obrovských mrazech v zimě poletovala venku jako dítě, asi bych se měla divit, že jsem to přežila. Zmáchaná jsem byla věčně, lítala z mrazu do tepla a obráceně...
Podle mě člověk víc neštěstí nadělá, když všechno moc řeší. Aby se náhodou v zimě trochu nenamočil (pes nebo děcko, ono to má telecí nápady obojí stejné :D), aby mu náhodou nebyla ziminka, aby nepřišel ze zimy do tepla v domě, aby nenastydl z toho a tamtoho...

To bych jí musela na zimu pořídit uzavřený vozík s topením a tahat jí za sebou na provázku... Pak by jednou vystrčila čumák ven a nastydla z toho.

24.10.2016 11:06
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Atheira napsal(a):
Hlavně pak normálně přijde domů, není mokrá nechaná na mrazu, aby tam někde ležela a klepala se zimou. Když si vzpomenu, v jakém stavu jsem v obrovských mrazech v zimě poletovala venku jako dítě, asi bych se měla divit, že jsem to přežila. Zmáchaná jsem byla věčně, lítala z mrazu do tepla a obráceně...
Podle mě člověk víc neštěstí nadělá, když všechno moc řeší. Aby se náhodou v zimě trochu nenamočil (pes nebo děcko, ono to má telecí nápady obojí stejné :D), aby mu náhodou nebyla ziminka, aby nepřišel ze zimy do tepla v domě, aby nenastydl z toho a tamtoho...

To bych jí musela na zimu pořídit uzavřený vozík s topením a tahat jí za sebou na provázku... Pak by jednou vystrčila čumák ven a nastydla z toho.

Také psy nechávám lézt do vody kdy chtějí - retrívr ten se koupal i v zimě (až na posledních pár let, kdy měl problémy s klouby). Hladkosrstý pes, kterého mám teď tak ten už by si teď zaplavat nešel, je to teplomil - takže tak maximálně po bříško a pak už to studí .

Edit: Ale on má fakt hrozně rád teplo, v létě si lehá na sluníčko a vyhřívá se. V noci spí pod peřinou a přes den většinou leží u kamen.

Přidejte reakci

Přidat smajlík