Kiarak

XXX.XXX.89.133
Dobrý den, mám dotaz ohledně přepravy štěněte - konkrétně ve vlaku. Jsou potřebná nějaká povolení? Očkování samozřejmostí. Co ještě je potřeba? A ještě mě napadlo, aby štěně neudělalo loužičku nebo hromádku. Jak to řešit? Jediné, co mě napadlo je plínka ;). Prosím nerejpejte, i když se vám to možná zdá jako blbost. Moc děkuji.
Kiarak
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ohledně přepravy štěněte - konkrétně ve vlaku. Jsou potřebná nějaká povolení? Očkování samozřejmostí. Co ještě je potřeba? A ještě mě napadlo, aby štěně neudělalo loužičku nebo hromádku. Jak to řešit? Jediné, co mě napadlo je plínka ;). Prosím nerejpejte, i když se vám to možná zdá jako blbost. Moc děkuji.
Vezla jsem stene z Prahy do Brna vlakem pred ctyrmi roky. Mela jsem ho v prepravce, ale tak jodlovalo, ze jsem ho ve vlaku vyndala, dala na voditko, pod nej savou podlozku, co se dava pod mimina a stene vlak ukolebal, takze spalo celou cestu. Nevim, jestli je to dobre nebo spatne, ale nikdo nemel problem.
Kiarak

XXX.XXX.89.133
Děkuji. Štěně by ve vlaku bylo taky bohužel pár hodin. Ještě řeším, jak je to s tím povolením. Neví někdo?
Teoreticky má mít pes ve vlaku buď náhubek nebo být v uzavřené schránce s pevným dnem. V praxi to vždy závisí na benevolenci průvodčího. V případě štěněte bych však očekávala výrazně tolerantnější přístup. Nicméně bych vzala s sebou výše doporučovanou savou podložku a mokré i suché ubrousky na úklid případné nehody.
Žádné speciální povolení nepotřebujete, psi se mohou ve vlaku přepravovat bez omezení. Pejsek bez schránky musí mít svou jízdenku.
Kiarak
napsal(a):
Já se psem jezdím vlakem hodně často. Pokud je pes větší a cestuje jen na vodítku, kupuje se mu samostatná jízdenka, měl by správně mít košík a být na vodítku, ale většina průvodčích to kontrolovat nebude a ani to vyžadovat nebudou. Pro jistotu u dospělého psa aspoň ten košík s sebou mít a kdyby měl být problém, i když víte, že nemáte kousavku, tak holt nasadit. Ale vážně, každou chvíli potkávám lidi s velkými psy ve vlacích a nikdy po nich nikdo košík nepožadoval.
Co se přepravy štěněte týče, tak já jsem vzorně kupovala jízdenku i jí, a to jsem jí převážela v tašce (ne uzavřená přepravka, ale klasická taška na malé psy), protože mi u pokladny bylo řečeno, že i takový pes potřebuje jízdenku. Všichni průvodčí mi do jednoho řekli, že je to nesmysl a jakmile má nějakou přepravku, není jí potřeba kupovat jízdenku. Teď už teda jezdíme volně, jen s vodítkem, takže zase platím už i za psa, ale jestli máte nějaké malé prďátko, co se vejde do tašky, máte to zadarmo.
Očkování a jiná opatření vám nikdo kontrolovat nebude. , povolení není potřeba. Se psem máte právo cestovat vlakem a nikdo vám na to nemůže říct ani slovo. Je to pes, ne godzilla. Pokud se bojíte, že vám nevydrží bez loužičky nebo hovínek, holt mít v tašce třeba ještě ručník, s sebou ještě jeden, aby se dalo vyměnit a na ten počůraný třeba igelitku, abyste pak nevymýšlela, co s ním... hovňajze kdyžtak normálně vysypat na záchod, ale se štěndem jsem jezdila od prvních dní, co ji mám doma a vydržela to bez problémů, a to byla vážně dost maličká.
Ale počítejte s tím, že si s váma najednou bude chtít každý povídat a všichni si budou chtít přisednout, i když bude kolem plno místa.
Všechny podrobnosti máte zde: https://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/zavazadla-a-zvirata/-3677/.
Kiarak

XXX.XXX.89.133
Děkuji moc všem. To je vše, co jsem chtěla vědět...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kiarak
napsal(a):
Děkuji moc všem. To je vše, co jsem chtěla vědět...
Hlavně se nespoléhejte na to, že nemusí mít košík. Nejhorší je srážka s blbcem. Takže buď v uzavřené schráně a bez jízdenky, nebo s náhubkem a s jízdenkou.