Mato10

XXX.XXX.161.93
Moze ist ockovane stena von?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, stejně jako to dosud nedoočkované.
Mato10

XXX.XXX.161.93
napsal(a):
Mne povedali ze do piatich dni nemoze lebo by mohol chitit nieco od druhich zvierat.
Mato10

XXX.XXX.161.93
napsal(a):
Mne povedali ze do piatich dni nemoze lebo by mohol chitit nieco od druhich zvierat.

Mato, za prvé už štěně má tuším minimálně jedno očkování za sebou, za druhé pravděpodobnost, že něco (a to něco musí být to, proti čemu je očkován, jinak očkování nehraje roli) chytí od jiných zvířat je minimální, a pak je fakt, že takovou psinku mu přineseš domů na botech ty, pes nemusí vytáhnou čumák z bytu. A samozřejmě své štěně nebudeš tahat na cvičák či hromadná seřadiště psů a samozřejmě k němu nepustíš jednoho každého čokla, kterého potkáte.
Mato10

XXX.XXX.161.93
napsal(a):
Mato, za prvé už štěně má tuším minimálně jedno očkování za sebou, za druhé pravděpodobnost, že něco (a to něco musí být to, proti čemu je očkován, jinak očkování nehraje roli) chytí od jiných zvířat je minimální, a pak je fakt, že takovou psinku mu přineseš domů na botech ty, pes nemusí vytáhnou čumák z bytu. A samozřejmě své štěně nebudeš tahat na cvičák či hromadná seřadiště psů a samozřejmě k němu nepustíš jednoho každého čokla, kterého potkáte.
Ockoval sa proti parvoviroze. Planujem ho dat do koterca plus by behal po zahrade. Niektobmy spominal ze aj macky nieco prenasaju.

Jo tak, já myslela, aby nepromeškal socializaci...tak do kotce má tak půl roku ještě čas...
Mato10

XXX.XXX.161.93
Lebo uz robi v izbe naporiadok vsetko trha atd musi ist von.
Mato10

XXX.XXX.161.93
19.9 bude mat 3 mesiace a v sobotu bol ockovani.
Mato10

XXX.XXX.161.93
Lebo ma velku volieru 6,5 x 3,5 a este tam ani nebol

Mato10
napsal(a):
Lebo ma velku volieru 6,5 x 3,5 a este tam ani nebol
Voliera je pro ptáky, štěně potřebuje výchovu a kontakt s pánem aby z něj něco bylo. Nemám nic proti ubytování psa venku, ale nesmí to být z důvodu že doma dělá nepořádek. Mladý pes se musí učit, získávat informace, což zavřený ve volieře, at je jakokoliv velká, nemůže. Jinak ven štěně může i bez očkování, na místa kde se nepohybuje velké množství psů. štěně po ukončeném očkování už může klidně i na cvičák. Nemoci které hrozí se stejně neočkují a psinku nebo parvovirozu v této době od normálních psů těžko chytí, to by jste s ním museli někam do cigánské osady nebo mizerného útulku.
Mato10
napsal(a):
Lebo uz robi v izbe naporiadok vsetko trha atd musi ist von.
A proč asi myslíte, že všechno trhá? Demoliční štěně je ve většině případů znuděné štěně. Nic jiného v tom nehledejte. Věnujte se mu. Nebo jste si pořizovala psa jen prostě tak, abyste ho měla? Takových pár taky znám. Pes nakonec skončil v kotci napořád, protože když ho pustí, tak byl na ně moc divokej a oni nevědí, co s ním.
Přitom je to většinou tak jednoduchý...
Mato10

XXX.XXX.161.93
Na vicvik je este maly a on by sa stale hral napr sa snim hram hodinu a pn sa chce este stale hrat. On dokaze zaspat 2x za den.
Mato10
napsal(a):
Na vicvik je este maly a on by sa stale hral napr sa snim hram hodinu a pn sa chce este stale hrat. On dokaze zaspat 2x za den.
Záleží, co si představujete pod slovem výcvik. Mám totiž za to, že štěně na výcvik malé prostě být ani nemůže. Výcvikem se samozřejmě nemyslí bití, řev a kdovíco ještě. Jde o to, naučit ho všechny základní věci, co může, nemůže, co se jak má a nemá. Začít ho učit jednodušší povely. Zvykat ho na lidi a psy. Máte s ním hodně co dělat. Tak dělejte a nevymlouvejte se na to, že je ještě malé. Takhle akorát jednou dojdete k tomu, že začnete pozdě a budete toho litovat.
Mato10

XXX.XXX.160.106
Kazdy den som snim viac razi v kontakte bavime sa formou hry aj sadnut som ho naucil kumne vie co znamena atd.
Mato10
napsal(a):
Kazdy den som snim viac razi v kontakte bavime sa formou hry aj sadnut som ho naucil kumne vie co znamena atd.
Tak nejspíš holt potřebuje aktivity víc, než mu nyní dáváte. Jak dlouhé procházky chodíte? Má možnost se někde pořádně proběhat? Nebo spíš jinak - Co za plemeno to je? Asi by vám tu k tomu lidi řekli víc, když prozradíte, co za potvůrku to vlastně máte doma. Taky by to chtělo popsat váš režim, jak dlouho máte možnost se psovi věnovat, jak dlouho ho necháváte o samotě a tak. Z toho se pak dá nějak vyjít, takhle jen víme, že vaše štěně vám doma ničí věci. Ale co ho k tomu vede se můžeme jen dohadovat... Ona to je zcela určitě nuda, ale pro vás je teď důležitý přijít na to, proč se nudí a něco proti tomu udělat.
Musí ven, poznávat svět, aby se nepodělal, když kolem projede náklaďák,
nedejbože večer a svítící.
Musí poznat všechno, nikdy se neví, kdy se to hodí.
Znala jsem chlapíka, který chodil s leonem od lampy k lampě.
O lampu se zastavil, omotal vodítko, vydýchal se a pokračovali.
Nenaučil ho totiž včas chodit na vodítku.
Prostě teď je období učení, pes nasává poznatky a učí se lehce.
Později může být pozdě...

rapotacka11
napsal(a):
Musí ven, poznávat svět, aby se nepodělal, když kolem projede náklaďák,
nedejbože večer a svítící.
Musí poznat všechno, nikdy se neví, kdy se to hodí.
Znala jsem chlapíka, který chodil s leonem od lampy k lampě.
O lampu se zastavil, omotal vodítko, vydýchal se a pokračovali.
Nenaučil ho totiž včas chodit na vodítku.
Prostě teď je období učení, pes nasává poznatky a učí se lehce.
Později může být pozdě...
Znala sem briarda, který za celý život neopustil dvorek deset krát třicet metrů. Nikdo ho nenaučil chodit ven, venku se bál až z toho šílel. Ted majízas jiní sousedi skoro ročního BSP, nenaučili ho na obojek a vodítko, takže je to také doživotní vězen na zahrádce, vidí obojek a šílí strachy.
Mato10

XXX.XXX.160.106
Dnes isiel do volieri vybeh ma celu zahradu. Je to jazvecik hrubosrty s pp na polovne ucely.

Mato10
napsal(a):
Dnes isiel do volieri vybeh ma celu zahradu. Je to jazvecik hrubosrty s pp na polovne ucely.
Pokud je to pes na lovecké účely, tím spíš by jste s ním měl začít pracovat co nejdřív. Co nejdřív učit poslušnost, co nejdřív zvykat na ostatní psy, na další lidi a na všechno kolem. Pokud ho jednou za čas vytáhnete z voliery co s ním pak budete dělat ? To je váš první lovecký pes ?
Mato10

XXX.XXX.160.106
Mam ho doma 2 tyzdne takze este si este zvika a vibehat sa ma na 25a pozemku takze dost. A cviky hovorim sadni ovlada na sto percent a kumne tiez chape takze na male stena by som povedal ze zatial staci. Je to moj prvy pes.

Mato10
napsal(a):
Mam ho doma 2 tyzdne takze este si este zvika a vibehat sa ma na 25a pozemku takze dost. A cviky hovorim sadni ovlada na sto percent a kumne tiez chape takze na male stena by som povedal ze zatial staci. Je to moj prvy pes.
3 měsíční lovecký pes je akorát na počátek výcviku. Jistě sedni a přivolání zatím stačí, ale nejdůležitější je socializace. On potřebuje mezi psy. A ne mezi jakékoliv čoklíky. Potřebuje mezi stejně štěnata. Musí se učit poslouchat mezi nimi, mezi lidmi, v polích, v lese a ne jenom doma na ohrazené zahradě. do pěti šesti měsíců máte na to naučit ho základní poslušnost, sedni, lehni, přivolání, chůzi na vodítku, odložení, chování mezi psy a lidmi, aby se jich nebál a také aby nebyl přehnaně vyjevený, a pak by měla začít práce. Drsnoni jsou celkem umínění psi, jejich výcvik není snadný, pokud nemáte v okolí někoho kdo vám poradí tak si asi užijete :-D.
Jej vemte psa a Běžte s ním normálně ven, ne na zahradu. Potřebuje poznat lidi, psy, auta, kola, ptáky atd.. vemte ho na louku a hrajte si s ním tam, cvičte hrou ke mně atd. A vylitaneho ho dejte do té vaší voliery, nebo domů. Pokud toho psa vytáhnete za půl roku ven, že ho budete chtít cvičit, tak se vám zasekne ve vratech, neboť nebude absolutně chápat a budete s ním mít moooc práce. Co jsem tak pochopila. Tak pes ještě nebyl vůbec venku, když se ptáte, kdy může na zahradu a do voliéry? A hybaj, nedivim se, že ničí. Socializace je sakra důležitá! I kdyby ta zahrada měla 100ha, tak sám ten pes tam pobíhat nebude a nic se tam nenaučí.

Andrýsek3
napsal(a):
Zdá se mi to nebo každej Slovák, který sem přijde je jak z jiný planety.
Neřekla bych, že je to o Slovácích...mě prostě nepřestane udivovat dotaz
"přinesla jsem si štěně, co s ním?"
to už není o tom, že by se někdo potřeboval poradit o výchově, krmení atd. atd., ale připadá mi, že teď hned se rozhodnu koupit štěně, jdu koupím a pak teprve sednu k internetu a zjišťuju základní informace, i když je furt lepší se zeptat po než vůbec...
Pro zadavatelku (zadavatele?)...jak už psali ostatní socializovat, čím víc toho pejsek pozná, tím líp, začít cvičit formou hry...
a teď ještě můj dotaz, píšete, že pejsek bude na lovecké účely, to ho budete cvičit sama?
Mato10
napsal(a):
Mám známého, myslivec, má hrubosrstou jezevčici a je to naprosté zlatíčko, nemluvě o tom, jak prvotřídně vychovaná a vycvičená je. Je to už jeho několikátý pes a druhý hrubosrstý jezevčík. Fena má za sebou samozřejmě speciální výcvik a zkoušky, v tomhle se moc nevyznám, takže fakt nevím, co kde skládala a tak dál, ale sám si ji takhle nevycvičil a myslím, že jestli máte psa za konkrétním pracovním účelem, jsou takové zkoušky nezbytné.
Jen bych se ráda vyjádřila k té voliéře. Já jsem sice zastánce toho, dovolit psům domů, žádné kotce a podobné věci. Hrozně se mi to příčí, ale já mám psa jako kamaráda, ne na žádnou konkrétní práci, takže mě s mými názory klidně můžete poslat někam a já to budu respektovat. On ale má psa na práci (zároveň i jako skvělého parťáka) a sám zastává názor, že pokud je to jen možné, je mnohem lepší mít psa doma, ne ho zavírat do kotce. Vztah, jaký si vybudujete se psem, co s vámi tráví volné chvíle doma, si s žádným, kterého umisťujete do voliéry nevytvoříte. Pak už záleží jen na tom, jestli je to pro vás jen předmět k vykonávání práce nebo i kamarád.
Nerada bych rozpoutala zase nějakou šílenou diskuzi ohledně psů v kotcích a psů doma. Jen tlumočím názor někoho, kdo má toho samého psa na tu samou práci a přidávám i svůj názor, protože mám dojem, že ti psi, co mají možnost trávit čas se svými lidmi doma, jsou takoví jiní...víc vaší součásti, už nejsou prostě jen psi.
napsal(a):
Neřekla bych, že je to o Slovácích...mě prostě nepřestane udivovat dotaz
"přinesla jsem si štěně, co s ním?"
to už není o tom, že by se někdo potřeboval poradit o výchově, krmení atd. atd., ale připadá mi, že teď hned se rozhodnu koupit štěně, jdu koupím a pak teprve sednu k internetu a zjišťuju základní informace, i když je furt lepší se zeptat po než vůbec...
Pro zadavatelku (zadavatele?)...jak už psali ostatní socializovat, čím víc toho pejsek pozná, tím líp, začít cvičit formou hry...
a teď ještě můj dotaz, píšete, že pejsek bude na lovecké účely, to ho budete cvičit sama?
Asi to není úplně uklidňující, ale to se vážně neděje jen u psů. Tohle lidi praktikují u pořízení jakéhokoli zvířete. Nejdřív pořizují a pak až řeší, co vlastně s tím. Většinou udělají všechno úplně blbě a pak to napravují. Každopádně, chyby na těch zvířatech většinou už pak jsou znát dlouhodobě.

Atheira
napsal(a):
Asi to není úplně uklidňující, ale to se vážně neděje jen u psů. Tohle lidi praktikují u pořízení jakéhokoli zvířete. Nejdřív pořizují a pak až řeší, co vlastně s tím. Většinou udělají všechno úplně blbě a pak to napravují. Každopádně, chyby na těch zvířatech většinou už pak jsou znát dlouhodobě.
A což teprve u pořízení dětí !
Mato10

XXX.XXX.146.33
Mam ho este len necele dva tyzdne takze este si len zvika.
Mato10

XXX.XXX.146.33
Do soboty som musel cakat na kompletne ockovanie a potom nejaka ta inkubacia tak nemohol ist von.

Nikdy jsem se štěňaty problém neměla...je to stejnej princip jak u malýho dítěte, učíme nějaký náš režim... procházka (vyvenčení venku s nějakou hrou), nějaké to hraní doma, pak papáníčko a pak je většinou štěndo utahané, takže buď leží a něco si okusuje nebo usne, probudí se, šup zase ven, třeba jen na zahradu tam zase nějaké hraní...u malého štěněte výborný nácvik následování a přivolání, hra na honěnou, schovávanou, dá se dělat plno blbostí...pak domu a zase nějaká sváča a odpočinek...a tak furt dokola, jak štěňátko roste, tak se prodlužují doby procházek, her, ale také odpočinku...
V pokoji, aby mělo dostatečný počet hraček, ale myslete na to, že každá hračka "ožívá" a stává se zajímavější až když je k ní lidský parťák...
A pak samozřejmě počítat s tím, že některá štěňata zastanou práci likvidační čety, takže vše co nechcete aby vám zničilo, tak odstranit z dosahu štěněte...

Mato10
napsal(a):
Do soboty som musel cakat na kompletne ockovanie a potom nejaka ta inkubacia tak nemohol ist von.
No s tím očkováním třeba u mě paradox...fena NO, u která před dokončením očkování venku nebyla, chytila parvo, kterou jsme zřejmě přitáhli domů my lidé a ostatní pesani, co chodili ven hned od druhého dne, co jsme je přivezli, tak nic nechytli...
Mato10

XXX.XXX.146.33
Andrýsek3
napsal(a):
A na tu zahradu jste ho bral? A kdy mu chcete ukazovat svět, psy, lidí atd.. nebo z něj chcete mít ustrašeného psa?
Este musim pockat den dva lebo este nemoze medzi psy.

Mato10
napsal(a):
Este musim pockat den dva lebo este nemoze medzi psy.
Tak ho neberte mezi psy, vemte ho někam ven, kde psi nejsou a jestli máte známého se zdravým psem, tak se s ním klíďo domluvte a běžte s ním, pravděpodobnost, že od něj něco chytne je opravdu mizivá
Mato10
napsal(a):
Každý normální chovatel bere štěňata ven na zahradu nebo na louku, pokud má možnost už v pěti týdnech, v osmi týdnech se štěně předává majiteli, který by se štěnětem měl chodit ven...chce to selský rozum, nebrat ho na příliš frekventovaná místa, ale ven musí... Vůbec nevím, kde tahle hysterie s očkováním vznikla, ale bohužel, se s tím setkávám často :(.

Pupča
napsal(a):
Každý normální chovatel bere štěňata ven na zahradu nebo na louku, pokud má možnost už v pěti týdnech, v osmi týdnech se štěně předává majiteli, který by se štěnětem měl chodit ven...chce to selský rozum, nebrat ho na příliš frekventovaná místa, ale ven musí... Vůbec nevím, kde tahle hysterie s očkováním vznikla, ale bohužel, se s tím setkávám často :(.
To jsou ještě pozůstatky praxe za komunistů, bych řekla, takové dogma, něco jako...když se štěně doma počůrá, tak mu v tom vymáchejte čumák...když jsem brala svoje první štěně, tak mi bylo od veta doporučeno to samé...
napsal(a):
To jsou ještě pozůstatky praxe za komunistů, bych řekla, takové dogma, něco jako...když se štěně doma počůrá, tak mu v tom vymáchejte čumák...když jsem brala svoje první štěně, tak mi bylo od veta doporučeno to samé...
...a novinami přes zadek...je smutný, že se tím ještě dnes spousta lidí řídí.

Pupča
napsal(a):
...a novinami přes zadek...je smutný, že se tím ještě dnes spousta lidí řídí.
Jéžiš na noviny jsem zapomněla...samozřejmě, že novinami, rukou nikdy, to by se jí pak štěně bálo...to dá rozum

napsal(a):
Co ještě na ty komunisty nehodíte? Když jsem si brala fenku ( s PP ) v roce 1988 od chovatele ( velmi zkušený, znalý a odpovědný ), nebyla očkovaná vůbec, očkovací plán začínal až u nového majitele, na veterině mi bylo doporučeno, ať nechodíme do pokáleného sídliště ( byla jsem první, kdo tam kádince sbíral ), ale ani by nikoho nenapadlo, že nebude chodit ven, doma se budou provozovat čůrací podložky a podobné nesmysly. A to bylo tenkrát parvo opravdu hrozba.
Spousta nesmyslů kolem psů přišla daleko později a komunisti s tím opravdu nemají nic společného.
Mato10
napsal(a):
Mám tři drsňáky jezevčíky - je fakt nutné začínat s výcvikem poměrně brzy, ať již na běžném cvičáku, což doporučuji, tak později na nějakém výcvikovém táboře, speciálním, kde se naučí základy na zkoušky - určitě ho budete chtít uchovnit ne?
Naši pejsci s námi jezdili již od půl roku na jezevčičí tábory, kde se učili již od mala co budou obnášet barvářské zkoušky a jiné discipliny nutné ke zkouškám, vše formou hry a zábavy, a vše spolu se staršími psy, kdy hrozně brzo okoukali co a jak.
I štěně starší půl roku velmi rychle pochopí formou hry, že zkusit jít po nakapané stopě je velmi zábavné a že je to vlastně sranda.
Dělala jsem i zkoušky s jedním naším odchovancem pejskem, který nikdy ještě na roce nebyl v lese a bál se každého pařezu, každého zašustění a trvalo hodně dlouho, než se v lese přestal bát.
Proto přesně jak tady všichni píší, štěně potřebuje socializovat, nejen s ostatními psy, ale také ho vzít později do lesa, do přírody, aby se nebál.
Také potřebuje hodně aktivit - prapředci drsňáků jsou i teriéři a o těch je známo že opravdu potřebují hodně pohybu a pouze na zahradě ho mít nebude a hodina na hraní opravdu nestačí.

napsal(a):
Co ještě na ty komunisty nehodíte? Když jsem si brala fenku ( s PP ) v roce 1988 od chovatele ( velmi zkušený, znalý a odpovědný ), nebyla očkovaná vůbec, očkovací plán začínal až u nového majitele, na veterině mi bylo doporučeno, ať nechodíme do pokáleného sídliště ( byla jsem první, kdo tam kádince sbíral ), ale ani by nikoho nenapadlo, že nebude chodit ven, doma se budou provozovat čůrací podložky a podobné nesmysly. A to bylo tenkrát parvo opravdu hrozba.
Spousta nesmyslů kolem psů přišla daleko později a komunisti s tím opravdu nemají nic společného.
Nemyslela jsem konkrétně komunisty...spíš jsem to chtěla uvést období před revolucí a praxi veterinářů...ráda tedy čtu, že ne u všech...u nás v Chomutově, ale toto veti doporučovali

napsal(a):
Nemyslela jsem konkrétně komunisty...spíš jsem to chtěla uvést období před revolucí a praxi veterinářů...ráda tedy čtu, že ne u všech...u nás v Chomutově, ale toto veti doporučovali
Já jen ještě doplním, že tenkrát měli veterináři i trochu jiné starosti, než očkování psů. Víc než na malých zvířatech jich dělalo u hospodářských a vlastně soukromí veterináři ( ač je to k nevíře ) taky nebyli.
A když koukám, že jste z Chomutova, tak odtamtud byla ta výše zmiňovaná fenka

napsal(a):
Já jen ještě doplním, že tenkrát měli veterináři i trochu jiné starosti, než očkování psů. Víc než na malých zvířatech jich dělalo u hospodářských a vlastně soukromí veterináři ( ač je to k nevíře ) taky nebyli.
A když koukám, že jste z Chomutova, tak odtamtud byla ta výše zmiňovaná fenka
No svět je prostě malej