Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2016 14:15
terez.bazantova

XXX.XXX.10.42

Dobrý den, včera moje štěně německého boxera něco štíplo, asi nějaká včela. Celá nám otekla nejvíc v obličeji a měla celotělovou kopřivku. Okamžitě jsme jí odvezli k veterináři, ten ji dal 3injekce a potom antibiotika na 5dní. Jen v tom šoku jsem se zapoměla zeptat na co jí budou antibiotika. Dnes ráno už byla uplně v pořádku.Nejsou ty antibiotika zbytečné? Nechci je do ní cpát zbytečně. Děkuji za rady :).

21.9.2016 14:43
terez.bazantova

XXX.XXX.10.42

Prosím poraďte mi někdo :(.

jolyha

21.9.2016 20:24
jolyha

XXX.XXX.229.101

Antibiotika by jí byla platná pokud by si tu kopřivku rozškrábala, tak proti tomu aby se do rozškrabaných míst nezanesla bakteriální infekce. Jinak netuším k čemu by v tomto případě mohla být dobrá. Ale berte to jako laický pohled na věc. Můžu se zeptat co přesně za antibiotika dostala? Mám pocit, že u veterinářů je to totéž co u lidských doktorů, občas naordinují antibiotika i když to nemá až tak úplně opodstatnění. Důvod neznám.

21.9.2016 20:31
asurwic

XXX.XXX.36.3

terez.bazantova napsal(a):
Dobrý den, včera moje štěně německého boxera něco štíplo, asi nějaká včela. Celá nám otekla nejvíc v obličeji a měla celotělovou kopřivku. Okamžitě jsme jí odvezli k veterináři, ten ji dal 3injekce a potom antibiotika na 5dní. Jen v tom šoku jsem se zapoměla zeptat na co jí budou antibiotika. Dnes ráno už byla uplně v pořádku.Nejsou ty antibiotika zbytečné? Nechci je do ní cpát zbytečně. Děkuji za rady :).

Mnoho veterinářů mi připadá, že psa vidělo jen ve škole na obrázku a předepisují zbytečnosti, které akorát ničí zdraví. Ale co se týče antibiotik v tomto případě, určitě bych je dobrala. Pokud otekla, může mít zánět stále ještě v těle a prášky jsou tudíž na místě.

Až bude vyléčená, zkuste udělat alergologické testy a jiná vyšetření. Taková přehnaná reakce není v pořádku a měli bystě vědět, co ji přesně vyvolalo (pro případ, že by se to opakovalo). Nebojte, přehnaná citlivost na krmivo / pyl / bodnutí hmyzu je u psů celkem běžná.

21.9.2016 20:38
tapina

XXX.XXX.211.31

asurwic napsal(a):
Mnoho veterinářů mi připadá, že psa vidělo jen ve škole na obrázku a předepisují zbytečnosti, které akorát ničí zdraví. Ale co se týče antibiotik v tomto případě, určitě bych je dobrala. Pokud otekla, může mít zánět stále ještě v těle a prášky jsou tudíž na místě.

Až bude vyléčená, zkuste udělat alergologické testy a jiná vyšetření. Taková přehnaná reakce není v pořádku a měli bystě vědět, co ji přesně vyvolalo (pro případ, že by se to opakovalo). Nebojte, přehnaná citlivost na krmivo / pyl / bodnutí hmyzu je u psů celkem běžná.

Co to je zánět?

Antibiotika jsou léky na zánět?

22.9.2016 00:10
asurwic

XXX.XXX.36.3

tapina napsal(a):
Co to je zánět?

Antibiotika jsou léky na zánět?

Zánět je reakcí organismu na poškození. Sám zánět není problémem, ale odpovědí těla na (v tomto případě) včelí jed, přesto on sám může způsobit nemalé problémy. Pokud se jedná o alergii či jinou reakci na bodnutí hmyzem, jak píše zadavatelka, tak v těle může i po zmizení vyrážky zůstat určité množství jedu a tudíž i zánětlivé odpovědi na něj. Antibiotika jsou zde používána proto, aby kvůli přítomnosti cizí látky v těle nevznikla infekce.

Veterinář nejsem, ale myslí si, že v tomto případě podání antibiotik lékařem bylo opodstatněné.

22.9.2016 10:16
tapina

XXX.XXX.11.252

asurwic napsal(a):
Zánět je reakcí organismu na poškození. Sám zánět není problémem, ale odpovědí těla na (v tomto případě) včelí jed, přesto on sám může způsobit nemalé problémy. Pokud se jedná o alergii či jinou reakci na bodnutí hmyzem, jak píše zadavatelka, tak v těle může i po zmizení vyrážky zůstat určité množství jedu a tudíž i zánětlivé odpovědi na něj. Antibiotika jsou zde používána proto, aby kvůli přítomnosti cizí látky v těle nevznikla infekce.

Veterinář nejsem, ale myslí si, že v tomto případě podání antibiotik lékařem bylo opodstatněné.

Děkuju za odpověď.

Prosím ještě o doplnění. Co myslíte, že atb v tomto případě mají udělat? Dělají podle Vás něco s tím jedem? Nebo s tím zánětem? Odkud očekáváte infekci, jak v těle vznikne?

Děkuju, já vím, vypadá to blbě, ale nezkouším Vás nebo tak něco. Hodně mi pomůže Vaše odpověď, i když ne přímo pro psa.

22.9.2016 12:34
asurwic

XXX.XXX.36.3

tapina napsal(a):
Děkuju za odpověď.

Prosím ještě o doplnění. Co myslíte, že atb v tomto případě mají udělat? Dělají podle Vás něco s tím jedem? Nebo s tím zánětem? Odkud očekáváte infekci, jak v těle vznikne?

Děkuju, já vím, vypadá to blbě, ale nezkouším Vás nebo tak něco. Hodně mi pomůže Vaše odpověď, i když ne přímo pro psa.

Pokud se nejedná o psa, tak nemohu na 100% radit. Zkušenosti s přecitlivělostí, s reakcemi na alergie a následnými problémy ze špatného léčením mám pouze u hafanů, ale třeba to funguje stejně u lidí, koček a dalších - to nevím.

Každopádně jed ze včely se odbourá docela rychle (i když na něj tělo reagovalo špatně), ale infekce může vzniknout z dlouhé přítomnosti zánětu (= odpovědi na cizí látku), který sám už tak dobře nemizí. Ten nemusí být totiž jen ve formě otoku či citlivého místa, ale může to být třeba i hnis, což se dá po boláčkách očekávat. V tom případě hrozí v této látce množení mikrobů a jiných potvůrek, které zůstanou v těle. I když reakce na štípnutí hmyzem zmizí, infekce bude probíhat "tajně" uvnitř. Po čase je hodně pravděpodobné, že vyvolá takzvaný hot-spot. To je místo na kůži psa, kterým se všechny problémy dostanou na povrch. Jedná se vlastně o vedlejší příznak alergie (i když u některých jedinců vzniká i přímo z alergenu). Vypadá to jako červený opuchlý flek, ze kterého teče žlutý hlen (hnis, který byl pod kůží). Vždy vyraší na místě, kde je kůže nejslabší (krk, obličej, slabiny...). Antibiotika tudíž zde nejsou proti jedu ani zánětu. Jsou jen jako prevence, aby případné vnitřní doznívání nezpůsobilo další problémy kvůli dlouhodobému setrvání zánětu v těle psa. Budou antibiotika = vstřebané boláčky zůstanou sterilní bez přítomnosti "potvůrek".

Pokud nejsou hotové kompletní alergologické testy, které by řekly, co vyvolává reakci a jaký projev po kontaktu s alergenem následuje, je dobré pro jistotu antibiotika nasadit. Samozřejmě testy mohou prozradit, že reakcí na hmyzí jed je jen otok a nebude tudíž příště nutné cpát do psa nic. Pokud ale nemáte jistotu, je vždy lepší prevence. Věřte mi, že následky nedostatečného léčení jsou mnohem horší, než prvotní projev a mohou se vléct opravdu dlouho.

Doufám, že jsem to vysvětlila alespoň trošku srozumitelně.

22.9.2016 12:36
Iliena

XXX.XXX.164.29

Mě osobně se zdají ta ATB zbytečná. Zánět potřebuje trochu času, neudělá se za 5 minut, takže leda, že by byly preventivně a to se mi zdá zbytečné. Naše fena má taky alergií na bodnutí hmyzem a otéká stejně (naposled i zvracela). Řešilo se to injekcí, ale ATB nikdy.

22.9.2016 12:40
asurwic

XXX.XXX.36.3

Iliena napsal(a):
Mě osobně se zdají ta ATB zbytečná. Zánět potřebuje trochu času, neudělá se za 5 minut, takže leda, že by byly preventivně a to se mi zdá zbytečné. Naše fena má taky alergií na bodnutí hmyzem a otéká stejně (naposled i zvracela). Řešilo se to injekcí, ale ATB nikdy.

Jestli jen oteče, je to ok. Jestli by začala hnisat, byla by ATB na místě. Myslím, že kopřivkové boláčky mohou hnis znamenat. Také nejsem moc příznivcem dopování psa chemikáliemi, ale následky vstřebaných pupínků potom stojí za to.

22.9.2016 12:48
Iliena

XXX.XXX.164.29

asurwic napsal(a):
Jestli jen oteče, je to ok. Jestli by začala hnisat, byla by ATB na místě. Myslím, že kopřivkové boláčky mohou hnis znamenat. Také nejsem moc příznivcem dopování psa chemikáliemi, ale následky vstřebaných pupínků potom stojí za to.

Teď myslíte boláčky všeobecně nebo jen po takové reakci? Totiž ten otok vypadá jako boule po celém těle (asi jako na fotce č.1), ovšem po injekci začne splaskávat, ta místa nejsou ani červená ani s bílou špičkou naznačující hnisání.
Letos měla boláčky na břiše patrně po kontaktu s pylem nebo trávou co jí vadila. Tam byla bílá špička, tedy hnis. To jsme řešili vymáčknutím a mazáním řepíkovou mastí, zahojila se krásně a ani v tomto případě jsem na ATB ani nepomyslela.

22.9.2016 12:58
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Díky neuvazenemu a nepodlozenemu (kultivacemi)podávání ATB "preventivně", hlavne sirokospektrych, tu máme stale vice odolnych, odolnějších a nejodolnějších bakterii, na které není co nasadit. Cesta do pekel.

22.9.2016 13:04
Iliena

XXX.XXX.164.29

Přesně tak . Organismus by se měl s ledasčím vypořádat sám a ATB jen pokud je to nutné.

22.9.2016 13:28
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

asurwic napsal(a):

My měli taky alergii na bodnutí a stačila injekce. Žádné antibiotika. Druhý den byl v pořádku a ty bouličky na těle měl stejné jako na fotce.

22.9.2016 13:46
asurwic

XXX.XXX.36.3

Iliena napsal(a):
Teď myslíte boláčky všeobecně nebo jen po takové reakci? Totiž ten otok vypadá jako boule po celém těle (asi jako na fotce č.1), ovšem po injekci začne splaskávat, ta místa nejsou ani červená ani s bílou špičkou naznačující hnisání.
Letos měla boláčky na břiše patrně po kontaktu s pylem nebo trávou co jí vadila. Tam byla bílá špička, tedy hnis. To jsme řešili vymáčknutím a mazáním řepíkovou mastí, zahojila se krásně a ani v tomto případě jsem na ATB ani nepomyslela.

Myslím tím vyloženě boláčky po celém těle při alergii, když se tvoří uvnitř nějaká tekutina. Otok je v pohodě - z něho žádné následky nejsou a většinou se ani nejedná o alergii. Je to prostě boulička, jako když něco štípne Vás.

Většinou se nic nestane ani v případě, když má pes v boláčkách hnis, ale raději bych měl jistotu, než později hot spot, slabou otravu krve a další problémy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2016 13:49

Mi to připadá divné. Preventivně rozmlátit co se dá.
Kolikrát za léto psa něco štípne ?
Co mají lidé na tyhle strašné reakce po štípnutí ?
Přece každý měsíc nejedí atb.

22.9.2016 13:57
asurwic

XXX.XXX.36.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mi to připadá divné. Preventivně rozmlátit co se dá.
Kolikrát za léto psa něco štípne ?
Co mají lidé na tyhle strašné reakce po štípnutí ?
Přece každý měsíc nejedí atb.

Psa štípne komár třeba třikrát za venčení + sem tam klíště nebo včela. Pokud je pes opravdu silný alergik, je potřeba brát pravidelně prášky proti alergii, protože jinak by jste se mohli u veterináře rovnou ubytovat. Než se na alergii přijde, měli by se všechny příznaky poctivě vyléčit. Pokud víte, že máte psa s normální odolností (což má asi většina lidí, co sem píše), který jen prostě má občas bulku po kousanci, nemusíte řešit nic a nemusíte žádná ATB podávat.

22.9.2016 13:58
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Atb jsou v tomto případě blbost.

22.9.2016 14:25

asurwic napsal(a):
Psa štípne komár třeba třikrát za venčení + sem tam klíště nebo včela. Pokud je pes opravdu silný alergik, je potřeba brát pravidelně prášky proti alergii, protože jinak by jste se mohli u veterináře rovnou ubytovat. Než se na alergii přijde, měli by se všechny příznaky poctivě vyléčit. Pokud víte, že máte psa s normální odolností (což má asi většina lidí, co sem píše), který jen prostě má občas bulku po kousanci, nemusíte řešit nic a nemusíte žádná ATB podávat.

Proč nemůže dostat např. antihistaminika, studené obklady, lokální nebo víc kortikoidy jako lidé ?
Proč atb "co kdyby náhodou" ?
Když je pes pokousaný, dáme hned atb ?
Myslela jsem, že atb mají léčit.

22.9.2016 14:39
Lexaurin

XXX.XXX.83.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč nemůže dostat např. antihistaminika, studené obklady, lokální nebo víc kortikoidy jako lidé ?
Proč atb "co kdyby náhodou" ?
Když je pes pokousaný, dáme hned atb ?
Myslela jsem, že atb mají léčit.

Strach.Protože:"co kdyby náhodou". Strach lidi-majitelu i veterinaru dosel az tam, ze imunita se zhoršuje a ATB nezabiraji.Resim to v praci kazdodenneVždyť je toho plna televize, a lide si nedají říct a nedají. No nic, pak se nedivme.

22.9.2016 14:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Lexaurin napsal(a):
Strach.Protože:"co kdyby náhodou". Strach lidi-majitelu i veterinaru dosel az tam, ze imunita se zhoršuje a ATB nezabiraji.Resim to v praci kazdodenneVždyť je toho plna televize, a lide si nedají říct a nedají. No nic, pak se nedivme.

Švagrová je lékařka a cpe děckám ATB na každou kravinu. To samé tchánům. Stačí, aby měli trochu kašel a hned mají ATB. Se.e mne s tím neskutečně. ATB jsem dala jen těžce nemocnému psovi, viditelně a stejně nepomohly, na tohle nezabraly, byl to od veta spíš pokus. Druhý pes dostal ATB také jednou, na hnisavý výtok z nosu, strašlivánský, ráno pod ním byla kaluž hnisavého soplíku, či jak to nazvat. Bohužel ATB tak překryly pravděpodobně ježčí bodlinu v nose. Sice se to vyhojilo, bohužel mu v nose zůstala zjizvená tkáň, která mu tam teď vadí při dýchání Tohle nebyla ani tak chyba veteriny, jako spíš naše - nechtěli jsme ho uspávat na prohlédnutí nosu, když to vypadalo jen jako hrozná rýma(ovšem divné to u doposud nikdy nemocného psa bylo, to ano)
U alergie vůbec nasazení ATB nechápu

Přidejte reakci

Přidat smajlík