Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Chodíme již podruhé na cvičák s berňákem a to proto, abychom sobě i jemu zopakovaly základní povely a poslušnost a aby se více dostal mezi psy. Mladí psi a fenky samozřejmě nejsou problém, ale pokud na našeho psa začne vrčet jiný dospělý pes, tak okamžitě vrčení oplácí a nebýt vodítek, určitě by se do sebe pustili. Našemu psovi jsou 3 roky a toto chování začal oplácet až letos - asi jak začal dospívat. Mám ale na cvičáku strach z pouštění. Když cvičíme přivolání, tak jelikož to je mezi fenkami pro našeho dacana docela problém (proto tam hlavně chodíme) tak nevím, kdy se otočí k davu psů a dojde až k těmto dospělým psům a mohl by být problém. Proto někdy toto cvičení ani neprovádím, ale mrzí mě to, že se nemůžeme zúčastnit všeho. I majitelé těch ostatních dospělých psů mají strach a tomuto cvičení se vyhábají. Jak by jste to řešili? Všichni košíky, nebo každeho tohoto dospělého psa pouštět uplně odděleně? - to by ale byla škoda. Potřebuji aby se tento povel naučil tak dobře, že když ho zavolám, aby se otočil i pro případ že je v okolí právě jiný pes Můžou si na sebe tito dospělí psi třeba i zvyknout a respěktovat se? Nebo je to uplně normální mezi dospělými psy? Budu ráda za každou radu, tip. Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle by snad měl zvládnout výcvikář. Organizovat výcvik tak, aby nedošlo ke zranění psů. On umí číst psy lépe než majitel - začátečník. Tak by měl vědět, který pes bude cvičit s náhubkem, kterého psa zařadit ve skupině na které místo, kteří můžou cvičit vedle sebe atd.
A toho největšího "rabijáka" jistit svou přítomností poblíž. Ono je něco jiného, když pak na psa houkne výcvikář a nebo když majitel/ka kníkne "ke mně".
Dostala jsem strach naposledy, kdy mě pes na přivoláni neposlechl a štrádoval si to směrem k fenečkám, ale na konci řady byl onen dospělý pes a jak se k němu náš blížil tak toho svého vzal raději jeho majitel do náruče (podotýkám je to velké plemeno) protože měl strach že se do sebe pustí. Stihla jsem ale našeho chytit - více ho naštěstí zajímaly ty fenky tak dál ani nešel. Myslím ale že kdyby na věc přišlo tak by ani nepomohlo zvednutí druhého psa, že by se do sebe pustili stejně a nevím co bych pak měla dělat
Bohužel, je tady jen jedna skupina jednou týdně A je to chování i našeho psa běžné? Není na svoje plemeno moc dominantní? Berňáci by měli být hodní psi, ale to asi je myšleno k lidem. Je hodný, máme k němu rok a půl staré dítě a milují se
ale ti psi
mohu ho za to že oplácí vrčení a vyjíždí vůbec trestat?
Ttevi, odkud jste? Tyhle věci dobře řeší Ruda Desenský, nebo Eva Štemberová.
http://www.psycholog-psu.com/
http://psialfaomega.jimdo.com/.
ttevi
napsal(a):
Bohužel, je tady jen jedna skupina jednou týdně A je to chování i našeho psa běžné? Není na svoje plemeno moc dominantní? Berňáci by měli být hodní psi, ale to asi je myšleno k lidem. Je hodný, máme k němu rok a půl staré dítě a milují se
ale ti psi
mohu ho za to že oplácí vrčení a vyjíždí vůbec trestat?
Ne, trestání je blbost, máte ho učit, co má dělat. Na své plemeno dominantní? Dominantní pes se chová jinak než ten váš.
ttevi
napsal(a):
Bohužel, jsme z jižní moravy. Myslíte tedy že když náš pes toto "dominantní chování" oplácí, tak bychom to měli řešit? Sám od sebe na psa první nezavrčí ani nevyjede, vždy je to "odplata".
To není dominantní chování, ale nejistota, to, že neví, jak se chovat jinak, cítí se ohrožený - jiný pes vrčí, tak on bude taky, co kdyby byl napaden. S dominancí to nemá nic společného, dominantní pes by tohle přehlédl jak rodné lány. Bagatelizujte to, naučte ho ze situace odejít. Na cvičáku, pokud za něco stojí, by vám měli poradit, ale něco jiného než zákaz a cukání na obojku. Pana Eichlera bych z toho vynechala pro dobro vašeho psa.
scylla
napsal(a):
To není dominantní chování, ale nejistota, to, že neví, jak se chovat jinak, cítí se ohrožený - jiný pes vrčí, tak on bude taky, co kdyby byl napaden. S dominancí to nemá nic společného, dominantní pes by tohle přehlédl jak rodné lány. Bagatelizujte to, naučte ho ze situace odejít. Na cvičáku, pokud za něco stojí, by vám měli poradit, ale něco jiného než zákaz a cukání na obojku. Pana Eichlera bych z toho vynechala pro dobro vašeho psa.
Souhlasím. Měla jsem také berňáka, který byl naprosto vyrovnaný a nějaké vrčení jiného psa bral s přehledem. Do rvačky se pustil jen jednou, když ho napadnul jiný berňák. Dali si do držky a příště se prostě jen našponovaní obešli. Kamarádky berňák je také dost napružený, jakmile na něj pes vrkne, okamžitě po něm vystartuje. Neberte to jako napadání, ale jsem si jistá, že chyba je v majiteli, ve vedení, jelikož oni už mají druhého, jiná chovka a psi naprosto stejné chování. Snažila jsem se přijít na to, kde dělají chybu a jediné, co mi přišlo na um: berňák není typ na výcvik, ale spíše na výchovu. Také jsme na cvičák chodili, ale jen trochu agility, ne žádný cvičákový dril. Kamarádka to právě i s mužem brali vždycky dost vážně, chtěli mít psa, vycvičeného", takové to povelování, jako pro NO a přijde mi, že ten pes to všechno pak bere děsně dramaticky. Jakmile mu dá panička povel, protože se třeba právě blíží cizí pes, on to bere jako: něco se děje! A začne se chovat ostražitě až nepřiměřeně.. Možná se mýlím, je to jen můj postřeh.

Ttevi, v prvé řadě asi máš vůbec problém s nácvikem přivolání - ve ztíženém prostředí, a to přítomnost cizích psů je, nacvičuju přivolání až když ho má pes v lehčích podmínkách bezvadně zvládnuté. A za druhé, při nácviku přivolání si psa jistím stopovačkou - neexistuje v nácviku vypustit z pusy povel "ke mně" a umožnit psu ho nesplnit. A ty patrně nesplňuješ ani jedno...

lesnížínka
napsal(a):
Souhlasím. Měla jsem také berňáka, který byl naprosto vyrovnaný a nějaké vrčení jiného psa bral s přehledem. Do rvačky se pustil jen jednou, když ho napadnul jiný berňák. Dali si do držky a příště se prostě jen našponovaní obešli. Kamarádky berňák je také dost napružený, jakmile na něj pes vrkne, okamžitě po něm vystartuje. Neberte to jako napadání, ale jsem si jistá, že chyba je v majiteli, ve vedení, jelikož oni už mají druhého, jiná chovka a psi naprosto stejné chování. Snažila jsem se přijít na to, kde dělají chybu a jediné, co mi přišlo na um: berňák není typ na výcvik, ale spíše na výchovu. Také jsme na cvičák chodili, ale jen trochu agility, ne žádný cvičákový dril. Kamarádka to právě i s mužem brali vždycky dost vážně, chtěli mít psa, vycvičeného", takové to povelování, jako pro NO a přijde mi, že ten pes to všechno pak bere děsně dramaticky. Jakmile mu dá panička povel, protože se třeba právě blíží cizí pes, on to bere jako: něco se děje! A začne se chovat ostražitě až nepřiměřeně.. Možná se mýlím, je to jen můj postřeh.
Berńák je velice dobře cvičitelné plemeno a rád pracuje.Měla jsem 3, všechny se zkouškami všestranného výcviku ZVV, jednoho připraveného i na ZVV3 a žádnému povelování nevadilo.Dělali stopy, poslušnost i obrany, dělali ukázky výcviku na různých akcích, táborech, výstavách, nikde nebyl problém.
Chce to, jak už je psáno výše, docvičit přvolání.Přivolání mezi psy jsem začínala na stopovačce.Pes ale brzy pozná kdy je a kdy není na vodítku, tak jsem pokračovala s přivoláním z krátké vzdálenosti a vždy s ostatními psy za zády.Kdyby se pes vydal k nim, tak jsem ho prostě odchytla.Postupně jsem prodlužovala vzdálenost.Na konci výcviku se pes musel na povel ke mně otočit na místě i v běhu.
Dobrý podvečer, moc děkuji za Vaše rady a tipy. rapotacka11 o náhubku na cvičáku přemýšlím...raději. Nemyslím že bý náš pes někomu chtěl ublížit, ale pokud se bude chtít bránit, může být zle, ale doufám že budou mít náhubek všichni psi, kteři by mohli zaútočit. Vím že máte prozatím problém s přivoláním, ale jak to cvičit, když samotný poslechne krásně a máme problém jen mezi psy? Právě mezi psy. Ale zkusím se domluvit s cvičitelem, jestli by mi pro toho nepůjčovat tu stopovačku. Moc děkuji... snad to zvládneme nějak překonat a bude to jen lepší...
Dobrý den, včera jsme byli opět na cvičení. Včera jsme prošli kolem toho druhého psa se kterým bývá problém konečně bez štěkání a vyjíždění... výcvikář mi poradil ať psa rozptyluji pamleskem a jakkoli ho přesvědčuji aby si všímal mě a vyšlo to Jelikož je to erotoman a otrava a snaží se obskočit každou fenečku tak na něj jědna i včera pěkně vyjela a je zajímavé se dívat jak se tváří a chová když na něj vyjede fenka... jen ustoupil a díval se něvěřícně, že na něj vyjela "holka" :-D Se psem (klukem) bych tak klidná nebyla) Při cvičení přivolání tentokrát také problém nebyl, vyjímečně si dal dacan říct a přišel dříve za mnou než za skupinou psů.
Jinak jsem včera poprvé, ve 3 letech zkusili stopu. Nikdy jsem se s tím nesetkala a nevěděla jsem že to může dělat jakékoli plemeno. Nabídl mi to zkusit výcvikář. Ale moc nechápu princip stopování. Zkusili jsme stopu asi 30 kroků a po pár krocích jsem pokládala pamlsky, neměla jsem žádný předmět, který by na konci měl označit, tak měl pouze pamlsky. Pamlsky hledal a došel až do cíle, ale nějak nechápu jak se pokračuje dál? To dokáže jít pes po stopě i bez pamlsků? TO jde tedy po mém pachu (může být ze stopy boty tolik cítit?)? A k čemu tedy přesně stopování je? Jak se postupuje a co se může vše pes naučit? Budu moc ráda když mi to někdo vysvětlí Děkuji.
ttevi
napsal(a):
Dobrý den, včera jsme byli opět na cvičení. Včera jsme prošli kolem toho druhého psa se kterým bývá problém konečně bez štěkání a vyjíždění... výcvikář mi poradil ať psa rozptyluji pamleskem a jakkoli ho přesvědčuji aby si všímal mě a vyšlo to Jelikož je to erotoman a otrava a snaží se obskočit každou fenečku tak na něj jědna i včera pěkně vyjela a je zajímavé se dívat jak se tváří a chová když na něj vyjede fenka... jen ustoupil a díval se něvěřícně, že na něj vyjela "holka" :-D Se psem (klukem) bych tak klidná nebyla) Při cvičení přivolání tentokrát také problém nebyl, vyjímečně si dal dacan říct a přišel dříve za mnou než za skupinou psů.
Jinak jsem včera poprvé, ve 3 letech zkusili stopu. Nikdy jsem se s tím nesetkala a nevěděla jsem že to může dělat jakékoli plemeno. Nabídl mi to zkusit výcvikář. Ale moc nechápu princip stopování. Zkusili jsme stopu asi 30 kroků a po pár krocích jsem pokládala pamlsky, neměla jsem žádný předmět, který by na konci měl označit, tak měl pouze pamlsky. Pamlsky hledal a došel až do cíle, ale nějak nechápu jak se pokračuje dál? To dokáže jít pes po stopě i bez pamlsků? TO jde tedy po mém pachu (může být ze stopy boty tolik cítit?)? A k čemu tedy přesně stopování je? Jak se postupuje a co se může vše pes naučit? Budu moc ráda když mi to někdo vysvětlí Děkuji.
To by vydalo na knížku... na netu toho najdete spoustu.

"To dokáže jít pes po stopě i bez pamlsků? TO jde tedy po mém pachu (může být ze stopy boty tolik cítit?)? A k čemu tedy přesně stopování je? Jak se postupuje a co se může vše pes naučit? "
třeba tady, počti si :
http://www.cz-pes.cz/literatura-ucebnice-stopa.php.

ttevi
napsal(a):
Mojí fenu NO stopování velmi bavilo, ale my jsme v terénu (amatérsky)stopovali lidi, prostě jsem alespoň jednou - dvakrát týdně někoho překecala, aby se "šel schovat" a pak jsme šli po stopě...
Nebo jsme to spojili s houbařením...vyslali jsme dědu s bábi napřed a třeba po hodině šli za nimi...mě teda v praxi stopování na nic nebylo...možná kdyby se mi ztratila mamka na houbách v lese , tak vím, že by jí fena dohledala, ale jako zábava pro feňuli super, nebyla vášnivej aportér, pořadová cvičení jí taky moc nenadchla, ale jak viděla, že beru stopovačku, tak se mohla zbláznit...
napsal(a):
Mojí fenu NO stopování velmi bavilo, ale my jsme v terénu (amatérsky)stopovali lidi, prostě jsem alespoň jednou - dvakrát týdně někoho překecala, aby se "šel schovat" a pak jsme šli po stopě...
Nebo jsme to spojili s houbařením...vyslali jsme dědu s bábi napřed a třeba po hodině šli za nimi...mě teda v praxi stopování na nic nebylo...možná kdyby se mi ztratila mamka na houbách v lese , tak vím, že by jí fena dohledala, ale jako zábava pro feňuli super, nebyla vášnivej aportér, pořadová cvičení jí taky moc nenadchla, ale jak viděla, že beru stopovačku, tak se mohla zbláznit...
Taky mě to v praxi asi k ničemu nebude. Máme vyloženě rodinného psa když to tak řeknu na společné procházky a mazlení, ale právě jako zábavu pro psa bych to brala, pokud by ho to bavilo Nevím zatím co to obnáší a jak moc se tomu člověk musí věnovat aby vůbec pes pochopil o co jde
Budu cvičit pouze na vlastní stopu a až nám trochu vyroste dcera, tak to můžeme zkoušet spolu...
A jak Vaše fenka věděla co nebo koho má vlastně v tom lese hledat? :-D TO jste jí řekla hledej babi a dědu? :-D nedokážu si to představit :-D.

ttevi
napsal(a):
Taky mě to v praxi asi k ničemu nebude. Máme vyloženě rodinného psa když to tak řeknu na společné procházky a mazlení, ale právě jako zábavu pro psa bych to brala, pokud by ho to bavilo Nevím zatím co to obnáší a jak moc se tomu člověk musí věnovat aby vůbec pes pochopil o co jde
Budu cvičit pouze na vlastní stopu a až nám trochu vyroste dcera, tak to můžeme zkoušet spolu...
A jak Vaše fenka věděla co nebo koho má vlastně v tom lese hledat? :-D TO jste jí řekla hledej babi a dědu? :-D nedokážu si to představit :-D.
Nechodila jsem na cvičák, takže fena zkraje viděla člověka, který od nás odcházel a jen se někam schoval, fena i viděla kam a já z povelem "hledej" vyrazila a pak jsme jí to ztěžovali, že viděla kam člověk jde, ale nechávali jsme větší náskok a musela začít používat čich...potom než ten konkrétní člověk odešel, tak mi dal nějakou svojí věc a než jsme vyrazili, tak jsem jí ho dala očuchat a pak teprve povel hledej...po čase už nastupovala na stopu, když už tam dotyčný nebyl a očuchala jen kus oblečení a podle toho hledala...ale prosím neberte to jako návod, byl to můj první pes a "stopu" jsem cvičila jen podle svého selského rozumu, tak jak mi to přišlo nejjednodušší vysvětlit psovi a čistě pro zábavu psa...
napsal(a):
Nechodila jsem na cvičák, takže fena zkraje viděla člověka, který od nás odcházel a jen se někam schoval, fena i viděla kam a já z povelem "hledej" vyrazila a pak jsme jí to ztěžovali, že viděla kam člověk jde, ale nechávali jsme větší náskok a musela začít používat čich...potom než ten konkrétní člověk odešel, tak mi dal nějakou svojí věc a než jsme vyrazili, tak jsem jí ho dala očuchat a pak teprve povel hledej...po čase už nastupovala na stopu, když už tam dotyčný nebyl a očuchala jen kus oblečení a podle toho hledala...ale prosím neberte to jako návod, byl to můj první pes a "stopu" jsem cvičila jen podle svého selského rozumu, tak jak mi to přišlo nejjednodušší vysvětlit psovi a čistě pro zábavu psa...
Jee to bych taky se psem zkusila. Myslím, že by ho to bavilo.
Stopování jen tak pro zábavu jsem se psy dělala často, hlavně v zahradě, občas s mužem v lese, kdy se vždycky jeden z nás běžel schovat a druhý se psy hledal. Psiska to vždycky bavilo. Klasickou našlapanou stopu samojed ignoroval, mohla v ní být slanina a přehlédnul ji jak planinu, jen čumák u země a letěl. Umí stopovat výborně, aniž by ho to někdo učil. Řekla bych bohužel, protože co se týče zvěře, zrovna moc se to nehodí Berňucha byl úplně nadšený, když mohl hledat paničku, pořád vidím, jak je muž vypustil a já sledovala z úkrytu, jak spolu valili po zahradě a hledali. Samojed uměl lomení přeběhnout, berňák se nechal strhnout, ale hned se zaseknul, vrátil a poctivě vyčenichal, kam dál. Jako zábavu fakt doporučuju. A co se týče toho co a koho? Samojed třeba umí dobře hledej mobil, klobouk a rukavice. A berňáku stačilo jen říct, koho hledat a hledal. Takže babi a dědu v pohodě

lesnížínka
napsal(a):
Stopování jen tak pro zábavu jsem se psy dělala často, hlavně v zahradě, občas s mužem v lese, kdy se vždycky jeden z nás běžel schovat a druhý se psy hledal. Psiska to vždycky bavilo. Klasickou našlapanou stopu samojed ignoroval, mohla v ní být slanina a přehlédnul ji jak planinu, jen čumák u země a letěl. Umí stopovat výborně, aniž by ho to někdo učil. Řekla bych bohužel, protože co se týče zvěře, zrovna moc se to nehodí Berňucha byl úplně nadšený, když mohl hledat paničku, pořád vidím, jak je muž vypustil a já sledovala z úkrytu, jak spolu valili po zahradě a hledali. Samojed uměl lomení přeběhnout, berňák se nechal strhnout, ale hned se zaseknul, vrátil a poctivě vyčenichal, kam dál. Jako zábavu fakt doporučuju. A co se týče toho co a koho? Samojed třeba umí dobře hledej mobil, klobouk a rukavice. A berňáku stačilo jen říct, koho hledat a hledal. Takže babi a dědu v pohodě
Moje křížence berňáku to nebaví, ale zato jsou nadšeni ze hry "hledej šunku"...v obýváku poschovávám kousky šunky a oni pak prohledávaj místnost a hledaj šunčičku
Moc děkuji za rady a tipy, zní to jako bezva zábava pro chlupáče
Dnes jsme zkoušeli stopu opět s pamlskama po zahradě a nakonci jsem pamlsky zabalila do kousku hadýrky a ukryla...2 krát nadšeně hledal, i když ze stopy hodně odbíhal a musela jsem ho znovu navédst... po třetí už šlo vidět že se mu nechce a nemá ani takovej zájem o pamlsky - asi už byl přejezenej, tak jsem ho u poslední nalezené pochválila a nechala to být Ale jednou za čas a na cvičáku, proč ne. Ať trénuje čumáček. Hrozně ho baví hledat myšky.. rozryje celou zahradu a stejně nemá ani prd :-D :-D.